KissanKulmasta

Rahoitusvakausmekanismi on pohjaton kaivo ja kusetusta

Vakausmekanismin leivissä ei virkavastuu paina
Suomen hallitus on antanut eduskunnalle kirjelmät Euroopan rahoitusvakausvälineestä (ERVV) ja sen pysyvästä seuraajasta Euroopan vakausmekanismista (EVM). Näihin on jokaisen kansalaisen mahdollisuuksien rajoissa syytä perehtyä, sillä niissä puhutaan suurista summista. Kirjelmiä pääsee lukemaan yllä olevista linkeistä aukeavien sivujen vasemmasta laidasta kohdasta "Vireilletuloasiakirjat".

Näistä kahdesta rahoitusvälineestä kiistanalaisempi on vakausmekanismi. Rahoistaan tarkat saksalaiset ovat arvostelleet sitä mm. seuraavista asioista:

tietyissä tilanteissa kansallisten parlamenttien budjettivalta siirtyy tämän Luxemburgissa toimivan rahoitusyhtiön toimitusjohtajalle. Jos EVM:n sijoitukset tuottavat tappioita, toimitusjohtaja voi pyytää jäsenvaltioita maksamaan vielä maksamatta olevaa pääomaa EVM:n oman maksukyvyn varmistamiseksi.

Tällöin voidaan joutua poikkeamaan sopimuksessa mainitusta pääoman maksuaikataulusta vuosina 2013-2017. Jotkut saksalaiset kansanedustajat haluaisivat päätäntävallan kaikkiin EVM:lle suoritettaviin maksuihin.

Saksan keskuspankki on moittinut EVM:ää siitä, että jäsenvaltioiden vastuille ei ole siinä määritelty selkeää ylärajaa. Sopimuksen mukaan EVM:n johtokunta (hallitusten nimittämiä virkamiehiä) voi yksinkertaisella enemmistöllä määrätä jäsenet maksamaan vielä maksamatta olevan osuuden pääomasta, jos maksettu pääoma on tappioiden vuoksi laskenut alle 80 miljardin euron.

Tässä kohdassa voi nähdä pohjattoman kaivon: jos tappio syö pääomaa, se on palautettava ennalleen aina jokaisen tappion jälkeen. Mikäli joku jäsenmaista ei lisäksi maksa osuuttaan takuupääoman maksuvelvollisuudesta, muut jäsenet maksavat puuttuvan osan.

EVM:n valvonta- ja tarkastustoimintaa on käsitelty sopimusluonnoksissa niukasti.

Valtioneuvoston kirjelmän perusteella ei ainakaan ensilukemalla synny sellaista käsitystä, että pohjattoman kaivon tai siirtounionin synnyn vaara nähtäisiin täällä kovin suurena. Rahaa ollaan myös valmiita lupaamaan riittävä määrä "tällä puheella":

"Yksittäisen jäsenmaan veto-oikeuden rajoittaminen tilanteissa, joissa EVM ei pystyisi maksamaan yksimieliseen päätökseen perustuvaa tukea varten ottamiaan lainoja takaisin, on perusteltua siksi, että se vaikuttaa suoraan EVM:n luotettavuuteen markkinatoimijana ja pienentää siten EVM:n perustamiseksi tarvittavia pääomia. Toimitusjohtaja voi esittää jäseniä velvoittavan kutsun maksaa lisää pääomaa, jos uhkana on EVM:n maksukyvyttömyys. Valtioneuvosto katsoo, että menettely on hyväksyttävissä osana sopimuskokonaisuutta, koska sopimusluonnoksen perusteella menettely tulee kyseeseen vasta, kun vararahasto ja aikaisemmin maksettu pääoma on jo käytetty kokonaan tappioiden kattamiseen."

Eli jos tappioita alkaa tulla oikein kunnolla, ei auta muuta kuin maksaa mitä EVM:n toimari pyytää.

EVM:n alkaa pyörittää melko mittavaa veronmaksajien takaamaa sijoitussalkkua, mutta valtioneuvoston kirjelmässä ei sen valvontaa paljoa pohdita. Asiasta kerrotaan sen verran, että EVM:llä on sisäinen tarkastuslautakunta ja ulkopuolinen tilintarkastaja.

Rahoitusvalvontaviranomaisten on ilmeisesti kuitenkin turha pyrkiä ratsaamaan EVM:n tilejä tai tiloja, sillä "EVM, sen varat ja omaisuus on vapautettu kaikista oikeudenkäynneistä, jollei EVM nimenomaisesti luovu tästä vapaudesta tai siitä on sovittu EVM:n tekemässä sopimuksessa. EVM on vapautettu kaikesta takavarikosta ja pakkolunastuksesta. EVM:n asiakirjat ja toimitilat ovat loukkaamattomia."


Vakausmekanismi näyttää siis olevan kaikkea muuta kuin "läpinäkyvä" julkinen virasto.

Ihmisluonnon tuntien tämä on tietysti huolestuttava tieto. Virkavastuu ei paina, eikä tämän kirjelmän perusteella myöskään synny aivan selvää käsitystä siitä, kenelle EVM:n väki on vastuussa, sillä "hallintoneuvoston jäsenet, johtokunnan jäsenet ja varajäsenet, toimitusjohtaja, henkilökunta ja komiteoiden jäsenet sekä edellä mainittujen neuvonantajat on vapautettu kaikista oikeudellisista menettelyistä, jotka kohdistuvat heidän toimintaansa mainittua tehtävää suoritettaessa." 

Korvaus rahoitusvakauden vaalimisesta lienee kuitenkin hyvä, sillä "EVM:n henkilöstö on EVM:n maksamien palkkojen ja korvausten osalta vapautettu kansallisesta tuloverosta. Henkilöstö maksaa sisäistä tuloveroa."

Valtioneuvoston kirjelmän mukaan EVM:n sopimusluonnoksesta on (vieläkin) saatavissa vain englanninkielinen versio. EU:n kanttaisi harkita kääntäjän palkkaamista, jotta jäsenmaiden kansanedustajat voisivat lukea tällaiset miljardisopparit omalla äidinkielellään.

 

Koko ylläoleva teksti on peräisin Etanan Sääasema-blogista.http://euroetana.blogspot.com/2011/05/vakausmekanismin-leivissa-ei.html  

Lainaan surutta, koska tämä asia ansaitsee mahdollisimman laajan levikin. Ja koska media ei näytä hoitavan hommaansa tutkivan journalismin saralla.

Tänne sitä, kanssakansalaiset, ollaan teidänkin verorahoja syytämässä. Valvomattomaan "virastoon" jonka toimihenkilöillä on vero- ja vastuuvapaus sekä syytesuoja.

Näinköhän Kataisella ja kumppaneilla on jo eläkevirka katsottuna, näinkö poliitikkoja tämän asian ajamisesta palkitaan?

Asiasta toiseen: juuri toissapäivänä mieheni kanssa arvuuttelimme, annetaanko Suomen voittaa lätkässä vai euroviisuissa, jotta tämä rahoitusvakausasia ja liittovaltiokehitys saadaan haudattua sirkushuvihuumaan. Nyt tiedämme.

 

 

EVM http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/u+6/2011

ERVV http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/u+5/2011

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

emt..paskaa tulee niskaa joka suunnasta mitä Katainen pääsee käsittelemään..miksiköhän kaikki fantastinen tuntuu huonolta pilalta vain :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Parhaillaan taitaa kokoustaa Brysselissä koko EVM-kaarti kavereineen. Vain yksi raiskaaja on iloisesta joukosta poissa, ja heti sukeltavat pörssit Sydneystä Tokioon ja Madridiin. Herra Katainen ehkä kertoo illalla, mihin kaivoon seuraavat miljardit heitetään.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Puheenjohtaja Soini päätti viedä puolueensa oppositioon ”periaatteesta”. Hädässä olevia EU-maita ei hänen mielestään saa tukea. Ei vaikka kustannus riskien lauetessa olisi Portugalin tukipaketissa 200 euroa suomalaista kohti seitsemän vuoden kuluttua.." Tämä oli sitaatti Päivi Lipposen parin päivän takaisesta kirjoituksesta. Vaikka rouva Lipposta ei voikaan pitää varsinaisesti maan johtavana intellektuellina, joku tuotakin kustannuslaskelmaa saattaa pitää totena.

Käyttäjän Ellinoora kuva
Elli Noora

Kiitos Riikka kirjoituksistasi ! Minäkin iloitsen Suomen kullasta ristiriitaisin tuntein ! Maamme on niin vakavassa tilanteessa, joka ei ole edes vielä selvinnyt suurimmalle osalle kansalaisia.
Sirkushuveilla saadaan sumennettua ihmisten silmät.

Media ei todellakaan "HOIDA HOMMAANSA" ja monet kansanedustajat lykkää kapulaa pyörään !!Sen sijaan että paljastaisi tosiasioita kuten sinä ! Jussi Niinistö,persujen kansanedustaja ei päästä kommentteja läpi,on siinä meillä kansan puolustaja!! Ei näytä puolustavan sananvapautta läpinäkyvyyttä ja demokratiaa jotka on ollut kansamme hyveitä kauan.

http://erilainen.wordpress.com/2009/05/25/suomi-ka...

http://erilainen.wordpress.com/2011/01/26/rooman-k...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Miepä marisen tänne. Minua niin säälittää ko portugalilaiset ja kreikkalaiset myy kansallisomaisuuttaan pankeille ja met sen siunaama omilla verorahoilla, oijjoijjoi ja hiiskatti.

Ja tuosta mediasta, kuinka kukaan toimittaja kehtaa tehä töitä omalla nimellään. Siis nytki joku Ruottin Expressen ja Suomen Iltalehti vinkuu haaparantalaisen poliisin suulla, ettäkö Suomi voitti, ois pitäny panna raja kiinni!! Kyllä on Ruottipojat papan piileillä puolestansa hurjastelleet ommaa ralliansa ja son raja, jota ei sielä näekkään. Ei mithään moraalia ees maailman rauhallisimman rajan tuntumassa medialta siis voi oottaa.

Voi itkut tätä sumutusta, mutta emmä masennu ja sydänmerkkejä Riikkalle ja kamraateille ja kaikille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Arhinmäkikin saattaa syödä sanansa ja liittyä EVM-rosvoihin. Ehkä toisen entisen kommunistinuoren kova kohtalo New Yorkissa sai hänen solidaarisuutensa heräämään.

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/05...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jouni Snellman,

minä kirjoitin taas eduskuntaan EVM:sta kirjeen ettei siellä aleta kuvitella että kansalaisia EVVK: muistuttaakseni, että täällä valvotaan ja katsotaan mitä siellä puuhataan.

Strauss-Kahn...jeps. Olisi tarjonnut rahaa :D

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Olisi hyvä myös toistuvasti muistuttaa, että EKP on yksi keskeinen arkkitehti, kun Euroopan nykyistä velkaongelmaa luotiin. Se järjesti lähinnä saksalaisille pankeille halpaa luottoa käytännössä niin paljon kuin nämä kehtasivat pyytää. Saamaansa rahaa pankit sitten lainasivat edelleen hyvällä korolla nykyisille velkamaille. Tuolla muutamassa vuodessa kasatulla velkavuorella ei ole muuta yteyttä reaalitalouteen kuin se, että siten luotiin ja kasvatettiin nykyisten Euroopan velkamaiden maksukuormaa.

Nyt sitten EKP hurkastelee sillä, että se on pelastamassa ja vakauttamassa Euroopan taloutta ongelmista, joita ilman sitä tuskin olisisyntynytkään. Olennaista koko hommassa on monetaristinen pankki- ja rahoittuslaitosten toimintaidea, jossa keskeinen toimintaperiaate ja tapa opn luoda rahaa tyhjästä maksusitoumuksia eli lainoja kertauttamalla.Jos tätä ei lopeteta, kriisien kierrätystalous jatkuu ja laajenee, kunnes romahtaa

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viljo Heinonen,

lohdullista kyllä yhä useampi on nykyään tietoinen mainitsemistasi epäkohdista talousjärjestelmässä - paitsi sink d:n fb-kaverit sikäli kuin olen ymmärtänyt ;)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Ameriikassa on parempi keksintö: Liittovaltion velkakatto on tullut vastaan. Toimenoide: ehdotetaan korotettavaksi velkakattoa. Velkatto on ollut BKT:n luokkaa. Kukahan sinne perustaa vakautusvälineen? Ollan hiljaa ettei Katainen saa vihiä, tarjoaa muuten suomea siihen hommaan.

Tuomas Hako

http://www.swg-hamburg.de/Bucher/Machtergreifung_v...

Ranska kiristi euron yhdistymisen hinnalla. Siten rakennettiin suuri puhallus. Pankit käyttävät hyväkseen (amerikkalaiset ja eurooppalaiset) ja laittoivat ansoja. Veronmaksajat maksaisivat kaiken soliaarisesti.

Käyttäjän 137 kuva
137 '

Etanalta hyvä kirjoitus vakausjärjestelmistä ja Riikalle propsit otsikosta!

Kyllä asiat pitää sanoa niinkuin ne on.

Gerald Celente ei myöskään kiertele RT:n haastattelussa DSK:n tilanteesta,
http://www.youtube.com/watch?v=BLFV2Z-X08s

Jari Vuorinen

Se on paitsi pohjaton,niin aivan päätönkin.Pää on tärkeä elin kun haetaan vakautta ja tasapainoa.Ilman päätä ei mikään onnistu !Sano minun sanoneen.

Käyttäjän 137 kuva
137 '

Euro Funnel: 'Spain too big to fail'
http://www.youtube.com/watch?v=mhrr0VGHykM

Siellähän on Espanjassa on ollut ihan porukkaa kadulla osoittamassa mieltä, eipä ole Suomen medioissa näkynyt otsikoita...

Käyttäjän 137 kuva
137 '

Pohjaton kaivo taitaa syventyä myös jenkkilässä, saas nähdä mitä kongressi sanoo.

IT'S OFFICIAL: We've Hit The Debt Ceiling, Geithner Implements Emergency Measures
http://www.businessinsider.com/the-treasury-offici...

Esa Härkönen

Perussuomalaiset on vaiettu kuoliaaksi, Vasemmistoliitto ja kristilliset ovat menossa hallitukseen mukaan. SDP:lle tuntuu kelpaavan kaikki, kunhan asioista "sovitaan". Kokoomus vetää koko hölmöläisten rekeä eteenpäin. Tämä on suomen kansan alemmuuden tilaa pahimmillaan. Vertailukohtia voidaan vetää kekkosen ajan suomettuneisuuteen ja rähmällä oloon Neuvostoliittoon päin. Suomen kansan itsenäisyys ja todellinen maan etu pistetään nyt eurooppalaisen rahatalouden uhrialttarille ja siihen päälle kasataan suomalaisen veronmaksajan selästä revitty työpanos. Tätä hulluutta maksavat lapsemme ja lapsenlapsemme. 1990-luvun velkojakaan ei ole maksettu, miten he muka maksaisivat 1990-lukuun verrattuna moninkertaisia velkoja pois. Ei mitenkään. Tällä hetkellä maksamme 5% valtion budjetista pelkkiä korkoja ja summa vain nousee. Se velkasumma nousee eksponetiaalisesti, kun otamme taakaksemme lisäksi euroopan mätäpaiseiden velkoja. No onneksi tällä tavalla toimien romahdutetaan eurotalous ja sen jälkeen tälle paskalle tulee loppu, kuten kaikille epädemokraattisille instituutioille. 5 vuotta ja euroalue on finito.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Äläs nyt..EU:stahan ollaan kuultu monesti kuinka hienosti Suomi hoiti asiansa 90-luvun lamassa ja siksi nyt Suomalainen komissaari on hoitelemassa tätä kriisiä :) Olkaamme ylpeitä! :D

Käyttäjän 137 kuva
137 '

Portugali-paketti hyväksyttiin EU:ssa
http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/2011/05/13...

"Portugalin odotetaan myös aloittavan mittavan yksityistämisohjelman julkisen taloutensa vahvistamiseksi."

Osanottoni Portugalilaisille "pääsystä" IMF:n kuurille, odotettavissa yksityistämistä(=varainsiirtoa eliitille) ja mielenosoituksia leikkauksia vastaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Riku Mäki,

tämä oli hyvä! Hanna-Leena Hemming (kok) todella sanoi että -Se täytyy muistaa että nyt puhutaan takauksista, ei oikeasta rahasta.

tripla-LOL

Mahtaako tämä olla yleinen linja ja tietotaso Kokoomuksessa?

Käyttäjän sinkd kuva
sink d

No mutta lainahan on vain numeroita ruudulla, Hämminki on ihan oikeassa, ei se konkreettista ole :D

Mutta vakavasti... huh huh taas.

Hyvät ilmeet tuolla hepulla joka koittaa korjata asiaa :D

Käyttäjän sinkd kuva
sink d

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2011/05/17/va...

"Putkiremontti voi aiheuttaa pahan terveysriskin – syöpää, keskenmenoja, diabetesta, ylivilkkautta... Näin voi käydä, jos vanhoja putkia uusitaan pinnoittamalla. Pinnoittamiseen on käytetty jo vuosia aineita, jotka saattavat liueta juomaveteen ja aiheuttaa terveyshaittoja – varmuutta ei ole. Asiantuntija kehottaakin taloyhtiöitä varovaisuuteen kunnes tutkimukset vaikutuksista valmistuvat.
"

"Laksola ei halua maalailla kauhuskenaarioita. Hänestä pinnoite on edullisuutensa takia hyvä keksintö. Tosiasia kuitenkin on, että pinnoituksen valinnut taloyhtiö ei tiedä, onko se ottanut jonkinlaisen riskin.

"

Jaa että tälläistä puuhastelua, mistä kohtaa meitä ei myrkytettäisi

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Turkulainen Mikko Ellilä on tehnyt kantelun oikeuskanslerille toimitusministeristönä toimiva pääministeri Mari Kiviniemen hallituksesta, erityisesti pääministeri Mari Kiviniemestä (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisesta (kok) mutta myös muista Kiviniemen hallituksen ministereistä.
Mikko Ellilä katsoo kantelussaan hallituksen ja eduskunnan rikkoneen perustuslakia Portugal-äänestyksessä sekä Euroopan rahoitusvakausvälineelle (ERVV) myönnettävä valtiontakaus.
Perusteluina Ellilä esittää seuraavaa:
Kun eduskunnan sanotaan hyväksyneen Portugal-tukipaketin, todellisuudessa eduskunta äänesti toimitusministeristönä toimivan Kiviniemen hallituksen luottamuksesta.

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle tiedonannon takauksista, jotka valtioneuvosto oli antanut Euroopan rahoitusvakausvälineelle (ERVV). Eduskunta äänesti toimitusministeristön luottamuksesta tämän tiedonannon jälkeen.

Toimitusministeristö oli päättänyt lainatakuista Euroopan rahoitusvakausvälineelle annettavista valtiontakauksista annetun lain (668/2010) nojalla. Tämä laki on perustuslain vastainen.

Laki antoi valtioneuvostolle vallan myöntää valtiontakauksia lainoille, vaikka perustuslain mukaan eduskunnan on erikseen päätettävä jokaisesta valtiontakauksesta. Tavallinen laki ei voi luovuttaa eduskunnan ulkopuolelle sellaista valtaa, joka perustuslain mukaan kuuluu eduskunnalle.
Kiviniemen hallitus on antanut ERVV:lle valtiontakauksia ilman erillistä eduskunnan hyväksyntää tämän perustuslainvastaisen lain nojalla. Laki on perustuslakia alempana säädöksenä väistyvä. Näin ollen valtioneuvoston antamat lainatakuut Euroopan rahoitusvakausvälineelle ovat laittomia ja siten mitättömiä.

Jokainen valtioneuvoston jäsen, joka on tehnyt näitä laittomia takuupäätöksiä, syyllistyy rikokseen. Koska kaikki Kiviniemen hallituksen ministerit ja pääministeri itse tekivät näitä laittomia päätöksiä, pääministeri Mari Kiviniemi ja kaikki hänen hallituksensa ministerit syyllistyivät rikokseen näitä lainatakuita antaessaan.

Vaalien jälkeen toimitusministeristönä toiminut Kiviniemen hallitus toi lainatakuupäätöksen eduskuntaan hallituksen tiedonantona. Eduskunta ei siis varsinaisesti äänestänyt siitä, annetaanko lainatakuita vai ei. Valtioneuvosto oli jo antanut lainatakuut ERVV:lle ja nyt vain kertoi siitä eduskunnalle. Tämä on perustuslain vastaista.
Eduskunta itse rikkoi perustuslakia a) hyväksymällä perustuslain kanssa ristiriidassa olevan lain Euroopan rahoitusvakausvälineelle annettavista valtiontakauksista yksinkertaisessa säätämisjärjestyksessä eli tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, b) hyväksymällä valtioneuvoston rikollisen menettelyn lainatakuiden myöntämisessä antamalla luottamuslauseen Kiviniemen toimitusministeristölle tästä rikollisesta menettelystä kertoneen valtioneuvoston tiedonannon jälkeen.

Ellilä vaatii oikeuskansleria ilmoittamaan asiasta eduskunnan perustuslakivaliokunnalle asian ottamiseksi käsiteltäväksi, jotta perustuslakivaliokunta päättäisi syytteen nostamisesta valtakunnanoikeudessa pääministeri Mari Kiviniemeä, valtiovarainministeri Jyrki Kataista ja muita Kiviniemen hallituksen ministereitä vastaan.

http://fi-lib.blogspot.com/2011/05/kantelu-oikeusk...

Toimituksen poiminnat