KissanKulmasta

Euroopan talousveturien nollakasvu, luottoluokittajien luottamusvaje ja vilaus alasajon agendasta

Huolestuttavia uutisia talouden tilasta sataa eri puolilta maailmaa. Talouden pulssi heikkenee, ja potilaat tekevät kuolemaa. Ovatko syynä väärät lääkkeet vai harkittu murha? Molempia vaihtoehtoja on tarjottu.

 

Eroon pankeista

Viime viikolla talouslehti The Street otsikoi juttunsa: Eurooppalaispankkien osakkeet myynnissä.

Jutun mukaan Ranskan, Ison-Britannian, Espanjan, Italian ja Saksan pankkien osakkeet kärsivät pahoja arvonmenetyksiä torstaina 18.8, kun kansainväliset rahastot pyrkivät eroon niiden osakkeista.

Aamupäivällä Lloyds, Barclays, Société Générale ja Kommerzbank kärsivät eniten. Niiden osakkeiden arvo putosi keskimääin 10 %.

Italian suurimman vähittäispankkitoimijan Intesa Sanpaolon kauppa keskeytettiin suurten tappioiden takia. Osakkeen arvo laski 7,4 %.

HSBC, Deutsche Bank, Banco Santander, Unicredit ja Credit Agricole vajosivat kukin 5–8 %.

Eräs frankfurtilainen analyytikko, joka ei halua nimeään julkisuuteen, kertoi, että Euroopan keskuspankki EKP on antanut eräälle dollarien tarpeessa olevalle pankille 500 miljoonaa dollaria ja että kyseinen pankki oli osittain vastuussa pankkiosakkeiden myymisestä. Perustamisestaan asti syksyllä 2007 EKP:n dollarivaranto on ollut Euroopan pankkien elintärkeä dollarirahoituksen lähde. Sitä tarvittiin Lehman Brothersin kaatumisen aikaan vuonna 2008 ja uudelleen toukokuussa 2010, kun euromaiden maksukyvyttömyyskriisi oli pahimmillaan. Ennen nyt tapahtunutta 500 miljoonan tapahtumaa dollarivarantoa on hyödynnetty tänä vuonna viimeksi helmikuussa.

Samalla euro heikkeni prosentin verran dollariin nähden.

Eurokriisipallo nyt Saksalla

Saksan talouden kasvu vuoden toisella neljänneksellä oli vain 0,1 %, johon se putosi vuoden ensimmäisen neljänneksen 1,3 prosentista. Näin heräsi pelko, ettei ongelmissa rypevän Euroopan talouden tärkein tukijalka, Saksan talous, ehkä kestäkään.

Ensimmäisen neljänneksen BKT-pohjaista tulosta oikaistiin 1,5 prosentista 1,3 prosenttiin, kun oli saatu viimeisimmät Saksan tilastokeskuksen luvut.

Kasvun hyytymisuutinen tuli samaan aikaan, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy valmistautuivat tapaamaan Pariisissa keskustellakseen valtioiden kroonisesta velkaongelmasta.

EKP on joutunut puuttumaan Italian ja Espanjan velkakirjakauppaan.

Euroalueen toiseksi suurin talous Ranska raportoi perjantaina myös toisen neljänneksen nollakasvusta, mikä herätti epäilyt maan AAA-luotto­kelpoisuus­luokituksen menettämisestä.

Ranskan ja Saksan valtionpäiden miettiessä keinoja itsepintaisen, finanssikriisin tuntemattomien ulottuvuuksien synnyttämän markkinoiden epävarmuuden rauhoittamiseksi, huomio on kääntynyt eurobondeihin, euromaiden yhteisvastuullisiin velkakirjoihin.

Vaikka Ranska ja Saksa ovatkin kuuluttaneet, etteivät tue eurobondiajatusta, niiden on kuitenkin harkittava sitäkin vaihtoehtoa tosissaan, koska markkinoilla odotetaan yhä perusteellisempaa rauhoittelua, jonka kohteena on Euroopan rahaliiton tulevaisuus, toteaa The Street.

Yhdysvalloissa pallo on hukassa – Euroopan pallo uppoamassa

Mike Whitney kirjoittaa Global Research ‑sivustolla: "Tappava yhdistelmä kehnoa talousdataa ja laajeneva luottorepeämä euroalueella on saanut pörssikurssit syöksyyn... 10 vuoden valtionvelkakirjojen heikko tuotto kasvattaa pelkoa siitä, että Euroopan Unioni on saavuttamassa kriisivaiheen... Euroopan pankkisysteemissä on alkanut hidas pako. Sama prosessi alkoi purkautua vuotta ennen – heinäkuusta 2007 syyskuuhun 2008 – Lehman Brothersin romahdusta."

Financial Times pelkää, että Euroopan pankit ovat liian heikkoja kestääkseen mantereen velkakriisin.

Whitneyn mukaan vahvempi yhteinen taloushallinto ja eurobondit ovat ainoa keino pelastaa euroalue. Mutta Saksa ei sitä halua, koska joutuisi kannattelemaan heikompia jäsenmaita taloudellisesti loputtoman pitkän aikaa. Sen lisäksi se olisi Saksassa poliittinen itsemurha. Jos taas Saksa ei tule mukaan, pankit joutuvat kirjaamaan tappiot itselleen, mikä syö niiden pääomaa – ja se laukaisee uuden luottokriisin.

Jo konkurssikypsissä euroalueen PIIGS-maissa niiltä vaaditut säästötoimet ovat laukaisseet kasvavan alijäämän sekä velka-deflaatio-dynamiikan. Tämä taas on ohjautunut takaisin Saksaan jonka bruttokansantuote PIIGS-maiden talouskurin takia todennäköisesti tippuu. The Streetin saamat lukemat vahvistavat olettamuksen.

Euroalueen vaikeudet taas heijastuvat Yhdysvalloissa operoiviin eurooppalaisiin pankkeihin, ja FED on jo vaatinut pankeilta selvityksiä niiden vakavaraisuustilanteesta, kertoo International Finance Review.

Selkokielellä: markkinat ovat niin yhteenkytkeytyneet, että EU:n talouden sulaminen kaataa samaan aikaan pankit ja finanssi-instituutiot myös Yhdysvalloissa. Euroopassa ei ole ketään eikä mitään, joka voisi kirjoittaa avoimen shekin kattamaan koko systeemin. Jos talletuskato alkaa Euroopassa, kaatuu pankkeja myös muualla.

Kauhun lietsonta markkinoilla aiheuttaa paitsi kurssien heittelehtimistä, myös lainaamisen kallistumista. Lainaamisen kallistuminen hyydyttää talouskasvua. Olemme nähneet tämän kuvion ennenkin, eikä siitä ole kauan. Viimeksikin se päättyi romahdukseen.

Euroopan komission entinen jäsen Jacques Delors kehottaa avaamaan silmät: euro ja Eurooppa ovat kuilun partaalla.

Kuka keikuttaa venettä?

Eräs syyllinen saattaa olla luottoluokittaja Moody's. Vanhempi analyytikko William J. Harrington, joka johti johdannaiskauppaa Moody's'lla vuodesta 2006 vuoteen 2010 on antanut 78-sivuisen lausunnon, jossa hän viiltää kappaleiksi luottoluokittajan toiminnan. Harringtonin mukaan Moody's luottoluokittajana on epäluotettava. Moody's saa rahansa samoilta tahoilta (pankeilta ja yrityksiltä), joiden taloudellista asemaa sen on määrä luotettavasti arvioida.

Harrington sanoo lausunnossaan, että tämä eturistiriita vääristää joka ainoan lausunnon, jonka Moody's antaa. Keskinäiset kytkökset, eturistiriidat ja jääviysongelmat koskevat kaikkia Moody's'n työntekijöitä.

Harrington sanoo myös, että jos maksajat (pankit ja yritykset) eivät saa analyytikoilta haluamansa laista luottoluokitusta, analyytikkoja ahdistellaan, kiusataan, erotetaan, heille annetaan kurinpalautusta tai heidät siirretään muualle.

YLE:n uutisten mukaan Moody's alensi tänään Japanin luottoluokitusta yhdellä pykälällä. Uusi luokitus on kolme astetta parhaan eli AAA:n alapuolella. Syiksi alentamiseen kerrottiin Japanin kasvava budjettivaje ja suuri valtion velka.

Ei ole mitään syytä olettaa, että muiden luottoluokitusfirmojen toiminta eroaisi Moody's'n toiminnasta.

Dean Baker, Center for Economic and Policy Researchin johtaja sanoo lausunnossaan: "Yhdysvaltain valtiovarainministeriö paljasti, että luottoluokittaja Standard & Poor'sin (S&P) päätös alentaa Yhdysvaltain luottoluokitusta perustui 2 biljoonan dollarin ($2 trillion) erehdykseen laskelmissa. Vaikka virhe korjattiin, S&P laski silti Yhdysvaltain luottoluokitusta. Tämä viittaa siihen, että päätös laskea Yhdysvaltain luottoluokitusta tehtiin tarkoitushakuisesti, riippumatta todistusaineistosta."

Ekonomisti Paul Krugman on samaa mieltä. Krugman sanoo S&P:n "keksivän asioita".

Jane Hamsher toteaa: "Koko ajan käy yhä ilmeisemmäksi, että S&P:llä on poliittinen agenda jota se toteuttaa... on aika, että media ja kongressi alkavat kysyä S&P:ltä mikä heidän poliittinen agendansa on, ja kenen etuja se palvelee."

Journalisti Jason Schwarz kirjoittaa artikkelissaan The Rise of Financial Terrorism (Talousterrorin esiinmarssi):

Kun markkinat sulkeutuivat perjantaina 5. elokuuta, saimme tiedon, että S&P:n toimitusjohtaja Deven Sharma oli ottanut kontrolliinsa koko luottoluokitusyrityksen ja että hän henkilökohtaisesti ajoi Yhdysvaltain luottoluokituksen laskemista. On paljonkin todisteita siitä, että hän määrätietoisesti pyrki romuttamaan Yhdysvaltain talouden.

Vielä senkin jälkeen kun selvisi, että S&P:n laskelmat – joiden perusteella Yhdysvaltain luottoluokitusta laskettiin – sisälsivät 2 biljoonan dollarin virheen, Sharma päätti ajaa läpi luottoluokituksen alentamisen.

Sharma oli avainhenkilöitä vuoden 2009 Bilderberg-kokouksessa, jossa reilut sata maailman rikkainta henkilöä päätti tehdä lopun dollarin asemasta maailman reservivaluuttana.

Schwarz jatkaa: "Kilpailustrategioita käsittelevissä kirjoituksissaan tämä S&P:n johtaja Sharma pitää Yhdysvaltoja ongelmana, joka toimii vastuuttomasti ja epäreilulla kilpailuedulla. Raaka todellisuus on se, että jotta globalisaatio – kaiken yksityistäminen – edistyisi, Yhdysvallat on revittävä kappaleiksi..."

Yhdeksi epäillyksi markkinoiden manipuloinnissa Schwarz nimeää Michael Barnierin, joka johtaa sääntelystä huolehtivaa European Regulation ‑toimielintä. Barnier laukaisi 513 pisteen pudotuksen Dow-indeksissä 4. elokuuta, kun hän esti Hans Hoogervorstia, IASB:n (International Accounting Standards Board) vasta nimitettyä johtajaa, pelastamasta Eurooppaa: Hoogervorst oli hyväksymässä uutta sääntöä nimeltään IFRS 9, jolla olisi kyetty eliminoimaan valtionvelkakirjojen mark-to-market-laskenta eurooppalaisten pankkien taseissa.

Barnier siis onnistui estämään osakemarkkinoita omaksumasta normaalitoimintaansa.

Barnier, kuten Sharmakin, on osallistunut Bilderberg-kokouksiin.

Onko euron tuho osa jotain laajempaa suunnitelmaa? Jos, niin mitä?

Ilmeisin vaihtoehto lienee tuoda tuhottujen valuuttojen tilalle maailmanvaluutta – jota IMF on YK:n tuella useasti jo tarjonnutkin – ja sitä kautta maailmanhallitus.

***

Liite

Suomesta Bilderberg-kokouksiin ovat osallistuneet ainakin Jorma Ollila, Björn Wahlroos, Antti Blåfield Helsingin Sanomista, YLE:n Atte Jääskeläinen, Sauli Niinistö (Kok) 1997; Jyrki Katainen (Kok) 2007, 2009; Olli-Pekka Heinonen (Kok) 2001; Ulf Sundqvist (SDP) 1992; Martti Ahtisaari (SDP) 1994, 1995, 1996; Paavo Lipponen (SDP) 1998, 2000, 2001, 2003, 2004; Jaakko Iloniemi (SDP) 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997; Erkki Liikanen (SDP) 2005; Eero Heinäluoma (SDP) 2006; Esko Aho (KESK) 1994; Paula Lehtomäki (Kesk) 2004; Olli Rehn (Kesk) 2007; Matti Vanhanen (KESK) 2007, 2009 sekä Christoffer Taxell (RKP) 2002.

Taxell muistetaan perustuslakiuudistusta laatineen työryhmän johtamisesta. Työryhmä halusi vähentää presidentin valtaa ja sisällyttää EU-jäsenyys perustuslakiin (HE 60/2010).

Parlamentaarisia kysymyksiä asiasta ovat esittäneet Paavo Arhinmäki (Vas) sekä Veli-Matti Saarakkala (PS).


Vuoden 2011 Bilderberg-kokoukseen Suomesta osallistuivat Matti Apunen, Director, Finnish Business and Policy Forum EVA; Ole Johansson, Chairman, Confederation of the Finnish Industries EK; Jorma Ollila, Chairman, Royal Dutch Shell; Mikael Pentikäinen, Publisher and Senior Editor-in-Chief, Helsingin Sanomat.
 
Pääasialliset lähteet:
 
Eurozone Crack-Up
http://www.globalresearch.ca/ind ex.php?context=va&aid=26138
Moody´s Analyst Breaks Silence: Rating Agencies Rotten to Core...
http://www.globalresearch.ca/ind ex.php?context=va&aid=26111
Titanic Battle or Insider Trading? The S & P Downgrade and the Bilderbergers: All Part of aPlan?
http://www.globalresearch.ca/ind ex.php?context=va&aid=26054
 
The Street ‑artikkelit kääntänyt Olli Kingelin
http://www.thestre et.com/story/11224334/1/european-banks-targeted-in-selloff.html
http://www.th estreet.com/story/11221722/1/euro-crisis-ball-lands-in-germanys-court.html

 

Teksti on julkaistu myös Verkkomediassa

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=987

Kansalaisadressi perustuslakimuutosta vastaan http://www.adressit.com/kansalaisadressi_perustuslakimuutosta_vastaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jotenkin sopivaa näiden uutisten yhteydessä kertoa että tein tänään paljon hilloa ja puristin herukoista viimeiset mehut :D

Jouko Piho

Kyseessä on harkittu murha.

Vanha maailmanjärjestys halutaan tuhota, jotta tilalle voidaan rakentaa Uusi maailmanjärjestys, jossa on käytössä uusi maailmanvaluutta.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

"sekalaisia 022" on rautaa (hih), kuten jälleen kerran laaja kirjoituskin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hilda K:llakin rautainen teksti:

"Vaikutusmahdollisuuksia EU:ssa ei voi menettää, koska niitä ei ole koskaan ollutkaan.
Kreikka-vakuudet menivät mönkään, vaikka oli niin hyvä suunnitelma:
Annetaan vakuutta (rahaa?) ensin Kreikalle vasemmasta taskusta ja saadaan lennossa samaa maksulupaustositetta oikeaan taskuun.
Media ja poliitikot olivat uskovinaan juoneen. Kunnes...

Ei käy, sanoi Angela EU:n omistaja Merkel. Suomen pitää pelkästään antaa.
Viis siitä, vaikka sillä ei ole siihen varaa. Se ei kiinnosta Saksaa tai Ranskaa, jotka toteuttavat EU:ta hallinnoivien pankkien ja taloustoimijoiden tahtoa suurimpina valtioina.

Kuinka ulkoministeri Erkki Tuomioja uskalsi suuttua, kun media nyt leikkii tyhmää eikä ole ymmärtävinään, että Suomen antama vakuuslupaus on rauennut Angela Merkelin tyrmäykseen?

Miksi median, poliitikkojen ja talousasiantuntijoiden hassutus onnistuu?
Siksi, että media kertoo EU:sta vain valikoiden.

EU ei ole paikka, jossa vaikutetaan.
EU on olemassa aivan muita päämääriä varten.

EU:n tehtävänä on esittää kansojen edustuslaitosta, joka tekee demokraattisia päätöksiä äänestysten pohjalta.

Vaikutusmahdollisuuksia sen sisällä ei ole.
Mitä ei ole, sitä ei voida menettää.

Vaikutusvaltaa ei myöskään ole tulossa lisää, vaikka toimittaisiin miten.

Pikkuvaltion vaikutusmahdollisuuksien puute on EU:n pysyvä sisäänrakennettu ominaisuus.
EU:ssa valtaa käyttävät näkymättömät taloudelliset toimijat kuten pankit ja korporaatiot.

Poliitikot, mepit ja tiedotusvälineet edustavat pankkien ja rahoituslaitosten etua, Euroopan Unionin todellista tarkoitusta:
Kansalaisten hyvinvointi rapautetaan sisäisellä devalvaatiolla.
Kertyneet verotulot ja maksamattomiksi jääneiden lainojen vakuuksina olevat reaaliomaisuudet, kiinteistöt ja asunnot siirretään jättimäisellä operaatiolla yhteiskunnan vauraalle vähemmistölle.
Keskinäinen talousvastuu, ERVV, EVM, huolehtii maksukyvyttömyyteen ajautuneiden valtioiden budjettivajeista niin, että pudotus ennenäkemättömään köyhyyteen tapahtuu jokseenkin samaikaisesti ja yhtä voimakkaana kaikkialla euroalueella.

EU edeltäjineen on yli 50 vuoden ajan tähdännyt taloudellisen ja sen myötä kaiken päätösvallan saamiseen Euroopan valtioilta ohi kansallisen päätöksenteon.
Kyse on omaisuuksien ja vallan pois ottamisesta ja rahan avulla hallitsemisesta.

Teoreettinenkin vaikutusmahdollisuus ja puheoikeus EU:ssa jaetaan valtion kansalaisten pääluvun mukaan.
Kaikki päätöksenteko tehdään EU:ssa salassa. Parlamentti on pelkkä muodollinen elin kuten Neuvostoliitossakin.
Parlamentti ei päätä edes siitä, mistä kulloinkin keskustellaan. Asialistat ja muotoilut tulevat suljettujen ovien takaa.
EU on valtioiden kustantama byrokratia-alusta niiden rahastusta ja köyhdyttämistä varten.
Kansalaisilla ei EU:sa ole kansalaisoikeuksia. Sana kansalaisoikeudet on poistettu jo Suomenkin laista.

A-studio 24.8.2011
TV1 21:05 - 21:40... Maksavatko Suomen vaatimat vakuudet uskottavuuden EU:ssa?

Minkä uskottavuuden?
Senkö uskottavuuden, jota Suomella tai muillakaan valtioilla ole koskaan ollut, ja jota ei siksi voi menettää?
Senkö uskottavuuden, jota ei ole, ja, jolla ei ole koko EU:n piirissä merkitystä?

Koska, kuten sanottu, EU ei ole varsinaiselta toimintaperiaatteeltaan mikään luottamusyhteisö.
Se on korporaatio ja väkivaltamonopoli, jonka kaikki rakennelmat alkavat olla paikoillaan."

http://hildakoo.blogspot.com/2011/08/vaikutusmahdo...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hei, tää on täysin off topic, mutta asemalla jaettiin tänään ilmaisia hbl:iä, ja siinä oli iso WTCsalaliittojuttu. Kirjoittaja oli hyvä, Janne Strang. Ajattelin että sua saattais kiinnostaa.

Olli Kankaanpää

Kaverini lopetti Huvudstadsbladetin tilaamisen koska hän piti sitä liian vasemmistolaisena ja viherpiipertäjien lehtenä. Lehden päätoimittaja soitti ja kysyi syytä. Lopulta perheen jälkeläisen painostuksesta perheeseen tulee taas Hbl. Se niistä salaliitoista, fiktio ja faktat on erotettava toisistaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olli Kankaanpää,

tarkoitatko salaliitoilla WTC-juttuja vai maailmanhallitusta?

Maailmanhallituksen voi käsittää myös korporaatioiden hallitsemana maailmana, jossa ne hoitavat kaiken (rahatalous, terveydenhuolto, ruoka, armeija jne) - maksua vastaan.

Kansallisvaltiot siis tavallaan lakkaavat olemasta, ja maailmaa pyörittävät suuryritykset - ja niiden tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, kuten Björn Wahlroos on usein muistuttanut.

Eläisimme siis eräänlaisessa neofeodaali-kapitalismissa.

Sodat eivät siihen loppuisi koska sotateollisuus on hyvin vaikutusvaltainen, eikä tienaa jos ei sodita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olli, pöh ;-)
kyllä minä tiesin ettei hbl ole mikään lemmikki ps-piireissä mutta jotenkin sun kommenttisi meni ohi

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kansallisvaltiot siis tavallaan lakkaavat olemasta, ja maailmaa pyörittävät suuryritykset - ja niiden tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, kuten Björn Wahlroos on usein muistuttanut.
Joo niin se kyllä näyttää menevän. esmex lääketeollisuudessa ja terveysalalla siinä jo ollaan. on turvallisempaa käydä kunnallisessa terveydenhoidossa kuin yksityisellä jossa medikalisaatio on kokonaan vallassa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Stella Varis,

Yhdysvaltain entinen apulaisasuntoministeri Catherine Austin-Fitts uskoo eurokriisin olevan osa tarkoituksellista suunnitelmaa, jolla kansallisvaltioista ja niiden hallituksista hankkiudutaan eroon ja tilalle tuodaan korporaatioeliitti, joka hallitsee.

Keiser Report guest Catherine Austin Fitts on market frauds (23Aug11) / RT report
http://www.youtube.com/watch?v=xnp1U3zBkTs

- (U.S.) economic model = criminal model
- (U.S.) economic model is based on war and organized crime
- fraud is very significant
- fraud is "technically legal"
- physical violence & pressure against people who may say no to these conditions (violent mobster operations)
- people who are trying to get government and Wall Street clean are harrassed and threatened
- e.g. housing bubble was made public for years, but people didn't want to hear (by Austin Fitts)
- official reality vs. above-the-law reality (higher morale authority?)
- "centralization is a worst thing you can do" (EU crisis)
- "the more you centralize, the weaker the economy gets"
- "I think Europe¨s governance is being re-engineered and that (financial crisis) has been used to do it...we encourage them to take more debt they cannot ever afford...then we say we have a debt crisis...(leading to) terms by which they will stop sovereign government and instead report up to the top of the financial system...that¨s what I call financial coup d'etat...it's not a debt crisis, it is a plan."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

hurjia näkymiä, mä olen kyllä pää-pensaaseen tyyppiä.

Toimituksen poiminnat