KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Toinen aste

Koulutusjärjestelmää on uudistettava kokonaisuutena

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tavoitteena on luoda perusta ihmisen oppimispolulle. Laadukas pedagoginen toiminta varhaiskasvatuspalveluissa on turvattava, jotta sosioekonomisen taustojen väliset erot eivät loisi enää jatkossa epätasa-arvoa lasten oppimispolulle. Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen pitkällä aikavälillä ja osa-aikaisen maksuttoman varhaiskasvatuksen mahdollistaminen jokaiselle suomalaiselle lapselle tulee aloittaa seuraavalla vaalikaudella. Tämän lisäksi esiopetus on laajennettava koskemaan myös kaikkia 5-vuotiaita lapsia.

Jälkimietteitä toisen asteen maksuttomuudesta

 

Eduskunta hylkäsi toisen asteen maksuttomuutta koskeneen kansalaisaloitteen. Selvittelylausuma hyväksyttiin. Aika näyttää, mitä selvitetään ja päätetään.

 

Omassa jälkikasvussa oli taannoin kolme yhtä aikaa toiselle asteella. Matka kotoa kouluun oli jokaisella noin 30 km eli 3 x 2 x 30 km päivä. Tarkkaa matkakustannusta en muista, mutta lienee ollut satasissa kuukaudessa.  Lisäksi oppikirjat ja muu materiaali. Kolmen vuoden opiskelusta perheen tili laihtui useita tuhansia euroja. 

 

SDP:n ryhmäaloite toisen asteen maksuttomuudesta edistää tasa-arvoa

Koulutuksen tasa-arvo on ollut rakentamassa suomalaisen yhteiskunnan menestystä. Suomen nousu yhdeksi maailman osaavimmaksi kansaksi on tapahtunut pitkälti sen ansiosta, että olemme tarjonneet jokaiselle mahdollisuuden kouluttautua ja hankkia osaamista.

Oppimateriaalilisä 46e/kk - uusi kannustinloukku?

Hallitus on kehysriihessään päättänyt, että pienituloistan perheiden lapsille jotka opiskelevat toisen asteen tutkintoa aletaan maksaa oppimateriaalilisää noin 46 euroa kuukaudessa. Tuen saamisen edellytys on, että vanhempien yhteenlasketut tulot ovat 40950 euroa vuodessa.

Kuntavaalit ovat koulutusvaalit

Terveiset Pohjois-Suomen opettajapäiviltä Oulusta! Tulevien kuntavaalien kannalta opettajapäivät tarjoavat arvokasta tietoa myös kuntapäättäjälle. Sote-uudistuksen seurauksena kuntien päätäntä- ja budjettivallasta puolet siirtyy maakunnalle. Puolet siitä mitä jää, liittyy koulutukseen ja varhaiskasvatukseen.

Parempaa kohtelua koulutukselle!

Koulutus ei ole ansainnut sellaista kohtelua, mitä viime päivinä on nähty. Koulutus ja sen tuottama osaaminen ja tieto ovat sentään keskeisiä tulevaisuuden rakennuspuita.

Hallituksella ei ole enää yhteistä linjaa. Ilmeisesti mistään. Sen vuoksi toimintakin on luokatonta.

Opetusministeri jatkaa hämmentämistä

 

 

 

Opetusministerin oudot tulkinnat hämmentävät

 

 - Ei ole hallituksen tehtävä eikä edes mahdollisuus karsia lukioverkkoa, koska päätös lukioiden sijainneista kuuluu kunnille,  sanoo ministeri Kiuru Maaseudun Tulevaisuudelle tämän aamun lehdessä. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä