KissanKulmasta

Lahjalista

Leikki on lapsen työtä. On, on, mutta millaista? Moderni lapsi valmentautuu leikkimällä tulevaan elämäänsä seuraavanlaisin kapinein:

Barbie Timanttilinna. Barbie-nukke laulaa kaksi laulua Timanttilinna-elokuvasta. Hänellä on yllään lumoavan kimalteleva iltapuku, joka muuttuu kuin taikaiskusta vipua vääntämällä. Barbien kaulakoruun syttyy valo, joka vilkkuu hänen laulunsa mukaan. Ihan BB-ainesta siis. Enkä nyt tarkoita B.Bardotia. En edes Botox Babea.

Bratz Celebrities. Kameroiden räiskintää ja kuuluisuuksia, jotka aina huomataan! Bratz Celebrities-tähdet loistavat salamavaloissa. Yasmin on elokuvatähti ja Cloe balettitanssija. Yasmin ja Cloe käyttävät samaa plastiikkakirurgia, näen liitekuvasta. Cloen täytyy olla vesibalettitanssija tuolla ruumiinrakenteella. Kansallisoopperan lavalla se ei onnistuisi ilman niskamurtumia. Itselleni tuli lähinnä mieleen, täytyykö olla kuuluisa tullakseen huomatuksi, rakastetuksi?

Yhdessä lelukirjassa oli Laura-nukke, jonka harrastukset olivat shoppailu ja bilettäminen. Nuken mukana tuli käsilaukku, jossa lompakko ja luottokortit. Siitä sain ajatuksen pedagogiseen animaatioelokuvaan, jossa Laura bilettää ja shoppailee, kunnes joutuu velkojensa takia vankilaan. Vankilassa Laura "tutustuu läheisesti" sotamutanttilesbo Irmeliin, joka istuu taposta. Huhuu, Indiefilms!

Pojille on tarjolla erilaisia rynnäkkösotureja kuljettavia taistelualuksia, laserkanuunoita ja sotaa separatisteja vastaan. Sekä maastureita.

Aivan pienille on pehmoja, joita voi syöttää, juottaa ja pissittää sekä lasten läppäreitä. Hinnat ovat hirmuisia.

Sellainen on siis aikuisten suunnittelema lelumaailma, joka on tarjolla lapsillemme. Ennen ammattimaailmaa edustivat lääkärilaukku, traktori, hella, rakennuspalikat ja maatilan eläimet.  Vielä aiemmin lasten itsensä tekemät lelut. Nyt ammatteja edustavat (rujomuotoisiksi itsensä plastiikkakirurgialla leikelleet) elokuvatähdet, peräti kaksi laulua taitavat iskelmälaulajat ja  rynnäkkösotilaat. Vau!

Onneksi lapset ovat viisaampia ja tietävät paremmin. Heille leikki on leikkiä. 

Vasta teini-ikään mennessä heitä on ehditty kylliksi muokata aikuisten toiveunilla rahasta ja maineesta.

Voi lahjatonta!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Heli Sirkiä (nimimerkki)

Brändätyt. Siinäpä sitä.

Auts! Iskit asian ytimeen, vaikka Jouluna tuo asia varmaan oikein kristallisoituu.

Mitä saamme: anorektikoita, uhreilijatyttöjä jotka hokevat että "ovat liian lihavia". Pojillakin on jo syömähäiröitä.

Mitä järkeä?!

Onneksi meillä ei "krääsää" osteta eikä sitä enää kauheasti kysytäkään. Sen sijaan äidin mielikuvituksen laittaa koetukselle lahjatoive: "Harry Potterin taikasauva". Niitä kun ei saa kaupasta...

Indie-leffoille tuo aihe olisi erinomainen. Tosin sitten pitäisi heti tähdätä kv. jakeluun.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Se brändääminen alkaa muuten tosi pienestä pitäen: kaverini kertoi, ettei enää viitsi käydä äiti-lapsikerhossa, koska kerhon kermaperseäidit eivät puhu hänelle. Hänellä on VANHAT lastenvaunut, kierrätetyt.
Hän kertoi, että ko. äidit sävyttävät omansa ja lastensa vaatteet toisiinsa sopiviksi, samoin lastenvaunut autoonsa sopiviksi.
Minä jäin miettimään, saavatko ne lapsiraukat koskaan leikkiä kurassa, hyppiä vesilätäköissä ja hakata nauloja lautojen hukkapätkiin. Luultavasti eivät.

Lehdessä oli taannoin juttu siitä, että kaupunkilaislapset aikuistuvat nopeammin, lopettavat leikkimisen noin 6-luokkalaisina.

Lineaarisessa ajassa siitä ei ole vielä kauan, kun ns. nuorten kirjojen sankarit ja sankarittaret olivat 15-16 vuotiaita ja leikkivät. Meidän aikamme 15-16 vuotiaat leikkivät aikuista, moni joutuu jo sitä olemaankin esim. vanhempiensa kasvuongelmien takia (erinomainen kirja lastenpsykologi Dr. Mumbaista käsittelee samaa aihetta. Pahus, kun en muista kirjoittajan nimeä!).
Minun äitini, vaikka onkin ystäväni, on kuitenkin aina ensi sijassa ollut äiti. Monilla ei ole vanhempia, on vaan ne samassa kämpässä asuvat 30 v. vanhemmat "kaverit".

Äiti ottaa puukon kouraan ja lapsen käden toiseen käteen, sitten menette metsään ja haette sopivan puun. Kysytte puulta luvan, saako ottaa oksan ja selitätte puulle mihin tarkoitukseen. Sitten kiitätte puuta, menette kotiin ja teette yhdessä taikasauvan.
Selität, että se pitää hakea nyt, koska kuun asento on juuri nyt oikea ymv. ja että oikeat velhot tekevät sauvansa itse.

Toimituksen poiminnat