KissanKulmasta

Minne pankkitakuut menivät + pankkien stressitestit

-

Goldman Sachs sai 12.9 miljardia dollaria, kun USAn hallitus pelasti AIG:n, joka oli aikanaan maailman suurin vakuutusyhtiö.

Goldman Sachs lähetti 4.3 miljardia osavaltioista kerättyjä verorahoja (federal tax money) 32 eri entiteetille, mukaanlukien lukuisille ulkomaisille pankeille, puskurirahastoille ja eläkerahastoille, kertoo perjantaina julkistettu aineisto. Goldman Sachs luovutti listan yhtiöistä vasta kun Senaatin Rahoitusasiain Komitean (Senate Finance Committee) senaattori Chuck Grassley (R-Iowa) uhkasi ns. subpoenalla. 

(sivuhuomautus: Ja kuten muistamme, Goldman Sachs auttoi Kreikkaa väärentämään tilejään. Goldman Sachs on kytketty myös WTC:n kaksoistornien "terrori-iskuun" sekä BP:n öljyvuotoon Meksikonlahdella http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2010/07/16/bp-oljyvuoto-tahallinen-teko-uusia-todisteita/ )
Grassley sanoi "Luulimme alunperin pelastavamme AIG:ta takuilla. Myöhemmin kävikin ilmi että rahoja kuljetettiin AIG:n kautta isoille pankeille jotka taas siirsivät ne eteenpäin ympäri maailmaa."                   

Goldman Sachs myöntää huijanneensa sijoittajia, ja maksaa 550 miljoonan sakot.

Goldman Sachs sai 5.55 miljardia hallitukselta syksyllä 2008 arvottomista AIG:n osakkeista ja takuista. Goldman Sachs oli varmistanut selustansa levittämällä riskin listan 32 yritykselle. Goldman Sachs olisi saanut 2.3 miljardia siinäkin tapauksessa että AIG olisi mennyt nurin, koska heillä oli suojaus Citibankilta, JPMorgan Chaselta ja Morgan Stanleylta. Koska Goldman Sachs sai rahaa hallitukselta, em. pankit säästyivät maksamasta.

Alkuperäistä 85 miljardin dollarin takausta AIG:lle lisättiin 49.1 miljardilla dollarilla Troubled Asset Relief Program´ista (TARP) sekä lisävaroilla Federal Reservesta. AIG on velkaa amerikkalaisille veronmaksajille 133.3 miljardia dollaria. 

Pankkeihin, joiden kautta verorahoja siirreltiin kuuluu mm. Royal Bank of Scotland,  Barclays, ja DZ AG Deutsche Zantrake Genossenschaftz Bank, saksalainen pankkiryhmä joka yksinään nettosi 1.2 miljardia dollaria.

Warren, todistaessaan keskiviikkona sanoi että "AIG:n pelastaminen vääristeli markkinoita ja muunsi AIG:n riskaabelit veikkaukset varainsiirroiksi joilla oli täysi takaus. Sen sijaan että olisi pakotettu AIG ja sen yhteistyökumppanit maksamaan pelaamisestaan ja häviämisestään itse, hallitus siirsikin laskun veronmaksajille."

AIG sai takauksensa "kohteliaisuutena" Federal Reserve Bank of New York´ilta jota johti Timothy Geithner. Geithner on nyt valtiovarainministeri.

"Uskon hänen hyvin tienneen enemmän kuin hän silloin kertoi" sanoo Grassley, "ja uskon hänen myös tienneen minne takausrahat päätyisivät. Jos hän ei tiennyt, hänen olisi pitänyt ottaa selvää ennen kuin antoi rahoja pankista ulos."

Geithneria ei ole tavoitettu vastaamaan kysymyksiin.

Grassley on jo vuosia yrittänyt saada hallituksen (Government Accountability Office) edustajille enemmän valvontavaltuuksia Keskuspankissa (Federal Reserve).
http://www.eutimes.net/2010/07/goldman-sachs-reveals-where-bailout-cash-went/

EU-Timesin artikkelista (26 July 2010) vapaasti ja paikoin lyhennellen kääntänyt Riikka Söyring

Suomessa veroviranomaiset ja Finanssivalvonta ovat jo vuosia pyytäneet, että saisivat lainsäädännön tukemia keinoja tehdä työtään so. valvontaa. Turhaan. Hallitus toisensa jälkeen on päinvastoin vaikeuttanut heidän työtään, viimeisimpänä Vanhasen II-hallituksen esitys rahanpesun helpottamiseksi. kts. tarkemmin http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/24/pankrottipankit-vaativat-rahanpesun-mahdollistavaa-lakia-hallitus-tottelee/

No sitten...mitä Bloomberg Business Week kertoo pankkien stressitesteistä? Aika erilainen tarina kuin suomalaisessa valtamediassa:

Euroopan valvontaviranomaiset (European regulators) saivat selville että seitsemän pankkia tarvitsevat 3.5 miljardia euroa ($4.5 billion) pääomaa. Talousanalystien mielestä stressitestit eivät olleet kyllin tiukkoja.

"Tarvittavan pääoman määrä on paljon pienempi kuin markkinat odottivat" sanoo Mike Lenhoff, lontoolaisen Brewin Dolphin Securities Ltd:n päästrategi. "Pikkurahaa."

Saksalaiset Hypo Real Estate Holding AG, Agricultural Bank of Greece SA ja viisi espanjalaista säästöpankkia olivat vailla riittäviä reservejä.

Euroopan hallitukset käyttävät ensimmäistä koordinoitua stressitestiä vakuuttaakseen sijoittajat rahoituslaitosten vakaudesta. (sivuhuomautus: koordinoitu testi tarkoittaa tässä tapauksessa DIY eli Tee-se-itse-testi jonka pankit tekivät itse itselleen omasta kirjanpidostaan, kukin mielensä mukaan ja omalla tavallaan, siitä kohtaa kirjanpitoa mistä huvitti)

"Ei vakuuta." sanoo  Komal Sri-Kumar, joka on los angelesilaisen TCW Group Inc.:n päästrategi. "Testit olivat sellaiset että oli varmaa että suurin osa läpäisee. Ei se silti kerro mitään pankkisysteemin vakaudesta."

Ennen stressitestien tulosten julkaisemista,  Goldman Sachs Group Inc.  analystit arvioivat että lainaajien täytyy raapia kasaan arviolta 38 miljardia euroa. Barclays Capital sanoi heidän tarvitsevan 85 miljardia euroa. USAssa testatuista pankeista kymmenen, mm. Bank of America Corp. ja Citigroup Inc. tarvitsivat 74.6 miljardia dollaria.

Samaa mieltä Komal Sri-Kumarin kanssa on Jason Brady. "En usko markkinoiden olevan niin typeriä." sanoo Jason Brady, Thornburg Investment Managementin toimitusjohtaja. "Oikea selitys on se testit olivat löperöt."

Sveitsiläisen Credit Suisse Group AG:n analystien mukaan eurooppalaiset pankit ovat jo nyt nostaneet 220 miljardia euroa viimeisten 18 kuukauden aikana. Tuo summa jo nostettuna, oli luonnollista että suurin osa eurooppalaisia pankkeja läpäisisi testin, sanovat analystit.

Analystit ja investoijat eivät pidä pankkien stressitestejä juuri minkään väärteinä koska niissä sivuutettiin ns. sovereign debt. Arvioinneissa huomioitiin vain potentiaaliset menetykset hallitusten velkasitoumuksista (bond) eikä lainkaan HTM:aa (Hold-to-Maturity), arvioi CEBS. (sivuhuomautus: "Onneksi" valtiovarainministeri Jyrki "Velkatalkoo-Jykä" Katainen ja suomalainen valtamedia -ainakin uutisoinnissa jos ei muuten- pitävät stressitestejä uskottavina)

Lainaajat pitävät kirjanpidossaan noin 90% Kreikan bondeja ja 10% vaihtokirjanpidossa (trading book). Bondien arvo kirjataan vain jos on vakavia epäilyjä valtion kyvystä maksaa sitoumuksensa takaisin, arvioi Morgan Stanleyn analystiryhmää johtanut  Huw van Steenis.

"EKP (Euroopan Keskuspankki ECB) toivottaa tervetulleiksi sitoumukset joita kansalliset auktoriteetit ovat tehneet pääomittaakseen instituutioita, jotka ovat olleet heikoilla” sanoo EKP lausunnossaan. (sivuhuomautus: Tehtiinköhän se muuallakin Euroopassa laittomasti ja lakeja rikkoen kuten Suomessa, nuo päätökset? kts. http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2010/07/01/laittomat-lainat-ja-muut-hallituksen-puuhat/ )

Tosiasiassa paniikkipolitiikka pahentaa euroalueen rahakriisiä http://riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/14/paniikkipolitiikka-pahentaa-euroalueen-kriisia/ , ihan riippumatta siitä mitä EKP:n ja Kataisen täytyy sanoa ja olla uskovinaan.

"Ne seitsemän pankkia jotka epäonnistuivat testeissä olivat jo tarkkailussa tai epäonnistujien listalla. Testitulokset eivät kerro mitään mikä ei olisi jo ollut tiedossa. Tuskinpa tällaisella (pelleilyllä) markkinoita hämätään." sanoo Sri-Kumar. "Täytyy vain odotella kunnes Euroopan markkinat avautuvat maanantaina."

http://www.bloomberg.com/news/2010-07-23/eu-bank-stress-tests-fail-to-reassure-investors-wary-of-capital-criteria.html

Vapaasti ja paikoitellen lyhennellen (sekä sivuhuomautuksin varustanut) Bloomberg Business Week´in artikkelista kääntänyt Riikka Söyring

Jos haluatte pysyä kärryillä maailman asioista mutta kielitaitonne ei ole kovin vankka, ehdotan että vaihdatte nykyisen lehtenne Taloussanomiin ja/tai Kauppalehteen. Ei niissä pelkkiä pörssikursseja ole ;)

Talousasioita ja rahan mekaniikkaa on edukskunnalle jo vuosien ajan yrittänyt selittää Markku Uusipaavalniemi (kesk). Turhaan. Ja turhaan sen mainitsenkin. Kyllä kai jokainen ajatteleva ihminen sen on jo muutenkin älynnyt, jo vuosia sitten ettei eduskunnassa monellakaan ole hajuakaan rahan käytöstä saati sen mekaniikasta http://www.uutissanomat.fi/index.php/component/content/article/7-examples/120-markku-uusipaavalniemi-puhuu-suomen-ja-eun-lainajaerjestelyistae-eduskunnassa ; Markku Uusipaavalniemi selittää mistä on kysymys ja miten se vaikuttaa http://www.youtube.com/watch?v=XWfUSa7_TMQ

Oikeastaan kaikkien kannattaa aloittaa täältä http://www.google.com/search?q=money+as+debt+raha+on+velkaa&hl=fi&rlz=1I7GGLL_fi&prmd=v&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=ppZQTLuGPMKhOJvyheAH&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CB8QqwQwAA

Money as Debt eli Raha on Velkaa on animaationa tehty videosarja jossa selitetään rahan luomista ja rahatalouden mekaniikkaa selkokielellä. Katso lastesi kanssa. Saatat säästyä rahan kärttämiseltä tulevaisuudessa ;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Jussi Vaarala

Kuulepa - mitähän jos menisit Ylen MOT-toimitukseen jos sellainen vielä on. Sinähän olet ilmiselvä pahemman luokan tutkiva journalisti. Ootko harkinnut.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jussi, #3,

odotan tarjousta YLEn pääjohtajan paikasta :D

Jussi Vaarala

4. Älä ny naura - sulla on niin tinkimätön ote että sillä saatetaan tehdä ihmeitä.

Mitä sinä jätät puolitiehen tuolla lailla juttujasi - vedä ne jo nyt loppuun saakka ja osoita kuprut.

Itse olen sellainen että panen asioita periaatetasolla uuteen valoon mutta en ole sun tyyppisesi vaikuttaja.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Kannattaa myös katsoa Michael Mooren Capitalism: a love story -dvd. Siinä M.Moore kertoo, miten Goldman Sachin ex. pääjohtaja pääsi ujuttautumaan valtionvarainministeriksi. Miten pelottelemalla ja uhkakuvien maalailulla valtiota saatiin luovuttamaan 700 miljardia dollaria pankeille. Miten pankit eivät suostuneet kertomaan mihin rahat päätyivät. Aivan samalla lailla Suomen valtionvarainministeri uhkasi ja pelotteli meitä, hallituksen edustajia ja kansanedustajia. Pelottelutaktiikka tehosi mainiosti, hallitus ja eduskunta myönsivät 1,7 miljardia euroa "lainaa" + 8,14 miljardin takaukset ulkovaltioille. Ja valehtelu jatkuu. Katainen: Suomen talous EU:n vahvin ensi vuonna (27.7.2010). HS 28.7.2010: Suomen valtion budjetti 2011 on 9 miljardia euroa alijäämäinen.

Jussi Vaarala

Jos pystyt osoittamaan kiistatta jotain kupruja ja teet siitä tarpeeksi lyhyen tiivistelmän niin median ja päättäjien on pakko jotenkin reagoida. Sillä tavoin pääsen itse aika usein lehtiin koska esitän uusia näkökulmia joita ei ole ennen esitetty. Tee samoin.

Jussi Vaarala

Turha täällä on käydä evidenssien kanssa vinkumassa että miksei kukaan tee mitään - tee itse.

# (nimimerkki)

James Fox and Daniel Estulin - BP Oil Update

http://networkedblogs.com/6j7i1

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mutta Jussi,

minähän teen. Kas jotkut toimittajatkin hakevat tietoja artikkeleita kirjoittaessaan KissanKulman runsaasta linkkikokoelmasta ;)

Tämän on jokunen toimittaja itse minulle taustalla tunnustanut.

Jussi Vaarala

Okei - mutta älä usko ketään edes tutkivia journalisteja - kaikilla voi olla joku piilomissio aivan muuta kuin mitä päällepäin esittävät.

Kerron esimerkin - olin taannoin yhdessä kokouksessa pyydettynä vaikuttamaan tiettyyn tahoon - tämä taho - pankinjohtaja ammatiltaan - oli kokouksessa myötämieltä vallitsevan mielipiteen kanssa ja vähä vähältä vei muita kuin pässiä narusta niin että loppupuolella porukat oli ihan toisella kannalla - tai olisivat olleet ;)))))

Tällaista maailma on täynnä - toisin sanoen - usko faktaa ja etiikkaa - ja vain niitä. Anteeksi että neuvon mutta en ole varma luotatko liikaa johonkin tai joihinkin tahoihin.

# (nimimerkki)

Jussi tässä sulle puuta heinää:
Ulkolinja: Elääkö Osama bin Laden?
http://areena.yle.fi/video/1168686

(Bush sattu yöpyyn Osaman luona aina kun oli mestoilla).

Jussi Vaarala

12. Onko bin Laden sotateollisuuden tarvitsema rahastusmyytti

# (nimimerkki)

Mitään Al-Qaidaa ei ole olemassakaan,koko illuusio luotiin 2001 WTC iskun myötä ja mikä on kansalaisten kontrolli tänään? Kaikki jtn,terroristei...

Jussi Vaarala

14. Niin että yli tuhannen miljardin dollarin kusetus

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Riikka, haki tietoa tai ei, mutta työstä enemmän. Pliis. Antitinahatut saa liikaa potkua muusta.

Siis prosessoi ja analyyttisemmin pukkaa ulos. Sinulla on kuiten siihen lahjoja, siis käytä ne.

VeliSynkkä (nimimerkki)

15. ## jussi vaarala kommentoi: 14. Niin että yli tuhannen miljardin dollarin kusetus ##

Totapa !

Yli 10 000 MRD on kylläkin mennyt jo rikki, alkaen 2008 ! Heh ;-)

VeliSynkkä
Veronmaksaja on kone joka tuottaa rahaa älykkäille !

E.K. (nimimerkki)

Minusta tämä blogisysteemi toimii näin ihan hyvin. Jos joku näkee vaivaa kootakseen paljon tietoa (ja ja linkkejä aiheisiin syventymiseen) tärkeistä aiheista, niin enpä kehtaisi enempää mennä vaatimaan.

Nille, jotka haluavat tehdä asioille jotain, tällainen tehty työ on arvokasta. Säästyy paljon aikaa ja vaivaa, silkkaa työtä. Olettaen siis että on ihmisiä jotka haluavat tehdä asioille jotain.

Niille, joille kaikki pitää olla valmiina lautasella, suosittelen pysymistä virallisen median virallisessa totuudessa teitä ympäröivästä maailmastanne. Se on juuri sitä B-luokan tasalaatuista henkistä lenkkimakkaraa, jota voi niellä sellaisenaan ja olla ajattelematta ja tekemättä itse mitään.

Jos joku ei tee asioita toivomallasi tavalla, tee se itse. Yksinkertaista, eikö?

E.K.

www.viisastenkivi.com

Sami Haapavaara (nimimerkki)

En tiedä kuinka viisasten kivi maailmaa katsoo, mutta ei ainakaan minulla ole aikaa selata noin 30 spämmiä päivässä, löytyykö sieltä viisasten kivi.

Mutta olenkin a-luokan makkaran syöjä. B-luokan jätän väliin, ja naturalistiset hörhöilyt kuittaan sillä, että kannabis on loppunut, ja pitänyt ottaa voikukat korvikkeiksi.

Sellaisia naturalistisia hörhöjä on viisasten kivet, joilla on päivät pääskytysten aikaa päätä käännellä, mutta silti mitään nähden.

Jussi Vaarala

18. Taas ymmärretään niin ettei ymmärretä ettei ymmärretä.

Minun pointtini oli nimenomaan se että Riikka saa juttunsa ja löydöksensä sinne viralliseen mediaan ihan viralliseksi tiedoksi.

intrigööri (nimimerkki)

Joo. Tarpeen on tämä Kissankulman taiteilijan kansalaisjournalismi. Talouslehtien toimittajatkin ovat kyllä tuoneet näitä asioita viime vuosina ansiokkasti esille. Nämä esille kuprahtelevat miljardisummat ovat silti niin huikeita, ettei niitä enää voi mieltää. Ihan kuin hulluksi tulleet pähkinäfarmarit (valtiot) heittelisivät satoaan (verorahoja) oraville, hamstereille ja rotille. Pikkueläimethän jemmailevat iloisena pähkinöitä niitä ympäri metsikköä niin, etteivät itsekään muista mihin.
Kaikki kauhistelevat kovasti kansainvälistä rikollisuutta, mikä tekee tietysti ihan mitä vain suunnattomien voittojensa eteen. On syytäkin kauhistella. Kuitenkin koko rikollisen toiminnan tuotoiksi on arvioitu jotain 130 miljardia taalaa, kukapa senkin tietäisi. Nyt on sanottava kuin joku pelle tuossa Riikan blogissa: "Pikkurahaa".
Pieniä ovat silakat joulukaloiksi ja mitätöntä on koko laittomaksi laskettu maailman rikollinen talous verrattuna laillistettuun pankki- ja finanssirikollisuuteen. Koko rahan (vaiko pahan?) valtakunta näyttää luisuneen laillistetun ja jatketun petkuhuiputuksen (sana lainattu Monni-kissalta) puolelle. (Tämä ei tietenkään koske Suomea.)
Mutta edelleen, kukapa tiennee. Jokaisen kunnon mafioson unelma on laillistaa rötöstensä tuotot ja panna ikäänkuin rehellisenkin sijoittajan unelman mukaisesti raha tekemään töitä puolestaan. Pankkiholvissa se verirahakin valkaistuu.
Tekisipä mieli kysyä, mikä ikä erottaa suurrikollisen ja porhopankkiirin toisistaan? Suuri talouskuprukin tappaa ennenaikaisesti paljon ihmisiä maailmalla. Jos eppäilyttää, että tämäkin kommentaattori-nimimerkki on vitipää (on se), jokainen voi nykyisin ottaa ihan itse asioista selevää.

Jussi Vaarala

18. 21.

Voi ottaa itsekin selvää - mutta miksi ottaa selvää jos joku Riikka on hyvä siinä - miksi kaikkien pitäisi keksiä ruuti uudestaan kun joku on sen jo keksinyt - onkos käynyt mielessä että joku vois keksiä jotain muutakin - taipumustensa mukaan.

Kyseiset kommentoijat ainakin tuosta kohdin edustaa kaikkea muuta kuin viisautta.

mk (nimimerkki)

"Stressitesti" on jo nimenä huvittava. Mitä sillä mahdetaan sanoa? Pankit kestävät "stressiä"? Tottakai kestävät. Eihän niillä ole mitään huolta taloudestaan. Tappiot jaetaan veronmaksajille. Ihme olisi, jos pankeille tulisi stressi. Stressi tulee aivan toisaalle, niille, jotka tämän tivolin maksavat.

"Stressitesti" olisikin tehtävä valtioille, niiden veroa maksaville kansalaisille. Se näyttäisi jo nyt tummanpunaista ja pahempaa on tulossa.

Aikaisemmin valtio asetti pankkitoiminnalle rajat, nyt takaa velat. Mikä tässä on sitä vapaata markkinataloutta, josta niin paljon puhutaan. Valtio ei saa puuttua tekemisiin, vain lähettää rahaa aina pyydettäessä.

Valtion valvontaa perustetaan muodon vuoksi. Voidaan sanoa, että on meillä sellainen. Työkaluja valvontaan ei heille anneta vahingossakaan. Sen sijaan Finanssialan keskusliittoa kuunnellaan herkällä korvalla. Sieltä ollaankin kerjuulla turhan usein. (koodinimenä yhteiskunta-asioiden hoito).

Suurin osa poliitikoistamme on vain yksinkertaisesti tyhmiä. Eivät he näe missä mennään. Heille syötetään tyhjänpäiväisiä asioita purtavaksi. He jotka vähän ymmärtävät, ovat finanssialan marionettejä.

Jussi Vaarala

jatkoa kommenttiini 22.

Oiskohan pölkkypääitseriittoisuus oikea määre kyseisentapaisille ajattelijoille - silleen linnunpönttö omasta päästä.

E.K. (nimimerkki)

#19

Olen pahoillani nilkkasi vuoksi. Tarkoitin kommenttini yleiseksi, en osoittanut sitä nimenomaan sinulle (huomaa #-viittauksien puute). Ja mitä meihin "naturalisteihin" tulee, niin onneksi, ONNEKSI meillä on tosiaankin aikaa. Suurimmalla osalla ihmisistä kun sitä ei enää tunnu olevan muuhun kuin talousmaailman perversioiden mahdollistamiseen, tienaamalla ja kuluttamalla. Se on surullista.

#20

Hyvä pointti sinulla. Luulen vaan että Riikan aineistoa ei osta eikä edes ilman vastaanota virallinen media. Radikaaleimmat journalistit ehkä salaa sitten käyvät lueskelemassa näitä arkistoja.

Käsityksesi siitä että median olisi todisteiden edessä "pakko tehdä jotain" on mielestäni -anteeksi vain- kyllä aika sinisilmäinen. Median on toki pakko tehdä jotain, mutta se pakko ei ole lähtöisin ammattietiikasta, inhimillisestä kunniasta eikä oikeudenmukaisuuden tahdosta kansaa kohtaan. Se pakko tulee elinkeinoelämältä, sekä suoraan että poliittisen järjestelmän kautta muodon vuoksi kierrätettynä.

"Pahinta" mitä meikäläisessä mediassa saadaan aikaan, on luokkaa Vanhasen lautakasa. Siinä tutkivan virallisen journalismin gloria ja meriittilista. Ja siinä on se mikä tavalliselle tallaajalle riittää "rötösherrojen" jahtaamisessa. Havaittavissa on siis tiettyä kysynnän ja tarjonnan harmoniaa, joka lienee suunniteltua. Vai meneekö tämä oletus jo salaliittoteorioinnin piiriin :)

E.K.

www.viisastenkivi.com

Jussi Vaarala

24. Miksi olen niin tyly - siksi että näitä päällepäsmäripatsastelijaviisastelijoita pyörii näillä palstoilla mukaviisastelemassa ja kun kukaan ei heille sano että eivät ole asiassa viisaita niin on hyvä että edes joku joskus sanoo. Niin tylyltä kuin se kuulostaakin. Mutta vielä tylympää on se että hyvät näkemykset hautautuvat aivan liian usein tällaisten viisastelijoiden - sanotaan suoraan - suorananaiseen tyhmyyteen mukaviisauteen käärittynä.

Jussi Vaarala

25. Siinä ei ole mitään sisnisilmäistä j0os joku kykenee latelemaan asian uudella tavalla tiskiin niin että siitä ei ohi pääse. Joku lehti sen kumminkin julkaisee jos ei kaikki - ja muissakin foorumeissa saa tiedon liikkeelle.

Asia kun on niin että hyvä idea tarttuu - sitä ei välttämättä edes asianomainen huomaa mutta hyvä idea sekä tarttuu että vaikuttaa.

Se on hyvän idean ominaisuus.

köpi (nimimerkki)

Tietoa energiasta ja varsinkin taloudesta.
http://www.samassaveneessa.info/

E.K. (nimimerkki)

#26

Et sinä ole tyly, vaan rehellinen. Se on hieno piirre ihmisessä, ihan kettuilematta sanottuna. Omalla tavallaan sinisilmäisyyskin on hieno piirre, sillä meidän pitäisikin pystyä sellaisia olemaan. Älä siis siitäkään huomautuksesta noin suotta suivaannu.

Sen suhteen ole kuitenkin tarkkana, ettei kuvaamiasi viisastelun ja päällepäsmäämisen, tyhmyyden ym piirteitä esiinny omissa kommenteissasi. Joku saattaa muuten kirjoittaa itsestäsi samanlaisen kommentin etkä sinä välttämättä pitäisi siitä.

Olennaista ei ole, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, vaan mikä on oikein ja mikä väärin.

täältä tähän,

E.K.

www.viisastenkivi.com

Dari-anne Suomalainen

" Goldman Sachs on kytketty myös WTC:n kaksoistornien " terrori iskuun" sekä BP:n öljyvuotoon meksikonlahdella. "

Oletko miettinyt koskaan mikä sinussa innolla menee mukaan asioihin ja mielipiteisiin, joissa juutalaisista jälleen kerran tehdään ihmiskunnan vihollisia.
Kaiken mahdollisen pahan ja väärän alkuunsaattajia.

Siionin pöytäkirjat olivat kovaa huutoa aikoinaan, kaikki menivät mukaan. Ne osoitettiin väärennöksiksi.
Siionin pöytäkirjat kiertävät arabimaissa totuutena edelleenkin.

Juutalaisia on maailman väestöstä 2-3 %. Mitä ihmettä tekevät ne 97% ihmiskunnasta, koska eivät näe eivätkä kuule mitään silloin kun toiminta esim. "huijattiin sijoittajia" varsinaisesti tapahtuu.

Yksinkö Godman Sachs tekee kaiken pankeissaan, ihmemies todellakin.

" Goldman Sachs myöntää "huijanneensa" sijoittajia ".

Minä olen lukenut, että pankki myönsi antaneensa liian vähän tietoa sijoittajille. ja maksoi heille korvaukset. Kuulostaa ihan rehdiltä toiminnalta. Tiedon antaminen asiakkaille on yleensä henkilökunnan/ sijoitusneuvojat tehtävä, niiden jotka hoitavat asiakassuhteita.

Kuinka tämä Goldman Sachs ehtii hoitamaan kaikki pankin asiakassuhteet, räjäyttämään WTC:n tornit, vuodattamaan öljyt Meksikonlahteen.
Jos hän ei tee sitä yksin, niin ovatko kaikki perässä hiihtäjät täysiä idiootteja.
Varustettuja pelkästään robottiaivokapasiteetilla.
Kuin nappia painamalla juoksevat vaikka päin seinää, kun Goldman käskee.

köpi (nimimerkki)

#30

VALTIOLAINAT.

29. Jokainen valtiolaina osoittaa, että valtiota hallitaan huonosti ja että sen oikeuksia ei osata oikein käyttää. Lainat riippuvat Damokleen miekan tavoin hallitsijain pään yläpuolella. Sensijaan, että hallitsijat maksattaisivat alamaisillaan tilapäisiä veroja, kääntyvät he ojennetuin käsin meidän puoleemme pyytäen almuja pankkiireiltamme. Ulkomaiset lainat ovat iilimatoja, joita ei voi irroittaa valtioruumiista ennenkuin ne putoavat itsestään tai ennenkuin valtio itse väkivalloin heittää ne pois. Mutta gojim-hallitukset eivät menettele tällä tavalla, vaan keräävät velkoja yhä lisää, niin että ne lopulta tuhoutuvat omista suoneniskuistaan.

30. Laina merkitsee valtion vekseleiden antamista, jotka velvoittavat maksamaan määrätyn prosentin lainasummasta. Jos lainasta maksetaan korkoa 5 %, joutuu valtio turhaan maksamaan kahdessakymmenessä vuodessa korkoina lainamäärän suuruisen summan, 40 vuoden aikana kaksin- ja 60 vuoden aikana kolminkertaisen määrän, ja itse velka on kuitenkin aina yhtä suuri.

31. Tästä laskelmasta ilmenee selvästi, että valtio riistää yleisen verotuksen avulla viimeisetkin pennit onnettomilta veronmaksajilta suorittaakseen ne ulkomaalaisille pääomanomistajille, joilta se on lainannut rahaa, sensijaan että se keräisi nämä varat omia tarpeitaan varten maksamatta niistä mitään korkoa.

32. Niin kauan kuin lainat olivat ainoastaan kotimaisia, siirsivät gojimit rahat köyhien taskuista rikkaille, mutta kun me omia tarpeitamme ajatellen lahjoimme heidät siirtämään nämä lainat ulkomaisille pääomamarkkinoille, virtasivat kaikkien valtioitten rikkaudet meidän kassoihimme ja kaikki gojimit alkoivat maksaa meille veroa alamaisten tavoin.

33. Mutta samalla meidän on muistettava, kuinka paljon vaivaa ja varoja meiltä on vaatinut se, että gojimien kevytmielinen suhtautuminen hallitusasioihin, ministereitten lahjottavuus ja muitten johtavissa asemissa olevien tietämättömyys kaikista finanssikysymyksistä on täten saattanut heidän valtionsa niin suureen velkaan meille, ettei sitä voida maksaa!

Hurjan onnistunut kuvaus nykypäivän valtioiden (Suomen) talouden hoidosta?
Mutta uskokaa tai älkää, ylläoleva teksti on Siionin Viisaiden Pöytäkirjoista.

Tekstien alkuperä on kiistanalainen. Monet ovat sitä mieltä, että kyseinen tekstikokoelma on antisemitististä propagandaa, jonka tarkoituksena on ollut herättää juutalaisvastaisuutta.
http://www.netikka.net/mpeltonen/salaliitoista.htm

Dari-anne Suomalainen

31

Mikä teidät saa menemään mukaan näihin "maailmanvalloitus" skenaarioihin,

Kristityt odottavat Jeesuksen tulemusta, ja tuomiopäivää. Jeesus ottaa maailmanhallituksen, vallan, ja valtikat. Hallitsee rautaisella otteella Israelin kahtatoista sukukuntaa, murskaa viholliset, polkee jalkoihinsa, särkee kuin saviruukut, kristittyjen kanssa. ( ja juutalaiset polvistuu )

Muslimit ilmoittavat suoraan, että valloittavat Jerusalemin ja heidän messias Mahdi tulee Jeesuksen kanssa, valoittaa Jerusalemin ja hallitsee sieltä.
Perustaa islamilaiseen oikeaoppisuuteen perustuvan maailmanhallituksen.
( ja juutalaiset tapetaan )

Sitten on nämä juutalaiset, jotka toivovat, että kaikki maailman pahantekijät kääntyvät yhden Jumalan puoleen ja niin yksi Jumala hallitsee kaikkien mielessä oikeudenmukaisuuden toteutumiseksi.

Tämä on minun näkemykseni asiasta. Maailmanhallitus haaveet ovat kyllä kristittyjen ja islamistien mielessä.

Jussi Vaarala

32. Hallelujaa ja lujaa mennään - mutta minä en ole tuossa enkä sinunkaan kyydissä - eikä ole muuten moni muukaan

Dari-anne Suomalainen

33

No en ole minäkään missään kyydissä, kunhan katselen ulkopuolisena.

Kristinopin keksintö koko "maailmanhallitus" ja muinoin sitä kokeilivat roomalaiset. Ja sen jälkeen monet muut, aina ne ovat romahtaneet.
---------------

Jeesus tulee, oletko Jussi valmis. :)

Silloin ryhdytään vääriksi huoneenhaltijoiksi, ryöstetään taas juutalaisten rahat ja jaetaan niitä niin kauan kun niitä riittää.

"Se mitä juutalaiset omistavat, kuuluu tietysti meille" Luther.

Matti Nieminen (nimimerkki)

Hyvä blogi. Goldman Such rahoittaa USA:n molempia valtapuolueita n. 500 miljoonaa dollaria/vuosi ja saa aina haluamansa rahaministerin. (kuten Poulson ja Geithner).

köpi (nimimerkki)

#31
"Mikä teidät saa menemään mukaan näihin ”maailmanvalloitus” skenaarioihin"

Itseasiassa uskonnottomana ei minua kiinnosta ihmisten jakaminen uskonsuuntausten mukaan. Mielestäni me kaikki ollaan saman "sattuman" perillisiä.
Jos jotain ”maailmanvalloitus” aikeita löytyy, niin niiden takana ovat vain vallanhimoiset ja ahneet henkilöt.

Dari-anne Suomalainen

Ainoa todellinen ja oikeudenmukainen "maailmanhallitus" on Laki.

Kun kansat yhdessä laativat Kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia, joita jokainen sitoutuu noudattamaan. Laki alistaa allensa vallat ja hallitukset, päämiehet ja vallanhaltijat, pankit ja muut liikeyritykset. Mikään muu ei siihen pysty. Ei yksikään maa, ei aseet, eikä pakkovallat, ei raha, eikä yksittäinen messias.

Ylin abstrakti maailmanhallitus on Laki. Se on jopa raamatun mukainen: " Ja niin tuli laki heille pelastukseksi."

Se perustuu yhteisiin sopimuksiin ja niihin sitoutumiseen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

En kyllä ymmärrä miten juutalaisuus tähän liittyy.
Goldman Sachs on kytketty (todistettavasti) asiaan talouskytköksillä, ei juutalaisuudella.

Jos pankin nimi olisi joku -vaikka Rostopopov tai Gehennakopopoulos tai Säterin Säästöpankki tai Svennsson SparBank - muu, kirjoittaisin siitä yhtä kaikki.

Minua kiinnostaa se onko jokin oikein vai väärin, kuten E.K. tuolla mainitsi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vaikuttamisesta:

"A massive online campaign by the Avaaz community in Brazil has just won a stunning victory against corruption.

The "clean record" law was a bold proposal that banned any politician convicted of crimes like corruption and money laundering from running for office. With nearly 25% of the Congress under investigation for corruption, most said it would never pass. But after Avaaz launched the largest online campaign in Brazilian history, helping to build a petition of over 2 million signatures, 500,000 online actions, and tens of thousands of phone calls, we won!

Avaaz members fought corrupt congressmen daily as they tried every trick in the book to kill, delay, amend, and weaken the bill, and won the day every time. The bill passed Congress, and already over 330 candidates for office face disqualification!

One Brazilian member wrote to us when the law was passed, saying:

I have never been as proud of the Brazilian people as I am today! Congratulations to all that have signed. Today I feel like an actual citizen with political power. -- Silvia

Our strategy in Brazil was simple: make a solution so popular and visible that it can’t be opposed, and be so vigilant that we can’t be ignored"

luki aamulla saamassani kirjeessä.
Toivoisin että joku tekisi asiasta oikein näyttävän bloggauksen.
Tapio Kuosma? VeliSynkkä? Jussi?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

John C. Bogle kirjoitti WSJ:ssa (Wall Street Journal) otsikolla A Crisis of Ethic Proportions

"I recently received a letter from a Vanguard shareholder who described the global financial crisis as "a crisis of ethic proportions." Substituting "ethic" for "epic" is a fine turn of phrase, and it accurately places a heavy responsibility for the meltdown on a broad deterioration in traditional ethical standards.

Commerce, business and finance have hardly been exempt from this trend. Relying on Adam Smith's "invisible hand," through which our self-interest advances the interests of society, we have depended on the marketplace and competition to create prosperity and well-being.

But self-interest got out of hand. It created a bottom-line society in which success is measured in monetary terms. Dollars became the coin of the new realm. Unchecked market forces overwhelmed traditional standards of professional conduct, developed over centuries.

The result is a shift from moral absolutism to moral relativism. We've moved from a society in which "there are some things that one simply does not do" to one in which "if everyone else is doing it, I can too." Business ethics and professional standards were lost in the shuffle.

The driving force of any profession includes not only the special knowledge, skills and standards that it demands, but the duty to serve responsibly, selflessly and wisely, and to establish an inherently ethical relationship between professionals and society. The old notion of trusting and being trusted -- which once was not only the accepted standard of business conduct but the key to success -- came to be seen as a quaint relic of an era long gone.

The proximate causes of the crisis are usually said to be easy credit, bankers' cavalier attitudes toward risk, "securitization" (which severed the traditional link between borrower and lender), the extraordinary leverage built into the financial system by complex derivatives, and the failure of our regulators to do their job.

But the larger cause was our failure to recognize the sea change in the nature of capitalism that was occurring right before our eyes. That change was the growth of giant business corporations and giant financial institutions controlled not by their owners in the "ownership society" of yore, but by agents of the owners, which created an "agency society."

The managers of our public corporations came to place their interests ahead of the interests of their company's owners. Our money manager agents -- who in the U.S. now hold 75% of all shares of public companies -- blithely accepted the change. They fostered the crisis with superficial security analysis and research and by ignoring corporate governance issues. They also traded stocks at an unprecedented rate, engaging in a dangerous spree of speculation.

Adam Smith presciently described the characteristics of today's corporate and institutional managers (many of whom are themselves controlled by giant financial conglomerates) with these words: "[M]anagers of other people's money [rarely] watch over it with the same anxious vigilance with which . . . [they] watch over their own . . . they . . . very easily give themselves a dispensation. Negligence and profusion must always prevail."

The malfeasance and misjudgments by our corporate, financial and government leaders, declining ethical standards, and the failure of our new agency society reflect a failure of capitalism. Free-market champion and former Federal Reserve chairman Alan Greenspan shares my view. That failure, he said in testimony to Congress last October, "was a flaw in the model that I perceived as the critical functioning structure that defines how the world works." As one journalist observed, "that's a hell of a big thing to find a flaw in."

What's to be done? We must work to establish a "fiduciary society," where manager/agents entrusted with managing other people's money are required -- by federal statute -- to place front and center the interests of the owners they are duty-bound to serve. The focus needs to be on long-term investment (rather than short-term speculation), appropriate due diligence in security selection, and ensuring that corporations are run in the interest of their owners. Manager/agents need to act in a way that reflects their ethical responsibilities to society. Making that happen will be no easy task."

Mr. Bogle, founder and former chief executive of the Vanguard Group of Mutual Funds, is author of "Enough. True Measures of Money, Business, and Life" (Wiley, 2008).

http://online.wsj.com/article/SB124027114694536997.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+wsj%2Fxml%2Frss%2F3_7041+(WSJ.com%3A+Opinion)

Minusta siinä mitä hän sanoo, on paljon ajattelemisen arvoista. Itse kullekin. Korostukset tekstissä minun.

Jussi Vaarala

Riikka - sun heiniä - tee lyhyt ytimekäs blogi ja laita se myös valtakunnan lehdille

Visitor (nimimerkki)

#3. "Kuulepa - mitähän jos menisit Ylen MOT-toimitukseen jos sellainen vielä on. Sinähän olet ilmiselvä pahemman luokan tutkiva journalisti."

Riikkaa tuskin huolittaisiin porvarijohtoisen YLE:n väkeen, kun aiemmatkin EU:hun, EMU:uun yms. kriittisesti suhtautuneet on ulostettu mm. Seppo Konttinen, jonka ohjelma "Talousarvio" lopetettiin "yllättäen" ;-) Tuolta viimeinen Talousarvio-ohjelma:

"Konttinen
Tervetuloa taas kaikki vapaan Suomen vapaat miehet ja naiset mukaan viimeistä kertaa nyt minua ja meitä viedään tämä ohjelma päättyy tähän ohjelmaan mutta yritetään vielä kerran ja vielä kerran suoraan sydämeen..."

http://www.nettisanomat.com/2006/01/04/etusivu.htm

Visitor (nimimerkki)

#30. Tuolla Wikipediassa on artikkeli pankkitoiminnasta ja vähän vaikutusvallastakin näkyisi olevan.

"Nykyaikainen investointipankkitoiminta kehittyi 1700-luvun lopulla Frankfurtissa juutalaisen Mayer Rothschildin toimesta. Monenlaisen liiketoiminnan ja muun muassa sotien rahoituksen seurauksena Rothschildin perheen pankki-imperiumi levisi 1800-luvulla Mayer Rothschildin poikien toimesta aluksi Lontooseen ja myöhemmin myös Pariisiin, Wieniin ja Napoliin. Rothschildit toimivatkin useiden valtioiden kuningashuoneiden "hovipankkiireina". Noihin aikoihin toimi Euroopassa Rothschildien lisäksi myös muita suuria juutalaisia pankkiirisukuja: Warburgit Hampurissa ja myöhemmin myös muualla, Oppenheimit Kölnissä, Spreyerit Frankfurtissa, Hambrosit Lontoossa, Sassoonit Intiassa, Guenzburgit Pietarissa, sekä lukuisia muita suurissa ja pienemmissä kaupungeissa.

Yhdysvalloissa Haym Solomon, Isaac Moses ja Alexander Hamilton perustivat Bank of New Yorkin vuonna 1784. Muutoin pankkitoiminta oli Yhdysvalloissa melko vähäistä ennen 1800-luvun puolivälissä tapahtunutta saksanjuutalaisten laajamittaista maahanmuuttoa. Tämän seurauksena vuosina 1840–1880 perustettiin toista kymmentä uutta, korkeatasoista pankkia. Perustajansa mukaan nimetty Goldman Sachs on vielä nykyäänkin maailman suurin investointipankki. Muita juutalaisia pankkiireita Amerikassa olivat J.W. Seligman, Loeb Kuhn, Thalmann Landenburg, Freres Lazard, Lehmanin veljekset sekä jo aiemmin mainitut, Euroopasta Amerikkaan toimintaansa levittäneet Speyerit ja Wertheimint. Vaikka amerikanjuutalaiset olivat elämäntavaltaan hyvin vanhoillista väkeä, oli heidän toimintansa finanssipuolella hyvin vallankumouksellista, ja valta talousalueen rahaelämässä keskittyikin hyvin pitkälle heidän käsiinsä. Asiaa auttoi vielä se, että juutalaisilla perheillä oli tapana välttää avioliittoja ei-juutalaisten kanssa.

Nykyaikaan tultaessa on juutalaisten merkitys pankkitoiminnassa yhä huomattava. Eräs maailman vaikutusvaltaisimmista naisista, Elisabeth Joseph-Cohen, toimii Goldman Sachsin johdossa. Lisäksi Neuvostoliiton romahdusta seuranneen Venäjän sekasortoisen finanssielämän vaikuttajat ja "oligarkit" ovat suuremmissa määrin juutalaisia, muun muassa Mihail Hodorkovski, Bruce Rappaport, Boris Berezovski ja Vladimir Gužinski ja Semjon Mogilevitš. Juutalaisia ovat myös Maailmanpankin johdossa toimineet James D. Wolfensohn, Joseph Stiglitz ja Paul Wolfowitz, sekä eräs maailman vaikutusvaltaisimmista sijoittajista ja pörssikeinottelijoista George Soros. Myös Yhdysvaltain keskuspankin nykyinen johtaja, Ben Bernanke, on juutalainen. Samoin maailman suurimman sijoitushuijauksen tehnyt Bernard Madoff."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Juutalaiset

Jussi Vaarala

41. Pätkä liitteen tekstistä jotakuinkin näin:

" On tapahtunut siirtyminen moraalisesta absolutismista moraaliseen relativismiin. Olemme siirtyneet yhteiskuntaan, jossa siitä että "on olemassa asioita, että yksi yksinkertaisesti ei tehdä" on siirrytty siihen jossa "jos kaikki muut tekevät voin minä myös tehdä."

Tuota - voisikohan tuota sanoa eräänlaiseksi "ensimmäisenä parhaat päältä jos en minä joku ottaa kumminkin" kiilusilmäiseksi kuohasuupieliseksi ahneushysteriaksi - alhaiseksi kuvottavaksi primitiiviseksi vietinomaiseksi ahneuden ja itsekkyyden vailla rajoja olevaksi irtipäästämiseksi.

Vähän sellaiseksi kuin eräässä tunnetussa ankka-sarjakuvalehdessä kuvataan miten ihmiset juoksee uutuuden perässä ja repii käsistä. Hyi helvetti että minua kuvottaa tuollainen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jussi, #42,

voinhan tuota tehdä mutta valtakunnan lehdet eivät siitä innostu.

Minua taitaa ajaa tiedottamisen ja kertomisen vimma. Joinain viikkoina minulla on n. "miljoonan talouden levikki".
Isompi siis kuin monilla paikallislehdillä.

Onhan sekin jotain.

Tämä talousjuttu sai alkunsa siitä kun jo tuossa parisen viikkoa olen kyllästyttänyt kaikki lähietäisyydelle tulleet jankuttamalla pankkien stressitestien höpöhöpö-luonteesta (johon mielipiteeseen muuten muutama pankissa työskentelevä tuttu + yksi tilintarkastaja yhtyi)
ja sitten lueskelen realiteeteille vieraita yltiöpositiviisia lausuntoja VM Kataiselta IL:sta ja muista lehdistä joilla unnutetaan sitä ihmisjoukkoa joka ei konsa avaa mitään laadukkaampaa aviisia.

Alkoi ns. v-tuttaa. Joten arvelin että kirjoitanpa tästä sitten ja koska muuten minulle heitetään silmille etten ole ekonomisti (koulutettu sellainen siis. Jokainen köyhä on luonnostaan ekonomisti kun nuljailee laskujensa kanssa ja yrittää selvitä :D ) niin esitän mielipiteideni tueksi talousalan ihmisten kommentointia.

Mutta eniten pitkään aikaan minua ilahdutti tuo löytämäni John C. Boglen juttu (yo. Brasilian tiedotteen ohella) jossa hra Bogle toteaa moraalin ja herrasmiesmäisyyden sekä vastavuoroisuus-periaatteen kadonneen bisnesmaailmasta.
Esimerkkinä Boglen väitteiden totuudellisuudesta vaikkapa B.Wahlroosin lausunnot tukien nostamisesta ja se mitä hän itse kuitenkin tekee.

# (nimimerkki)

Exclusive: Google, CIA Invest in ‘Future’ of Web Monitoring

http://www.wired.com/dangerroom/2010/07/exclusive-...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Visitor,
Seppo Konttinen on kova ukko. Ja hyvä toimittaja. Ei ihme että tuli kenkää.

Jussi Vaarala

46. Kirjoitin tämän blogin johtajaelitismistä - josta käsittääkseni myös Bogle kirjoittaa jos olen oikein ymmärtänyt - mun englanti vois olla parempi ja paranishan se kun lukisin sanakirjan kanssa sen verran että nuo käsitteet tulee tutuiksi jne.

http://ejv54.blogit.uusisuomi.fi/2010/07/27/nain-t...

Kyllä ne tarttuu jos teet lyhyen ja ytimekkään jutun oleellisen esiintuoden.

Ei ihmiset kykene ja jaksa ja viitsi hahmottaa oleellisia suuresta tekstimäärästä - se pitää tehdä heille heidän puolestaan ja tarjota sitten aforismin luontoisesti ydinasia - kuten vaikkapa niin kuten sanoin nikotiinipurkasta kun lapset olivat alkaneet käyttämään että " tupakoijien vierotukseen tarkoitetusta nikotiinipurkasta tuli nikotiiniriippuvuuden varhaiskasvattaja ". Tuossa on koko asia alusta loppuun helposti ymmärrettävässä ja muistettavassa muodossa. Tuollaisia kehiin. Ja lehtiin. Kyllä ne julkaisee.

# (nimimerkki)

Kuka on Peter Joseph? (Harvoja kellä menee hissi vintille asti).
Charles Robinsonin tekemä dokumentti Zeitgeist-liikkeen perustajasta, Peter Josephista. Tekstitetty suomeksi.
http://vimeo.com/11364373

Jussi Vaarala

Ja Riikka - avaa englanninkielinen sivusto kans - turha näissä asioissa on suomen tasolla pyöriä pelkästään.

Jussi Vaarala

Linkkaan sut heti englkieliseen ethical-realistic sivuun jos avaat englkielisen sivun - yhtenä kanavana jossa etsitään reittiä ulos tästä maailman talouspolitiikan karmeudesta - sain juuri viestin että espanjalainen sivuun liittynyt ehdottaa sivua myös ystävilleen - sana kulkee - hyvä sana.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

#12, #13, #14,

Al-Qaieda on siitäkin kiinnostava että -toisin kuin muut ns. terroristijärjestöt-
se ei ole antanut mitään selkeää julkista manifestia tavoitteistaan.
Ainoastaan jotain surkeita videoklippejä, joissa Bin Ladenin nenänkokokin vaihtelee :D

Ennustanko? Ennustan. Ennustan että Bin Laden siirtyy Iranista jossa hänet nyt on "nähty" (ja jonne USA ja Israel suunnittelevat hyökkäystä -anteeksi, jonka Iranin vapauttamista USA ja Israel suunnittelevat) Venezuelaan jonne USA ja Israel suunnittelevat hyökkäystä.
Anteeksi, jonka Venezuelan vapauttamista USA ja Israel suunnittelevat.

Eivät sitten saa enää USAn köyhät ja eläkeläiset halpaa öljyä lämmitykseen Chavezin Venezuelasta kuten nyt. Amerikkalaiset yhtiöt voivat veloittaa enemmän kun suopea hallitus poistaa (taas) yhden kilpailijan öljymarkkinoilta.

Jokunen vuosi sitten sanoin että Iran on vapautusvuorossa Irakin jälkeen. Minulle vastattiin että Iran ja USAhan ovat liittolaisia, auttavat toisiaan. Tyydyin nauramaan ilkeästi.

Vaikka ei näissä asioissa kyllä mitään nauramista ole!

köpi (nimimerkki)

#53
The Financial Timesin tutkimuksen mukaan 45% amerikkalaisista pitää todennäköisenä (likely) että seuraavien 10 vuoden aikana Yhdysvaltain hallitus ei tule selviämään taloudellisista velvoitteistaan. Tämä huoli koskettaa konkreettisesti myös ulkomaisia sijoittajia, jotka ovat luotottaneet 47% Yhdysvaltain liittovaltion velasta. Jos liittovaltion talous olisi tasapainossa, tämä ei olisi ongelma. Sen sijaan budjettialijäämät suhteessa BKT:hen ovat samaa luokkaa kuin Yhdysvaltojen (ja muiden yhdistyneiden joukoissa taistelleiden valtojen) alijäämät toisen maailmansodan aikana. Vuodesta 2007 alkaen Yhdysvallat on elänyt - osin nousukauttakin - elvytystaloudessa velaksi aivan kuin se rahoittaisi täysimittaista maailmansotaa. Toki Irakissa ja Afganistanissa on joukkoja, mutta niiden kustannus (nykykursseihin korjattuna) on vielä pientä toisen maailmansotaan verrattuna.

Kappale lainattu Muinoisen blogista.
http://vantaaliittyyennemminkeravaankuinhelsinkiin...

Dari-anne Suomalainen

44

Aika poikia nuo juutalaiset......mutta mitä meillä oli ennen pankkeja ?

Rahat tyynyn alla ja oma asunto vain rikkailla.

# (nimimerkki)

#44 Jordan Maxwell You are property of the Rothschild family!
http://www.youtube.com/watch?v=S89Jygy0SFc

Jussi Vaarala
Dari-anne Suomalainen

57

" aina vaan isommaksi"

Goldman Sahcs on sanonut muun muassa; Globaalitalous on muodostanut markkina-alueen hölmöille.

USA: laisille: Miksi valmistamme aseita, jotka eivät toimi, vihollista vastaan, jota ei ole.

Jussi Vaarala

58. Se että ihmiset on hölmöjä ei oikeuta kohtelemaan heitä epäeettisesti.

Se että ihminen tietää enemmän ja ymmärtää laajemmin ei oikeuta häntä käyttämään tietoaan ja ymmärrystään heitä vastaan ja heistä kyynisesti hyötyen.

Se että jollakin vajaakykyinen kapasiteetti ymmärtää asioita ja tehdä päätöksiä kuten on vallitsevasti vanhuksilla heidän olematta holhouksenalaisia ei johda siihen johtopäätäökseen että heitä saa kohdella epäeettisesti kuinka vaan.

Mutta kaiketi - ketä pitää holhota niiden sijaan jotka toimivat vajaakykyisyyden piirissä koska eiväöt muuhun kykene.

Holhota pitää goldman sachseja ja kaikkia niitä jotka rakentavat ansoja hölmöille sekä pumppaavat kyynisesti etuja heistä - koska ovat käyttäneet omaa jonkinlaista vahvuuttaan eettisesti väärin. Ja koska maailma on nyt ajautunut siihen - tai viety siihen goldman sachsien toimesta.

Tätä kutsutaan etiikaksi eikä paskanjauhamiseksi.

Heikki Lätti (nimimerkki)

VIHREÄ BUDJETTI

# (nimimerkki)

Valtionvelkatalkooministeri Jyrki Katainen (kok.) vierailee torstaina ja perjantaina talouskurimuksessa olevassa Unkarissa.
Jyrki Katainen tapaa Budapestissä pääministeri Viktor Orbánin, talous- ja valtiovarainministeri György Matolcsyn, Unkarin keskuspankin pääjohtajan András Simorin, IMF:n maajohtaja Iryna Ivaschenkon ja infrastruktuuriministeri Tamás Fellegin.
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_c...

# (nimimerkki)
# (nimimerkki)

Energy Sector Report: Mitsui OSK Ship May Have Been Attacked in Strait of Hormuz
http://www.youtube.com/watch?v=OM2ZArMX5o8

Japan's Mitsui hires military expert for tanker checks
http://news.yahoo.com/s/nm/20100729/wl_nm/us_japan...

Uusia selityksiä japanilaislaivan räjähdykseen
Persianlahden ja Arabianmeren yhdistävä Hormuzin salmi on maailman energiakuljetusten kannalta tärkeä, koska sen kautta kulkee 40 prosenttia maailmanmarkkinoiden öljystä. Aiemmin terroristijärejstö "al-Qaida" on uhannut iskeä öljykuljetuksiin.
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/07/uusia_selit...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

#, 61,

onko Bb-Katainen laitettu Unkariin suostuttelemaan unkarilaisia kuriin ja nuhteeseen nyt kun unkarilaiset kieltäytyivät IMF:n avusta ja laativat lain joilla taloudellisia transaktioita verotetaan?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Heikki Lätti,

Katainen on siis ryhtynyt markkinoimaan ilmapumppuja? Jotka kuluttavat sähköä jonka hinta nousee taas syksyllä jonka hinta nousee taas talvella jonka hinta nousee taas keväällä...

No, onhan Kataisella kokemusta ilman pumppaamisesta mm. valtiontalouteen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

19.07.2010 07:23, päivitetty 19.07. 08:20

 Yhdysvaltojen viranomaiset ovat kehottaneet öljy-yhtiö BP:tä avaamaan uudelleen Meksikonlahteen vuotavan öljylähteen. 

BP tukki kolme kuukautta mereen vuotaneen öljylähteen perjantaina uudella kuvulla. Nyt Yhdysvallat haluaa, että kupu irrotetaan, koska mekaanikot ovat havainneet vuotoa lähellä öljylähdettä.

- Määrään teitä esittämään menetelmän venttiilin avaamiseksi niin nopeasti kuin mahdollista, öljyoperaatiota johtava Thad Allen kirjoitti kirjeessä BP:n katastrofijohtajalle Bob Dudleylle.

BP on toivonut, että kupu voitaisiin pitää paikallaan ensi kuuhun asti, jolloin vaurioituneen lähteen viereen saadaan porattua paineentasauskuilut ja se pystytään tukkimaan lopullisesti.

BP ei ole kommentoinut tietoa merenpohjan vuodosta.
STT-AFP-Reuters 
 

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

firedoglake.com,

Obama Administration Goes for Domestic Surveillance Power Grab

The White House wants to add just four words to the law that empowers the government to collect information on you w/o a warrant. But it would represent a huge expansion of the what the government could (legally) collect on you.

"The administration wants to add just four words — “electronic communication transactional records” — to a list of items that the law says the FBI may demand without a judge’s approval. Government lawyers say this category of information includes the addresses to which an Internet user sends e-mail; the times and dates e-mail was sent and received; and possibly a user’s browser history. It does not include, the lawyers hasten to point out, the “content” of e-mail or other Internet communication.But what officials portray as a technical clarification designed to remedy a legal ambiguity strikes industry lawyers and privacy advocates as an expansion of the power the government wields through so-called national security letters. These missives, which can be issued by an FBI field office on its own authority, require the recipient to provide the requested information and to keep the request secret. They are the mechanism the government would use to obtain the electronic records."

Make no mistake. This is one of the most important pieces of civil liberties news in a long time. The Obama Administration is asking Congress to sanction the collection of internet records without a warrant that has been going on–the kind of shit they used to do without a warrant, until people expressed their opposition.

But then Democrats took over and now they want legal sanction and now–voila, a request that presumably provides cover.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/artic...
Thay's the Way, uhuh uhuh, I Like It... lol

#39 Mikä on oikein ja mikä on väärin. Tärkeää !!!! ... tall order...

3rd depression ? Real problem is inadequate spending !?!

Lähden kirkkaan veden ääreen, nauttikaa tarkkailusta !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Geithner may borrow from financial agencies to staff new consumer bureau

By Brady Dennis
Washington Post Staff Writer
Thursday, July 29, 2010 
Employees at seven federal agencies will soon receive notice that they could have a new employer this time next year: the Consumer Financial Protection Bureau. 
Treasury Secretary Timothy F. Geithner is expected to discuss the issue Thursday afternoon during a meeting with heads of the relevant agencies, including Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke, Federal Deposit Insurance Corp. Chairman Sheila Bair and outgoing Comptroller of the Currency John C. Dugan

The new consumer watchdog, which will be housed in the Fed, is a cornerstone of the huge financial overhaul package signed into law by President Obama last week.

In the lead-up to the financial crisis, seven regulators shared responsibility for looking out for consumers of mortgages, credit cards and other loans, but none treated that role as a top priority. Meanwhile, home loans grew riskier and more complex, credit card interest rates and banking fees swelled, and non-bank lenders -- such as mortgage brokers and auto finance companies -- operated virtually without oversight.

The new consumer regulator will have broad power to write and enforce rules, in an effort to protect borrowers from lending abuses. It is likely to have hundreds of employees and an initial budget of about $500 million, though it remains uncertain how much of its staff will come from other agencies.

Geithner is expected to send a letter to employees at the affected agencies within days, informing them that they could be sent to the new bureau.

"Certain employees at your agency that work on consumer protection may be asked to transfer" to the bureau, reads a draft of the letter. "This process will involve extensive consultation between Treasury and your agency before any decisions about transfer are made."

The financial bill mandates that officials set a transfer date for the consumer protection duties within 60 days, and that the new regulator be up and running within a year.

Administration officials have said the president plans to appoint an inaugural director of the bureau soon. But until the Senate confirms a nominee, the legislation leaves it to Geithner and the Treasury to construct a framework for the new regulator.

Already, dozens of Treasury employees are focused on that task, working to set up elements as weighty as separate offices to deal with issues affecting women, minorities, military families and senior citizens, and as mundane as securing office space, phones and computers.

Other regulators scheduled to attend Thursday's meeting include Federal Trade Commission Chairman Jon Leibowitz, Office of Thrift Supervision Acting Director John Bowman, National Credit Union Administration Chairman Debbie Matz, and Housing and Urban Development Secretary Shaun Donovan.  

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/artic...

uurija (nimimerkki)

Tri Joseph Mercolan uutiskirjeessä on tänään artikkeli ymmärtämisestä.
On kyse siitä, miten hyvin ymmärrämme sen, ettemme ymmärrä ja tiedä.
Ja, miten suhtaudumme siihen, että emme tiedä.
Ja, miten tämä äärimmäinen sokeus omalle tietämättömyydelle muovaa kohtaloamme enemmän kuin moni muu tärkeänä pitämämme asia.

Älykäs tietää maailmassa olevan asioita, joita ei hän tiedä.
Vielä älykkäämpi pitää selvänä, että maailma on täynnä olennaisen tärkeää, häntä itseään koskettavaa tietoa, jonka olemassaoloa hän ei edes tajua ei-tietävänsä.

Voltaire sanoi:
"Epävarmuus ei ole miellyttävää, Mutta varmuus on naurettavaa."

Otsikko:
"Moni elää yksinkertaisesti niin suuressa itsepetoksessa ettei tajua omaa tiedon puutettaan".
(Some People are Simply too Self-Deceived to Know They Are Ignorant)
Via Dr. Mercola July 29 2010 . (www.mercola.com)

"David Dunning, a Cornell professor of social psychology, became fascinated by the true story of McArthur Wheeler, an incompetent bank robber who believed that rubbing your face with lemon juice rendered you invisible to video cameras.
Dunning wondered whether, since Wheeler was too stupid to be a bank robber, he might also be too stupid to know that he was too stupid to be a bank robber. In other words, his stupidity protected him from an awareness of his own stupidity.
Dunning wondered if the principle could be applied to more people than just Wheeler, and along with graduate student Justin Kruger, he wrote the paper, "Unskilled and Unaware of It: How Difficulties of Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-assessments."

According to the New York Times July 20. 2010:
"Dunning and Kruger argued ... 'When people are incompetent in the strategies they adopt to achieve success and satisfaction, they suffer a dual burden: Not only do they reach erroneous conclusions and make unfortunate choices, but their incompetence robs them of the ability to realize it.
Instead, like Mr. Wheeler, they are left with the erroneous impression they are doing just fine.'"

Dr. Mercola's Comments:
They say ignorance is bliss … and if you agree with the Dunning-Kruger effect, this statement is very true to life. After conducting four studies, Dunning and Kruger determined that some people overestimate just how smart they are, and the less skilled a person actually is, the less able they are to realize it.

In many ways this study has great applicability for those who have formal education and choose to completely discount any natural medicine approach in favor of the drug and chemical paradigm.
“Not only do these people reach erroneous conclusions and make unfortunate choices, but their incompetence robs them of the metacognitive ability to realize it,” they wrote.

For instance, the participants who scored in the 12th percentile for intelligence estimated they were actually in the 62nd. Ironically, however, the participants were able to improve upon their skills, and therefore also their metacognitive competence, and this in turn helped them realize the limitations of their abilities.

So what does this all mean to you?

Ignorance is all around us … but many do not realize their cognitive limitations. Dunning told the New York Times:

“Even if you are just the most honest, impartial person that you could be, you would still have a problem — namely, when your knowledge or expertise is imperfect, you really don’t know it. Left to your own devices, you just don’t know it. We’re not very good at knowing what we don’t know.”

“Known Unknowns” and “Unknown Unknowns”

The notion of “unknown unknowns” originated in the world of design and engineering. To put it simply, you have within your realm of experience “known unknowns” and the far more daunting “unknown unknowns.”

The latter are those circumstances that are so far removed from our ordinary experience that we cannot even fathom them -- like the idea that you could be living in a computer simulation right now. A sign of an intelligent person is knowing there are things you don’t know, but a sign of an even more intelligent person may be knowing there are things that you don’t know you don’t know.

When you may run into trouble, on the other hand, is when you believe you know everything and close your mind to learning any new ideas. Unfortunately, a great deal of the underlying premises upon which our society was built fall into this realm.

Take, for instance, the notion that the world, especially biology and medicine, operates through Newtonian physics. It says you live in a mechanical universe.

According to this belief, your body is a physical machine, so by modifying the parts of the machine, you can modify your health.
As a physical machine, your body responds to physical “things” like chemicals and drugs, and by adjusting the drugs that modify your machinery, doctors can modify and control life.
Now, with the advent of quantum physics, scientists have realized that this theory is flawed because quantum physics show that the invisible, immaterial realm is far more important than the material realm.

In fact, your thoughts may shape your environment far more than physical matter. Unfortunately, many “conventional” experts in the field of medicine refuse to believe in these “unknown unknowns” -- a definite sign of ignorance if there ever was one.

As Voltaire said, "A state of doubt is unpleasant, but a state of certainty is ridiculous."

Can You Harness That Which You Don’t Know?
Even if you are too self-deceived to know you are ignorant, you can improve your skills and help realize the level of your limitations... "

# (nimimerkki)

Nigel_Farage
Great news on #UKIP Supreme Ct win. Now lets concentrate of getting out of the EU!
http://twitter.com/Nigel_Farage

# (nimimerkki)

Venäläinen tuomioistuin määräsi Youtuben suljettavaksi

MOSKOVA. Venäläinen tuomioistuin on määrännyt paikallisen internet-operaattorin estämään pääsyn viidelle nettisivustolle. Suljettujen sivustojen joukossa on suosittu videopalvelu Youtube. Oikeuden mukaan sivustoilla on poliittisesti arkaluontoista äärimateriaalia, kuten natsijohtaja Adolf Hitlerin kirjoituksia sekä venäläisten ultranationalistien muukalaisvihaa sisältävä video.

Venäjän Kaukoidässä toimivan oikeuden ratkaisusta kertoi hallitukselle uskollinen Rossiiskaya Gazetan -lehti. Lehden mukaan internet-operaattori RA RTS Rosnet aikoo valittaa päätöksestä.

Venäjän ääriaineksia vastaan suunnattua lainsäädäntöä on viime aikoina kritisoitu liiasta tiukkuudesta. Lakien on katsottu rajoittavan liikaa sananvapautta.

Kesän aikana Venäjällä on puhuttanut etenkin tapaus, jossa kaksi taidekuraattoria tuomittiin Venäjän ortodoksikirkkoa loukanneiden maalausten esillepanosta.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ven%C3%A4l%C3%...

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Eduskunnan tekemä pankkitakauspäätös SKOP-liikepankin yhteydessä osoittaa että poliittisessa järjestelmässä pankkiriski on liian helppo laittaa yhteiskunnan piikkiin. Eli kauhukuvilla manipuloiden heikot poliitikot antautuvat markkinavoimia edustavien avustajiensa vietäväksi.

Tämä lienee seurausta poliittisesta järjestelmästämme jossa ei ole oikeistoa. Meiltä puuttuu oikeistolaiset ja vastuuta korostavat poliittiset liikkeet. Vasemmistolaiset ja vihreät vastuuttomuutta korostavat poliittiset liikkeet on hyvin edustettuina.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Oikeastaan kaikkien kannattaa aloittaa täältä http://www.google.com/search?q…CB8QqwQwAA"

Hieman ristiriitainen video. Aluksi siinä kyllä erinomaisesti kritisoitiin rahan tyhjästä luomista, mutta loppupuolella ainakin minulle välittyi semmoinen vaikutelma, että videon tekijät ehdottaisivat nykyisen, pankkien tyhjästä luoman rahan ongelman ratkaisuksi sitä, että valtio loisi rahaa tyhjästä. Tämähän ei olisi mitään muuta kuin ongelman siirtämistä paikasta toiseen. Ensin mainitussa järjestelmässä (nykyjärjestelmä) hyödyn saavat yksityisten pankkien omistajat, jälkimmäisessä hyödyn saavat valtaa pitävät poliitikot ja heidän lähipiirinsä tai sidosryhmänsä.

Jälkimmäinen kuulostaa teoriassa ehkä hieman ensin mainittua oikeudenmukaisemmalta, mutta sekin etu koskisi ainoastaan vaalit voittaneen kannattajia, joiden tavoitteiden toteutumiseksi rahaa sitten ryhdyttäisiin tyhjästä luomaan. Itse järjestelmän periaate ei olisi muuttunut miksikään. Varsinainen ongelma korjaantuisi vain siten, että rahan tyhjästä luominen lopetettaisiin kerta kaikkiaan. Vaihdon välineenä käytettävän rahayksikön taustalla pitäisi olla jokin konkreettinen hyödyke, jolla olisi arvoa myös muuten kuin pelkästään vaihdon välineenä.

Kenenkään ei pitäisi voida luoda rahaa tyhjästä -- ei sen paremmin yksityisen pankkiirin kuin demokraattisilla(kaan) vaaleilla valtaan valitun poliitikonkaan.

Sisu (nimimerkki)

Jani Korhonen, jos joka valtio laittaa oman rahan ja huolehtii keskinäisen kaupan reiluilla sopimuksilla ylimaailmallisen rahan sijaa, kenen ajattelet voittavan. Kaikkien.

Vai kummalla meistä jäi ajatus kesken?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sisu (kommentti 75): "Jani Korhonen, jos joka valtio laittaa oman rahan ja huolehtii keskinäisen kaupan reiluilla sopimuksilla ylimaailmallisen rahan sijaa, kenen ajattelet voittavan. Kaikkien.

Vai kummalla meistä jäi ajatus kesken?"

Väittäisin, että sinulla. Ainakin minä näin perjantaitunnelmissa repesin täysin tuossa "reiluilla sopimuksilla" -kohdassa. :D Juu juu, tottakai valtion tyhjästä luoma raha toimisi mainiosti, jos siitä päättävät poliitikot olisivat aina reiluja, rehellisiä, tasapuolisia ja pyyteettömän hyviä kansan palvelijoita. Tosin, siinä tapauksessa toimisi kyllä mikä tahansa muukin järjestelmä.

Valitettavasti tosiasia kuitenkin on, etteivät poliitikot ole reiluja, rehellisiä, tasapuolisia ja pyyteettömän hyviä kansan palvelijoita, vaan kuta kuinkin sen täydellisiä vastakohtia. Jokainen poliitikko ajaa häikäilemättä omaansa, omien sidosryhmiensä ja omien äänestäjiensä etua.

Sitä en osaa varmaksi sanoa, että olisiko valtion tyhjästä luoma raha nykyjärjestelmään verrattuna parannus vai huononnus, sillä kiistaton tosiasia on, että nykyinen rahajärjestelmä on täydellinen katastrofi. Voi toki olla, että valtion tyhjästä luoma raha olisi hienoinen parannus nykyiseen, tai antaisi ainakin tyhjästä luodun rahan järjestelmälle lisää elinaikaa, mutta tyhjästä luotu on kuitenkin aina tyhjästä luotua riippumatta siitä, kuka sen on luonut.

Pankkiirien tyhjästä luoma raha johtaa selvästi tuhoon. Miksi luottaisimme siihen, että poliitikkojen tyhjästä luoma raha ei johtaisi tuhoon, kun voisimme saman tien korjata järjestelmää niin, ettei kukaan voisi luoda rahaa tyhjästä?

köpi (nimimerkki)

# 76
Pankit luovat yli yhdeksänkertaisella vivulla (tyhjästä) vaihdon välinettä velkakirjaa vastaan. Yli 97 prosenttia kaikesta maailmassa liikkeellä olevasta vaihdon välineestä on jonkun ottamaa velkaa. Loput vaihto välineistä ovat keskuspankkien painamia kolikoita ja seteleitä. Velasta maksamme korkoa. Korkoa ei luoda. Koron osuus maksetaan ikuisella kasvulla, juoksemalla nopeammin ja pidempään, leikataan menoja, myydään omaisuutta ja tietenkin otetaan lisää velkaa (korolla tietenkin)
Tästä oravan… eikun helvetinpyörästä pääsemme eroon vain jos julkiyhteisö itse on rahanluonti auktoriteetti. Julkiyhteisön raha ei ole korollista velkaa, vaan pysyvää. Rahan VAKUUTENA on julkiyhteisön tekemä työ, luonnonvarat (myös kulta käy) sekä julkiyhteisölle aikaisemmin kertynyt konkreettinen varallisuus.

Sitäpaitsi en usko, että Anarkokapitalistit olisivat sen puhtaampia tai jalompia, kuin muutkaan ihmiskunnan jäsenet.

. (nimimerkki)

Valtion luoman rahan(velan) korko jää valtiolle, kaupallisten tahojen luoman rahan korko menee muualle.

. (nimimerkki)

..korko on sikäli olennainen, että sen vuoksi velkaa on aina liikkeellä olevaa valuuttaa enemmän, toisin sanoen korko on raha-automaatti, joka pakottaa ottamaan lisää velkaa.

köpi (nimimerkki)

#79
Itseasiassa nykyinen rahajärjestelmä itsessään jo sisältää automaatin, joka pakottaa ottamaan lisää velkaa.
Ajatellaanpa, jos jokainen joka on velkaa pankeille (kierrossa olevasta rahasta n. 97%) maksaisi velkansa pois. Vaihdon välineitä jäisi kiertoon vain kolikko- ja setelirahat (n.3%)

Jos ei ole velkaa, niin ei ole rahaa. Jos ei ole rahaa, ei kukaan osta mitään. Jos kukaan ei osta mitään, niin ei ole töitä. Jos ei ole töitä...

Korko

"Nykyajan rahajärjestelmässä keskeinen osa on liikepankeilla, joiden rooli kansantalouden kannalta on laskea uutta rahaa liikkeeseen luotonannon kautta. Tällöin lainansaajan on kuitenkin maksettava korkoa. Myös pankki maksaa pankkitileillä olevalle rahalle korkoa, joskin alemman korkokannan mukaan. Yhteiskunnan kestävyyden kannalta korko on siitä ongelmallinen, ettei sitä vastaavaa rahallista osuutta luoda järjestelmään missään vaiheessa. Näin ollen velkaa on aina enemmän kuin sen maksuun tarvittavaa rahaa ja täten talouden on pakko kasvaa koko ajan"
( Raha-Wikipedia)

Haastetaan Koneisto

"Näen, että nykyisellään systeemillä ei ole mahdollisuutta korjata itseään. Se kun ei kykene itseään kyseenalaistamaan..."
http://www.samassaveneessa.info/katsaukset/2010080...

"Nyt on aika siirtyä teorioista ja sanoista tekoihin. Suomen Talousdemokraattinen Puolue on aloittanut kannattajakorttien keräämisen."
http://www.talousdemokratia.blogspot.com/

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

köpi (kommentti 77): "Pankit luovat yli yhdeksänkertaisella vivulla (tyhjästä) vaihdon välinettä velkakirjaa vastaan..."

Kaikki tuo on totta, ja se on suuri vääryys ja tuhoon johtava järjestelmä.

"Tästä oravan… eikun helvetinpyörästä pääsemme eroon vain jos julkiyhteisö itse on rahanluonti auktoriteetti."

Vain, jos luotamme valtaapitäviin poliitikkoihin. Minä en luota.

"Julkiyhteisön raha ei ole korollista velkaa, vaan pysyvää. Rahan VAKUUTENA on julkiyhteisön tekemä työ, luonnonvarat (myös kulta käy) sekä julkiyhteisölle aikaisemmin kertynyt konkreettinen varallisuus."

Zimbabwe! Muistakaa Zimbabwe!

"Sitäpaitsi en usko, että Anarkokapitalistit olisivat sen puhtaampia tai jalompia, kuin muutkaan ihmiskunnan jäsenet."

Enkä minä. Juuri siksi ehdotankin järjestelmää, jossa ei voi huijata. Hyödykerahalla (esimerkiksi kullalla) on hyödykeominaisuutensa ansiosta aina jokin arvo. Vaikka sen arvostus markkinoilla voikin muuttua, ei sen omistaja jää koskaan täysin tyhjin käsin, kuten käy arvonsa menettäneen paperirahan omistajalle.

Miksi, voi miksi luottaisimme historian valossa niinkin epäluotettaviksi osoittautuneisiin olioihin kuin vallanpitäjiin, kun voisimme käyttää rahajärjestelmää, jossa kukaan ei edes voi huijata? (Tai okei, totuuden nimissä tarkennan, että järjestelmää, jossa on hyvin vaikea huijata, sillä voidaanhan jopa kultaa väärentää, mutta se on kuitenkin monin verroin hankalampaa kuin paperirahojen painaminen.)

. (nimimerkki)

^kannattaisi tutustua luotonlaajennukseen ym

köpi (nimimerkki)

#81
"Zimbabwe! Muistakaa Zimbabwe!"

Tarkoittanet inflaatio muistakaa inflaatio?

Käsittääksemme, kun puhumme talousdemokratiasta, puhumme myös silloin edustuksellisen demokratian maasta. Tällöin talousdemokratia on inflaation loppu.
Talousdemokratian ehdottamiin keskeisiin uudistuksiin kuuluu taloudellisen vallan demokratisoiminen - eli käytännössä mm uuden rahan liikkeellelaskun vallan siirtäminen tai pikemminkin palauttaminen yksityispankeilta demokraattisesti johdetuille julkisyhteisöille. Talousvallan hajauttamisesta yksityisistä finanssioligarkian pankkilinnoituksista - demokraattisesti valituille kansanedustajille. Kansanedustajamme voivat käyttää parasta saatavilla olevaa asiantuntemusta kulloisenkin ajan rahanmäärän hallintaan.

Muuten, inflaatio sai alkunsa kolikoiden metalliarvon pienennyksistä tai rahametalliin fyysisesti sisällytettyjen rahasertifikaattien vääristelynä (väärentämisenä). Väärentäjä pystyi joko vähentämään jalometallin osuutta kolikoissa tai painattamaan niihin korkeamman nimellisarvon.

Ihmiskunta on aina elänyt yhteisöissä, ja tulee niin elämään. Mielestäni paras yhteiskuntamuoto ihmiselle on nyt ja tulevaisuudessa edustuksellinen demokratia, koskien myös taloudellista valtaa vaihdon välineemme osalta.
Kaikista edustuksellisen demokratian huonoista puolista huolimatta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

köpi (kommentti 83): "Tarkoittanet inflaatio muistakaa inflaatio?"

Tarkoitan, että muistakaa, että kaikki nuo, "rahan arvon vakuutena on julkisyhteisön tekemä työ..." ovat täyttä huuhaata ja sokeaa luottamista valtaapitäviin poliitikkoihin.

"Tällöin talousdemokratia on inflaation loppu."

Päinvastoin. Talousdemokratiassa inflaatio olisi korkeimmillaan, sillä mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin siinä valtio käyttäisi menojensa rahoittamiseen estottomasti suoraa setelirahoitusta.

"Kansanedustajamme voivat käyttää parasta saatavilla olevaa asiantuntemusta kulloisenkin ajan rahanmäärän hallintaan."

Voivat, toki, mutta käyttäisivätkö? Luotatko ihan oikeasti poliitikkoihin niin paljon, että uskot heidän malttavan hallita rahamäärää talousdemokratian kaltaisessa järjestelmässä. Mieti asiaa hetki tältä kannalta: Järjestelmän ideanahan on, että valtio kustantaa menonsa painamalla rahaa. Demokratiassa poliitikot valitaan valtion johtoon sen mukaan, mitä he lupaavat äänestäjilleen. Näiden lupausten lunastaminen vaatii useimmiten vähintään jonkin verran (yleensä paljon) rahallisia panoksia. Luuletko ihan oikeasti, että tuollaisessa järjestelmässä poliitikot malttaisivat olla painamatta ylimääräistä rahaa omien ja äänestäjiensä kannattamien projektien rahoittamiseksi?

"Mielestäni paras yhteiskuntamuoto ihmiselle on nyt ja tulevaisuudessa edustuksellinen demokratia, koskien myös taloudellista valtaa vaihdon välineemme osalta."

Kysyn nyt vielä kerran, koska et ole vastannut ja, koska tämä kysymys minusta sisältää kaikkein oleellisimman talousdemokratian kritiikin: Miksi käyttäisimme järjestelmää, jossa jokin taho, olipa se sitten miten luotettava ja miten demokraattisesti valittu tahansa, voi halutessaan huijata, kun tarjolla olisi myös vaihtoehto, jossa kukaan ei voi hoijata?

Kuvittelepa vaikka, että olisit lastentarhanopettaja. Lapset pelaisivat peliä, jossa yhdellä pelipaikalla istuva voi halutessaan huijata. Sitten käy ilmi, että sillä paikalla istunut pelaaja "yllättäen" tosiaankin huijasi, ja ajastaan muut pelaajatkin alkavat aavistella huijausta ja suuttuvat. Miten ratkaiset tilanteen? Asetatko huijaamisen mahdollistavalle paikalle kaikkein luotettavimmaksi ja kilteimmäksi tietämäsi lapsen? Vai tuletko peliin mukaan ja istut huijaamisen mahdollistavalle paikalle itse? Eikö helpoin ja paras ratkaisu olisi kuitenkin muuttaa sääntöjä niin, että millään paikalla istuva ei edes voi huijata?

köpi (nimimerkki)

#84
"Tarkoitan, että muistakaa, että kaikki nuo, ”rahan arvon vakuutena on julkisyhteisön tekemä työ…” ovat täyttä huuhaata ja sokeaa luottamista valtaapitäviin poliitikkoihin."

Nyt en ymmärrä?
Taloushan perustuu pohjimmiltaan luontoon ja ihmistyöhön ja raha kehittyi helpottamaan työnhedelmien vaihtotapahtumaa ja rahan arvo on täysin sopimuksenvaraista.
Mielestäni raha voi olla vaikka bittejä tietokoneiden muistissa, jos rahan luoja on demokraattisesti johdettu julkisyhteisö ja jos raha täyttää seuraavat ehdot:
Raha on yleinen vaihdon väline, arvon mitta, omaisuuden muoto sekä valuutta. Sen tärkein tehtävä on toimia yleisesti hyväksyttynä maksuvälineenä eli sen voi vaihtaa hyödykkeisiin eli palveluihin ja tavaroihin. Raha on myös yhteiseen sopimukseen perustuva arvon säilyttäjä ja kirjanpidon yksikkö.

Tottakai on ihmisiä, jotka yrittävät huijaamalla saada hyötyä itselleen. Niin on aina ollut ja tulee olemaan. Demokratiassa voidaan kumminkin aina vaihtaa väärin pelurit.

"Hyödykerahalla (esimerkiksi kullalla) on hyödykeominaisuutensa ansiosta aina jokin arvo. Vaikka sen arvostus markkinoilla voikin muuttua, ei sen omistaja jää koskaan täysin tyhjin käsin, kuten käy arvonsa menettäneen paperirahan omistajalle."

Hyödykeominaisuutta on myös julkiyhteisön ja yksityisten omistamilla luonnonvaroilla (maa, pellot, metsät ,karja, riista, kalat ,marjat, luonnon mineraalit ym.). Hyödykeominaisuutta on myös jo syntyneellä konkreettisella omaisuudella ( tekninen infrastruktuuri). Hyödykeominaisuudeksi lukisin myös sosiaaliseen infrastruktuurin. Esimerkiksi ilman jokaiseen kansalaiseen yltävää koulutusta tai sosiaaliturvaa emme ehkä kirjoittelisi näillä netin foorumeilla näin rakentavassa ja rauhanomaisessa hengessä :-).

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

köpi (kommentti 85): "Taloushan perustuu pohjimmiltaan luontoon ja ihmistyöhön ja raha kehittyi helpottamaan työnhedelmien vaihtotapahtumaa ja rahan arvo on täysin sopimuksenvaraista."

Noin sen tulisi olla, mutta noinhan se ei nyt ole, eikä ymmärtääkseni tulisi olemaan talousdemokratiassakaan. Nykyjärjestelmä ja talousdemokratia olisivat siinä mielessä samanlaisia, että niissä molemmissa valtio mahtikäskyllään määrää ja viime kädessä väkivallan uhalla takaa, että kaupankäynnissä käytetään tarkalleen yhtä tiettyä (valtion määräämää) vaihdon välinettä, eikö niin?

"Demokratiassa voidaan kumminkin aina vaihtaa väärin pelurit."

Teoriassa kyllä, mutta käytännössä niin ei tulisi tapahtumaan. Tämä johtuu siitä, että nämä väärinpelurit eivät itse asiassa tekisi mitään väärää (tai siis sääntöjen vastaista), vaan kaikki olisi täysin avointa ja "rehellistä", ja siinä nimenomaan piileekin järjestelmän suurin heikkous.

Hommahan menisi kutakuinkin seuraavasti:

Vaaleissa ehdokas A ryhtyy ajamaan ryhmän X (sijoita tähän itsessäsi eniten sympatiaa herättävä vähemmistö, sokeat orpolapset, metsään hylätyt kesäkissat, syöpäsairaat isoäidit, tms. eturyhmä) hyväksi ja toteaa, että valtion budjetissa ei ole siihen tällä hetkellä varoja, mutta esittää, että rahaa painettaisiin kyseisenä vuonna pikkuriikkisen enemmän, jotta ryhmän X asiat saadaan hoidettua kuntoon. Ehdotus hyväksytään, sillä kukapa haluaisi murhata kissanpentuja, orpolapsia tai isoäitejä.

Seuraavissa vaaleissa ehdokas B (tai miksei myös ehdokas A) ryhtyy ajamaan ryhmän Y (sijoita tähän itsessäsi toiseksi eniten sympatiaa herättävä vähemmistö tms. eturyhmä), ja esittää jälleen pientä lisäystä kyseisen vuoden rahanpainamissuunnitelmaan. Ehdotus hyväksytään.

Seuraavissa vaaleissa ehdokas C... jne.

köpi (nimimerkki)

#85
"Noin sen tulisi olla, mutta..."
"Teoriassa kyllä, mutta..."

No joo, jos sulle ei käy, niin olkoon.

Muuten siitä kultarahasta, sille on nyt vain käynyt niin kuin kultahampaille, se vaan on auttamattomasti vanhanaikainen nykyiseen menoon.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

köpi (kommentti 87): "No joo, jos sulle ei käy, niin olkoon."

Kuten sanottu, en luota vallanpitäjiin en edes -- enkä varsinkaan -- demokraattisesti valittuihin niin paljoa, että kävisi. Demokraattiset vaalit voittaa se, joka lupaa äänestäjille kaikkein eniten ja esittää lupauksensa kaikkein uskottavimmin.

Ironista kyllä talousdemokratia saattaisi toimia paremmin diktatuurissa. Keskimääräistä älykkäämmän, viisaamman ja kärsivällisemmän diktaattorin saattaisi kuvitella malttavankin olla painamatta liian paljoa rahaa, koska hänen ei tarvitsisi aina säännöllisin väliajoin luvata kansalaisille enemmän ja parempia etuja kuin kilpailijansa.

"Muuten siitä kultarahasta, sille on nyt vain käynyt niin kuin kultahampaille, se vaan on auttamattomasti vanhanaikainen nykyiseen menoon."

Joo, en minäkään ota kantaa siihen, mikä rahana käytettävä hyödyke käytännössä olisi (vapaissa yhteisöissä niitä olisi varmaan useita). Kulta nyt on historiallisesti ollut yksi kätevimmistä maksuvälineistä, mutta onhan siinäkin omat ongelmansa ja varmasti keksittäisiin nopeastikin myös muita parempia hyödykerahan sovelluksia. Tärkeintä olisi, että järjestelmä olisi sellainen, ettei kukaan -- ei edes (tai etenkään ;-) ) demokraattisesti valittu hallitus -- voisi synnyttää rahaa tyhjästä. Tyhjästä nyhjäisty kun on loppujen lopuksi tasan tarkkaan nollan arvoinen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

88# Jos et usko tuon vertaa demokratiaan, on mielestäni harhaanjohtavaa esiintyä sosiaaliliberaalina.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jouni Snellman (kommentti 89): "Jos et usko tuon vertaa demokratiaan, on mielestäni harhaanjohtavaa esiintyä sosiaaliliberaalina."

Nyt en ihan ymmärtänyt. Luin Wikipediasta sosiaaliliberalismia käsittelevän artikkelin, enkä löytänyt siitä juurikaan mitään demokratiaan liittyvää. Päinvastoin, Wikipedian tiivistyshän ("Sosiaaliliberalistisen moraalin mukaan yhteiskunnalla ei ole oikeutta moralisoida kansalaisiaan, mutta yhteiskunnan tehtäviin kuuluu mahdollisuuksien tasa-arvon turvaaminen kaikille kansalaisilleen.") on nimenomaan osin demokratian vastainen, sillä sen mukaan sosiaaliliberalismi kieltäisi esimerkiksi äänestykset siitä, saavatko homot mennä naimisiin tai sallittaisiinko moniavioisuus.

Tosin, pitää kyllä harkita tuon sosiaaliliberaali-sanan poistoa kuvauksestani, sillä Wikipedian artikkelissa todettiin mm. seuraavaa: "Eduskuntapuolueista lähimpänä sosiaaliliberalismia ovat Keskusta ja Vihreä liitto." Kääk! :-D

Toimituksen poiminnat