KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Suhdannevaihtelut

Kääntyivätkö osakemarkkinat Trumpia vastaan?

Donald Trumpin kaltaiset oikeistopopulistiset johtajat – kuten myös Hitler ja Mussolini aikanaan tai Putin ja Erdogán nykyisin – uskovat pystyvänsä hallitsemaan talouden realiteetteja. Monesti he saavat myös kyyniset sijoittajat käyttämään uuden johdon tuomaa alkuvaiheen innostusta ja ensimmäisiä lupausten lunastuksia – kuten ympäristösäädösten purkua ja epärealistisia veronalennuksia - hyväkseen.

Laihat vuodet ja lihavat

Takana on seitsemän laihaa vuotta, vai oliko niitä jo enemmänkin?  Jossain. olisikohan raamatussa, on sanottu että seitsemän laihan vuoden jälkeen tulee seitsemän lihavaa?  Uskoisimmeko sitä?

Nuorten maksuhäiriöiden vaikutukset kohtuuttomia

Jätin torstaina asianomaiselle ministerille kirjallisen kysymyksen koskien nuorten taloustilannetta. Mielestäni aktiiviseen katumukseen pitäisi kehittää järjestelmä, joka rohkaisisi nuoria korjaamaan tilannettaan. Nyt muutamalla merkinnällä henkilö joutuu käytännössä yhteiskuntakelvottomaksi jopa neljän vuoden ajaksi. Alla ministerille osoittamani kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan.

"Huono suhdannepolitiikka" on oikeiston intresseissä

Osmo Soininvaara kirjoitti taas mainion blogitekstin vasemmiston kriisistä. Mutta mukana oli eräs melko idealistisen optimistinen väite:

Hyvä suhdannepolitiikka ei ole oikeistolaista eikä vasemmistolaista” …

Keynes, Marx ja Smith

Jouduin Iisalmessa esittämään Marxilaisen kritiikin kansantaloustieteeseen. Minähän teen mitä minulta vaaditaan, olipa homma mikä vaan. Sitä ennen Jussi Ahokas esitti Keynesiläisen ratkaisun nykyiseen eurokriisiin ja minä tietysti keskityin sitä kritisoimaan.

Kritiikkini ei tietenkään ollut mitenkään täydellinen ja ajanpuute sitä vielä heikensi. Arvelinkin nyt kasata näkemykseni blokiin.

Smith

Mikä ihmeen BKT-deflaattori?

Aika ajoin kirjoitukseni kommentteihin eksyy mystinen yhdistelmäsana BKT-deflaattori. Arvelen, ettei kyseinen termi ole välttämättä aivan kaikkien tiedossa, joten ajattelin avata tuota. Yksinkertaisimmillaan sanottuna BKT-deflaattori kertoo reaalisen talouskasvun, joka tarkoittaa inflaatiosta siistittyä talouskasvua. Koska BKT-luvut kohoavat sitä mukaa, mitä korkeammat hinnat ovat, niin "inflaation deflatointi" muuttaa nimellisen talouskasvun reaaliseksi talouskasvuksi. Tämä tehdään BKT-deflaattorilla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä