KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta USA:n politiikka

Vaalipommitusta

Huhujen mukaan Yhdysvaltoihin pyrkivää karavaania rahoittava ökyrikas juutalainen kosmopoliitti Georg Soros sai pommipaketin viisitoista päivää ennen vaaleja. Barack Obama, Hillary Clinton ja Trumpia arvostellut CIA:n entinen johtaja John Brennan – CNN:n tiloihin osoitettuna - saivat omansa vain kaksi päivää myöhemmin.

USA, kestomenestyjä?

Toimiiko Donald Trumpin Amerikka ensin -talouspolitiikka näennäisestä järjettömyydestään huolimatta? Olen kysynyt tätä ennenkin, mutta uudet havainnot pakottavat jatkamaan aiheen pohdintaa.

Viikko joka muutti maailmanpolitiikan

Tämä viikko on jo perjantaihin mennessä ehtinyt muuttaa maailmanpolitiikan asetelmia tavoilla, joiden vaikutukset heijastuvat vielä kauas tulevaisuuteen. Tilanne on haastava myös läntiselle Euroopalle, joka joutuu nopeasti miettimään uusiksi omat strategiset linjauksensa.

Toinenkin öykkäri

Myrskyn merkkejä

Presidentti Niinistö totesi virkaanastujaispuheessaan, ettei hän odota maailman sanottavasti rauhoittuvan tulevan kuusivuotiskauden aikana. Viime päivien viestit maailmalta kertovat, ettei huoli ole lainkaan liioiteltu. Tämä pitäisi ehkä ottaa huomioon nykyistä paremmin myös suomalaisessa politiikassa.

Trump, USA ja Venäjä

Vakiintuva vai umpikujaan ajautuva presidenttiys?

Hetken näytti jo siltä, että Donald Trumpin asema alkaisi möhläyksistä ja Venäjätutkinnoista huolimatta pikku hiljaa vakiintua.

Mr. Paddock ja Mr. Hyde

Julkisuudessa on ihmetelty, mikä sai tähän saakka hyvin normaalia elävää viettäneen yli 60-vuotiaan Stephen Paddockin käynnistämään hirvittävän verilöylyn Las Vegasissa. Hänen kotiinsa suoritetussa etsinnässä toki löytyi lisää aseita ja räjähteitä niiden jatkoksi, joita oli hänen hotellihuoneessaan.

Hieman aiemmin etenkin venäläisissä medioissa levitettiin huhua, jonka mukaan syyllinen olisi ollut uusnatsina tunnettu noin kolmekymppinen Samuel Hyde. Huhut luonnollisesti vaimenivat nopeasti poliisin ilmoitettua hotellihuoneesta kuolleena löytyneen miehen henkilöllisyyden.

Vaalean pedon paluu

Puhe äärioikeistolaisuudesta synnyttää helposti mielikuvan natsisymboliikkaan mieltyneistä vähäjärkisistä, kaljuiksi ajelluista ja monin tavoin yhteiskunnan syrjässä elävistä miehenroikaleista. Yhdysvaltalaisen Alt-right -liikkeen piirissä on kuitenkin kehittynyt paljon elitistisempi äärioikeistolainen kulttuuri, joka muistuttaa enemmän itseään yli-ihmisinä pitäneitä toisen maailmansodan aikaisia korskeita natsiupseereja. Nykyisin tämä joukko elää ja kukoistaa Valkoisen talon suojeluksessa.

Mustanpuhuva joukko

Läntinen sivilisaation ja me

Yhdysvaltojen tilanne voi vain pahentua niin kauan kuin Donald Trump jatkaa presidentin virassa. Ongelmana on se, että koko liittovaltion toimeenpanokoneisto on kriisissä silloin kun presidentti on niin kuutamolla kuin Trump nykyisin.

Uhkapelien aika

Neljä päivää ennen Donald Trumpin virkaanastujaisia totuus tulevasta presidentistä alkaa vähitellen paljastua muun muassa The Timesin tekemän haastattelun ansiosta. Tuo totuus merkitsee etenemistä suurpoliittisesti hyvin herkkään ja vaaralliseen tilanteeseen, johon liittyviä riskejä on paras päästä purkamaan mahdollisimman nopeasti.

Kaksi miestä, yksi maailmankuva

Kun reformit eivät riitä

Kulmakarvani kohosivat lukiessani New York Review of Booksista yhdysvaltalaisen Next System Projectin sivun mittaisen manifestin. Siinä todetaan amerikkalaisen yhteiskunnan ajautuneen systeemiseen kriisiin, joka ei korjaudu muutoin kun rakentamalla kokonaan uudenlainen yhteiskuntajärjestelmä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä