KissanKulmasta

Voihan itku!

Keväällä oli kuivaa, niin että siemenet eivät itäneet. Kesällä satoi niin, että siemenet homehtuivat maahan. Syksyllä satoi. Nyt, juuri ennen lumentuloa, maa litsui jalan alla kuin pesusieni. 

Odoteltuani pitkin kesää vähintään toista viikkoa pyykkien kuivumista ulkona narulla olin jo peräti tympääntynyt. Siinä ärtyillessäni juolahti mieleeni kuinka etelämaiden ihmisiä ja afrikkalaisia alvariinsa kuvaillaan aurinkoisiksi, lämpimiksi ja eloisiksi.
Johtuu ilmastosta, tuumin. Aurinkoisessa ja lämpimässä maassa, missä meri välkkyy päivät sinihohteisena ja illat viinintummana, on ihmisellä hymy herkemmässä kuin täällä. Verikin kiertää vinhemmin suonissa kuin meillä jäähyhmäisillä.
Me tuijotamme sateen mustaamaa kuusikkoa harmaassa säässä, tunkiolla lanta höyryää alaspäin. Ei paljon naurata. Tai jos naurattaa, niin todennäköisesti nielaisee samalla epähuomiossa mäkärän tai hirvikärpäsen. Eloisia eleitä näkee vain hyttysiä hätistelevällä. Liikaa elehtien myös vesisade pääsee nutun kaulaaukosta sisään.
Sosiaalinen elämä väkiluvultaan Suomea suuremmissa maissa kuten Afrikassa -jollei nyt satu sota olemaan meneillään- sujuu sekin tottuneemmin kuin maamme haja-asutusalueilla, missä naapurin olemassaoloa ei paljasta edes sateen ja kuusenoksien lomasta pilkottava valo.
Sosiaalisuus ei tosiaan ole vahva puoli silloin kun, kuten tarina kertoo, esi-isämme lähtivät kirveen kanssa kylään jos joen yläjuoksun suunnalta lipui lastuja.
No jaa, tosiasiassa minä viihdyn metsän keskellä vailla sen suurempaa sosieteeta. Jos vaan ne pyykit kuivuisivat...
Se ilmastonmuutos pelottaa... Joutuu pakolla asenneilmastonmuutoksenkin eteen kun alkaa aurinko paistaa kaiken kesää ja talvikin jää lumettomaksi. Vaivalla hankitun yrmeän ilmeen sijaan joutuu treenaamaan lämmintä, aurinkoista hymyä, kepeää keskustelua ja eloisaa seurustelua. Ainoa missä säilyy suomalaisen seurustelutaidon muistokaan, on Kaurismäen elokuvat.
Voihan itku!
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

AnonyMouse (nimimerkki)

"Se ilmastonmuutos pelottaa… Joutuu pakolla asenneilmastonmuutoksenkin eteen kun alkaa aurinko paistaa kaiken kesää ja talvikin jää lumettomaksi."

Ole rohkealla mielellä, minäkin kylmän sodan aikana pelkäsin ydinsotaa, mutta eipä ole vielä näkynyt, ei kuulunut.

Sitä paitsi, saadaanpa sitten sitä afrikkalaista hyvää meininkiä meillekin, vaikka tuskin ollaan suu messingillä hyvän ilman takia, kun on nurkat tulvillaan kaiken maailman ilmastopakolaisia. Ei ehdi silloin iloita auringonpaisteesta kun menee kaikki aika vieraita passatessa.

Mutta katsellaan ja istutetaan puita sitä odotellessa.

Jokainen atomi kun värähtelee ilosta ja pysyy koossa vain rakkauden voimasta.

Riikka Söyring (nimimerkki)

Mulla onkin edessä puuprojekti: tilasin Mustilan Arboretumista siemeniä ja aion koeviljellä tälle alueelle epätyypillisiä puita ensin lavassa ja sitten metsään siirrettynä nähdäkseni kuinka käy.
Oikeastaan pitäisi sanoa projekti II, koska rakkaat poikani kaatoivat eka satsin multineen maahan nähdäkseen, mitä äiti piilotti purkkeihin. Eli alan keväällä alusta.
Lepänrungot tarttee kans pieniä liiteriin.

Porissa asui, asuu ehkä vieläkin, tyyppi joka räjäytteli mopoja parkkipaikoilla ja iloitsi sitten -Kaikki atomeiksi!

Maalasin Hvedelle muutettuani taulun nimeltä Primavera/Ensimmäinen kevät. Tuli vaan tuosta "Jokainen atomi kun värähtelee ilosta ja pysyy koossa vain rakkauden voimasta." mieleeni.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

"Taulunurkka" siinä oiva palsta. :)

Juu, mitä puita aiot laittaa kasvamaan?
Ja kun laitat, miten määrittelet minkä lajin laitat mihinkin?

Esim. koivu on kova vetämään vettä kun se on täysikasvuinen. Siis kesällä. n.700 litraa vettä per vrk.

Täällä kirjoittelen koivusta:
http://saaristo.ning.com/forum/topics/2233219:Topi...

http://saaristo.ning.com/group/inenglish/forum/top...

http://saaristo.ning.com/group/inenglish/forum/top...

Henry

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

"Taulunurkka" - siinä oiva palstan nimi!

Juu, mihitä puuta laitat maahan ja miten määrittelet/valitset kasvualustan kullekin lajille?

Täällä minun kirjoituksia koivusta.
Alussa on kaksi linkkiä, jotka kuuluu oikeastaan lukea ensin:
http://saaristo.ning.com/forum/topics/2233219:Topi...

Henry

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

Nyt kuulostaa siltä, että meidän, tahoillamme ei auta muu, kuin kohta hankkia kunnollinen CE-merkitty kirkasvalolamppu : )

Riikka Söyring (nimimerkki)

Henry,
tarkoitus on selvittää "tuonti"puiden pärjääminen luonnossa eli teen hajasijoitussuunnitelman maastoon eri lohkoille: suota, savimaata, metsänpohjaa, rinnettä jne.
Ihan omakustanne ja omasuunnittelema juttu, mutta tuloksista voi olla hyötyä jos metsä- ja muun teollisuuden mäntit tajuaa että Suomen ei kannata kilpailla massatuotannolla/volyymilla vaan laadulla ja erikoistuotteilla.

Anne,
tarvitsisin varmaan tusinan kirkasvalolamppuja mutta kynttilätkin auttavat. Olen kuin karhu: kevään, kesän ja syksyn pörrään ja pärjään vähällä unella mutta kun illat alkavat pimetä ja ilmat viiletä, voisin oikein mielelläni syödä, nukkua, lukea; syödä, nukkua, lukea; syödä, nukkua, lukea...
Täällä ei onneksi ole Hgin kosteaa, luihin viiltävää kylmyyttä. Siellä vedin turkin (mummon peruja, valmistettu 1950-60-luvulla niin että turkis on murhaa!kiljuvat kaupunkilaislapsoset voivat rentoutua) jo -10 asteessa kun hyyti niin.

Anonyymimuumi,
lähetät kamalan kivoja kommentteja ja ilahdutat tällaista vanhaa rouvaa. Itselläsi oli erinomaista tekstiä työllistymisestä, teollisuudesta ja talouspaketeista. Mie panin vain sitaattina Kalle Isokallion kolumnin, kun hän siinä hyvin summaili ajatuksiani johtoportaan turpeudesta.

Voimahalauksia koko jengille:)

Toimituksen poiminnat