KissanKulmasta

Laajat kaistat ja Houra

Sonera aikoo kaivella puhelinpylväät maasta ja irrotella langat täällä maaseudulla. Heinävedellä 23 taloutta menettää lankaliittymänsä. Asiaa on perusteltu vaikka millä, mm. sillä että langaton laajakaista on mahdollinen kaikille. Sitä ei sanota että pitää asua linkkimastojen sun muiden vempeleiden peittoalueella. Kaikki eivät asu.

En nyt puutu siihen, että Sonera oli valtion yhtiö ennen kuin se myytiin ruotsalaisille ja siitä tuli Telia-Sonera. Verorahoilla niitä lankoja vedeltiin ja tolppia pystytettiin. Siitä ei kannata puhua, parempi vain tilata taksi (koska julkinen liikenne Heinävedeltä puuttuu) ja hurauttaa pankkiin maksamaan laskuja että kapitaali kiertää ja talouselämän rattaat hurraavat eteenpäin.

Ei tästä Soneraa yksin voi sormella osoitella. Tuntuu, että tällainen minä-keskeinen psykopaatin asenne yrityksillä, kunnilla, valtiolla ja ihmisilläkin on nykyään toivottu ominaisuus ja sitä rohkaistaan. Pehmeistä arvoista puhuva psykopaatti puhuu pehmeitä ja laskee kovia rahoja. Kun me menemme halpaan, se tulee meille kalliiksi.

Kuule, sinua kuunnellaan! Mutta se maksaa.   Paitsi jos satut kiinnostamaan Soneraa. Sitten he kuuntelevat ihan ilmaiseksi ja sinulta salaa. ,

Nuoren väestönosan tietokoneviisaasta sukupolvesta osa ei tunnu tietävän, että laajakaista ei ulotu maanteille ja että vapaalle vaihtaminen ei tarkoita auton ratissa irrottelua. Tilastojen mukaan vaarallisin  otus liikenteessä ei ole hirvi (Hirvi ei muuten tunnista yli 60 km nopeudella liikkuvia autoja liikkuviksi, koska sillä ei ole luonnossa ainoatakaan sen nopeammin liikkuvaa vihollista. Ratkaisu hirvikolareihin onkin siis nopeusrajoitusten laskeminen 50 km/h eikä hirvien ampuminen  sukupuuttoon:) ) vaan 18-35 vuotias mies. Heistä ei kyllä mitään varoitusmerkkiä näy ajokokeessa opeteltavaksi tai tienvieruksilla. Liikennemerkkisuunnittelijoille olisi tässä näytön paikka.

Minä-keskeinen asenne ei sovi auton rattiin. Minua pelottaa se, että oma huolellisuus ja varovaisuus liikenteessä ei pelasta, jos vastaasi ajelee kiireellä kulkeva yksityisyrittäjä ylileveällä kuljetuksella (tapahtui Leppävirran tiellä), josta on säästösyistä jätetty varoitusvalot ja -autot pois. Tai jos takanasi kärkkyy ohituspaikkaa pikku ihminen hitusen pönäkällä egolla (joka kerran tiellä nro 23).

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen ollut liikennevaloissa jossain kaupungissa, ja viereen on parkkinut nuorimies tai pari: ensin katsastetaan auto, sitten kuski. -Ahaa! Nainen ratissa! ja jo alkaa jumalaton kaasuttelu ja moottorin huudattaminen.

Pitäisikö ehkä alkaa vaatia pakolliseksi kuskin iän ilmoittavaa tarraa takaikkunaan?

Saisi tällainen arvokas vanha rouva kuin allekirjoittanut ajella rauhassa kollien uholta. Tarra ilmoittaisi, etten enää ole kiinnostavassa -enkä kiinnostuvassa- iässä 18-vuotiaan hormonihurmurin kannalta.

En mielelläni hankkisi haulikkoa ja alkaisi opettaa liikennekuria nulikoille AmeRiikan malliin.

Hämäävää on sekin, ettei kaikkien autojen vuosimalleissa ole vilkkuja. Tämä on ihan oma päätelmäni, ja johtuu siitä, että tiedät auton kääntyvän kun se kääntyy. Mikään ei vilku, eikä kaistasta pysty päättelemään, aikooko auto mennä suoraan, vasemmalle vai oikealle. Saattaa se tietenkin johtua siitäkin, että Keskusta-puolue hallitsee maaseudulla: kuljetaan varmuuden vuoksi keskitietä, risteyksissäkin. Ryhmittymisessä kuuluisa savolainen vääräleukaisuus tulee hyvin esiin: vastuu siirtyy toisen auton kuljettajalle.

Tässä on pakko kertoa tarina Hourasta. Houra oli meidän ensimmäinen automme Heinävedellä, vaalea Mazda. Alunperin Houra kuului eräälle äidinkielen opettajalle. Konepeltiin olivat toimeliaat -jos kohta ei kovin kekseliäät- oppilaat kaivertaneet teräaseella tuon sanan Houra. Kaiverrus oli syy, miksi opettaja myi auton pois. Jos minä olisin ollut ko. opettaja, olisin vetänyt punaisella tussilla pukit konepeltiin ja antanut oppilaille tukiopetusta tavaamisessa ja oikeinkirjoituksessa. Houra oli nimittäin niin hyvä auto, että siitä ei olisi kannattanut luopua vain äidinkieltään osaamattomien lapsukaisten takia.

 

ps. liikennerikkomuksista voisi tuomita yhteiskuntapalveluun palokuntaan, ensiryhmiin ja ensiapuasemille auttamaan kolarien uhreja. Saattaisi siinä sen jälkeen autoillessa muistua mieleen, miksi kepeä kaasujalka kannattaa.

Ja oikeastaan se Sonera tekee palveluksen kiskomalla tolpat irti. Tiellä liikkujilla on vähemmän puutavaraa mihin törmätä polun varrella. Nyt voitte nimittää minua yltiöpositiiviseksi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

AnonyMouse (nimimerkki)

Hahaa, taas eräs lempivihreäni, jalat tukevasti maan päällä ja pää pilvissä, niinkuin pitääkin, kirjoitti mehevästi ja aidosti tärkeistä asioista. Piristit päivääni, mistä kiitokset!

Hauli (nimimerkki)

Joo.

Äiteekin, joka asuu Pilpalassa, Lopen korvessa, on taistellut noin vuoden päivät langattoman laajakaistan kanssa.
On monenlaista ammattiasentajaa käynyt tutkimassa, miksi ei kenttiä ole ja tietokone toimi pätkimättä, vaikka laite ja liittymä myytiin sillä varjolla, että "varmana toimii".

Nyt on sitten tarjottu tehokkaampaa ja tehokkaampaa "mokkulaa ja pokkulaa". Taidetaan mennä tehoissa (ja hinnassa) jo kolmessa megassa.

Valoa on kuitenkin tunnelin päässä.
Ilmeisesti alueen kesäasukkaat ovat valittaneet, koska lupauksia uusista linkkimastoista on tullut.

Paikallisia on kuitenkin paljon, jotka olisivat kiitollisia, että puhelin ja netti toimisivat moitteettomasti, koska monet asiat ovat helposti hoidettavissa netin kautta.

On nimittäin "mutsillakin" päiviä esim. talvisin, ettei vaan pääse kymmenien kilometrien päähän asioimaan kelien, sun muiden ongelmien vuoksi.

Tämä ajatuksena tuohon sinun alkutekstiin.

Jorma Nuppula (nimimerkki)

Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.

Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.
Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa tai valokaapelia pitkin.
Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa @450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.
Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin Telia soneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä.
Olen hankkinut viime helmikuussa @450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa vähintäin 450 nmt verkon aikaiselle tasolle nyt vain peitto on teoreettinen. Kaistan rajoittamin myös tulisi kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.
Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.
Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.
Ihmettelen myös operaattorin kiirettä tuhota lankaverkkoa heti kun joku käyttäjä on saatu ulos, pylväät moottorisalla poikki ja langat pois ?
On tullut myös tietoa, että operaattori on ilmoittanut asiakkaan irtisanoneen liittymän vaikkei näin ole tapahtunut.

Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.
Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, kenen ulkovallan lie tulevaisuudessa ?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Paljon tosiasiaa kommentissasi. Meidän taloudessa on kohta sama edessä kun Savonmaa joutuu sahan alle.
Vinkkinä nettiyhteyden hankkijoille annan myös: EI vuosisopimuksia. Joudut maksamaan vaikka yhteys ei toimisikaan. Sonera ei tunnusta force majeur´iksi sitä ettei liittymä toimi.
Ulkomailla on mahdollista että taloyhtiö hankkii laajakaistan josta piisaa kaikille talossa asuville tilaa. Hintakin vain murto-osa siitä mitä Suomessa.

Mitä muuta täällä kuin sössitään? Ärsyttää välillä nii-iiiin se lyhytnäköisyys, kapeakatseisuus ja rohkeuden puute päätöstenteossa että!!

Ydinaseita ilmakehässä ei tarvita, kts http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2008/10/3...

Toimituksen poiminnat