KissanKulmasta

Burleski "EU selättää markkinoita" siirtää lopullisen ratkaisun seuraavaan hätä(huippu)kokoukseen

Taloussanomat kirjoittaa analyysitoimittaja Jan Hurrin kynällä: "Runsas viikko sitten euromaiden ja EU:n talouspäättäjät kokoontuivat noin 14:n kerran sopimaan velkakriisin "lopullisesta ratkaisusta", jolla kriisi piti yhtä monennen kerran ottaa viranomaisten hallintaan ja panna kriisille kertakaikkinen piste.

Tämän uusimman "lopullisen ratkaisun" keskeisiä piirteitä oli aiempien "lopullisten ratkaisujen" tavoin siirtää tavalla tai toisella kriisimaiden liian suuria velkavastuita muiden eurovaltioiden vastuulle.

Tämä ei kuitenkaan onnistunut, vaan ainakin rahoitusmarkkinoiden usko ja luottamus kriisitoimien tepsimiseen kaikkosi ennen kuin muste oli kunnolla kuivunut "suurta ratkaisua" kuvailleista uutiskatsauksista.

Tuorein "suuri ratkaisu" (neljästoista "suuri ratkaisu") saattoi kilpistyä lukuisista syistä, joista tärkeimpiä oli rahan puute. "Ratkaisu" lupaili kriisin hoitoon entistä rutkasti suurempia summia, joiden oli tarkoitus palauttaa markkinoiden luottamus ja tulevaisuuden usko.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan luottamus päin vastoin heikkeni entisestään, ja nyt pääomaa pakenee entistä vuolaammin vähänkin epäluuloa herättävistä euromaista Italiaa myöten.

Näin kävi saman tien, kun markkinoille valkeni, että luvattuja suuria summia ei ole missään. "Suuri ratkaisu" ei ratkaissut vaan se pahensi kriisiä, kun se paljastui vain entistä suuremmaksi bluffiksi." laukoo Jan Hurri.

Koko juttu täällä http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/06/nain-velkasotku-kaatuu-lopulta-ekpn-syliin/201116166/12?offset=210#comments

On peräti piristävää, että joku talous-asioita työkseen analysoiva puhuu selkokielellä eikä esimerkiksi kuvaa pankkien digitaalirahan luontia velasta yleisemmin käytetyillä termeillä kuten kvantitatiivinen kevennys, rahapohjan laajentaminen, luottolaajennus ja muilla mediakäytössä olevin termein.

Historiasta olemme oppineet, tai meidän olisi pitänyt oppia, että ylivelkaantumisesta ei selvitä ilman talouden totaalikatastrofia keskuspankkirahoituksella ja inflaatiolla.

Eräs Taloussanomissa kommentoija tiivistää: "Keskuspankkirahoitus ja kaikki luotonlaajentaminen nykyisin johtaa pysyvän työllisyyden vähenemiseen ja tilanteen pahenemiseen. Rahavarannon kasvu ruokkii näennäistaloutta, joiden sijoitusten takia terve talous tyrehtyy virtuaali-investointien tieltä. Maailmansotien jälkeen luotonlaajennuksella voitiin vielä luoda tehtaita ja muita pysyvää työllisyyttä ylläpitäviä elinkeinoja. Nykyisin uusi setelistö siirtyy vain soroksille heiluttamaan osakkeiden ja kullan välisiä hintoja."

Tämä on erittäin sairas vääristymä maailmantaloudessa, ja johtuu siitä, että raha syntyy kun joku ottaa velkaa. Rahaa syntyy enemmän kuin tuottoa tai tuotantoa reaalitaloudessa.

Yksi kysymys kuuluukin: kumpi aiheuttaa suuremman laman, velkamaiden rahoituksesta vastanneiden pankkien voittojen pieneneminen, joissakin tapauksessa jopa tappiot, vai veronmaksajien ostovoiman vieminen pohjiin ottamalla rahat euromaiden veronmaksajilta?

Tätä nimittäin yritetään, ostovoiman viemistä, monella eri tavalla.

Erikoisen hilpeäksi mieleni saa tuo kuuluisa Euroopan rahoitusvakausväline ERVV, jolla piti rauhoittaa markkinat, selättää markkinat, ratkaista ongelma, ratkaista velkakriisi, ratkaista pankkikriisi, ratkaista eurokriisi ... eikä se kelpaa kenellekään, varsinkaan ei markkinoille, edes alehintaan.

 

Michael Hudson, joka on Istitute for the Study of Long -term Economic Trendsin (ISLET) puheenjohtaja, Wallstreet-finanssiasiantuntija, Kansas Cityn yliopiston (UMKC) tutkiva taloustieteen professori kertoo Corbett Report:in haastattelussa muutaman tosiasian hänkin.

 

Esimerkkinä Islanti: "Mitä yleisesti ei tiedetä, on, että vuoden 2008 pankkiromahduksen jälkeen IMF suositteli pankkiongelman ratkaisemista siten, että pankkien osakepääoma myytäisiin korppikotkasijoittajille noin 30 prosentilla nimellisarvostaan. Hallitus teki ikään kuin sopimuksen, jonka mukaan pankit pilkottiin siten, että terveet saatavat sijoitettiin toiseen pankkiin ja roskalainat toiseen. Koska roskalainat ostettiin noin 30 prosentilla nimellisarvostaan, loput kirjattiin tappioiksi. Tuo 30 % on siis määrä, joka roskalainoista voitiin kuvitella saatavan takaisin.

 

 

Korppikotkat kuitenkin odottivat siihen saakka, kunnes äärioikeistolainen – vai pitäisikö suoraan sanoa fasistinen – sosialistihallitus oli vallassa. Uusi hallitus antoi korppikotkasijoittajien toimia pankkien saatavien perijöinä, jolloin ne hakisivat käsiinsä velalliset ja yrittäisivät saada takaisin sen mitä saisivat."

Suomalaiset varmaan muistavat Arsenalin...

Professori Hudson jatkaa: "27.10. pidettiin kokous, jossa IMF päätti antaa tukensa Islannin hallitukselle. Nobel-ekonomisti Paul Krugman osallistui kokoukseen, samoin Financial Timesin Martin Wolf ja Jon Danielsson, islantilainen ekonomisti. Islannin hallitus sai kunnolla selkäänsä. Rökityksestä sai osansa myös Krugman, joka liberaalisuudessaan yritti hyssytellä muita olemaan keikuttamatta venettä. En ole vielä kerennyt tutkimaan kaikkea, mitä kokouksessa sattui, koska itse jouduin osallistumaan Berliinissä Böckler-säätiön kokoukseen.

Kokouksessa siis terve järki voitti kirkkaasti, ja lopputulemana oli toteamus, että sellainen velka, mitä ei voi maksaa takaisin, jää maksamatta takaisin. Viime väestönlaskennassa todettiin, että 8 % koko väestöstä oli joutunut lähtemään maasta, jotteivät velat kaatuisi päälle, kun omaisuuden arvo jää alle velkojen arvon. Suurin osa islantilaisista on työikäisiä, ja suuri osa heistä on joutunut lähtemään ulkomaille, esimerkiksi Norjaan, työnhakuun.

Islannin tilanne alkaa olla yhtä paha kuin Latvian. Latvia on yksi uusliberalismin vitriinimaista. Siellä julkisen sektorin palkkoja leikattiin 30 %. Seuraus oli, että joka kolmas 20–35-vuotias latvialainen joutui lähtemään maasta muutamassa vuodessa. Kyseessä on taloudellinen sodankäynti maan koko väestöä kohtaan."

Ja tuo se onkin koko kriisinipun ydinkohta, eikä siitä tosiasiassa veronmaksajan tarvitse edes muuta ymmärtää. Miehittäjiä tulee vastustaa.

Hudson kuvailee, kuinka Yhdysvalloissa (ja itseasiassa Euroopassakin) veronmaksajilta nyhdetyt pankkituet maksettiin bonuksina johtajille ja osinkoina sijoittajille.

Hudsonin mukaan peli on pelattu: "On olemassa sääntö, että velka, jota ei voida maksaa, jätetään maksamatta, ja tällöin oikeastaan vain kyse siitä, miten nämä velat jätetään maksamatta. Maksetaanko ne siten, että taloudet romahtavat synnyttäen kansainvälisiä jännitteitä, vai myönnetäänkö, että velkajärjestelmä on saavuttanut rajansa."

Mitäpä tähän enää lisäämään.

Pohjoismainen yhteistyöaloite ja neuvottelut mm. yhteispohjoismaisesta valuutasta kun nekin saivat äkkilopun, kun eurofiili ministeri A.Stubb (kok) loihe lausumaan "Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa!" http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=9&id=1710

Hyvä että Suomea edustavat maailmalla nämä hyvinkasvatetut, kansainväliset tyypit, jotka hallitsevat diplomaattiset kuviot - ettei vaan mikään impivaaralainen perussuomalainen tai muu juntti pääse nolaamaan suomalaisia rahvaanomaisella ja vulgäärilla käytöksellään kansainvälisen yhteisön silmissä. Jeps.

Vai ollaanko me Pohjoismaissa niin yhtä perhettä, että saa repiä suutaan vapaasti eikä käytöstavoista tarvitse piitata?

Hudsonin koko haastattelu täällä http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=1747

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja työntekijöille RFID -sirut: jo loppuu lorvailu ja sijoittaja saa rahalleen täyden vastineen otsahikenä

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=1728

Heikki Kosalainen

Sirut aiheuttavat joidenkin tutkimusten mukaan syöpää.

http://www.antichips.com/cancer/

Shemu P

Hurrilta hyvä ja värikäs analyysi.

Riikka: "On peräti piristävää, että joku talous-asioita työkseen analysoiva puhuu selkokielellä eikä esimerkiksi kuvaa pankkien digitaalirahan luontia velasta yleisemmin käytetyillä termeillä kuten kvantitatiivinen kevennys, rahapohjan laajentaminen, luottolaajennus ja muilla mediakäytössä olevin termein."

Se, että Hurri ei käytä puhu pankkien digitaalirahan luomisesta johtuu siitä, että pankit eivät luo digitaalirahaa velasta eikä tyhjästä.

Riikka, jos et ole vielä lukenut, niin suosittelen lämpimästi seuraavaa teosta:
Johanna Vehkoo, Painokoneet seis!
http://www.teos.fi/fi/kirjat/index.php?sub=2&id=375

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Painokoneet seis! perustuu Vehkoon tutkimuksiin ja kokemuksiin toimittajantyössä."

Verrataanko tätä vaikka Bill Stilliin tai Michael Hudsoniin? Mielestäni sinun kirjan kirjoittajalla on pieni ongelma uskottavuudessa professoreihin verrattuna. Tai peräti Suomen pankin ekonomisteihin..mutta jaa..ne on oltava väärässä,koska Johnu sanoo niin.

Shemu P

Olisi pitänyt huomioida Vellu ja muut vastaavat ja kertoa, että kirjasuositus ei liittynyt kommenttini alkuosaan mitenkään. No, nyt sekin on kerrottu.

Kirjasuositus liittyy journalismiin, jota Riikka harrastaa. Vehkoon kirjan lukemisesta on taatusti siinä hyötyä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vähän se siltä vaikutti,mutta laitoimpa varmuuden vuoksi vastineen,kun olet yleensä sellainen ihme vänkääjä,vaikka olet väärässä..

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Shemu Pequ,

oletko mahtanut itse lukea tuota kirjaa, jonka Aamulehden vastaava kulttuuritoimittaja Johanna Vehkoo kirjoitti Helsingin Sanomien säätiön stipendillä?

Rahan luomisen mekanismeista saat tietoa Suomen pankin kotisivuilta, ja osaat tehdä eron pankki- ja keskuspankkirahan välillä.

Olli Polli

"Pohjoismainen yhteistyöaloite ja neuvottelut mm. yhteispohjoismaisesta valuutasta kun nekin saivat äkkilopun, kun eurofiili ministeri A.Stubb (kok)"

Tätä sisältötietoa saa syöttää enemmänkin. Laittaa Stubbin puheille kehykset joista tietäisi kansakin mikä sitä kyrsi.

Itse omaan henk.koht. kokemusta herran toimista edellisen hallituksen ulkoministerin virassa.
Olin haastettu oikeuteen Kreikassa. Kreikan valtio kieltäytyi antamasta tulkkia oikeudenkäyntiin. Paperi johon vedoten kielto perusteltiin piti sisällään tiedon että en tukkia tarvitse. Paperia ei luettavakseni annettu, eikä siitä saanut valokopiota, vaikka sitä vaadin.

Nyt luulen (logiikka) tietäväni miksi tulkkia ei tilattu: Käsittely päiväksi oli kutsuttu paikalle 45 juttua. Minun numeroni oli 28. Heti käsittely päivän aluksi tuomari julisti että kaikki lähtien numerosta 14 voivat poistua ja heille lähetetään uusi haaste.
Kreikan viranomaiset käyttävät tätä temppua koko ajan. Sillä estetään juttujen vanheminen.
Uskon että tämä oli oikeuden viranomaisilla tiedossa ja tästä syystä kielsivät tulkin saannin.

Minä asiaa en tuolloin tiennyt. Ihmettelin vain.
Otin yhteyden suurlähetystöön. Lähetystön vastauksen odotteluun kyllästyneenä kirjoitin Stubbille mailin ja kysyin asiaa.

Vastaus kuului: Emme voi auttaa koska asia on yksityisoikeudellinen ja asutte ulkomailla.
Mailit ja kirjeet on tallessa!

Oikeusvaltio Suomi, ihmisoikeuksien puolesta.

Saattaa tietysti olla mahdollista, että suurlähetystöllä oli sama tieto kuin oikeuden virkailijalla tai se oli samaa EVVK linjaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Metkaa toimintaa..

Tänään lukiessani satakunnan kansaa silmiini osui kohta Häkämiehen fosforikaupoista..nyt jo hieman alettu miettimään oliko se fiksua vai ei..

Noh kuitenkin siinä samassa kirjoituksessa oli pohjoisen luonnonvaroista ja siitä MIKSI niitä ei valtio tai Suomi itse kaiva ylös..syy on kuulemma pääoman puute. :D

Eikö vain olekkin hienoa! Kyl mie nii ylpiä olen meidän päättäjistä ja tästä liberalismista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vellu Heino,

pääoman puute johtunee kaikesta siitä rahasta, joka jatkuvasti virtaa ulos Suomesta, myös eläkerahojen ulkomaille sijoittamisen myötä.

Tämä on vähän tällaista kuin ne paperikoneet, jotka Stora Enso möi käyttökelvottomina Kanadaan. Kuulemma parhaat pelit, mitä Kanadassa ikinä on ollut käytössä :D

Toisaalta... sen jälkeen kun eduskunta 21.10 2011 hyväksyi Suomen perustuslain muutosesityksen - ja pres. arvojohtaja Halonen sen allekirjoitti - jossa Suomen perustuslakiin kirjattiin Suomen olevan EU:n jäsen, voidaanko enää puhua rahan virtaamisesta ulkomaille?

Nythän se virtaa Suomen osavaltiosta EU -liittovaltion pääkaupunkiin Brysseliin.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Kiitoksia Riikka Söyringille ja kommentoijille hyvästä ajankuvakatsauksesta.

Kertookohan pääministeri Katainen tänään kello 14 eduskunnassa edes perusasiat eurokuplan taustalla olevista tekijöistä?

"← Torikokous ja joukkoistaminen
Euroopan velkojen verkosto täynnä miinakenttiä
Lähetetty marraskuu 8, 2011 kirjoittanut Suomi 2017 - Suomi 2.0

Mikäli kohta luetteloituja perustietoja Euroopan talouden tilanteesta ei saada vieläkään avoimeen julkisuuteen, niin meitä naulataan entistä tiukemmin Pumppu ja Pamppu – menetelmällä EU-liittovaltioon."

http://suomi2017.wordpress.com/2011/11/08/euroopan...

Jos olen oikein ymmärtänyt kansantalouden perusteita, niin mistä käsin voi seurata tilannetta siitä, kuinka paljon Suomesta virtaa tällä hetkellä varallisuutta ulospäin? Minne ja miksi?

Toimituksen poiminnat