KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunta- ja sote-uudistus

Selkeä ratkaisu sote-sotkuun

Ensin tiivistelmä Aki Lindenin kirjoituksesta:

Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet ovat jääneet ja tuloksena on vaikeaselkoinen kokonaisuus. Uudistuksen tärkein tavoite – julkisten sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hillitseminen – ei ainakaan toteudu. Valinnanvapauskaan ei tule merkitsemään sitä mitä moni on odottanut.

Sote-uudistus lepää savijaloilla 4. Ihmisiä vai yrityksiä varten?

Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet olivat ihmisläheisiä: kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta. Niiden ohessa oli myös tarkoitus hillitä kustannuksia. Valitettavasti Kokoomuksen ja Keskustapuolueen lehmänkaupassa poliittiset tavoitteet, yksityistäminen ja maakuntauudistus, syrjäyttivät sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet eikä uudistuksen hinnallakaan ollut enää mitään väliä.

Sote-uudistus lepää savijaloilla 3. Kustannukset karkaavat

Hallituksen sote-uudistuksen säästöt

Hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen on määrä hidastaa sote-menojen kasvua niin, että ne ovat kymmenen vuoden kuluttua kolme miljardia euroa pienemmät kuin ilman uudistusta.

Martti Hetemäki perusteli säästöjä viidellä pääkohdalla:

1.      2000-luvun heikon kehityksen perusteella tuottavuudessa on paljon parantamisen varaa.

Sote-uudistus lepää savijaloilla 2. Maakuntahallinto on tehoton

Kokoomuksen valinnanvapauden nimikkeellä ajaman yksityistämisen poliittisena vastikkeena Keskustapuolue tavoittelee sote-uudistuksen varjolla maakuntahallinnon perustamista. Maakunnat ottaisivat hallintaansa sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi muun muassa pelastustoimen, maatalouden, elinkeinoelämän kehittämisen, yritys- ja elinkeinopalvelujen järjestämisen, alueiden käytön, maakuntakaavoituksen, kala- ja vesitalouden, liikennejärjestelmäsuunnittelun sekä alueellisen tienpidon, jotka kuitenkin muodostaisivat maakuntahallinnon toiminnasta vain noin kymmenesosan.

Sote-uudistus lepää savijaloilla 1. Valinnanvapaus

Kokoomuksen osalta hallituksen sote-uudistuksen lehmänkauppa lepää niin sanotun valinnanvapauden varassa. Se tarkoittaa, että perusterveydenhuollon palvelut voi saada samalla hinnalla julkisen, järjestön tai yksityisen yrityksen sote-keskuksen järjestämänä. Siinä on kuitenkin oleellinen rajoitus: pitää sitoutua vähintään puoleksi vuodeksi. Eipä juuri missään muussa yhteydessä tulisi mieleen kutsua moista valinnanvapaudeksi. Oikeastihan kyseessä on sitoutumispakko!

Hesari jatkaa sote-vaihtoehtojen pimentämistä

Helsingin Sanomissa oli tänään pääkirjoitus "Sote-keskuksen rahoitus on uudistuksen vaikein kohta". Keskusteluun osallistuminen osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, jos siihen yritti tuoda vaihtoehtoa hallituksen esitykselle. Tekemässäni kansalaisaloitteessa (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3380) on esitetty rahoitukseen ratkaisu, jolla kaikki rahoitukseen liittyvät ongelmat voidaan välttää, ja jossa sekä kilpailu että valinnanvapaus toteutuisivat aivan eri tasolla kuin hallituksen esityksessä, mutta siihen viittaamista ei sallita.

Osallistu maksuttoman terveydenhuollon kansalaisvalmisteluun

Kansalaisaloitteeseen https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3380 liittyen verkossa on nyt myös kotisivu https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote, jonka kautta kuka tahansa voi vaikuttaa maksuttoman terveydenhuoltojärjestelmän kehittämiseen. Voit esittää perusteltuja ehdotuksia tai vain täydentää positiivisia tai yhtä lailla negatiivisia perusteluja, joiden avulla aloitetta muokataan ja täydennetään.

Hallituksen sote-mallille on nyt konkreettinen vaihtoehto

Verkossa on nyt aloite pelkistetyn terveydenhuoltojärjestelmän (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3380) toteuttamiseksi. Siinä esitellään kiistatta yksinkertaisin, asiakasystävällisin ja taloudellisin mahdollinen ratkaisu sote-uudistukseen. Kaiken kukkuraksi sen puitteissa myös valinnanvapaus ja kilpailu ovat hallituksen malliin verrattuina ylivoimaisella tasolla. Siinä missä hallituksen esitys ei täytä ainuttakaan terveydenhuoltoon tai taloudellisuuteen liittyvää tavoitetta, pelkistetty malli täyttää tai ylittää ne kaikki. Ainuttakaan kompromissia ei ole tarvinnut tehdä.

Rinne on tarjonnut viime hetken sote-ratkaisua Sipilälle ja Orpolle

Tämän aamuisen uutisen (https://www.is.fi/politiikka/art-2000005828750.html) mukaan SDP:n puheenjohtaja Rinne ei näe tarvetta hallituksen uudistuksen kaatamiseen - pelkät korjaukset riittäisivät. Uutinen on monin tavoin huolestuttava. Ensinnäkin se paljastaa, että SDP:llekin kamppailu sote-uudistuksesta on pelkkää poliittista peliä, jossa terveydenhuolto ja sen ongelmat ovat sivuroolissa tai ainakaan niitä ei ymmärretä.

HARMAAT HIUKSET SOTE-SOTKUSTA

PAHA KELA, KELAN toimet oman varallisuutensa suhteen jälleenrakentamisen jälkeen.

HYVÄ kirjoitus Arto Alangolta (Arto Alanko) ja Sakari Alhopurolta (Sakari Alhopuro). Ja vielä

Jos tuo Kainuun malliin sopiva gavitaatiomalli ymmärretään oikein ja hyödynnetään sitä myös asiakkaan hyvinvointikriteerien laskemisessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä