KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Työvoima

Mellan jobbar

Kun ruotsalaiselta työttömältä kysyy, mitä hän tekee työkseen, hän ei suinkaan ole arbetslös vaan mellan jobbar. Samaten USA:n työtön kansalainen (Inhoan termiä amerikkalainen jos tarkoitetaan vain USA:n kansalaista) on between jobs.

Ehkä suomen kieleenkin tarvittaisiin vastaava termi? Tuo nimenomaan heijastelee asennetta, mikä Ruotsissa ja USA:ssa on.

Työllisyyslukemia 1900-luvun alusta näihin päiviin

Amos Aholan blogissa vilahti kuva Suomen työttömyysasteesta alkaen vuodesta 1900. Lähdin kyselemään kuvan lukujen perään ja sainkin lähteen, kiitos Tilastokeskukselle. Luvut olivat peräisin Pekka Tiaisen väitöskirjasta Taloudellisen kasvun tekijät suomessa: Työvoiman, päa͏̈oman ja kokonaistuottavuuden osuus vuosina 1900-90 (s.188-190).

Saisiko Harakka jotain aikaiseksi työkkärin takapajuiselle asiakaspalvelulle?

On aivan käsittämätöntä miten työvoimatoimisto käyttää vanhanaikaista sähköpostiasiointia. Maahanmuuttovirastokin on jo aikoja sitten siirtynyt asianhallintajärjestelmän käyttöön, josta asiakas näkee missä vaiheessa hänen asiansa on käsittelyssä. Työvoimatoimistossa asiakkaan asia roikkuu jossain vastuuvirkailijan tuhansien lukemattomien sähköpostien joukossa. Hei haloo! Missä on nykyaika? Ei se ainakaan työvoimatoimistossa ole. Mitä ihmettä siellä oikein toiminnan kehittämisestä vastaavat touhuavat?

Lapsia Afrikasta

 

Keskustelu maahanmuuton kustannuksista (jos sitä nyt voi keskusteluksi sanoa) ei oikein etene. Keväällä julkaistut Pauli Vahteran laskelmat ja Samuli Salmisen tutkimus on yleensä kuitattu epäuskottaviksi, koska kirjoittaja on se ja se. Näinhän se suomalainen keskustelu yleensä etenee; sisällöllä ei ole merkitystä; artikkelin tai kirjan ensimmäinen rivi ratkaisee kaiken.

Epätyöllisyysaste

Eurostatin sivuilta katsastin erinäisiä työllisyystilastoja. Se mitä noista löysin tällä kertaa, oli työvoimaan kuulumattomien perustelut. Siihen kun lisäsin työttömien määrän, niin sain "epätyöllisyysasteen".

 

Säästöjä ammattiylpeyden hinnalla

Useiden taloustieteilijöiden mukaan seuraava taantuma on iskemässä vielä kuluvan vuoden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että vastavalittu eduskunta saa ensitöikseen pohtia ratkaisuja erääseen vaikeimmista yhteiskunnallisista kysymyksistä; miten saada ihmiset töihin ja toisaalta yritykset rekrytoimaan.

Eduskunta vaatii tiukennuksia kotouttamiseen

 

Vuonna 2015 Suomeen saapui Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vuoden 2015 loppuun mennessä turvapaikkaa haki 32 476 henkilöä. Tilanne oli suomalaisille viranomaisille haastava. Myös kansalaiset reagoivat asiaan voimakkaasti.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnalla on perinne, että se ottaa vaalikauden aikana muutaman keskeisen asian tarkempaan selvittelyyn. Tarkastusvaliokunnan yksimielinen mietintö kotouttamisesta valmistui tammikuussa 2019. Eduskunta hyväksy mietintöön liittyvät kannanotot.

Saatavuusharkinnan poisto lisäisi työttömyyttä

Euroopan Unionin (EU) maiden kansalaisilla on pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta oikeus liikkua työn perässä vapaasti EU:n alueella. Tällä hetkellä noin 17 miljoonaa EU:n kansalaista asuu ja tekee töitä toisessa EU-maassa, 1,4 miljoonaa käy päivittäin töissä toisessa jäsenmaassa ja 2,3 miljoonaa työntekijää on lähetetty työhön toiseen EU-jäsenmaahan. EU:n kansalaisten vapaa liikkuvuus on yksi EU:n ydinasioista.

Työttömien ja työvoiman muutokset 2010-luvulla

Ilokseni huomasin tässä aamusella, että Työ- ja elinkeinoministeriön Toimialaonline toimii taas parin kuukauden tauon jälkeen. Sieltähän löytyi sitten tutkittavaa ja ensimmäiseksi tein tällaisen ynnäilyn, kun kerta tuli mieleen toimimattomuuden aikana.

 

Hyvää joulua 72 %:n hallitus

Tai laskelmani mukaan 71,56 %:n hallitus, mutta pyöristettäköön se pyöristyssääntöjen mukaan 72 %:iin.

Äänestäkää kokoomusta, keskustaa tai sinisiä, jos haluatte työllistää pääasiassa työvoiman ulkopuolella olevia henkilöitä.

Työllisyysasteen nostamisesta tulee ensimmäisenä itselleni mieleen, että muutos tapahtuisi työttömien työllistymisellä. En kuitenkaan löydä mistään, että hallitus olisi puhunut vain työttömien työllistämisestä. En etsinyt pitkään, minkä takia joku voi sellaisen löytääkin. Onnea etsintään.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä