KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Taantuma

Tuulivoima unelmat elää ja voi hyvin vain Suomessa

Poliitikot ajoivat tukipolitiikalla Suomen umpikujaan energiatuotannon kehityksessä. Tuulivoima on turhan kallis ideologinen kokeilu ilman tulevaisuutta, tukipolitiikka tuulivoiman hyväksi kuluttaa rahaa ja resursseja siitä teknologiasta millä tulevaisuuden turvallinen ja varma energiajärjestelmä rakennetaan - ydinvoiman kehittäminen unohdettiin.

Eurolla mennään...

Mutta onhan se kivaa ja helppoa, ku Espanjassa voi maksaa samoilla euroilla...

”One of the most repeated messages among European financial analysts this week is this: “we are in a global slowdown“.” 

Euroopan talousanalyytikkojen toistetuimpia kommentteja tällä vikolla: ”Olemme globaalissa taloudellisessa alamäessä.” Talouden hidastuminen = alamäki.

Paitsi että emme ole. Eurooppa ja Japani ovat VAKAVASSA taloudellisessa alamäessä. Muut ei ainakaan vielä...

Euro, euro ja euro....

Taantuma tulee, oletko valmis?

Eduskuntavaalien alla on jälleen yltynyt puolueiden ja ehdokkaiden kilpahuuto siitä, kuka pystyy tekemään suurimmat lupaukset. Yhteistä näille lupauksille on, että niiden toteuttaminen tarkoittaisi uusia menoja valtion budjettiin. Yhteistä on myös se, että lupailijoilla ei näytä olevan käsitystä julkisen talouden kokonaiskuvasta saati talouden näkymistä tulevalla vaalikaudella.

Suomessa tarvitaan talouspolitiikkaa, ei kurjuuspolitiikkaa

Viimeiset kymmenen vuotta maamme talouspoliittista keskustelua on leimannut keskittyminen päivänpolttaviin ongelmiin kuten heikkoon kustannuskilpailukykyyn, matalaan työllisyysasteeseen ja julkistalouden velkaantumistahtiin. Samalla olemme kuitenkin unohtaneet katsoa talouspolitiikassa pidemmälle kuin välittömään tulevaisuuteen. On totta, että ongelmat, jotka ovat olleet keskustelun keskiössä, ovat vakavia.

Taantuma iskee.

Mikä olisi pahempaa kuin taantuma  kesken hyvin alkavan poliittisen korjausliikkeen? Juuri kun olemme näkemässä toivonpilkahduksia Oikeistoyön karvaan kosteassa udussa, vyöryää maailmalta valitettavia uutisia (jotka itsessään eivät ole kovinkaan uusia) vuoden 2020 lopulla Suomeenkin iskevästä taantumasta.

Lama pysäyttää luovan tuhon

Eilen törmäsin outoon ilmiöön. Mika Maliranta (Etla) oli tutkinut uusien tuotantolinjojen ja tuotteiden lanseeraamista eri tilanteissa ja havainnut tuottavuuskehityksen hidastuvan taantuman aikana. Tämä arkijärjelle vastakkainen tutkimustulos sai minut paitsi tekemään täsmentäviä kysymyksiä myös miettimään asiaa. Äkkipäätä ajatellenhan taantuman aiheuttamat konkurssithan karsivat tehotonta tuotantoa.

Jakovaara

"Jakovaara" on taas uusi sana suomalaisessa politiikassa. Se ei taida olla vielä mikään muotitermi, mutta ainakin minä toivoisin että siitä tulisi sellainen.  Sanan sanoi ensimmäisenä kai valtiovarainministeri Orpo, enkä ainakaan minä ole sitä aiemmin kuullut.

Kuvaavaa suomalaisen yhteiskunnan työmarkkinoille on se että tämän termin käyttöönottoa tarvitaan heti kun vuosikymmenen mittainen taantuma näyttää vihdoin olevan lopuillaan ja ensimmäiset taantumasta nousun merkit ovat näkyvissä.

Täytynee kasvattaa kusiaispesää

Juhannus antoi tilaa ajatuksille. Se pysäytti kiireen ja stressin, hiljensi kaiken niin että vain olennaisimmat asiat nousivat ajatusten virrasta kuplan lailla pintaan. Päädyin viikonlopun aikana useaankin otteeseen perkaamaan niitä olennaisimpia asioita. Tarkastelin niitä monelta syrjältä ja tulin ajoittain hieman surulliseksikin. Katselin kaunista luontoamme ja olin hetken tyytyväinen näkemästäni. Kunnes muistin että metsikön toisella puolella on laajahko hakkuuaukea, pato ja tehdas. Ajattelin "Luonto tinkii hyvinvoinnistaan jotta meidän ei tarvitsisi tinkiä omastamme".

Taloudessa edessä nousukausi - silti velka uhkaa räjähtää

OP-ryhmä julkaisi eilen talousennusteen, jonka mukaan Suomessa on edessä nousukausi. Tämä pitää paikkansa. Myös muut ennustajat ovat samaa mieltä siitä, että pitkä taantuma on nyt ohi. Tämä on mainio asia! Vain talouskasvu mahdollistaa vaurauden ja hyvän, tasa-arvoisen yhteiskunnan.

Näkökulma: Lipponen ei tiedä mistä puhuu

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön (kok.) kanssa maamme euroon ujuttanut entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) puolustaa raivokkaasti yhteisvaluuttaa Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa.

Lipposen mielestä se ei ole euron vika, jos asioita ei yksinkertaisesti osata hoitaa. Kuulemma on ollut naurussa pitelemistä, kun ihmiset toitottavat Ruotsin tehneen viisaan ratkaisun euron suhteen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä