KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Sukupolvet

Nuoria miehiä ei pipo purista - he ovat tyytyväisimpiä elämäänsä

Ylen teettämä tutkimus kertoo nuorten miesten olevan tyytyväisimpiä elämäänsä. Yle kertoo: "Nuoret miehet suhtautuivat myös tulevaisuuteen selvästi muita vastaajia positiivisemmin. He uskoivat esimerkiksi oman terveytensä, työllisyystilanteensa ja toimeentulonsa kehittyvän tulevaisuudessa positiiviseen suuntaan selvästi muita vastaajia enemmän."

Jonkinlainen paradoksi on, että muut ihmiset ja erityisesti vanhemmat ikäpolvet taas ovat juuri tästä ryhmästä erityisen huolissaan.

Suomen diagnoosi

Jos minun pitäisi antaa Suomelle diagnoosi, se olisi post-traumaattinen stressihäiriö, PTSD. Sama mistä sotilaat kärsivät sodasta palattuaan. 

Ystävänpäivänä kokoonnuimme keskustelemaan Suomen tilasta. Jussi Lähde johti puhetta. Paneelissa olivat psykologian tohtori Tuija Turunen, toimittaja Ulpu Iivari, näytelmäkirjailija-ohjaaja Pasi Lampela, kansanedustajaehdokas Helena Marttila ja minä.

Ei syyllistetä synnyttämään

Syntyvyyden laskuun ja heikkenevään huoltosuhteeseen ei auta pakkokeinot, ei nuorten syyllistäminen eikä synkät tulevaisuuskuvat.

Syntyvyyden alhaisuus aiheuttaa synkkiä pilviä tulevaisuuteen, myönnettäköön, mutta ei vaivuta epätoivoon. Uskon, että määrätietoisilla toimilla tulevina vuosina voidaan asialle tehdä vielä paljon.

Ensimmäisenä tarvitaan viimein perhevapaauudistus, jonka avulla molemmat vanhemmat voivat olla tasa-arvoisia.

Tällä tasa-arvon edistämisen lisäksi vähennetään kynnystä perustaa perhe. Kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan lapsen ja uran väliltä.

Onko kohta uuden Woodstockin aika?

Alkaako kohta olla jo uuden Woodstockin aika, jolloin laajat kansanliikkeet ryhtyvät vastustamaan nykyistä suuntaa maailmassa? Nuoremmille lukijoille suosittelen lyhyeen historian oppituntiin Googleen hakusanoja: Woodstock, Nixon ja Watergate. Taustalle vielä Spotifystä tai juutuubista soimaan Jimi Hendriksiä, niin pääsette tunnelmaan.

Tätä me emme tilanneet.

En voi uskoa, että se mitä viime vuosina on tapahtunut, on oikeasti totta.

Kun viikatemies soittaa yrittäjälle

Eräänä aivan tavallisena toimistopäivänä yrittäjä saa puhelun.

Kimmo Kiljunen ja eläkeindeksi

Vuosi sitten SDP:n ex-kansanedustaja Kimmo  Kiljunen pani alulle kansalaisaloitteen työeläkeindeksin muuttamisesta palkkatasoindeksiksi. Kiljunen sai tuekseen mm. lähes 40 demarien entistä kansanedustajaa. Kansalaisaloite keräsi 84820 allekirjoitusta ja siksi aloite tulee eduskunnan käsittelyyn syksyn aikana.

Tämä ei vielä Kiljuselle riittänyt. Hän on tehnyt samansisältöisen puoluekokousaloitteen SDP:n helmikuun puoluekokoukseen. Aloite voi olla SDP:lle kiusallinen, koska SDP:n kannattajakunta tunnetusti vähän iäkkäämpää.

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1476421195669

Sukupolviajattelua

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on osoittaa, mistä maailmanlaajuiseen, teollis-teknologiseen elämäntapaamme kuuluva sukupolvien välinen kuilu johtuu, mihin se on johtanut ja mitä voimme tehdä kuilun kuromiseksi umpeen.

Nuoret sukupolvet – aivan kuin kaikki muutkin?

Nuoret arvostavat yhä enemmän itsensä toteuttamista ja muuta materiaan liittymätöntä. He ovat liberaalimpia, avarakatseisempia ja suhtautuvat rajojen avautumiseen ja integraatioon vanhoja sukupolvia myönteisemmin. Tämä on yleinen lähtökohta julkisessa ja tieteellisessä keskustelussa. Suomalaisten arvoja ja asenteita kartoittavat kyselytutkimukset kertovat kuitenkin toista.

Mistä lähtien maiden turvallisuuden parantuminen on ollut negatiivista?

Ylen uutisten mukaan tänään:

"Maahanmuuttovirasto on päivittänyt maalinjauksensa Somalian osalta. Selvityksen tulos on hyvin samanlainen kuin viime viikolla päivitetyssä Irak-linjauksessa. Nyt myös somalialaisten turvapaikkapäätöksissä painotetaan yksilöllistä tilannetta.

Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan turvallisuustilanne on parantunut edelliseen arvioon verrattuna Etelä- ja Keski-Somaliassa. Kaikkien noilta alueilta tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa."

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä