KissanKulmasta

Julkinen talous, julkeat valeet

VM:n raportti: Julkinen talous ajautumassa umpikujaan - kestävyyden palauttamiseksi tarvitaan mittava sopeutusohjelma

Tiedote 10/2010

Talouskriisi ja heikko työllisyystilanne yhdessä väestön ikääntymisen kanssa ovat syventäneet julkisen talouden kestävyysvajetta. Valtiovarainministeriön tänään 1.2.2010 julkaiseman raportin laskelmat osoittavat, että ilman sopeutustoimia julkinen talous ajautuu kestämättömään tilanteeseen. Mitä pidemmälle korjaustoimet lykätään, sitä vaikeammiksi ongelmat muodostuvat sekä taloudelliselta että sosiaaliselta kannalta.

Raportin mukaan kestävyysongelman suuruus on sitä luokkaa, että sen ratkaisemiseksi tarvitaan sekä rakenteellisia toimia että kaikkien menokohtien kriittistä arviointia, menojen supistuksia ja uudelleenkohdennuksia. Myös verotuksen maltillista kiristämistä tarvitaan.

Jotta väestön ikääntymisestä ja talouden kasvupotentiaalin vähenemisestä aiheutuvaan kestävyyshaasteeseen voidaan vastata, tulisi julkisessa taloudessa (valtio, kunnat, sosiaaliturvarahastot) päästä ylijäämään, joka vastaa 4 prosenttia bruttokansantuotteesta

(

noin 8 mrd. euroa).

Näistä lähtökohdista julkisen velan osuus bruttokansantuotteesta vakiintuisi nykyisellä kokonaisveroasteella 60 prosentin tasolle, kun ikäsidonnaisten julkisten menojen arvioidaan kasvavan 6 prosenttiyksikköä BKT:sta vastaavalla määrällä parin seuraavan vuosikymmenen kuluessa.

Tämä arvio kestävyyden turvaavasta ylijäämästä on sama kuin aiemmissa vastaavissa selvityksissä. Sen sijaan julkisen talouden lähtötilanne on talous- ja rahoituskriisin jälkeen selvästi ja pysyväisluonteisesti aiemmin arvioitua heikompi.Selvityksessä on haarukoitu asteittaista sopeutumista, jonka avulla valtiontaloutta vahvistettaisiin seuraavan hallituskauden aikana vuosittain keskimäärin noin 1½ mrd. eurolla.

Tasapainotustarve kevenee, jos toteutetaan julkista taloutta koskevia rakenteellisia uudistuksia. Ensi vaiheessa kyseeseen tulevat tuottavuutta kohottavat, pääosin kuntien järjestämisvastuulla olevaa julkista palvelujärjestelmää koskevat uudistukset sekä työurien kestoa pidentävät ratkaisut.

jne jne

http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20100201Julkin/name.jsp  

Suomeksi:

sopeutusohjelma = leikataan opinto-, toimeentulo ym. tukia

kestävyysvaje = ei tietoa, ei toivoa tuloista

kasvupotentiaalin väheneminen = ei tietoa, ei toivoa tuloista

tasapainotustarve = siirretään vastuu muille muualle, kuten kunnille. Kunnat delegoivat kolmannelle sektorille minkä pystyvät.

rakenteellinen uudistus tarkoittaa tässä lisää yksityistämisiä kuntapuolella

 Minusta kuulostaa karmivalle, että jatkuva velka olisi 60% BKT:sta. ------------------------------------------ -----------------Talousarvioesitys edukskunnalle vuodelle 2011 http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20100909Vuoden/name.jsp

 

-----------------Pankkien sääntelyä ja valvontaa tiukennetaan http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20100909Pankki/name.jsp

  

 Kuulostaa hyvälle, pankit valvonnan ja sääntelyn alle, eikö vaan? Ei enää tukia pankeille veromarkoista (niin usein). Vaan kun

 

Suomen pankki (joka on Suomen keskuspankki) sanoo: "Kaikki varsinainen raha on nykyään keskus- ja muiden pankkien velkoja. Vastaavasti se on kotitalouksien, muiden yritysten kuin pankkien ja muiden ei-pankkien saamisia keskus- ja muilta pankeilta. Rahaa ei yksinkertaisesti voi syntyä ilman, että pankkien velat kasvavat."= raha on velkaa

 

joten seuraus on simppelisti se, että pankit kiristävät luotonantoa jolloin hiipuu kauppa ja investoiminen jolloin hiipuu työllisyys jolloin vähenee ostovoima jolloin vähenee työllisyys jolloin vähenee valtion verotulot jolloin joudutaan ottamaan syömävelkaa pankilta josta maksetaan huikeita korkoja -tai maksettaisiin jos olisi töitä.

  

Entismuinosaikaan sitä sentään saattoi lähteä työn perässä jonnekin mutta nykyisen globalisaation myötä sekin mahdollisuus on mennyt. Tosiasiassa globalisaation myötä laajimmin globalisoitunut asia on köyhyys.

  

Raha- ja talousjärjestelmämme on sellainen että siinä ei voi voittaa.

    

--

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Raha-asioista paljon tietoa mm. täällä
http://talousdemokratia.blogspot.com/

Taloussanomat on myös hyvä. Ihan lehtenäkin.

Anna-Leena Nieminen

#Paitsi että talousdemokratia jo teoriassa vaatii lujaa uskoa, edellyttää sen käytännön toteutus myös erittäin lujaa uskoa poliitikoihin. Kuten yritin Larsille kertoa, talousdemokratia tarkoittaisi rahavallan keskittämistä poliitikoille. Rahavalta on toki nykyisinkin varsin harvoissa käsissä, mutta en näe kuinka sen keskittäminen vielä harvempiin käsiin parantaisi tilannetta. Päinvastoin, se poistaisi viimeisetkin rajoitukset poliitikkojen mielivallalta eikä heihin voisi luottaa edes sitä vähää mitä nykyisin. Tästä olikin puhetta myös aiemman kirjoitukseni kommenteissa, käytännön esimerkin kera.#

Talousdemokratia on populistista pelleilyä:

http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/08/04/ta...

Köpä (nimimerkki)

TALOUSDEMOKRATIA (TD) - MITÄ SE ON?

"Nykysysteemissä yksityisten pankki-instituuttien tyhjästä luoma raha (eli velka) on kierrossa olevasta kokonaisrahamäärästä hulppeat 95-98%a (länsimaissa), paperia ja kolikoita loput. Tätähän ei rivikansalaisille ole opetettu.

TD'ssa rahan luontioikeus palautetaan valtiolle ja ennen kaikkea sen kontrolliin. Siis demokraattisesti ohjattavaksi, jolloin nykyinen klepto/plutokratia siirtyy historian kirjoihin."

http://www.samassaveneessa.info/talousdemokratia/t...

Visitor (nimimerkki)

Politiikot, he ovat edes jollain tapaa vastuussa äänestäjilleen, ovat sillä tavoin pätkätyöläisiä että heidät äänestäjä voi tietyin välein vaihtaa jos ei homma toimi. Sitten on parlamentarismin ulkopuolella olevia instansseja, joiden toimiin äänestäjä ei voi puuttua...

"John Lauhgland, artikkelitoimittaja Wall Street Journalissa The European 23.-29.1.1997

"Euroopan integraation perusideologia on epäliberaali ja tulee tuhoamaan demokratian. Raha on määritelmiltään rajoittamaton valtiovallan harjoituksen väline. Jos se siirretään kansallisista instituutioista ylikansallisille elimille, sillä on laajakantoisia perustuslaillisia seurauksia."

Paul Krugman, amerikkalainen ekonomisti /Economist 31, elokuu 1996/Dagens Nyheterin sitaatti 29.1.97:
"Kaikki keskuspankit toimivat poliittisessa yhteydessä, jossa talouskasvu on yhtä tärkeä päämäärä kuin hintojen vakaus. Keskuspankkien on huomioitava tämä - ja ne kaikki tekevätkin niin (ei ainoastaan Federal Reserve). Mutta EMU-pankilta (EKP) puuttuu tällainen poliittinen yhteys (konteksti) ja politiikka tulee siten määräytymään puolivirallisten doktriinien ja erottamattomien pankinjohtajien kautta. Tämä tulee Krugmanin mukaan johtamaan vielä suurempaan työttömyyteen."

"330 eurooppalaisen ekonomistin kirje päättäjille, allekirjoittajia oli lähes kaikista EU-maista
Kirje julkaistiin useissa eurooppalaisissa lehdissä 12.6.1997
" Tämä EMU, lyhyesti sanottuna, ei ole hyvä malli laajalle eurooppalaiselle talousintegraatiolle. Olette ehkä toimineet uskossa, että ekonomistit ovat yhtä mieltä Emusta ja, vaikka kaikki aiheutuvat muutokset ovat hyvin huolestuttavia sosiaalisesta ja taloudellisesta näkökulmasta, ne ovat kuitenkin tarpeellisia taloudellisista syistä. Näin ei ole.
EMU:lle ei ole olemassa mitään vahvaa tieteellistä perustaa ja moni meistä on kiinnittänyt tähän tosiasiaan huomiota ammattilehdissä ja muissa tilanteissa. Sen vuoksi me vetoamme teihin, että arvioisitte EMU-projektin uudelleen. Emme pyydä teitä lopettamaan eurooppalaista yhteistyötä, päinvastoin.
Yhteinen valuutta ja rahapolitiikkaa voisi tarjota huomattavia etuja. EMUa ohjataan kuitenkin peruuttamattomasti sovituilla kriteereillä ja dogmeilla. Viisasta talouspolitiikkaa ei tule korvata kurinalaisilla säännöillä, vaan siinä tulee ottaa huomioon valitsevat olosuhteet. Tämä on myös demokraattinen kysymys: EMUn rakenne vapauttaa väärällä tavalla Teidät ja kolleeganne arvokkaasta demokraattisesta velvollisuudestanne kantaa poliittinen vastuu valinnoistanne.
Vallitsevissa oloissa EMU ei tarjoa minkäänlaista mahdollisuutta kantaa vastuuta ympäristöongelmista, Euroopan 20 miljoonan työttömän ja 50 miljoonan köyhän auttamisesta tai hyvinvointiyhteiskunnan puolustamisesta ja laajentamisesta."

http://www.kaapeli.fi/~veu/eusta2.html

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vesa-Ilkka,

hauska kuulla sinusta pitkästä aikaa!
Raha-asioista ei meillä kahdella tule riitaa ;)

wwwTwittercomEDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

Jos todella halutaan purkaa epätasa-arvoa, niin kaikki omaisuus pitäisi laittaa esimerkiksi Suomessa yritysten ja yksittäisten ihmisten nimiin. Eli kaikki säätiöt ja yhdistykset eivät voisi enää omistaa omaisuutta, kuten nyt voi. Ne eivät maksa yleensä mitään veroja tuloistaan ja kuitenkin toimivat hyvin usein kuin voittoa tuottavat yritykset, peittäen toimintansa jonkun "yleishyödyllisen" asian taakse. Kaikki suuret omaisuusmassat on yleensä peitetty jollain säätiöllä.

Voi Riikka ja lapset !

Ainoa pelastukseksemme on se, että:

1. Röyhkimyspoliitikot ottavat velkaa tappiinsa. ( ehkä 150 - 200 MRD. )
2. Sitten tulee IMF ( ja saneeraa luuta myöten )
3. Jonka jälkeen alkaa rokkaan Yövartijavaltio

Ja suomesta tulee taas se henkinen ja taloudellinen peräsuoli mitä se on aina muutoinkin ollut !

http://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C3%B6vartijavaltio

Yövartijavaltio on valtio, joka ainoastaan suojelee yksilönvapautta eli fyysistä itsemääräämisoikeutta ja yksityistä omistusoikeutta henki-, vapaudenriisto-, väkivalta- ja omaisuusrikoksilta ja muiden valtioiden hyökkäyksiltä. Yövartijavaltiossa on toteutettuna ainoastaan väkivaltakoneisto eli poliisi, oikeuslaitos, vankilat ja armeija.

Yövartijavaltio ei tarjoa kansalaisilleen muita palveluja kuin nämä oikeudelliset ja järjestyspalvelut, joilla valvotaan valtion sisäisten lakien toteutumista ja suojellaan valtiota.

Vakuudeksi
VeliSynkkä ja Igor von Brutalisshwili ( Alter Ego )
www.paholaisencasino.com KansalaisFoorumi ja Think Tank Ajattelupaja
http://paholaisencasino.com/ideakilpailu/

Visitor (nimimerkki)

Paitsi että yövartijavaltio ei rokkaa kuin libertaarien mielikuvituksissa, se lähinnä muistuttaa jotakuinkin elokuvassa Mad Max 2 – asfalttisoturi kuvatun kaltaista yhteiskuntaa ;-)

http://www.leffatykki.com/elokuva/asfalttisoturi-m...

Tai jos oikein hyvin menisi, niin Haiti olisi ehkä lähellä tätä libertaarien ja uusliberaalien märkää unta.

Visitor (nimimerkki)

Jäi tuo Haiti linkki pois.

"Haitin pääkaupunkia ympäröivät kukkulat ovat täynnä huolella aidattuja palatsimaisia asuntoja..."

http://maailma.net/artikkelit/haitin_surkea_koulul...

E.K. (nimimerkki)

Itku pitkästä ilosta. Ei paha. Siinäpä olisikin jotain järkiintymisen mahdollisuuksia, pitkästä aikaa. Kun olisi pakko. Harmi vaan että viattomat kärsii (luonto ja lapset).

E.K.

Vanhat Tavat (nimimerkki)

Veljeni Synkkä, juuri tätä vartenhan viime tapeluiden jäljiltä rautaa tuonne itäisen rajan pinnoille, se onkin hyvin säilöttyä, kun liiterin puupinonkin alta yllärinä löytyvät panoslaatikotkin, avattuja on korroosio päässyt ruostuttamaan, eihän se tarvitse kuin teräsvillaa ja valojuova taas lentääpi... Ei auta vaikka herran perkeleet peloissaan tekojensa maton alta paljastumiseen, aikovat kerätä yksityiset aseet pois, saattaapi hukkumis prosentti pompata viimeisten auktoriteetti-kunnioittavistakin joukosta.
On se niin kummasti varraasteettuna tuo kansallisommaisuus, kun miettiipi tuota köyhyysrajan alla elävien 20% virallistakin määrää, kun muutama hyväkäs yhteisistä varoista nostaa miljoonia "palkakseen", muuttuvat nuo tilastot niin sukkelaan, kuten nuo "yleishyödylliset" yhdistykset ja säätiöt tekevät, eihän se voittoa tuota kun pumpataan kassavirta johtoportaaseen ja omaisuudeksi, kuten osuuskaupat tekevät, kyllä orjat työmarkkinatuella ja 7€ kannustus rahalla työt tekevät...
Miten onkaan äkkiä pyllähdetty näinkin hyvinvoivaksi valtioksi, jotta jo pohjavedetkin pitää yksityisten taskuihin yksityistää...
Vaalit tulloo ja karjaa kusetetaan!

Vieras (nimimerkki)

Jaa että verotuksen "maltillista kiristystä"..

VM:n sossubyrokraatit on heitettävä epämaltillisesti ulos, koska eivät muuta keksi kuin verotaakan lisäämistä.

Vieras (nimimerkki)

Niinistö A-Talkissa.
Miksi Kreikka piti pelastaa?
Niinistö: jotta eurooppalainen pankkijärjestelmä pelastuisi eikä mahdollisesti aiheuttaisi globaaleja seurauksia.

Jukka-Pekka Vasara

Kokoomuslainen broileri-jykä ei lue edes oman ministeriönsä raportteja.
No siellä onkin perin hankalia numeroita lyhyen matikan kuutosmiehelle.

Anna-Leena Nieminen

Köpälle:

#Talousdemokraattien ajatus on kaunis. Valtio luo itse kaiken tarvitsemansa rahan, ja kustantaa kaikille kaikkea kivaa, jolloin verotusta eikä velkataloutta tarvita. Mutta kuten moni muukin kaunis ajatus, se on 100 % käyttökelvoton. Talousdemokraateilla ja Mugabella on paljon yhteistä, nimittäin talouden tuntemus. Ilmaista lounasta ei ole olemassa, ei edes valtiolle. Jos valtio yrittää painaa niin paljon fiat-rahaa omaan kassaansa, että se voisi lopettaa verotuksen ja luotonoton, niin seuraukset siitä ovat samat Mugaben Zimbabwessa.

Talousdemokraatti on kuin rotta, joka näkee juustonpalan rotanloukussa: "Haa - ilmainen lounas"#

Nimimerkki Kultarahan kommentti:

http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/08/04/ta...

köpä (nimimerkki)

Ei raha itsessään ole mitään. Raha on kehittynyt vain helpottamaan työnhedelmien vaihtantaa. Raha yleinen vaihdon väline, arvon mitta, omaisuuden muoto, kirjanpidon yksikkö sekä valuutta. Kaikki talous perustuu aina ihmisen työhön ja luonnonvaroihin. Rahanarvo on sopimuksenmukainen ja sen takuina tulisi olla vain ihmisten tekemä työ, luonnonvarat (kultakin käy) ja jo aiemmin luotu yhteiskunnan infrastruktuuri.
Jos talousdemokraatit ovat mielestäsi rottia sinun ja ihailemiesi anarkokapitalistien mielestä,(siksi että he haluavat palauttaa yhteisesti käytetyn maksuvälineen luonnin valtiolle ja ennen kaikkea sen kontrolliin. Siis demokraattisesti ohjattavaksi, jolloin nykyinen klepto/plutokratia siirtyy historian kirjoihin) niin siitä vaan.

repe (nimimerkki)

Kultaraha sanoo, että kaikki onkin jo valtiolla ja sitten kuitenkin, että ei ole ja että se olisi kommunismia tms. Ei oikein selviä muuta kuin vahva mielipide talkousdemokratia-sivustoa kohtaan ja sen sättiminen. kaikki libertaariuskovat eli blogisti, jani ja tämä Kultarha vain solvaavat ja naureskelevat ja panettelevat tätä blogistia ilman yhtään kunnollista asia-argumenttia. Ihmettelen, miksi valtio ei voisi päättää rahapolitiikasta, kun kerran se on ainoa, joka voi olla jonkinlaisessa demokraattisessa valvonnassa. Lisäksi ihmettelen, miksi olisi ilmainen lounas, jos emme tekisi työtä pian hautaan asti maksaaksemme vain korkoja joillekin globaaleille riistäjille. Pikemminin työn tuotoksista saisi nauttia enemmän. Mugabe jäi myös arveluttamaan. Kirjoitukset ovat kokoelma iskulauseita ja propagandaa vailla minkäänlaisia kunnollisia perusteita. Ne tuntuvat pyrkivän vetoamaan epätietoiseen ja auktoriteettiuskoiseen ihmiseen.

Anna-Leena Nieminen

Edelleen sama lainaus, minkä laitoin ensimmäiseen kommenttiini:

#Kuten yritin Larsille kertoa, talousdemokratia tarkoittaisi rahavallan keskittämistä POLIITIKOILLE. Rahavalta on toki nykyisinkin varsin harvoissa käsissä, mutta en näe kuinka sen keskittäminen VIELÄ HARVEMPIIN käsiin parantaisi tilannetta. Päinvastoin, se poistaisi viimeisetkin rajoitukset poliitikkojen mielivallalta eikä heihin voisi LUOTTAA edes sitä vähää mitä nykyisin. Tästä olikin puhetta myös aiemman kirjoitukseni kommenteissa, käytännön esimerkin kera.#

http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/08/04/ta...

repe (nimimerkki)

Perusteluja näille heitoille ei ole. Poliitikkojen mielivalta on tosiasia ja sitä on enemmän tai vähemmän. En ihmettele, että Talousdemokratia ei näiden usanistien kanssa jaksa inttää. Eihän se ole keskustelupalsta oikeastaan ja miksi siellä pitäisi sallia joku stalinistinen floodaus.

Nyt kaikki on yksityisissä ja juutalaisissa käsissä. No onhan koko poliitokkopoppoo esim. Jenkkilässä näiden samojen siionistien taskussa.

Visitor (nimimerkki)

"Talousdemokraateilla ja Mugabella on paljon yhteistä, nimittäin talouden tuntemus. Ilmaista lounasta ei ole olemassa, ei edes valtiolle. Jos valtio yrittää painaa niin paljon fiat-rahaa omaan kassaansa, että se voisi lopettaa verotuksen ja luotonoton, niin seuraukset siitä ovat samat Mugaben Zimbabwessa."

Mugabe (8 tohtorinhattua)ei välttämättä ole erityisen huono talouden tuntemuksessa, Mugaben ongelmat ovat muualla, Zimbabwe teki aikoinaan kuivuuden seurauksena tarvitessaan lainaa, IMF:n kanssa sopimuksen rakennesopuetusohjelmista, uusliberaalit rakennesopeutusohjelmat toteutettiinkin, talous avattiin ja valtiossa lähes kaikki yksityistettiin aivan IMF:n ohjeiden mukaan, siitä alkoi Zimbawen alamäki ja romahdus, työttömyys ja sen mukana köyhyys levisi käsiin, oma teollisuus ja tuotanto oli loppua ihmisten ostovoiman puutteessa jne. Lainaa ottaessa ja IMF:n ehtoja hyväksayessä Mugabella oli hallituksensa tuki, jossa mukana myös valkoisen hallinnon aikaisia virkamiehiä ja politiikkoja opastamassa. Zimbawen rahan painaminen on ollut vain sen kaaoksen jälkeisiä hyödyttömiä pakkoliikkeitä.

Suomi, jos huomaatte on noudattamassa melko lailla vastaavaa politiikkaa...

"Älkäämme tuomitko kehitysmaiden hallituksia - ne ovat heikkoja, niillä on sekä länsimaiset imperialistit että oman maansa köyhät pelättävinään. Niillä ei voi olla riittävää sotilaallista , taloudellista ja poliittista mahtia kilpaillakseen länsimaiden kanssa tai pitääkseen yllä siedettävän näköistä systeemiä. Diktaattorit eivät ole muuta kuin lännen sätkynukkeja. Ranska nosti Idi Aminin ja Bokassan, englantilaiset Nigerian sotilashallituksen. Kaikissa Afrikan maissa on samantapaiset pulmat, olipa niissä hallitusmuoto mikä hyvänsä. Todellinen valta ei asu siellä. Poliittinenkaan valta ei missään merkityksellisessä mielessä olla kansalla kun taloudellinen valta asuu muualla. Kehitysmaiden politiikoilla ei ole muitakaan vaihtoehtoja kuin kumartaa läntistä rahamahtia. Kansa on levotonta, tyytymätöntä eikä luota hallituksiin ja niiden sanomiin -..."

http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/...

Kaksi asiaa:

1. Globalisaatio ei ole mahdollisuus vaan katastrofi.
2. Vapaata maailmantaloutta ja hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi yhdistää.

repe (nimimerkki)

Juuri näin. Sama Rotschild, jonka väline Englannin imperiumi oli ja joka sen avulla yritti anastaa koko maailman ja joka esim. tuhosi Intiasta koulun joka kylästä muutamassa vuodessa ja lukutaidon, kun maa liitettiin imperiumiin, pyörittää IMFfää ja Maailmanpankkia (Cityä+Fediä myös) ja siis ohjailee tätä uuskolonialismia, kun kehitysmaat ovat velkaorjuudessa. Velisynkät sitten Suomessa sanovat, että kaikki johtuu mustien ihmisten huonommuudesta, "kun ei edes onki auta, vaikka käteen laitetaan".

repe (nimimerkki)

Hitlerin autarkisella taloudella pyyhki niin hyvin, että se koettiin vakavana kilpailijana. Lisäksi vampyyreitä sapetti, kun eivät päässeet ryöstämään saksalaisia. Tässä onkin todennäköisempi skenaario kaikkia irtiottoja tekeville. Mahdolliset "talousdemokratiat" tai siis jotka eivät toimi Wall Streetin rikollisten haluamalla tavalla ja ajavat oman maan etuja vs näiden maailmanparasiittien etuja, eli siis talousdemokraattisia kokeiluja tekevät ja ne, jotka eivät tottele tai jotka halutaan alistaa, tuhotaan sodalla. Ehkäpä liian itsenäisiä valtiomiehiä voidaan salamurhata ja laittaa nöyremmät tilalle.

:) (nimimerkki)
Riikka Söyring (nimimerkki)

"Nyt on koroton pankki JAK Finland toiminnassa (www.jakfinland.fi).
Jäseniä on jo liittynyt mukaan ja ensimmäisiä säästöjä on jo sisällä
ja säästämispisteiden keruu aloitettu.

Lisää kuitenkin tarvitaan yhteisöön jotta homma saadaan pyörimään kunnolla.

Virallisesti JAK ei ole pankki ja sitä ilmaisua ei
saa virallisesti käyttää, mutta puhekielessä toki :) "

Riikka Söyring (nimimerkki)

Yle:n MOT yllättää jälleen:
20.9.2010 klo 20:00 TV1
MOT: Pandemiapannukakku
Sikainfluenssa oli tavallista kausi-influenssaa lievempi. Oliko
paniikki turhaa? Toimittaja Tiina Lundell.

Riikka Söyring (nimimerkki)

TIEDOTE:

KASVU MURROKSESSA -KONFERENSSI 24.9.2010 klo 10-18
VANHA YLIOPPILASTALO, Mannerheimintie 3, Helsinki

Lisääkö talouskasvu hyvinvointia? Tulisiko kasvulle asettaa rajat?
Vihreä kasvu, kestävä kehitys vai degrowth-talous?

Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämä Kasvu murroksessa -konferenssi
tuo Suomeen kansainvälisen talouskasvukeskustelun huippunimet ja tarjoaa
areenan rakentavalle ja kriittiselle keskustelulle talouskasvun,
hyvinvoinnin ja ympäristönsuojelun yhteydestä. Talouskasvua on
perinteisesti pidetty yhteiskunnallisen kehityksen ja hyvinvoinnin
mittarina. Samalla jatkuvan kasvun lukuisat haittavaikutukset ovat
kuitenkin tulleet ilmeisiksi: haasteita ovat muun muassa maapallon
ekologisen kantokyvyn ylittyminen ja ilmastonmuutos. Muun muassa näihin
ongelmiin haetaan ratkaisumalleja Vanhalla ylioppilastalolla syyskuussa.

Ohjelma:

09:30 Ovet auki
10:00 Tervetulotoivotus
10:10 Keynote: Peter Victor, York University, Kanada (englanniksi)
10:40 Keynote: Tim Jackson, University of Surrey, UK (englanniksi)
11:10 Paneelikeskustelu: mm. MEP Satu Hassi; Jan Otto Andersson, Åbo
Akademi; Sixten Korkman, ETLA ja EVA
12.15 Lounas
13:15 Keynote: Serge Latouche, Université Paris-Sud (ranskaksi, tulkkaus
englanniksi)
14:15 Kommenttipuheenvuorot: Thomas Wallgren ja Teivo Teivainen,
Helsingin yliopisto
14:30 Työryhmien esittely ja siirtyminen työryhmiin
14.45–
16.45 Työryhmät
16:45 Kahvitauko
17.00 Työryhmien raportointi
17:30 Loppukeskustelu, jatkotoimenpiteet ja tulevat tapahtumat
18:00 Päätössanat

Kasvu murroksessa -konferenssi on ilmainen ja avoin kaikille.
Tervetulleita ovat niin asiantuntijat, kansalaisjärjestötoimijat kuin
suuri yleisökin. Konferenssin aamupäivän seminaariohjelma koostuu alan
kansainvälisten huippujen ja suomalaisten kommentaattoreiden
puheenvuoroista. Iltapäivällä järjestettävät temaattiset työryhmät
syventävät aamupäivän keskusteluja ja pyrkivät löytämään konkreettisia
toimintaehdotuksia kohtuutalousyhteiskunnan luomiseksi.

Työryhmien työskentelytavat vaihtelevat, ja niistä osaan on
ennakkoilmoittautuminen. Muuten konferenssiin ei tarvitse ilmoittautua
etukäteen. Konferenssissa käytettäviä kieliä ovat suomi, englanti ja
ranska. Ranskankieliset osuudet käännetään englanniksi.

Järjestäjä:
Suomen luonnonsuojeluliitto

Yhteistyökumppanit: Ranskan suurlähetystön kulttuuri- ja tiedeosasto,
Luonto-Liitto, British Council, Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus,
Vasemmistofoorumi, Kierrätyskeskus, Aalto-yliopiston
kauppakorkeakoulun CESR-tutkimusryhmä, Into-kustannus, Megapolis.

Hanke on saanut ulkoasiainministeriön kansalaisjärjestöjen
Eurooppa-tiedotukseen tarkoitettua tukea vuonna 2010.

Lisätietoja tapahtuman internetsivuilla: http://www.degrowthfinland.fi/

Jaana Eskola
Kasvu murroksessa-hankkeen koordinaattori
jaana.eskola [ät] uta.fi
+ 358 (0)44 377 3181 begin_of_the_skype_highlighting + 358 (0)44 377 3181 end_of_the_skype_highlighting

---
Konferenssin pääpuhujat:

Tim Jackson, Surreyn yliopiston professori, Iso-Britannian Kestävän
kehityksen toimikunnan komissaari, Prosperity without Growth -raportin
kirjoittaja.
http://www.sd-commission.org.uk/pages/redefining-p...

Peter Victor, Yorkin yliopiston professori ja Managing Without Growth
-raportin kirjoittaja. Professori Victor on luonut malleja
kasvuttomasta tulevaisuudesta Kanadassa.
http://www.managingwithoutgrowth.com/Home_MWG.html

Serge Latouche, Paris-Sud yliopiston emeritusprofessori, ranskalaisen
décroissance-liikkeen perustaja ja yksi kansainvälisen
degrowth-liikkeen tunnetuimmista vaikuttajista. Osallistuu
konferenssiin Ranskan suurlähetystön kulttuuri- ja tiedeosaston
kutsumana.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Serge_Latouche

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Breaking News Alert: 1 in 7 Americans live in poverty
September 16, 2010 10:36:42 AM
----------------------------------------

The number of people living in poverty has climbed to 14.3 percent of Americans.

The Census Bureau says that about 43.6 million people, or 1 in 7, were in poverty last year. That's up from 39.8 million, or 13.2 percent, in 2008.

http://link.email.washingtonpost.com/r/0H2RO6/YHH1...

eli koska globaalitaloudessa elämme, Amerikan raha-asiat vaikuttavat kyllä täälläkin.

Hupaisaahan tässä on se, että Vanhasen I- ja II- hallitus teetätti amerikkalaisella MvKinseylla hallitusohjelman (vaikka ko. pulaaki ei ole erikoisen kuuluisa laadukkaasta työstä).
Amerikassa(kin) on kuunneltu konsultteja ja tässä tulos: yksi seitsemästä elää köyhyydessä ja luku kasvaa jatkuvasti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Uurijan kommentti toisaalla blogissani sopii hyvin tännekin:

"Hallitus ja VVM ovatkäyttäneet konsensuskäsitettä 'kilpailukyky' oikeuttamaan vallankäyttöä, joka rikastuttaa harvoja ja köyhdyttää suurta enemmistöä.

Suomen Akatemian Valta Suomessa -tutkimusohjelman tuloksista:

13.9.2010 14.21
(kansanuutiset.fi)
"Eliitti asetti kilpailukyvyn hyvinvoinnin edelle"
Elias Krohn

"Tasavallassakaan valta ei ole jakautunut tasaisesti. Tämä tulee selväksi Suomen Akatemian Valta Suomessa -tutkimusohjelman tuloksista.
Kolmivuotiseen ohjelmaan sisältyi 24 eri tutkimushanketta, joiden tuloksia julkistettiin ja kommentoitiin Helsingin Pörssitalolla 9.–10.9.

Paikka sopi hyvin yhteen tutkimustulosten kanssa: useissa hankkeissa todettiin markkinoiden, kilpailun, suuryritysten ja suurituloisimpien kansalaisten vallan kasvaneen Suomessa viime aikoina.

Valtio-opin tutkija, tohtori Markku Koivusalo oli mukana hankkeessa, jossa selvitettiin markkinavaltaa ja poliittisia instituutioita.
Koivusalon mukaan olennaista ei ole vain tehtävien ja resurssien siirtyminen julkiselta sektorilta yksityiselle, vaan

- julkinen valta on itsekin alkanut toimia yhä enemmän markkinoiden kautta ja niiden ehdoilla. (typo edit.)

Hallinnon ja hallittavien välinen kuilu on kasvanut, ja byrokratian vähentämiseen tarkoitetut ohjelmat ovat tosiasiassa lisänneet byrokratiaa.
Yksi esimerkki tästä on yliopistojen uusi johtamistapa, joka oli aiheena professori Risto Rinteen johtamassa tutkimushankkeessa.
Uudistusten tahti on ollut hyvin hektinen.
”Voi vain seurata avuttomana vierestä”, oli Rinteen mukaan eräs tyypillinen repliikki yliopistojen henkilöstön haastatteluissa.

Tehokkuudesta ja kilpailukyvystä on tullut Suomessa eliitin konsensuskäsitteitä, summasi tutkija Anu Kantola, joka osallistui valtaeliittiä ja vallan käsitteitä käsittelevään hankkeeseen.
Hankkeen tulosten mukaan valtiovarainministeriön rooli kilpailukykystrategian luojana on korostunut hallitusten kokoonpanosta riippumatta.

– Strategia perustuu julkisen sektorin menokuriin ja yritysten tukemiseen ja on selkeästi erilainen kuin hyvinvointivaltion strategia, Kantola sanoi.

Samalla taloudellinen valta on keskittynyt, kun tuloerot ovat revähtäneet.
- Erityisesti ovat nousseet hyvätuloisimman prosentin ansiot, todisti kansantaloustieteen professori Matti Tuomala."

Vieras (nimimerkki)

Tervehdys Eduskunnasta!
Suomen talouden iso kuva on kirkastumassa. Se näkyy valtion talousarvion lähetekeskustelussa tänään Eduskunnassa.
Talouspolitiikassa elvytyksestä siirrytään nyt kiristävään taloudenpitoon. Elvytys on verrattain onnistunut, sillä työllisyys on säilynyt kohtuullisena. Työllisyyden oikeansuuntaisesta kehityksestä huolimatta etenkin nuorten työttömyys on erittäin huolestuttavaa.
Julkisen talouden tasapaino on paranemassa ensi vuonna. Valtion menot pienenevät kaksi miljardia euroa. Kela-maksun poistosta johtuva budjetin vaje korvataan energiaverojen korotuksilla. Myös arvonlisä-, makeis-, virvoitusjuoma- ja jäteverojen korotuksilla lisätään valtion tuloja.
Polttoaineiden energiaverotukselle tehdään edistyksellinen ympäristöuudistus. Uudistuksen jälkeen kaikkia polttoaineita verotetaan nykyistä yhtenäisemmin energiasisällön ja fossiilisten hiilidioksidipäästöjen perusteella. Uudistuksella ohjataan energiankäyttöä ja -tuotantoa kohti ilmastotavoitteita.
Hyvää esityksessä on turpeen saaminen vihdoin verotuksen piiriin. Maakaasun verotus kiristyy kolmivaiheisesti pysyen kivihiiltä alhaisemmalla tasolla.
Lisätietoja hallituksen esityksestä Eduskunnalle energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamisesta löytyy Valtionvarainministeriön kotisivuilta: http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/...
Mitä mieltä Sinä olet polttoaineiden verotuksen muuttamisesta? Tykkäätkö energiaverotuksen ympäristöporrastuksesta?
Kommentoi ja kysy verotuksen ympäristöuudistuksesta: sanna.perkio@eduskunta.fi. Arvostan mielipidettäsi.

Ystävällisin terveisin ja hyvää syksyn jatkoa!
Sanna Perkiö,
Kansanedustaja, tekniikan tohtori
Helsinki

repe (nimimerkki)

Elvytetään poistamalla rikkailta verot. Kiristetään verottamalla ruokaa, karkkia, talonlämmitystä ja asumista-kauniiden periaatteiden varjolla tietysti.

Anna-Leena Nieminen

#Tulonsiirto tarkoittaa politiikassa ja kansantaloudessa valtion maksamaa tukea kansalaiselle ilman että kansalaisen tarvitsee tehdä etuisuutensa eteen mitään. Kansantaloudessa valtion tulonsiirrot voidaan käsittää myös negatiivisena verona. Esimerkkeinä suorista tulonsiirroista kansalaisille voidaan pitää sosiaaliturvaa, lapsilisää ja opintorahaa. Tulonsiirto monimuotoisena käsitteenä voidaan laajentaa kansalaista huomattavasti laajempaankin yksikköön, kuten valtioon. Tulonsiirto kulkee RIKKAILTA yksiköiltä köyhille.#

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tulonsiirrot

repe (nimimerkki)

Kokeileppa jollekin muulle tuota löpinääsi. Minua ei kiinnosta kuule pätkääkään. Aika ylimielistä, sanoisin. Luuletko, että en tiedä mitään? Luuletko, että rikkaat eivät saa tulonsiirtoja ja että kaikki tulonsiirrot tapahtuvat rikkailta köyhille?????

Anna-Leena Nieminen

#Luuletko, että rikkaat eivät saa tulonsiirtoja ja että kaikki tulonsiirrot tapahtuvat rikkailta köyhille?????#

En luule vaan tiedän että "köyhät tukevat rikkaita", kuten tässä tulee selville:

#Kuten tästä selvästi näemme, yhteisen kakun menetelmä -- jokainen kykyjensä mukaan, jokaiselle tarpeensa mukaan -- kääntyy ajan myötä päälaelleen ja johtaa siihen, että KÖYHÄT tukevat lopulta rikkaita. Suurin voittaja on kuitenkin hallinnollinen koneisto, joka kasvaa joka ainoassa vaiheessa. Toisin sanoen, virkamiesten määrä sekä heidän työmääränsä ja palkkavaatimuksensa kasvavat jatkuvasti.#

http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/08/12/yh...

repe (nimimerkki)

Mistä menetelmästä puhut? Oletko humalassa? Virkamiehiä vähennetään koko ajan. En näe, että yhtiskunta voisi toimia ilman yhtäkään virkamiestä. Julkinen talous voi aivan hyvin toimia myös liiketaloudellisesti. Ainiin, se on tietysti sitä kommunismia. Jotkut aiat taas on vain hoidettava, joten ne eivät tuota, vaikka ne yksityistettäisiinkin. Tai sitten niihin ei ole kellään varaa, jos niitä ei tilata niistä verorahoista.

Anna-Leena Nieminen

#Mistä menetelmästä puhut?#

Yhteisen kakun keräämisestä ja jakamisesta:

http://pasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/08/12/yh...

#Virkamiehiä vähennetään koko ajan.#

Ai jaa, niinkö? Mihin perustat tämän väitteesi?

repe (nimimerkki)

Ai kuulut samaan libertaareiksi kutsuttuun uskonlahkoon matilaisen kanssa. Nalle Wahlroosin tapaan hän uskontonsa mukaisesti haluaisi yksityistää kalakannat ja merialueet ym. Ehkäpä ilmankin. Kiva sitten maksaa hengityksestä. Vaikkapa jollekin yksityisarmeijalle...

repe (nimimerkki)

Niin siis kai älysit, että virkamiehen sijaan yksityisarmeijalle ja valtion sijaan jollekin siionistiselle natsipohatalle.

Anna-Leena Nieminen

Et vastannut kysymykseeni(virkamiehiin liittyvä), vaan esitit toisen perustelemattoman väitteen...?

repe (nimimerkki)

No kunnon perustelut lisäisivät kyllä sinunkin uskottavuuttasi. Minun ei tarvitse perustella sinulle mitään, mutta tiedän kyllä Suomen tapahtumista jotain.

Anna-Leena Nieminen

Vai en perustellut... tässä lisää perusteluita mm. siihen että virkamiehet ovat lisääntyneet:

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/08/2...

#Minun ei tarvitse perustella sinulle mitään#

Vai niin, ok, mutta kuinka johdonmukaista ja älykästä sinun on sanoa "aika ylimielistä" ja kuinka uskottavia kommenttisi sitten ovat...

repe (nimimerkki)

Ensimmäisessä linkissä Pasi Matilainen kertoi uskonnollisen oppinsa, jonka mukaan virkamiehet lisääntyvät. Kyllähän ne 60-luvulla ja sen jälkeen joskus lisääntyivät. Nyt säästetään ja karsitaan.

Toisessa linkissä oli joku blogi. Siellä todettiin turhia virkamiehiä olevan EU-byrokratiassa, maahanmuuttobyrokratiassa ja lähialueyhteustyössä. Myönnän, että ne ovat paisuneet viime vuosina ja että ne ovat kaameaa tuhlausta. Silti koko julkista taloutta ja virkamiesten lisäystä/vähenemistä ei voi tuomita näiden iheiden perusteella tai Matilaisen evankeliumin perusteella.

G20 & new rules for financial regulation (nimimerkki)

Mitenhän nämä kotimaiset suunnitelmat mahtavat olla linjassa sen kanssa, mitä maailmalla suunnitellaan.

"The European Union has approved a measure to create a European Systemic Risk Board, chaired by the European Central Bank; it will be in place by January 2011. Three new pan-EU supervisory authorities for banks, financial markets and insurers will work closely with the ESRB from January 2011."

"The Financial Stability Board, an international body tasked to implement G20 pledges, will make recommendations in November which will include possible "surcharges" on systemically important firms and "structural" remedies."
http://www.reuters.com/article/idUSTRE68B1QA20100912

Riikka Söyring (nimimerkki)

Eero Taivalsaari, Unohdettu Viisaus
Eero Taivalsaari vaeltaa uutuusteoksessaan historiasta nykypäivään ja yksityisestä yleiseen.

Hän kirjoittaa "Ihmisen vuosituhantisesta historiasta on paljon opittavaa. Olennainen tieto, jonka varassa ihminen voi rakentua ehjäksi, kanssaihmistä ja elämää kunnioittavaksi persoonallisuudeksi, löytyy historiaa ja filosofiaa käsittelevistä teoksista".

Suomen nykyinen poliittinen todellisuus ja tulevaisuus hahmottuvat historiaa vasten. Kirjan tekijän pehmeä ehdottomuus tarkoittaa totuuden etsimistä ja asioiden sanomista suoraan.

Tarkastelun kohteena ovat niin Suomen johtavat puolueet, journalismin todellisuus kuin maamme suhteet Venäjään.

"Toivoa paremmasta on aina. Sen varassa tämä kirja on kirjoitettu. Toivon vahvistuessa herää jälleen rohkeus ja yhteiskunnallinen aktiivisuus. Tulevaisuuteen ei voi nähdä, mutta historiasta tiedämme, että ihminen kykenee korjaamaan virheitään kovan paikan tullen. Sellaiset ajat ovat edessä."

Unohdettu viisaus -teos on inhimillisyyden taipumattoman puolustajan henkinen testamentti.

Tärkeän kirjan voi tilata kustantajan nettisivuilta www.vs-kustannus.com ja se löytyy myös kirjakaupoista.

Riikka Söyring (nimimerkki)

TIEDOTE:

Eduskunnan ulkopuolella olevien puolueiden edustajia
on kutsuttu paneelikeskusteluun, joka pidetään
perjantaina 17.9. klo 18.30-20.30 Helsingissä Vuorilahden kurssikeskuksessa, os. Vuorilahdentie 5.

Itsenäisyyspuolueen edustajana keskustelussa on
IPU:n Helsingin piirin puheenjohtaja Saku Mättö.

Saku Mättö (nimimerkki)

Vaalipaneeli oli mielenkiintoinen katsaus aiihen kirjoon, jota eduskuntaan uutena pyrkivät puolueet edustavat ja se vielä suhteutettuna Kokoomuksen kannattajien ajatusmaailmaan. Mielestäni jotkin asiat kuitenkin olivat sellaisia, joissa eroa syntyi varsinkin talousliberaaleihin.

Ilmastonmuutos ja ihmisoikeusnäkökulmat, joita itse kannatan tärkeinä ihmiskunnan haasteina tällä hetkellä, eivät ollet talousliberaalien mielestä relevantteja kysymyksiä. Itsenäisyyspuoluehan on selkeästi ottanut kantaa luonnonsuojelun puolesta ja tuemme muun muassa luomutuotannon leviämistä.

Voit lukea lisää ajatuksistani: http://sakumatto.fi/

Riikka Söyring (nimimerkki)

Täällä Ilkka Luoma pohdiskelee Matti Vanhasen "toimitusjohtajuutta" ja vaaleja
http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/43980-m...

Köpä (nimimerkki)

"Paljastetaan rahan valhe" Ville Iivarinen:

"Minne olemme menossa? Monet puhuvat tästä mystisestä "uudesta maailmanjärjestyksestä" niin voimakkaan teatraalisen hypetyksen keinoin, ettei mikään ihme, etteivät monetkaan halua kuunnella. Tässä Damon Vrabel tuo hyvin esiin, ettei kyseessä ole mikään salaliittoteoria, vaan täysin looginen seuraus rahajärjestelmämme ma...tematiikasta, jossa pyramidin huipulla on pankit, jotka luovat kaiken rahan velaksi kaikille muille ja lisäävät rahaan koron. Alemmilla tasoilla kaikilla valtioita myöten on ongelma, sillä heidän käytössään on rahaa ainoastaan velkojen pääomien verran "P", mutta heillä on aina velkaa kaiken rahan ja sen koron verran "P+I". Ajan kuluessa tämän tilanteen matemaattisesti väistämätön seuraus on, että kaikki valta ja vauraus keskittyvät pyramidin huipulle ja että kaikkien alempien tasojen toimijat päätyvät jatkuvasti yhä syvempään velkaan ja aina kun velka kasvaa liian suureksi, yhteiskunta järjestetään uusiksi pyramidin huipulta tulevien ohjeiden mukaan, kuten on tehty jo lukemattomia kertoja viimeisen 50 vuoden aikana. Se, että tätä sanotaan salaliittoteoriaksi osoittaa hyvin selvästi, ettei meille ole kerrottu totuutta meidän rahajärjestelmästämme."
http://www.facebook.com/group.php?gid=272097931075&ref=mf#!/group.php?gid=272097931075&v=wall&ref=mf

Suomella julkeasti velkaa (nimimerkki)

Talousuutiset ovat tuntuneetkin liian optimistisilta viime aikoina. Mutta tänään tuli lunta tupaan. Eli velkaa on meillä enemmän kuin koskaan. Vaalien alla tästä on ikävä puhua.

"Jos Suomi haluaa katkaista velkakierteensä, julkista taloutta on sopeutettava nopeasti. Pelkkä talouskasvu ei sitä tee."

"1990-luvun laman jälkeinen ennätys rikkoutuu lähikuukausina, kertoo Valtiokonttori. Vertailussa ei ole otettu huomioon inflaatiota.

Valtion laina kohoaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan vain muutamassa vuodessa ennätyksellisen suureksi myös bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. IMF ennakoi, että velka nousee viiden vuoden päästä yli 76 prosenttiin bruttokansantuotteesta."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010091712364359_u...

Riikka Söyring (nimimerkki)

Eva Franchell:

Syyskuu 2010: Ruotsin vaalit puhdasta valtapeliä

Ruotsin vaalitaistelussa ovat olleet vastakkain porvarillisen hallitusrintaman vaatimukset veronalennuksista ja punavihreän opposition vaatimus hyvinvoinnin lisäämisestä. Muutama päivä ennen vaaleja kaikki merkit viittaavat porvarien voittoon. Tätä kirjoitettaessa hallitusallianssi on kaikkien kannatusmittausten mukaan johdossa.

Sep 17, 2010
-->

Punavihreää oppositiota on pidetty häviäjänä jo kauan, vaikka blokkien välinen ero ei olekaan kovin suuri.

Maltillisen kokoomuksen Fredrik Reinfeldt on saattanut jopa nylkeä karhun, ennen kuin se on kaadettu. Viimeisen televisiokeskustelun jälkeen hän oli tosin mielipidemittausten mukaan johdossa, mutta demareiden Mona Sahlin onnistui silti käännyttämään puolelleen enemmän epätietoisia äänestäjiä.

Lehdistö Sahlinia vastaan

Tv-keskustelun jälkeisenä päivänä Aftonbladet julkaisi kulttuurisivullaan artikkelin, jonka oli kirjoittanut joukko nimettömänä esiintyneitä porvarillisten lehtien toimittajia. Artikkelin otsikkona oli "Lehdistö Sahlinia vastaan".

Toimittajat viittasivat mediatutkija Ester Pollackiin, joka on tutkinut isojen päivälehtien etusivuja kahden kuukauden ajalta. Mona Sahlin esiteltiin kielteisessä valossa kahdeksantoista kertaa, mutta Fredrik Reinfeldt vain viisi kertaa.

Toimittajien mielestä Mona Sahliniin on kohdistunut vertaansa vailla oleva kielteinen kampanja.

Valtiotieteen professori Henrik Oscarsson toteaa lisäksi, että Tukholman suurimman aamulehden Dagens Nyheterin raportointi on ollut epärehellistä ja asiatiedot puutteellisia.

Melkoisen kohun nostattanut artikkeli levisi nopeasti Internetissä. On kuitenkin eri asia, riittääkö vastalausemyrsky muuttamaan Mona Sahlinin tilannetta vai säilyykö hallitusvastuu Fredrik Reinfeldtilla.

Fredrik Reinfeldt esiintyy yhä melko itsevarmasti, mutta häntä ei välttämättä julisteta vaalien todelliseksi voittajaksi.

Sellaiseksi voi sen sijaan nousta ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson, joka on ollut viime viikkoina kovassa nosteessa. Hän kirvoittaa yhä suurempia otsikoita, ja mielipidetiedustelujen mukaan hänen muukalaisvihamielinen puolueensa nousee valtiopäiville, jolloin ollaan
kaikkien puolueiden pelkäämässä tilanteessa.

Ruotsista saattaa tulla seuraava Euroopan maa, jossa muukalaisvihamielisiä edustajia on noussut parlamenttiin.

Tanskan ehdotukselle kohotellaan kulmia

Ruotsin valtiopäiväpuolueet oikealta vasemmalle ovat pitäneet etäisyyttä ruotsidemokraatteihin. Myös media on suhtautunut puolueeseen ynseästi, ja kaupallisen TV4-kanavan vastaava toimittaja kieltäytyi lähettämästä ruotsidemokraattien vaalimainosta sensuroimattomana.

Ei auttanut, että tanskalaispoliitikot halusivat lähettää Ruotsiin vaalitarkkailijoita. Ehdotus aiheutti lähinnä ironista kulmakarvojen kohottelua.

Toisin kuin esimerkiksi Tanskan kansanpuolue, ruotsidemokraatit ei ole protestipuolue.

Monet sen johtohahmoista tulevat sen sijaan selkeän rasistisesta Valkoinen valta -liikkeestä. Sanomalehti Expo paljasti muutama päivä sitten, että puolueella on yhteyksiä jopa natsiryhmittymiin.

Esimerkiksi puolueen 21 kunta-, maakäräjä- tai valtiopäiväehdokasta on tai on ollut Nordisk.nu-natsifoorumin jäsenenä.

Jimmie Åkesson lupasi keväällä puhdistaa puolueen jäsenistä, joilla on rikollinen tausta. Vaalitaistelussa hän toistelee yhä uudelleen, että puolueen valtiopäiväehdokkaat ovat joutuneet esittämään rikosrekisteriotteen, ennen kuin heidät on todettu vaalikelpoisiksi.

Vakiintuneiden puolueiden strategiana on ollut olla ryhtymättä minkäänlaiseen keskusteluun ruotsidemokraattien kanssa. Puolue ei ole mukana myöskään viimeisen vaaliviikon päätöskeskusteluissa televisiossa.
Silti juuri tiedotusvälineet nostivat lopulta Jimmie Åkessonin ja hänen puolueensa parrasvaloihin.

Vaalit – varsinaista tosi-tv:tä

Tämä on mediadramaturgiaa, joka on kai ominaista joko Ruotsille tai tälle ajalle. Vaalit ovat nimittäin muuttuneet demokraattisesta prosessista parhaaseen katseluaikaan esitettäväksi tosi-tv:ksi. Seitsemän puoluetta on jakautunut kahdeksi joukkueeksi, joista paras voittaa.

Vaalitaistelun alussa tiedotusvälineet yllyttivät puolueita tarjouskilpaan: kuka tarjoaa eniten eläkeläisille? Mistä vuosikurssista lähtien lapsille pitää antaa koulussa arvosanoja?

Puolueita verrattiin kohta kohdalta, ja poliittiset "asiantuntijat" saivat ratkaista, kumpi blokki voitti kulloisenkin osakilpailun.

Dramaturgiaa oli helppo seurata grafiikoista, taulukoista ja nettiäänestyksistä, mutta se ei sallinut minkäänlaista ideologista kertomusta.

Vaalitaistelusta tuli kilpailu, jota selostettiin täysin ilman taustoja ja irrallaan tavallisista äänestäjistä. Interaktiivisuus unohtui kokonaan ja äänestäjistä tulikin maksavaa yleisöä.

Valtapelin leimaama vaalitaistelu

Median kaluttua kaikki aiheet jäljelle jäi pelkkä loppuottelu hallitusvastuusta, ja vasta siinä vaiheessa ruotsidemokraatit pääsivät median lämpöiseen huomaan. Puolue saattaa nimittäin saada sen vaa´ankielen aseman, joka ratkaisee, kuka saa hallitusvallan.

Joitakin tv-esiintymisiä on vielä jäljellä, ja tosi-tv-sarjan loppuhuipennus on taatusti dramaattinen. Voittajasta riippumatta voidaan todeta, että Ruotsin vaalitaistelussa kyse on ollut erittäin vähän ideologiasta ja erittäin paljon valtapelistä.
-------------------
Kuulostaako tutulta?

Riikka Söyring (nimimerkki)

Taloussanomat kertoo:

Reuters
18.9.2010 16:07
34
Saksalaiset pankkien etujärjestöt vaativat, että EU:n jäsenmaille tehdään stressitestit samaan tapaan kuin pankeille. Kolme pankkien etujärjestöä kertoi aikeistaan kirjeessä liittokansleri Angela Merkelille.

Pankit sanovat, että menestyksellisten pankkien stressitestien jälkeen tulisi tarkastella valtioiden talouden kestävyyttä. Erityisesti pankkeja huolettaa valtioiden lainanotto.

Pankkien mukaan stressitesteissä huonosti menestyville valtioille voitaisiin asettaa sanktioita EU:n rakennerahastoja jäädyttämällä ja että ne voisivat menettää myös äänioikeutensa EU:n toimielimissä.

Toimituksen poiminnat