KissanKulmasta

Palkkamaltti ja muu poliittinen potaska

Pala Suomen historiaa:

Kemin lakkokahakassa "veritorstaina" 18.8.1949 kuoli kaksi työläistä, kun poliisi yritti pysäyttää lakkolaisten mielenosoitusmarssin.

Kahakka sai alkunsa heinäkuun alussa Kemi-yhtiön Pajusaaren tehtaalta. Syynä oli sosiaaliministeriön palkkaosaston vaatimus laskea 260 puunkäsittelijän urakkapalkkoja kolmanneksella.

Kemi Oy:n työntekijät eivät vaatimusta hyväksyneet. Heinäkuun puolivälissä lakko laajeni koko yhtiöön sekä Kemijoen erottelutyömaalle ja Kemin satamaan.

Kun tukkisumat uhkasivat jo Kemin kaupunkia, Karl-August Fagerholmin hallitus julisti erottelutyömaan vapaaksi työmaaksi. Sisäministeri Aarre Simonen määräsi poliisit turvaamaan työrauhaa.

Kahakka sai alkunsa paikallisesta palkkariidasta, jota kommunistit lietsoivat laajemmaksi poliittisista syistä. SKP:n Ville Pessi ja Inkeri Lehtinen saivat toimintaohjeita Neuvostoliiton suurlähettiläältä Grigori Savonenkovilta.

SAK:n sisällä käytiin kommunistien ja sosialidemokraattien välistä valtataistelua. Lakolla oli tarkoitus kaataa Fagerholmin hallitus.

SKP:n piiritoimiston ohjeiden mukaisesti torstaina 18.8.1949 kolmisen tuhatta lakkolaista lähti hätistelemään rikkureita pois työmaalta. Mielenosoitusmarssia vastassa oli aseistettu poliisi, jonka tehtävänä oli turvata työrauha.

Poliisi kehotti marssijoita pysähtymään. Kulkueen alkuosa pysähtyi, mutta takana tulleet ruodut jatkoivat eteenpäin.

Kun marssijoiden joukko painoi päälle, poliisi kaivoi pamput esiin. Tilanne riistäytyi käsistä. Pian kuului myös laukauksia. Felix Pietilä sai surmansa laukauksen seurauksena. Anni Kontiokangas pakeni mellakkaa kuorma-auton alle. Kun auto lähti liikkeelle, hän ruhjoutui kuoliaaksi.

Kemin kahakasta joutui syytteeseen 127 ihmistä, joista 63 tuomittiin eri mittaisiin rangaistuksiin kapinasta. Kekkosen hallitus armahti myöhemmin kaikki tuomitut erillislailla.

(teksti: Reijo Perälä)   

http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=4&t=37&a=644

 

Pala Suomen nykypäivää:

Työelämän muutos kuuluu Kiviniemen neljän kohdan ohjelmaan, jonka muut osat ovat investointien lisääminen, palkkamaltti ja rakenteiden uudistaminen. 

http://www.verkkouutiset.com/index.php?option=com_content&view=article&id=47241:qtyoeelaemae-kaipaa-asennemuutostaq&catid=26:politiikka&Itemid=30

Hallitusohjelmaluonnos, jota pätkäpääministeri Kiviniemen hallitus noudattaa, on amerikkalaisen konsulttuyhtiö McKinsey & co:n laatima

McKinsey on sama taho,joka on laatinut WHO:lle rokotteiden myynnin edistämisen ja käytön lisäämisen strategian.

McKinsey on laatinut myös Suomen pohjavesien kaupallistamista koskevia suunnitelmia, taisi löytyä Finnish Water Forum (FWF) sivuilta

Palkkamaltilla tarkoitetaan matalapalkkaisuuden edistämistä. Syyksi esitetään mm. inflaation hillitseminen, rakenteiden uudistaminen taas tarkoittaa irtisanomisia ja "tehostamista".

Palkkamaltti tarkoittaa myös hiipuvaa talouskasvua, koska maailmanmarkkinahintojen heilahteluun esimerkiksi raakäöljyn suhteen ei palkkamaltilla ole mitään vaikutusta.

Itseasiassa syy Pohjois-Afrikan ja Välimeren alueiden leipäkapinoihin on osittain vuosikymmeniä alueella harjoitettu "palkkamaltti" ja IMF:n rakennesopeutusohjelmat.

Hienoja nämä pääomien etuja edistävät, täynnä ristiriitaisuuksia olevat strategiat, eikö totta?

 

Ohessa video, joka kertoo mielenkiintoisen yhteenvedon siitä, miksi ennakoitavissa olisi Yhdysvaltain talouden syvä kaatuminen vuonna 2011.

 

Syyt talouden kaatumiseen:

 

"1) USA on maailman velkaantunein valtio tällä hetkellä, mutta seuraavaksi on velkojen maksun aika. Velkaa ei enää voida lisätä.

2) USA:n dollari kaatuu maailman perusvaluuttana (mitä on suunniteltu salassa ja julkisesti jo muutaman vuoden ajan...Intiassa ilmeisesti käytännössä jo siirrytty siihen...Meksikossa ei hyväksytä enää edes dollareilla maksamista)

3) Siitä seuraa öljyn ynnä muun tuontitavaran valtava kallistuminen

4) Siitä seuraa massiivinen inflaatio, joka tarkoittaa kulutustavaroiden ja liikkumisen nopea kallistumista sekä julkishallinnon palvelujen putoamista, verojen nousua, eläkkeiden katoamista, tukien häviämistä jne.

5) Mistä seuraa edelleen mellakoita (noiden 24 maiden mellakoiden lisäksi, jotka olit laittanut tuohon blogisi YouTube videoon)

http://www.stansberryresearch.com/pro/1011PSIENDVD/LPSILC42/PR

Videolla arvioidaan, että vakavat talousongelmat ovat jo julkishallinnossa alkaneet, koska 13 % kansasta elää tällä hetkellä ruokakupongeilla ja paikallishallinto ja osavaltiot eivät enää saa valtiolta lainaa. Siksi ne ovat alkaneet myydä omaisuuttaan, jolla saadaan väliaikaisesti tilannetta paikattua. Se vain ei onnistu enää kovin pitkään.

Analyytikko kehottaa kaupungissa asuvia hankkimaan maaseutuasunnon ja 6 kk ruokavaraston.

Samaan suuntaan ovat olleet jo pitkään Gerald Celenten ennusteet viime vuonnakin ja ennakoineet ruokamellakoita. Nyt ne sitten ovat maailmalla käsillä."

Tämä tieto tuli s-postitse eräältä lukijaltani.

 

Juhani Kahelin puolestaan avaa blogissaan keskustelua Eurooppa 2020-strategiasta.

http://juhanikahelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63005-eurooppa-2020-visio-on-nostettava-vaalikeskusteluun

Eurooppa 2020-strategia keskittyy kaikkeen muuhun paitsi ihmiseen tai demokratian edistämiseen: talous, digitaaliaika, vahvat markkinat ymv. ovat etusijalla, ja ihminen nähdään ensisijaisesti jonain, jonka tehtävä on edistää markknoiden hyvinvointia ja tasapainoa.

Onko Eurooppa 2020-strategia huomioinut Yhdysvaltain mahdollisen romahduksen?

Latinalaisen Amerikan maat, Kiinan, Venäjän, Intian?

Juhani Kahelin haluaa -syystä kyllä!- avata keskustelun vaihtoehdoista: kulttuurisesta Euroopasta ja sen mukanaan tuomista uusista toimintamalleista.

Jatkuvaa talouskasvua vaativa malli maailmassa, jossa raha on velkaperusteista, on järjetön. Talouskasvun vaatiminen on samalla vaatimus velkaantumisen kasvattamisesta.

 

------------------------------

liitteet:

Hallitusohjelmaluonnos 2010 http://www.vn.fi/tiedostot/julkinen/vn/hallitus/Hallitusohjelmaluonnos-190610/fi.pdf

McKinsey: Suomen talous 2007 http://www.mckinsey.com/locations/Helsinki/our_work/~/media/Reports/Helsinki/Suomen%20talous%20%20%20Saavutukset%20%20haasteet%20ja%20prioriteetit.ashx

McKinsey-sopimus/ terveydenhuolto http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/liitetiedostot/McKinsey_sopimus.pdf

Eurooppa 2020-strategia http://ec.europa.eu/eu2020/pdf/1_FI_ACT_part1_v1.pdf

Tuottava ja Uudistuva Suomi - digitaalinen agenda 2011-2020 http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=VNS+10/2010&base=ermuut&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

Eduskunta keskustelee http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_157_2010_ke_p_1.shtml

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja nyt minä lähden vaalityöhön :D

Savo nousee!

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Kemin tapaus on osoitus, mihin joudutaan, kun työntekijöitä käytetään poliittisten kiistojen välikappaleena. Riikan kuvaus on jokseenkin oikea. Sen verran täsmennystä, että Pietilän ja Kontiokankaan kuolemasta on useita versioita.

Lakkolaisten version mukaan Kontiokangas vetäyti kuorma-auton lavan alle suojaan, mistä polisit vetivät hänet esiin ja pamputtivat hengiltä. Edelleen lakkolaisten mukaan Pietilä kuoli poliisin ampumasta luodista.

Poliisitutkinnan mukaan luoti tuli väkijokosta. Yhden tulkinnan mukaan ampuja saattoi olla SDP:n kaaderiin kuuluva toimitsija. Poliisi jakoi heille aseita kuittausta vastaan. Näitä A -jaosto mihiä oli tuolloin Kemissä, mutta todisteita heidän olostaan tapahtumapaikalla ei ole.

Kontiokangas jäi virallisen selvityksen mukaan auton pyörien alle kuorma-auton lähdettyä yllättäen liikkeeelle. Hän kuoli vammoihinsa sairaalassa. Rintakehä oli murtunut ja keuhkot vaurioituneet.

Tätä aikaa ja pääomapiirien toimintaa selvittävä kirjoituksesi on todella mielenkiintoinen. Palaan asiaan, kun olen tarkemmin tutustunut.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viljo Heinonen,

kuvaus onkin virallisista uutisista. Poimin sen mukaan, koska se toi esiin monta asiaa

1) lakkolaisten versio jää kokonaan pimentoon so. media ottaa puolia. Ei mitään mainintaa epäilyistä tai vaihtoehdoista, ei ihmettelyä.

Minun olisi ehkä pitänyt erikseen mainita että ko. teksti on virallisuutinen mutta arvelin että (teksti: Reijo Perälä) ja YLE-linkki riittää vinkiksi siitä, että teksti on virallisen tahon kuvaus.

2) ammuskelu: kuinka usein kaupungissa on huomaamattomasti liikkeellä kiväärillä aseistautuneita henkilöitä kenenkään puuttumatta asiaan

3) virallinen selvitys/poliisitutkinta on ollut näennäinen

4) kuorma-auton alle jääneen vammat ovat oudot. Millaisessa asennossa hän on voinut olla saadakseen kuvatunlaiset vammat?

Otin tekstin mukaan myös, koska siinä mainitaan että lakkolaiset tuomittiin kapinasta.
Se toi elävästi mieleeni perustuslain muutosesityksen HE 60/2010 jossa ollaan pykälän viilaamisella muokkaamassa poikkeustilalain julistamista helpompaan suuntaan.
Onko odotettavissa hankaluuksia kun palkkamaltti tosissaan iskee?
Nythän EU on laatimassa kilpailusopimusta (competiviness agreement) joka koskisi kaikkia jäsenmaita...

Myös muita yhtymäkohtia eilis- ja nykypäivän välillä löytyy. Artikkelista käy selvästi ilmi, että kaiken takana oli "EK" eli elinkeinoelämä.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

On hyvä kun joku jaksaa kaivaa ja yhdistellä. On näin helpompi vain lukea valmiiksi kaivettu ja yhdistelty. Kiitos

J. Gagarin

Kemin "kapinan" kukisti demari Sapeli Simonen, joka myöhemmin oli TPSL:n nokkamiehiä. Niin ne kommunistit tosipaikan tullen ovat valmiit toimimaan, kuten Elvi Sinervo runossaan riimittelee:

"Oi lintu mustasiipi, verta sulissas, maan yli lennä. Kylästä kylään kanna sanomas. Avarru, syksyn taivas, murheviestin mennä. Voi maata, jossa aseetonta ammutaan. Voi miestä, joka murhakäskyn antaa.

Vie, lintu mustasiipi, totuus kaikkialle. Vie sinne missä sydän yksinkertainen pusertuu valheen painon alle. Vie sinne minne räikky kovaäänisen vain petturien sanat kantaa.

Kun saavut sieltä, missä multaan maan kaks ihmistä, kaks taistelijaa saatetaan, tuo heidän totuutensa, huuto mykkäin suiden, vie hirvittävä syytös ruhjottujen luiden.

Te murhaan syylliset, te tietäkää: ei palaa entinen, ei väkivalta saata sokaista enää koskaan tätä maata. Ei taivu työmies enää patukkanne alla, vaan aseettomat kädet kohoo kaikkialla.

Ja valhe lyödään, hukkuu, häviää, kun totuus, niin kuin hohtosiipi lintu, verta sulissaan käy eellä siellä, missä taistellaan, taistellaan työmiehen leivän ja vapauden eestä."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

J. Gagarin,

kiitos tämän runon tuomisesta tänne.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen
Käyttäjän sinkd kuva
sink d

Tästä tulee mieleen Janne Kuusen Vapaus kirja, sain sen tässä viikolla luettua.
Siinä sitten C-luokan kansalaiset elivät slummissa ja tekivät 14 tuntia ilmaistyötä päivässä seitsemän päivää viikossa, B-luokan kansalaistenkin jotka vielä kaupungeissa asuivat työsuhteet oltiin lopettamassa ja kaikki olivat muuttumassa yrittäjiksi, eli koko vastuu työntekijällä. Kaikki kunnalliset palvelut on lopetettu ja toimivat yksityisinä / sponsoreiden varassa.

Hyvä kirja muuten, suosittelen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

D Sink,

Janne Kuusen Vapaus-kirja taitaa kuvata brittihallituksen nyt intoilemaa Big Society-mallia.

Luin siitä viime viikolla Kuntalehdestä. Usarissa asiasta kirjoittaa Juhani Merisalo (sd). Otsikkoa en kyllä muista tähän hätään.

BS-malli pyrkii siirtämään mahd. paljon kolmannen sektorin aktiivisuuden huoleksi. Varojen osoittamisesta kolmannelle sektorille malli ei puhu mitään.

Käyttäjän sinkd kuva
sink d
Viliho Seppäin

Voiko Riikka kommentoida tuota Saku Mättö ihmeellisyyttä?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vilho Seppänen,

ymmärrän Mirjaleenan purkauksen ja myös sen, että hänellä on epäilynsä.

En kuitenkaan ole itse valmis tuomitsemaan suoralta kädeltä, pelkkien epäilyjen perusteella.

Mirjaleena on ottanut itselleen raskaan tehtävän: todistustaakan.

Onko Mirjaleenan Itsenäisyyspuolueen näkökannalta omavaltainen toiminta avuksi vai haitaksi asian selvittämisessä, jää nähtäväksi.

Mutta selvittää se täytyy.

Toivottavasti itsekukin rauhoittuu tunnekuohuistaan ja alkaa harkita asioita käytännön kannalta. Muuten saamme "vaalihuvia" kun kunnianloukkaussyytteitä nostetaan ja lehdet pääsevät revittelemään täysin itse asiaan liittymättömillä mutta myyvillä jutuilla.

Tunteet ovat erinomainen asia, mutta harkintaakaan ei kannata hylätä käytöstä vetoamalla aitouteen reaktioissa.

Karu Kera

Suomessa on yhä voimassa vuoden 1918 perintönä lainsäädännössämme pisimmillään 10 vuoden vankilatuomio kapinasta tai kapinaan yllyttämisestä. Taisivat jaella näitä myös Kemissä.

Ongelmana on se, mikä voidaan tulkita kapinaan yllyttämiseksi ja mikä kapinaksi. Tiukka lainsäädäntö on Suomessa jo valmiina poikkeustilaa ja kansannousua varten.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tällaisen moitteen sain s-postissa. Tuon sen nyt tähän lähettäjän nimeä paljastamatta.

"Suosittelisin, että tutustut tuohon stansberryn tuotoksiin vähän tarkemmin. Kyseinen video on pelkkä mainosvideo, jolla hyvin ovelasti yritetään myydä omaa tuotetta (lisäksi kyseisen videon tekijä lienee oikeudessakin tuomittu sijoitushuijauksesta). Kirjoitit aiemmin hyvää blogia, mutta nyt juttusi ovat kyllä alkaneet mennä enemmän huuhaan puolelle.

Tästä vaikka lisää, jossa stansberryn väitteet on pala palalta murskattu: (homma on 3 osassa)

http://greenlaserreviews.com/2011/01/05/end-of-ame...

Ja kyllä, video upposi ensin minuunkin, kunnes kaveri alkaa kauppaamaan 99,95 taalan pakettia puoleen hintaan kehuen sitä ensin ilmaiseksi. Tässä google käteen, että mitä mahtaa kaverin dokumentit pitää sisällään, karvas totuus paljastui. Toivottavasti kukaan lukijasi ei haksahda tilaamaan kyseistä huuhaa tuubaa."

---------------

Kirjoittaja on sikäli oikeassa, että minun olisi pitänyt mainita mikä puoti ko. videon on tehnyt -siitäkin huolimatta että se videolta käy selville.

Otin videon mukaan Yhdysvaltain talouden takia, sillä se esitetään kätevästi yksinkertaistettuna. Olisin tietenkin voinut etsiä kasan talousanalyytikkojen haastatteluita samasta aiheesta ja lisäksi muutaman taulukon.

No, laiskuuden hetki kostautui :D

Tämä oli ihan aiheellinen huomautus lukijalta minulle. Laadusta täytyy pitää huolta.

Piristävää tässä on se, että lukija otti itse asioista selvää. Niin sitä pitää!

Tommi Mäkinen

Kauppalehden keskustelupalstalta poimittua:
"Kysyppäs kaveriltasi pankissa, kuka on ikinä kuullut firmasta nimeltä Stansberry Research Associates. Takaan, että kukaan ei ole kuullut mitään, ellei joku ole erityisen tarkkamuistinen ja muista sitä, kun sama mies, Porter Stansberry, kärähti SEC:lle edellisestä huijauksestaan 2003:

http://briandeer.com/vaxgen/porter-stansberry.htm

Harvoin annan näin suoria sijoitusneuvoja, mutta pysykää aivan helvetin kaukana tuosta firmasta ja sen neuvoista."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Oikeastaan asiassa on oleellisinta se, onko Stansberryn väitteissä Yhdysvaltain taloudellisesta tilanteesta MITÄÄN perää.

Jos niissä on, ongelmia on tiedossa.

Muiden lähteiden mukaan Stansberryn väitteet eivät ole aivan tuulesta temmattuja.

Tommi Mäkinen

jep jep. Satuin vaa tollasen löytää ku vähä kattelin.. ;D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tommi Mäkinen,

K.P lähetti s-postiini nämä tiedot Yhdysvaltain taloudellisesta tilanteesta:

"There is no recovery, its a coverup - Gerald Celente, 28.2.2011
http://www.infowars.com/gerald-celente-there-is-no...

Kauppalehden keskustelupalstalta (anttikaip, 1.3.2011) - siellä on usein hyviä linkkejä taloustilanteeseen.
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Robert Rodriguezin, Morning Starin vuoden varainhoitajan, mukaan, joka on CNN:n mukaan aikamme paras salkunhallitsija (20v yli markkinat tuottavaa tuottoa sekä osakkeissa että velkapapereissa) USA:n talousongelmat tulevat lisääntymään.

http://money.cnn.com/2008/04/01/pf/funds/best_fund...

"Hän varoitti huhtikuussa 2008, että Fedin politiikka on inflatorista, osakkeet ovat ylihinnoiteltuja ja korjaus on tulossa:

http://money.cnn.com/video/moneymag/2008/04/03/mon...

Bob Rodriguez varoitti jo 2009, että löysällä rahalla pakotettu V-muotoinen taantumasta palautuminen ei kestä, koska velkaongelmaa ei ole purettu.

http://online.barrons.com/article_email/SB12440424...

Nyt herra sanoo, että seuraava taloudellinen, eikä vain finanssikriisi, on edessä varmasti, jos Yhdysvallat ei pysäytä velkaantumistaan ennen 2012 vaalivuotta.

http://www.advisorone.com/article/fpa-capital-s-bo...

Hän ennustaa seuraavaa talouskriisiä 2-5 vuoden päähän, eikä näe USD:n olevan varantovaluutta 5-10v päästä enää."

http://news.morningstar.com/articlenet/article.asp... "

Tommi Mäkinen

Kyllä tiedän että tämä nykyinen pyramidiponzihuijauspankkisysteemi on lähellä romahtamista. Sitähän ei tiedä kumpi kaatuu ensin, Dollari vai Euro, mutta toinen kun kaatuu niin käsittääkseni toinen kaatuu mukana. Johan mm. jenkeillä on muistaakseni enemmän valtionvelkaakin kuin kaikilla muilla mailla yhteensä, ja silti työntää rahaa maailmalle. Uusipaavalniemen juttuja olen kuunnellut ja hänellä synkät ennusteet, neuvoi jo pari vuotta sitten nostamaan rahat pankista ja tallelokeroon.
Ihan samoilla linjoilla minä olen sinun kanssa, huomasin vain ton yhden linkin enkä sillä tarkoittanut että puhut omiasi. Joka päivä seuraan mm. sinun, Mirjaleenan, A.Heikkilän kirjoituksia ja yleensä aina oon samaa mieltä. Isosti kunnioitan juttujanne koska niissä on paljon enemmän tietoa ja erilaisia näkemyksiä asioista kuin valtamediassa.
Toivotan hyvää alkukevättä ja vaaleja, ja kiitos hyvistä kirjoituksista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset