KissanKulmasta

The Telegraph: Kun Kreikan talous romahtaa

  • Velka-Unioni: taloudellista vakautta ja demokraattista päätöksentekoa
    Velka-Unioni: taloudellista vakautta ja demokraattista päätöksentekoa
Policy Exchangen entinen pääekonomisti Andrew Lilico työskentelee nykyisin Europe Economics´issa ja kirjoittaa The Telegraph-lehdessä.  Käännös: Lizzie Smith ja Riikka Söyring --------------- Kun Kreikan talous romahtaa        Kyse ei ole siitä, romahtaako Kreikan talous, vaan milloin se romahtaa, arvioi ekonomisti Andrew Lilico The Telegraph-lehdessä. Lilicon mukaan Kreikka romahtaa viimeistään kahden vuoden kuluessa, todennäköisesti jo aiemmin.  Kun Kreikka tulee alas, seuraukset ovat Lilicon arviossa seuraavanlaiset:  
1. Kreikan jokainen pankki joutuu maksukyvyttömyyskriisiin. Pankit panevat lapun luukulle ja ovet lukkoon. Ehkäpä vielä aseistetut vartijat oven pieliin väkijoukkojen mielialoja hillitsemään. 
 
2. Kreikan valtio ottaa haltuunsa kaikki maan pankit eli pankit kansallistetaan.
 
3. Pankeista ei saa rahaa eikä niistä voi tehdä tilisiirtoja, koska hallitus kieltää sen.
 
4. Jotta talletustilien omistajia estettäisiin osoittamasta tuohtumustaan kaduilla kuten Argentiinassa tapahtui vuonna 2002, Kreikan hallitus julistaa ulkonaliikkumiskiellon. Mahdollisesti  voimaan astuvat myös sotatilalait. Armeijaa ollaan parhaillaan siirtämässä Ateenaan. Viimeksi armeija oli sijoitettuna Ateenan liepeille sotilasjuntan aikana aina vuoteen 1974 asti.Vuonna 2002 Argentiinassa, samanlaisessa tilanteessa, presidentti joutui pakenemaan virkapalatsinsa katolta helikopterilla välttyäkseen talletustilien omistajien pahoinpitelyltä.
 
5. Kreikka muuntaa kaikki ulkomaanvelkansa omaksi valuutakseen, jota se ehkä kutsuu "uudeksi drakmaksi". 
Näin taloutensa konkurssiin ajaneet valtiot perinteisesti toimivat.  
 
6. Uusi drakma devalvoituu eli menettää arvoaan (euroon verrattuna) noin 30-70 prosenttia, jopa enemmän.
Näin kaikista euromääräisistä  Kreikalle annetuista lainoista häviää hetkessä noin puolet tai enemmän.
- Se kismittää Kreikkaa taanneita valtioita ja yksityispankkeja, jotka ovat näin lopullisesti kadottaneet saataviaan, joista puolet jo katosi kuin hohtimet kaivoon.
- Portugalilaiset seuraavat tuleeko Kreikkaan kaaos ja tekevät päätöksen siitä, millä hetkellä romahduttavat vuorostaan Portugalin talouden.
 
7. Monet ranskalaiset ja saksalaiset pankit ottavat Kreikan konkurssissa niin paljon takkiinsa, etteivät niiden taseet enää täytä säädösten edellyttämiä pankkien minimipääomavaatimuksia.
 
8. Euroopan keskuspankki EKP tulee maksukyvyttömäksi, koska se on ostanut varsin runsaskätisesti Kreikan valtion velkakirjoja (mikä on ollut laitonta) sekä taannut ja pääomittanut Kreikan pankkeja samoin kuin Irlannin pankkeja.
 
9. Ranskan ja Saksan hallitukset kokoontuvat päättämään a) uudelleenpääomittavatko ne EKP:ta, vai b) antavatko ne EKP:lle luvan painaa rahaa jotta se voisi ylläpitää maksukykyään ja pitää putiikin auki. 
 
10. EKP:lla on verrattain vähän ulkomaanvaluuttapohjaisia vastuita, joten se kykenisi periaatteessa setelirahoittamaan (painamaan rahaa) ja pääsemään pinteestä. Toimenpiteessä on ongelmana, että EKP:n perustavat säädökset kieltävät sen.
Toisaalta, EU:n perussopimus (Lissabonin sopimus eli Euroopan unionin perustuslaki) selvin sanoin ja säädöksin kieltää myös monta muuta keskeistä asiaa, kuten:
- EU-valtioiden välisen taloudellisen yhteisvastuun, niin määräaikaisen kuin pysyvänkin velkatakausvälineen ja rahoitusmekanismin, jollaisia juuri on synnytetty Kreikan, Portugalin, Irlannin, Suomen,   .... välille.
- Se pikkuseikka, että nämä takausmekanismit ERVV ja EVM ovat täydellisesti laittomia ei ole kuitenkaan estänyt niiden luomista ja voimaansaattamista. Käytännössä pysyvä rahoitusvakausmekanismi on EU:n ulkopuolelle perustettu osakeyhtiö, jota rahoitetaan verovaroista. Virkailijoilla on vastuuvapaus, syytesuoja ja verovapaus. Ei siis ole täysin varmaa, että EKP jättäisi käyttämästä setelirahoituskeinoa pelkästään sen vuoksi, että se on lainvastaista (rikollista). 
 
11. EKP pääomittaa ja antaa rahaa omille pankeilleen, mutta julistaa bailoutit päättyneiksi.
 
- Espanjan pankkisektorin velkapaperimarkkinoilla seuraa verilöyly, kun sijoittajat ja velkatakaajat yrittävät saada voittojaan kotiutettua mahdollisimman täysimääräisinä ilman, että sijoittajat menettäisivät liiemmälti saataviaan tai joutuisivat ottamaan niiden vastineeksi arvottomia vakuuksia.
- Espanjalaisilla on ollut tapana suhtautua yliolkaisesti oman pankkisektorinsa sisäisiin rahoitusjärjestelyihin, joten sen piirissä solmitut takaukset ja lainasopimukset on saattu laatia kirjoittamalla velkojen vakuuksiksi liki arvottomia papereita.
 
Näin valtioiden konkursseissa paljastuu lukuisia lainvastaisuuksia joita on onnistuttu toistaiseksi peittelemään.
Lainvastaisuuksiin ovat vuosien mittaan syyllistyneet finanssikriisin kaikki portaat alkaen Euroopan keskuspankista, valtioiden hallituksista, niiden asiantuntijakaartista, neuvonantajista, valtioiden omista pankkisektoreista, parlamenteista ... aina yksityispankkeihin ja sijoittajiin. Nämä rikokset ovat yhteenlaskettuina suurin yksittäinen petos kautta ihmiskunnan historian.
 
!2. Kansainväliset sijoittajat ja lainanantajapankit vievät Espanjan pankkisektorin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (ja ehkä muihinkin oikeusistuimiin) ja väittävät joutuneensa omaisuusrikollisuuden uhreiksi.
Näistä oikeusprosesseista ei kuulla mitään vuosikausiin.
Kun niistä lopulta jotain tietoa tihkuu, kukaan ei lotkauta korvaansa.
 
13. Huomio kiinnittyy brittiläisiin pankkeihin. Ja sittenpä näemme... 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/andrewlilico/100010332/what-happens-when-greece-defaults
Andrew Lilico         liitteet: Valehtelijoiden klubi eli kuinka Portugalin tukipaketista äänestettiin http://www.harmaasusi.com/klubi2011.htmlNigel Farage: Trapped Inside an Economic Prison (video)http://www.ukipmeps.org/articles_120_Trapped-Inside-an-Economic-Prison.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ateenassa ja Thessalonikissa eilen vaihteeksi rauhallisia mielenosoituksia Espanjan malliin.

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsit...

Käyttäjän 137 kuva
137 '

Bailout Protests Spread: People In Spain Are Chanting "We Want To Be Icelanders!":
http://www.businessinsider.com/spain-iceland-italy...

"Agglutinated protests in Spain by platform Real Democracy Now has called for demonstrations in at least six cities in the country, today and tomorrow at 20.00.
Concentrations have been summoned by a profile of the social networking site Facebook entitled 'Italian Revolution. Reale Democrazia Ora ', launched yesterday. The cities are Florence are scheduled today at 20.00, and Rome (Plaza of Spain), Milan, Bologna, Padua and Pisa, tomorrow at the same time.
The manifesto makes specific reference to the protests in Madrid, which cites as inspiration and express their solidarity. And the story is repeated all over the world
After Spain and Italy are numerous cities that have emulated the system concentrations.
Berlin joins the struggle for real democracy, support to Spain and joined the protest. "This decision May 20 Berlin Street," announced their posters.
Paris or Buenos Aires will focus today. Brussels, Birmingham and Bogotá Ahram, tomorrow.
Amsterdam will hold a rally on Saturday 20."

Katainen varmaan sanoisi tähän että "Ei koske Suomea" mutta taitaa olla toisin.
SUURMIELENOSOITUS 5. kesäkuuta 2011
http://www.facebook.com/event.php?eid=145285675544527

Käyttäjän 137 kuva
137 '

"Eurokriisiin on vain yksi lääke – sekin mahdoton":
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/05/2...

"Euroopan velkakriisi ratkeaisi nopeasti vain, jos rahaliitto muutettaisiin liittovaltioksi. Näin täräyttää Ålandsbankenin johtaja Stefan Törnqvist, joka ei kuitenkaan usko "poliittisesti mahdottomaan" keinoon. Sen sijaan hän povaa kriisin pahenevan – ja laajenevan seuraavaksi Espanjaan. Hän pitää kiinni tammikuisesta arviostaan, että euro tuskin kestää enää kahtakaan vuotta."

Poliittisesti mahdotonta?

HE 60/2010,

"HE 60/2010 eli perustuslain ”uudistaminen” hyväksytään myös uudessa eduskunnassa, niin käytännön vaikuttavuuksia Suomessa ovat esimerkiksi:

* Suomi EU-liittovaltion osavaltioksi
* Suomi Nato-jäseneksi
* Suomi luovuttaa budjettivallan EU:lle
* Suomi luovuttaa verokanto-oikeuden EU:lle
* Suomi luovuttaa maanalaisten materiaalien hallinnan EU:lle
(mineraalit, pohjavesi, ydinjätesäilytykset)
* Suomen työeläkeiän ja työeläkeasioiden päätäntävalta EU:lle
* Suomen työasioiden sopiminen, kuten palkka-asiat EU:lle
* Suomen sosiaaliturvan ja sen tason päättäminen EU:lle"

http://suomi2017.wordpress.com/2011/04/25/eun-ja-m...

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6060...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Huomioita Andrew Lilicolta, The Telegraph, UK.

Uusi IMF-pomo ei ole rehellisempi kuin edellinen.

PERJANTAI 27. TOUKOKUUTA 2011
Kenet voi haastaa vastuuseen, kun IMF:n uusi pääjohtajakin myönsi lakia rikotun.

Kenet voi vetää oikeuteen, kun EKP ja hallitusten ministerit rikkovat yhteistuumin lakia?

IMF'in uusi pääjohtaja Christine Lagarde sanoi viime joulukuussa:
“Rikoimme kaikkia sääntöjä, koska halusimme tiivistää rivimme ja todella pelastaa euroalueen... Lissabonin sopimus on hyvin selkeä. Ei velkatakauksia."

Talousblogisti Andrew Lilico, The Telegraph:

http://blogs.telegraph.co.uk/finance/andrewlilico/...

"So, whom do I sue?
May 24th, 2011

What will happen if Greece defaults? (Photo: Reuters)Article 125 of the EU Treaty states:

The Union shall not be liable for or assume the commitments of central governments, regional, local or other public authorities, other bodies governed by public law, or public undertakings of any Member State… A Member State shall not be liable for or assume the commitments of central governments, regional, local or other public authorities, other bodies governed by public law, or public undertakings of another Member State

Everyone knows that this Treaty article was violated by the Greek, Irish and Portuguese bailouts. Indeed, senior French politicians have not been shy of spelling matters out. For example, in May last year, French Europe Minister Pierre Lallouche cheerfully declared: “De facto, we have changed the treaty”.

Again, Christine Lagarde – now favourite for the IMF job – stated last December: “We violated all the rules because we wanted to close ranks and really rescue the euro zone…The Treaty of Lisbon was very straight-forward. No bailout.”

Now if, say, Greece and Ireland default, then bureaucrats and politicians will have lost lots of my money doing something forbidden by ratified international treaty. Can I sue them, to get some of it back?"

Käyttäjän 137 kuva
137 '

Lueskelin myös uusista ehdokkaista IMF:än johtoon, mielenkiinnon herätti tämä artikkeli: http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2011/05/25/us...

"Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner sanoo, että sekä Ranskan valtiovarainministeri Christine Lagarde, että Meksikon keskuspankin johtaja Agustin Carstens ovat "hyvin kyvykkäitä" ehdokkaita Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtoon."

Christine Lagarde on Geitherin Bilderberg ja CFR kaveri + erittäin Pro Bank Bailout
http://www.marketoracle.co.uk/Article28329.html
"Christine Lagarde stands for protecting big banks.....she's the most pro-bank bailout of the lot."

Agustin Carstens taas on Geithnerin huumerahojen pesu kaveri.
http://publicintelligence.net/u-s-banks-increasing...

Eipä ihme kun noin kehuu kyvykkäiksi...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

yllätysehdokas Israelista kisaamaan IMF-johtajan paikasta:

Stanley Fischer running for head of IMF

Stanley Fischer, governor of the Bank of Israel, on Saturday announced that he would run for the managing directorship of the International Monetary Fund, challenging French finance minister Christine Lagarde and Mexican central bank governor Agustín Carstens.
Mr Fischer, previously second-in-command at the institution, had considered a run, but his decision came as a surprise. Nominations closed at midnight on Friday.

http://link.ft.com/r/3JFELL/C4MDQC/GWS1R/KEXIRG/S3...

Käyttäjän 137 kuva
137 '

Lapin Kansa: Mustajärvi jätti hallitusneuvottelut
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/lapin-kansa-must...

"Kansanedustajan eriävät näkemykset kokoomuksen Nato-linjaan sekä EU:n tukipaketteihin ajoivat hänet eroamaan puolueen hallitusneuvotteluryhmästä."

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/05...

"Mitään varsinaista linjanmuutosta Stubbkaan ei ole ajamassa. Kokoomus haluaisi hallitusohjelmaan uusimman turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon kirjauksen, jonka mukaan on olemassa painavia syitä harkita Nato-jäsenyyttä."

Katainen ja Stubb ovat varmasti tietoisia ns. humpan juonesta, joten onkin mielenkiintoista miksi tuo NATO kysymys on juuri nyt noin pinnalla?

Avoimuutta olisi ihan mukava saada hiukan lisää mutta Jyrki se vaan vitsailee "tiedotustilaisuuksissa"...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onneksi Mustajärveen voi luottaa.

Lisätäkseni tähen NATO-asiaan,niin Katainen sanoi varsin selvästi vaalitenteissä ettei NATO-kysymys ole aiheellinen ensi kaudella.Eli jälleen valehteli..

Käyttäjän 137 kuva
137 '

"Mustajärven mukaan kokoomus ajaa Natosta hallitusohjelmaan sellaista kirjausta, joka mahdollistaa jäsenyyden hakemisen sitten, kun maahan on saatu kokoomuslainen presidentti.

–Silloin tulee oleelliseksi, millainen kirjaus on. Kyse on siitä, voidaanko kirjausta käyttää sitten tukena, kun presidenttikin on vaihtunut."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/nyt-puhuu-saatyt...

Petteri Sahlsten

Olipa hyvin kirjoitettu ja erittäin hyvin perusteltu näkemys Riikka. Mielestäni unohdit asiasta yhden seikan, eli sen eliitin mahdolliset pyrkimykset mitkä tämän tilanteen ovat aiheuttaneet. En itse olisi niin optimistinen, jotta uskoisin Euroopan palaavan enää samaan tilaan näiden myllerryksien jälkeen. Voihan nimittäin olla, että koko homman taustalla on luoda otolliset olosuhteet yksilönvapauksien rajoittamiseksi. Demokratia, yksilönoikeudet ja läpinäkyvyys, kun näyttävät olevan harmillisia valtaa ja rahaa hallinnoiville tahoille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Turkulainen Mikko Ellilä on tehnyt kantelun oikeuskanslerille toimitusministeristönä toimiva pääministeri Mari Kiviniemen hallituksesta, erityisesti pääministeri Mari Kiviniemestä (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisesta (kok) mutta myös muista Kiviniemen hallituksen ministereistä.

Mikko Ellilä katsoo kantelussaan hallituksen ja eduskunnan rikkoneen perustuslakia Portugal-äänestyksessä sekä Euroopan rahoitusvakausvälineelle (ERVV) myönnettävä valtiontakaus.

Perusteluina Ellilä esittää seuraavaa:
Kun eduskunnan sanotaan hyväksyneen Portugal-tukipaketin, todellisuudessa eduskunta äänesti toimitusministeristönä toimivan Kiviniemen hallituksen luottamuksesta.

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle tiedonannon takauksista, jotka valtioneuvosto oli antanut Euroopan rahoitusvakausvälineelle (ERVV). Eduskunta äänesti toimitusministeristön luottamuksesta tämän tiedonannon jälkeen.

Toimitusministeristö oli päättänyt lainatakuista Euroopan rahoitusvakausvälineelle annettavista valtiontakauksista annetun lain (668/2010) nojalla. Tämä laki on perustuslain vastainen.

Laki antoi valtioneuvostolle vallan myöntää valtiontakauksia lainoille, vaikka perustuslain mukaan eduskunnan on erikseen päätettävä jokaisesta valtiontakauksesta. Tavallinen laki ei voi luovuttaa eduskunnan ulkopuolelle sellaista valtaa, joka perustuslain mukaan kuuluu eduskunnalle.

Kiviniemen hallitus on antanut ERVV:lle valtiontakauksia ilman erillistä eduskunnan hyväksyntää tämän perustuslainvastaisen lain nojalla. Laki on perustuslakia alempana säädöksenä väistyvä. Näin ollen valtioneuvoston antamat lainatakuut Euroopan rahoitusvakausvälineelle ovat laittomia ja siten mitättömiä.

Jokainen valtioneuvoston jäsen, joka on tehnyt näitä laittomia takuupäätöksiä, syyllistyy rikokseen. Koska kaikki Kiviniemen hallituksen ministerit ja pääministeri itse tekivät näitä laittomia päätöksiä, pääministeri Mari Kiviniemi ja kaikki hänen hallituksensa ministerit syyllistyivät rikokseen näitä lainatakuita antaessaan.

Vaalien jälkeen toimitusministeristönä toiminut Kiviniemen hallitus toi lainatakuupäätöksen eduskuntaan hallituksen tiedonantona. Eduskunta ei siis varsinaisesti äänestänyt siitä, annetaanko lainatakuita vai ei. Valtioneuvosto oli jo antanut lainatakuut ERVV:lle ja nyt vain kertoi siitä eduskunnalle. Tämä on perustuslain vastaista.

Eduskunta itse rikkoi perustuslakia a) hyväksymällä perustuslain kanssa ristiriidassa olevan lain Euroopan rahoitusvakausvälineelle annettavista valtiontakauksista yksinkertaisessa säätämisjärjestyksessä eli tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, b) hyväksymällä valtioneuvoston rikollisen menettelyn lainatakuiden myöntämisessä antamalla luottamuslauseen Kiviniemen toimitusministeristölle tästä rikollisesta menettelystä kertoneen valtioneuvoston tiedonannon jälkeen.

Ellilä vaatii oikeuskansleria ilmoittamaan asiasta eduskunnan perustuslakivaliokunnalle asian ottamiseksi käsiteltäväksi, jotta perustuslakivaliokunta päättäisi syytteen nostamisesta valtakunnanoikeudessa pääministeri Mari Kiviniemeä, valtiovarainministeri Jyrki Kataista ja muita Kiviniemen hallituksen ministereitä vastaan.

http://fi-lib.blogspot.com/2011/05/kantelu-oikeusk...

--------------------------
Hurraa Mikko Ellilä!
Ja kiitos.

Täytyy taas todeta, että Suomeen tosiaan tarvitaan perustuslakituomioistuin.

Vilho Juntunen

Saa nähdä miten oikeusviranomaiset reagoivat. Tähän mennessä Kiviniemen-
Kataisen hallitus on saanut tehdä ihan mitä on halunnut. Ei ole tullut
tuomioita esim. lapsikaappausasiassa auton peräkontissa.

Käyttäjän 137 kuva
137 '
J M

No nää nyt on näitä tuomionpäivänjulistajia taas, kuunnelkaa mielummin Roul Kounnosta, Shemu peetä ja sitä yhtä kosmonauttia, Gagarin tai joku..

Kohta pukkaa kuulkaas talouskasvua taas ja hyvä pisnis ollaan keksitty sanoi kutosen matikka...

Tommi Mäkinen

jep, sit ku taloudessa kakka lentää isosti tuulettimeen, "kutosen matikan" ei koske suomea, koskeekin suomea ja "kutosen matikka/normaali kansalaisfoorumi" tartteekin henkivartijat 24/7 ku ihmisille paljastuu vedätykset ;) Kyrpille voi vaan toivottaa että, good luck with that..

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

J M,

ilman muuta. Tietävät enemmän kuin Talouselämä-lehti joka kirjoittaa "EKP voi tehdä konkurssin" :D

"EKP voi tehdä konkurssin

Voisiko Euroopan keskuspankki mennä konkurssiin?

Euroalueen velkapesät ovat lainanneet rahaa muilta jäsenmailta, pikavauhtia kyhätyiltä hätärahastoilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta.

Kun tämä ei ole riittänyt, Euroopan keskuspankki on ostanut velkamaiden valtionobligaatioita ja ylläpitänyt niiden rahoitusta.

Tiistaina Der Spiegel kertoi verkkosivuillaan, että EKP:n taseessa piilee suunnattomat riskit. Saksalaislehti sanoi, ettei pääjohtaja Jean-Claude Trichet edes tiedä, millaisia riskejä pankki on ottanut.

Kriisin puhjettua velkamaiden pankit ovat saaneet tukirahoitusta Euroopan keskuspankilta, jotta velkamaiden pankit eivät romahtaisi. Pankit ovat hyväksyneet vakuuksiksi kaikenlaista tavaraa, jonka markkina-arvo tuskin riittää lainan katteeksi. Tätä kautta huonojen vakuuksien riski kiertyy Euroopan keskuspankille.

Bundesbankin edellinen pääjohtaja Axel Weber vastusti EKP:n valtionlainojen ostoa. EKP:n seuraavaksi pääjohtajaksi veikattu Weber joutui eroamaan.

Myös EKP:n pääoma on jyvitetty 17 euromaan kesken niiden kantokyvyn mukaan. Saksan osuus on 27 prosenttia, Suomen 1,2 prosenttia. Jos tappiota tulee, jäsenmaat vastaavat EKP:n pääomittamisesta vastaavassa suhteessa.

Deutsche Bank on laskenut, että Euroopan keskuspankilla on 400 miljardin euron saatavat neljästä velkamaasta (Kreikka, Irlanti, Portugali ja Espanja).

Omia varoja pankilla on 75 miljardia. Jos EKP menettäisi puolet velkamaiden lainoista luottotappiona, EKP tekisi konkurssin.

Vakausrahasto on kuin höyhen tuulessa
Riskipommi kätkeytyy erityisesti omaisuusvakuudellisiin arvopapereihin, joita pankit ovat hyväksyneet lainojen vakuudeksi.

Termi omaisuusvakuudellinen arvopaperi (asset-backed securities, ABS) kuulostaa viattomalta. Juuri näitä oli vakuuksina myös niissä johdannaishäkkyröissä, joita amerikkalaiset finanssinerot kehittelivät ja jotka laukaisivat finanssikriisin Yhdysvalloissa.

ABS:iin on kerätty epälikvidejä saatavia, joita ei pysty myymään yksittäisinä omaisuuserinä, esimerkiksi autolainoja, opintolainoja, luottokorttisaatavia, tuotantovälineiden leasingtuottoja, vakuutuspreemioita tai erilaisia rojalteja. Sopii kysyä, mikä on oletettujen tulevien tuottojen vakuusarvo. Kovin konkreettista omaisuutta ne eivät ole.

Euromaiden velkavuori on kasvanut mittoihin, joita arkijärjellä on vaikea hahmottaa. Satojen miljardien vakausrahastot ovat kuin höyhen tuulessa, kun sijoittajat liikuttelevat pääomiaan. Ålandsbankenin varainhoitoyhtiön toimitusjohtaja Stefan Törnqvist arveli tänään torstaina, että liittovaltio ja vähintään 2 000 miljardin euron takausrahasto voisi pysäyttää keinottelijat.

Jos tästä sekamelskasta syntyy liittovaltio, syntytavalle ei voi jakaa tyylipisteitä. Kyseessä on ajautuminen pakkorakoon katastrofin estämiseksi – tai ainakin sen siirtämiseksi tuonnemmaksi.

Liittovaltiolla tuskin on EU:n kansojen enemmistön tukea takanaan. Ranskalaiset, italialaiset ja muut Välimeren kansat tosin voivat riemuita siitä, että saadaanpa saksalaiset taas maksumiehiksi. Me suomalaiset täällä pohjoisessa seisomme (als Waffenbrüder) saksalaisten rinnalla."

http://www.talouselama.fi/uutiset/article633325.ec...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

M.O laitteli tällaista postia KissanKulmaan:

http://www.reformation.org/bank-of-england.html

A British Member of Parliament said this about the Bank of England in 1810.

"There is something so consummately ridiculous in the idea of a nation's getting money by paying interest to itself upon its own stock, that the mind of every rational man naturally rejects it. It is, really, something little short of madness to suppose, that a nation can increase its wealth; increase its means of paying others; that it can do this by paying interest to itself. When time is taken to reflect, no rational man will attempt to maintain a proposition so shockingly absurd" (William Cobbett, M.P., Paper Against Gold, p.83).

Toimituksen poiminnat