KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopan parlamentti

EU:n henkilövalinnat eivät olleet kähmintää

Onneksi minulla oli tänään aamupäivällä eräs tilaisuus, jonne piti mennä ennen kuin järjestyi aikaa kirjoittaa kommentti Hesarin pääkirjoitukseen Eurooppa-neuvoston tekemistä henkilövalinnoista EU:n johtaviin tehtäviin. Kiukku ehti hieman vaimentua. Yleensä julkaisen blogikirjoitukseni Facebookissa vasta kun ne on julkaistu täällä, mutta tänään tapahtuu päinvastoin.

EU:n koalitiot muutoksessa: ilmasto ja sosiaalinen Eurooppa

”EU:n puolustajat voittivat.” Maanantai-aamun otsikko oli osuva. EU-vaalien tulos pitää sisällään uusien koalitioiden mahdollisuuden. Suomen ja Hollannin vaalitulokset ja poliittinen kulttuuri voivat näyttää esimerkkiä.

EU-vaalien tuloksen analysoinnissa ei kannata kiinnittää huomiota vain kahden perinteisesti suurimman ryhmittymän, kristillisdemokraattien (EPP) ja sosialidemokraattien (S&D) asemaan. Eurooppalaiseen yhteistyöhön ovat tähänkin saakka osallistuneet kahden suurimman ryhmän lisäksi erityisesti lainsäädännössä myös liberaalit (ALDE) ja vihreät (Greens).

Mistä on hyvät mepit tehty?

Ensi sunnuntaina käydään eurovaalit. Tärkeydestään huolimatta ne ovat jääneet hallitusneuvotteluiden varjoon. Vielä vähemmän on keskusteltu siitä, millainen on hyvä meppi. Mitä ominaisuuksia häneltä vaaditaan? Onko tärkeää, että hän on lööpeissä paistatteleva populisti? Vai olisiko ehkä seuraavilla asioilla merkitystä:

Äänestä eurovaaleissa

Euroopan parlamentin vaalit ovat pian, ja kun puolueiden ehdokaslistat ovat tiedossa, eduskuntavaalit pidetty ja vaalikampanja käynnissä, on aika ottaa kantaa. Oman ehdokasvalintani teen äänestyskopin suojassa, mutta EU:n ja eurovaalien merkityksestä voin kertoa kantani julkisestikin. EU:sta ei paljon puhuttu eduskuntavaalikampanjassa kuten ei kansainvälisistä asioista yleensäkään, ja hallitusneuvottelut varjostavat eurovaaleja vieden niiltä huomiota ja mahdollisesti vetävät äänestysaktiivisuutta alaspäin siltäkin alhaiselta tasolta, jolla se on Suomessa ollut.

"Onko EU:lla velvollisuus pelastaa kaikki Välimeren ylittävät siirtolaiset?"

"Onko EU:n velvollisuus pelastaa kaikki hukkumisriskillä Välimeren ylittävät Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset?"

Tämä on Alma Median vaalikoneen 13. kysymys. Kysymys on tärkeä mutta myös vaikea. Jokainen ihminen on pelastamisen arvoinen. Kuvittele, että kävelet maantiellä ja kohtaat ihmisen, joka on hengenvaarassa. Totta kai sinulla on velvollisuus auttaa. Liikenteessä jokainen ajoneuvon kuljettaja on tieliikennelain mukaan velvollinen kuljettamaan loukkaantuneen hoitoon.

Ilmastonmuutos: Muuttumattomasta Eedenistä muuttuvan maailman oletukseen

Ilmastonmuutoskeskustelu tuntuu kiertävän samankaltaisena useassa Euroopan maassa. Luin belgialaisen ystäväni postaaman linkin heidän ilmastonmuutoskeskustelustaan ja löysin yllättävän lähellä omia näkemyksiäni olevaa tekstiä. Kirjoituksen kirjoittaja, Maarten Boudry, oli minulle entuudestaan tuntematon skeptisti.

Säpinää vappuaattona

Tiistai 30.4. on Miian ja Mirjan nimipäivä, mutta myös vappuaatto. Siihen kertyi yllättävän paljon tekemistä. Pian antiikki-ikään tulevan Volvon pakoputki on ollut peräpäästä poikki. Maanantaina katsoin tavaratalon parkkipaikalla, että tuolle on tehtävä jotakin, ja väänsin takaäänenvaimentimen ja jatkoputken irti. Tiistaina oli tarkoitus viedä se Tasan Huoltoon Laukaantien varteen Jukan (autonasentaja, toimitusjohtaja, jäljempänä Jukka n:o 1) vaihdettavaksi.

EU:n vaikutukseltaan olemattomat päätökset?

Tuntuuko siltä, että EU:ssa tehdään vaikutukseltaan olemattomia päätöksiä esimerkiksi ympäristönsuojelun kannalta? Pelastuuko maailma, jos muovipillien valmistus, myynti ja käyttö kielletään? Ei varmasti vielä tällä toimenpiteellä pelastu.

Toimenpide, mikä auttaisi luontoa selviytymään, voisi olla muovien kierrätysasteen nostaminen. Suomessa muovit jo kerätään, lajitellaan ja uusiokäytetään kohtuullisen hyvin. Toisin on mm. useissa alikehittyneissä maissa.

2010-luvun Operaatio Gladio?

Operaatio Gladio on koodinimi niin sanotulle "stay behind" -verkostolle ja salaiselle armeijalle, joka perustettiin kylmän sodan aikana Italiaan kommunistien valtaannousun tai Varsovan liiton hyökkäyksen varalta. Sittemmin Daniele Ganserin tutkimuksen myötä Gladio laajentui terminä käsittämään Naton maanalaisten armeijoiden toiminnan ympäri Eurooppaa.

Sori siitä, Alexander Stubb

Ensinnäkin, on aivan upea juttu, että viittä kieltä puhuva Alexander Stubb pyrkii Euroopan johtavan puolueryhmittymän EPP:n kärkiehdokkaaksi ja sitä myöten Brysselin ykkösvirkaan Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Minne vain Stubb saapuu, hän lataa ilmaan sähköä. Ja kyllä hän seuraavan kahden viikon aikana moneen paikkaan matkalaukkuineen saapuukin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä