KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Ylityöt

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto paljastivat ydinongelman

Mediassa on kohuttu jopa potilasturvallisuuden vaarantumisesta hoitajien vauhdittaessa työsopimusneuvotteluja ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla. Eikö kuitenkin pitäisi olla itsestään selvää, että hoitajamiehityksen tulee olla kaikissa vaiheissa riittävän suuri, jotta työsuoritukset sujuvat merkityn työvuoron puitteissa.

Hallitus lyö maassa makaavaa

Totesin kuukausi sitten, että palkansaajia ei voi verottaa enempää. Tästä huolimatta hallituksen moukarointi kohdistuu edelleen lähes pelkästään palkansaajiin.

Miesten on puolustettava naisia hallituksen hyökkäykseltä

Meitä Suomalaisia hallitaan useammalla asialla, jotka eivät ole absoluuttisia totuuksia  vaan poliittisia arvoja. Siis valintoja. Kansa on saatu uskomaan ettei ole mitään  muita vaihtoehtoja, kuin oikeisto puolueiden politiikka. Tuo politiikka kurjistaa elämää tulokäyrän alemmassa päässä ja pitää varallisuuden eliitin hallinnassa. Meidät siellä tulokäyrän yleisemmässä(eli alemmassa) päässä on saatu uskomaan, että jos emme noudata eliitin ja Oikeisto-Hallituksen meille ilmoittamia vaihtoehtoja, meidät perii hukka. Ja se on sellainen hukka, joka ei anna anteeksi.

Myönteisiä toimenpiteitä

On tätä odotettukin!

Sipilän hallituksen kiittäminen lienee vielä turhan aikaista, nuo toimenpiteet pitäisi vielä saada käytäntöönkin.​

Palkansaaja lienee nyt osansa saanut, entäpä miten ne pääomatuloverorälssin jäsenet? Saako bulvaanien kautta osingot yhä KORKEIMMILLAAN  19,6% tasolla verotettuina?

Keskitytään nyt hallituksen kehumiseen, ehkä se menee Puheenvuoron sensuurista paremmin läpi kuin taannoinen raportointini, josta kävi ilmi Vantaan kaduille kakkaajien kansalaisuus ja implikoitiin näiden sukupuolista suuntautumista

Analyysi: ”Yhteiskuntasopimus 2.0” on huono ja vaarallinen vitsi

Hallitus julkaisi tänään suunnittelemansa korvaavat toimet Sipilän yhteiskuntasopimuksen kaaduttua. Tarkoituksena oli hakea kilpailukykyä lisääviä toimia, joista päätetään hallituksen kesken ilman työmarkkinajärjestöjä.

Hallitus haluaa yleislakon

On vain yksi selitys sille, miksi hallitus iskee uuden eduskunnan ensimmäisen syysistuntokauden alkaessa pöytään sellaisen sanelupaketin kuin nyt on tehty: se haluaa saada aikaan täysimittaisen työmarkkinataistelun. On selvää, ettei linjauksia jotka on otettu suoraan EK:n piirtopöydältä ja monivuotisista neuvottelutavoitteita voida saada läpi suomalaisista palkansaajista ilman mitään tasapuolisuutta. Olisi eri asia, jos osaa näistä joustoista tasapainotettaisiin joidenkin toisten vapaisiin, palkkaukseen ja työsuhdeturvaan liittyvien ehtojen parannuksilla.

Normityöajan pidentäminen vähentäisi kalleimpia työtunteja

Edellinen blogini mainitsi ylityötunnit yhdeksi merkittävistä työn tuntikustannusten nostajista, ja esimerkkinä tuodun taulukon pohjalta näin on Saksaankin verrattuna. Kun ehdotin ylityökorvausten %-korotusten madaltamista, ajatukseni ei ollut se, että tämä toteutettaisiin Sipilän ehdottamalla tavalla: lisäämällä normityöaikaa ja siinä sivussa vähentäen ylijäävien, korkeammin palkittujen tuntien määrää.

Ylityökorvauksien madaltamisesta se luontevimmin lähtee

ja työttömyysturvan heikentämisellä se jatkuu. Nimittäin hintakilpailukyvyn kiinnikurominen.

Vuosittaisten työtuntien määrän lisäämiseen on sitten niitä vapaa-ehtoisuuden tai sanottaisiinko järkiperusteisen suostuttelun keinoja. Jotkut luopuvat ylitöistä, kun korvaus ei enää miellytä. Se heille suotakoon.

"Virolainen" ylityökorvaus

Kymmenkunta vuotta sitten minulla oli erämaan korvessa vanhan hirsitalon kunnostamisessa kaveri Virosta. Hänet löysin vuokratyönvälityksen kautta. Heti tullessaan, hän toivoi että hän saisi tehdä enemmän kuin kahdeksan tuntia päivässä ilman ylityökorvausta.

Akava ja Aalto-yliopisto jälkijunassa ylitöiden tutkimuksessa

Luin Antikaisen blogista (olen boikotissa siellä edelleenkin), että AKAVA ja Aalto-yliopisto ovat tehneet Global Time-tutkimuksen ylitöistä. Ja tulleet tulokseen, että kiinteään kuukausipalkkaan sisältyvät ylityöt (TYöaikalaki 39 §) jäävät Tilastokeskuksen tilastoissa huomioimatta. Näin minä asian ymmärsin. Toki tutkijat Raija Julkunen, Jouko Nätti ja Timo Anttila (kirja Aikanyrjähdys) ovat tehneet tutkimuksen korkeakoulutetuista jo kymmenen vuotta sitten, eli AKAVA liikkuu jälkiliukkailla, jotka ovat jo ehtineet kuivuakin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä