KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Huumehoito

Huumehoito Suomessa - Suomen malli vientituotteeksi?

 

Puheenvuoro 9.5.2019:

Huumehoidon tilanne Suomessa, Mirka Vainikka

 

On ilo ja kunnia saada toivottaa teidät tervetulleeksi tähän seminaariin. Luvassa on mielenkiintoisia näkökulmia huumehoitoon Suomessa. Tervetuloa pohtimaan kanssamme, mikä on Suomen huumehoidon tilanne. Tervetuloa, STM:n neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta, valtakunnansyyttäjä Leena Metsäpelto ja Helsingin psykiatria- ja päihdekeskuksen johtaja Mikko Tamminen.

Suurin osa noin 200 huumekuolemasta olisi vältettävissä

Suomessa kuolee huumeisiin noin 200 ihmistä vuosittain. Ja kuolemat on ollut jo tovin nousussa.

Monet väittävät, että nykyinen huumepolitiikka toimii. Se on palturia. Huumekuolemat on nousussa ja kokeilut kasvavat joka vuosi.

 

Mitä tulee kuolemiin. Suurin osa voitaisiin välttää, ehkäistä. Suomen huumepolitiikka on epäonnistunut tehtävässään. Syitä on monia, hoidon heikko saatavauus, käytön rangaistukset,epäpuhtaan aineet ovat uhka käyttäjille kuin myös koko yhteiskunnalla.

Support Siltsu

Tuomas Enbuske kirjoitti 6.4.2018 hyvän ja viiltävän kirjoituksen otsikolla Mitä Jari Sillanpään TV-haastattelussa todella tapahtui. Kirjoituksessaan Enbuske ottaa kantaa siihen miten media ja ihmiset olisivat haastattelussa halunneet nähdä mieluummin valehtelevan ihmisen, joka sopii heidän mielikuvaansa kuin totta puhuvan, oikean ihmisen.

Tampere: Ihmisiä kuolee kaduille

Tänään oli Tampereella mielenilmaus huumehoitoa vastaan. Kyse on siis siitä, että hoito ei Tampereella toimi kunnolla. 

Tämä ongelma taitaa olla kyllä kovin yleistä Suomessa. Siis hoitoon on vaikee päästä vaikka halua olisi. 

Toki on hyvä muistaa, että kaikki päihteiden käyttäjät eivät ole ongelmakäyttäjiä.

Päihdeongelmiin liittyy myös usein mielenterveysongelmia.

Miten huumehoitoa voisi entisestään parantaa ja kehittää? Toki se on pitkälti raha kysymys, rahaahan olisi jos päihdepolitiikkaa tehtäisiin järkevästi, nyt näin ei tapahdu.

Huumeiden käyttö ei kielloilla lopu, eikä haitat vähene

Tämä se taitaa olla se ikävä totuus. Totuus johon olisi syytä herätä. 

Nuorempi sukupolvi on kyllä asian varmasti huomannut, koska heitä kuunnellaan?

Vanhempi sukupolvi vastustaa jyrkästi koko keskustelua huumeista.

Miten saisimme tolkkua asiaan, koska Suomi siirtyisi haittoja vähentävään politiikkaan?

 

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen sekä Ajatuspaja Liberan tutkija Teemu Känsälä keskustelevat aiheesta Sari Valton ohjelmassa: Kannattaako kannabiksen käyttäjää rangaista?

 

Lääkärit osasyyllisiä huumekuolemiin

Aika järkyttävää lukea, että lääkärit perustavat tietonsa vanhoihin tietoihin. Lääkärit ovat osasyyllisiä huumekuolemiin Suomessa.
Laillisiin lääkeisiin kuolee enemmän ihmisiä kuin laittomiin huumeisiin.

Eväitä huumeiden vastaiseen taisteluun

Huumeiden vastaisessa taistelussa tärkeintä on ymmärtää, mitkä ovat eri osapuolten intressit ja miten huumeiden käyttäjien ja huumekauppiaiden intressit saadaan vastakkaisiksi.

HUUMEHOITOA TARVITAAN

Kaksi entistä huumeiden käyttäjää kirjoittivat Helsingin sanomissa 18.1.2014 huolestaan korvaushoidon yleistymisestä ja laitoskuntoutuksen vähenemisestä (HS) taloudellisten säästöjen takia Helsingissä. Huoli on aiheellinen. Toivon viisautta päättäjiltä siinä, että erilaiset hoitopolut turvataan ja päihderiippuvaisten hoitoonohjauskäytäntöjä helpotetaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä