KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Budjettileikkaukset

Patamustan hallituksen rimanalitus

 

Hallitus hyväksyi tänään uuden lain joka kurjistaa entuudestaan sosiaalituilla elävien asemaa.

 

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201611232200031344?fbclid=IwAR0sSVXEJ...

Kun tämä hallitus kasattiin ja julkistettiin aikoinaan sanoin heti joillekin tutuille siitä että tästä hallituksesta tuli nyt patamustahallitus.

 

Kotihoidontuen leikkaukset osuvat pienituloisiin naisiin

Naisten miehiä pienemmät tulot on eräs kestopuheenaiheista. Nyt sekä Helsingissä, että Espoossa on kuitenkin aikomuksia leikata kotihoidontuen kuntalisiä. Pienituloiset naiset jäävät tutkitusti hoitamaan lapsiaan kotona pisimpään, joten leikkaus kutistaa jo ennalta kaikkein pienituloisimpien naisten tilipusseja. Kotihoidontuen leikkaajat otaksuvat varmasti, että naiset menevät töihin, kun kotihoidontukea leikataan ja kartuttavat mukavasti Suomen verokirstua.

Valtiolta löytyi 840M€ osakepeliin: ”vaikutti houkuttelevalta”

Valtio on kevään aikana ostanut Solidiumin kautta 840M€:lla Nokian osakkeita (Yle uutiset 13.3.). Logiikkaa tässä on vaikea nähdä, jos muistaa hallituksen viime aikojen puheet ”taseen töihin laittamisesta”.  Kun rahaa näyttää kuitenkin löytyvän noinkin suuria summia niin nythän olisi ollut tuhannen taalan paikka panostaa koulutukseen, osaamiseen ja kokonaan uutta luoviin innovaatioihin.

Hyvä sijoitus kansantalouden kannalta olisi ollut myös rapautuvan infrastruktuurin kohentaminen.

Mutta ei. Hallituksemme pelaa mieluummin kasinopeliä Nokian osakkeilla.

Järkeä avustuksien käyttöön järjestöjen yhteistyöpakolla

Suomen kolmas sektori (ts. vapaaehtoissektori) elää käytännössä avustuksista. Olen pätkätyökeikalla lapsi-, nuoriso-, perhe- ja maahanmuuttajatyön järjestökentällä, joka on sirpaloitunut. Palvelujen sirpaloitumisella tarkoitetaan kustannusten karkaamista suhteessa palvelun tavoitettavuuteen ja hyötyihin. Sirpaloituneissa palveluissa resursseja ei riitä esimerkiksi palveluiden markkinointiin, jolloin ihmiset eivät löydä kyseistä palvelua.

Matalaa tuottavuutta ei kannata tukea, korkeaa tuottavuutta ei tarvitse tukea

Erkki Virtasen kolumni: Yritystukia ei leikata vaan mielummin lisätään (Yle 26.09.2017) - kuten aikaisemminkin olen kirjoittanut, Suomessa totuus kuuluu lasten ja eläkkeelle jäävien suusta. Erkki Virtanen on jo eläkkeellä, ja toivotan hänelle pitkää ikää, sillä totuudenpuhujia tämä maa kaipaa:

Toimiiko suomalainen terveydenhoitojärjestelmä jo nyt perustuslain vastaisesti?

Kun ihminen sairastuu vakavasti, seurauksena on yleensä taloudellisen tilanteen heikentyminen, koska ansiotyössä käyminen estyy. Tavallinen palkansaaja ei silloin pysty välttämättä maksamaan terveyhoitomaksuja kuten sairaala-ja laitoshoitomaksuja.  Valtakunnanvoudinviraston tilasto osoittaa, että ulosottoon eli pakkoperintään päätyi viime vuonna lähes 400 000 rästiin jäänyttä terveydenhoidon laskua. Määrä on 20 suurempi kuin edellisenä vuonna.

Yritystukijärjestelmä räjäytettävä ja koottava uudelleen

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) julkaisi 17.6.2015 selvityksen yritystuista ja niiden vaikutuksesta. Sipilän hallituksella olisi siten ollut tuoretta tutkittua tietoa yritystukien vaikuttavuudesta esimerkiksi työllisyyteen ja investointeihin. Tutkimusta ei tunnuta otetun mitenkään huomioon eikä koko hallituskaudella ymmärtääkseni olla tekemässä mitään merkittäviä muutoksia.

Oulun yritykset ja liiketilat eivät kohtaa

Yritykset ja liiketilat eivät kohtaa Oulussa, tämän näkee jo satunnainen Oulun tai Haukiputaan keskustan läpikulkija. Tyhjiä tai tyhjeneviä tiloja on tarjolla mielin määrin, eikä ainakaan tilojen laatu tai sijainti ole tyhjyyden syynä.

Hallituksen markkinointistrategia

Sipilän hallituksen jo säälittävän läpinäkyväksi käynyt toimintatapa on: ensin lasketaan vauhko elefantti posliinikauppaan, sitten norsun rällästystä hillitään jonkin verran ja kansaa kurittavat toimenpiteet tehdäänkin lievempinä – siihen tapaan kuin alun perin on ollut tarkoitus.

 

Hallituksen leikkauslinja iskee heikoimpiin

Suomen hallitus tavoittelee syksyn kehysriihessä noin 400 miljoonan euron leikkauksia. Noin puolet eli lähes 200 miljoonaa euroa kohdentuu sosiaaliturvaetuuksiin, joita leikataan vajalla prosentilla. Leikkaukset kohdentuvat noin 30 sosiaaliturvaetuuteen mm. kansaneläkkeisiin, takuueläkkeisiin, kotihoidon tukeen, vammaistukeen ja asumistukeen. Heikennykset tulevat jo tämän vuoden alussa toteutettujen 0,4 prosentin leikkausten päälle

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä