KissanKulmasta

Toivotalkoot jatkuvat: Kahtatoista EU-maata uhkaa uusi kriisi (myös Suomea) + Barroso kiinalaisille: EU:sta tulee liittovaltio

  • Velkaunioni
    Velkaunioni

Toivotalkoot jatkuvat: 12 euromaata uhkaa uusi kriisiriski

Euroopan komission uusi, EU-alueelta koottu makroekonominen data kertoo, että 12 euromaata, mukaan lukien Suomi, Italia ja Espanja, ovat vaarassa kohdata uuden riskin. Komission puheenjohtaja Barroso on vakuuttanut kiinalaisille, että EU:sta tulee liittovaltio.

---------

 

 

Euroopan komission uusi, Alert Mechanism Report julkaistiin tiistaina 14. helmikuuta. Raporttiin on kerätty tilastotietoa vuoteen 2010 asti.

Talouskatsaus EU-maiden tilanteisiin kertoo, että Suomi, Belgia, Bulgaria, Kypros, Tanska, Ranska, Italia, Unkari, Slovenia, Espanja, Ruotsi ja Iso-Britannia ovat "syvemmän ja läpäisevän seurannan" tarpeessa, koska maiden makroekonominen politiikka ei ole tasapainossa.

Mailla on liikaa velkaa, ja kilpailukyky puuttuu. Ongelmakohtia ovat muun muassa asuntojen hintakupla, kotitalouksien ylivelkaantuminen, julkinen talouden ylivelkaantuminen sekä "vientisuoritukset", toisin sanoen vientiä ei ole riittävästi.

Raportti ei käsittele vientiylijäämän ongelmaa lainkaan; niitä ei nähdä potentiaalisena ongelmana koko EU:n käsittävässä isommassa kuvassa.

Talousasiantuntijat kuten Nomura-pankin pääekonomisti Richard Koo, professorit Michael Hudson ja Michael Pettis sekä analyysiyhtiö Lombard Street Research´ in pääekonomisti Charles Dumas ovat eri mieltä.

- Euromaiden talousongelmat eivät voi ratketa sitä samaa väärää talouspolitiikkaa voimistamalla, joka on koko kriisin aivan keskeisiä syitä. Se on matemaattisesti, taloudellisesti ja poliittisesti mahdotonta, sanoo Dumas.

"Kriisin keskiössä on euroalueen maiden välinen epätasapaino: toisilla mailla on Euroopan sisämarkkinoille liian suuri talouden ylijäämä ja toisilla vastaavasti alijäämä. Pelkkä alijäämiin tuijottaminen ja niihin vaikuttamaan pyrkiminen ei poista ongelmaa, vaan ajaa Euroopan taantuman kautta lamaan."

Kansantalouksien niin kuin budjettitaloudenkin alijäämät ovat välttämättä vastaavien ylijäämien peilikuvia, joita ei voi erottaa toisistaan niin kuin europäättäjät yrittävät tehdä, kuvaa analyysitoimittaja Jan Hurri Taloussanomissa.

Saksan vihreiden mep Sven Giegold arvioi komission katsovan ylijäämämaita sokealla silmällä. "Euroopan Unionin ydin- ja reuna-alueiden maiden välillä vallitsee epätasapaino. Vakautta ei löydy, ellei alijäämä- ja ylijäämämaat liiku lähemmäs toisiaan."

Julkinen velka on kasvanut, koska otetuilla lainoilla on maksettu pankkitukia - pääasiassa Saksan ja Ranskan pankeille - sekä erilaisia kriisiapuja muihin talous- ja velkakriisien kourissa kärvisteleviin EU-maihin.

Suomella on 50 miljardin euron vastuut, suhteessa maailman suurimmat.

Suomen voi siis katsoa nyt istuvan samoissa pöydissä isojen EU-maiden kanssa. Kattaus on, mutta lautasilla ei ole mitään, eikä kenties tulekaan.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn näkee "varhaisen havainnon ja aikaiset korjaustoimenpiteet" työkaluina, joilla työpaikat ja talouskasvu säilytetään.

Italialainen Il Sole 24 Ore-sanomalehti kertoo Mario Montin, EU:n ilman vaaleja Italian pääministeriksi nimittämän teknokraatin ja Goldman Sachs-konsultin painostaneen komissiota vesittämään raportin sanamuotoa, koska raportti ilmestyi ennen Italian perjantaiksi ajoitettua valtionvelkakirjojen myyntiä.

Olli Rehn kutsuu painostamisesta kertonutta vuotoa valitettavaksi.

Brysselissä työskentelevä EU-virkamies kertoi toimittajille lähdesuojan alla, että "jossain vaiheessa oli parempia ideoita (ongelmien ratkaisemiseksi), mutta ne eivät päässeet mukaan raportin lopulliseen versioon."

Jos jäsenmaat eivät ota näitä nyt (raportissa) annettuja varoituksia huomioon, niin kutsuttu makroekonominen epätasapaino-menettely voidaan ottaa käyttöön, mikä saattaisi johtaa EU:n varojen jäädyttämiseen vuodesta 2014 eteenpäin.

 

Kiinassa rahankerjuussa

Euroopan komission puheenjohtaja, portugalilainen Jose Manuel Barroso on vakuuttanut kiinalaisille, että "EU:sta tulee täysi ´poliittinen unioni´ kunhan viimeisin talouskriisi on ohi."

"On totta, että monissa jäsenmaissamme on ollut opiskelijaprotesteja ja suurlakkoja, mukaan lukien Kreikan mellakat. Mutta tämä on normaalia avoimissa yhteiskunnissamme, joissa ihmisillä on oikeus protestoida" kuittasi Barroso jäsenmaiden kansalaisten tyytymättömyyden hallitustensa ja Euroopan Unionin toimintaan.

Liittovaltioituminen on mukana jo EU:n alkuperäisissä suunnitelmissa ja rakenteissa.

Tästä käytetään muun muassa nimityksiä "monen nopeuden Eurooppa", "poliittinen ja taloudellinen integraatio", "yhteistyön syventäminen", "vahva EU" sekä "pienin askelin".

Barroson mukaan "kriisit ovat luoneet uuden integraation aallon, kuten taloussopimus... Kriisit ovat vahvistaneet tarvetta täydellistää taloudellisten ja poliittisten sopimusten luonne liittovaltioksi asti."

Barroso puhui tv-yleisölle tavattuaan Kiinan pääministeri Wen Jiaobaon Beijingissä tiistaina 14. helmikuuta.

Barroson mukana Kiinan matkalla oli EU:n vaaleilla virkaansa valitsematon EU:n presidentti Herman van Rompuy. Matkan tarkoitus oli houkutella Kiinalta rahaa EU:n erilaisiin "vakausrahastoihin" kuten ERVV ja EVM, joilla EU yrittää korjata ylivelkaantumistaan.

Vastineeksi kiinalaisesta rahasta Van Rompuy lupasi järjestelyjä joiden avulla eurooppalaiset saataisiin ostamaan enemmän halpoja kiinalaisia tavaroita.

Vastauksessaan Wen Jiaobao ei osoittanut selkeästi Kiinan olevan kiinnostunut tehdyistä ehdotuksista.

Van Rompuy puheli huolestaan Iranin ydinaseiden ja Syyrian väkivaltaisen tilanteen vuoksi, samoin kuin EU:n osallistumisesta Iranin vastaiseen öljysaartoon.

Wen ei vastannut Van Rompuylle Iranin asioista, mutta mainitsi että Kiina ei halua ulkopuolisten sekaantumista Syyrian sisäisiin asioihin.

EU on käynyt Kiinan kanssa neuvotteluja myös yhteistyöstä internetin sensuroimisen suhteen.

Maiden välisten suhteiden parantamiseen tähdänneen molemminpuolisen avoimuuden kampanjan ensikeskustelut käytiin suljettujen ovien takana kiinalaisten ja EU-diplomaattien toimesta muutamaa päivää ennen Wenin, Barroson ja Van Rompuyn tapaamista.

 Lue myös: Joka neljäs eurooppalainen suistumassa köyhyyteen http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=2535

 

 

Lähteet:

EUobserver: EU report: 12 countries at risk of new economic crises http://euobserver.com/19/115258

"A first report by the EU commission looking at macro-economic data across the bloc up until 2010 warns that 12 countries, including Italy and Spain are at risk of new crises due to their public debt and lack of competitiveness."

EUobserver: Barroso to China: EU is not falling apart http://euobserver.com/884/115259

"European Commission chief Jose Manuel Barroso has told the Chinese public that the EU is going to become a fully-fledged "political union" after the financial crisis"

Taloussanomat: Tällaisella talouden löylykisalla ei kriisiä voiteta http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/12/11/tallaisella-talouden-loylykisalla-ei-kriisia-voiteta/201118708/170

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sellaista tänään maailmalta ja nyt tää täti alkaa kääntää suuren luokan huiputuksesta suomennosta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Täytyy oikein kiittää tekemästäsi työstä maamme kansalaisten hyväksi, yleensä tällaiset jutut vaietaan valtamediassa!

Käyttäjän egk kuva
erik gallen-kallela

kiitos jälleen valaisevasta tekstistä. asiasta kukkaruukkuun: oletko riikka kuullut uudesta mielenterveys diagnoosista, agp:stä, (anti-government phobia)? http://www.tetrahedron.org/articles/info_schedule_...
"This study conclusively demonstrates that unfounded fear of government is a recognizable mental illness, closely related to paranoid schizophrenia. Anti-Government Phobia (AGP) differs from most mental illnesses, however, in that it is highly infectious and has an acute onset. Symptoms include extreme suspiciousness, conspiracy-mongering, delusional thought patterns, staunch "us against them" mentality, withdrawal from reality, and often religious fanaticism. Having the patient committed to a qualified mental health institution is the best option for family and loved ones."
mitä ajatuksia tämä herättää sainussa?

Käyttäjän egk kuva
erik gallen-kallela

taisikin olla jonkin sortin trolli tuo diagnoosi. aluksi en ollut uskoa silmiäni, mutta tarkemmin kuin katsoin (dr. ivor e. tower jne..) niin eihän tuo voi olla kuin vitsi...

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Aiheellinen kirjoitus Ruususen unessa nukkuville lähimmäisille.

Sinulla Riikka oli hauska kirjoitus Magneettimediassa (vko) 4 otsikolla "Se on ihan erilaista kun...."Kiitos hyvästä naurusta.

Eihän tämä kansainvälinen ahneuden kriisi ole millään tavalla päättäjiemme hallinnassa.
Varmaa on vain se, että Raamatun Jumala köyhdyttää mammonaa palvovia ja hengen velttouden synnissä eläviä eurooppalaisia. Kuten Hän köyhdytti itseriittoisia jenkkejäkin.

http://mlahti.blogspot.com/2011/10/jumala-mina-ja-...

Toisaalta. Eikö lukija ole jotenkin autuaallista kun talous kääntyy pakkaselle? Ahnehtijat saastuttavat luontoakin vähemmän. Ja muutamat hedonistit menettävät vääryydellä hankitun varallisuutensa.Niinkin käy että empaattiset piensijoittajat ja muut työllistäjät jakavat joidenkin kultaisen vasikan kumartajien vääryydellä hankitun omaisuuden. Sitten he perustavat yrityksiä ja luovat uusia, tuotannollisia työpaikkoja."Aika on purkaa ja aika rakentaa",sanoo elävien ja kuolleitten Herra. Taistelu jatkuu. Vita brev, ars longa.

Varmasti kolme- tai nelipäiväistä työviikkoa tekevillä lähimmäisillämme on parempi mahdollisuus hoitaa lapsiaan ja rempallaan olevia ihmissuhteitaan. Tavata laiminlyötyjä sukulaisiaan. Jotkut lokapojista tekevät saastutuksen syntiä vähemmän ja rukoilevat enemmän ahdistuksensa päivinä. Valitettavasti monet kovapäiset saalistajat katkeroituvat ja raskauttavat lähimmäistensä elämää pitkän aikaa. Mutta kuinka pitkälle syntisen kapina kantaa taistelussa ihmiset ja luomakunnan luonuttaa Jumalaa vastaan?

Parempi hänen olisi vanhurskaan Jobin tavoin narista aikansa Jumalalleen. Lopulta tunnustaa voimattomuutensa ansaitun kohtalonsa kääntämiseksi ja rukoilla armoa Herraltaan.Kaikkivaltias miellään auttaa parannukseen nöyrtyviä sieluja. Sillä valkeuden Jumala on ylpeitä vastaan,mutta nöyrille Hän antaa armon.

Pienen ihmisen taistelu jatkuu. Päivällä leivästä ja yöllä lihasta.

Ruoka kallistuu. Köyhät köyhtyvät ja 130000 vähäosaisen perheen joulu Suomessakin oli ikävän ankea.
Valitettavasti itsekkään ihmisen turmeltunut luonto on sellainen että hän ajattelee lähinnä oman nahkansa pelastamista kuoleman ja katoavaisuuden maailmassa.

Liian usein lähellä tai kaukana elävien sorrettujen huuto vaimenee tyhjyydessä. Ahneet sijoittajat ja hyväosaiset vaikuttajat miettivät miten lisätä omaisuuttaan kriisien kautta ja kurjien kustannuksella.

Valkokaulusköyhälistö yrittää myös pitää lihavina vuosina saavutetut etunsa. Entä pelastuuko Jumalan armon ja totuuden puheen kuulemiselta ja köyhtymiseltä esim. 3255 eur/kk tienaava keskiverto suomalainen? Tuo välinpitämätön sielu, joka kaikella mittareilla mitattuna on hyväosainen kuoleman ja katoavaisuuden maailmassa.

Ristiinnaulittu ja kuolleista herätetty Jeesus varoittaa että väkevä Jumala voi kutsua hyväosaisen ahnehtijan äkillisesti ajasta iankaikkisuuteen.

16. Ja hän puhui heille vertauksen sanoen: "Rikkaan miehen maa kasvoi hyvin.

17. Niin hän mietti mielessään ja sanoi: 'Mitä minä teen, kun ei minulla ole, mihin viljani kokoaisin?'
18. Ja hän sanoi: 'Tämän minä teen: minä revin maahan aittani ja rakennan suuremmat ja kokoan niihin kaiken eloni ja hyvyyteni;
19. ja sanon sielulleni: sielu, sinulla on paljon hyvää tallessa moneksi vuodeksi; nauti lepoa, syö, juo ja iloitse'.

20. Mutta Jumala sanoi hänelle: 'Sinä mieletön, tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta pois; kenelle sitten joutuu se, minkä sinä olet hankkinut?'
21. Näin käy sen, joka kokoaa aarteita itselleen, mutta jolla ei ole rikkautta Jumalan tykönä."
Luuk. 12:16-21.

Tämä elämästä ja arkitodellisuudesta vieraantunut rikas mies ei tiennyt mitä kasvaneella omaisuudellaan olisi tehnyt. Ei ollut tarpeeksi suurta aarreaittaa mihin ansiottoman arvonnousun hedelmät olisi koottu.

Rikkaalle ei kelvannut jo ennestään suuren omaisuuden hoitaminen Jumalan tahdon mukaan. Hän ei miettinyt köyhien asiaa eikä orpojen osaa lisärikkauden saadessaan. Vaan: Minulle! Lisää!! Nopeasti!! Kaikki säiliöihin!! Kuinka tuttua meidän ajaltamme.

Pääseekö siis hyväosainen syntinen Herramme käskyt hyljänneessä ja mammonaa kumartavassa Suomessa Jumalan vanhurskaita tuomioita pakoon? Entä Kiinaan, Viroon tai muihin halpamaihin muuttanut ja äkkirikastumista halajava suuromistaja tai sijoittaja?

Pysyykö palkkani? Säilyykö eläkkeeni? Vai liihottavatko ne pois kuin kesäpilvi luovien eläkesijoittajien ja kasinotalouden maailmassa?

Mitä minä, pieni ja heikko ihminen voisin tehdä löytääkseeni tulevaisuuden ja toivon? Entä kenelle kellot soivat?

Mikko Lahti

saarnaaja

http://www.pp.kpnet.fi/mila

Toimituksen poiminnat