KissanKulmasta

Omavaraisuuden ylistys

Miten sitä saatiinkiin taas valtion ohjauksella asiat nurin päin?

Lueskelin eilen suurella kiinnostuksella uutta Kuntalehteä (1/2011), ja kas kummaa:

lehmät ja maaseutu eivät olekaan -ilmaston tai minkään muunkaan kannalta- paha asia, päinvastoin.

Aikanaan asutuksen tiivistämistä perusteltiin juurikin ilmastopolitiikalla ja päästöjen vähentämisellä. Nyt sitten osoittautuu, että taajamat ja kaupungit ovat suurempi riesa.

Tästä päästään sivuhyppäämään mieliaiheeseeni proaktiiviseen suunnitteluun reaktiivisen toiminnan sijalle. Olen käynyt ajoittain asiasta vääntöä eri yhteyksissä kunnanvaltuuston ja -hallituksen kanssa viimeiset kahdeksan vuotta. Tuskastumiseen asti olen yrittänyt selittää proaktiivisen ajattelun, trendien ennakoimisen etuja sen sijaan että vain reagoidaan johonkin jo tapahtuneeseen tai päällä olevaan tilanteeseen.

Minusta kehityksen ohjaileminen toivottuun suuntaan tuottaisi parempia tuloksia pitkällä juoksulla.

Esimerkkinä vaikka kaavoitus: halutaan keskittää ja kehittää asumista; proaktiivinen suunnittelu huomioi liikenteen (autotiet, junaradat, jalankulku) pitkällä ajanjaksolla (100+ vuotta) jo etukäteen, jolloin EI käy niin kuin reaktiivisesti reagoineessa Espoossa, jossa raideliikenne tulee jälkijunassa ja työpaikat ovat jo asettuneet aloilleen jolloin junarata lisää liikennettä sekä vaatii bussiliikenteen uudelleenjärjestelyä jolloin päästösäästöjen laita on vähän niin ja näin.

Tässä kohtaa täytyy huomauttaa, että hiilidioksidi ei ole saastetta http://riikkasoyring.nettisivu.org/ajatukset/tiedotteet/hiilidioksidi-ei-ole-saastetta-ilmastonmuutoskeskustelua-ja-mediaa/

Valitettavasti meillä on ollut savolaisisäntien kanssa usein ns. kommunikaatiokatkos. Johtuneeko kulttuurisista eroista -minä etelästä ja Savossa epäkohteliaaksi mielletty liian suora lähestymistapani varmaan käyvät hermoon Silmänisku Käyn asiaan(i) jo heti tervehdysten jälkeen.

No, Kuntalehden mukaan haja-asutusalueilla asuu 800 000 kokoaikaista asukasta. Väki vähenee luonnollisen poistuman kautta, mutta uutta väkeä virtaa tilalle. "Juuri haja-asutusalueen rakennusluvat työllistävät rakennustarkastajat useissa kunnissa. Tämä koskee sekä vakinaista että vapaa-ajan asumista. Samaan aikaan kirkonkylissä on tuhansia kaavoitettuja rakentamattomia asuintontteja."

Ihmiset eivät halua rakentaa kirkonkyliin, eivät myöskään tiiviisti kaavoitetuille, rantaa säästäville lomakylä-tyylisille mökkitonteille. Enimmäkseen tuntuu suomalainen olevan onnellinen, jos naapurista näkyy vain kuusen oksien lomitse pilkottava valo.

Huudellaanko siellä jo kustannuksista yhteiskunnalle? Luontoa riistävistä vaikutuksista?

Maaseudun asukkaat maksavat itse asuntonsa, (yleensä myös) asumisensa, vesihuoltonsa, jätehuollon, jätevesien käsittelyn, yksityistiet (auraaminen, lanaus, ojitus, soraus), sähköt, telekulut, kulkemisen omilla autoillaan (julkinen liikenne on säästetty pois) sekä palvelujen noudon, lämmityksen ja aika monta muutakin asiaa. Kulut lankeavat suoraan asukkaalle.

Taajamissa näitä kuluja on piilotettu asuntojen vuokriin ja yhtiövastikkeisiin (jätemaksu, katuhuolto, lämmitys) mutta osa siirtyy yhteiskunnan yhteismaksettaviksi.

Maaseudun elämäntapa taas perustuu nimenomaan ekologisuuteen, on aina perustunut: kulutus on vähäistä, uusiutuvaa puuta käytetään rakentamiseen ja energialähteenä.

Oman perheeni roskalaatikon tyhjentää jätehuolto kerran kolmessa kuukaudessa. Puolen vuoden väleinkin riittäisi hyvin, koska se ei tule puolessa vuodessa edes puolilleen, mutta jätehuolto ei siihen suostu.

Meillä maaseudulla kasvatetaan lähiruokaa: vain pöljä tuo tomaatit Espanjasta kun pihalta saa parempia. Luonnonantimia hyödynnetään. Hyvästä kalansaaliista jaetaan yhteisöllisesti naapureillekin ilman eri kehotusta ja patistelua. Omena- ja marjasadosta kannetaan kunnanmäen keskuskeittiöön vanhuksia varten piirakkatarpeita ja lapsille kiisseliaineksia.

Kaikki mahdollinen kierrätetään. Juurikas-sadon naatit menevät ravinnekiertoon kompostin kautta, kukkapenkkiin lannoitteeksi tai ne jätetään suoraan pellolle. Maaseudulla tiedetään sekin ilman viranomaisten kertomista, että Joka paskoo lähteeseen, jää janoiseksi.

Kuntalehden mukaan kotimaan mökkeilykin vähentää päästöjä sikäli, että ulkomaan matkailu ja sitä myötä päästöt vähenevät.

Oikeastaan voi siis kärjistäen sanoa, että maaseudun  asukkaat mahdollistavat kestävän kehityksen -myös kaupunkilaisille.

Tärkeintä maaseudussa kuitenkin on sen tarjoama omavaraisuuden mahdollisuus, koko Suomelle.

Ilman omaa elintarviketuotantoa laulamme sen lauluja, joka ruokakasan päällä istuu. Tuontiin perustuva elintarvikepolitiikka on idiotismia, se on vaarallista hulluutta.

Tuontiin perustuva elintarvikepolitiikka lisää saastumista (logistiikka), elintarvikkeet käsitellään kuljetuksen kestäviksi jolloin ei ole enää varmaa, voiko niitä kutsua ruoaksi. Täysi työllistävä vaikutus jää saamatta, kunnat ja valtio menettävät tuloja. Suomi menettää tuloja kun raha lähtee maksuna muille maille. 

Mahdollisimman suuri omavaraisuus on itsenäisyyttä.

Se on myös kilpailutekijä globaalitaloudessa.

 

lisäys: ajattelemisen aihetta asiaan liittyen: Ulkolinja, Velkataakka http://areena.yle.fi/video/1626614

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (107 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ystävät, nyt ideoita maaseudun kehittämiseksi - "taaksepäin" :D

Ilokseni luin Kuntalehdestä myös, että esim. Vaalan kunnassa pelloista 40% on luomua, ja että kunta ostaa keskuskeittiölle kuntalaisten tuotteita.

Vieras (nimimerkki)

Jännittävää, että kirjoitat tästä. Juuri kotiin tullessa ajattelin, että olen poikkeuksellisen virkeä, koska olen ulkoillut ja liikkunut.

Muutoin vietän työn takia aivan liikaa aikaa langattomien laitteiden äärellä. Uskon vähitellen niiden olevan yhteydessä siihen, että tulee usein hyvin nuhjuinen, väsynyt olo ja iho punoittaa. Olen pannut merkille, että mitä enemmän vietän aikaa ulkosalla, sitä paremmin voin, eikä tule näitä nuhjaantumis, väsymys ja ihoilmiöitä.

Sitä myöten ihmettelen, mikä on se KIIRE, jolla hoputetaan lisää langattomia verkkoja ja lisää langattomia laitteita. Niistä säteilytaso nousee entisestäänkin, etenkin ilmeisesti älykkäistä sähkömittareista. Ihan niinkuin olisi säteilyaseiden pommituksessa. Veikkaan, että lasku tästäkin ajattelemattomasta kiireestä tulee olemaan se, että olemme kohta massoina väsyneitä, allergisia ja jatkuvasti pienessä flunssakierteessä.

Aivan samaa kävin miettimään, että olisiko ihmiskunnalle sittenkin parempi, että kehitystä voisi hidastaa tai kääntää kelloa taaksepäin?

mfkzt (nimimerkki)

Vieras (21.1.2011 21:47):

Vietän myös paljon aikaa langattomien laitteiden kentissä ja vaikka en itse niitä käyttäisi niin täällä kaupunkialueella on joka tapauksessa paljon tuota megahertsiluokan pulssisäteilyä. Alkuun oireet olivat vain tuota yleistä väsymystä, mutta myöhemmin tuli kuvioon säryt ja päänsärky. Pari vuotta yritin kestää tätä sähköallergiaa, jonka olemassaoloa ei Suomessa viranomaiset myönnä. Olen tästä lääkärini kanssa yrittänyt keskustella, mutta en sitten uskaltanut loppuun viedä kun tilanne olisi voinut johtaa M1-lähetteen laittamiseen. Niinpä tuon tapauksen jälkeen aloin ottamaan selvää tuosta sähköallergiasta ja löysinkin holististen hoitojen kautta siihen avun aiemman tieteellisen maailmankuvan kustannuksella.

Apuni on ollut orgonilaitteet ja aluksi se oli pelkkä muovipalikka (ns.orgoniitti) jonka sisällä oli metallia, pari käämiä ja kiviä tuottamassa pietsosähköä. Kun aloin ymmärtämään tätä minulle uutta tekniikkaa, niin tein itse orgonivaraajan (eng. orgon accumulator), josta tulikin oman kämpän pakollinen varuste. Näihin orgonlaitteisiin liittyy monella vahvat NA-uskomukset, mutta älkää antako sen viedä pohjaa tältä asialta kuten itselleni alkuun pääsi käymään. Suosittelen niille kiinnostuneille joilla on vielä vahva usko tieteen teorioihin tutustumaan aiheeseen ft. James DeMeon sivujen kautta.
http://www.orgonelab.org/

Teorioita siitä miksi näitä langattomia laitteita näin paljon hoputetaan löytyy paljon näiden orgonipiirien yhteydestä. Aikalailla samaa linjaa nuo piirit ovat sanoneet yli vuosikymmenen ajan kuin sinä tuossa yllä...
Kehitystä ei mielestäni tarvitse viedä niinkään taaksepäin vaan pitäisi tutkia kriittisesti millä pohjalla se on. Kannattaa ensi alkuun tutustua esim. Einsteinin saamaan kritiikkiin, jonka pohjalta koulutiede meitä eteenpäin vie.

Vieras (nimimerkki)

Vapautus eu:sta ja sosialismista.

Vieras (nimimerkki)

Ruokaomavaraisuuden lisäksi oleellista olisi myös energiaomavaraisuus..

Vieras (nimimerkki)

Tuolla velkataakka niminen dokumenttielokuva joka kertoo mihin ollaan menossa Jyrki Kataisen johdolla.
http://areena.yle.fi/video/1626614

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vieras,

kiitos. Lisäsin sen itse blogiin.

Vieras2 (nimimerkki)

Ajattelimpa kommentoida ja mainostaa samaa ohjelmaa, mutta olitkin linkittänyt sen tänne. Aika pitkälle olen tutustunut jo kyllä tuohon riistotalouteen. Karua ajatella, että samaa tarinaa kerrotaan kohta täältä pohjolan perukoilta. Vesivaranto, maataloustuotteet mm.maitotalous, viljan tuotanto, teollisuus ulkomaisille omistajille... mitäpäs vielä..

Kiitos tästä blogista. Käsittelet Riikka tärkeitä asioita, jatka samaan malliin.

Piilo (nimimerkki)

Itku hiipi silmäkulmaan tuota dokumenttia katsoessa. Ja kyllähän se vihakin vilahti.

Kehitysmaiden kehittyminen on jäänyt kehitysapuun. Kehitysapua saaneet pääsevät sitten myöhemmin kouluja käyneinä osallistumaan maansa riistoon IMF:n työntekijöinä. Tilastot maailman korruptoituneimmista valtioista asettuvat uuteen valoon tämän dokumentin myötä. Ylikansallisten organisaatioden vaikutus korruptioon on käsittämättömän suuri. Monet Afrikan sodatkin saattavat johtua ainoastaan siitä, että YK viisaudessaan veteli viivoittimella maiden rajoja ja jätti vähemmistöjä rajojen taakse.

Pitää ryhtyä syynämään ostoksiaan entistäkin tarkemmin, ettei vaan lipsahda kassiin mitään kansallisomaisuuden ryöstäjien kauppaamaa.

Ennen Valkataakka-dokumenttia tuli myös A-studiosta asiaa Ruokaan sijoittamisesta ja on siitä näemmä ollut myös 45minuuttisessakin (http://malva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58666-ansait...).

Harmi, että suomalaisia ollaan viime vuosikymmeninä niin aktiivisesti houkuteltu pois alkutuotantoaloilta (lue: ruuantuotanto). Jos tieto ei ehdikään siirtyä seuraavalle sukupolvelle, niin omaa tuotanto ei lähdekään rakettimoottorin lailla nousukiitoon vaan aluksi maksetaan useita vuosia oppivelkoja. Uusavuttomat osaavat ehkä marjoja poimia, mutta niiden löytyminen saattaa jo muodostua ongelmaksi, mikäli kaikki taajamasta ryntäävät metsään samaan aikaan.

Käyttäjän heikkiruusunen kuva
Heikki Ruusunen

Omavaraisuus on hieno asia, kaikkien tulisi pyrkiä siinä mahdollisimman suureen asteeseen! Valitettavasti elämme kuitenkin systeemissä, johon ei omavaraisuus sovellu. Jokainen omassa pihassa kasvanut porkkana on pois talouskasvusta, se on "järkevämpi" kierrättää ammattiviljelijän, maataloustukijärjestelmän, tukun, automarketin ja ALV:n kautta ruokapöytään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Heikki Ruusunen,

talouskasvua voisi syntyä mikrokasvunakin: paikalliset myyvät paikallisille.

Josta tuli mieleeni:

Taannoin tajusin että Ei muuten varmana ole olemassa kunnilla mitään pelastussuunnitelmaa talous- tai elintarvikekatastrofin tai sodan varalta.

Tarkistin asian. Ei ollut. Ja valtiolla hätäapumuonaa vain kuukaudeksi.

Laadin sitten runkosuunnitelman (joka pyrki huomioimaan myös talous-, elintarvike- ja sotaprobleemit) ja otin yhteyttä suoraan Kuntaliittoon.

Suhtautuivat oikein myönteisesti ja alkavat nyt kehittää runkosuunnitelmaani eteenpäin.

Otin yhteyttä Kuntaliittoon, koska tiesin jo kokemuksesta että jos selitän tätä juttua valtuustolle, saan vastaukseksi perinteiset -Ei meillä ennenkään... ja -Se kuuluu valtiolle/kuntaliitolle/armeijalle/jollekin muulle...

...tai sitten sen eniten inhoamani vastauksen: -Ei minulla ole aikaa perehtyä tuollaiseen kun on tämä oma työ ja arki.

Hittoako piti ängetä valtuustoon jos ei ole aikaa perehtyä yhteisiin asioihin? Anteeksi kiroiluni.

Järkeilin että kun Kuntaliitto antaa valmiit ohjeet kunnille, niin kunnanisät huutaa riemuissaan -Oooo! Kyllä ne on sitten viisaita siellä Kuntaliitosssa kun tätäkin ajattelivat!

...ja minä olen saavuttanut tarkoitukseni eli varmistaa suomalaisille ruokaa hätätilanteen aikana.

Piilo (nimimerkki)

Hienoa toimintaa,

Joskus ihemttelen miten ihmeessä ehdit blogin ohella niin moneen muuhunkin paikkaan? Itselle pelkkä kommenttien lukeminen (vaikka filtteroiden) kestää useamman tovin.

Threads-filmissä Sheffieldin asukkailla ei varautuminen ollut kovin hyvällä mallilla maailman melskeen osuessa kohdalle. Toivottavasti 2011 on hyvä satovuosi ja Kuntaliittokin nostaa valmiusastettaan!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

piilo,

se moneen paikkaan ehtiminen tulee siitä, että tekemäni asiat tukevat toisiaan: lapset, kirjoittaminen, maalla asuminen, maalaaminen, ajatteleminen ja sen sellainen.

Kun lueskelee, ajattelee lukemaansa ja sitten yhdistää siihen näkemäänsä ja kokemaansa ja saa jotain uutta/hyödyllistä.

Realismikin auttaa :D Kun en itse kaikkea osaa enkä voi, mietin kuka osaa ja voi ja ehdotan sitten asiaa eteenpäin. Sellainen ketjureaktio ;)

Käyttäjän heikkiruusunen kuva
Heikki Ruusunen

Hei Riikka!

Kekseliäältä ihmiseltä eivät koskaan lopu kanavat vaikuttaa! :)

Ja selvennän vielä, oma mielipiteeni talouskasvusta/omavaraisuudesta on se, että kasvun hillitseminen on itsessään jo ekologinen teko.

Aurinkoista päivää!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Maaseudun asukkaan täydellinen omavaraisuus syntyy vasta silloin kun hän älyää palauttaa omat jätteensä puutarhansa/pellonsa viljelykiertoon. Mikrobilsan proffa Mirja Salkinoja-Salonen todisti omassa puutarhassaan, että makkilannan kompostointi onnistuu mainiosti kun se palautetaan vaikkapa seuraavaan kiertoon:
1.viherlannoitus+komposti - 2.typensyöjät (kaalit ym) - 3.vähätypen kasvit (pottu, porkkana) - 4.typensitojat (herneet, pavut).
Näin tehtynä, niin hyvää tulee!

Ajatelkaa, minkälainen ikiliikkuja siitä syntyisi!

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20001-vesik...

Antero Kangas (nimimerkki)

Hyvä Riikka! Juuri noin. Kun tämän kestävän kehityksen ja omavaraisuuden päälle ymmärrettäisiin ja toimittaisiin myös sen eteen, ei tarvitsisi niin hävetä suomalaisuuttaan, kuten tuppaa olemaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Antero,

ei suomalaisuudessa ole mitään häpeämistä. Päinvastoin! Olemme yksi Pohjois-Euroopan vanhimpia kulttuureja ja suomi on vieläkin harvinaisen korruptoimattomana säilynyt kieli.

Suomalais-ugrilaisia kieliä puhuttiin todella laajalla alueella. Saksa on ihan noviisi meihin verrattuna :D

Leuka ylväästi ylös vaan, ja pyrkikäämme lisäämään omavaraisuutta kukin tahollamme!

mfkzt (nimimerkki)

Jep ja kielemme on myös okkultistinen oikein lausuttuna.Niin on saksakin, mutta meidän kielellämme on syvemmät "juuret". En siitä osaa sanoa mikä se oikea oppinen on.
Nää tieteet mitkä hylättiin liiallisesta jutkujärjestyksen palvomisesta johtuen täysin perseestä. Mikä meidän oikeus on tuottaa sähkömagneettisia kenttiä ilmakehään? Miksi mut pidätetään kun meen polttaa? Miksi minua vakoillaan kun en ole ketään satuttanut? Miksi kirjoittamaani tekstiä muokataan jatkuvasti? Miksi käytämme rahaa? Miksi wikileaks on kusetusta, niin kuin jewtgeistikin?

Ventovieras (nimimerkki)

Tuota, voiko tuon omavaraisuuden toteuttaa ilman 3,5 miljardin euron tukea. Jos voi, niin mikäpäs siinä.

Vieras (nimimerkki)

"Tuota, voiko tuon omavaraisuuden toteuttaa ilman 3,5 miljardin euron tukea?".

Ellei, niin omavaraisuuden voi toteuttaa 7 miljardin ihmisten ulosteilla, kuten tuosta ilmarin viestistä kävi ilmi.

Vieras (nimimerkki)

"Tuota, voiko tuon omavaraisuuden toteuttaa ilman 3,5 miljardin euron tukea. Jos voi, niin mikäpäs siinä."

Tämänhän luulisi olevan itsestäänselvyys. Ainakin nykyiset maataloustuet ovat epäreiluja ja suosivat nimenomaan kemiallista lannoitusta räikeästi. Ehkä yksi maataloustukien tarkoitus on tukea kemianteollisuutta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ventovieras,

jokainen omalla kohdallaan toimien sen voi toteuttaa ilman 3,5 miljardin euron tukea.

Suurin osa maataloustuista menee yrityksille (Huiskula jne) tai isoille maanomistajille (Wahlroos, Ehrnrooth), pienvieljelijöille jää vain rippeet.

Maataloustuet vääristävät kilpailua vaikka osaltaan ovatkin vain yksi tapa maksattaa kaikilla ruoan kohtuullinen hintataso. Tai no, siitä kohtuullisuudesta voi olla montaa mieltä :D

Miksi emme laittaisi ylellisyysruoille kuten Pjattong-joesta lennätetty hmhm-kala 100% ylellisyysveroa ja poistaisi kotimaisilta juureksilta vastaavasti alv:ta kokonaan?

Lehmiäkin voisi aivan hyvin laiduntaa rantaruovikoissa kuten ennen vanhaan.

Ventovieras (nimimerkki)

Nii, mutta kaikilla ei ole maaplänttiä mitä viljellä. Ostaa täytyy ruoka. Uskon kyllä, että viljelijälle voi maksaa enemmän, kun välistävetäjiä on vähemmän.

Tuota 3,5 miljardin tukea kanssa ihmettelen. Mihin mahtaa mennä? Tutkia ei saa, ja jos tutkitaankin (meidän rahoilla) tuloksia ei julkaista. Suurille maanomistajille menevät, se tiedetään. Ovat vielä kokoomuslaisia, vaikka kepu tukea viljeleekin.

Ei ole kepukaan asiaa korjannut, ei edes yrittänyt. Kepu on kaupan asialla, vaikka muuta väittää. Pienet tuottajat pidetään hengissä pienellä tuella. Suuret harrastelijat saavat siinä sivussa suuret tuet. Kauppa saa halvat tavarat. Kuluttaja kalliit hinnat. Sitten vielä puhellaan markkinataloudesta.

Muuten, Pjattong joesta pyydettyä hmhm-kalaa ei söisi kukaan, jos näkisi minkälaisesta vedestä se on pyydetty.

Ventovieras (nimimerkki)

Niin tuota, kun meitä on vain 5 miljoonaa ja tukea maksetaan jo 3,5 miljardia vuodesa, 700 euroa per persreikä, ja kaupassamme ruoka on maailman kalleinta, niin tuleeko omavarainen ruoka kalliimmaksi vai halvemmaksi?

Vieras (nimimerkki)

Ruuan kalleus johtunee mm. maataloustuista? Riikan tekstissä ei käsittääkseni puolustettu mitenkään maataloustukia.

Omavaraisuuteen voi vaikuttaa esim. tekemällä oman kasvimaan (/muuttamalla paikkaan, jossa se on mahdollista), ostamalla lähiruokaa, marjastamalla.

Minun ehdotukseni, mitä valtio voisi asialle tehdä:
1) verottaa hieman enemmän ulkomaista ruokaa/ottaa tullia. Tietenkin se vaatisi ensin joidenkin kansainvälisten järjestelmien purkua.
2) Huolehtia maaseudun palveluista, kuten tietoliikenteen runkoverkosta jotta maaseudulla on houkuttelevamp asua.

Jätevesilaki on kuin tarkoituksellista maaseudun autioittamiseen tähtäävää politiikkaa. Ja lisäksi vesiyhtiökartellien tukemista.

Vieras (nimimerkki)

"Jätevesilaki on kuin tarkoituksellista maaseudun autioittamiseen tähtäävää politiikkaa. Ja lisäksi vesiyhtiökartellien tukemista".

Ei muuten pidä paikkaansa. Jätevesilain avulla jokainen voi muuttaa vesiklosettinsa kompostikäymäläksi (ilman kaiken maailman arvokkaita "jätevesipuhdistamoita").

Omat jätteet kompostiksi ja takaisin kiertoon. Siitä se lähtee.

Vieras (nimimerkki)

-Omat jätteet kompostiksi-

Juuri niin, eikä mikään "lokakaivojen kalkkistabilointia". Vesivessa hiiteen.

Vieras (nimimerkki)

"Ruuan kalleus johtuu siitä, että joku vetää välistä ja raskaasti."

Niinpä. suomessa ruuan hintaa nostaa valtavasti sekin, että meillä on muutaman ketjun hegemonia, jota valtio vielä tukee erilaisilla säädöksillä. Suosikaamme pieniä/ketjuttomia ruokakauppoja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ventovieras,

mihin maataloustuet mahtavat mennä, kysyit.
Tännehän ne http://www.farmsubsidy.org/FI/browse/

Atrialle, Valiolle, HK:lle jne

ps. Suomen läpinäkyvyys% on alle 50%.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Nykyään lainsäädäntö sallii esim. oman jätevesi- ja lokakaivon sisällön käyttämisen pelloilla 1) vahvasti kalkittuna 2) kompostoituna 3) hyvin ilmastoituna ja kalkittuna

joten ei olisi hullummasta, jos jätehuolto tarjoaisi palvelua, jossa loka imetään kaivosta ja siirretään suoraan autolla pellolle, mahd. kalkki samalla sekaan sekoittaen.

Näin saavutetaan etua myös veden puhtauden suhteen. Kaikki kipu- ym lääkkeet eivät mene vesistöön.

Meillä on istutettu kasvimaalle samettiruusurivejä kasvien väleihin. Nättiä, torjuvat öttisiä ja lisäksi tiettyjä lajikkeiita voi syödä.

Hamppu viihtyy kaalin ja perunan kanssa ja karkottaa tuoksullaan tuholaisia. Kuituhamppu siis.

Kompostivessa olisi kaikkein fiksuin ratkaisu. Jopa kerrostaloissa.

Tutustukaa ihmiset permakulttuuriin.

julia (nimimerkki)

Hyvä Riikka! Hyvänmielen tekstiä! Kiitos ;)

Vieras (nimimerkki)

Sama juttu, hyvä olo tästä tuli. Mietin myös, hankkisinko aurinkopaneelin taloni katolle.

Olisikohan kerrostaloissa mahdollista hankkia taloyhtiölle aurinkopaneeleja?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Tällä hetkellä useimman maaseutukunnan lähitulevaisuuden nopeasti laajeneva ongelma on vanhusväestön lisääntyminen suhteessa muuhun väestöön. En vain tiedä yhtään kuntaa, jossa olisi edes suunnitteilla vanhuspolittista yhdistettyä asunto- ja kuntoutus- ja terveydenhoito-ohjelmaa. Se edelyttäisi juuri sitä Riikan kysymää proaktiivista ajattelu. Nyt vain todetaan tilanne missä ollaan ja reagoidaan siihen jollakin tavalla ja osa-alueella, siellä, missä ongelma kipeimmin tuntuu, vaan ei kokonaisuutena.

Suomessa pitäisi olla koko maaseutua koskeva kehittämisohjelma, joka lähtee siitä tosiasiasta, että vanhukset jäävät koteihinsa yksinäisiksi, kunnes eivät jaksa ja heidät siirretään terveyskeskuksen vuodeosastolle, kun muuta ratkaisia ei ole tarjolla. Se on kuoleman tie.

Maaseutukunnissa pitäisi ensimmäisenä olla rakennusohjelma, jolla rakennettaisiin keskustoihin vanhuksille sopivia asuntoja ja vielä niin, etteivät asunnot ole pelkkiä yksityiskomeroita, vaan ne mahdollistaisivat yhteisöllisyyden ja siten edistäisivät ikäihmisten toiminnallisuuden säilymisen mahdollisimman pitkään.

Hanakimmin tätä vastustetaan sillä, että vanhat haluavat elää kotonaan niin pitkään kuin suinkin. Varmasti, kun tarjolla on vain huonompia vaihtoehtoja. Tiedän tukuttain tapauksia, joissa ikäntynyt pariskunta on muuttanut omatoimisesti lähikaupunkiin tai taajamaan palveluiden äärelle. Tätä muuttomahdollisuutta pitää edistää.

Sitten hoidosta. Ikääntyvänkin ihmisen hoidssa etusijalla pitäisi olla kuntoutus niin, että sairastunut toipuisi ja pääsisi mahdollisimman nopeasti asuntoon, jossa hän pärjää omillaan tai vähäisella avulla. Syrjäkylän mökkiin tai vaikka taloon palautus ei ole hyvä ratkaisu. Sinne vanhusta on erittäin kallista huoltaa, kun taajaman usuntoratkaisulla ongelma on täysin hoidettavissa.

Perusperiaattteita on kaksi: Vanhuksella pitää olla mahdollisuus siirtyä kelvolliseen asuntoon keskustaan palvelujen äärelle ja sairauden sattuessa hoidon pitää olla kuntouttavaa, ei pelkästään säylyttävää ja sitä kaikkein kalleinta, kuten nykyisin. Jatketaan tästä.

Kimmo Tuomaala

Ventovieraalle: Suomen maatalous siirtyi EU:n toimivaltaan 1.1.1995. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) ylin päätöksentekijä on EU:n neuvosto ja sen täytäntöönpanosta vastaavat Euroopan komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto sekä komission tuotantoalakohtaiset hallintokomiteat (joissa komissiolla ja jäsenvaltioilla on edustus) yhdessä jäsenvaltioiden maatalousministeriöiden kanssa. YMP:n tärkeimmät periaatteet ovat rajasuoja ja omien tuotteiden suosiminen.

YMP on ollut voimassa vuodesta 1962 lähtien, jolloin maataloustuen osuus EEC:n talousarviosta oli 99 %. EEC oli maatalousyhteisö vuoteen 1984 saakka. YMP:n periaatteiden ja EU:n maatalouslaindäännön mukaisesti maataloutta harjoitetaan kaikilla EU:n alueilla ja epäsuotuisilla alueilla - vuoristoalueilla ja pohjoisilla alueilla - maksetaan korotettua maataloustukea. EU maksaa 75 % Suomen maatalousyrittäjien eläkkeistä.

http://ec.europa.eu/policies/agriculture_fisheries...

Ventovieras (nimimerkki)

Niinpä, siksi olisikin otettava valta takaisin EU:lta. Siksi itsenäisyyspuolue.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viljo Heinonen,

tästäkin asiasta ole koettanut kunnassa avata keskustelua. Tarvinneeko edes sanoa, että turhaan.

Ehdotin aikanaan mm. että rakennetaan "keskustorin" ympärille tähden muotoon sopivan kokoisia taloja, jolloin muodostuu "monitoimiyhteisö".

Ajatukseni oli, että koska talot ovat erillisiä, niitä voidaan ottaa käyttöön joustavasti tarpeen mukaan: jos vanhuksia on vähän ja lapsia paljon, yksittäinen talo voi toimia vanhusten asuntona TAI lasten päiväkotina/esikouluna/koululuokkana. Ja päinvastoin. Tai harrastustoiminnassa tai jopa kunnan vuokra-asuntoina.

Myös, jos tarve on pieni, yksittäinen talo voidaan tyhjentää ja pitää talvilämmöllä tiivistämällä toimintoja käytössä oleviin taloihin = säästöä energiakuluissa.

Aluetta olisi myös helppo laajentaa järkevästi. Paloturvallisuus paranisi. Kodikkuus ja viihtyvyys lisääntyisivät.

Mutta kun on se prkllinen vimma keskittämiseen. Mitä keskittämistä sellainen sitäpaitsi on, että kaikki toiminnot hajasijoitetaan omiin, massiivisiin JOUSTAMATTOMIIN rakennuksiin?

Nikkarityylillä rakentaen rakennusten korjaukset helpottuisivat.

Ehdotin myös yhteistyötä opetussairaaloiden kanssa, jolloin kunta järjestäisi majoituksen sairaanhoito-opiskelijoille opintojakson ajaksi ja opiskelijat saisivat työharjoittelua eri osastoilla. Kaikki osapuolet hyötyisivät.

Ehdotin kiertävää "sairaalabussia" joka voisi käydä vanhusten kotona mittailemassa verenpaineet ym.
Se tukisi kotona asumista + säästäisi rahaa vastaanottohuoneiden ylläpidossa/rakennuskoon kasvattamisessa koska silloin kuntaliittymien myötä voitaisiin ihan oikeasti keskittää tk-palveluja järjestämättä hullun lailla asiointikyytejä.

Erikoissairaanhoitoa vaativalla asiakkaalla olisi keskitettynä/kuntaliittymässä paikka jonne mennä mutta samalla (turhat)lähetteet vähenisivät kun sairaanhoitaja "bussillaan" tekisi rutiinikierroksia vanhusten kotona. Kuntaliittymissä kierros voisi olla suhteellisen laajakin. Samalla "bussilla" voitaisiin hoitaa apteekkitoimintaa.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Meillä Saarijärvellä on hankkeissa 30 asunnon asumisoikeustalo, Omatoimi, joka toimii yhteisöllisyysperiaatteella eli asukkaat itse hoitavat talon työt. Suunnitelmaan sisältyy yhteisruokailu tarvittavine keittiö- ja muine aputuloineen. Ruokasali voidaan tarvittaessa jakaa useampaan tilaan tai avata yhtenäiseksi ruokailu- tai harrastetilaksi.

Suunnitelmat ovat melko pitkällä, mutta hankkeen viivyttäjät ovat liikkeellä, vaikka kukaan ei virallisesti hanketta vastusta. Tämä olisi alkua ja tarvitsee toiminnalliseksi tuekseen muuta rakentamista mm. vammaisille. Yksi lisäidea on, että samalla alueella välittömässä läheisyydessä olisi lastentarha, jolloin vanhukset ja lapset saisivat seuraa toisistaan. Mummoilla ja vaareilla on kysyntää, mutta ilman järjestelyjä se ei onnistu.

Kaiken kaikkiaan, kun hanke saadaan toteutettua, säästää se kunnalta huomattavasti vanhusten hoitovaroja, mutta näennäismyöteisistä puheista huolimatta aika harva on aidosti hankkeen takana. Sitkeyttä tarvitaan. Jos aikaa on, lisätietoja saa osoitteesta www.omatoimi.fi

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viljo Heinonen,

sanot " näennäismyöteisistä puheista huolimatta aika harva on aidosti hankkeen takana."

Tiedän tunteen. Ennen vaaleja vastuuta kantamaan halukkaat ja siihen valitut eivät sitten vaalien jälkeen haluakaan kantaa vastuuta.
Kuntalaiset taasen monet vetäytyvät Joku Muu-ajattelun taakse.

Olen silti iloinen kuullessani, että teillä on tuollainen hanke vireillä ja toivotan paljon onnea ja menestystä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vieras,

kiitos. Lukekaapa ihmiset, mitä toimittaja Mikko Niskasaarella on sanomista viranomaisrikollisuudesta.

Vieras (nimimerkki)

Suomalaisten ihmisoikeuskeissien määrän lisääntyminen etenkin suhteessa muihin Pohjoismaihin Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimessa on ollut ihmetyksen aihe muuallakin viime vuosina.

Olen ihmetellyt myös samaa kuin kirjoituksessa mietitään, että miksi erään vähemmistöryhmän oikeuksiin keskitytään niin voimakkaasti.

Ensinnäkin, kyseisen vähemmistön oikeuksissa on varsin vähän moitittavaa kansallisesti tai kansainvälisesti tarkastellen.

Toiseksi, verrattuna muihin yhteiskunnallisiin haasteisiin ja niiden tärkeyteen, vähemmistöasia on nostettu suhteettomiin mittasuhteisiin.

Siitä on tehty pyhä lehmä, jonka ohi on vaikea nähdä enää muita yhteiskunnallisia ongelmia todellisissa mittasuhteissaan.

Vieras (nimimerkki)

Noita suomalaisia ihmisoikeuskeissejä ja niiden lukumäärän nousemista viime vuosina onkin ihmetelty. Pidän outona ja huonosti perusteltuna valintana myös sitä, että erään vähemmistöryhmän oikeudellisia ongelmia, joissa ei ole merkittävää ongelmaa kansallisesti eikä kansainvälisesti, ajetaan voimakkaasti aikana, jolloin on erittäin suuria ongelmia taloudessa, omavaraisuudessa ja teknologian lieveilmiöissä.

Nimimerkki (nimimerkki)

Olen parhaani mukaan yrittänyt saada ruokani omalla työlläni ja jossain määrin siinä onnistunutkin. Minulla on kaikki suomalaiset kotieläinlajit, alkuperäisrotuja kaikki ja pidän kasvimaata. Elän ilman sähköä ja kantoveden varassa, enkä voi sanoa kokeneeni suurempia vaikeuksia tällaiseen elämäntapaan siirtymisessä. Mutta jos yrittää hankkia suolarahoja myymällä Oman tilan tuotteita, onkin lakipykälät vastassa. Välillä tuntuu, että kaikki lait on suunniteltu vain ja ainoastaan talouskasvua ja siten luonnonvaroja mahdollisimman paljon kuluttaviksi. Tilalla teurastetun eläimen lihaa ei saa edes antaa tilan ulkopuolelle, vaan eläin pitää kuljettaa satojen kilometrien päähän vieraassa seurassa vieraan ihmisen tapettavaksi. Kananmunien pakkaamiseen on oltava kaakeloitu tila, suoraan pesästä kennoon laitettuna ei saa myydä. Juustoa saa tehdä vain erillisessä kaakeloidussa tilassa, jossa ei valmisteta muuta ruokaa. Leipää sentään saa myydä torilla. No, typeriä lakeja ei mielestäni tarvitse noudattaa, joten myyn ylimääräiset lihat tutuille, enkä todellakaan mihinkään senttihintaan. Hitaasti kasvanut suomenkarjasonnivasikka, joka on imenyt maitoa emästään vähintään puolet elämästään, joskus koko elämänsä, maistuu paremmalta kuin mikään muu (tahallinen sanaleikki viitaten naudan ääntelyyn) ja on hintansa arvoista, kaupasta ei tällaista saa. Sakkolihan myynnillä katan vähäiset asumiskustannukset. En nosta EU-tukia välttääkseni paperisodan ja tarkastajien turhanpäiväiset vierailut tilallani, enkä todellakaan tarvitse 3,5 miljardia tämän tekemiseen. Elintasoni laskeminen on vähentänyt rahan tarpeeni muutamaan sataan euroon kuussa, kun saan eläimille heinän osin työhevosen voimin sekä osin työtä vastaan naapuritilalta ja kauran kokonaan työtä vastaan. Ja todellisuudessa elintasoni on vain noussut puhtaan ja maistuvan ruoan ja puhtaan omantunnon kautta, eikä minun tarvitse juosta rahan perässä palkkatyössä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Nimimerkki,

se on yhtä riesaa paperien kanssa, olen kuullut.
Käsittääkseni kuitenkin sukulaisille saa lahjoittaa tai heidän kanssaan vaihtaa tavaraa tavaraan. Vielä toistaiseksi.

Siihen on kaatunut moni kalansavustamokin: tilavaatimuksiin.

Kohta varmaan joutuu tilille siitäkin, että mummi katsoo joskus lasten perään kun sillä lailla estetään kotipalvelualan talouskasvua :D

Elintason laskeminen tosiaan nostaa elämänlaatua, ja paljon.
Minä myös haluan maisemahevosen, jolla voi vetää puut omasta metsästä!

Vielä kun pääsisi sähkölaitoksesta eroon!

Vieras (nimimerkki)

On sitten tultu siihen, että säteilyase on pakko asentaa joka kotiin.

Jari Leino

Hieno kirjoitus, Riikka. Pitääpä itsekin täällä kinosten keskellä kohta kääntää katse kohti kevättä ja ruveta miettimään tomaattien ja chilien taimikasvatusta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jari Leino,

minä alan siemenluetteloiden selaamisen jo joulukuulla :D

Siinä sopii istua ja haaveilla hetkestä jolloin voi upottaa sormensa multaan.

Ja ensimmäiset kevätkukat...joskus herään oikein aikaisin, kierrän pihalla ja juttelen kukille -Mukavaa kun tulit. Oletpa sinä kaunis! Silloin tuntuu, kuin ne oikein ryhdistäytyisivät ja terhentelisivät lehtiään.

Tomaatti-chilisalsaa...Nam!

tripale (nimimerkki)

Kyllä.

"Oman perheeni roskalaatikon tyhjentää jätehuolto kerran kolmessa kuukaudessa."
--Itse en ole "off the grid", vaikka siihen pyrinkin ja siihen tähtään. Viime kesän alusta olen kerännyt talteen KAIKEN muovin mitä ostoruoan mukana tulee. Syy tähän keräilyyn: a) tasan vuoden kohdilla teen inventaarin syömästäni ruoasta.Saan kulutukseni faktat selville.Varsinkin muovimateriaalin ja sen sisältämän energian suhteen. b) rouhemuotoiselle muoville on erinäisiä hyötykäyttökokeiluja jotka pyrin kesällä suorittamaan.

Oletteko käyneet tai kuulleet? Pirunvuoren linna jonka pari kolme "kylänmiestä" rakensi kesään, kolmijalkapukkien ja yksikkövinttureiden voimin. Kolmitolppaa olen itse käyttänyt ja sanon että on mahtivärkki kiven-nostoissa/siirroissa.Tonnin lohkareen nostaa kahteen metriin vajaassa puolessa tunnissa.

http://www.sastamalankaupunki.fi/sastamala/sivu.tm...

Havaitsin viime kesänä että energiapuukasat kun haketetaan monesti noutopaikoillaan, jäljelle jää jätesäkeittäin haketta. Eräältä tuollaiselta paikalta otin kompostikuivike testiin ja hyvin toimii.
Kompostointi ylipäätään toimiessaan on kasvattajalle aina riemunkiljahdusten paikka. Mitään eloperäistä ei tarvitse kaatopaikoille kuskata.

Jos jonkun pihassa on kuusia: Ainakin yksi kannattaa kolota pihkankeruuta varten. Pihkaa pienempiin tulehtuneisiin haavoihin ja avot. Pihkaa sytykkeisiin. pihkaa liuotettuna spriihin tai öljyihin--> itselläni pari koivuista veistosta jotka käsittelin kahteen kertaan terva+rypsiöljy+tärpätti+kuusenpihkalitkulla, kaksi vuotta taivasalla ja ei tippaakaan lahoa tai hometta.Testatkaapa kuusivihtaa tai kuusenoksilla makoilua saunassa. Katajavihtaa.

Kesällä kurpitsaa, tomaattia, chiliä, porkkanaa, retiisiä, hernettä, naurista, lanttua , parsakaalia, kurkkua, papua, marjoja, omenia, ja toki yrttejä nippu erinäinenkin. Ehkä ahven jos toinen järvestä. Haukikin harvakseltaan. Särkeä savustettuna silloin tällöin.

lähituotantoa.
Sitten kun saisi niitä yhteispeltoja vuokrata maaltakin jossa tuota juurespuolta saataisiin vaikka ulosmyyntiin. Laeista viis tässä asiassa. Luomu. Kompostointi: mitä paremmin tehty , sitä parempia tulee.
En ymmärrä miksi palstapeltoja on kaupungeissa, tai niiden lähellä, niin hiton vähän, vaikka monessakin kylässä kaupunginlievepöheikköt pajuuntuu nopeammin kuin jesuiitalla kasvaa parta. Puskat veke +pintakulotus--> hamppua kahdeksi vuodeksi putsaamaan maat ja eikun siementä vakoon.Hamput poltetaan pois. Lämpölaitoksessa.

Ei siinä tv tai zombiutuminen paljoa houkuta kun tekee jotain oman päänsä ja käsiensä avulla.

Totta kai omavaraisuus tuottaa lisäarvon tekijöilleen.

Vieras (nimimerkki)

Omavaraisuus taitaa olla tehokkain keino suojautua, kun globaalin talouskriisin varjolla elämisen ehtoja käydään todella romittamaan. Minkä seurannaisvaikutukset tulevat tuntumaan myös ruoan hinnassa tai mahdollisuuksissa ostaa ruokaa.

"...generally, "the harsh economic and social realities underlying IMF intervention are soaring food prices, local-level famines, massive lay-offs of urban workers and civil servants and the destruction of social programs. Internal purchasing power has collapsed, health clinics and schools have been closed down, hundreds of millions of children have been denied the right to primary education..."
- Michel Chossudovsky, about Global Famine

Tunisia and the IMF's Diktats: How Macro-Economic Policy Triggers Worldwide Poverty and Unemployment, January 21, 2011, Global research
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&...

Vieras (nimimerkki)

Tunisiaakaan eivät ole siis rampauttaneet vain diktaattorit, vaan neoliberaalit ohjelmat ja sopimukset IMF:n ja World Bankin kanssa, joilla käytännössä ihmiset myytiin orjatyöhön. Ikävää seurattavaa ilmiö nimeltä uusorjuus ja neokolonialismi...

"The neoliberal agenda had nonetheless been instated, leading to rampant inflation and mass unemployment."

The Ben Ali government became firmly aligned with Washington rather than Paris.

"Barely a few months following Ben Ali's November 1987 instatement as the country's president, a major agreement was signed with the IMF. An agreement had also been reached with Brussels pertaining to the establishment of a free trade regime with the EU. A massive privatization program under the supervision of the IMF-World Bank was also launched. With hourly wages of the order of Euro 0.75 an hour, Tunisia had also become a cheap labor haven for the European Union."

"A review of IMF documents suggests that from Ben Ali's inauguration in 1987 to the present, his government had faithfully abided by IMF-World Bank conditionalities, including the firing of public sector workers, the elimination of price controls over essential consumer goods and the implementation of a sweeping privatization program. The lifting of trade barriers ordered by the World Bank was conducive to triggering a wave of bankruptcies."

Tunisian vaikutus näkyi myös ruoan hinnoissa, joita manipuloitiin ylöspäin, kun kaikki oleellinen oli ehditty ulosmitata köyhtyneestä Tunisiasta...

"It is worth noting that the IMF's insistence on fiscal austerity and the removal of subsidies coincided chronologically with a renewed upsurge in staple food prices on the London, New York and Chicago commodity exchanges. These price hikes are in large part the result of speculative trade by major financial and corporate agribusiness interests.

These hikes in food prices, which are the result of outright manipulation (rather than scarcity) have served to impoverish people Worldwide. The surge in food prices constitutes a new phase of the process of global impoverishment."

Chossudovsky väittää edelleen parin vuoden takaisen kirjoituksensa mukaisesti, että ruoan hinnat on keinoteltu ylös, ja että väittämät heikentyneistä sadoista eivät ole oleellinen syy hinnan nousuihin, vaan että kyse on jostain muusta. Ruoasta on tullut uusi keinottelun välikappale.

"The media has casually misled public opinion on the causes of these price hikes, focusing almost exclusively on issues of costs of production, climate and other factors which result in reduced supply and which might contribute to boosting the price of food staples. While these factors may come into play, they are of limited relevance in explaining the impressive and dramatic surge in commodity prices.

Spiralling food prices are in large part the result of market manipulation. They are largely attributable to speculative trade on the commodity markets. Grain prices are boosted artificially by large scale speculative operations on the New York and Chicago mercantile exchanges. ...

Speculative trade in wheat, rice or corn, can occur without the occurrence of real commodity transactions. The institutions speculating in the grain market are not necessarily involved in the actual selling or delivery of grain.

The transactions may use commodity index funds which are bets on the general upward or downward movement of commodity prices. A "put option" is a bet that the price will go down, a "call option" is a bet that the price will go up. Through concerted manipulation, institutional traders and financial institutions make the price go up and then place their bets on an upward movement in the price of a particular commodity.

Speculation generates market volatility. In turn, the resulting instability encourages further speculative activity.

Profits are made when the price goes up. Conversely, if the speculator is short-selling the market, money will be made when the price collapses.

This recent speculative surge in food prices has been conducive to a Worldwide process of famine formation on an unprecedented scale." (Michel Chossudovsky, Global Famine, Global Research, May 2, 2008, http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&...)

Lisäksi hän väittää, että Tunisiaa koskeva data on vääristeltyä virallisessa World Bankin Country Reportissa.

"With a mere 7 percent of the population living in poverty (as suggested by the World Bank "estimate") and 93 percent of the population meeting basic needs in terms of food, housing, health and education, there would be no social crisis in Tunisia..."
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&...

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Omavaraisuus on terveelle sekä henkisesti että fyysisestija voimakkaalle yksilölle hyvä ratkaisu, mutta se on vain harvojen mahdollisuus. Sillä tavalla tuotettu ruoka riittää vain itselle ja lähipiirille, ei millään koko väestölle.

Varsinaista maataloutta ja suurpuutarhoja tarvitaan tuottamaan elintarvikkeita muulle väestölle. Globaalissa maailmassa tämän varsinaisen oman maatalouden ja puutarhatuotannon turvaaminen on ydinkysymys. Vahvat yksilöt pärjäävät aina, mutta omavaraistalous ei kelpaa kokonaisratkaisuksi, vaikka yksilötasolla kelpo ratkaisu onkin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viljo Heinonen,

näyttää siltä että meillä olisi paljon opittavaa Iupiqeilta

http://www.magneettimedia.com/?p=4517

Vieras (nimimerkki)

http://yle.fi/alueet/lappi/2011/01/professori_pien...

Siitä se lähtee. Meidän on pakko tehdä suunnanmuutos, muuten ei hyvä heilu.

"

Professori Juha Siltala uskoo ihmislähteiseen ja paikalliseen talouteen. Hän kritisoi muun muassa suomalaisten luonnonvarojen antamista kansainvälisten kaivosyhtiöiden käsiin. Liiketaloudellisten voittojen kustannuksella ei pitäisi myöskään ulosmitata ensimmäisenä työvoimaa.

Talouskriisillä on Siltalan mukaan selkeät syyt: rahan ylitarjontapaine ja yleensä tuotantotalouden liian täydellinen alistaminen finanssispekulaatioille.

- Rahalla pelaaminen on ollut tuottavaa, kun taas työnteko ja investoinnit eivät ole olleet. Ne ovat ohjanneet lyhytnäköiseen kvartaalitalouteen, työntekijöiden hiostamiseen, numerotaloudellisen tuloksen tekemiseen ja yhtiöiden arvojen vedättämiseen tulevaisuudesta piittaamatta.

- Jo kymmenen vuotta on ajateltu, että eihän tämä voi jatkua. Mutta paljoakaan ei ole saatu aikaan, vaikka poliittiset johtajat ovat uhonneet. Maksajina ovat ihmiset eli veronmaksajat. Siltala ei myöskään usko, että joku apupaketti EU-maalle kerrallaan voisi korjata tilannetta.

Strategisesta omistuksesta pitäisi Siltalan mukaan pitää kiinni. Hän ihmettelee, miksi suomalaiset ovat antaneet harvinaisia luonnonvarojaan noin vain halvalla ja puolivahingossa kansainvälisille kaivosyhtiöille. Hän muistuttaa, että kansainvälisten firmojen strategia suuntautuu muualle, joten voitot, työpaikat ja muu hyöty valuvat ulkomaille.

"Paitojen pesu kunniaan"

- Meillä on myös liikaa tuijotettu siihen, että suuri on kaunista. On hoettu, että emmehän me elä toistemme paitoja pesemällä. Totuus on se, että 70 prosenttia kansantaloudesta on kotimarkkinaa eli sitä toistemme paitojen pesua ja vain 30 prosenttia vientiä.

Ruotsi on Siltalan mukaan selvinnyt Suomea paremmin lamasta, koska siellä on enemmän kulutustavaroiden vientiä kuin Suomessa. Kulutustavaroilla hän tarkoittaa sellaisia ihmisläheisiä tuotteita, jotka ovat syntyneet asiakkaiden tarpeista eikä siitä, että heti tavoitellaan maailman suurinta.

Juha Siltala näkee taloudenkehityksessä myös mahdollisuuksia: koko ajan on eletty taitekohtaa, jossa kehitys voisi lähteä myös hyvään suuntaan.

- Luovuus ja sitoutuminen katoavat työpaikoilta, kun ensimmäisenä ulosmitataan työntekijöitä. Voitaisiin myös saada aikaan hyvä kierre, jossa ihmiset joutuvat vähemmän huolehtimaan asemastaan ja kokevat saavansa aikaan jotakin hyödyllistä.

Siltala näkee uusiutuvien luonnonvarojen, kuten auringosta saatavan energian hyödyntämisen varsinaisena sijoitusten eldoradona. Hän löytää positiivisia asioita myös väestön ikääntymisestä.

- Vanhuksia alkaa olla kehittyneissä maissa suuri osa väestöä, se vääjäämättömästi korostaa toisten paitojen pesemistä eli paikallisempaa taloutta. Silloin tuottavan työnkin voisi määritellä eri lailla, tehtiin se sitten kotona tai palkkatyönä.

Professori Siltala puhuu lauantaina Rovaniemellä SAK:laisten ammattiliittojen koulutustilaisuudessa.

YLE Lappi
"

uurija (nimimerkki)

Juha Siltala on asiallinen professori.
Vuosia sitten moni nosti hänet jopa jalustalle, koska hän uskalsi puhua työelämän riistoluonteesta ja työntekijöiden ahdistuksesta.

Jään kaipaamaan Juha Siltalan puheesta perusasiaa, rahajärjestelmän kritiikkiä.

Professori joutuisi ilmeisesti suuriin vaikeuksiin, jos uskaltaisi kajota globaalin keskuspankkikartellin ja rahajärjestelmän epäoikeudenmukaisuuteen, modernin ajansuuriompaan ihmisoikeusrikokseen, jonka tekijät kulkevat vapaalla jalalla.

Niin Juha Siltala kuin muutkin professorit voisivat murtaa vaikenemisenmuurin ja alkaa valistaa kansaa finanssikriisin todellisesta kovasta ytimestä.
Kaikki eivät vielä tiedä, että kansalaisten köyhdyttäminen on vallanpitäjien tarkoituksellista valintaa.
Irlannin uutinen viikolla osoitti, että kansalliset keskuspankit kuten Suomen Pankki ja Irlannin kansallispankki, voisivat halutessaan toimia viimesijaisina luotonantajina.

Ne voisivat luoda käytännössä liki vakuudetonta rahaa ja ohjata sitä kuntatalouteen, terveydenhoitoon, vanhusten, koulujen, pienyritttämisen jne. tarpeisiin ja maksaa pois valtionvelkaa.

Toisin kuin Juha Siltala sanoo, Ruotsin paremman taloudellisen tilanteen taustalla ei liene pientavaroiden tuottaminen kuin toissijaisesti.
Tärkeintä on, ettei Ruotsi kuulu euroon, vaan piti viisaasti oman valuuttansa.

Vieras (nimimerkki)

Herra Kanin kommentti alinna on kiinnostava:
http://ebolakani.blogspot.com/2011/01/odotellaanpa...

3 kommenttia:
Anonymous kirjoitti...
Tuomas Saarenheimo Suomen Pankki, uusisuomi.fi:ssä:

...”Raha tulee aina jostain”

"Saarenheimo toteaa, että rahaa ei ole luotu tyhjästä.

- Ei se tyhjästä synny siinä mielessä, että kun keskuspankki luo rahaa niin sille syntyy sekä velkapuolelle että varallisuuspuolelle tavaraa taseeseen. Kyllä jokainen uloslainattu raha tulee jostain.

Saarenheimon mukaan kaikilla kansallisilla keskuspankeilla on taseissaan erä, joka kuvaa keskuspankin varallisuutta suhteessa muuhun Euroopan keskuspankkijärjestelmään. Lyhyellä tähtäimellä tämä erä tasapainottaa päivittäiset maksut..."

http://www.uusisuomi.fi/raha/108446-villi-nettihuh...

20. tammikuuta 2011 15.04
Anonymous kirjoitti...
Taas tyhmä kysymys... mutta ehkä asia hiljalleen avautuu harrastelijallekin, kun Herra Kani ystävällisesti auttaa:

Riipumatta siitä kunka Tuomas Saarenheimo asiat muotoilee (sanamagiaa!), eikö tässä nyt kuitenkin ole syntynyt Irlannille (mille tahansa valtiolle) keino tehdä rahaa erilaisiin polttaviin tarpeisiin kuten ulkomaanvelanmaksuun tai kuntien alas ajetun talouden kohentamiseen?
Miksei Suomen Pankki voisi myös käyttää oikeuttaan viimesijaisena luotonantajana ja antaa rahaa pankkien ohella valtiolle ja kunnille?
Kunhan informoi EKP:ta ensin.

21. tammikuuta 2011 14.01
Ebolakani kirjoitti...
Käytännössä kyllä.

Vakuutena voitaisiin käyttää vaikkapa tulevien sukupolvien hengityksellään aiheuttamia CO2 päästöjä.

Eikä tämä ole mitään vttuilua. Näin todellakin voitaisiin tehdä.

Valitettavasti keskuspankkikartellin intressit ovat jossain muualla kuin ihmisten/luonnon hyvinvoinnissa.

22. tammikuuta 2011 11.15

Vieras (nimimerkki)

Yrityksissä ja julkishallinnossa työskentelevät ovat monella tavalla riippuvaisia suhteistaan, yhteyksistään ja maineestaan. Jos tunnettu henkilö lähtee ottamaan poikkeavia, vaikka tärkeitäkin näkökulmia esiin, hän tietää, että pitää olla perusteita ja motiivi siihen keskusteluun. Usein hän tietää myös, että tiettyjen asioiden esille nostamisella on hinta, joka maksetaan maineessa ja suhdeverkostossa.

Vieras (nimimerkki)

" Keinottelu ruualla kiihtyy taas

Vastenmielisimpiä ilmiöitä ajassamme on keinottelu ihmisten perustarpeilla ja hädällä.
Kun markkinataloudelle ei haluta tehdä pelisääntöjä, ”markkinat” pelaa harvojen pussiin vähääkään välittämättä huomisesta.

Nälkä on tulevien vuosien suurin vitsaus ja monen kapinan syy. Nyt kylvetään rahaa peltoon, huomenna siitä saadaan huikeat voitot.
Köyhät ihmiset eivät enää selviä kun ruuan hinta nousee ja inflaatio laukkaa taas.
Parempiosaisten ansiotaso nousi vuoden 1994 jälkeen 61 prosenttia vuoteen 2007, sosiaalietuudet eivät asiallisesti lainkaan. Samaan aikaan kuluttajahinnat ovat nousseet 24 prosenttia, edessä olevina aikoina taas erittäin kiihtyvällä vauhdilla. Ruuan hinta nousee kaikkialla maailmassa.
Suomessa se on valmiiksi maailman korkeimpia. Suomessa hallitus pitää lisäksi huolen, että se maksaa köyhille ihmisille yhä suuremman osuuden heidän tuloistaan, kun halutaan korottaa arvonlisäveroa uudestaan. Varakkaita korotus ei liipaise kun he saavat kokoomuksen valtionbonuksena kevennyksiä tuloveroon ja suunnan tasa-arvosta tasaveroon.

Inhokeinottelua

Ruokamarkkinoilta näkyy samanlainen ruokakeinottelu kuin vuonna 2008. Hinnat nousevat taas pilviin ja heittenlehtevät spekulanttien arvelujen mukaan ylös ja alas. Satoja miljoonia dollareita on taas sijoitettu viljafutuureihin ja hinnat nousevat samaa tahtia.
Näin kävi taas jo öljyn hinnan kanssa, kuten 2008, jolloin ahneus iski ensimmäisen kerran vilja-aittoihin.
Pian tämä näkyy myös lannoitteiden hintojen moninkertaistumisena kuten muutama vuosi sitten.
Vuonna 2008 vehnän hinta nousi 130 prosenttia ja riisin hinnan lähes tuplaantui.
Se johtui pitkälle spekulanttien käynnistämästä hamstraamisesta, vehnää pelattiin ensin futuureilla, lopulta syntyi paniikkireaktio ja kaikki, etunenässä Japani. Etelä-Korea, Filippiinit ja Taiwan, alkoivat hamstrata kun luultiin, ettei viljaa saa millään hinnalla.

Muutosta ei tullut

Talouskriisin seurauksena piti syntyä uusi maailmanjärjestys talouteen. Britannian pääministeri Gordon Brown hehkutti tätä kriisin jälkeen kun maailman 20 talousmahtia oli koolla. Jyrki Katainen ilmoitti viime kesänä selättäneensä markkinavoimat Brysselin molskilla.
Sen jälkeen on nähty, että mikään ei ole muuttunut. Pankit taattiin ja maksettiin terveiksi julkisin varoin; silti meno pankinjohtajien jättibonuksineen jatkuu.
Lisäkiitoksena kaikesta ”Markkinat ”kyykyttää keinottelulla kokonaisia valtioita ja valuuttoja.
Johdannaiskauppa ruualla jatkuu ja rahanomistajat ja keinottelijat vedättävät maailmaa entiseen tapaan kohti maailmanloppua – kenenkään huomaamatta mitä tapahtuu.

Suomalaisten eläkerahoja on miljardikaupalla sijoitettuna arvoiltaan ja varmuudeltaan epävarmoihin hedge-rahastoihin, joista vetäytymistä vaikkapa sosiaaliministeri Liisa Hyssälä esitti, kun annettiin tulosarmoja eläkeyhtiöillemme 2008.
”Avoimessa” markkinataloudessa rajat eivät ole ruokatuotannossa auenneet, vaan rikkaat maat ovat suojanneet omaa tuotantoaan tuontirajoituksin. EU jakaa edelleen vientitukiaisia maataloudelleen kymmeniä miljardia vuodessa.
Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, valkoisen miehen hallitsemat rahan ja ”avun” linnakkeet, määräävät kehitysmaille mitä niiden pitää viljellä. Käsky on merkinnyt maatalouden kääntämistä esimerkiksi Afrikassa palvelemaan vain vientiin suuntautuvaa tuotantoa, jonka tulokset menevät toimintaa rahoittavien monikansallisten yritysten piikkiin.
Samaan aikaan maan omaa väestöä ruokkiva maatalous on pakotettu alas ja oman maan tuotteiden sijaan markkinat on vallannut tukiaisilla halvaksi keinoteltu EU-ruoka. Siirtomaavalta varmistetaan nykymaailmassa vatsan kautta.

Keinotteluun kuuluu lisäksi väestöräjähdyksen seurauksiin valmistautuvien rikkaiden ja väestöltään suurten viljelymaaimperialismi. Kiina ja rikkaat öljymaat ostavat valtavalla vauhdilla maata Afrikasta ja Etelä-Amerikasta turvatakseen ruokahuoltonsa,
Suomi kunnostautuu tällä alueella ostamalla metsää ja biopolttoaineplantaaseja Stora-Enson ja Nesteen kaltaisten valtion merkittävässä omistuksessa olevien yhtiöiden toimesta Etelä-Amerikassa ja Kaukoidässä.

Televisiossa kerrottiin keskiviikkona, että maamme tunnetuimmat sijoittajahyeenat ovat mukana viljelysmaan ostossa entisen Neuvostoliiton alueelta.
Sijoittajat ovat haistaneet tuulen hyvin. Nälkä uhkaa kun väkimäärä kasvaa ja viljelysmaa pannaan tuottamaan polttoainetta autoille.
Kun nyt sijoittaa sopivasti voi hädän tullen rahastaa roimasti."

http://epaper.hmlviikkouutiset.fi/products/VUT-201...

Vieras (nimimerkki)

Osaisitko suositella jotain opusta permakulttuurista? Aihe kiinnostaa, ja se on tullut tässä lyhyen ajan sisään vastaan niin monesti, että pakko alkaa tutkia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tökkäänpä tämän tähän: US Evergreen Supertanker ja sen sovellutukset.
Videon viimeisten 2 minuutin aikana mainitaan myös ilmastonmuokkaus ja neutralointi http://www.evergreensupertanker.com/

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Reija Hirn,

PKS:n omassa tiedotteessa sanottiin että jos ei huoli etämittaria niin jatketaan vanhaan malliin.

-----------
Vieras,

tässä pari sivustoa permakulttuurista http://www.permakulttuuri.info/

ja http://pohjoinenpermakulttuuri.wordpress.com/

Sitten on kaupunkijaosto Dodo ry ja yhteisö nimeltä Rihmasto, joista saa tietoa. Kirjastosta löytynee tilaamalla kirjoja.

EH (nimimerkki)

Kiitos Riikka linkeistä permakulttuuriin ja blogista.

routa (nimimerkki)

Hyvä juttu ja erittäin mielenkiintoiset aiheet. Piti taas käydä lukemassa permakulttuurisivut, toinen olikin entuudestaan lukematta. Uusia houkutuksia kevään ja kesän tuleviin istutuksiin! Kun löytäisi vielä lisää tietoa ja etenkin esimerkkejä hyötypuutarhoista Suomen olosuhteisiin - kerroksellista kasvillisuutta ja kumppanuuskasveja.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

EH ja routa,

Täällä on aika hyvä perussivu http://www.kalkitusyhdistys.net/user_files/files/p...

Miettikää venäläisten mummojen puutarhoja. Tai englantilaisia. Niissä on aita ympärillä.
Aidan merkitys on kerroksellisuus, se tuottaa mikroilmaston puutarhaan jolloin kasvit viihtyvät. Aita voi olla köynnöstä, lankku-/riukuaita tai marjapensaita = runsaasti hiilidioksidia.

Itse vien syksyllä haravoimani lehdet kasvimaalle ja levittelen sinne. Ellen rakenna niistä avokomposti-kukkapenkkiä.
Ne parantavat mainiosti maaperän mururakennetta ja tuovat ravinteita kun on muokkauksen aika.

Kannattaa kokeilla myös biohiiliä maahan. Ne keräävät ravinteita.

Isoja kiviä pihalla kannattaa myös hyödyntää. Ne varaavat lämpöä, joten moni lämpimän paikan yrtti viihtyy kivien kupeella "taskussa".

Rihmasto järjestää ajoittain luentoja permakulttuuri-viljelystä.

Täällä filmiä perma-puutarhan perustamisesta Kalliovuorilla http://www.crmpi.org/Home.html

uurija (nimimerkki)

Minulla on pääasiassa omenapuita sekä koristepensaita, joista tulee syksyllä lehtiä. Muuta viljelyä en ole harrastanut, kun en osaa, ja ajattelen, ettei ole ihan pakkokaan, koska olen opetellut syömään luonnon heiniä.
Tripaletta ihailen, kun saa kaiken kuulostamaan niin helpolta. Tekemättä ovat jääneet minulta niinsanotut isot työt:
Savimaata pitäisi hiekalla ja turpeella oikein kunnolla parantaa sekä muokata.
Yrtit ja salaatti kasvavat onneksi itsekseen pikkupenkeissä talousjätekompostin voimalla.
Kukiksi ja pensaiksi ovat valikoituneet vanhat perennat, jotka eivät pienistä hätkähdä.
Kaltaisilleni perussaamattomille sopiva menetelmä syksyllä varisseiden lehtikerrosten kanssa on, ettei haravoi lainkaan.
Olennaista on, että tiivis (sateet tiivistävät) kuolleiden lehtien muodostama peitto jollakin tavoin ilmastoidaan. Haravalla (tai potkaisemalla ohi kulkiessaan) voi kääntää jokusen tiiviimmän lehtitiivistymän ympäri, että ilman happi pääsee toimimaan ja murentamaan lehtipeitettä.
Kuolleet lehdet eivät tietenkään ole mikään pihan kaunistus.
Jos hermot menevät ja haluaa heti valmista, voi ajaa ruohonleikkurilla koko roskan yli. Muruksi muuttuu, maanparannusaine hetkessä, ja painuu ruohon juurille näkymättömiin. Eikä tarvitse kuljetella minnekään. ;)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toimisikohan linkki nyt http://www.crmpi.org/Home.html

Jos ei niin sen löytää haulla Jeremy Ostenkowski Colorado Rocky Mountain permaculture

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Käsite "permakulttuuri" (permanent agri- & horticulture) on suomenkielessä aika lailla turha, koska meillä on siihen mainio suomalainen sana "luonnonmukainen" (luomu). Varkauden Ulla Lehtonen oli hyvä suunnannäyttäjä palstaviljelyn osalta ja "Maatiainen"-porukka (erityisesti Pentti Alanko) erinomainen tietolähde siitä, miten koristepuutarha voidaan toteuttaa luonnon omien keinojen avulla.

Luomutuotanto, maatilan mittakaavassa, pyrkii vuorostaan kestävään alkutuotantoon suurissa yksiköissä.

Siis suomenkieli kunniaan eikä uusia tuontisanoja tarvita (etenkin silloin kun niiden takana ei ole mitään uutta auringon alla...).

Vieras (nimimerkki)

Hieman aiheesta sivuun, mutta lopputulos puhuu kuitenkin omavaraisuuden puolesta...

Vuoden paljastavin leffa talouskriisin petoksista. Leffa on Helsingin dokumenttielokuvafestareilla katsottavissa, mutta se ei ole näillä näkymin tulossa kaupalliseen levitykseen, eikä TV:hen:

Pe 28.1.2011 21:00 Kinopalatsi

Menkää ja nähkää se, koska se on tärkein tähänasti talouskriisistä tehty dokumentti, jossa rautalangangasta väännetään se, miten USA:n talous kriisiytettiin. Sekä kerrotaan, miksi on syytä pelätä, että homma jatkuu edelleen.
http://www.docpoint.info/node/3297

1) Reaganin aikaan muutettiin lainsäädäntöä siten, että purettiin säätely ja mahdollistettiin johdannaisten käyttöönotto rahamarkkinoilla
2) USA:n pankkisektori alkoi keskittyä
3) Johdannaisia alettiin käyttää rahamarkkinoilla, mikä mahdollisti myöhemmin vaarallisiksi osoittautuneiden tuotteiden kehittelyn (kuten arvottomien tuotteiden myynnin ja vedonlyönnin osakemarkkinoiden tuotteilla).
4) Samat johdannaisia ja säätelyn estämistä tukevat talousasiantuntijat nimitettiin aina uudelleen Reaganin, Clintonin ja Bushin hallintoon neuvonantajiksi
5) Pankkibisneksessä on tietoisesti nostettu panoksia siten, että on myyty johdannaisia, jotka ovat arvoltaan tyhjää ja jopa samaan aikaan lyöty vetoa siitä, että ne ovat arvottomia.
6) Keinotekoiset AAA-AA -arvoluokitukset. Samaan aikaan on saatu pidettyä finanssiyritysten luottoluokitukset niin korkealla, että asiakkaiden luottamus instituutioiden asiantuntijoihin on pysynyt. Näin on voitu myydä asiakkaille arvotonta roskaa ja saada heidät luottamaan.
7) Taloustieteilijät merkittävistä yliopistoista saivat merkittäviä summia toimiessaan poliittisina asiantuntijoina tai finanssiyritysten kanssa kimpassa. He tukivat kirjoituksillaan "johdannaisten hyödyllisyyttä markkinoilla" (mikä siis tarkoittaa käytännössä samaa kuin, että lääketieteen tutkijat markkinoisivat lääkkeitä, jotka sairastuttavat)
8) Talouskriisin purkaminen johti moniin oikeudenkäynteihin, koska se pohjautui valtaviin petoksiin ja talousrikoksiin. Oikeudenkäynnit koskivat useita merkittäviä luottolaitoksia.
8) Federal Reserve tiesi kriisiytymisestä, mutta ei halunnut käsitellä tilannetta missään vaiheessa.
9) Kriisin merkit olivat näkyvissä vuodesta 2006 alkaen siten, että finanssialan asiantuntijat ja tutkijat varoittivat niistä. Kuitenkin odotettiin syksyyn 2009, jolloin tehtiin bailout.
10) Bailoutilla siirrettiin lasku kansan maksettavaksi, mistä johtuen työttömyysluvut nousivat historian korkeimmiksi ja monet ihmiset menettivät sijoituksensa. Lasku kriisistä siirtyi myös Eurooppaan
11) Kaikki asianosaiset eivät joutuneet oikeuteen, vaan heidät nimitettiin korkeisiin poliittisiin virkoihin uudelleen
12) Ylisuuret optiot Wall Streetillä jatkuvat, vaikka historian suurin osa amerikkalaisista elää ruokakorteilla ja on työttömänä
13) Obama lupasi muutoksen
14) Obama nimitti samat epäilyksenalaiset talous(rikolliset) uudelleen merkittäviksi taloudellisiksi neuvonantajiksi, eikä tehnyt muutosta johdannaiskaupan säätelyyn tai finanssivalvontaan

Mitä luulette seuraavaksi tapahtuvan?

mfkzt (nimimerkki)

Täällä sitä keskustelua löytyy näistä aiheista kuten taloudesta:

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/huuh...
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Z+%E2%80%93+h%C...
Sensuurin läpi pääsee vielä vaikka mitä...

Miksi kukaan täällä vaikuttavista blogisteista ei ole vielä kirjoittanut mm. lyhyttä tekstiä aiheesta "chem buster"? Törmäsin näihin ainakin ihan alussa kun otin selvää kemikaalivanoista, joten ihmettelen muiksei siitä löydy paljon mitään suomeksi. Onko tämä kenties liian huuhaa-aihe? Siinä tapauksessa aloittakaa bloggaaminen Reichistä ja James DeMeosta, niin ette heti menetä lukijoitanne... Omavaraisuudella emme tee mitään jos emme omaa turvallisuutta NWO:n metsäpartioilta pysty takaamaan...

Vieras (nimimerkki)

Olen ymmärtänyt, että joillakintahoilla on kasvavaa tarvetta saada poliittisesti harrastuneet blogi-ihmiset puuhastelemaan vähemmäntärkeiden (Reich on tärkeä, muttei juuri nyt, vaalien alla) seikkojen parissa.

Kemikaalivanoihin keskittymiseen kannustaminen näin eduskuntavaalien alla on ilmeisesti jokin strateginen pointti.

Että, jos nyt vain kiltisti puhuttais noista hi-i-i-irmuisista tuhopilvistä taivaalla, kuolleista linnuista, hemmetinmoisista, todellisista eläinten surmista - eikä ollenkaan puhuttaisi RAHA-järjestelmän epäoikeudenmukaisuudesta.

Et varmaankaan haluaisi, että kukaan kurkistaisi millekään tämän tyyppiselle sivustolle, joita alkaa kohta olemaan kuin sieniä sateella:

http://www.facebook.com/notes/aki-jarvinen-eduskun...

Arvelet, että blogisti, joka ei ryhdy kommentissasi kuvaamiisi toimenpiteisiin, menettää yleisönsä.

Jos olisin blogisti, olisin valmis ottamaan riskin.

mfkzt (nimimerkki)

lol? XD

Vaalit ovat yhtä samaa lumejärjestelmää kuin kaikki muu, eiköhän meidän vaan pitäisi keskittyä siihen mitä tesla sanoi värähtelyistä. Tuollainen paskajuttujen levittäminen on taas kerran teidän paskiaisten tapa levittää tietoa. Täälläkin blogilla on ollut paljon tietoa facebookista...

tripale (nimimerkki)

Uurija

"Tripaletta ihailen, kun saa kaiken kuulostamaan niin helpolta."

Aina kun joku sanoo ihailevansa, tulee sellainen hömelö olo. Ansiotonta arvonnousua.

Minä taas ihailen teitä informaatikoita ja kokonaisvaltaisia Ihmisiä, teillä on taitoja ja luonteenhienoutta, joita itseltäni uupuu ja selkeästi teillä on empatiakyky tallella. Se on huiman ylentävää havaita ilkeässä maailmassa.

Totuuden nimissä on todettava että olen askareissani joutunut iskemään pääni seinään yhden jos toisenkin kerran.Ja tulen varmasti iskemäänkin.Paljon on tunteja mennyt tohtorisykeröintiin vailla mitään saavutusta.Sehän kuuluu kai aitoon kehittymiseen. Eräät asiat taas luonnistuvat helposti nyt ,koska olen laaja-alaisesti "käsityö-orientointunut" ihminen ollut koko ikäni. Ja jos perusasenne on "On se ehkä mahdollista"-tyyppinen niin moni vaikea juttu helpottuu.

"Kaltaisilleni perussaamattomille sopiva menetelmä syksyllä varisseiden lehtikerrosten kanssa on, ettei haravoi lainkaan."

Hyvä menetelmä ellei kompostointiin tarvitse. Keväällä kun ensimmäisen kerran antaa nurmen "turreentua" ja sitten huristelee yli niin hyvä tulee. Ja onhan noissa kuolleissa lehdissäkin havainnoinnin paikka, jos tahtoo siinä kiertokulkua tutkailla. Kuolemasta kasvaa elämää siinäkin.Lohduttavan kaunista.

Kannattaa kokeilla esim. retiisiä, se on helppo kasvi kasvattaa. Alkukesän rapsakka herkku.Kurpitsa onnistuu kun muistaa seuraavat: Noin vapun tienoilla esikasvatus, kesäkuun kymmenennen päivän tienoilla ulos( maan lämmön vuoksi) istutus niin että sirkkalehtien tasoon asti multaa, vaikka juuret olisivatkin venähtäneen varren takia alempana. Lisäksi tikuilla tukee taimen ettei pääse tuulessa pyörimään.

Yksi hiiden hyvä kirja on KODIN TAITOKIRJA, jostain 40-50-luvulta. Paljon apukeinoja kaikenlaisiin arkitoimiin. Wanhoja keinoja. Esimerkkikikka: ikkunalasia voi leikata esim. pyöreäksi, SAKSILLA, veden alla suorittaen!
-----------------------------------------------------------------------

Hirveästi joutuu itseään erilaisin keinoin "viihdyttävä" ihminen ratkaisujaan selittelemään. Ihan kuin sitäkin jos tilaat bupissa kahvin etkä kaljaa.
Mitä pitäisi tehdä ihmisen joka ei kuluta televisioviihdettä, ei idoloi ketään pinnan vuoksi, ei suostu olemaan muotissa tai ei tahdo samoja asioita kuin "virallinen paletti" tarjoilee? Joskus tulee olo että tällaisten toivottaisiin sotkevan itsensä suohon.

Paljonhan sitä ns. kärsii kun omia polkujaan kulkee. Näistä kärsimyksistä ehkä suurin on yksinäisyys.

Ehkä parasta taas on kun havaitsee kykeneväisyytensä syventyä asioihin, luoda asioita, kehittyä asioissa omillaan sekä havainnoida ympäristöä juuri siinä hetkessä missä kulloinkin elää. Aika paljon on oppinut pelkästään pähkäilemällä jotain ilmiötä luonnon helmassa, rauhassa. Esim. matematiikkaa voi oppia puuta pällistelemällä.

Oskari (nimimerkki)

Onkohan tämän herran kirja > Vilho Setälä

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vilho_Set%C3%A4l%C3%A4

"Paljonhan sitä ns. kärsii kun omia polkujaan kulkee. Näistä kärsimyksistä ehkä suurin on yksinäisyys."

Sama täällä. Lähes aina ulkopuolisuuden tunne muitten joukossa.

tripale (nimimerkki)

Setälänpä hyvinkin on taitokirja. Löytyy monesti divareista ja kiertäviltä toriantikvaristeilta.

"Sama täällä. Lähes aina ulkopuolisuuden tunne muitten joukossa."

Se on surku mutta siihen voi onneksi osittain itse vaikuttaa.Ajoittain (harvemmin) eksyy seuraan tai kasaa vanhan hyvän "klaanin" kokoon, jossa voi puhua elämän ihmeistä vapaasti. Joskus sekin auttaa että tekee rutiineidensa vastaisesti ja lähtee "seikkailemaan" vailla puskurijoukkoa itsekseen.

Pitkäaikaisen rakkauteni onnistuin häätämään viime keväänä luotani, elämän synkkyyttä ja epäkohtia murjottamalla. Siitäkin oppii.

mfkzt (nimimerkki)

Kiitos tuosta Kodin Taitokirja vinkistä. ;)

Oletko tutustunut kuinka saat kasvit kasvamaan nopeammin sähkövirran ja äänen kanssa? Sonic bloom niminen kaupallisesti tekee tuota äänen ja GA-hapon yhdistelmällä, itselläni ainakin kasvit kasvoivat paremmin hydrossa sisällä kuin ulkona. Samat vaikutukset saa tosin myös gibbereliinihapolla ja solfeggio-taajuuksilla, mutta ei ilman ääntä. Sähkövirtaa yksinään on taas joku saksalainen yliopisto on tutkinut ja todennut sen vaikuttavan. Yksi mineraali Strontium on myös hyvä lisäaine, vaikka siitä ei olekaan puhetta vielä. Sitä saa mm. merivesiakvaarioihin strontiumkloridina. Sen voi muuttaa nitraatiksi tai ureatypeksi typpihapon kanssa kotioloissa.

Kuokanmateriaalista kasvien kannalta on kirjoitellut V. Schauberger. Kuparisia hän itse suosittelee. Vanhaa unohdettua teknologiaa...

tripale (nimimerkki)

Olen kyllä kokeillut hydrot chileillä jne. mutta olen katsonut että tulee tulla toimeen sillä mitä on itse tehtävissä. Jotenkin helpompaa heittää papu multaan muhimaan.
superfosfaattia väsäsin joskus polttamalla luita ja jauhamalla ne. Toimii jos ei tahdo ostaa valmiita. Toki ostolannoitteitakin käytän.
Kunnon kompostimultaa odotan kevääksi ja kusta olen kyllä pihaperennoille keväällä käyttänyt. Lisäksi sitä voi käyttää parin välivaiheen yhteydessä salpietarin valmistuksessa-->kesän kokeiluja.

Minulla on sellainen "valmistuotehifistelyn-kammo" monessakin asiassa ja siksi en oikein jaksa innostua noista moninaisista markkinalupauksista. Kivensahauspölyn olen havainnut hyväksi puskuriaineeksi purkkikasveilla(lehtimassa on jotenkin terveempi,liittyisikö ennemminkin kasvualustan sähkönjohtavuuteen kuin hiveniin?), tosin suuremmalle alallekin sitä voisi helposti levittää liejumuodossa.

Strontiumnitraattia käytetään myös pyrotekniikassa punaiseen väriin.Strontiumkarbonaattia hommasin joskus siihenkin tarkoitukseen +savioksidiksi savitöihin.Tätä pitää tutkia tosin hurjalta kuulostaa lisätä näitä metallisia alkuaineita johonkin nautittavaan.Mutta tällälaillahan sitä tutkittavaa tietoa juuri saa.

Tuo kuparijuttu on mielenkiintoinen,vaikkakin eri aiheesta nähden, nimittäin olemme erään kivimiehen kanssa pohtineet sitä valtavirta-argeologian väitettä, että egyptin kivityöt oli tehty jonkinlaisilla kovetetuilla kuparityökaluilla. Sellainen karkaisutapa on olemassa teräksille kuin verisuolakarkaisu ja pohdimme että jokin vastaava kemiallinen kovetuskeino on ainoa mahdollinen. Muutoin kuparia ei kovaksi saa.
Taidanpa kuitenkin takoa kesäksi kuparikuokan testiin, tuli näet ns. visio mieleen.

electro horticulture hakuun ja sieltähän niitä ilmenee. Nyt en ehdi löytämään sitä italialaista proffaa joka tutki asiaa jo joskus Teslan aikoihin, mutta muistan että hän teki kuparispiraalikokeita sekä kuparikäämikokeita kasvien lähellä ja sai hyviä tuloksia. Magneetikentillähän noissa se vaikutus on jotenkin nestevirtauksen lisääjinä.
Tähän muuten eräs huomio. Suurjännitelinjojen alla kasvaa yleensä kaikkein massiivisimmat katajat. Mistä tämä johtuu? Vaihtoehtoja on ehkä kaksi: Joko niillä linjoilla kataja suojeltuna jätetään vesomatta. Tai . sähkölinjojen kenttä saa esim. nestevirtauksen lisääntymistä ja kasvua aikaan. Veikkan tylsästi ensimmäistä vaihtoehtoa. Tuumin taas ajoittain toista.

Ylipäätään uskoisin että emme ymmärrä kasvejakaan riittävän monikantaisesti, joten en kyllä hylkää sitä vanhaa uskomusta että kasvi ajattelee.Jollain tavoin. Lähinnä se on asennekysymys elämää kohtaan.
Tästähän on jokin koesarjakin tehty, jossa toista ryhmää kasveista "uhattiin ja pilkattiin" ja toista "hemmoteltiin ja ylistettiin". Kokeen tulos oli se että uhatut kuolivat. Jos jotain kiinnostaa niin eiköhän se sieltä aparaatin syövereistä löydy hakemalla. Jokin kasvinparatiisisääntö meni pääpiirteittään näin: Multaa, matoja, kivipölyä, musiikkia, helliä kosketuksia ja puhelua(=varmasti ainakin co2 lisä kun höpiset siinä), sadevettä + aurinko.
-----------------------------------------------------------------------
noista kasveista taas ihmeellinen teologinen kysymys johon ei vastausta saa:

Jumalalla oli poijaat Kain ja Aabel. Kain tarjosi isälleen maan antimia uhrilahjaksi. Aabel tarjosi uhraamaansa eläintä.

Tämä mahtava isä katsoi uhreja, eikä kiinnittänyt mitään huomiota Kainin kasvislahjaan, hylkäsi ja mitätöi tuon lahjan. Veriuhri hänelle kuitenkin kelpasi mainioisti, aabelin uhraama eläin.

Minun kysymykseni on seuraava: Kuka tässä on veren perään? Miksi? Onko Isukki enemmänkin psyko? Eikö ole? Miksi ei ole jos eivät poikien lahjat olekaan tasaveroiset? Mitä tästä seuraa?
-----------------------------------------------------------------------

Sekalaista selostusta jälleen. Anteeksi taas pitkähköstä ajatusmassasta. Hölömö ei osaa lyhemmin.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

Voisiko joku tietäväinen selittää, miten Zeitgeist eroaa Uuden Maailmanjärjestyksen maailmasta? Ja kuka päättää maailman resursseista, kun niitä jaetaan tarksti Zeitgeistin mukaan? Onko Zeitgeistin maailmassa kansallisvaltioita?

Olen pahoillani, mutta tuo Suomen Kuvalehden ja HS:n jutut ovat mielestäni symbioottinen mainos Zeitgeistille.

Tämä liittyy Riikan kirjoitukseen, koska on omavaraisuutta ja "omavaraisuutta".

uurija (nimimerkki)

Meitä on, Mirjaleena, nyt siis ainakin kaksi, kysymässä - mikä ihmeen Z-geist.
Touhussa on kaikki vetoavan kansanliikkeen tutut elementit. Viisautta, jaloa aatetta ja aktiviteetteja.
Ei vain saa selvää, mikä tämä on. Kovasti muistuttaa nuorisoliikkeitä kautta maailman sivu.

Aivan kuin joka nuorisosukupolvea varten luotaisiin tällainen abstrakti kaiken hyvyyden haavi, joka kerää ne herkimmät etsijät, jotka eivät muualle henkisesti kiinnity.

En jaksa uskoa näihin kummallisiin henkilöhistorioihin ja independence-videoihin: Julian Assange, Peter Joseph, Alex Jones, ja monet muut.
Hahmot ja niiden taustat ovat jollakin tavoin enemmän fiktiivisiä kuin todellisia.
Ainakin heistä hyödynnetään fiktiopuolta, joka on ahkerassa propagandakäytössä.
Valtamedia rakastaa näitä kyseenalaistajia, kansanliikkeen johtajia, vaihtoehtopersoonia ja salaliittolaisia, joita se kohujutuillaan nostaa esiin.

Valtamedia tarvitsee yleensä ainakin kaksi tunteisiin ja älyyn vetoavaa totuutta yhtä aikaa läiskimässä toinen toistaan korvalle, jotta se voisi olla riittävän uskottava ja riittävän harhaanjohtava.

augoiedes simplicus (nimimerkki)

Koetelkaa kaikki oman tietämyksenne tasolla. On syytä epäillä filunkia aina kun kyseessä on taloudellinen hyötyminen. Todella asioista huolissaan olevat ja asioita julkisuuteen tuovat ihmiset eivät halua hyötyä taloudellisesti. Lahjaksi ovat saaneet ja lahjaksi antavat.
He työskentelevät suuremman päämärän hyväksi missä koko ihmiskunnan etu menee oman edun edelle.

137 (nimimerkki)

En nyt ole paras mahdollinen kommentoimaan kun en ole liittynyt zeitgeist liikkeeseen mutta olen sivusta seurannut aika paljon(kaikki elokuvat ja lukuisia PJ ja JF haastatteluja katsottuna) ja voisin heittää muutaman oman mielipiteen/ajatuksen liikkeestä...

Omasta mielestäni Zeitgeist on täysin eri asia kuin UMJ, raha haluttaisiin poistaa käytöstä ja siirtyä tähän yhteen pääpointtiin liikkeessä eli resurssipohjaiseen järjestelmään. Lainaus zeitgeist.fi UKK:sta,

"Kaikki edellä mainitut ajatukset liittyvät resurssipohjaiseen järjestelmään, joka voisi korvata olemassaolevan heikosti toimivan yhteiskuntamallin. Se perustuu sille ajatukselle, että maailman luonnonvarat ymmärretään kaikkien ihmisten yhteisenä perintönä ja maapallo kaikkien kotina. Resurssipohjaisessa järjestelmässä perustoimeentulo turvataan kaikille automaation avulla, ja työn rooli muuttuu pakkopullasta vapaaehtoiseen osallistumiseen ja sen tarkoitus järjestelmän säilyttämisestä yhteiskunnan kehittämiseen."

Noista kansallisvaltioista en osaa oikein sanoa. Jonkunlaisia paikallisia hallinnon keskittymiä kuitenkin kai tarvittaisiin mutta lähinnä resurssien jakamiseen... Jos on katsonut ensimmäisen elokuvan tuosta sarjasta niin ymmärtää että liikkeen pohjalla on varmasti jonkun verran "foliohattuja" joten mistään poliisivaltiosta tai sananvapauksien polkemisesta tuskin tarvitsee murehtia.

Tuo Zeitgeistin yhteiskuntamalli mistä puhuvat on vain niin erilainen kuin mitkään nykyiset ismit, tämä taitaa olla myös se suurin ongelma miksi ihmiset pitävät sitä utopiana tai eivät ymmärrä ollenkaan koko konseptia. Muutaman tutun kanssa olen joskus keskustellut tuosta resurssipohjaisesta järjestelmästä ja tuntuisi että heille on ollut hyvin vaikeaa edes mielessään kuvitella jotain täysin erilaista järjestelmää varsinkin sellaista missä ei olisi mukana raha. Ongelma z-liikkeelle on mielestäni myös se että ihmiset eivät ymmärrä nykyistä rahajärjestelmää, he myös seuraavat vain valtavirta mediaa ja tutkimusta esim. kuinka paljon käytetään rahaa sotiin tai sotien syistä yms. ei heillä ole joten sellaista todellista halua muuttaa mitään ei valitettavasti monellakaan ole.

Tulevaisuudessa saatamme hyvinkin nähdä järjestelmän joka on jotain tuohon z-liikkeen/venus projektin suuntaan mutta valitettavasti ihmiskunta joutuu varmaan näkemään täydellisen vanhan talousjärjestelmän romahduksen tai WWIII:sen ennenkuin heräämme kehittämään täysin uutta järjestelmää.

Henkilökohtaisesti voisin siirtyä vaikka heti resurssipohjaiseen järjestelmään(kun tälläinen epäitsekäs yksilö olen aina ollut), mikä olisikaan maailmalle parempaa kuin päästä eroon tuosta syövästä mikä on raha. Kun raha poistuisi kuvioista niin poistuisi myös monta asiaa jotka ovat hyvin olennaisia osia nykyjärjestelmää ja jotka johtuvat pohjimmiltaan juuri rahasta. Raha on nimittäin erittäin hyvä synnyttämään ihmisissä itsekkyyttä. Mielestäni on hienoa että tälläisiä liikkeitä syntyy ja toivottavasti ihmiset heräisivät keskustelemaan, nykyistä järjestelmää kun katsoo niin tulevaisuus ei kovin kauniilta näytä.

Resurssipohjaisesta yhteiskunnasta jos haluaa lueskella niin paljon asiaa mm. tuolla Jani Laasosen blogissa:
http://resurssipohjainentalous.blogspot.com/

repe (nimimerkki)

Selvä bolshevismitäky. Miksi vain vähän paikallista hallintoa valtiot? Resurssien jakoa vain? Kuka määrittää kunkin jako-osuuden? YK/Maailmanhallitus? Niin, sehän on nyt koottu hyvistä bolsuista. Ja rahakin pois kuin Pol Potin tai vastaavan jutuissa ja kaikki maatöihin? Tuohan on juutalaisutopia kuten bolshevismikin. Miksi pitää mennä äärimmäisyyksiin? Miksi ei valtaa kansalle ja paikallisesti valtioille ja maakunnille?

mfkzt (nimimerkki)

Ei se minunkaan mielestäni eroa kuin pintapuolisesti. Kun katsot tuon liikkeen rakennetta käy hyvin nopeasti selville, että hyvin vanhaa OWO:a jäljittelevä se on. Olen huomannut zeitgeistliikkeen parissa työskentelevillä ikäviä taipumuksia uskoa zeitgeistiin kuin jumalaan. Kyseenalaistaminen siitä mitä zeitgeist sanoo ei tunnu olevan lainkaan sallittua vaan alempana hierarkiassa olevat voivat vain kuunnella ylempiään.

Turhaan sinä pahoillasi ainakaan minun puolestani tuosta mainoksesta zeitgeistille, niin minäkin sen näin. Näen asiasta nousseessa keskustelussa myös puolensa levittää muuta tietoa tämän päivän asioista. ;)

Zeitgeist on selkeästi disinformaatiota, vaikka hyvin se yksinkertaistaa tämän maailman ongelmat niin paljon jää kuitenkin kertomatta.

tripale (nimimerkki)

Tuosta Lupiq-jutusta:

"alaskanvatukkaa, variksenmarjoja, mustikoita ja suloiselta maistavia vadelmia"

Villiselleriä

"Marjoja, kasviksia ja vesiruohoja lisätään liha- ja kalaruokiin. Osaa kasveista käytetään lääkinnällisiin tarkoituksiin. Luonto on ylitsevuotava ja tarkoituksenmukainen."

Ylitsevuotava on täälläkin kun ottaa silmän käteen. Kuten tiedämme vaan emme aina muista. Hämääviä tekijöitä on paljon.

Ei BB-showta. Hitto kun alkoi hivelemään mielikuvitushermoa nuo herkut joista mainittiin.

"Eikä mikään läntinen oppikirja kerro mistään tästä. Minulle vaikenemisen syyt ovat ilmeiset."

Ilmeiset indeed.

tripale (nimimerkki)

Siltä näyttää että Uusi maailmanjärjestys josta kohkataan on kuin onkin aivan sitä tuttua tuubaa jota Meille on syötetty jo pari sataa vuotta.Mikä siinä on uutta?

Tarkoitan tällä sitä että paha eliitti on kyllä todistetusti vanhojen mahtisukujen yhteenliittymä eikä mitään "uutta". Tältä pohjalta voi sanoa että termi Uusi maailmanjärjestys on jotenkin sanahämäystä. Kysehän on kuitenkin kiteytettynä Me -Ne asetelman pysyvästä syventämisestä sekä paikalleenlukittamispyrkimyksestä. Ne haluavat hallita Meitä tiiviimmin,enemmän hyötyen(=orja) ja vieläkin kontrolloidummin. Nothing new.

Itse kannattaisin kyllä sellaista todellista "uutta maailmajärjestystä" jossa virhetoimintamallit, joista nyt maksamme, hävitettäisiin lopullisesti ja pyrittäisiin totuudessa pysymiseen asioista päätettäessä.
Asioita pitää joskus myllätä ympäri että syntyy uusia ideoita.

Että tämähän on vähän sellaista termikikkailua. Eli se mitä nyt sanotaan uudeksi onkin vanhaa, ikivanhaa ahneutta valtaan.

Oskari (nimimerkki)

Ohessa linkki, ellei ole tuttua entuudestaan

http://yhdenlaki.wordpress.com/

http://yhdenlaki.wordpress.com/2011/01/22/muutos-k...

http://yhdenlaki.wordpress.com/2011/01/22/muutos-k...

saa myös ladattua e-kirjan

http://yhdenlaki.wordpress.com/lataa-e-kirja/

Pistää miettimään syvästikin. Vahvistaa joitain omia tuntemuksia, mutta pistää
myös olemaan varuillaankin.

mfkzt (nimimerkki)

Aivan kuten terro isti / terro risti. Uusi Aika eli New Age on myös samanlaista "kikkailua".
Mikäs siinä jotenkin täytyy itseäkin viihdyttää. ;)

Espoo Calls (nimimerkki)

http://www.youtube.com/watch?v=2lwjyXYUrtE&NR=1

Tuossa video Arto Laurin vesivoimalasta. Vaikuttaa sittenkin ihan kunnon mieheltä, ja tästä herääkin kysymys että onko Lauri sittenkin ollut oikeassa ydinvoimaloitten vaarallisuuden suhteen...

routa (nimimerkki)

Riikka, kiitos linkistä. Ei kyllä avaudu kalkin kylväminen meikäläiselle. Voiko yksittäisen kalkin korvata näillä perinteisillä ruohosilpulla nurmikkoon (silppuava ruohonleikkuri), katkaistu ruoho kasvimaahan, kuivat puunlehdet, tuhka.. Kompostia ei vielä ole, mutta sekin nikkaroida ensi kesälle. Jopa on duunia kesälle, suuret suunnitelmat.. Maa on tietty suht ohutmultainen savimaa, joka on vielä alkukesästäkin märkää..

Aita, muhevat pensaat ja rehevyys, ahh ne tulee jostain sielun ytimestä! Totta kai sen pitää niin olla, oli tulla kesällä slagari naapurin silpaistessa näköestepensasaitansa pois, oli tyyliin kymmenen senttiä heidän puolella tonttirajaa. Kuka nyt naapuria haluaa tuijotella pitkät kesäpäivät pääskytyste?!? Rehevöittämisessä riittää siinäkin duunia, taajamaläntiksi pihaa riittää ja aiemmat asukkaat on viljelleet ainoostaan nurmikkoa muutamaa marjapensasta lukuunottamatta. Jostain kun tupsahtaisi permaluomusuomalaismaatiaiskasvihortonomi laatimaan viidakkosuunnitelman mutta paree varmaan yrittää itse ettei jää odotusasteelle ;)

SuS (nimimerkki)

Esko Jalkasen kirjat (Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta osat 1-3) läpikahlanneena uskon vakaasti tuhkan ja karjanlannan riittävyyteen lannoitteena. Tulevaisuudessa toivon voivani asua niin, että molempia syntyy kotona päivittäin.
Juu ja maatalousoppilaitoksen käyneenä uskon myös viljelykiertoon.

Kiitos maatias-linkistä. Tuollainen 2,5 l päivässä lypsävä kyyttö olisi juuri sopiva meille :)

routa (nimimerkki)

Kas vain SuS, minäkin Eskoni lukeneena nappasin sieltä juuri tuon tuhkan rikkauden ;)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

routa,

laitoin kalkkilinkin koska useimmilla on hapahko maapohja.
Tuhkalla, kompostilla ja biohiilellä pääsee pitkälle.

Kesällä ei kannata ruikkia pönttöön, vaan ottaa kaikki pissit talteen ämpäriin niin säästyy ureahelmien ostolta.

Jos sinulla on savimaapohja, viljele pinaattia.

Savimaata voi parantaa kompostilla, ruohosilpulla jne.
Voisit jättää kompostin rakentamatta ja kaivaa maahan vakoa. Sitten sotket biojätteet suoraan savimaahan sitä mukaa kuin sitä tulee, ja saat samalla kasvimaan pohjaa.

Ruusujen ja marjapensaiden juurelle voi kaivaa pari pikkukalaa -jos teillä ei ole koiraa. Jos on, niin kalat kyllä häipyy.
Mutta pensaat tykkää pikkukaloista ja pissistä.

routa (nimimerkki)

Kiitos kiitos vinkeistä, kyllä kalat menevät parempiin suihin, mutta ei vissiin passaa koiria kovin moittia pihan lannoituksesta ja kastelusta ;)

137 (nimimerkki)

Riikalle kiitos taas hyvästä kirjoituksesta, omavaraisuus on itsenäisyyttä ja sillä on lukuisia muitakin hyviä puolia.

Jonkinlaisia paikallisia yhteisöjä olisi ehkä hyvä myös kehittää, tuntuu että nykyään ihmiset erkaantuvat toisistaan ja tuskin tervehtivät edes naapureitaan jos asuvat enemmänkuin yhden oven/kerroksen päässä.

Max Igan on puhunut paljon näistä yhteisöistä ja uusimmassa paljon painavaa asiaa taas, suosittelen:
http://www.youtube.com/user/aodscarecrow#p/c/0E7C7...

Henri Lentonen

Tervehdys,

olen viimeiset 6 vuotta elämästini kehitelly Bonsai Ekosysteemi eli Boneko-tutkimusta, jonka avulla jokainen voi ruveta täysin omavaraiseksi, pois sähköverkosta ja tuottaa itse pääosan ravinnostaan.

Valtiomme on kuitenkin jatkuvasti vainonnut minua, tätä projektia ei haluta päästää päivänvaloon:

http://sirhenriristi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5862...

Haluaisin myöskin tuoda esille tässä sen, että valtiomme kontrolloi ilmastoa: tätä on kestänyt jo useita vuosia, media vaikenee asiasta myös se on korruptio:

http://sirhenriristi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5899...

- Kiltamestari

Vieras (nimimerkki)

Sille, joka ei usko chemtraileihin. Weather Modification Inc. Projects.
http://www.weathermodification.com/projects.php

tripale (nimimerkki)

En ole varma onko tämä linkki jossain täällä syövereissä jo mutta lintukuolemiin liittyy:

http://www.truth-out.org/bye-bye-blackbird-usda-ac...

ja siinä hieman alempana on tämä pdf:

http://www.aphis.usda.gov/wildlife_damage/prog_dat...

Eli kyseessä on ainakin tuossa ollut DRC-1339 niminen myrkky jolla noita "kammottavia" luontokappaleita "armomurhataan".

myrkystä tietoa. Valtion tietoa:

www.nzfsa.govt.nz/acvm/.../drc1339-bird-study-note...

Wikitietoa: Mielestäni tuo Usage-osion viimeinen 2011-lisäys on tullut eilisen jälkeen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Starlicide

Eli ei lie haittaa nisäkkäille......Mahtavia vellihousuja ovat kyllä nämä rohkeat myrkynviskaajat...sekojengiä parhaimmillaan.

Nimimerkki (nimimerkki)

Nimimerkille SuS: Laitatko sähköpostiosoitteesi, niin ryhdytään hieromaan lehmäkauppoja?

Nimimerkki (nimimerkki)

Nimimerkille SuS: Laitatko sähköpostiosoitteesi, niin ryhdytään hieromaan lehmäkauppoja?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Tämähän soppii aihheesseenki ja on hyvä, jossei jo olekki, uusi ploki http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=222

uurija (nimimerkki)

Harvinainen video UK:n ylähuoneesta.
Toisen maailmansodan jälkeen Henry Kissingerin johdolla henkilöitiin sodan lopputulos ja synnytettiin monumentaalinen talouspetos, joka on johtanut nykypäivän tilanteeseen.

http://talousdemokratia.blogspot.com/search/label/...

tripale (nimimerkki)

Kuusi (6) ihmistä ohi seitsemän miljardin(7000000000).

Jonkun toisen jo sanomana: Jos joku vielä väittää että maailmaa johdetaan "kaikki yhdessä neuvotellen" , niin kannattaa miettiä tuota lukusuhdetta ja sen mahdollisia perusteita ja oikeudenmukaisuutta.

Sen voi tehdä esim. ostamalla riisipussin josta ensiksi heittää kuusi toiseen kuppiin ja alkaa laskea loppuja,yksi kerrallaan.

Tähän tarvitaan tynnyreitä sekä runsaasti riisiä. Siihen menee noin 350000kg siihen seitsemään miljaardiin.(laskettu 50mg/jyvä)

Että saapa nähdä mitä tästä EI kuulu.

Nimimerkki (nimimerkki)

Reija: Kuttu on juu helpompi, mutta pitäähän lehmä olla, että paskaa saa, parempaa lannoitetta ei ole kuin kunnolla palanut olkipaska.

Vieras (nimimerkki)

routa,

pikainen viljelyopas savimaalle:

Savimaa pidättää hyvin vettä. Se on siis hyvä asia. Savimaa on kuitenkin joskus liian tiivistä, joten sitä kannattaa parantaa kaivamalla sekaan risusilppua/haketta, hiekkaa ja maatuvaa jätettä.

Nokkoset ovat hyvän, väkevän maan merkki. Siihen kannattaa laittaa kasvimaa, jos ette löydä alkuperäistä kasvimaata. Naapureilta voisi kysäistä?

Nokkosia voi syödä ja niistä saa hyvää nokkosvettä lannoitteeksi. Ensin keväällä syötäväksi, ja sitten antaa kasvaa ja niittää, laittaa saaviin ja vettä päälle. Parin päivän päästä on melkoisesti tuoksahtava (kansi!) lannoitevesi joka myös karkottelee joitain tuholaisiakin.

Ojitusta voi käyttää ohjailemaan veden kulkua, ja jotta märkyyttä saa pois.

Kaali ja pinaatti suosivat savimaata.

Kateviljely saattaa tuoda myyriä joten kasvimaan reunoille istutetaan valkosipulia (vaativat runsaasti ravinteita).

Hitaasti kiiruhtavalle: lantaa tai muuta ravintoa pinnalle katteeksi. Annetaan olla pari viikkoa, sen jälkeen käännetään maa kunnolla ja muokataan hienoksi.
Kylvetään viherlannoitus (persianapila, virna tmv) joka sitoo typpeä.
Viherlannoitus niitetään aikanaan marjapensaille.

Lajivalikoimaa kannattanee miettiä säilytysmahdollisuuksien kannalta.

Nurmi: talikolla ilmareikiä maahan. Koko talikon piikin mitalta.

Tiilenpalaset, jos on: kohopenkin tekijä voi käyttää esim. kohopenkin rakentamisessa. Ne varastoivat vettä nimittäin ja luovuttavat kosteutta sitten kasvimaahan.

Kohopenkin rakentaminen. Laiskan tapa: maan pinta peitetään halutulta alalta n. 0,5 cm paksuudelta sanomalehdellä. Sen päälle kasataan risua ja haketta. Risujen päälle maatuvaa jätettä. Jätteen päälle tiilenpalasia. Sen päälle maata. Maan päälle risuja. Risujen päälle maatuvaa jätettä. Jätteen päälle maata. Maakerros saa olla ainakin 5 cm paksu, miel. enemmän. Siinä ovat nimittäin hajottajaeliöt, jotka alkavat lahottaa muutakin ainesta mullaksi. Koko komeus kastellaan läpikotaisin kädenlämpöisellä vedellä johon on sekoitettu kunnon köntti hiivaa. Sen jälkeiset kastelukerrat aivan normaalisti.

Rivakampi jättää sanomalehdet pois ja kaivaa ojan (kerää vettä) joka täytetään risuilla. Muuten kuten yllä.

Kohopenkin sopiva leveys on 1-1,5 m, pituus oman maun mukaan. Kohopenkkiä voi käyttää noin 5 vuotta ja sitten on aika lapioida multa uusiokäyttöön uuteen kohopenkkiin. Kohopenkin etuja ovat lämmönsäilytys ja hyvä kosteudenpidätyskyky.
Kohopenkissä voi viljellä juureksia, vihanneksia, mausteita.

Yrteillä toimii hyvin myös kraaterin mallinen kohopenkki eli siis keskikohtaa kohti mataloituva; kerää hyvin veden talteen. HUOM: Ei tilliä ja persiljaa samaan penkkiin, "inhoavat" toisiaan.

Kasvimaalle hyvä paikka on kohta, johon esim. valuu sadevettä. Ei kuitenkaan liian alava.

Tontille tulevan valon määrä kannattaa sekin huomioida.

Rikkakasveista ei pääse eroon kuin perkaamalla. Oikotietä ei ole. se kannattaa aloittaa jo kasvimaata muokatessa eli poistaa juuret.

Siemeniä saa Isoäidin Kasvit Oy sekä Exotic Garden, molemmilla luomua ja perinnelajikkeita. Exotic Garden on edullisempi.

Samettikukka (Tagetes) torjuu sukkulamatoja, ankeroisia ym. eli se on hyvä lisä kasvimaalle ja sen lisäksi niistä löytyy syötäviäkin lajikkeita.

Tehkää kunnon komposti! Avomallissa voi kasvattaa avomaan kurkkua ja meloneita ;)

Omenapuun alle kannattaa istuttaa kukkasipuleita. En tiedä miksi, mutta ne näyttävät auttavan toisiaan kasvamaan. Mustaviinimarjapensas omenapuun alla karkottaa jäniksiä ja hirviä.

tripale (nimimerkki)

"Koko komeus kastellaan läpikotaisin kädenlämpöisellä vedellä johon on sekoitettu kunnon köntti hiivaa."

Mitä se hiiva tekee? Saako se sienirihmasäpinää aikaan vai toimiiko ravintona pieneliöstölle? Hyvä vinkki kuitenkin, täytyypi kokeilla.

Osaatko kertoa kasvaako eteläsavon tienoilla meloni tyydyttävästi? Ei ole kokemusta tuosta vielä. Onko se hieman samantapainen kasvatettava kuin kurpitsa?

Hyvät ohjeet ylipäätään. Selkeät.

routa (nimimerkki)

Juu entinen kasvimaa on hivenen koholla maaperästä, tosin ruohottunut pahoin. Nokkoset kasvaa toisaalla, ymmärrettävästi maakompostissa. Sieltä tulikin satoa kerättyä kokeeksi jo viime kesänä. Kiitokset monista vinkeistä, pitääkin ryhtyä ihan keräämään talteen erilaisia vinkkejä. Mustaherukat ja omenapuu yhdessä onkin mielenkiintoinen yhtälö. Löytyisiköhän mansikalle jotain paremmaksi todettua viljelytapaa kuin suora rivi muovikatteella? Tyrni on kanssa yksi mitä pitää saada kasvamaan ja aronia. Ja vadelma.

iitimo (nimimerkki)

Lantoihin ja omavaraisuuteen liittyen esimerkki rahan ja politiikan tavasta hoitaa asia:
Aikoinaan ns. lannoitemiljardien avulla muodostettu lannoitemonopolimme Kemira, sittemmin GrowHow-yksikkö, ryhtyi splittaamaan osakkeitaan vuonna 2004 valtioenemmistön murentamiseksi, toki siinä onnistuen suunnatuilla osakeanneilla. Kun valtion omistusosuus vuonna 2008 oli enää noin 16 %, voitiin kannattamattomalta näyttävää lannoitetuotantoa alkaa kaupittelemaan ulkomaisille yrityksille. Ostajaksi löytyi norjalainen Yara, joka maksoi valtiolle (Solidiumin kautta) 207 milj. euroa.
Norjalaiset eivät tienneet tai välittäneet siitä tosiseikasta, että Kemira ja muut veijarit olivat kupanneet viljelijöiden taskut jo varsin tyhjiksi, eikä uutta kupattavaa syntynyt kun tukipotti ei ole kasvanut.
Lannoitelaskuun tulikin lisää heti seuraavana vuonna 150 milj. euroa, joten maajussit maksoivat omasta taskustaan valtion osuuden kauppahinnasta vajaassa kahdessa vuodessa. Tuottajahinnat reagoivat tähän vasta reilulla viiveellä, joten konkurssiaalto oli maaseudulla todella lähellä.
Nyt kohonneisiin tuottajahintoihin on lisätty kaupan ja jalostuksen marginaali, mikä tarkoittaa suomeksi sitä, että kuluttaja (me) maksaa ruoastaan 1,5-3 mrd, siis miljardia!!! vuodessa aiempaa enemmän.
Toki pienenä lisänä tähän soppaan on monissa kírjoituksissa mainittu ruoan arvolla spekuloiminen, jossa nämä läppärillään sijoituksia tekevät veitikat syövät oman lautasensa lisäksi kymmenen naapurinsa lautaset tyhjiksi. Eikä tunnu missään...sanoo poliittinen kerma.
On meillä satumainen herraonni! Koulumme rehtori kommentoi muistaakseni 1988: "Kekkosta ei korvaa kukaan ja Koivisto ei korvaa ketään". Tämän mahdollisesti geneettisen taantumisen lopputulos on nyt kumuloitunut Arkadianmäelle. Hampaattomana, munattomana ja itseensä tyytyväisenä. Ei ihme, että päällimmäisenä mielessä on oma eläketurva.

Toimituksen poiminnat