KissanKulmasta

Yhdysvaltain sotaministeri Leon Panetta: Iran ei ole kehittämässä ydinasetta

Yhdysvaltain sotaministeri Leon Panetta kertoi New York Timesille, ettei Iranilla ole ydinasetta. Vätymmekö sodalta? Tuskin.

-------------- 

Yhdysvaltain sotaministeri Leon Panetta kertoi The New York Timesille (NYT), ettei Iranilla ole ydinasetta.

Panettan lausunto ei ollut etusivun otsikko, kuten helposti luulisi, vaan myöntö oli sujautettu sivulauseeseen.

Panetta sanoo: "Ovatko he (iranilaiset) kehittämässä ydinasetta? Eivät"

JCS -kenraali Martin Dempsey sanoo samassa NYT:n artikkelissa sodan valmistelun olevan käynnissä.

On olemassa myös kaksi tiedusteluraporttia (US National Intelligence Estimates 2007 ja 2010) joiden mukaan Iran ei ole kehittämässä ydinasetta.

 

Iran on allekirjoittanut Nuclear Non-Proliferation Treaty -sopimuksen (ydinaseiden leviämistä rajoittava sopimus), ja sen mukaan Iranilla on oikeus kehittää ydinvoimakapasiteettia siviilitarkoituksiin - ja tätä Iran on vuosikausia kertonut tekevänsä.

Iranin kertoman ovat YK:n ydinohjelma -tarkastuksen vahvistaneet. Uraanin rikastaminen kuuluu "ydinvoimakapasiteetin" määritelmiin, ja se on tarpeen ydinenergian valmistamisessa.

Panettan ja Dempseyn tunnustukset kertovat, että Yhdysvaltain hallitus on valmistautumassa sotaan tekosyytä käyttäen ylläpitääkseen amerikkalaista hegemoniaa, joka kuvaillaan Yhdysvaltain uudessa "puolustusstrategiaohjelmassa" U.S. Global Leadership: Prioroties for 21st Century Defence.

Ohjelma kertoo yksiselitteisesti tavoitteena olevan "Yhdysvaltain voiman lisääminen kaarella, joka ulottuu läntiseltä Tyyneltä valtamereltä ja Itä -Aasiasta Intian valtamerelle ja Etelä -Aasiaan." - siis alueelle, jolle sattumoisin on keskittynyt runsas reservi maailman energiavarantoja ja josta käsin voi estää Kiinan sekä Venäjän energiansaantia ja sitä kautta kehittymistä.

Tiedot avaavat uusia näkökulmia paitsi Irania vastaan suunnitteilla olevan sodan oikeutukseen ylipäänsä - onhan sitä perusteltu Iranin ydinaseen maailmalle aiheuttamalla uhalla - lehdistön ammattitaitoon, poliitikkojen ja politiikan moraaliin, taloussotaan ja taloudellisista syistä käytävään sotaan, kansainvälisen atomienergiakomissio IAEA:n raporttien käyttöön haluntunlaisen politiikan toteuttamiseksi, mutta myös niin kutsutun kansainvälisen yhteistyön mielekkyyteen jos tässä ovat tulokset.

Ainoa myönnytys puolueettoman journalismin saralla on toistaiseksi ollut New York Timesin Arthur Brisbanen bloggaus 10. tammikuuta 2012, jossa hän myöntää lukijapalautteen painostamana, että NYT oli epäkorrekti väittäessään IAEA:n raportin perusteella Iranin ydinaseohjelmalla olevan sotilaallisia tarkoituksia vaikka IAEA:n raportti ei tosiasiassa tee täsmälleen sellaista johtopäätöstä.

 

Brisbane sanoo, ettei NYT ole korjannut artikkelissa ollutta virheellistä tietoa mutta että sen pitäisi, varsinkin koska Iranin ydinvoimaohjelmaa arvattavasti aiotaan käyttää sodan syynä.

 

Salamurhat politiikan välineinä

Keinot, joilla Irania on yritetty provosoida harkitsemattomaan liikkeeseen ovat olleet monenlaiset.

Haaretz on julkaissut aikajanan, jossa tarkastellaan Iranin siviiliydinvoimaohjelman parissa työskennelleiden tiedemiesten salamurhia.

Johtava ranskalainen lehti Le Figaro raportoi keskiviikkona Israelin tiedustelupalvelu

Mossadin värväävän ja kouluttavan iranilaisia dissidenttejä Irakin kurdialueelta toimimaan Iranin hallitusta vastaan.

Israelin tiedustelupalvelu on värvännyt väkeä sabotaasitoimiin jo vuosia.

Vuonna 2006 BBC:n Newsnight esitti vahvaa todistusaineistoa Israelin kurdimilitian jäsenille antamasta koulutuksesta. Ohjelma esitti videota israelilaisista kouluttajista opettamassa kurdeille ampumistekniikoita ja sissisodankäyntiä.

Israelin hallitus kiisti kaiken, Irakin kurdiviranomaiset kieltäytyivät kommentoimasta.

Israelin turvallisuuspalvelun edustajat kuitenkin kertoivat tuolloin BBC:lle, että "olisi käytännöllisesti katsoen mahdotonta israelilaisten kouluttajien operoida Irakin Kurdistanissa niin etteivät kurdiviranomaiset tietäisi asiasta".

FarsNews sanoo iranilaisten tiedemiesten salamurhiin käytettyjen pommien olevan todennäköisesti israelilaista alkuperää. Ajatuskulku on luonnollinen, ovathan Yhdysvallat ja Israel kaksi valtioita, joilla on pakkomielle Iranin ydinvoimaohjelmasta.

Asianajaja Glenn Greenwald kirjoittaa The Salonissa kuinka lakiprofessori ja äärioikeistolainen Glenn Reynolds vuonna 2007 kritisoi presidentti Bushia siitä, ettei "tämä tee tarpeeksi estääkseen Iranin ydinvoimaohjelman kehittelyä" ja kuinka Reynolds suositteli keinoiksi Iranin poliittisten ja uskonnollisten johtajien sekä tiedemiesten vaivihkaisia salamurhia.

Vuoden 2011 lokakuussa salamurhia suosittaa äärioikeistolainen kristillisfundamentalisti -poliitikko Rick Santorum. BusinessInsiderin tallentamassa videossa Santorum kutsuu iranilaisten tiedemiesten salamurhia "ihanaksi asiaksi" lausuen samalla: "Minun mielestäni meidän pitäisi lähettää hyvin selvä viesti että jos olet venäläinen, iranilainen tai pohjois -korealainen tiedemies ja aiot työskennellä ydinvoimaohjelmassa kehittämässä pommia Iranille, et ole turvassa."

Sekä Reynoldsin että Santorumin ehdotukset täyttävät terrorismiin yllyttämisen tuntomerkit, ja näin maassa joka on käynyt sotaa terrorismia vastaan viimeiset 10 vuotta, sotanäyttämönä koko maailma.

Se, ettei Yhdysvaltain johtavien poliitikkojen ja akatemian psykopatiaan vivahtavat puheet ulkopolitiikan hoitamisesta salamurhilla ja aggressiolla tunnu herättävän valtamedian mielenkiintoa ja halua analysointiin on oudoksuttavaa, ja lisää oman mielenkiintoisen lähtökulmansa yhteiskuntamme terveydentilan tarkasteluun.

 

Valehteleva Valkoinen talo

Politiikan välineeksi on päätynyt myös 28 -vuotias amerikkalainen merijalkaväen sotilas Amir Mirzaei Hekmati, jonka iranilainen tuomioistuin hiljattain tuomitsi kuolemaan vakoilusta. Hekmati pidätettiin lokakuussa.

Valkoisen talon puhemies Tommy Vietorin mukaan syytökset siitä, että Hekmati työskenteli CIA:lle tai oli CIA:n Iraniin lähettämä, ovat vääriä. Samalla Vietor sanoi Iranin hallituksella olevan historiansa väärien syytösten, pakottamalla saatujen tunnustusten ja viattomien amerikkalaisten pidättämisessä poliittisista syistä.

"Presidentti Obama esitti valehdellen täsmälleen saman lausunnon viime keväänä Raymond Davisin tapausta koskevassa lehdistötilaisuudessa - Davis ampui kaksi pakistanilaista Pakistanin tiedustelupalvelun työntekijää Lahoren kadulla keskellä kirkasta päivää ja väkijoukon nähden - kunnes Valkoinen talo joutui vihdoin myöntämään Obaman valehdelleen ja että Davis todentotta oli CIA:n työntekijä." kirjoittaa journalisti Dave Lindorff.

Davis ´vapautettiin´ syytteistä, kun Yhdysvaltain oli maksanut uhrien omaisille verirahat Pakistanin hallituksen kanssa solmitun takahuonesopimuksen jälkeen.

 

Euroopan Unioni, Yhdysvaltain kuuliainen pikkuveli

Professori Michael T. Klare kirjoittaa ettei "Uudella geo -energian aikakaudella Hormuzin salmi, Etelä -Kiinan meri, Kaspian meri" eivät ole ainoita ongelmakohtia joista kiistaa käydään. Itä -Kiinan merellä Japani ja Kiina kiistelevät merenalaisista kaasukentistä. Falkland -saarten liepeillä kisaavat Argentiina ja Iso -Britannia merenalaisista öljyreserveistä. Arktisilla alueilla sijaitsevista energiareserveistä on kiinnostunut moni maa.

"Yksi asia on varma: minne ikinä kipinät lentävätkin, vedessä on öljyä ja vaara käsillä vuonna 2012" toteaa Klare.

Euroopan Unioni on liittynyt Yhdysvaltain puolelle päättämällä osallistua Iranin vastaiseen öljyboikottiin, toisin sanoen EU ei aio ostaa iranilaista öljyä.

Seuraukset ovat suuremmat Euroopalle kuin Iranille: öljyn hinta kallistuu niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa mistä taas seuraa kohonneet tuotantokustannukset ja energian hinta - mistä taas seuraa "tehostamistarve"; kaiken kaikkiaan Irania vastaan suunnatun boikotin seuraukset näkyvät Euroopassa todennäköisesti taantuman syvenemisenä lamaksi.

Venäjä ja Kiina taas eivät osallistu boikottiin, joten Iran voi myydä öljynsä sinne.

Kauppaa tuskin on suunniteltu käytävän euroilla tai dollareilla vaan juanilla ja ruplalla. Tällä on omat taloudelliset seurauksensa globaalisti.

Artikkeli on julkaistu myös Verkkomediassa

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=2281

 

 

Pääasialliset lähteet:

Sustaining U.S. Global Leadership: Priorities for the 21st Century Defence http://www.defense.gov/news/Defense_Strategic_Guidance.pdf

U.S. Department of Defence: Obama: Defense Strategy Will Maintain U.S. Military Pre-eminence http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=66683

The New York Times: Iran Trumpets Nuclear Ability at a Second Location

http://www.nytimes.com/2012/01/09/world/middleeast/iran-will-soon-move-u...

The CounterPunch, Dave Lindorf: The Deepening Mystery of Raymond Davis and Two Slain Pakistani Motorcyclists http://www.counterpunch.org/2011/02/08/the-deepening-mystery-of-raymond-...

Fars News Agency: Terrorists Kill Commerce Deputy of Iran's Nuclear Enrichment Site http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9010170677

The Star online: Iran official blames Israel for Tehran bombing

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/1/11/worldupdates/2012-0...

 

The Time: Iranian Nuclear Scientist Killed in Bomb Blast http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2104184,00.html

BBC Newsnight: Israelis 'train Kurdish forces' (20th Sept. 2006) http://news.bbc.co.uk/2/hi/5364982.stm

 

BusinessInsider: Rick Santorum: Dead Foreign Scientists Are A 'Wonderful Thing' (Video) http://www.businessinsider.com/rick-santorum-dead-north-korean-scientist...

The Salon, Glenn Greenwald: More Murder of Iranian Scientists: Still Terrorism? http://www.salon.com/2012/01/11/more_murder_of_iranian_scientists_still_...

 

The Haaretz: TIMELINE/ Mysterious deaths and blasts linked to Iran's nuclear program http://www.haaretz.com/news/middle-east/timeline-mysterious-deaths-and-b...

The Haaretz: Le Figaro: Israel's Mossad recruiting Iranian dissidents to work against Tehran regime http://www.haaretz.com/news/middle-east/le-figaro-israel-s-mossad-recrui...

IntelNews: Israeli Mossad training Iranian exiles in Kurdistan: French newspaper http://intelnews.org/2012/01/11/01-906/

FAIR: NYT Responds on Iran Alarmism
Public Editor: 'I think the readers are correct on this' http://www.fair.org/index.php?page=4462

Information Clearing House, Michael T. Klare: Energy Wars 2012 http://www.informationclearinghouse.info/article30217.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Siinä uutta koontia pureskeltavaksi.

Lukea kannattanee myös Mitä polkua Persiaan (tähtäimessä Iran)http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=1955

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei näköjään - ainakaan minulle - suvainnut toimia tuo ylempänä oleva Mitä polkua Persiaan -linkki niin että laitan sen tähän uudestaan

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=1955

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tässä vielä Ron Paulin juttua siitä,että eliitti on päättänyt jo paljon ennempää,että sinne Iraniin mennään eikä meinata.

http://www.youtube.com/watch?v=IdMsPuIxyYk&feature...

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Setä Samulin lentotukialukset liikkuvat maailman merillä öljyn perässä, kuin hinaja nallea etsimässä.

Citycani *

Uutiskoosteessasi ei sinänsä ole mitään kovin yllättävää.

Ainoa mikä minulle on pettymys on se, että ilmeisesti Obamakaan ei todellisuudessa edes kunnolla yritä muuttaa USA:n linjaa tolkullisemmaksi? Tai jos yrittää, ei ainakaan tähän mennessä ole siihen pystynyt ollenkaan.

Syy siihen, ettei Iraniin ole (vieläkään) hyökätty, vaikka sitä on jo vähintään kymmenen vuotta suunniteltu, on se, ettei edes kv-yhteisön yhteenlasketut resurssit sentään riitä kolmeen sotaan yht'aikaa.

Mutta nyt, kun Irakista ja Afghanistanista jo vetäydytään kohinalla, riski hyökkäyksestä Iraniin kasvaa kohisten.

Vaikka syyt sille on tasan yhtä perustellut ja vakuuttavat kuin hyökkäykselle Irakiin noin yhdeksän vuotta sitten...

Iran on isompi, paremmin varusteltu ja maantieteellisestikin pirullisempi hyökkäyskohde kuin Irak.

Joten edessä lienee, taas, vähintään kymmenen vuoden sota, joka jättää jälkeensä vähintään samanlaisen kurjuuden kuin Irakiinkin, ja Afghanistaniin.

Joskus oikeasti ihmettelen, mitkä näistä on niitä roistovaltioita, ja minkä vain väitetään sellaisia olevan..?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Totta, mutta enpä pidä Iraniakaan minään rauhan ja rakkauden lähettiläänä. Saatananmoinen inkivisitio koko papiston johtama valtio.

Citycani *

No ei se sellainen olekaan.

Silti, miksi ihmeessä sinne pitäisi hyökätä, ellei itse ensin hyökkää johonkin muualle..?

Miten Iran eroaa esim. Saudeista, paitsi siltä osin, että Iranissa jopa naisen asema on edes aavistuksen parempi kuin saudeissa, ja toisaalta, Iranissa järkkäillään aina välillä jopa vaalejakin (jos kohta ei tokikaan uskonnollisen valtaeliitin osalta..)!

Ovat noissa asioissa nyt jopa edistyksellisempiä kuin Irak (kymmenen vuotta sitten tilanne oli tasan toisin päin), mutt eivät taatusti sitt enää sen tulevan sodan jälkeen.

Iran on ollut USA:lle kipeästi hiertävä kivi kengässä vuodesta 1979, ja on näköjään sitä edelleen. Kostoa himoavan muisti on _pitkä_.

Muuta syytä siihen tulevaan sotaan ei sitten olekaan.

Ps. Jos mielenkiintoa riittää, vilkaise pikkuisen 80-luvulla käydyn Iran-Irak-soden historiaa, ja erityisesti USA:n (lukuisia) rooleja siinä; siitä saa jokseenkin oivallisen kuvan siitä, miten ihmisoikeudellisesti ja muutenkin selkärankaista roolia USA ja Eurooppakin Lähi- ja Keski-Idässä esittivät.

Tai siis... hetkinen... esittävät edelleen, jos asiaa pikkuisenkin syvällisemmin jää pohtimaan...

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Juu aivan. Enhän minä sitä meinannutkaan, että Iraniin pitäisi päästä hyökkäämään. USA:lla on ollut niin paljon interventioita ja sormiaan pelissä maailman mantereilla, että se itsekin alkaa unohdella laskuista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tässä aiempi, Washington Post -lehden kuvaus Obaman suunitelmista http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=2228 Iranin suhteen.

Luin tuossa juuri viikolla Saudi -Arabian asehankinnoista muutaman viime vuoden aikana asevalmistajien omilta sivuilta.

Olivat massiivisia maan kokoon nähden. Laadultaan lähinnä sellaisia, että niitä hankintoja kaiketi tarvitaan "sääntelemään" maan hallitusmuotoon tyytymättömän väestönosan intoa ilmaista mielipiteitään.

Yhdysvallat ei kuitenkaan tunnu haluavan "demokratisoida" liittolaismaataan Saudi -Arabiaa vaikka niin innokkaasti muualla huseeraa - ja säätää kotona NDAA -lain. Siitä myös pari juttua Verkkomediassa: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=2173 sekä seuranta -artikkeli http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=2208

Esa Härkönen

Sodan syttyminen on täysin kiinni Iranista. USA:lla ja länsimailla on kyllä rutkasti aikaa odottaa sitä, milloin Iranilta kilahtaa hermot ja se hyökkää kansainvälisillä vesialueilla liikennöiviin aluksiin. Tässä vaiheessa länsimaiden on poliittisesti kakkupala, julistaa sota Iranille ja se pommitetaan kivikaudelle. USA, Brittiläisine liittolaisineen täydentää tuhon miehittämällä Iranin ja tuomalla sinne "demokratian". Jos tämä ei tapahdu tänä keväänä tai ensi vuonna tai 5 vuoden sisällä, niin taloudellisia pakotteita voidaan lisätä entistäkin enemmän ja 10 vuoden kuluttua Iran on viimeistään, kuin kypsä hedelmä putoamaan länsimaiden syliin. Iranin kansakin on uupunut ja ei jaksa enää taistella. Ainoat jotka vielä taistelevat on Iranin kaatuva, yksin jäävä hallitus. Länsimaat ovat tällä hetkellä pedanneet itsellensä Libyan ja Irakin öljyt, joten suurta kiirettä ei ole. Pääasia, että painostus aloitetaan nyt hyvissä ajoin, jotta aikaa piisaa. Öljyvarat vaan ovat sen verran hupeneva luonnonvara, että Iranin kanssa ei haluta pelleillä sitä 20 vuotta, joka Irakin kanssa tehtiin. Iran on saatava polvilleen 10 vuoden sisällä, joten vauhtia pitää lisätä. Kun katsoo historiaa ja länsimaiden toimintaa, niin tämä on nerokkaasti suunniteltua imperialismia. Ennen vanhaan siirtomaa vallattiin tuosta vaan ja orjuutettiin paikallinen väestö, koska länsimaita pidettiin ylevämpänä ja viisaampana rotuna. Hitler tuhosi tuon ylevämmän rodun käyttökelpoisuuden, mutta sen tilalle keksittiin länsimainen demokratia ja elämäntapa ja sitä on nyt onnistuneesti käytetty hyväksi viimeiset 60 vuotta. Iran on seuraava uhri, siitä ei ole kenelläkään enää yhtään epäilystä.

Toimituksen poiminnat