KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Sivilisaatio

Sokean käden hillittömyys on sumean silmän aiheuttama

Jos ihmisjärki ei pysty ohjaamaan suurinta ajateltavissa olevaa kollektiivia, ihmiskuntaa, jää jäljelle yksittäisten valtioiden harjoittama väkivalta toisiaan kohtaan. Kulttuurievoluutio pysähtyy suurikokoiseen mainokseen ihmiskunnan yksilöiden päällä, mutta sen lupaus tuottaa kaikille ihmisille lopulta itse aiheutetun helvetin, jossa lojuu pelkkiä hyödyttömiä tavaroita saasteiden keskellä. Tervejärkisen suunnitelman tulisi perustua mahdollisuuksien rajallisuuteen ihmiskunnan asuttamalla maapallolla.

Eläinten sukupuuttoon kuoleminen kiihtyy, varoittaa uusi tutkimus

20 vuodessa Afrikan leijonien määrä on melkein puoliintunut. Nyt niitä on enää 35 000. Samalla hälyttävällä tavalla on pienentynyt moni muu eläinpopulaatio. Toiset enemmän toiset vähemmän. ”Kehitys” on kiihtynyt. Mitään vastaavaa ei ole nähty dinosaurusten sukupuuton 66 miljoonaa vuotta sitten.

Gepardeja maailmassa on enää 7 000.

Maailma muuttuu, Eskoseni!

Maailma ei ole vieläkään aloillaan suurten muutosten jälkeen, joita tapahtui 1700-luvun lopulla teollisen vallankumouksen seurauksena. Se muutti maailmaa perinpohjaisesti, eikä ainoastaan ekologisesti: lääketieteen ja paremman elintason myötä väestömäärä kasvoi monenkertaisella vauhdilla, Ranskan vallankumouksen jälkeen politiikka muuttui edustuksellisemmaksi ja vaikutusmahdollisuudet kansaan lisääntyivät painokoneen, radion ja television myötä, jolloin syntyi isänmaallisia kansallisvaltioita vahvoine identiteetteineen.

Maailmamme ei olekaan kovin paha paikka

Kaiken huonojen uutisten hyökyaallossa professori Esko Valtaoja muistutti viimeisellä luennollaan ennen eläkkeelle jäämistään, kuinka hyvin asiat meillä onkaan. Maailma, varsinkin läntinen maailma, on parempi paikka kuin koskaan ennen, vaikka omat ideologiamme, uskomuksemme ja käsityksemme voisivat toista väittääkin.

Eurooppalaisten tiedesaavutukset 97% – tieteestä maailman pelastus

97% merkittävimmistä tieteen saavutuksista eurooppalaisten – tieteestä planeetan tulevaisuuden pelastus

Sivistyksen orjat

Sivistys on tekosyy sille miksi aatelin pankkiirit, poliitikot ja muut varkaat saavat jatkaa vallassa. Sivistys on tekosyy ympäristötuholle, tekosyy sille, miksi `alkuasukkaat' ryöstetään ja alamaistetaan.

Sivistys on itsessään orjuutuksen muoto ja yksi sen nimi, jolla sinut henkisesti tarhataan ja jolla sinut kesytetään. Koira on tarhattu, susi ei. Koira on vaaraton ja tottelee herraansa, susi ei.

Islamin sota muuta maailmaa vastaa

Länsimaiden olisi viimeinkin syytä myöntää asia ääneen. Terrorismissa ei ole kyse syrjäytyneistä ihmisistä. Tai yksittäisitä tapahtumista. Kyseessä on vanhoillisten Islamilaisten ihmisten tarpeesta puolustaa kulttuuriaan ja mikä taistelu on ulotettu länsimaihin asti.

Tekijöihin mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. Länsimaalaiset sukujuuret omaavista islamilaistuneista ihmisistä lähi-idän vanhoillisista kulttuureista kotoisin oleviin.

Sivilisaation viholliset ja barbaarit

Mikä on sivilisaatio?

Sivilisaation käsitettä pohtiessa tulee usein ensimmäisenä mieleen yhteiskunta, uskonnot ja kulttuuri. Jäsentelen tässä lyhyesti mikä on sivilisaatio, keitä ovat barbaarit ja ketkä ovat sivilisaation vihollisia.

Sivilisaatio on ihmisryhmän kehittämä monimutkainen elämäntapa. Sivilisaatio ei siis ole kaupunki tai mikään osa ihmisten rakentamaa infrastruktuuria - ne ovat vain sivilisaation sivutuotteita.

Sivilisaatiota on myös esimerkiksi maanviljelyksen leviäminen paikasta toiseen.

Metsästäjistä maanomistajiksi, keräilijöistä kapitalisteiksi

...ja ryöstötaloudesta romahdukseen.

Maatalous mahdollistaa paikallaan asumisen ja ravinnon ylijäämän. Paikoillaan asuminen luo fetisistisen tunnesiteen tiettyä maantieteellistä aluetta kohtaan, samalla kun ravinnon ylijäämä mahdollistaa nopean väestönkasvun. Nopea väestönkasvu yhdessä ravinnon ylijäämän kanssa mahdollistavat entistä suurempien ihmisjoukkojen vakinaiset yhteisöt. Tämä puolestaan johtaa pakkoon ratkaista ylimääräisen ravinnon ja sosiaalisen tilan jakaamiseen liittyvät monimutkaistuvat kysymykset. Tämä taas käynnistää korostuneen hierarkiakehityksen.

Sivilisaatiokritiikkiä kulttuuriharhan näkökulmasta

Kulttuuri on jaettu ja yksityinen kokemus ihmisyydestä. Se on yhteinen ja yksityinen ajatusten summa, joka muodostaa jokaisen ihmisen tajuntaan kuvan paitsi hänestä itsestään, myös kaikesta muusta. Tässä mielessä kulttuuri ei ole vain taidetta, traditioita, tai muuta jatkuvuuden kokemusta. Se on nimi kaikelle inhimilliselle kokemukselle. Myös puhtaasti ruumiillinen on enemmän kuin biologiaa, sillä kaikki kokemuksemme suodattuvat kulttuurilinssin läpi. Yksi esimerkki tästä on vaikkapa se miten eri maissa diagnosoidaan sairauksia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä