KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Energiaremontti

Energiakäänne kuntiin

Vasemmistoliitto kampanjoi kuntavaaleissa muiden teemojen ohella hyvän ympäristön ja kohtuuhintaisen asumisen puolesta  http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/kohtuuhintainen-asuminen-hyva-ymparisto/ .

Öljylämmityksestä tulee luopua

 

Lokakuussa Norjan hallitus lähetti lausuntokierrokselle lakiehdotuksen, joka kieltäisi polttoöljyn käytön rakennusten lämmityskäytössä vuodesta 2020 lähtien. Ehdotettu uudistus  on esimerkki johtajuudesta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä ja on luontevaa jatkoa Norjan voimakkaalle panostukselle sähköautojen käyttöönottoon.

Suomen tulee luopua öljyn lämmityskäytöstä

Tällä viikolla julkistettu valtiovarainministeriön budjettiesitys sisältää uuden korotuksen lämmityspolttoaineiden veroihin. Ehdotimme samaa Hanna Halmeenpään kanssa helmikuussa:

Suomen tulisi seurata muiden Pohjoismaiden esimerkkiä ja kannustaa kotitalouksia luopumaan öljyn käytöstä talojen lämmityksessä. Ruotsi on viidentoista viime vuoden ajan systemaattisesti korottanut kevyen polttoöljyn verotusta vuosittain ja saanut kotitaloudet vaihtamaan öljyn ympäristöystävällisempiin lämmitysvaihtoehtoihin.

Energiatehokkuutta taloyhtiöihin

Ensimmäinen lakialoitteeni oli eilen lähetekeskustelussa eduskunnassa.  Aloite koskee taloyhtiöiden energiaremontteja. Tällä hetkellä asunto-osakeyhtiöiden osakkaat, eli kerros- ja rivitaloasujat voivat käyttää kotitalousvähennystä vain asuntojen sisällä tapahtuviin remontteihin, kun taas omakotitaloasujat voivat käyttää kotitalousvähennystä myös energiatehokkuutta parantaviin remontteihin.

Hallitus aloitti energiaremontin

Pari viikkoa odotettu kolmen ässän hallitusohjelma julkaistiin hetki sitten. Ohjelma sisältää joukon tavoitteita ja kärkihankkeita, joiden yksityiskohtia hiotaan vielä pitkälle kesään. Suomen iso kuva seuraavaksi neljäksi vuodeksi, ja pidemmällekin, löytyy kuitenkin hallitusohjelmasta.

Kotimaista työtä ulkomaisen polttoaineen sijaan

Maakaasu palaa tamperelaisissa voimalaitoksissa aktiivisesti. Fossiilisten polttoaineiden hankinta syö miljoonien edestä kaupunkilaisten varoja vuosittain. Mikäli sama energiamäärä tuotettaisiin uusiutuvista paikallisista lähteistä, jäisi huomattava osa rahasta Pirkanmaalle. 

Ympäristöteko äänestämällä

Maapallon tulevaisuuden pitäisi olla se kaikkein tärkein päätöksiä ohjaava asia juuri nyt. Kaikki muu on sen rinnalla todellisuudessa enemmän tai vähemmän näpertelyä.

Jos emme saa ilmastonmuutosta hallintaan, yhä useammat ihmiset eri puolilla maailmaa menettävät henkensä äärimmäisten sääilmiöiden, kuivuuden, rankkasateiden, tulvien ja maanvörymien takia. Äärimmäisestä kuivuudesta seuraisi ruokapula ja massiivinen pakolaisongelma, kun ihmiset joutuisivat jättämään kotiseutunsa ja kotimaansa.

Haloo? Kuuleeko tulevaisuuden työpaikat?

Viime vuosituhannen lopussa ihmisillä oli ongelma. Bisnesmaailma globalisoitui vauhdilla ja muuttui vuosi vuodelta impulsiivisemmaksi. Mutta kommunikaatio oli hidasta, ja lankapuhelin oli edelleen kiinni seinässä. Onneksi matkapuhelin eli kännykkä tuli ja mullisti viestinnän.  Talous kiitti. Suomalaiset tarjosivat tuolloin kysyntään laadukkaan tuotteen: Suomi menestyi. Mistä tulevaisuuden menestystarinat sitten luodaan?

Onko ilmastokäänne käsillä? Voiko Suomi hyötyä siitä?

Maailman suurimman saastuttajan, Kiinan, hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi viime vuonna, ja sama tapahtui koko maailman päästöille. Tieto on alustava, mutta varovaisena tunnettu maailman energiajärjestö IEA julkisti jo, että ensi kertaa 40 vuoteen maailman CO2-päästöt irtautuivat talouskasvusta.

http://thinkprogress.org/climate/2015/03/13/3633362/iea-co2-emissions-decouple-growth/

http://bloom.bg/19g3Q1d

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä