KissanKulmasta

Uusi taantuma tulossa - Yhteisvastuukeräys "markkinoiden" pelastamiseksi alulle

Kauppalehti on tarttunut rivakalla otteella aiheeseen, josta eilen kirjoitin eli globaalitalouden "eduista". 

 

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80048-talous-kovassa-nousussa#new

so. sähkön ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousussa, arvio peräti 29%. Painetta veronkorotuksiin tunnetaan taas... 

Poikkeuksellisesti tämä uusin lama tuntuu siis sittenkin koskevan Suomea. Vähemmän fantastista. Joudumme harjoittamaan vastuullista politiikkaa ja tinkimään syömisestä ja lämmityksestä suuremman yhteisen hyvän eteen. Ynnä osallistumaan euroalueen laajuisiin velkatalkoisiin. Suuri yhteisvastuukeräys EVM:n ym. muiden konstien avulla alkaa.

Näin vähennetään syrjäytymistä: suurempi määrä koyhiä laajemmalla alueella kokee ennalta arvaamattoman yhteenkuuluvuuden tunteen.

Ne jotka muistuttavat hallitusohjelmassa mainitusta talouskasvusta ja työministerin lupaamista 90 000 uudestä työpaikasta, joutuvat SuPon ja EuroPolin syyniin vihapuheista ja tyytymättömyyden lietsonnasta. Aselakia halutaan taas tiukentaa ja internet-sensuuria lisätä.

 

Kauppalehti kertoo: "Vuoden alkupuolikkaalta saadut tilastot paljastavat hyytävän todellisuuden: kohta neljä vuotta kestänyt talouskriisi on siirtynyt uuteen vaiheeseen, jota leimaa perinteisten turvasatamien romahdus.

Jokainen oheisista maailmantalouden riskeistä muodostaisi yksinäänkin suuren uhan hauraaksi osoittautuneelle globaalitaloudelle. Jos useampi niistä iskee samaan aikaan, seurauksena on uusi taantuma."

1. Kasvu hyytyy

Talouskasvu nuutuu massiivisesta elvytyksestä huolimatta.

2. Velkakriisi paisuu

Yhdysvaltain perusongelma eli ylivelkaantuminen ei ole hävinnyt minnekään. Ongelmaa on ratottu ottamalla lisää velkaa. Euromaista yli kolmasosa joko on jo muiden talousavun varassa tai uhkaa ajautua siihen tilanteeseen.

3. Elvytyskeinot käytetty

Rahapolitiikan keinot, matala korko tai rahan painaminen, eivät riitä virvoittamaan talouskasvua. Finanssikriisin hoito on kuluttanut valtioiden elvytysvarat ja velkakuormat alkavat olla tapissa kaikkialla.

4. Inflaatio kiihtyy

Elvytyksen sivutuotteena kiihtynyt inflaatio nakertaa kuluttajien ja yritysten tulevaisuuden uskoa. Raaka-aineiden kallistuminen näkyy yrityksissä voittoja liudentavana tuotantokustannusten kohoamisena. Tuottojen kutistuminen puolestaan pienentää osinkoja, lykkää investointeja ja siirtää rekrytointeja. Sekä hidastaa talouskasvua.

5. Globalisaatio yhtenäistää

Maailmantalous on tiivistynyt niin, ettei yksikään maa ole immuuni kokonaisuuden ongelmille.

6. Työttömyys kasvaa

Tuotanto- ja elinkustannusten nousu hidastaa työpaikkojen määrän lisääntymistä =ei talouskasvua = paine verojen korotuksiin kasvaa; valtioiden täytyy nyhtää puutteen alaisilta rahat yksityisiltä pankeilta otettujen lainojen ja lainojen korkojen maksuun. Samalla on pakko leikata julkisen sektorin kuluja, perinteisesti se on tehty sosiaali-, terveys- ja koulutussektorilta.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/omaraha/uutiset.jsp?oid=20110886129

Italia ja Espanja laskevat vuosittain liikkeelle velkaa yhteensä noin 600 miljardin euron arvosta, ja EKP saattaa joutua ostamaan siitä jopa puolet, kertoo Taloussanomat.

Laskevat liikkeelle velkaa.Valtion velka otetaan yksityisesti omistetuista pankeista. Pankit ovat "pulassa". Keskuspankki pelastaa valtiot (lue: pankit) ostamalla lisää roskapaperia "markkinoiden" (lue: pankit ja sijoittajat) rauhoittamiseksi. Lystin kustantaa veronmaksaja joka sektorilla.

MoneyMorning toteaa kuivasti, että pankkien pääomittaminen ei hyödytä yhtikäs (reaali-)taloutta http://moneymorning.com/2011/08/05/the-real-reason-for-yesterday%e2%80%99s-stock-market-sell-off/

EKP:n päätös ostaa roskaluottoja taseisiinsa on euroalueen perustamissääntöjen vastainen.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2011/08/08/ekp-valmis-suurtoimiin-ostaa-italian-ja-espanjan-lainoja/201110978/12

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/08/07/lansi-yrittaa-estaa-maanantain-kaaoksen/201110973/12

Tästä syystä onkin perustettu Euroopan rahoitusvakausväline ERVV sekä Euroopan vakausmekanismi EVM. EVM on EU:n ulkopuolelle perustettu yksityisesti omistettu osakeyhtiö, joka yhtiönä ei ole vastuussa kenellekään. EVM-toimihenkilöillä sekä yhtiöllä on vastuu- ja verovapaus sekä syytesuoja. Edes EU:lla ei ole tilintarkastusoikeutta.

EVM:n pääomittavat veronmaksajat sillä periaatteella että kun toimitusjohtaja sanoo rahojen olevan loppu, veronmaksajat antavat lisää. Eikä sitten esitetä kysymyksiä siitä, mihin rahat hävisivät.

Tämän väitetään tuovan Eurooppaan taloudellista vakautta ja lisää demokratiaa.

Sekä tietenkin olevan tarpeen markkinoiden rauhoittamiseksi. Markkinoiden rauhoittamisessa ja riivaamisessa luottoluokittajat näyttelevät tärkeää osaa. Kuinka kunniallisesti, voi tarkastaa täältä http://www.taloussanomat.fi/porssi/2007/08/17/luottoluokitukset-puhalsivat-kuplaa/200719879/170?ref=lk_ts_uu_1

Voisi jopa sanoa, että ilman luottoluokittajia markkinat olisivat huomattavasti rauhallisempia :D

Talous ja asiain hoito saattaisivat olla järkevämpiä ilman poliitikkoja.

Ei tälle voi kuin nauraa!

Muistuttaisin kuitenkin seliittiä siitä, että "Tyhjä maha on huonokuuloinen" kuten Suomea valloitellut kenraali Kulnev aikanaan totesi.

Milloin aletaan ratkoa ongelmaa oikeasta kohdasta: siitä, että valtiot itse eivät luo rahaa vaihdonvälineeksi vaan ovat luovuttaneet oikeuden yksityisesti omistetuille pankeille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Olisi hyvä nähdä jostain Euro- alueen kauppatase, kun Uusipaavalniemi otti puheessaan aikanaan esille sen, että velkaa tulee vaikka kauppatase oli positiivinen. Mihin rahat siis häviää?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikös silloin pitäisi vain seurata rahaa..jos/kun se menee vain muutamien taskuun niin ei auta ja kasvuhan vaatii aina lisää ja lisää.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Rahat häviää kun ne poistuu kierrosta kirjanpitotasauksissa.

Koko homma on yhtä sekoilua koska reaalitalous ja "markkinatalous" eli finanssitalous ovat erinneet toisistaan, samalla finanssitalouden tappiot (ja kulut ja voitotkin) maksetaan reaalitaloudesta.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

niin, mutta jos kauppatase olisi negatiivinen olisi ymmärrettävää, että tänne jäisi liikkeellä olevia rahoja vastaavat velat. Nyt jos kauppatase on positiivinen olisi loogista, että velat jäisivät jollekin muulle ja meillä olisi täällä se velkoja vastaava raha :)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Riku Mäki,

olin laiska ja oikaisin vastatessani. Maiden velat olisivat vähäisempiä jos tehtäisiin niin kuin ennen tehtiin eli tasattaisiin tilejä (esim. viennin ali- ja ylijäämän kohdalla) maiden kesken kirjanpidolla.

Nykyään meillä on tämä älynokkela globaali systeemi jossa vain ne joilla on, hyötyvät.
Muille annetaan juhlapuheita tasa-arvosta.
Mega(k)orporaatiot hallitsevat hallituksia ja mediaa. Pian puretaan hallituksetkin tarpeettomina. Se on jo aloitettu vrt. HE 60/2010, Euro Plus-kilpailukykysopimus ymv. huttu.

Täällä väännetään raha-asiaa rautalangasta http://ebolakani.blogspot.com/2011/07/taman-jarjes...

Kriisiä ennustellaan:
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=9&id=803

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

http://beforeitsnews.com/story/920/425/China_Calls...

Ketäs sen Kiinan omistikaan..ja näin saadaan taas tämäkin hässäkkä aluillensa. Eurooppaa taidetaan pitää vain pelinappulana tässä sodassa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Taloussanomat tänään:

"EU:n kriisirahastoille heinäkuussa suunnitellut valtuudet yhdistävät Eurooppaa – mutta yhdistämisestä on demokratia kaukana. Eurobondeilla maiden väliset vaurauserot tasoittuisivat ilman veronmaksajien suostumusta. Näin kirjoittaa EKP:n entinen pääekonomisti Otmar Issing Financial Timesissa.

Euroopan keskuspankin (EKP) entinen pääekonomisti, saksalainen Otmar Issing kritisoi voimakkaasti EU-päättäjien toimia velkakriisin taltuttamiseksi Financial Times -lehteen kirjoittamassaan artikkelissa. Arvostelun tulilinjalle joutuu erityisesti ajatus eurobondien käyttöönotosta.
Euron isäksikin kutsuttu Issing ottaa tähtäimeensä erityisesti EU-johtajien heinäkuisen kriisikokouksen päätökset. EU-johtajat muun muassa kasvattivat EU:n kriisirahastojen valtaa siten, että väliaikainen vakausväline ERVV saa jatkossa oikeuden ostaa kriisimaiden joukkovelkakirjoja jälkimarkkinoilta.

Issingin mukaan kyse ei ole siirtymisestä kohti todellista talouspoliittista liittovaltiota, kuten monet ovat arvioineet: Liittovaltiossa toiminta perustuisi demokratiaan, hän vihjaa.

Kritiikkinsä Issing kohdistaa ennen muuta niin sanottuihin eurobondeihin, eli euroalueelle visioituihin alueen yhteisiin joukkovelkakirjoihin. Issing näkee heinäkuun kokouksen päätökset askeleena kohti niiden käyttöön ottoa.

Issingin mukaan eurobondit tarkoittaisivat korkeampia lainakorkoja niille maille, jotka ovat hoitaneet taloutensa mallikkaasti ja matalampia niille, jotka ovat lyöneet laimin yhteisiä pelisääntöjä. Näihin talouden mallimaihin kuuluisi oletettavasti myös Suomi.

– Ne, jotka väittävät vaikutuksen olevan pieni, antautuvat illuusioille tai tietoisesti aliarvioivat riskit, hän kirjoittaa.

Sen lisäksi eurobondien kautta veronmaksajien rahaa liikuteltaisiin ilman kansallisten parlamenttien hyväksyntää, hän painottaa.

– [Tämä] loukkaa selvästi perustavaa demokraattista periaatetta "ei verotusta ilman edustusta"."

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/08/09/...

---
Edustuksellinen demokratia näkyy toimijoidensa välityksellä johtaneen vakavaan demokratian puutokseen

Tuomas Hako

Eivätkö Lontoon mellakat saata ola todennäköisesti ihan hallituksen oma juttu? Ihmeen vähän asiasta on puhuttu ainakin. Ehkäpä luullaan, että kyse on asamasta kuin aiemmin, mutta entä jos silloinkin asialla oli myös poliisin omia miehiä (80-luvulla ym.)?

Saksassa nimittäin koko ajan paljastuu erinäisten mellakoiden taustalta Poliisin V-miehiä. Viimeksi otsikkko Junge Freiheit-lehdestä: Jihadin yllyttäjäksi paljastui V-mies. No se on eri asia, mutta hyvin odotettu ja arvattu paljastus. Rajuimmat mellakoijat ja väkivaltaisimmat tappelijat ovat usein paljastuneet V-miehiksi. Ja V-naisiksi. Yllyttäjistä innokkaimmat ja röyhkeimmät he ovat aina. Usein he jakavat aseita ja ovat organisaattoreita. Terrorismikin oli ja on Saksasa ja muuallakin täysin hallinnassa tai oikeastaan omaa (Gladio).

Lontoon mellakat ovat uutisten mukaan organisoitu taitavasti. Vaaditaan ilmeisesti paljon sitä sosiaalista mediaa ja ilmeisesti muutakin.

Mielestäni tällainen on hyviniin todennäköisesti juuri eliitin organisoima eikä jonkin terrorijärjestön. Nekin tuntuvat olevan eliitin luomia ja/tai kontrolloimia. Aina kontrolloituja ja solutettuja. Tuskin enää mitään tällaista tapahtuu ilman eliittiä. Vain spontaaneilta osuuksiltaan. Mutta pesäkkeet voidaan järjestää. Paha poliisi suututtaa väkijoukon, jossa poliisit ovat synnyttämässä ja ohjaamassa vihapurkauksia. Tai luottomiehet/tiedottajat.

Halutaan tiukkoja rajoituksia kansalaisoikeuksiin. Rangaistusten koventamista, jotta niitä voidaan langettaa viattomillekin. Ehkäpä pyritään juuri sensuroimaan sosiaalista mediaa, koska poliisin oma väki tietysti käyttää sitä rajusti pahuteen.

Paitsi väkivallantekijöitä ja nettiä suoraan käyttämälä saatetaan soluttautujia ja muoti-ilmiöiden tehtailua käyttää eri asuinalueilla ja ihmisryhmissä muina aikoina käyttää luomalla väkivallalle ja vihalle suotuisaa ja otollista ilmapiiriä ja ujuttaa ihmisten mieliin kannatusta väkivallalle. Jota se voitaisiin kukistaa kovin ottein. ja sen jälkeen taas lietsotyaan sotaa poliisia ja eri rotuja vastaan. Etenkin vasemmisto on ollut jo vuosia hyvin väkivaltainen ja ulkomaalaisjengit.

ja kaikki kuppikunnat ja puolueet/järjestöt/ajatussuunnat pyritään ottamaan haltuun ja ohjaukseen. Halla-ahoa ja Daniel Pipesiä myöten.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuomas Hako,

Al Jazeerassa joku paikalla ollut mainitsi, muistaakseni Birminghamin suhteen että -Täällä mitään levottomuuksia ole.

----------

lukijalta:

Glenn Beckin kauhuskenaario viime vuodelta on kiintoisa "talouskriisin lämpömittari" siinä mielessä, että jos syöksylaskua tapahtuu, hän ennakoi erinäisiä seurauksia.

Maailmantalouden romahdus 14 päivässä:

DAY 1: China says "no more bonds" (Wednesday)
DAY 2: spooked on Wall Street (Thursday)
DAY 3: rumors start to circulate (Friday)
DAY 4: weekend, "kids at soccer" (Saturday)
DAY 5: Asian markets freefall, USD down 10%, gold goes up $200/oz. (Sunday)
DAY 6: Dow plunges 900-1000 pts. in 20 minutes, markets shut down by 9:50 AM, EU raises interest rates to encourage investors (Monday)
DAY 7: Markets unable to open, emergency fed meetings (Tuesday)
DAY 8: All is quiet, markets start to rally (Wednesday)
DAY 9: Quiet, stable (Thursday)
DAY 10: Dollar plunges an ADDITIONAL 10-15% (Friday)
DAY 11: Fed meets (Saturday)
DAY 12: Fed raises interest rates 5-6% to try and attract buyers (Sunday)
day 13: GLOBAL MELTDOWN, EVERY market (not just DOW) falls 3,000 points (Monday)
DAY 14: IMF and G20 meet, total restructuring, NEW GLOBAL ORDER IS ESTABLISHED!!!! Will be announced globally(Tuesday)
DAY 15: PUBLIC PANICS, bank runs, grocery shelves emptied within a few hours, etc.

http://www.youtube.com/watch?v=6z9V02Pnevk&feature...
(video vuodelta 2010, mutta juttu perustuu siihen, mitä tapahtuisi, jos Kiina lopettaisi amerikkalaisilta rahoituksen)

Toimituksen poiminnat