KissanKulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Ansisidonnainen työttömyysturva

Ansiosidonnainen ei saa olla vain ay-liikkeiden jäsenille

Ansiosidonnainen työttömyysturva tulisi ulottaa kaikille palkansaajille ja yrittäjille. Mielestäni se ei voi olla vain liittojen yksinoikeus, etenkin kun liitto maksaa siitä vain marginaaliosan. Valtio maksaa ansiosidonnaisen kustannuksista 94,5 prosenttia, joka katetaan valtion verotuloilla ja työttömyysvakuutusmaksuilla, jotka peritään palkansaajilta ja työnantajilta. Kaikki palkansaajat rahoittavat nykyistä ansiosidonnaisuutta, vaikka eivät olekaan sen piirissä.

Perustilistä ja muista sosiaaliturvatileistä

Eräässä nimeltä mainitsemattomassa kansalaisaloitteessa eräänä osavaatimuksena on perustilin nimellä kulkevan sosiaaliturvatilin luominen Suomen sosiaaliturvajärjestelmään.

Yleissitovaa työehtosopimusta huonommilla ehdoilla töihin menemisestä

On hyvin yleistä, että elinkeinoelämän järjestöt ja talousoikeisto esittävät rajua kritiikkiä työehtosopimuksia, erityisesti yleissitovia sellaisia, kohtaan ja käyttää monenlaista argumentaatiota. Yksi merkillisimmistä väitteistä on se, että yleissitovat työehtosopimukset estäisivät työhaluisia työnhakijoita saamasta töitä. Kannattaa kuitenkin pohtia tarkemmin, minkälaisesta "kiellosta" on kysymys.

Puhelinmyyjän kuulemaa 99v tasavallasta

Mitä kertoo ihmisten turvallisuushakuisuudesta se, että apteekissa eläkeläinen maksaa yli 60 euroa laadultaan samoista D-vitamiineista, jotka puhelinmyynnissä  maksavat 35,70 euroa kotiin toimitettuina? Ja mitä kertoo markkinan sääntelystä se puhelimeen sattuvan apteekkarin raivo, että puhelinmyyjä "valheellisesti"  kertoo nälkäpalkalla markkinoidun vitamiinin maksavan vähemmän kuin proviisorin ja apteekkarin palkat kattava tuote?

Makrotalous ja ansiosidonnainen

Eduskunta suuressa viisaudessaan päätti heikentää ansiosidonnaisen ehtoja. 52 kansaedustajaa oli poissa mikä herättti närää, onhan kyseessä kuitenkin eräs suomen tärkeimpiä äänestyksiä. Stub perusteli poissaolonsa sillä että jonkun täytyy edustaa suomea ulkomailla. Muut eivät selityksiä keksineet, tunnustivat suoraan ettei reilun kuuden tonnin kuukausipalkalla viitsi töissä käydä. Eli äänestystä voitaneen pitää vitsinä.

Riistäjät ruoskaansa selkäämme soittaa

Vanhan sanonnan mukaan kaikki ongelmat näyttävät nauloilta, jos kädessä on vasara. Sanonta näyttää pätevän myös maamme oikeistohallitukseen. Paitsi, että hallituksen kädessä ei heilu vasara vaan ratsupiiska. Tästä johtuen tavallinen kansa näyttää hallituksen silmissä työtävieroksuvalta aasilaumalta, joiden selkiä Sipilän hallitus siekailematta piiskaa vereslihalle. 

PS-politiikon esimerkki?

PS-politiikko Jari-Pekka Teurajärvi näyttää esimerkillään mallia työttömille. Pohjois-Pohjanmaan Perussuomalaisten piirin puheenjohtaja kertoo Iltasanomille, ettei hänen kannata mennä töihin, koska hänen saamansa sosiaalituki on nettona suurempi kuin se raha, joka hänelle jäisi käteen töissä ollessa verojen jälkeen. Tästä asiasta ei hänen mukaansa tulisi syyllistää työttömiä. Tämä ei ole työttomien vaan systeemin vika.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä