KissanKulmasta

Pankkien suuri puhallus + Petolliset pankit

Pankkien Suuri puhallus

L.Randall Wray

paikoin lyhennellen kääntänyt Riikka Söyring

-----------------------------

Miksi Wall Street loi tämän kriisin?

Sen ymmärtämiseksi on syytä astua ajassa taaksepäin.

1960-luvulla pankkitoiminta oli suhteellisen yksinkertaista, säänneltyä ja jopa ei-niin-tärkeää toimintaa. Pankit myönsivät yritysluottoja ja Wall Street hoiti finanssisijoituksia. Kotitalouksilla oli työtä, joten niiden ei tarvnnut velkaantua talouskasvun rahoittamiseksi. 

1970-luvulla asiat alkoivat muuttua. 1980-luvulla talouskasvu hidastui, samoin palkkojen nousu. Finanssilaitosten sääntelystä luovuttiin. Alkuun kotitaloudet selvisivät laittamalla useampia perheenjäseniä ulos työhön, yleensä naiset. Se ei kuitenkaan kauan riittänyt, kotitaloudet alkoivat velkaantua. Pankit kehittelivät uudenlaisia luottoja, samoin näkemyksiä siitä kuka on luottokelpoinen. Muistan yhä erään finanssisektorin konferenssin, jossa ylpeänä ilmoitettiin että pankit olivat löytäneet uuden, ehtymättömän lähteen luottokorttien markkinointiin: kehitysvammaiset. Pankkien mielestä kehitysvammaiset olivat yhtä turvallinen markkinointikohde kuin opiskelijat: vanhemmat maksaisivat velat. En pilaile, pankeille se oli bisnesmalli.

Talouskasvun hidastuessa amerikkalaisille yrityksille kävi vaikeaksi tehdä voittoa. Silloin fokus siirtyi tavaran ja palvelujen tuottamisesta finanssi-instrumentteihin. Nykyään moni iso yritys valmistaa tuotteita siinä sivussa: General Motors valmistaa autoja, kyllä, mutta GM:n pääasiallinen tulolähde on autolainat. Siitä GM laajensi sujuvasti muuhun luototustoimintaan, kuten kiinteistöluottoihin, ja tästä GM:n toiminnan haarasta oli myös autoteollisuudelle annetussa "auto bail-outissa" kyse.

 Koska nyt joka yritys ryhtyi luototustoimintaan, pankkien tuotto alkoi hiipua. Pankit joutuivat keksimään uusia "tuotteita" päästäkseen myymään ja rahoittamaan. 

Taloudesta tuli "finansoitua", finanssi-instituutit ulottivat lonkeronsa elämän joka alueelle, ja vakuutuksista tuli iso bisnes. Terveydenhuolto muuttui rahoitetuksi terveydenhuoltovakuutukseksi. Obamacare määrää käytännössä lakisääteisesti amerikkalaiset antamaan rahansa yksityisille finanssiyrityksille. Jopa kuolemalla rahastetaan: työnantajat ottavat vakuutuksia työntekijöilleen, jolloin työnantajat saavat korvauksia työntekijän kuollessa. Työntekijälle tai hänen perheelleen ei otetusta vakuutuksesta tarvitse kertoa. Tuotteillekin myydään vakuutuksia: kaikki televisioista leivänpaahtimiin valmistetaan niin surkeiksi, että vakuutus on välttämätön suojaamaan kuluttajan tekemään hankintaa.

Joka luotosta tai vakuutustuotteesta tuli finanssihyödyke: kaikki paketoitiin, viipaloitiin, myytiin ja ostettiin moneen kertaan. Samaan aikaan vakuutus -usein CDS:n muodossa- korvasi vakuutukset, vakuudet ja allekirjoitukset.

suom.huom. Credit default swap (CDS) on luottoriskijohdannainen, jonka avulla voi suojata riskipitoisen lainan siltä varalta, että sen saaja ei pysty maksamaan sitä

Lainoista tuli entistä helpommin markkinoitavia. Sen jälkeen CDS:t muuttuivat vedonlyönnin kohteiksi: oli mahdollisuus ansaita "kriisikapitaalia" lyömällä vetoja siitä, että jokin vakuus muuttuu arvottomaksi, yhtiö lopettaa, kansakunnan talous romahtaa.

suom.huom. Meksikonlahden öljykatastrofin yhteydessä lyötiin vetoa sen puolesta, että tällainen katastrofi tapahtuu. Lyömällä vetoa katastrofin tapahtumisen puolesta BP ansaitsi enemmän kuin mitä se olisi tienannut öljyä pumppaamalla. BP osti myös öljyvahinkojen hoitamiseen erikoistuneen yrityksen kaksi viikkoa ennen katastrofia. Monenlainen aineisto osto- ja myyntitapahtumista mm. pörssissä viittaa siihen, että myös WTC:n tornien väitetyn terrori-iskun yhteydessä oli olemassa ennakkotietoa.

Velat kasvoivat. Vuonna 2007 Yhdyvaltain velka oli viisi kertaa vuotuisen BKT:n arvo. Jokainen liikkeellä oleva dollari edusti viiden dollarin velkaa. Joka velalla on perijänsä. Velallisten määrä kasvoi. Massiivinen omaisuuden uusijako käynnistyi ja rikkaat rikastuivat entisestään. Ei se ole sattumaa. Tätä presidentti Bush tarkoitti puhuessaan omistajuuten perustuvasta yhteiskunnasta - yhteiskunnasta jossa pieni eliitti omistaa kaiken.

Pankeista tuli jättimäisiä kasinoita. He lainasivat sinulle rahaa mutta samalla myivät lainasi sijoittajalle JA löivät vetoa sen puolesta, ettet kykene maksamaan velkaasi. Pankit antoivat rahastonhoitajien valita riskialtteimmat lainat paketoitaviksi ja myivät paketit edelleen omille asiakkailleen. Mitä enemmän pankit lainasivat, sen enemmän palkkioita ne kykenivät keräämään, sen enemmän joukossa oli riskialttiita lainoja joista lyödä vetoa: maksamaton laina tuottaa pankille enemmän kuin hoidettu laina.

Amerikasta tuli Kuplalandia: 1980-luvun jälkeen on paukahtanut kupla toisensa jälkeen. 

Ja toimintaa on ohjannut Wall Street ja Washington. Presidentti Clinton ja keskuspankki FEDin Greenspan tekivät sopimuksia Wall Streetin kanssa. Kotitalouksien luotonottoa rohkaistiin Wall Streetin ruokahalun tyydyttämiseksi. Kiinteistönvälittäjille maksettiin kiinteistöjen arvon yliarvioimisesta: se kiihdytti kuplan kasvua; kiinteistöluotottajia palkittiin luottokelvottomien lainoittamisesta; vakuuttajat halusivat lisää roskaluottoja myytäväksi eteenpäin, sillä tienasi paremmin; luottoluokittajille maksettiin luottoluokitusten väärentämisestä: AAA-luokitus roskalle. AIG, vakuutusjätti joka romahti, vakuutti kaiken. Ja AIGin romahtaminen toi pankeille lisää rahaa.

Että romahdus tulisi, oli selvää. Sitä haluttiin. Wall Street sai talot, keräsi palkkioita finanssi-ravintoketjussa mennen tullen, ja talon entinen omistaja jäi silti velalliseksi. Washington muutti avuliaasti konkurssilakia mahdollistaakseen tämän. Wall Street myy talot, ja kierros alkaa alusta.

Oli tärkeää kiihdyttää kiertokulkua: keksitään MERS., elektroninen rekisteri. MERS on pankkien vuonna 1997 käyttöön ottama laina-polkumylly. MERSin avulla ohitettiin satoja vuosia vanhat lait, joissa vaaditaan jokainen kiinteistöä koskeva myyntitapahtuva merkiittäväksi julkisiin rekistereihin. MERSin avulla ohitettiin vaatimus, jonka mukaan luotottajan tulee todistaa omistusoikeuden siirtyminen ennen ulosmittausta. 

Banksterit eivät kaivanneet läpinäkyvyyttä valonaralle toiminnalleen. Perustettiin lumeyhtiöitä, jotka olivat olevinaan luotottaja. Kun alkuperäinen sopimus rekisteröitäisiin viranomaisrekisteriin, sen jälkeiset luoton myynnit ja niiden kirjaaminen voitaisiin hoitaa elektronisesti MERSin avulla. MERS-rekisteri on vapaaehtoinen, se ei vaadi rekisteröimään tehtyjä kauppoja. Jos joku ei halunnut rekisteröidä tehtyä kauppaa, mikäs siinä. MERS rahasti jopa nimellään: kuka tahansa saattoi ostaa MERS-tavaramerkin 25 dollarilla ja käyttää sitä -jokainen käyttöoikeuden ostanut jopa nimitettiin MERSin varapresidentiksi.

MERS tarkoituksellisesti vääristeli myönnettyjen lainojen laillisuutta ja rekisteröintiä. Asunnonomistajat eivät enää voineet tarkistaa lainojensa kohtaloa julkisista rekistereistä: rekisteri näytti heidän lainansa omistajaksi MERSin. MERS oli lumeyhtiö vailla ainuttakaan työntekijää. MERS ei ollut edes ns. servicer -servicer on organisaatio, joka kerää maksut velallisilta ja hoitaa heidän tilejään- joten maksetut maksut menivät väärille tileille, lainansa hoitaneita ihmsiä heitettiin kadulle, heiltä vaadittiin maksuja myöhästymisistä joita ei ollut ollut ja sheriffejä lähetettiin murtamaan sellaisten asuntojen ovia, joiden omistajilla ei edes ollut asuntolainaa. MERS luotiin puhtaasti mahdollistamaan omaisuuden ryöstö: pankit eivät halunneet turhia teknillisiä yksityiskohtia pilaamaan bisnestä.

 MERS huijasi myös sijoittajia. Pankit erottivat MERSin avulla kiinteistölainat kuiteista; kuitteja jopa tuhottiin kun lainoja kirjattiin MERSin tietokantaan. MERS vain ilmoitti että "niin oli tapana", ettei kuitteja tarvitse tarvitse luovuttaa REMICille kuten osavaltioiden verolait vaativat. Pankit olivat liian ovelia: kiinteistölainaa ilman kuitteja ei voi ulosmitata. Vakuudet ovat vain vakuuttamatonta velkaa ilman kiinteää omaisuutta takaamassa -jos sitäkään.

MERSin avulla suoritettu asiapaperien tuhoaminen ei ollut vahinko tai huolimattomuutta, se oli suunnitelmallista. Se oli liikeidea.

MERS teki petoksen kovin helpoksi. Kuka tahansa MERSin jäsen pääsi näpelöimään ja väärentämään tiedostoja halunsa mukaan. Palkattiin myös robo-sign-henkilöt tuottamaan uusia asiakirjoja; heille annettiin notariaatin leimasimet joilla leimailla vääriä asiakirjoja.

Ennen vanhaan, kun pankki sanoi jonkun olevan vararikossa, se yleensä oli totta ja se pystyttiin todistamaan. Nyt, MERSin ansiosta edes pankit eivät tiedä kuka omistaa mitä ja kuka kenellekin on velkaa. Ei ole olemassa mitään asiakirjoja, joista se selviäisi. Siitä MERS piti huolen.

Kun asuntoluotto- ja talouskriisi iski, valtamediasta sai sen käsityksen, että vika oli kierojen asuntolainanottajien jotka olivat puijanneet poloista Wall Streetia, joka ei osannut epäilläkään että joku olisi niin tuhma.

Pankit olivat hitusen liian ovelia junaillessaan kuplan: pankit eivät aavistaneet, että niille jäisi kasoittain taloja joita ei saa myytyä. Pankit halusivat talot, kyllä, voidakseen jälleenmyydä ne: talon entinen omistaja lyhentäisi yhä lainaa ulosmitatusta talostaan samalla kun talon uusi omistaja maksaisi samasta talosta.

Vuoden 2008 likviditeetti-ongelma kuitenkin pilasi pankkien laskelmia. Pankit eivät saaneetkaan tuloja sijoitettaviksi. Pankit eivät myöskään arvanneet, että seurauksena juuri kukaan ei halua luottoa. Tai että sijoittajat kävisivät vastarintaan -kuten PIMCO ja NY Fed tekevät. Tai että asuntonsa menettäneet ihmiset taistelisivat takaisin.

Ei ole niin kuin tutkinnan alussa luulimme: että ongelma olisi vakuuksien monimutkaisuus. Ei, kyse on suunnitelmallisesta petoksesta, jonka tarkoitus oli päättyä ulosottoihin. Ulosotot ovat tarpeen, jotta pankit kykenisivät peittämään petoksensa jäljet. Petoksentekijän menestys vaatii petetyn tuhoamista.

 Ja se taas tarkoittaa sitä, että petettyjen lainanottajien pelastaminen vaatii pettäjä-pankkien tuhoamista. Se on se epämukava tosiasia, jota Washington ei halua tunnustaa.

----------------------

Mikä on MERS?

MERS eli Mortgage Electronic Registering System on otettujen kiinteistölainojen sähköinen rekisteröintijärjestelmä. MERS on kaupallinen järjestelmä, jonka mainostetaan yksinkertaistavan kiinteistölainojen omistussuhteiden seurantaa; kuka on lainan alkuperäinen ottaja ja myöntäjä, kenelle laina on myyty. MERSin sanottiin eliminoivan tarpeen valmistella ja rekisteröidä asiakirjoja, kun asuntolainaluotoilla tehtiin kauppaa.

MERSin kehitti kiinteistölainojen rahoitusteollisuus, ja se oli tärkeä väline petoksen suorittamisessa. 

MERSin avulla huijattiin kunnilta ja kaupungeilta tuhansia miljardeja dollareita. MERS oli välineenä kun asunnon omistajien asiakirjoja "kadotettiin" vaikka nämä olisivat olleet oleellisia omistussuhteiden ketjun selvittämisessä. MERSin avulla huijattiin myös sijoittajia: PSAt( pooling and servicing agreements) "kadotetettiin" nekin jolloin sijoittajilla ei ollut turvatakuita.

Tällä hetkellä pankit pyrkivät ulosmittaamaan ja myymään niin paljon luotottamiaan asuntoja kuin ikinä kykenevät peittääkseen jälkensä MERSin avulla suoritetuista petoksista. Samalla kiinteistöjen arvo romahtaa, ja talouden syöksy kohti suurta lamaa nopeutuu.

 

lähteet:

Osa I:   http://www.huffingtonpost.com/l-randall-wray/post_1423_b_795802.html
Osa II:  http://www.huffingtonpost.com/l-randall-wray/post_1423_b_795802.html

Osa III: http://www.huffingtonpost.com/l-randall-wray/post_1440_b_797563.html

 


http://www.mersinc.org/

http://www.housingwire.com/2010/10/13/jpmorgan-chase-drops-mers-as-foreclosure-agent-still-uses-system

http://www.nakedcapitalism.com/2010/12/another-erroneous-securitization-industry-defending-post-by-paul-jackson.html

http://market-ticker.org/

kts. myös Written testimony presented by Christopher L. Peterson, Associate Dean for Academic Affairs and Professor of Law, Univeristy of Utah, S.J. Quinney College of Law, Salt Lake City, Utah, Dec 2, 2010 before the US House of Representatives Committee on the Judiciary, Hearing on "Foreclosed Justice: Causes and Effects of the Foreclosure Crisis".

 

--------------------------------------

Petolliset pankit
 
Ymmärtääkseen maailmanlaajuisen talouskriisin synnyn taustaa, on hyvä tietää edes jotain subprime-luototuksella synnytetystä kuplasta. Vaikutukset tuntuvat Suomessakin

Subprime-luototuksista alkanutta globaalia talouskriisiä ja sen syntyä tutkitaan eri puolilla USAa ahkerasti. Kriisin seurauksena sadat tuhannet henkilöt USAssa ovat menettäneet kotinsa ja massatyöttömyys on alkamassa. Ruoan hinta on nousussa.
 
Pankeilla menee kuitenkin hyvin. Osasyynä sekavaan tilanteeseen on hampaaton lainsäädäntö, globaalin talousjärjestelmän aukot, jotka mahdollistavat petoksen sekä -niin vanhanaikaiselta kuin se kuulostaakin- moraalin puute ja ahneus.
 
On dokumentoitu, että pankit myivät saman kiinteistölainan useaan eri kertaan eri sijoittajille.
Kuinka se muka olisi mahdollista? Eikö myydyn lainan tuoton pitäisi näkyä jokaisen sijoittajan kirjanpidossa? 
Jaettiinko lainanottajan lainanlyhennyksenä maksama raha+korko sijoittajien kesken? Jos, niin eikö maksujen lakkaaminen olisi herättänyt huomiota? Jos vain yksi sijoittaja sai tuoton, miksi muut eivät välittömästi laittaneet velkaa ulosottoon?
Jos vain yksi välittäjä  (servicer) oli asiaan sekaantuneena, kuinka välittäjä peitti erotuksen -sen mitä kerättiin ja sen mitä tilitettiin- välillä? Kuinka hän sen teki?
Jos kaksi välittäjää oli asianosaisina, miksi asia ei tullut ilmi aiemmin? Peittelivätkö molemmat asianosaiset petosta?
 
Kuinka pankit keplottelivat saman tuotteen usealle ostajalle


Kiinteistölainahuijauksen muotoihin erikoistuneet asiantuntijat kertovat seuraavasti:
 
Talousopin ja lain professori William K. Black toteaa: Tupla-sitoumus (Double pledges) on hyvin tunnettu petosinstrumentti. UCC:n (Uniform Commercial Code) 9. artiklan päätarkoitus on vähentää tämän nimenomaisen petosmuodon yleisyyttä. Nykyajan tupla-sitoumuspetos edellyttää, että lainaaja tai lainan lunastaja on petollinen sekä että luotottaja tai hänen edustajansa on epäpätevä, välinpitämätön tai korruptoitunut.
 
Tapoja on pääasiassa kaksi: petollinen lainaaja ottaa lainaa useasta lähteestä samaa panttia, kuten kiinteistöä vastaan. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.
Yleensä petos tapahtuu niin, että luotottaja myy lainan monelle sijoittajalle. Ostaja harvoin tarkistaa, onko ostetulla lainalla muitakin omistajia jotka voisivat esittää vaateita. Ostajan ei myöskään ole helppo tehdä tätä tarkistusta.
Kun jokin taho -yleensä pankki- myy saman lainan usealle henkilölle, lisähoukuttimena petokseen on helppous; tapa on pitkälle kehittynyt ja lisäksi siinä voi valita kenelle myy, jolloin myös ostanut sijoittaja saa mahdollisuuden jatkaa petosta (ja sotkea jälkiä).
 
Christopher Whalen on riskianalyytikko ja pankkitoiminnan asiantuntija: - Lyhyt vastaus on, että kukaan ei välttämättä olisi huomannut mitään ennen kuin nyt. Lainojen täsmällinen jäljittäminen on problemaattista välittäjien (sijoituspankit) käyttämien kirjanpitotapojen takia. Sen pitäisi näkyä välittäjien raporteissa ja siitä pitäisijoutua kiinni, mutta luototustoiminnassa on paljon käytäntöjä joista ei puhuta. Vuoteen 2006 asti, GSE:t  ja pankit luotottivat ja korvasivat, mutta ei enää. - Jalot liikkeenharjoittajat haluavat uskoa älykkääseen suunnitteluun, sanoo Whalen pilkallisesti. 


(suom.huom. GSE: Government-sponsored enterprises; hallituksen sponsoroima yritystoiminta; USAn kongressin luoma ryhmä talousalan palveluita tarjoavia yrityksiä joiden tarkoitus on ohjata käteisvirtausta tiettyihin kohteisiin kuten maatalous, sekä vähentää lainasta aiheutuvia kuluja)
 
Whalenin mukaan aiemmin, ennen FAS-säädöstä (Financial Accounting Standards) 166/167, laiminlyöty laina saattoi jumiutua FNM/FRE- pooliin jopa vuodeksi ennenkuin se poistettiin. Sen jälkeen liikkeellelaskija sijoitti uuden lainan pooliin tai "korvasi" vanhan lainan. Mitään lunastus- tai ostotapahtumaa ei koskaan kirjattu. Sijoittaja ei koskaan saanut tietää. Tosiasiassa liikkeellelaskija jatkoi koron maksamista vanhalle, poistetulle lainalle alkuperäisen sovitun summan mukaan.
Nyt, FAS 166/167-säädöksen tultua voimaan, liikkeellelaskijan täytyy välittömästi lunastaa laiminlyöty laina ja niellä tappiot. Siitä syystä lunastusvaatimuksissa tahti tänä vuonna kiihtyi.
 
Konkreettinen esimerkki selventää asiaa: National Bank of Keystone, Länsi-Virginia; katastrofaalinen epäonnistuminen FDIC:n historiassa. Pankin johto pimitti viiden vuoden ajan ponzihuijaukseen perustuvaa luototustaan. Pankki maksoi korkoa sijoittajilleen alun perin sijoitetun rahan antamasta pääomasta. Kaksikaan tarkastajaa ei huomannut petosta, ja FDIC haastoikin heidät myöhemmin oikeuteen kuolleen pankin pesänhoitajina ja selvitysmiehinä.
 
National Bank of Keystone oli kuitenkin pieni operaatio. Viisi suurinta (JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo ja HSBC ) ovat vielä pahemmassa lirissä. Kannattaa muistaa, että kun lainan myyjä ja välittäjä ovat sama asia, mitä tahansa voi tapahtua. Yleensä tapahtuukin, toteaa Whalen.
 
(suom.huom. FDIC: The Federal Deposit Insurance Corporation; USAn kongressin luoma itsenäinen valvonta- ja talletusvakuutuselin, jonka tehtävä on säilyttää vakaus taloudessa sekä yleisön luottamus pankkitoimintaan) 
 
Professori Blackin mukaan talouspetoksen merkit ovat  1) yritys kasvaa raivokkaasti   2) luototetaan lainakelvottomia ihmisiä, koska he suostuvat korkeampaan korkoon  3) käyttämällä vivutusta . Yhdistelmä takaa isot voitot alkuperäissijoituksille. Se takaa myös katastrofaalisen tuhon kun kupla puhkeaa.
Jos moni yritys -yhteistoiminnassa tai erikseen- harrastaa samaa, lopputulos on valtavat tappiot, myös kansantaloudelle. 

Yrityksille se on silti houkuttelevaa. Voitto jää yksilöille, tappio sosialisoidaan ja siirretään veronmaksajille.

Pankkien kontrolloinnin yhteydessä ei voida puhua läpinäyvyydestä. Perimmäinen totuus on, että pankkieliitti ja tarkastusten vastustajat eivät edes halua tietää totuutta siitä, kuinka laajalle levinnyttä tällainen petoksellinen toiminta on. Tosiasioiden esiinkaivaminen on elintärkeää. Sen voisi aloittaa tarkastamalla näytteitä myönnetyistä lainoista, jotka myytiin eteenpäin  Fannie Maelle, Freddie Macille sekä FEDille, sanoo Black.
 
(suom.huom. The Federal National Mortgage Association (FNMA) (NYSE: FNM), yleisesti tunnettu nimellä Fannie Mae, on yhdysvaltalainen puolivaltiollinen asuntolainoja rahoittava yhtiö. Fannie Mae hallitsee yhdessä Freddie Macin kanssa noin puolta Yhdysvaltain asuntolainamarkkinoista.   Fannie Mae perustettiin valtion laitokseksi vuonna 1938 osana Franklin D. Rooseveltin New Deal -ohjelmaa myöntämään rahoitusta asuntomarkkinoilla. Seuraavat 30 vuotta se oli lähes monopoliasemassa lainaamassa varoja asuntolainoja myöntäville pankeille ja muille rahoituslaitoksille.  Fannie Mae yksityistettiin ja vietiin pörssiin 1968.)
 
Isot pankit siis "kirjasivat sisään" niin monta lainanottajaa kuin mahdollista, vaikka olisivat tienneetkin että lainoja ei makseta takaisin.
 
 
Palavan talon tuotto
 
Asiantuntija Simon Johnson vahvistaa, että kiinteistöluottojen korkea maksukyvyttömyysaste oli osa pankkien suunnitelmaa. Talousjätit tiesivät hyvin, että ehtisivät tienaamaan isot rahat sillä jaksolla kun talokauppa kävi kiivaana. Talousjätit tiesivät myös, että tappiot siirretään veronmaksajille kuplan puhjetessa.
 
Holtittomaan luotottamiseen on mahdollisesti ollut toinenkin syy.
Ulosotto-asioihin erikoistunut Neil Garfield toteaa kiinteistölainojen olevan pankeille paljon enemmän arvoisia hoitamattomina kuin hoidettuina. Otettu 300 000 dollarin kiinteistölaina voi olla jopa 9 miljoonan dollarin arvoinen kiinteistölainasta tehtailtujen johdannaisten omistajille jos sitä ei makseta.
 
SEC (US Securities and Exchange Commission; valvoo rahalaitosten toimintaa) totesi sijoituspankkien kuten Paulson & co tai Goldman Sachs, käyttäneen riskiluottojen vakuutusjärjestelmää hyväkseen monin verroin. Sama luotto vakuutettiin kierroksen eri vaiheissa, joten yhdelle luotolle luototustappion varalta otetut vakuutukset olivat moninkertaiset. Tätä kutsutaan ABACUS-ilmiöksi.
Tuotteiden voitto- ja tappioarvioista ja niiden toteutumisesta lyötiin myös vetoa.
 
Pankeilla siis oli houkutin "vetää sisään" huonoja, maksukyvyttömiä kiinteistöluototusasiakkaita.
 
Jeff Barnes, pankkien petoksen takia ulosottoon joutuneita puolustava asianajaja kirjoittaa: Meillä on uusi tietokoneohjelma, jolla voi seurata kiinteistöluoton historiaa: mihin kaikkialle sitä on jälleenmyyty ja kuinka monena osana. Löytynyt tieto on kiehtovaa mutta häiritsevää. Jokainen myönnetty luotto on myyty useaan paikkaan, ja jokainen ostaja -sijoittaja tai yhtiö- on vakuuttanut sen jolloin meillä on kerroksittaista vakuutustoimintaa. Kun lainan ottaja laiminlyö maksamisen, jokainen jälleenmyyntiketjussa oleva korjaa moninkertaisen voiton rahastamalla samasta riskistä jokaisesta otetusta vakuutuksesta. Pankkien alkuunpanemat ulosotot ovat yritys rahastaa samasta luototusriskitappiosta viidennen kerran.
 
Sen lisäksi, että valtiot myönsivät niille pankkitakuut kun petos alkoi paljastua ja sen vaikutukset tuntua.
 
Pankit siis ikään kuin lainasivat rahat talon ostamiseen, hankkivat talolle ja lainalle vakuutuksen ja polttivat sitten talon. Lasku meni talon ostajalle ja yhteiskunnalle.
 
 
Vapaasti kääntänyt ja eri lähteistä koonnut Riikka Söyring
 
 
 
lähteet:
 
- Washington blog: How Did the Banks Get Away With Pledging Mortgages to Multiple Buyers; October 26, 2010

- Foreclose on the Foreclosure Fraudsters, Part 2: Spurious Arguments Against Holding the Fraudsters Accountable : William K.  Black,  L. Randall Wray; Huffington Post, October 24, 2010 
- Foreclosure Defence Nationwide: Multiple Tranche Assignments; Partial Cross-Collateralizations; Fractionalized Insurance; The Web Becomes Thicker and Thicker, and We Are Only Scratching the Surface; October 19, 2010
- Washington blog: Naked Credit Default Swaps Are "Like Buying Fire Insurance On Your Neighbor´s House -You Create An Incentive To Burn Down The House"; March 1, 2010

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (98 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

KUINKA HUIJAUSTA PYÖRITETÄÄN jos tarvitsee selvennyksiä niin kaivakaa tuosta:

1.0 Pankin pääoma

1.01 Pankilla tulee olla lain vaatima minimipääoma = riittävästi "maksua".
1.02 Maksua on lainausmerkeissä koska pankkibisneksessä sen merkitys on aivan muuta kuin arkielämässä

1.03 Pankin terveyttä mitataan pääoman/vakuuksien suhteella ja tähän viitataan suhdeluvulla.

1.04 Vuonna 1988, BIS (Bank of International Settlements) laati Baselissa, Sveitsissä kansainvälisen standardin (Basel I) ppäoman ja vakuuksien suhteista. Sen mukaan kokonaispääoman tulee olla vähintään 8% vakuuksien/sijoitusten (assets) kokonaisriskistä.

Kuinka petos tehtiin?
Täytyy muistaa, että pankkien vakuuksien/sijoitusten/varojen luokittelun tarkoitus oli määrittää pääoman määrä.
Kaikkia pankin sijoituksia/varoja/vakuuksia ei suinkaan luokitella samoin. Pankkiirie keksivät nerokkaan ajatuksen luokittelusta > tästä termi riskiluotot.

Seurauksena se, että jos sijoitus on "vähäriskinen", pankilta vaaditaan vähemmän pääomaa.

Lainat luetaan sijoituksiin pankkien kirjanpidossa. Tätä on kadunmiehen vaikea ymmärtää. Hänen mielestään vakuus/varat/sijoitus on käteistä, säästöjä, omaisuutta (kuten talot ja tehtaat), osakkeet ja/tai hallituksen takaukset.
Pankin tavasta lukea luototus/annetut lainat sijoituksiin seuraa se, että nollariskin luotto ei vaadi pankilta pääomaa ja että korkean riskin sijoitukset/varat/vakuudet vaativat (ja houkuttavat) enemmän varoja. Basel-sopimuksen (I ja II-lisäys) mukaan yleiset rahastot ovat paras tapa pienentää tappioriskiä.

Hämmennystä lisää se, että pääomakin jaetaan kahteen luokkaan: Tier 1 and Tier 2 Capital

Tier 1-pääoma viittaa kirjanpitoarvoon pankin osakkeista ja varoista. Sen täytyy olla ainakin 4% pankin riskisijoitusten kokonaisarvosta. Tier 2 taas luottotappio-reservi eli raha joka on laitettu syrjään siltä vcaralta että luotot jäävät maksamatta ja pankki kärsii luototustappion. [1]
Kokonaispääoma on siis Tier 1 ja Tier 2 yhteenlaskettuna. Näin siis Basel-sopimusten mukaan. Kokonaispääoman täytyy olla ainakin 8% kaikkien riskiluottojen kokonaissummasta.

Esimerkiksi: 0 x $40 miljoonaa plus 0 x $80 miljoonaa plus 0.2 x $100 miljoonaa plus 0.5 x $200 miljoonaa plus 1.0 x $300 miljoonaa plus 1.0 x $80 miljoonaa = 500 miljoonaa dolaria/euroa/jeniä jne

Riskisijoitusten arvo on on 500 miljoonaa dollaria. Sen takia pankilla täytyy olla Tier 1-pääomaa 4% 500 miljjoonasta = 20 miljoonaa dollaria ja Tier 2 pääomaa 8% 500 miljoonasta = 40 miljoonaa. Laskuihin otettiin mukaan sellaiset sijoitukset joille oli määritetty nollaa korkeampi luototusriski.
Valtioiden maksusitoumuksia pidetään yhtä hyvänä kuin käteistä, sitä kohdellaan nollariskin luottona. Kuitenkin olemme nähneet minkä riskin mm. PIIGS-maat (Portugali, Irlanti, Italia, Kreikka ja Espanja) sekä USA ja Englanti muodostavat.
Kaupalliset lainat ovat riskialttiimpia kuin kiinteistölainat, joissa kiinteistön arvo on vakuutena.

Erilaiset arviointifirmat (Moodys, S & P, Fitch etc) antavat luottoluokituksia. Paras luokitus on AAA, alin on roskaluotto. Hallitusten sitoumukset luokitellaan AAA-luokkaan mikä Basel I-sopimuksen mukaan on todiste nollariskistä. Luottoluokitusten (ilmoitettu) tarkoitus on auttaa sijoittajia määrittämään hinta jonka he ovat halukkaita sijoituksesta maksamaan. Mitä riskialttiimpi sijoitus, sen suurempi pitää tuoton olla että se houkuttelisi sijoittajia. Jos taas tuotteella on AAA-luokitus, riskin pitäisi olla nolla. kts. myös http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2010/09/29/im...

Pankkiirien ja heidän luottoluokitusfirmoissa, keskuspankeissa, valvontaviranomaisissa ja muualla toimivien rikoskumppaniensa takia AAA-luokituksen saaneille kohteille ei tarvita takausta/reservirahastoa kuin minimimäärä.
Makaava raha, säästötilillä oleva raha tuottaa pienen säännöllisen tulon pankeille. Ahneille sijoituspankkiireille tämä ei riittänyt. Kun myönnetyt luotot (asunto- ja opintolainat, kulutusluotot jne) ovat biljoonia, pankit joutuvat laittamaan syrjään miljardeja vararahastoihin, ikään kuin vakuuksina. Se ei tuota. Tämäkin raha luodaan ilmasta tekemällä kirjaus pankin kirjanpitoon, oikeasti sitä ei ole olemassakaan. (Tässä kohtaa vilkaise taas Taloussanomien artikkelin kuvaa bloggauksen alussa olevasta linkistä).

Pankeista tuli ahneita. Lainoja alettiin kohdella sijoituksia/varoina, ja niissä on riskinsä. Riskin taso vaihteli nollasta yhteen. Mahdollisyten tappioiden kattamiseksi pankkien olisi pitänyt laittaa rahaa sivuun.

Monikaan ei tiedä että BISTRO oli JP Morgan-pankin "ihmelapsien" keksinnön nimi. Bistro on keksintö, jolla kierrettiin Basel I-sopimuksen määräykset.
Kun lainaaja ei pysty maksamaan takaisin ottamaansa luottoa, se luokitellaan tuottamattomaksi luotoksi = luototustappio.

Luototus korkoineen tuo pankeille säännöllisen, pienen vakinaisen tulon. Kysymys, jonka Bistro ratkaisi, oli "Kuinka saada jatkuva tuoton sisäänvirtaus korkoineen mutta il tappion riskiä." tai sen voi sanoa myös "kuinka saada tuotto mutta siirtää tappiot toisaalle?"

Vastaus: paketoidaan luottoriski ja myydään ne eteenpäin vakuuksina.

.Piti vain löytää taho, joka oli halukas hyväksymään riskin maksua vastaan. Näin pankki alkuperäisenä luotottajana olisi suojassa tappioilta.
Ensimmäinen iso kauppa oli JP Morganin ja EBRD:n (European Bank for Reconstruction and Development) jolla luototettiin Exxonia ja jaettiin riski = Credit Default Swap (CDS).
Pankkivalvojat olivat niin vaikutteneita tuloksista että antoivat pankeille luvan käyttää luottojohdannaisia pääoman tilalla.
Miksi velkajohdannaisia kutsutaan luottojohdannaisiksi? Velka on saatavia, samalla se on luottolaajennus luotottajalle.
Ilmiselvästi nimen merkitys on siinä, että velan kutsuminen velaksi ei myy. Jos myyt velkaa eteenpäin, se kertoo siitä ettei sinulla ole luottamusta velallisen takaisinmaksukykyyn ja että haluat takeen siitä, että saat edes jotain omiasi takaisin. Mutta jos myyt jonkun toisen ottamaa "luottoa" eteenpäin...

Siis: Exxon on AAA-luokiteltu. AAA-luokitus on -teoriassa- nollariskillinen luototettava. Silti JP Morgan halusi takeet.
Alkuperäisessä kaupassa JP Morgan antoi luoton Exxonille. Suojauksen tarve luototustappioita vastaan sai aikaan toisen kaupan, jossa myytiin alkuperäisen luoton johdannainen, derivatiivi, eteenpäin.

Myymällä siirrettiin vastuuta tappioista johdannaisen ostajalle, tässä tapauksessa EBRD:lle. Pankille jäi silti alkuperäinen laina, joka oli Basel I- ja II-säädösten alainen. sekin piti siis siirtää.
Lainojen kaupittelu yksitellen olisi aikaa viepää ja työlästä. Ratkaisu: paketointi. Eri lainoilla on kuitenkin eri luokitukset. Pankkiirit päättivät paketoida matalan riskin lainat samaan pakettiin korkean riskin lainojen kanssa. Teoriassa matalan riskin lainojen tuoton piti korvata korkean riskin lainojen riski.
Koska pankkien ahneus ei tälläkään tyydyttynyt, paketoidut lainat viipaloitiin ja myytiin taas. Näitä tuotteita nimitetään junior trancheiksi, mezzanine trancheiksi ja senior trancheiksi. Luottoluokituslaitokset antoivat (isoa maksua vastaan) hyvät luokitukset näille tuotteille. Loppu on talouskriisin historiaa.

Kun globaali derivatiivikasino alkoi pyöriä, pankit tulivat vieläkin ahneemmiksi. Suojan (CDC) myyjät tienasivat helppoa rahaa vakuuttamalla pankkeja. Pankit päättivät saada siivun siitäkin ja vakuuttaa itse itsensä. Keksittiin SPV (Special Purpose Vehicles) joka myisi itse suojaa (CDC) pankeille. Tällä tavoin siirrettiin rahaa vasemmasta taskusta oikeaan taskuun ja kierrettiin Basel I:n määräyksiä pääomasta. Sen jälkeen keksittiin että myymällä CDC:ta sijoittajille, puskurirahastoille ja eläkerahastoille, tienataan lisää. Kukaan ei tullut kysyneeksi, onko näillä suojan (CDC) myyjillä rahaa kattaa lupauksensa, jos katastrofi iskee.
Ei ollut. Kyseessä on klassinen pyramidiuijaus.

,KESKUSPANKKIEN PEITTELY-YRITYKSET
BIS (Bank of International Settlements) eli Keskuspankkien keskuspankki häärii pääpiruna peittely-yrityksessä vuosisadan talousrikoksessa. Sen on pakko.

BIS antoi Basel III-sopimuksen yhteydessä lehdistötiedotteen, jossa sanotaan mm. "Kokouksessaan 12. syyskuuta 2010 komitea ilmoitti pääomavaatimusten kaipaavan merkitsevää vahvistamista."
Tässä kohtaa voi lukea viimeistään linkin
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3907...

Yksikään pankki tai pankkiiri, luottoluokittaja tai valvoja ei ole joutunut syytteeseen. Poliitikot ovat hiljaa ja allekirjoittavat verovaroja ja pankkitakauksia iloissaan siitä että voivat olla avuksi vaalirahoittajilleen näiden itseaiheutetussa rahapulassa.
Minulla oli muuten ilo nähdä kiinnostavia asiapapereita, joista käy ilmi että PM Mari Kiviniemi (kesk) on vaalirahoittajansa Huomisen Suomi-yhdistyksen rahastonhoitaja. Vielä kiinnostavammaksi asia muuttui kun rinnalle tuotiin papereita, joista selviää että saman niminen yhdistys on rahoittanut UM Alexander Stubbia (kok) vaaleissa vuonna 2004. Yhdstys on rekisteröity kuitenkin vasta vuonna 2006. Summat liikkuvat kymmenissä tuhansissa, molempain osalta.

[1] A Subordinated debt is a debt which ranks (stand in line) in a case of insolvency/liquidation after payment to depositors and other creditors.

[2] Source: William F. Hummel, Money - What It Is, How It Works

http://www.marketoracle.co.uk/Article23092.html Financial Fraud and the Global Derivatives Casino, Mechanisms of the Scam; Politics / Credit Crisis 2010 Sep 29, 2010 By: Matthias_Chang

Vieras (nimimerkki)

Yksi syy tämän kaltaisen toimintaan on koulutuksessa.

Koulutus lähtee siitä olettamasta, että laki on aina oikeassa; laki luo puitteet toiminnalle, aina.

Todellisessa elämässä, niin poliitikon kuin huippupankkiirin, lakia luodaan itse toiminnalla. Ikään kuin ollaan lain yläpuolella.

    Parhaat aivot hakeutuvat pankkimaailmaan ja ovat siten älyllisesti poliitikon yläpuolella.

Parhaat yliopistot eivät anna eväitä ymmärtää omaa ylivertaisuutta puutteellisen lain edessä ja siitä seuraavaa yhteiskunnallista vastuuta.

K Veikko

Yksi syy tämän kaltaisen toimintaan on koulutuksessa.

Koulutus lähtee siitä olettamasta, että laki on aina oikeassa; laki luo puitteet toiminnalle, aina.

Todellisessa elämässä, niin poliitikon kuin huippupankkiirin, lakia luodaan itse toiminnalla. Ikään kuin ollaan lain yläpuolella.

    Parhaat aivot hakeutuvat pankkimaailmaan ja ovat siten älyllisesti poliitikon yläpuolella.

Parhaat yliopistot eivät anna eväitä ymmärtää omaa ylivertaisuutta puutteellisen lain edessä ja siitä seuraavaa yhteiskunnallista vastuuta.

Vieras (nimimerkki)

Eikös meille ole vuosia viestitetty, miten tärkeää on synnyttää luottamusta ja että kaikki toiminta yhteiskunnassa perustuu luottamukseen. En ole henkilökohtaisesti koskaan päässyt ymmärtämään, miksi minun tai kenenkään muunkaan pitäisi sokeasti luottaa menettelytapoihin, organisaatioihin tai asiantuntijoihin, jos on aihetta epäillä, että jokin toimissa mättäää. Niinkuin nyt on nähty, pankkitoiminta on jo rakenteeltaan ja kehitykseltään osoittautunut ei-kovin-luotettavaksi sisältäpäin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Vieras (nimimerkki)

Googlaa niin saat tietää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Joo se on katu. Mietin vain kuplan puhaltajaa.

Vieras (nimimerkki)

No olipa typerä kysymys? Roskaväen roskakommentti.

Vieras (nimimerkki)

Wall Street = Goldman Sachs ja muut sionistijuutalaispankkiirit. Näille sinäkin maksat verojasi, Suomen valtio on velkaa aika monta miljardia euroa tälle porukalle.

Jussi Vaarala

Järkyttävää luettavaa.

Ja tämä pointti on periaatteessa tärkeä pitää mielessä:

" Ei ole niin kuin tutkinnan alussa luulimme: että ongelma olisi vakuuksien monimutkaisuus. Ei, kyse on suunnitelmallisesta petoksesta, jonka tarkoitus oli päättyä ulosottoihin. Ulosotot ovat tarpeen, jotta pankit kykenisivät peittämään petoksensa jäljet. Petoksentekijän menestys vaatii petetyn tuhoamista.

Ja se taas tarkoittaa sitä, että petettyjen lainanottajien pelastaminen vaatii pettäjä-pankkien tuhoamista. Se on se epämukava tosiasia, jota Washington ei halua tunnustaa. "

Torsti Virtanen

Ei kyseessä tosiaankaan mikään vahinko ole. Ei pankkisektorin ihmiset mitään ääliöitä ole, vaikka tietenkin siltä osin ovat, että palavat helvetin tulessa tekojensa takia.

Vieras (nimimerkki)

Olet nähnyt paljon vaivaa suoltaaksesi ulos sekavan tekstimassan, joka täytyy lukea alusta, lopusta ja keskeltä saadakseen edes jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä on tapahtunut.

Et ole selventänyt näitä asioita edes itsellesi, joten miksi työnnät tämän setvimättömän suolinipun muiden syliin? Vaikuttaaksesi tietävältä?

Sinun pitäisi yrittää fiksuttamisen ja lainavaatteissa koreilun sijaan tuoda lukija tasallesi - jos itsekään olet "tasalla", jota epäilen. Muuten osaisit kertoa tämän kokonaisuuden paremmin.

Kaltaisesi ihminen käy nyt todennäkäisesti väittämään, että julkaisemasi tekstin vaikeus ja jäsentelemättömyys on lukijan vika tai että kaikkia asioita ei voi kertoa selkeästi.

Vieras (nimimerkki)

Hienoa!

Sinähän voit näyttää meille siitä mallia kuinka selkeästi asiat tuodaan julki.

Kiitos jään odottamaan selkeää esitystäsi,

Ja kun olet noin taitava se tapahtuu tietysti hyvin nopeasti.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Minusta Riikan teksti on aivan riittävän selvää, jotta siitä saa käsityksen nykyisen talouskriisimme perusteista. Voisihan tuon tekstin toimittaa uudelleen siten, että laatisi sen sanomasta ensin lyhenteen ja sitten jatkaisi ykstyiskohtien esiin tuonnilla. Tuollainen yhteenveto tai johdanto puuttuu, mutta se ei todellakaan ole ymmärtämisen este.

Enemmän kysymys on siitä, haluaako lukija uskoa alkuperäisestä pankitoiminnasta irronneen rahalaitostoiminnan raadollisuuteen. Yksinkertaisesti se on rikollista pyramiidihuijausta, jonka tuotot, jos niitä lopulta löytyy, kuuluvat yhteiskunnalla tai valtioilla, joiden alueilla huijausta on harrastettu.

Vieras (nimimerkki)

Onko sinulla lukihäiriö?

Vieras (nimimerkki)

Tässäpä klassinen esimerkki kunnon ad hominem - disinformantista. Kuka sulle maksaa tänne kirjoittelusta.

Jos teksti olisi vähääkään lyhyempi, syyttäisit todennäköisesti kirjoittajaa asioiden yksinkertaistamisesta ja mutkien suoristelusta. Mikään ei siis tietenkään kelpaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vieras,

"Olet nähnyt paljon vaivaa suoltaaksesi ulos sekavan tekstimassan, joka täytyy lukea alusta, lopusta ja keskeltä saadakseen edes jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä on tapahtunut jne"

voitko täsmentää, mitä et ymmärtänyt niin minä tai joku kommentoijista yrittää avata sinulle niitä kohtia, joita et käsittänyt?

Espoo Calls (nimimerkki)

Riikka: Olipa hyvä teksti ! Hienoa että olet jaksanut kahlata läpi tuon, ja saanut siitä erinomaisen tiivistelmän aikaiseksi.
Seuraavaksi voisi heittää suoraan nimiä ja henkilöitä taustalta. Silloin alkaa menemään mielenkiintoiseksi !

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Suuret kiitokset Riikka Söyringille perusteellisesta talouskuplan selvityksestä. Lisääkin on varmaan odotettavissa. Olennaista tässä kaikessa on tieto, että ylivoimainen osa maailmaa pyörittävästä virtuaalirahasta on luotu rikollisesti. Tästä eteen päin on kysymys siitä, milloin tämän rahoituskuplan rakentajat saadaan vastuuseen.

Minusta selkein keino olisi se, että annataan kuplan puhjeta ja samassa yhteydessä lainsäädännöllä kuoletetaan kuplatalouden velat ja saatavat. Sehän on rahaa, jota todellisuudessa ei ole olemassakaan, tai on niin kauan kuin enemmistö ihmisistä siihen uskoo. Se kuitenkin on pelkkää uskoa, ei todellisuutta.

Tällä tavoin toimien valtiot ja reaalinen elinkeinoelämä toimisivat aivan samoin kuin siihenkin asti. Meilla olisi sama teollisuus, maatalous yhteiskunnat kaikkieen. Vain sitä rasittava syöpä olisi leikattu pois.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mitä tehdään juutalaisille?

Vajakki Väärälä (nimimerkki)

Sää voisit ainakin työntää sen kalasi just sinne kun ei sulla ole koskaan mitään asiaakaan.

Vieras (nimimerkki)

Sijoittajat, jotka höynähtivät ahneuttaan johdannaisiin ovat menettäneet rahansa. Valitettavaa on, että heissäkin on tavallisia ihmisiä, jotka ovat sijoittamiseen käyttäneet ison osan säästöistään, siis oikeata rahaa.

Oikea tapa olisi tietysti antaa markkinoiden hoidella ongelma ja antaa pankkien kaatua.
Verovaroin tuettuna pankkien ja sijoitusyhtiöiden riskipeli vasta realisoituisi voitoiksi.

repe (nimimerkki)

Zionazimaan paljastukset toivat välittömästi paikalle jo yhden närkästyneen trollin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tosiaan. Sosialidemokratia on sionismin tippuri.

Vieras (nimimerkki)

Ei tiedä, vaikka kaikenmaailman tippurit löytyvät lähempää Snellmania.

repe (nimimerkki)

Oli tietysti kommentti Vieraalle, eikä väliin kirjoittamisen aikana ängenneelle demarille.

VeliSynkkä (nimimerkki)

SKENAARIO !

Oletetaan, että kaikki yllämainittu pamahtaa silmille 1.3 - 2011 !

- Kaikki luototus loppuu kaikilta. Myös Valtioilta.
- Tällöin Suomelta puuttuu joka kk. 1000 000 000 Euroa eli 1 MRD €.
Ja vuositasolla 10 000 000 000 eli 10 MRD Euroa !

Valtio on siis kassakriisissä.

1. Mitkä ovat asian HYVÄT puolet ?

2. Mitkä ovat asian HUONOT puolet ?

Mitä sanoo Jouni ! Entä muut ?

VeliSynkkä
Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
( + Taustasäveltäjänä Alter Ego eli Igor von Brutalisshwili)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pannaan pankin perustamispaperit heti vetämään.

Vieras (nimimerkki)

Joo, pankkiryöstö ei ole mitään pankin perustamiseen verrattuna.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Perustele. Kyllä Nordeankin on joku tai jotkut perustaneet.

VeliSynkkä (nimimerkki)

Voi HelWette ! Jouni Pirulainen !

Mä tunnen suurta epävarmuutta ton perustamisen suhteen !

Kun en oo yhtään perustanut; Olen vaan ostanut, likvidoinut, lopettanut saattohoidellut, pilkkonut niitä ja sen semmoista !

Olen ihan vaan yksinkertainen PANKKITEURASTAJA ! Huah ! :-(

Ongelma ! Mistäköhän me löydettäisiin PERUSTAMISOSAAJA ?

VeliSynkkä
Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
( + Taustasäveltäjänä Alter Ego eli Igor von Brutalisshwili)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mulla on vähän sama ongelma. Onneksi oli sentään RUÅTSIN valtion syliin kaatunut pankki ; ) Mulla on tili Ossuuspankissa, mietin voisko sen ottaa haltuun.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Niin onahn näitä niinkö vappaita pankkeja, mutta nethän ei ratkase tätä valtioitten ja siis maailman tallouskuvioita, Siis esimerkiks tämmönenhän on ja on muitaki http://www.jakfinland.fi/mediawiki/phase3/index.ph...

Vieras (nimimerkki)

Vastaus Velisynkän kysymykseen

1. Hyvät puolet: Totuudessa eläminen on kuitenkin parempi kuin harhassa tai jatkuvassa epätietoisuudessa.
Olisi oikeastaan mukavaakin aloittaa ns. puhtaalta pöydältä.
Solidaalisuus ja inhimillisyys lisääntyisi, heikoista alettaisiin oikeasti pitää huolta kun ei tarvitsisi odottaa että valtio hoitaa asiat. Tämän katastrofin vuoksi ei kuitenkaan tulisi nälkäkuolemia Suomeen.

2.Huonot puolet: Raha on useimman suomalaisen jumala ja kun raha-jumala kupsahtaisi, tulisihan siitä aikamoinen tyhjyys moneen puseroon.
Poikkeus-lait voimaan, asunto-velalliset saavat asua kodeissaan,elintarvikkeiden jako, kaikki maat käyttöön- siemenien jako, ihmisiä ruoantuotantoon ym. ym. opiskelua kuinka ennen selvittiin - kyllä suomalainen oppii vielä nykyäänkin kun tarpeeksi tiukalle menee.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hyvä asia olisi myös omavaraisuuden paluu ja sen järkevyyden oivaltaminen.

Nythän esim. maatalouspolitiikkamme -tai EU:n maatalouspolitiikka, miten haluatte- ei suosi omavaraisuutta. Tuleeko paluu pettuleipäjaksoon ennen kuin hitainkin ymmärtää omavaraisuuden edut?

Vieras (nimimerkki)

Saattaapi olla, että tulee vielä nälkä ennenkuin kasvaa järki. USA:ssa se jo ymmärretään survival-liikkeissä ja varaudutaan oikeasti siihen, että ruokakaupat eräänä päivänä tyhjenevät humps.

YK:han juuri pari päivää sitten muuten varoitti myös siitä, että ruoan hinta on historian korkeimmissa lukemissa.

Vieras (nimimerkki)

Vastaus Velisynkän kysymykseen

1. Hyvät puolet: Totuudessa eläminen on kuitenkin parempi kuin harhassa tai jatkuvassa epätietoisuudessa.
Olisi oikeastaan mukavaakin aloittaa ns. puhtaalta pöydältä.
Solidaalisuus ja inhimillisyys lisääntyisi, heikoista alettaisiin oikeasti pitää huolta kun ei tarvitsisi odottaa että valtio hoitaa asiat. Tämän katastrofin vuoksi ei kuitenkaan tulisi nälkäkuolemia Suomeen.

2.Huonot puolet: Raha on useimman suomalaisen jumala ja kun raha-jumala kupsahtaisi, tulisihan siitä aikamoinen tyhjyys moneen puseroon.
Poikkeus-lait voimaan, asunto-velalliset saavat asua kodeissaan,elintarvikkeiden jako, kaikki maat käyttöön- siemenien jako, ihmisiä ruoantuotantoon ym. ym. opiskelua kuinka ennen selvittiin - kyllä suomalainen oppii vielä nykyäänkin kun tarpeeksi tiukalle menee.

Vieras (nimimerkki)

Painoinko liian pontevasti kun tuli kahteen kertaan ? Huomasin vaan tuossa lukiessa, että eihän huonoja puolia tullutkaan :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Kiitos Riikka ja no niin siinähän sitä taas on. Eikä kannata hioa ja purra valhmiiksi, net jokka lukkee kyllä käsittää. Ja pankkipuolueet on ja siis Kiviniemiki on tietosesti mukana tuommosessa. Ja lisäksi net ei tiä eikä käsitä, nuot politiikot.

Luottamus on yks tapa höntittää ihmistä. Ja turvallisuus liittyy siihen. Semmosia ei oikeasti ole olemassakkaan, ko turvallisuus, jota hallitus meille hommais. Semmoenen ei ole totta eikä ees mahollista.

Ja saapa nähä, mihin tämä homma mennee tai kaatuu siis.

Vieras (nimimerkki)

Ei taida kriisit loppua eikä maailma tervehtyä ennen kuin bankstersit viedään saunan taakse.

Vieras (nimimerkki)

Ei kai mutta niitä pitää vahtia ja kytätä ja vahtia ja kyylätä ja vahtia ja vahtia..

Ei meitä.

Riikka Söyring (nimimerkki)

Eilen ulkomaan lehdissä Brasilian finanssiministeri vihjaili ryhtyvänsä toimnepiteisiin estääkseen nyt kehitteillä olevan valuuttahyökkäyksen Brasilian kimppuun.

Tämän päivän ulkomaan lehdissä Portugali on kaatumassa, ja Belgian epäillään seuraavan: EKP ryhtymässä toimiin.

Että se siitä kriisin ja laman ohittamisesta, mistä VM Katainen puhui hiljattain.

Vieras (nimimerkki)

Katainen ymmärtääkseni puhui tänään lehdissä ihan jotain muuta. Varoitteli, että Irlanti ei jää viimeiseksi pelastettavaksi (hmmm...niinkuin sitä ei olisi arvattu).

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viime viikolla -vai oliko peräti toissa viikolla- "homma oli hanskassa" Kataisen mukaan.

Tällä viikolla uudet tiedot ;)

Veikkaan Italiaa. Ovat pelanneet off-sheet rahaa kasinossa.

Vieras (nimimerkki)

Kieltämättä sama mielenmuutos muistuu mieleen kesältä ja syksyltä 2009. Kesällä meillä Suomessa ei vielä ollut mitään hätää, kunnes...

Vieras (nimimerkki)

On tietyssä mielessä perusteltua rauhoitella siihen saakka, kun on pakko paljastaa, että liemessä ollaan.

Syyt: paniikin välttäminen ja haluttujen ratkaisujen läpivienti ilman keskustelua.

Homman nimi: kriisiviestintä.

Vieras (nimimerkki)

Zionistien hyökkäys David Ickea kohtaan on todella hävytön mielestäni.

http://www.davidicke.com/headlines/43292-oh-they-a...

http://www.davidicke.com/articles/political-manipu...

Ja mitä rahaan tulee, niin kenenkään valtion ei pidä antaa pois omaa rahanluontioikeutta ja kontrollia.

Jos valtiolla on oma rahanluontioikeus ja kontrolli siihen, niin se ei ole kenellekkän ulkopuoliselle velkaa puupennin vertaa.

Harmi vain, että käytännössä kaikki valtiot ovat luovuttaneet rahansa mm. House of Rothschildien haltuun, myös Venäjä ja Kiina.

Joten tässä nyt sitten taas kun "pelastetaan" Portugalia, niin itseasiassa kupataan kansojen varat ns. markkinavoimille, joita Rothschildit ja co. täysin hallitsee ja melkein kokonaan omistaa.

He omistavat niin paljon markkinavoimista, että he manipuloivat valtioiden korkoja, eli tässä tapauksessa Portugalin ja Espanjan korkoja.

Ja salaseuraverkoston, minkä he ovat luoneet joka maahan, ei vähäisimpänä vapaamuurari järjestelmä, jonka yksi symboli on heksagrammi, niin poliitikot ovat heidän taskussaa, myös suomessa.

Katainen ja co. ovat House of Rothschildien agentteja.

sinkd. (nimimerkki)
Minä vaan (nimimerkki)

Ei tämä rahaprobleema ratkea ilman nykyistä syvempää kriisiä, joka pakottaa poliitikot ajattelaan ja kansalaiset huomaamaan että valta kuuluu kansalle ja sitä täytyy myös käyttää (rakentavassa mielessä ja laillisin keinoin), koska poliitikot eivät sitä käytä tai eivät osaa tai halua sitä käyttää.

Raha ja siihen liittyvä toiminta pitää palvella yhteiskuntaa eikä päinvaistoin. Tämä toteutuu vasta erittäin syvän kriisin jälkeen.

Jääkäämme siis odottelemaan ja ihmettelemään kuinka syvälle yhteiskunnat uppoaa, ennen kuin suunta vaihtuu ja porukka ymmärtää.

sinkd. (nimimerkki)

Kiitos Riikka, erittäin mielenkiintoista tekstiä

Kartsa (nimimerkki)

Jos inflaatio tarkoittaa sitä että rahaa on suhteessa talouden reaaliseen tulokseen liikaa, niin mitä väliä on sillä mikä taho sen liian on luonut? Kun näes jaksetaan toistaa että valtion setelirahoitus johtaa inflaatioon. Jumankekka siis mistä reiästä tämä ajatus alunperin kaivettiin.

Se on inflaation suhteen aivan sama mikä taho sitä rahaa tekee kunhan sen kierrossa oleva määrä pidetään oikeana. Sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden suhteen se sen sijaan ei ole aivan sama kuka hommaa kontrolloi.

MrrKAT (nimimerkki)

Ei kaikkea voi petoksilla selittää ellei itsehuijausta sellaiseksi lasketa.

Suomesssakin tunnetun Musta Joutsen-teoksen(Terra Cognita) tekijä, riskianalyytikko ja matemaatikko Nicholas Nassim Taleb pitää kirjassaan yhtenä pääsyyllisistä kriisiin Nobel-tason henkilöitä, Harry Markowitz, William Sharpe, Robert Merton, Myron Scholes, Robert Engle, Franco Modigliani and Merton Miller. Ja toki Nobel-komiteakin sitten osasyypää. He upposivat osittain itsekin mukana koska liian sokeasti luottivat liian tieteelliseen yksipuolisiin malleihinsa ja luomiinsa talousinstrumenttehin ja ennustuksiinsa. Viime kädessä mallittamattomin komponentti on arvaamattomat ihmisaivot (ja näiden yhteinen panikointi).
Sen mallittamisessa ollaan tuskin edes alussa.

http://www.reuters.com/article/idUSTRE68R2SK20100928

Maailman älykkäinkin voi erehtyä, gravitaatioteorian luoja Isaac Newton(1642-1727) menetti itse suurimman osan rahoistaan osakekeinottelussa. Hänen lähellään ei kannattanut mainita sanaa osake sen jälkeen, olisi ns. hyppinyt seinille. Otti ilmeisesti kunnian päälle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

MrrKat,

olet oikeassa siinä ettei kaikkea voi petoksilla selittää.
Edes itsepetoksilla ;)

Minusta tekstikooste kuitenkin puoltaa paikkaansa keskustelunavauksena.
Osainnoitus aiheeseen tuli siitä, että vuonna 2009-2010 vielä oli paljon ihmisiä joiden mielestä talouskriisi oli Islannin(!) syy.

Olen jo aiemminkin sanonut, etten ole ekonomisti, talousanalyytikko tai sijoittajaguru. En ollut kiinnostunut rahasta, koska sillä ei saanut asioita jotka olivat minusta tärkeitä.
Nytkin olen kiinnostunut talouden mekaniikasta, ja siitä kuinka se saadaan palvelemaan yhteistä hyvää, ei vain harvain etua.

Mutta minä vasta opettelen talousasioita. Se oikeastaan erikoisen hienoa elämässä onkin, ettei koskaan aamulla herätessään tiedä minkä uuden tiedon kanssa käy illalla nukkumaan!

Josta syystä haluan keskustella näistä asioista. Paljon.

Kääntämisestä on ollut apua: kun paneutuu tekemään ymmärrettävää kokonaisuutta, ja pyrkii välittämään eri puhujien "elämää" ja sanomisten asiasisältöä, sitä miettii itsekin tekstisisältöä aivan uudella tavalla ja paljon perusteellisemmin.

Tästä syystä myös kerron, onko tekemäni käännös "pikainen", "nopsa", "lyhennelty" ja "vapaasti käännetty": se on tapa sanoa, miten minun osuuteni on vaikuttanut/saattanut vaikuttaa tekstiin.

Toivon yhä, että aina useampi ja useampi alkaisi itse tutustua alkuperäisteksteihin/-lähteisiin ja sitten ajatella. Ja sitten keskustella.

MrrKAT (nimimerkki)

No en minäkään juuri paljoa tiedä talousasioista enkä instrumenteista edes sen Lindblomin vertaa. Jos se lohduttaa ..

Vasta melko äskettäin tajusin mm. että "raha" voi tulla tyhjästä ja kadota tyhjään.

Esimerkkinä joku tulppanihullutus 1600-luvulta, ensimmäinen osakekupla. Jos joukko ihmisiä kokee jonkin materiaalisesti hyödyttämän (mustat tulppaanit) hirvittävän arvokkaiksi ja iso osa ihmisiä pitää yhtäkkiä sitä arvokkaana (muotikupla), niin tulppaanien omistajat ovat rikastuneet tyhjästä, ihmisten arvostuksista. Ja kun odotetaan hintojen nousevan niin rikastuu pelkästä odotusarvostakin. Sitten jos kupla puhkeaa niin "raha" eli varallisuus katoaa tyhjää, koska +odotukset ja arvostukset katosivat tyhjään.

MrrKAT (nimimerkki)

Muistelen että joskus 1990-luvullakoseoli silloisen Postipankin pääpomo Lindblom tunnusti, ettei edes ymmärtänyt kaikkia uusia hieno talousinstrumentteja ja papeita mitä USA:ssa oli noussut muotiin.
Satojen miljoonien tappioiden jälkeen joutui lähtemään Postipankista.

Onko tyhmyys synti?

Vieras (nimimerkki)

Ehkä ei, mutta häpeä se kyllä on, jos on hommissa, joissa pitäisi olla viisaampi :-)

MrrKAT (nimimerkki)

Mutta sanotaanhan myös että johtajan pitäisi aina kerätä ympärilleen itseään viisaampia työntekijöitä ;D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

MrrKat,

tuli muuten mieleen noista tieteellisistä instrumenteista ja hypoteeseihin luottamisesta: James Lovelock, Gaiahypoteesimies, sanoi haastattelussa, että ilmastonmuutoksen seurauksia ei pitäisi ennustella, se on vastuutonta koske tutkijat eivät TIEDÄ mitä tapahtuu.

Lovelockin mukaan mallinnokset perustuvat tiettyjen tekijöiden huomioimiseen mutta koska kaikkia ilmastoon vaikuttavia tekijöitä ei tunneta -niiden olemassaolosta ei edes tiedetä- niitä ei ole voinut laittaa tietokoneohjelmiin > tulokset vastuutonta arvailua, jolla palvellaan aivan muita kuin tieteellisiä tarkoitusperiä.

Lovelock uskoo maan olevan itsekorjaava entiteetti, jota on turha sorkkia.

MrrKAT (nimimerkki)

Kyllä se on pakko ennustella, eri asia mitä on julkistettava päivästä toiseen. (Koska ihmisparan inforuoansulatussysteemi on rajallinen).

Tieteen hypoteesien ja teorioiden tehtävänä on tehdä ROHKEITA mahdollisimman tarkkoja mutta perusteltuja ennusteita. Humbuugimallintajat (astrologit,horoskoopit jne) taas pikemminkin puhuvat epämääräisen ympäripyöresti ja epätarkasti vihjaillen.

Ei taloustieteenkään laitoksia lopeteta sen takia että "ennusteet on turhia, kun mustia joutsenia emme osaa ennakoida, mennään kotiin", koska jotain voi aina ennustaa.

Lovelock on ilmeisesti melkoinen NASA-nero ja hän sanoo:
"Viime vuosina Lovelock on aiheuttanut kohua puhumalla voimakkaasti ydinvoiman puolesta, koska hänen mielestään ydinvoima on ainoa realistinen keino pysäyttää ilmaston lämpeneminen. Hän uskoo ilmastonmuutoksen aiheuttavan miljardien ihmisten kuoleman" -wikipedia

Turhalla sorkkimisella hän tarkoittaa tätä: Ihminen lisännyt +C:tä.
Toinen ihminen yrittää korjata sitä lisäämällä +D:tä. (esim. levittämällä kalkkia tai muuta aurinkoa heijastavaa meriin tai mantereille). Tässä on sitten kaksi vaarallista huonosti ennakoitavaa muuttujavaikutusta C ja D. Tämä on vaarallista sorkkimista.

Järkevämpää on korjata aiheuttamansa tilanne vähentämällä eli -C. (Siirtymällä enemmän ydinvoimaan jne). C:n vähentäminen ei ole tällaista sorkkimista.

Gaia-hypoteesi (maa itsesäätelevä) ei ole (täydessä muodossaan) tiedeyhteisön hyväksymä. Ainakin uudempien geologisten tietojen valossa maan on vaihdellut aavikot, tropiikki, liki jääpallo -väleillä monet kerrat. Jonkin verran on säätymistä niin ettei CO2:sta kerry liikaa tai liian vähän elämän säilymiselle mutta ainakaan "ihmisen eloonjääämistä maa ei ajattele eikä sääli".

Riikka Söyring (nimimerkki)

Ilman hiilidioksidia ei ole elämää, ja maapallon geologisista kausista tiedetään että 1000 ppm pitoisuus Co2:ta oli ilmakehässä
vuosimiljoonien ajan ja kasveilla meni lujaa > myös eläimillä meni lujaa.

Nyt on 385 ppm ja Gore haluaa sen alle 200 ppm > kasvillisuus alkaa kuolla.

hiilimonoksidi CO sitten taas toinen juttu. Mutta maan päällä kaikki on pääasiassa hiiltä, vettä ja happea: hiilihydraatit, solut, kaikki.

Huom. pari vuotta sitten itsekin nielin typerän luottavaisena median ladelmat ilmaston lämpenemisen haitoista.

MrrKAT (nimimerkki)

Jos on vain normaalien uutismedioiden, iltisotsotsikoiden varassa, niin sekavaahan se on. Toimittajien luonnontieteellisen sivistyksen olemattomuus tuhoaa uskottavuutta.

Kuten esim. toissapäivänä 11.1. Australian tulvista sekä YLEn nettisivut, että (kuulemma) MTV3 koko päivän toitottivat että Australian Brisbanen tulva on korkealla koska oli muka täysikuu:
""Ylhäältä tulee vesi alas jokeen. Samaan aikaan merenpinta on korkealla, koska on täyden kuun aika, ja vuoroveden huippu saavutetaan torstaina", sanoi arkkitehti ja suomalaisten liiton pomo Hietikko."

Valtavat mediatalot täynnä toimittajia eikä yksikään älyä vilkaista edes almanakkaa! Ausseissa on kyllä sama kuu ja täysikuu on vasta ensi viikon ke 19.1. klo 23 ja tulvavuoksin huippu "king tide" vasta pe 23.1.2011.

Mutta jotain ilmastouhan vakavuudesta kertoo se, että itse
Lovelock on kääntänyt kelkkansa ydinvoiman vastustuksesta ydinvoiman kannattamiseen.

Jopa 2000 ppm CO2 on ollut jurakaudella, mutta ihmiskunta ei niin kuumassa ja kuivassa olisi elänyt. Ja tuo CO2 taso voi tehdä jo hengitysvaikeuksia heikoimmille.

MrrKAT (nimimerkki)

Korjaus, tuo lainausmerkissä oleva oli osittain minun foorumikommentti, tässä alkuperäinen:
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/01/australians...

"- Ylhäältä tulee vesi alas jokeen. Samaan aikaan merenpinta on korkealla, koska on täyden kuun aika, ja vuoroveden huippu saavutetaan torstaina. Lisäksi sademäärä on noin 300 milliä päivässä, täällä sataa vettä yötä päivää kaatamalla, kuvailee Brisbanessa asuva arkkitehti ja Australaasian suomalaisten liiton puheenjohtaja Mikko Hietikko puhelimitse YLE Uutisille."-YLE nettisivut 11.1.2011

Onneksi mulla ei ole tv:tä niin ei tarvitse lupamaksua maksaa tuhansille "tyhmille" toimittajille ;D

VeliSynkkä (nimimerkki)

VeliSynkkä
Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
( + Taustasäveltäjänä Alter Ego eli Igor von Brutalisshwili)

Joops eli HOOPS ! Kiitos Riikka ! Sulla tekstit PARANOO ! Kyllä !

Ehdotuksia!

1. Toi Sun kuva, vaihtaisitko vaikka sen näin uudenvuoden kunniaksi ! OK?

2. Sun kirjoittajaprofiili on hieman sekava !

Voisitko ajatella, että sanosit mistä aiheista kirjoitat yleensä .
Ja sitten joka jutun edessä olisi ISOLLA että juttu koskee TIIVISVANOJA !

VS
KAIKILLEKKIN tiedoksi maailman suurimmasta lentoyhtiöstä - USAF - Air Force !

Länsimaiden, erityisesti NATO ja USA n Armeijan logistiikka, miehistön siirrot, ja tarvikkeet, aseet, ampumatarvikkeet, vangit, päällystö, varaosat, palkkarahat, koulutusmatskut ja 175 000 muuta sämblniskiä kuljetetaan LENTOKONEILLA.
Kaikenmerkkisillä ja hirveesti erityisesti pikku ja isokoko HERCULEKSILLA !

Aiemmin tein siis Eurooppalaisille IsoPankeille Independent Contrachtöörinä erilaista selvityskeikkaa, keikkaa, jossa perustapahtumat alkoivat Euroopassa ja selvitystyön ja jahdattavan jäljet johtivat lähes aina aasiaan, indokiinoihin, Tahaikkuihin, Laosin, Indonesiaan, Etelä ja pohjois Vietnamiin !!! HURRAH !!! Etelä, keski ja väliamerikkoihin ja vaikka mihin vinosilmä, banaani, kommunisti, diktaattori yms " Persialaisiin Bordelleihin " !

Mun duunikuva oli siis liikkua usein HELVETIN LIUKKAASTI ja siihen oli kolme vaihtoehtoa, Pankin johtokunnan oma putki, vuokrajetti
( vitunkallis ) tai nää 10 t miljoonat USA n ja NATO jen SIIRTOLENNOT !

No mä olin joka tapauksessa hyvää pataa niitten, eli ilmavoimien ykkösketjun hanujen kanssa, koska mä olin PANKINJOHTAJA täysin rajattomalla limiitillä, ja välittömällä päätöksenteolla ja pystyin ja halusinkin konvertoida niitten paskalainoja ( Talo, prätkä, Urheilu + muut kolme autoa, lasten opiskelu, ääliöämmän 35 000 Dollarin korttivelat ja kaikki muu paska. Mä siis niputin lainat, annoin niille viis vaparia, usein 0 - korolla jne.

Kaikki tää alta 30 minuutin. OK?

Ostelin usein asuntojakin, ainakin joitain satoja, käteisellä, mutta paikallisilta pankeilta, luokkaa 20 - 50 kappaleen ryppäissä jonkun gryndarin konkurssin jälkihoitana, mutta VÄHINTÄÄN 50 % TUKKUALENNUKSELLA ! Jep !

Mä eli Me maksettiin heti eli fyrkat oli niillä tilillä AINA alta 12 tunnin !

SITTEN ne eli nää lentopomot usein älys kysyä et mitä mä voisin tehdä SUN hyväksi ?
No, ne järkkäs mulle semmosen " Kenraalikortin " eli muovilätkän jota vilauttamalla alkoi tapahtuun ja aivan helvetin nopeesti.

Lopputuloksena oli että mulla oli käytännössä OMA maailmanlaajuinen lentokuljetusjärjestelmä, vähintään Everstiluutnantti tason saattajat, erilaisia kersanttiitason poninhäntä misuja ja kädestä kiinnipitäjiä lähtömaassa ruokailuineen ja tulomaaassa erittäin tasokkaine, esiupseeri Bungalow tyyppisine KENTTÄMAJOITUKSINEEN + kuljetukset, informaatio, kontaktit ja mitä kaikkee.

Mä olin siis JUMALAN SYÖTTÖPORSAS ! Huah ! Kyl se raha puhuu ! KYLLÄ !

Nää lentokoneet oli tosin kyllä varsinaisia jyrinäpettreitä ja rumina perkeleitä, ei mitään äänieristeitä tai muitakaan vuorauksia.
No, ne oli sotilaskoneita ja mä nyt nukun melkein missävaan. Jep !

Mulla oli sitten tapana et mä järkkäsin miehistölle semmosen " Olen Vitun Kiitollinen Hyvästä Palvelusta, Mutta antakaa mun Nukkua setin " ! Pls
Semmonen trollikka, eli intendentuurin toimisto oli järkänny mun autonkuljettajalle ja saattajille, jossa oli aina sama satsi lahjusherkkuja:
- Keissi eli laatikko MUSTALEIMA Whiskeytä ( 24 Flindaa )
- Edustava ja laaja valikoima ( 100 kpl ) Silkkisiä Boxer tyyppisiä PIKKUHOUSUJA. Lohikäärmekuvituksilla.
- 10 kunta laaadukasta hieromasauvaa
- Extra Large putelit silikoni geeliä ( Pornoammatilaisten käyttämää )
- 5 kiloa suklaatia
- 5 kiloa martzibaaneja
- 6 Shampanjapulloa
- 6 laajaa kylpytaki - pyyhe - puteliasetelma - kylpysettiä. JEP

No, mitä tapahtu ?
- Ne anto mun nukkua! SE se oli tärkeintä ! UNI ! HelWetti soikoon ! UNI !
( mulla oli semmonen räätälöity, ylikokonen, taistelunjohtajan matka kenttävuode järjetelmä, alkaen kahden tähde kenraalien käyttöoikeuksista. 2,5 metrii pitkä, hiilidioksiidi paukulla täyttyvä, 1,5 metrii levee. HÖYHENPATJA jne, jne, jne.
- KUKAAN EI KOSKAAN VITTUILLUT MULLE !
- Kaikki oli aina ÄÄRETTÖMÄN myönteisiä ja ystävällisiä.
- Oltiin vähintään kerran kuukaudessa jossain ARMY n lehdessä, usein kannessa jne. MAINE RÄJÄHTI !
- Sama satsi vastaanottajapään väelle ja taas sirkuspyöri ja pellet pomppi !

Ai mitä maksoi ? En itseasiassa tiedä, mutta EI PALJOAKAAN, koska USAF jne osaa ostaa ja viina tuli verottomana, kun mulla oli sekä Sveitsin että Saksan Diplomaattipassit. Jep !
VS
Ai miksi kerroin ? No oottekos koskaan käyneet Seutulassa ? OK?
Siellähän on se lähtevien ja tulevien taulu jne.
SEN mukan lentoja on yht vaikka 60 KPL.
MUTTA miksi niittä kuitenkin on vaikka 120 kpl ? Ja mitä ne harmaanvihreet koneet siellä KAUEMPANA oikeiin on ? Häh ?

KUVIA lentsikoista !
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lockheed_C-130_Hercules
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lockheed_AC-130
http://www.google.fi/search?sclient=psy&hl=fi&rlz=...
http://www.google.fi/search?sclient=psy&hl=fi&rlz=...
http://www.google.fi/images?hl=fi&expIds=17259,172...
http://fi.wikipedia.org/wiki/B-52_Stratofortress

Vieraana (nimimerkki)
Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vieraana,

jee!!!!

Nostetaanko kimppakanne täälläkin? Lakimiehiä, anyone?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Taloussanomissa Jan Hurri analysoi euroalueen kriisiä seuraavasti:

Portugalin valtiolle selviää tänään, vieläkö sille riittää luottoa rahoitusmarkkinoilla ja millä hinnalla. Samalla selviää, kaatuuko Portugali Kreikan ja Irlannin perässä hätärahoituksen varaan saman tien vai vasta lähikuukausina.

Siihen eivät ainakaan rahoitusmarkkinat enää usko, että Portugali selviäisi tästä kriisistä omin voimin. Markkinanoteerausten perusteella on enää epäselvää, milloin Portugali esittää avunpyyntönsä.

Nopeimmillaan Portugalin valtion markkinarahoitus voi olla katkolla jo tänään, kun se yrittää hankkia velkakirjojen huutokaupalla toista miljardia euroa tuoretta lainarahaa.

Ellei Portugali saa tarvitsemaansa lainamäärää edes joten kuten siedettävällä korolla, on sen turvauduttava hätärahoitukseen välttyäkseen kassakriisiltä.

Viimeaikaisten markkinatapahtumien perusteella näin tapahtuu hyvin pian, sillä markkinat vaativat Portugalin velkakirjoilta jo nyt korkeampaa korkoa kuin Kreikka ja Irlanti maksavat tukiluotoistaan.

Portugalin valtion avunpyyntö olisi iso askel kohti eurokriisin lopullista ratkaisua. Samalla se olisi iso askel kohti tuntematonta, sillä kukaan ei vielä tiedä, miltä tuo kriisin lopullinen ratkaisu näyttää.

Mitä tapahtuu
Portugalin jälkeen?

Euromaat, EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sekä euroalueen keskuspankki EKP ovat viime kevään Kreikka-paniikin jälkeen käyttäneet tai luvanneet velkaisimpien eurovaltioiden tukemiseen yhteensä lähemmäs tuhat miljardia euroa.

Viime vuonna hätäluottojen varaan kaatuneiden Kreikan ja Irlannin jäljiltä hätärahaa riittää varmuudella vielä Portugalin tarpeisiin. Kolmikko kuuluu euroalueen suhteellisesti velkaisimpiin mutta absoluuttisesti pienimpiin maihin, joten niiden tukemiseen suuremmilla mailla on varaa.

Mutta runsaatkaan hätävarat eivät riitä mihin vain.

Tähän mennessä varatut hätävarat riittävät varmuudella Kreikan, Irlannin ja Portugalin kolmen vuoden rahoitustarpeisiin, mutta eivät sen pidemmäksi aikaa tai kolmikkoa suurempien maiden tarpeisiin.

Sen jälkeen alkavat arvoitukset.

Vielä ei ole EU:n alustavia hahmotelmia tarkemmin tiedossa, mistä ja minkälaisin ehdoin Kreikan, Irlannin tai Portugalin valtiot saavat rahoitusta kolmen vuoden kuluttua.

Siitä ei ole senkään vertaa tietoa, mitä tapahtuu, jos Portugalin jälkeen yksikin muu euromaa saa porttikiellon rahoitusmarkkinoille. Etenkään, kun markkinoiden seuraava silmätikku on suuriin euromaihin kuuluva Espanja.

Espanja olisi liian
suuri pelastettavaksi

Markkinakorkojen perusteella korkosijoittajat epäilevät Portugalin jälkeen seuraavaksi eniten Espanjan luottokelpoisuutta. Viime kuukausina myös Italian ja Belgian markkinakorkojen kohoaminen on vihjannut luottamuksen murenemisesta.

Espanja on euroalueen neljänneksi suurin talous, jolla on enemmän valtionvelkaa kuin kolmella pienemmällä kriisivaltiolla yhteensä. Espanja voi jo olla liian suuri maa muiden euromaiden pelastettavaksi.

Espanjankin velka on vielä pientä Italian valtionvelan rinnalla. Italian valtiolla on maailman kolmanneksi eniten velkaa, vielä runsaammin velkaa on ainoastaan Yhdysvaltain liittovaltiolla ja Japanin valtiolla.

Ketjureaktion pelko onkin kenties tärkein syy, miksi Portugalin mahdollinen avunpyyntö hermostuttaa rahoitusmarkkinoita.

Jos markkinat alkavat Portugalin jälkeen toden teolla kaihtaa Espanjan valtion velkakirjoja, ja jos Espanja hakee muiden euromaiden hätärahoitusta, alkaa saman tien eurokriisin vaikea vaihe.

Kriisi tuskin ratkeaa
tähänastisin toimin

Eurotaloutta seuraavat analyysiyhtiöt ja pääomamarkkinoiden suurpankit ovat vuodenvaihteen molemmin puolin julkaisseet lukuisia katsauksia ja ennusteita eurokriisin etenemisestä.

Yksikään virallisesta EU-totuudesta riippumaton katsaus ei usko kriisin helppoon ratkaisuun.

Päinvastoin eurokatsauksista samoin kuin viimeaikaisista markkinatapahtumista käy vaivatta selväksi kolme johtopäätöstä:

1) eurokriisi ei ratkea tähänastisin toimin, vaan kriisi jatkuu, laajenee ja pahenee tähänastisista tukilupauksista ja muista kriisitoimista huolimatta,

2) eurokriisi ei ratkea itsestään esimerkiksi kriisimaiden odottamattoman vientivetoisen talouskasvun avulla, ja

3) eurokriisiä eivät myöskään ratkaise Kiinan tai Japanin lupaamat tukitoimet.

Eurokatsauksista ja markkinatapahtumista ilmenee selvästi, että euromaiden on itse ratkaistava oma kriisinsä. Selväksi käy myös, että aika alkaa käydä vähiin.

Velkasaneerauksia
odotettavissa

Suorasanaisimpiin ja samalla perusteellisimpiin eurokatsauksiin kuuluu yhdysvaltalaisen suurpankin Citigroupin laaja raportti, jossa pankin Euroopan pääekonomisti Willem Buiter latelee uuden kriisivuoden alkajaisiksi euromaille madon luvut.

Buiterin mukaan tähänastiset kriisitoimet eivät tee muuta kuin lykkäävät totuuden hetkeä. Hän odottaa eurokriisin jatkuvan jopa vuosia – ja pakottavan euromaat lopulta radikaaleihin ratkaisuihin.

Ennen kuin kriisi hellittää, on Buiterin mukaan euromaiden ja EU:n kasvatettava hätärahastojaan tuntuvasti tähän mennessä varattuja summia suuremmiksi. Samoin EKP:n on hänen mukaansa vielä kasvatettava omia tukitoimiaan merkittävästi.

Ja vaikka näin kävisi, olisi Buiterin mukaan "useiden" eurovaltioiden lopulta joka tapauksessa turvauduttava velkasaneeraukseen. Myös euroalueen ylisuuren ja ylivelkaisen rahoitusalan saneeraus on hänen mukaansa välttämätön.

Näin radikaalien toimien vaihtoehtoja ovat Buiterin mukaan euromaiden välisten tukien muuttaminen pysyviksi – tai rahaliiton hajoaminen. Rahaliiton hajoamista hän pitää erittäin epätodennäköisenä.

Vientivetoisesta
kasvusta ei merkkejä

Talouskasvua tai varsinkaan vientivetoista kasvua tuskin kriisimaille kertyy niin nopeasti ja niin paljon, että niistä olisi kriisin ratkaisijoiksi. Näin päättelee analyysiyhtiö GaveKal Research tuoreessa Eurooppa-raportissaan.

Yhtiön mukaan velkaisimmat euromaat tarvitsevat kipeästi rivakkaa talouskasvua ja roimaa kohennusta suhteelliseen kilpailukykyynsä ja ulkomaankaupan tasapainoonsa.

Näistä ei näy merkkejä, vaan GaveKalin mukaan suunta on täsmälleen päinvastainen kuin pitäisi: kriisimaiden kilpailukyky, ulkoinen tasapaino ja lopulta myös julkinen talous sen kuin heikkenevät.

Yhtiön mukaan euron pitäisi heiketä rutkasti suhteessa muihin päävaluuttoihin, jotta kriisimaiden kilpailukyky kohenisi suhteessa Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Kaukoidän maihin.

Lisäksi Saksan pitäisi sallia selvästi kriisimaita nopeampi inflaatio, jotta kriisimaiden kilpailukyky kohenisi myös suhteessa euroalueen suurimpaan ylijäämämaahan Saksaan. Muuten ei vientivetoisesta kasvusta ole kriisimailla toivoa.

Nämä vaatimukset ovat GaveKalin mukaan erittäin epätodennäköisiä.

Todennäköisempi tie on kriisimaille karu: kilpailukyvyn kohentaminen jopa vuosien mittaisella deflaatiolla, kotimaisen kysynnän kuihtumisella – ja julkisen rahoituksen rapautumisella yhä heikompaan jamaan.

GaveKal tiivistääkin analyysinsä arvioon, jonka mukaan euroalue on yhä menossa kohti epävakaampaa eikä suinkaan vakaampaa aikaa.

Kaukoidän tukiostot
tuskin kriisin ratkaisu

Kiinan ja Japanin tukilupaukset ovat nousseet otsikoihin, mutta eivät ne eurokriisiä ratkaise. Kummallakin maalla on kiistatta mittava valuuttavaranto mutta ei minkäänlaisia mahdollisuuksia pelastaa ylivelkaisia eurovaltioita.

Kiinalla ja Japanilla on yhteensä valuuttavarantoa pitkälti yli 3 000 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta. Huimat summat ovat kuitenkin jo sijoitettua rahaa, eikä eurokriisin helpottamiseen liikene kuin osa vientituloina kertyvästä uudesta valuuttavarannosta.

Suurin osa Kiinan ja Japanin valuuttavarannoista on sijoitettu Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjoihin, joiden mittavat myynnit eivät tule kyseeseen.

Laajamittaiset dollarimyynnit olisivat omiaan heikentämään dollarin kurssia ja näin aiheuttamaan Kiinalle ja Japanille vahinkoa juanin ja jenin vahvistumisena ja varantosijoitusten arvonlaskuna.

Kiina ja Japani ovat tähänkin asti kasvattaneet sijoituksiaan muihin valuuttoihin kuin dollariin, ja eritoten euroon. Kiinan ja Japanin johdon viimeaikaiset tukilupaukset tarkoittavat käytännössä noiden eurosijoitusten jatkamista ennemmin kuin mittavia uusia tukiostoja.

Analyysiyhtiö Capital Economics tiivistääkin, ettei Kaukoidän tukiostoista ole eurokriisin ratkaisuksi – vaan euromaat joutuvat itse ratkaisemaan kriisinsä.

.
kuva

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/01/1...

---------------
kiinnostuksella havainnoin, että Taloussanomat kiinnitti laillani huomionsa Italiaan. Oletan, että sijoittajat "lopettavat" ensin Espanjan ja Portugalin (jos Italia ei kaadu syliin ensin) ja iskevät sitten muualle: vedonlyönnissä on mahdollista tehdä hyvät rahat kriisikapitaalilla taas (kts. bloggaus).

Mitä Suomi voi tehdä? Roikkua vakaassa (niin sen piti olla) eurossa ja päätyä velkasaneerauksen kautta vapaakaupan, IMF:n & co syliin tai irrota euroalueesta?
Tässä asemassa on turha odotella inflaatiosta apua valtion velkoihin.

Joten muistutan: Vanha ylioppilastalo 13. 1 2011 (huomenna)klo 18 alkaen
seminaari TALOUSKRIISI - HAJOAAKO EU?
puhujina Esko Seppänen, Sari Essayah ja Erkki Tuomioja

VAPAA PÄÄSY

järjestää Suomen Itsenäisyyden seura

Ajattelin itsekin olla paikalla.

Riikka Söyring (nimimerkki)

Sinkd,

another laptop-man to make your day ;)

http://joannenova.com.au/2011/01/laptop-beats-met-...

sain linkin Åbo Akademin kautta. Erityisesti kommenteissa paljon kiinnostavia linkkejä.

sinkd. (nimimerkki)
Espoo Calls (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

Jaha, sitä on joululomalla luettu The Big Short.

. suvituuli

"11.1.2011 19:48 Riikka Söyring uusi
tuli muuten mieleen noista tieteellisistä instrumenteista ja hypoteeseihin luottamisesta: James Lovelock, Gaiahypoteesimies, sanoi haastattelussa, että ilmastonmuutoksen seurauksia ei pitäisi ennustella, se on vastuutonta koske tutkijat eivät TIEDÄ mitä tapahtuu.

Lovelockin mukaan mallinnokset perustuvat tiettyjen tekijöiden huomioimiseen mutta koska kaikkia ilmastoon vaikuttavia tekijöitä ei tunneta -niiden olemassaolosta ei edes tiedetä- niitä ei ole voinut laittaa tietokoneohjelmiin > tulokset vastuutonta arvailua, jolla palvellaan aivan muita kuin tieteellisiä tarkoitusperiä.

Lovelock uskoo maan olevan itsekorjaava entiteetti, jota on turha sorkki"

***

Taloustiede ei ole tiedettä perinteisessä newtonilaisessa mielessä. Siinä missä, painovoimalaki on ja pysyy, esim. talouden toimintaa koskevat hypoteesit eivät ole mitään kiveen kirjoitettuja lakeja.

Vaikka voimme suurella todennäköisyydellä olettaa joidenkin perusoletusten, kuten kysynnän ja tarjonnan laki (kysyntä laskee hinnan noustessa ja tarjonta nousee hinnan noustessa), pitävänkin paikkansa, niin esim. markkinoiden tehokkuutta koskevat oletuksetkin, saati sitten käytännöstä, ovat täysin kestämättömiä kuvaamaan todellisuutta.

Kun kysy on loppujen lopuksi ihmisten toiminnasta, jolla on tämänhetkisen lisäksi tulevaisuuteen (aina epävarma) liittyvä uloittuvuus, on turha kuvitella minkään mallin pystyvän tätä toimintaa selittämään täydellisesti.

Yhtään sen enempää kuin Lovelock luottaa ilmaston tai -muutoksen mallinnokseen.

x x x

Mistä seuraa myös seuraava:

Kun te pyritte selittämään jälkikäteen (asuntolainamarkkinakupla ja sitä seurannut kriisi), mitä oikein tapahtui ja miksi - ajadutte aivan liian helposti erilaisiin salaliittoteorioihin (a la Wall Streetillä oli etukäteissuunnitelma kriisn aikaansaamiseksi ja myös sen toteuttasmiseksi), joilla loppujen lopuksi on yhtä vähän todellisuuden kanssa tekemistä kuin sillä, että u s k o o maailmanloppuun 13. maaliskuuta 2010.

Selitys on liian helppo, liian laiska ja liian yksdinkertainen. Valitettavasti.

Vieras (nimimerkki)

Ei se nyt välttämättä ihan noinkaan mustavalkoista ole. On aivan mahdollista, että lama oli tahallaan tehty ja niin, että siitä jotkut tahot hyötyivät. Ainakin monet kykenivät sen tulon näkemään jo verrattain paljon aiemmin, kun kaaos syntyi. Väitetään, että myös Bilderberg-kokouksissa tilanne ymmärrettiin vuosia aiemmin, kuin talouden kaatuminen tapahtui. Salaliittoa tai ei, taloutta tuntevat, joilla oli tuntosarvet kohdallaan ymmärsivät mitä on tulossa vuosia aiemmin. Ihan puhtaasti päättelemällä ja intuitiolla.

Luultavasti taloustieteiden laeissa mättää sekin, että ne on rakennettu toisenlaiseen ympäristöön. Globalisoituva talous, jossa on hyperakenteita toisensa päälle, kuten Riikan suomentamassa tekstissä osoitetaan, ei ehkä tulekaan ennustetuksi rationaalisin keinoin. Mitenkä sen voisikaan selittää, jos mukana on niin paljon petosta ja irrationaalisia elementtejä.

repe (nimimerkki)

Kaikki suuret kriisit näyttävät hyvin vahvasti tahallisilta. Oikestaan tämä on ilmiselvää. Kirjoituksesi paljastaa, että uskot liikaa sanomalehtiin ja yleensä auktoriteetteihin ja vallanpitäjiin. Salatut tai sellaisiksi halutut asiat ovat aika selviä ja yksinkertaisia. Esim. sionistien valta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

suvituuli ja vieras,

olen samaa mieltä että ihmisen käytös on usein arvaamaton tekijä vaikka sitäkin koetaan ennustella (ja koulutuksella/mainoksilla/elokuvilla jne yhdenmukaistaa).

Myös nuo globaalitalouden hyperkerrostuneet rakenteet tuovat oman lisänsä.

On hyvä, että niitä selvitetään edes jälkikäteen!
Kuin murhatutkimusta ;)

ja murhaahan se monille oli.

Kuten jo aiemminkin olen sanonut, en ole talousanalyytikko enkä ole kiinnostunut rahasta so. rahan haalimisesta mutta minua alkoi kiinnostaa talouden mekaniikka ja vasta opettelen sitä. Siksi avaan näitä talouskeskusteluja: että oppisin, että saisin tietoa, että kykenisin hahmottamaan kokonaiskuvaa.

Ennen kunnallisvaaleja puhuin ihmisille, sanoin että lama tulee. Mistä tiesin? En tiedä. Tunsin sen ns. ilmassa.
Minulta kysyttiin (usein) -Mitä hittoa lama kuuluu kunnallispolitiikkaan?
Menin aika sanattomaksi: miten selitetään ilmiselvä asia henkilöille jotka eivät näe tai ymmärrä yhteyttä?
Kysymys oli minusta jopa pelottava. Varsinkin kun esittäjä saattoi olla valtuutettu tai valtuustoehdokas.

Mitä tulee Wall Streetiin, muistelen että on todistettu edellisen ison laman (USAssa silloin 1900-luvun alussa) olleen tahallaan aiheutettu, ja tekijänä juurikin mm. Wall Street joten lienee luonnollista spekuloida kysymyksellä "Näinköhän taas on sama homma?"
Se on vain kysymys muiden esitettyjen kysymysten joukossa.

Newtonin painovoimalaista: pysyykö se? Ei sitä vielä voi varmasti sanoa jahka (riippumattomat) antimateria- ja antigravitaatio ym. tutkijat pääsevät kunnolla vauhtiin.
Tiede on -tai sen ainakin pitäisi olla- itseään alati päivittävä ala.

. suvituuli

Ok. Jos olette sitä mieltä, ettei edes painovoimalakiin voida "luottaa" (tarkoitan tieteellisen metodin mukaisesti - voida pitää suurella todennäköisyydellä totena tai ainakin hyvin lähellä totea kunnes toisin todistetaan), niin mitä tulee mihinkään talouteen tai ihmisten taloudelliseen käyttäytymiseen liittyvää "mallitusta", voitte aivan huoletta laskea "luottamusastettanne" suurin piirtein määrällä potenssiin sata.

Mitä tulee 1929 pörssiromahdukseen ja sitä seuranneeseen 30-luvun lamaan, niin enpä usko sitä todistetun tahallaan aiheutetuksi. Sen paremmin kuin nykyistäkään.

Ellette sitten viittaa - epäilen - näitä molempia episodeja yhdistävään tekijään, johon ns. itävaltalainen koulukunta perustaa selityksenä. Eli keskuspankkien rooliin liian löysän rahapolitiikan ylläpitäjinä ja siitä seuraavan ylenmääräisen lainanannon merkityksestä.

Tosin tämäkään koulukunta ei sentään syytä toimijoita "tahallisuudesta" tai tuottamuksellisuudesta, kriisien tarkoituksellisesta aikaansaamisesta juuri siitä/niistä aiheutuvien ongelmien luomiseksi ja suunitelman mukaisesta hyväksikäyttämisestä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Suvituuli,

toki luotamme painovoimalakiin, ja pidämme sitä (esim. tällä energian värähtelytasolla) suurella todennäköisyydellä totena.
Jokainen pienten lasten vanhempi tietää, että suurella todennäköisyydellä vuorokauden aikana putoaa ainakin yksi esine painovoimalain mukaisesti ja hajoaa :D

Mitä taas pankkeihin tulee, niin esim. USAssa -kaikkien globaalisti vaikuttaneiden kuplien jälkeenkään- ei näemmä ole saatu aikaan muunlaista sääntelyä kuin sellaista, jossa pienet ja keskikokoiset kotitalous- ja yritysluototusta hoitavat(=vakavaraiset) pankit kaatuvat suurella todennäköisyydellä kuplia aiheuttaneiden finanssipankkien syliin.

Joten eittämättä alkaa väkisinkin tahallisuus hiipiä mieleen, semminkin kun keskittämismantra kaikuu herkeämättä.

Itselleni olisi mieleen vaikka Venezuelan mallin ja Sveitsin mallin risteytys.
Venezuelassa säädellään pankkien toimintaa tarkkaan ja Sveitsissä taas kansalaiset omistavat itse osuuksia pankeista.

Esa Aallas (nimimerkki)

Keskusteluun ihan vaan silmiin tänään sattunutta : New Statemanin pääkirjoitus: "Pankin ovat liian suuria pidettäväksi aisoissa/ kahlittaviksi."
-Vaikka Britannian pääministeri David Cameron lupasi kaksi vuotta sitten leikata ja/tai poistaa finanssikriisin pelureiden eli pankkien miljardien bonuksia, mutta nyt kun on päätösten aika ,niin Cameronin hallitus syö sanansa ja "pakotettuna valitsemaan pankkien edun ja kansan edun kesken, hallitus on päättänyt valita pankit" todetaan New Statemanin pääkirjoituksessa...
eli hieman kuin pankit ja maataloustuet valinnut Esko Ahon hallitus 90-luvulla kun työttömyys puolta miljoonaa hipoi. Tai EU ja IMF nyt ...Mutta jos emme enää voi kahlita pankkeja niin voisimmeko kaikki niitä rakastaa kuin veroja ja kansallistaa pankkeja jolloin voisimme saada jopa Postipankkimme kera postikonttorin Wahlrooseilta takaisin ?
Buona notte

Lähde: www.newstateman.com
Leader: Too big to fail, the banks are now too powerful to constrain
Published 13 January 2011
Forced to choose between the interests of the banks and the interests of the public, the government has sided with the banks.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Esa Aallas,

juurikin näin. Pankkien ainakin osittainen kansallistaminen alkaa kuulostaa yhä paremmalta vaihtoehdolta.

VeliSynkkä (nimimerkki)

## Mitä tulee 1929 pörssiromahdukseen ja sitä seuranneeseen 30-luvun lamaan, niin enpä usko sitä todistetun tahallaan aiheutetuksi. Sen paremmin kuin nykyistäkään. ##

Samaaa mieltä eli EN MINÄKÄÄN !

Jos on vähääkään tutkinut 1929 laman ja pörssin alkumetrejä, pitäisi erittäin hyvin tietää etä sekä PANKIT että SUURSIJOITTAJAT panostivat aivat valtavasti osakkeiden kursseihin suurostoilla - häviten rahansa totaalisesti !
Tässä NYT kriisissä ja käynnistyvässä lamassa on kahdenlaista rahaa; on VASTIKKEELISTA rahaa joka ilmitulee INVESTOINTEINA. Asunnot, Autot, tehtaa, Koneet, Käyttöpääoma jne.

Ja on sitä toisenlaista rahaa joka leijuu valtavana myrkyllisenä möykkynä kuin Jumalan tuomio kaiken yllä! Eli spekulatiivista pelirahaa, jonka käyttäjinä ovat ylivertaisen älykkäät, häikäilemättömät ja ylimielestä tuhoavaa vihaa tuntevat psykopaatti - Pelurit !
Olettakaamme että terve investointiraha kokonaisuudessaan olisi kuin metri kanttiinsa - pyöreä - kivikuula !

Tämän päällä, jota tämä alempi " Real Money " kivikuula kannattaa, olisi tämä Synkän Musta Kivipallo kuin Mount Everestin vuoristo konsanaan !
1. 1000 kertaa enemmän viruaalirahaa kuin pikkupallo
2. Ja kymmenen kertaa enemmän derivaatti, eli johdannais - sopimuksia kuin koko maailman yhteenlaskettu BKT, 63 000 Miljardia Euroa !

KUN tuho tulee se tulee ylhäältä !

VS
www.paholaisencasino.com

repe (nimimerkki)

Jospa toiset suursijoittahat haluttiin tuhota ja jotkut kilpailijat kaataa ja syödä.

VeliSynkkä (nimimerkki)

EI kylläkään !

1. Mitään tällaista ei ole esitetty.

2. Appiukkoni joka edustaa teollista vanhaa Italialais - Ranskalaista rahaa, sanoo että lama oli kyllä aito, koska jopa Rotschild kin sai niin rajusti reisilleen.

VS
Kerronko Le Patrone lle Itselleen terveisiä Herra Repeltä ? :-)

repe (nimimerkki)

Rothschild saa reisilleen, jos kaikki saavat. Eitunnu missään, kun omistaa jo puoli maapalloa. Muiden omaisuudet kuitenkin kaatuivat omaan taskuun. Saatiin myös pitkittämällä kriisiä kommunisti presidentti maailmaa valloittamaan. Käsittääkseni todisteita on riittävästi laman aiheuttamisesta ja siihen varutumisesta kaikkien 1900-luvun kriisien kohdalla.

Paskanpuhuja Velisynkkä voi unelmoida suurten herrojen tuttavuuksista ja koettaa heittää sontaa, mutta tulevassa sisällissodassa olemme varmaankin eri puolilla.

Espoo Calls (nimimerkki)

Tässä on 30-luvun meininkiä, mitä kaivattaisiin tännekin ja kipeästi !

http://www.youtube.com/user/truthwillout1000#p/u/2...

Vieras (nimimerkki)

Heii, mutta tässä tulee ratkaisu. EU esittää 50 miljardin pikaveroa, joka peritään euroalueen pankkisektorilta, jotta saadaan pohjakassa vuonna 2013 aloittavalle vakausrahastolle.

http://www.uusisuomi.fi/raha/108232-tassako-alku-e...

Vieras (nimimerkki)

"EU:n talouskomissaari Olli Rehn sanoi tänään, että nykyistä vakausrahastoa tulisi kasvattaa nykyisestä 440 miljardista eurolla. Tuo summa voisi riittää, mikäli Espanja ajautuu lainavaikeuksiin."

Kuinkahan paljon tuo tekee naamaa kohti, kun pankit ottavat sen rahan kuluttajalta nostamalla maksujaan :-)

uurija (nimimerkki)

Joko olette katsoneet harvinaisen kolmiosaisen videon:

Eero Taivalsaaren haastattelut youtubessa

http://www.youtube.com/watch?v=WMwL30K3JiE

http://www.youtube.com/watch?v=ehfrZHStvro&feature... http://www.youtube.com/watch?v=h-ZS0yu9_Ak

Taivalsaaren uutuusteoksen Unohdettu viisaus voi tilata suoraan kustantajalta:

http://www.vs-kustannus.com/¤

Tilasin juuri Unohdetun viisauden sekä Keijo Korhosen klassikon ylläolevasta Vs-kustannuksen osoitteesta.
Olen onnistunut löytämään Taivalsaaren aiempia teoksia antikvariaateista.
Ovat helmiä, yhä ajankohtaisia, jotka kertakaikkiaan täytyy olla kirjahyllyssä. Suurkiitos Eero Taivalsaarelle ja videoiden tekijöille.

Vieras (nimimerkki)

Erittäin hyvä videosarja monen asian suhteen. Kiitos vinkistä!

"Todellisuudentaju puuttuu". "Ihminen on maanpaossa itsestään".

En tiennytkään, että Suomen kaivostuotanto alkaa olla ulkomaalaisten käsissä. "Lappi on kuin emmentaljuusto", niinkuin haastattelija sanoo.

repe (nimimerkki)

Onko muitakin tärkeitä kuin "Lahjottu Hesinki"?

Vieras (nimimerkki)

Joo ja mistähän ne rahat tulevat joita käytetään ilmastonmuokkaamiseen?

Entä mitkä tahot hyötyy eniten?

UN urged to freeze climate geo-engineering projects
21.10.2010
http://www.reuters.com/article/idUSTRE69K18320101021

http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_seeding (4.1.2011)

Have scientists discovered how to create downpours in the desert?
By Daily Mail Reporter
Last updated at 10:22 AM on 3rd January 2011
Comments (134)
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-134...

Weather control is no myth: Scientists engineer thunderstorms over Abu Dhabi
Thursday, January 13, 2011
http://www.naturalnews.com/030998_weather_control_...

Vieras55 (nimimerkki)

Offtopic.

Mikähän on Hesassa homman nimi kun eduskuntatalon alle kaivetaan luolastoa??? Tuli telkkarista uutisten yhteydessä ilmi kun lähitaloihin ilmestyi vaurioita räjäytystöistä johtuen. Urakoitsija sanoi että ei saa kertoa asiasta, on salaista tietoa....

Vieras (nimimerkki)

Jostain kuulin, että sinne rakennettaisiin uutta väestönsuojaa ja joitain kuljetustunneleita.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eduskunnalla on väestösuoja Tuomiokirkon alla kauppatorin takana. Se tehtiin jo 1990-luvulla. Sinne on tunnelit eduskunnasta ja presidentin linnasta.
Tuomiokirkko ja ranta-alue ovat suojelukohteiden/kulttuuriperintö- listalla joten aluetta ei (teoreettisesti) saa pommittaa.

Vieras (nimimerkki)

Lisää väestösuojia eduskuntatalon alle vai mihin kohtaan?

_____

Eduskuntatalon räjäytystyömaasta runsaasti vahinkoilmotuksia

julkaistu 19.12.2010 klo 09:21, päivitetty 19.12.2010 klo 22:00

Eduskuntatalon rakennustyömaan räjäytykset ovat aiheuttaneet kymmeniä vaurioilmoituksia lähialueen asukkailta. Voimakkaat rakennustyömaaräjäytykset Helsingin keskustassa jatkuvat vuoteen 2012 saakka. Vakuutusala on huolissaan suomalaisten räjäytysyhtiöiden vakuutuksista.

Eduskuntatalon rakennustyömaan räjäytykset ovat johtaneet kymmeniin lähialueen asukkaiden vahinkoilmoituksiin. Voimakkaat rakennustyömaaräjäytykset Helsingin keskustassa jatkuvat vuoteen 2012 saakka. Vakuutusala on huolissaan suomalaisten räjäytysyhtiöiden vakuutuksista.

Helsingin keskustassa eduskuntatalossa on meneillään laajat rakennustyöt maan päällä ja alla. Maan alle louhitaan esimerkiksi lisää väestönsuojia ja satojen metrien verran ajotunneleita.

Räjäytykset kuuluvat, tuntuvat ja myös näkyvät lähitaloissa. Timo J. Rinne asuu perheensä kanssa muutaman sadan metrin päässä eduskuntatalosta.

- Yksi keittiön kaappi on irronnut pikkusen seinästä. Yhdessä nurkassa on ylhäältä alas menevä halkeama. Myös työhuoneessa on koko seinän mittainen halkeama.

Rinteen talo ei ainoa rakennus, jossa vahinkoja on havaittu.

- Meillä on yhteensä tähän mennessä noin 30 vaurioilmoitusta, jotkut on yksittäisistä asunnoista tai taloyhtiön tai isännöitsijän tekemiä, kertoo eduskunnan kiinteistötoimiston toimistopäällikkö Ilona Nokela.

- Osa vaurioista on hyvin pieniä, pahimpia ovat talojen rakenteisiin tulleet vauriot. Räjäytyksiä tekevä Lemminkäinen sanoo, että kyseessä on salainen työmaa, jonka räjäytystöitä ei suostuta kommentoimaan.
Vakuutusala on huolissaan

Se kuitenkin tiedetään, että Lemminkäisellä on tarvittavat vakuutukset kunnossa. Näin ei ole kaikilla räjäytyksiä tekevillä yrityksillä. Vakuutusala on huolissaan tilanteesta.

- Näitä töitä tekevät hyvin monenkokoiset yritykset, kattavasti toiminnan vastuuvakuutusta ei kaikilla yrittäjillä ole, sanoo Finanssialan vahingontorjunta- ja turvallisuusyksikön johtaja Risto Karhunen.

Asukkaat odottavat parhaillaan tietoa, miten vauriot korvataan.

- Vaurioita on ihan tuliterien keittiökalusteiden takana, joka korjaamisesta ei ainakaan tee helpompaa, arvelee Rinne.

Eduskuntatalon rakennustyömaan räjäytykset jatkuvat vielä vuoteen 2012 saakka. Edessä saattaakin olla vielä melkoinen selvittely vaurioiden korvausten kanssa.

YLE Uutiset / Päivi Happonen

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/12/eduskuntatal...

VeliSynkkä (nimimerkki)

TERVEHDYTTÄISIN KUOLEMANSAIRAAN SUOMEN SEURAAVASTI !

1. Lopettaisin MAASEUDUN
- Maataloustuet 100 %
- Kehitysalue jne tuot

2. Lopettaisin PASKARUOTSIN

3. Lopettaisin PUOLUETUET

4. Lopettaisin 80 % SUURLÄHETYSTÖISTÄ

5. Lopettaisin YRITYSTUET

6. Lopettaisin TEKESIT, ELYT, HELYT, MOLLit, KELAT, JNe 80 %

7. Lopettaisin 1700 kp MUUTAKIN HAISTAVITUN PARASIITTIVIRITYSTÄ !

8. Lopettaisin 700 000 VIRKAMIEHESTÄ PUOLET ELI 50 %

9. Lopettaisin KEHITYSAVUN 80 %

10. Lopettaisin MAAHANMUUTON 100 % !!

11. Lopettaisin HUMANISTISEN KOULUTUKSEN 85 %!

12. Lopettaisin 350 000 JÄLJELLE JÄÄNEISTÄ KAIKKI JOTKA HÄVIÄISIVÄT PALVELUKILPAILUTUKSEN !

13. Leikkaisin kaikilta Valtion ja Kuntien ELÄKKEISTÄ POIS YLI 1000€ YLITTÄVÄN OSAN !

14. Pakottaisin kaikki työttömät, mustalaiset, sivarit jne LUSMUT, VELVOITETÖIHIN VANHUSTENHOITOON jne !

15. Toivottaisin IMF n JÄTKÄT SUOMEEN HETI VAALIVIIKOLLA !

16. Lopettaisin AHVENANMAAN

17. Kansallistaisin SOKLIN !

18. Lopettaisin PUOLET ELI 100 KANSANEDUSTAJAA !

19. Laatisin POIKKEUSOLOJEN LAINSÄÄDÄNNÖN POLIITTISILLE RIKOLLISILLE !

20.
Ja Irtomaa tonteiksi ja TONTIT PAKKO - OTOILLA VALTIOLLE !

21. You Name It !

Mitä nousee ?

VeliSynkkä
Tulevaisuutta tutkiva Think Tank - Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/
( + Taustasäveltäjänään Alter Ego eli Igor von Brutalisshwili)

KYMMENIEN saneerausten ja satojen erityyppisten transaktioiden, kuten tervehdyttämiset, yrityskaupat, osien myynnit, ostot, likvidaatiot, ytitysostot, akordit, moratoriot, sijoituspoolit, toimialajärjestelyt ja kymmenet muut isot ja pienet, strategiset ja taktiset. Suomalaiset ja Kansainväliset operaatiot,niitten perusteella leikkaisin MAHDOLLISIMMAN SYVÄLTÄ !

Vieras (nimimerkki)

20.
Ja Irtomaa tonteiksi ja TONTIT PAKKO - OTOILLA VALTIOLLE !
____

Irtomaata on esimerkiksi Vantaalla vaikka kuinka paljon ja monilla hyvinkin pieniä tontteja eli yhden omakotitalon paikka, mutta kun rakennuslupaa ei heru eikä poikkeuslupaakaan. Kunta rahastaa vain kiinteistöverolla.

Vuosikaudet pantataan kaavoitusta ja jotkut tahot hyötyy.

Ei niitä asuntoja saa jollei saa rakennuslupaa.

Monikin pienen rakentamattoman tontin omistaja olisi jo vuosikausia sitten myynyt tonttinssa voidakseen kohentaa omaa puuteellista asumisoloaan.

Tiedättekö, että Uudellamaallakin asuu vanhempia ihmisiä pienissä mökeissä joiden ainoat asumismukavuudet ovat kylmä vesi ja sähkö.

Ne veskit ovat niitä ulkohuusseja on sitä mukava pakkasella siellä istuskella.

VeliSynkkä (nimimerkki)

NIIN JUSTIIIN !! HelWeTTE !!

1. Kunnalta lista

2. Seuraavalla viikolla HUUTOKAUPATTAVAKSI

3. Yksityiset toimistot kaavoittavat

4. ASUMAAN 6 kk kuluttua !

VS

Toimituksen poiminnat