KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunta- ja sote-uudistus

Pelkistetty terveydenhuoltojärjestelmä kansalaisaloitteeksi?

US blogia ja Demarin mielipidettä lukuun ottamatta vaihtoehtoisia malleja sote-uudistuksen toteuttamiseksi ei ole ollut mahdollista saada laajemmin näkösälle. Vaikka hallituksen esitys on parhaillaan käsiteltävänä ja ministerit sanovat, ettei enää ole muitten vaihtoehtojen aika, alan silti kallistua kannalle, että kansalaisaloitetta kannattaisi vielä yrittää näkyvyyden saamiseksi. Se voisi joka tapaksessa antaa asian käsittelylle syvyyttä, jota nyt puuttuu. Kun tämä US blogipiiri on ainakin aktiivisimpia sote-keskusteluympäristöjä, rohkaisin mieleni kysellä mitä täällä asiasta ajatellaan.

Sote-uudistusta mainostetaan Hesarissa!

Nyt jo useampana päivänä on Hesarin verkkosivuilla ensimmäisenä tupsahtanut vastaan valtioneuvoston nimissä julkaistu näyttävä informaatiopaketti sote-uudistuksesta. Se on mitä selkein ja huolellisesti suunniteltu mainos. On käsittämätöntä, että hallitus lähtee levittämään mainoksia, joissa hymyilevät ihmiset luovat positiivista kuvaa sote-uudistuksesta, kun asiasta ole vielä edes päätetty! Mielestäni mainosten hinta pitää periä takaisin henkilöltä/henkilöiltä, jotka ovat mainoksen tilanneet tai siitä vastuussa.  Kyse on toimivallan ylityksestä.

Järjen käyttö vai ryhmäkuri?

Sote-uudistuksen käsittelyn yhteydessä puolueuskollisuuden ja oman järjen käytön välinen ristiriita on kärjistynyt. Ehdotan asiaan kahta vaihtoehtoista ratkaisua:

1)      Kielletään ryhmäpäätökset, jolloin kansanedustajien vastuu äänestäjilleen kasvaa. Samalla uudistetaan vaalien rahoitusjärjestelmä. Jokaiselle ehdokkaalle varataan verkossa saman kokoinen tila esittelyyn ja kannanottoihin eikä muuta mainontaa puhetilaisuuksia lukuun ottamatta sallittaisi. Näin voidaan suitsia rahan ja korruption valtaa ja demokratia vahvistuu.

Kansantaloudellisesti ylivertainen sote 7. Hallituksen sote on liian kallis

 

Tiivistelmä:

- Pelkistetyllä terveydenhuoltojärjestelmällä saavutetaan hallituksen malliin verrattuna 4-7 miljardin euron vuosittaiset säästöt

- Jos tavoitteena on kestävyysvajeen korjaaminen, on perin kummallista, ettei tällaisesta vaihtoehdosta keskustella

 

Pelkistetyn ja hallituksen ehdottaman terveydenhuollon kustannusvertailu

Kansantaloudellisesti ylivertainen sote 6. Yksityistäminen ei säästä

Tiivistelmä:

- Yritysten voitot ja markkinointikulut aiheuttavat 15 %:n luokkaa olevan ylimääräisen kustannusrasitteen

- Monimutkaistuvan terveydenhuollon suuret vaihdantakustannukset ja valtion kohoavat hallinto- sekä valvontakulut mukaan lukien Suomen kansantaloudellinen kokonaisrasite nousisi yksityistetyssä terveydenhuollossa miljardeja euroja vuodessa

- Yksityisen terveydenhuollon kannustimet - voitot, kerman kuorinta, palvelutarpeen kasvattaminen – ovat ristiriidassa terveydenhuollon kehitystavoitteiden kanssa

Kansantaloudellisesti ylivertainen sote 5. Luonnollinen monopoli

Tiivistelmä:

- Terveydenhuolto on luonnollinen monopoli, jossa saavutetaan paras kustannustehokkuus ja toiminnallisuus

- Tasapuolisuuden verukkeella ei julkiselta terveydenhuollolta pidä evätä omien vahvuuksiensa hyödyntämistä 

 

Kansantaloudellisesti ylivertainen sote 4. Himmelistä Terveyshallitukseen

sti Tiivistelmä:

- Valtakunnallinen toimintojen integrointi

- Yleisjohto Terveyshallituksella – ei maakuntia

- Alueellisesti tasapuolinen

- Kaikki mittakaavaedut saadaan käyttöön

- Kiinteämpi yhteys tutkimukseen

- Mahdollistaa tehokkaan tietojärjestelmien hyödyntämisen

- Operatiivinen toiminta sairaanhoitopiireillä

- Perus- ja erikoissairaanhoito yhdentyvät

Veitsenterällä

Elina Lepomäellä (kok) on hyvät mahdollisuudet nousta poliittisen historian lehdille kansanedustajana, joka kaatoi Suomen poliittisen lähihistorian suurimman hankkeen ulostulollaan.

Sote- ja maakuntauudistus on asettunut ensisijaisesti kustannusten puolelta niin epäedulliseen valoon eritoten Helsingin ja Uudenmaan kannalta, että soraäänet eivät ole ihme.

Lepomäki laittaa Vapaavuoren kisällinä Sote' n lepäämään?

Tuleeko tästä jo toinen Kokoomuksen urotyö, jolla kaadetaan sosiaali- ja terveysuudistus Sote – sillä Elina Lepomäki lienee herännyt tunnontuskaan, ettei ihmisten so. kansalaisten, myös äänestäjien sairastamisella ja terveyden hoidolla voida junailla osingoiksi jakokelpoisia voittoja – esimerkiksi ulkomaalaisille kuponginleikkaajille. 

Elina huomasi, että on kysymys lopulta verovarojen jaosta maattomalle ja ylikansalliselle yritys- ja sijoitustoiminnalle.

 

Maakunta- ja sote-uudistuksen keskeisimmät määräajat yhdessä paketissa

Tässä alla olevassa linkissä "Maakunta- ja sote-uudistuksen keskeisimmät määräajat yhdessä paketissa", ks. alla:

http://alueuudistus.fi/documents/1477425/3223876/Maakunta-+ja+sote-uudis...

Kommentoikaapa! wink

 

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä