KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Merkantilismi

Vapaakauppa on suistamassa maailmaa merkantilismiin

Jos ymmärrät mitään taloudesta, niin otsikko varmaan kuulostaa täysin järjettömältä. Kannattaa kuitenkin lukea loppuun saakka.

Uskokaa jo, merkantilismi on hanurista

Vuoden 2008 jälkeen euroalue on ollut lähes tauotta vaarallisessa kriisissä ja lama on pitkittynyt pitkittymistään jatkuvasti. Tämän taantuman kesto on ollut poikkeuksellisen pitkä, joten olen jo pitkään epäillyt että kyseessä on tahallisesti aiheutettu anomalia. Syy tähän anomaliaan on vanha kunnon merkantilismi. 

Miten niin muka pitkä lama?

Case Yhteiskuntasopimus – eturyhmäkorporatismin menestysshow

Vois helposti ajatella Sipilän johdolla käytyjen “yhteiskuntasopimusneuvottelujen" olleen epäonnistunut floppi. Sitä ne eivät suinkaan olleet. Ne olivat työmarkkinakeskusjärjestöille valtava imagovoitto.

SAK, Akava & kump. voivat pitkään paukutella henkseleitään sillä, miten kamalalta orjuutuskohtalolta ne onnistuivat taas Suomen työläiset pelastamaan. Yleinen konsensus vahvistui, että ammattiliitot ovat tuikitarpeellisia, sillä muuten elinkeinoelämä jyräisi työntekijöiden yli ja veisi näiden loputkin lomat ja pudottaisi palkkoja puolella.

Euron todellinen kustannus - ja miksi kannattaa erota ennen Kreikkaa

Eurokeskustelussa unohtuvat helposti valuuttakurssien funktio sekä menetetyt rahapoliittiset mahdollisuudet. Suomen kannattaisi erota eurosta ennen Kreikkaa. "Grexit" tekisi sekä Suomen euroerosta (”Fixitistä”) vaikeampaa että eurossa pysymisestä tukalampaa. Euro on mitä ovelinta eturyhmäpolitiikkaa, jossa kaikki järkevät ratkaisut paitsi eturyhmäoikeiston lempparit on siivottu pois työkalupakista.

Suomalainen kilpailukykymerkantilismi: ”Velkaannutetaan kehitysmaita lisää!”

Jatkuvien vaihtotaseylijäämien tavoittelu on muiden kansantalouksien velkaannuttamista, eikä se ole mitenkään globaalisti kestävä tapa ratkaista kansantalouden kysyntälamaa. Kun estettä sisäiseen tasapainoon (korkojen nollaraja, maan verottamattomuus) ei ole, ei ole tarvetta merkantilistiselle taloussodalle, joka nyt estää suurten sosiaalisten (ja ympäristöllisten) kriisien ja ongelmien ratkaisemisen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä