KissanKulmasta

Tutkimus: Sähköyhtiöiden kunnallinen ja paikallinen omistus laskee kotitalouksien sähkön hintaa

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori  

Eero Lehdon tutkimus kotitalouksien ja muiden pienkäyttäjien maksamista sähkön hinnoista viittaa siihen, että paikallinen omistus hinnoittelisi pienasiakkaiden sähkön keskimääräisten hankintakustannusten eikä sähkön tukkuhinnan mukaan.  Tällä havainnolla on keskeinen merkitys, koska paikalliset sähköyhtiöt hankkivat usein sähköä tukkumarkkinahintaa halvemmalla – nojautumalla osin omaan tuotantoon ja osin omistusosuuksiin muualla tuotetusta halvasta sähköstä.

 

Saadut tulokset osoittavat, että paikallinen omistus sähköyhtiössä pitää hinnat kurissa riippumatta kilpailun asteesta. Tulos, jonka mukaan omistajuuden luonne vaikuttaa näinkin merkittävästi sähkön myyntihintaan, heijastaa osin sähkön hankinnan erikoista hintarakennetta.

Tulokset tuovat kuitenkin puhtaasti esiin pelkän omistajuuden merkityksen, koska sähkö on myyntituotteena laadultaan homogeenista.

Empiirisen tutkimuksen aineistoon sisältyivät kaikki Suomen määräävässä markkina-asemassa olevat sähkönmyyjät, jotka ovat toimitusvelvollisia omilla myyntialueillaan.

Näiden myyjien lukumäärä oli 106 vuonna 1997.

Näistä yhtiöistä 60 oli kuntien omistamia, 20 yksityisiä mutta paikallisesti omistettuja, 9 investoijien – lähinnä Fortumin, Vattenfallin, E.ON Finlandin ja Graningenin – omistamia, 6 osuuskuntaa ja 3 sellaista, joista investoijat omistivat huomattavan vähemmistön.

Tutkimus seuraa hintojen kehitystä vuoden 1997 tilanteen mukaisilla myyntialueilla. Aineisto kattoi vuodet 1997–2006.

Vuonna 2006 jo 21 alueella toimitusvelvollinen sähkönmyyjä oli investoijien omistama ja 10 alueella sähkönmyyjä oli sellainen yhtiö, josta investoijilla oli huomattava vähemmistöosuus.

 

---------------

 

 

Julkaisu

Eero Lehto: Electricity prices in the Finnish retail market, 2011.

Tutkimus on julkaistu tieteellisessä aikakauskirjassa Energy Policy 39: 2179-2192

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Yksityistämisen autuus ei olekaan ilmeisesti ainoa ratkaisu :D

. .

Kyllä yksityistäminen on edistänyt monia toimialoja.

Kokonaan toinen asia onkin, millä tavoin, ja kuka tästä on hyötynyt. Sattumoisin pohdimme tätä myöhään eilisiltana: osoittautui mahdottomaksi - myönteisistä aikeistamme huolimatta - nähdä suurten ihmisten viisautta.

Päädyimme toteamaan, että meistä on tullut sekatalouden kannattajia; että on asioita, joihin kvartaalitalouden opit soveltuvat kuin teräase uhrin kehoon.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Sähkö on hyvä esimerkki siitä, miten ns. vapaa kilpailu tuo mukanaan kartellin, kunhan muutama toimija on tarpeeksi suuri.

Hieno esimerkki yksityistämisen autuudesta hintakehityksessä on kantaverkkoyhtiö Fingrid. Valtio hehkutti sitä, kuinka hyvä bisness se on ollut, kun osinkoina saatiin taas ennätys määrä riihikuivaa. Kuinkahan paljon kansantaloudellisesti olisi, osinkojen sijaan, valtion kokonaan omistama kantaverkko joka toimisi voittoatavoittelemattomana. Siis sellaisena, että investoinnit ja toiminta rahoitettaisiin siirtomaksuina ja sähköä voi sitten kuka tahansa siellä myydä. Myös yksittäiset taloudet jos jää yli esim maatiloilta "paskasta" biokaasuvoimalasähköä.

Tämä järjestely alentaa siirtomaksuja ja sitä kautta sähkön hintaa joka puolestaan auttaa kotitalouksia ja teollisuutta. Sähköverkko olisi erinomaisessa kunnossa jo parin vuosikymmenen jälkeen ja siirtomaksut halpenisivat edelleen.

Entä tietoverkot samalla periaatteella? Siinä vasta mahdollisuudet olisi kehittää koko maahan parhaat puhelin- ja internet palvelut. Voisimme puhua vapaasta markkinaehtoisesta palveluiden kehittymisestä ja hinnanmuodostumisesta, kun infranomistajuus ei ole esteenä markkinoille pääsyyn.

Käyttäjän NikkeKnatterton kuva
Nikke Knatterton

Riikka, tämä on sinulle ja läheisillesi + ihmisiin joihin uskot, jotka uskovat sinuun. PLAY WITH YOUR FUCKING HEART ja hyvät viikonloput!

http://nikkeknatterton.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72...

Olet ollut inspiraationa ja vahvuutena monelle.

Tuomas Hako

A-Talkissa syytettiin Halla-ahoa siitä, että järjestö, johon hän kuului, oli nettsivustollaan esitellyt eri aatteita edustavia kirjoja. Toimittaja väitti, että Pääoman ym. joukossa ollut David Duken kirja osoittaisi, että Halla-aho olisi Ku Klux Klanin kanssa samoilla linjoilla, koska Duke on joskus kuulunut KKK:n muistaakseni jopa ainakin alempaan johtajistoon. No ostinpa aikoinani Duken kirjan Jewish Supermacism ja luen sitä parhaillaan. Kirja on hyvin asiallinen ja itse asiassa toimittajan olisi hyvä ollut lukea se.

Duke on kai kirjoittanut kirjan My awakening, jossa hän kertoo heräämisestään rotuoppihin ym. Kirjassa on kai omaelämäkerrallisesti kaikenlaista muutakin ja itse asiassa tässä minunkin kirjassa käy ilmi se, että Duke edelleen haluaa "suojella rotuaan" ja säilyttää amerikkalaisen kulttuurin kälkipolville ja vastustaa kaikenlaista perinteisesti rappiokulttuuriksi käsitettyjä ilmiöitä. Hän toisaalta sittää kunnioittavansa muita kansanryhmiä ja haluaa niidenkin vaalivan traitioitaan ym.

Tärkein asia tässä kirjassa on kuitenkin Israelin ja sionistien vallan ja toiminnan esitely niin USA.ssa kuin maailmanlaajuisestikin. Kirja on älykäs ja hätkähdyttävä. Israel tuntuu päättävän kaikesta länsimaissa ja muovaavan kulttuureita ja ihmisten henkistä elämää mielensä mukaan. Poliittinen valta olisi ohjauksessa ja mediat omistuksessa ja määräysvallassa. Vauraus on suunnaton ja esim. USA:n pankit omissa käsissä (kuten muidenkin maidenhyvin laajalti). Nimenomaan media on tiukan linjan sionistien käsissä ja oikeastaan muukin valta hyvin pitkälle. Duken mielestä kaikkien maiden ihmisten ja kaikkien rotujen olisi yhdyttävä taisteluun sionistien valtaa vastaan ja kaadettava heidän New World Orderinsa, ennen kuin on liian myöhäistä. Juuri sionistit olisivat siis newworldorderin takana ja muidenkin, esim. tämän rahakriisin ja miljarditalkoiden (heidän taskuihinsa lapioimisen).

Suosittelen kirjaa kaikille. Etenkin niille, jotka täällä puhuivat syntyperän merkityksestä. Ongelma on juuri se, että maailman mahtavimmat ihmiset ovat kiihkoilijoita, joille se merkitsee. He "ovat tulleet ulos kaapista" ja jo Clintonin aikana totesivat aika suoraan valtansa (Clintonin hallitus ja muu hallinto oli jo enemmistöltään sionistien vallassa ja pääosa kongressiedustajista jo Israel first -tyyppejä). Se, että joillekin on tällainen asia uusi, paljastaa suunnattoman vaikutusvallan. Olennaisimpia asioita salataan eikä niistä saa puhua yhtään. Toinen vastaava salaus onvuoden 1918 kommunistivallankumouksen yhteydet USAan sekä esim. kansankomissaarien (300 kpl) tarinat jne. Nyt, kun siis valta on täydellistynyt ja sillä kerskutaan, on samalla siirrytty diktatuuriin (Patriot act), joka tiukentuu koko ajan. Israel määrää jo lähes kaiken, mitä länsimaissa tehdään ja mitä yleensä sa sanoa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eräs syy siihen, miksi otin tämän sähkönhinta-tutkimuksen esiin on, että vastaavia tuloksia saaneita tutkimuspapereita on muiltakin aloilta mutta syystä tai toisesta ne harvoin ylittävät median uutiskynnyksen.

Otin sen esiin myös muistuttaakseni että maailmansotien jälkeen kapitalismi pelastettiin sosialismilla (kts. Maynard Keynes, F.D. Roosevelt, Clement Atlee, Charles de Gaulle, G.T. di Lampedusa, Anthony Crossland ja muut sen ajan vaikuttajat) koska sääntelemätön kapitalismi johti mm. niin suureen sosiaaliseen eriarvoisuuteen että syttyi suursotia.

Talouksia säänneltiin, ja laajempi kansanosa hyötyi, olot vakautuivat. Seurauksena kokonaiset kansakunnat vaurastuivat.

Siitä ei ole edes sataa vuotta, mutta taas ollaan toistamassa samoja virheitä.

Opimmeko koskaan? Emme, jos emme saa tietoa lapsena koulussa ja varttuneempana mediasta. Nyt emme saa.

Esa Härkönen

No tuohan on tutkimattakin selvää. Jos yrityksen omistaa yksi tai muutama henkilö, on ahneuden maksimoinnin tulos yleensä suht'koht sopiva. Eli firma menestyy sopivasti ja yrittäjä saa hankittua itsellensä omakotitalon, kesämökin, peruspertistä poikkevan muhkean pankkitilin ja kaikenlaista ympärillä olevaa krääsää ja on siihen ihan tyytyväinen. Tästä yrityksen kasvusta pääsee ehkä nauttimaan useampikin paikallinen asukki työntekijän ominaisuudessa, puhumattakaan siitä, mitä omistaja työntekijäineen jättää paikalliseen yrityselämään oman kulutuksen kautta. Pörssiyhtiö on taas ihan toisenlainen. Sen ympärillä pyörii ahneita sijoittajia tuhansittain, joista suurin osa on ulkopaikkakuntalaisia tai kuten nykyään, ulkomaalaisia sijoittajia. Jokainen sijoittaja toivoo saavansa oman osansa ja tämä piiskaa yritystä entistä kovempaan tulokseen ja se näkyy tehostamisena, eli paikallisten työntekijöiden pois potkimisena ja hommien ulkoistamisena, parhaimmillaan sinne missä "pippuri kasvaa" eli kauko-itään. Kasvua pitää joka vuosi olla ja tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajat vaativat joka vuosi entistäkin suurempia voittoja ja tämä entisestään lisää yrityksen tarvetta tehostaa toimintaa. Lopputuloksena on se, että yrityksen pitää ulkoistaa kaikki toiminta ulkomaille, kuten Nokian tapauksessa on menossa. Häviäjiä ovat paikallinen työväestö, kunta ja valtio. Voittajia ovat globaalin maailman sijoittajat ja paikallinen yrittäjä, joka saa ahneutensa palkaksi miljoonavoitot.

Toimituksen poiminnat