KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Nuorisotakuu

Koulutus avaa ovia tulevaisuuteen

Suomen tulevaisuuden kasvu perustuu korkeatasoiselle osaamiselle ja uusille innovaatioille.

Koulutuksella ja oppimisella on valtaisa merkitys lapsen ja nuoren pärjäämiselle. Varhaiskasvatuksessa lapsi hankkii itselleen taitoja, joiden avulla koulupolun aloittaminen on helpompaa. Suomalainen peruskoulu on onnistunut rakentamaan lapsille ja nuorille tasa-arvoisen ja vahvan osaamispohjan, jonka avulla oppimistuloksemme ovat maailman parhaimpia.

Kansanedustajana tekisin töitä koulutuksen puolesta:

Huoli nuorten ammatillisesta osaamisesta – koulutukseen on panostettava

Haluan sanoa muutaman sanan nuorista ja ammatillisesta koulutuksesta tänä päivänä. Metallintyöstämisellä on ollut merkittävä osa elämässäni. Oma polkuni alkoi 16 -vuotiaana, kun pakkasin tavarani ja muutin Vihtiin, jossa opiskelin metalliartesaaniksi Vihdin käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Siitä lähtien metallin työstämisellä on aina ollut tärkeä rooli elämässäni. Toisinaan harrastuksesta, mutta pääsääntöisesti elinkeinona, osana perheyrityksemme LVI-palveluita.

Nuorten nuorisotakuu ja siitä tiedottamisen tärkeys

 

Nuorisotakuu on kehitetty antamaan mahdollisuuden ilman ammattia ja työtä olevalle nuorelle, sen on tarkoitus edistää nuorten työllistymistä ja lisätä nuorten ammattitaitoa sekä lisätä heidän mahdollisuuksiaan itsenäiseen elämään. Nuorisotakuun piiriin kuuluvat kaikki alle 25-vuotiaat nuoret ja alle 30- vuotiaat vastavalmistuneille.

Nuoret syrjäytymisvaarassa

Alle 25-vuotiaat nuoret ovat syrjäytymisvaarassa jos heillä ei ole minkäänlaisia verkostoja. Jos ei ole koskaan saanut positiivista palautetta kun sitä olisi tarvinnut,ystäviä ujon luonteensa vuoksi ja työpaikkaa valmistumisensa jälkeen nuori syrjäytyy.

Nuorisotakuu auttaa oppisopimuskoulutukseen ja sitä kautta työelämään pääsyssä. Jos valmistuu nuorisotakuun avulla se myös nopeuttaa valmistumisessa. Koulutuksen ja työn lisäksi jokainen tarvitsee muitakin ihmissuhteita kuin perheen ja muun suvun: ystäviä ja kavereita. Sosiaalisetkin taidot opitaan.

Suomi kadotti kokonaisen sukupolven

Euroopan komission alaisen tilastokeskuksen tekemien arvioiden mukaan unionissa olisi tällä hetkellä 21,6 miljoonaa ihmistä työttömänä, joka on selvästi vähemmän kuin vuosi sitten. Huolta on herättänyt etenkin alle 25-vuotiaiden työttömyys, vaikka tilanne onkin parantunut hieman edeltävistä huippuvuosista.

Nuorten tukeminen on kannattava sijoitus

Vuoden 2013 työssäkäyntitilaston mukaan Suomessa jäi toisen asteen koulutuksesta ja työelämästä syrjään noin 45 000 16 - 29 -vuotiasta nuorta. Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 2015 Suomessa oli työttömänä 53 000 15 - 24 -vuotiasta nuorta (työttömyysaste 17,9). Yksikin ilman opiskelu- tai työpaikkaa jäänyt nuori on liikaa. Meillä ei ole varaa menettää inhimillisesti, eikä kansantaloudellisesti ainuttakaan tulevaisuuden osaajaa, tekijää tai ajattelijaa.

Hurskastelua lasten kustannuksella

Tämä viikko eduskunnassa käsitellään valtion talousarviota vuodelle 2016. Itse asiassa koko tuleva syksy kuluu enemmän tai vähemmän budjetin parissa.

Mitä jos keskityttäisiin tärkeisiin asioihin, otettaisiin lusikka omaan käteen?

Voitaisiinko nousta barrikadeille lastensuojelun puolesta? Vanhustenhoidon parantamisen puolesta? Eläinten oikeuksien puolesta? Nuorisotyöttömyyden poistamisen puolesta? Nuorisotakuun toteutumisen puolesta? Yrittäjyyden puolesta? Tasapuolisen koulutuksen puolesta? Maataloutemme säilyttämisen puolesta? Työpaikkojen puolesta? Kiusaamattomuuden puolesta? Terveyspalveluiden tason parantamisen puolesta? Syrjäytymisen ennaltaehkäisyn puolesta? Ja listaahan riittäisi…

Työkkärien keskittäminen ei kannata

Kannanotto
Julkaisuvapaa heti


Etelä-Pohjanmaan keskustanuoret: Työkkärien keskittäminen ei kannata!

 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pyytää nyt eteläpohjalaisilta kunnilta lausuntoja Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston Alavuden ja Kauhavan toimipaikkojen lakkauttamisesta. Kuntien pitää jättää ne toukokuun 27. päivään mennessä. Etelä-Pohjanmaan keskustanuoret paheksuvat jatkuvaa keskittämisen tietä.

 

Pari sanaa nuorisotakuusta

Päivittäin kohtaan nuoria, joilla jokaisella on oma elämäntarina mukanaan. Jokainen tarina on erilainen. Elämä on voinut tuoda haasteita eteen. Elämä on voinut olla sarja epäonnistumisia. Lähtökohdat tasapainoisen elämän rakentamiseen eivät ole välttämättä olleet suotuisat. Taustalla on voinut olla vanhempien päihteiden käyttöä, kuritusväkivaltaa, kiusaamista tai seksuaalista väkivaltaa. Nämä ovat vain muutamia tarinoita. Tarinoita on yhtä monta kuin on nuoria. Tarinoita yhdistää se, että nuoret ovat saaneet apua useita vuosia liian myöhään. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä