KissanKulmasta

Pakko purkautua. Mikä kaikki tässä maailmassa v*tuttaa: Pk-yrittäjyys Suomessa

Kirjauduin sisään (17.12.2018 klo 11:10 -) tehdäkseni kommenteissa lupaamani selvennykset, mutta päätin sitten että en tee. Olkoot teksti muistutuksena minulle -- ja miksei muillekin -- siitä, että vihaisena ei koskaan pidä kirjoittaa. Ilmaisu jää silloin epätäsmälliseksi, mikä helposti aiheuttaa kinaa yksityiskohdista, eikä keskustelu sen jälkeen vie eteenpäin.

Tärkeämpi syy päätökseeni olla tekemättä korjauksia on, että teksti kuvaa pk-yrittäjän puolison tuntoja hetkenä, jolloin on eletty juoksuhiekan reunalla useampi vuosi; sitä, kuinka väsyneeksi yrittäjä paremminvointi-Suomessa päätyy.

Kun ajattelen miestäni yrittäjänä, ensimmäinen mielikuva mikä mieleeni nousee on se, kun hän loppuun uupuneena nukkuu istuallaan sohvan nurkassa, kasvot väsymyksestä turvonneina, huolet uneen seuranneina.

Yrittäjyys syö usein myös puolison ajan. Kun yrittäjä tekee töitä 24/7, puolisolle jää kaiken muun hoitaminen, ja kohta hänkin huomaa suorittavansa 24/7 lasten ja kodin lisäksi puolisonsa yrityksessä.

En silti kadu mieheni yrittäjyysvuosia, olemme myös saaneet niistä paljon, eritoten sitä tärkeintä: uusia ystäviä.

Näimä saatesanat mielessä, alla alkuperäinen blogaus.

 

RS

 

-------------------------------

Olen yrittäjän vaimo.

Kirjoitettuani nuo pahaenteiset sanat, ymmärrätte että sävy on ajoittain kiihkeä.

 

Millaista on olla pk-yrittäjänä Suomessa

Yrittäjänä olemisessa on paljon hyviä puolia, mm. asiakaskontaktit. Toinen puoli taas on yhtä helvettiä. Suomessa on Matti Vanhasen (kesk) hallituksen jäljiltä voimassa ”Laki maahanmuuttajien erityistuesta 1192/2002” joka tuli voimaan 2003. Tällä lailla maahanmuuttajien yritykset vapautettiin veroista ensimmäisten toimintavuosien ajalta so. maahanmuuttajien omistamat yritykset ovat nauttineet verottamattomuuden etua (ks. Tuloverolaki 1360/2002, 92§ kohta 9.), verovapautta.  

Kantaväestöön kuuluvat pk-yrittäjät ovat eriarvoisessa asemassa kohtelussaan: veroa maksavan yrityksen on mahdotonta kilpailla hinnoittelussa veroa maksamattoman yrityksen kanssa. Perustuslain tasa-arvoista kohtelua koskeva pykälä ei koske suomalaisia.

ALV-verovapaus maahanmuuttajien yrityksille kestää jopa kymmenen vuotta, tai siihen asti kun maahanmuuttaja saa Suomen kansalaisuuden. Maahanmuuttajayrittäjät saavat myös starttirahaa aina kolmeen vuoteen asti lähes sata euroa päivässä, ja sekin on verotonta.

Suomalainen yrittäjä maksaa ALV:ia 24 prosenttiin asti minkä päälle tulevat tietysti muut verot ja pakolliset maksut.

Maahanmuuttajien veroetua nauttivia yrityksiä on noin kolmannes pk-yrityksistä. Kolmannes pk-yrityksistä ei maksa veroja. Ei olekaan vaikea ennustaa, että tänä ja ensi vuonna moni suomalaisomistuksessa oleva pk-yritys menee konkurssiin tai lopettaa. Hallitukselle se kyllä tulee yllätyksenä – kuten kaikki muukin minkä tavallinen tallaaja pystyy päättelemään ilman asiantuntija-apua.

(Sivuhuomautus: Verottomuusetua nauttivat Suomessa myös Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset ”avainhenkilöt” eli EU:n virkamiehet, pankkiirit sekä erinäisten instituutioiden työntekijät).

Suomalainen pk-yrittäjä eikä hänen perheensä myöskään saa toimeentulotukea, ei edes tarvitessaan. Yrittäjien pitää vaan hyväksyä riskit, tuumi arvojohtaja Sauli Niinistö (kok).

Tästä pääsemme sujuvasti aasinsillan kautta siihen

 

Miksi pk-yrittäjä ei työllistä?

Olettakaamme, että 24/7 hommaa painava pk-yrittäjä haluaisi palkata itselleen kipeästi tarvitsemansa työntekijän, jolle hän olisi valmis maksamaan 2000 € brutto.

Voidakseen maksaa tuon kaksi tonnia palkkaa, yrittäjän tulee ensin ansaita himpun verran alle 5000 €, jotta palkan maksaminen kaikkine sivukuluineen onnistuisi.

Tuon lisäksi pitää sitten tienata lisää ALV:iin ja muihin veroihin ynnä kaikenlaisiin pakollisiin maksuihin (erilaiset passit, kurssitukset, vakuutukset, tarkastusmaksut ja tarkastuksen tarkastamisen maksut joita EU-alueella piisaa – kuten maanviljelijät hyvin tietävät) ja jos meinaa itsekin syödä, vielä ihan helvetisti lisää.

Pk-yrittäjä tietää, että Suomen työttömyys- ja työllisyystilastot ovat enimmäkseen kirjanpitokikkailun tuloksia, ja että todellisuus on paljon karmeampi. Pk-yrittäjä tietää myös, että Rahaton ei osta. Jos maksavaa asiakaskuntaa ei ole näköpiirissä, on järkevämpää lopettaa toiminta kun vielä kykenee. EU-alueella ollaan viimeisimmän talous-, velka- ja finanssikriisin jäljiltä päästy kymmenessä vuodessa vasta ylittämään kriisisumaa edeltänyt nollaraja.

Edellä kuvatun kaltainen veropolitiikan ”dynaamisten vaikutusten” yhtälö on tuottanut lukemattomia suomaisessa omistuksessa olevia pk-yrityksiä, joiden omistaja nauttii 0-600 euron/bruttokuukausituloja. Suomalaiset pk-yrittäjät ovat tavallaan rinnastettavissa aktiivimallin uhreina rimpuileviin suomalaisiin työttömiin, jotka on ohjattu tekemään palkatonta työtä milloin minkäkin nimikkeen alla. Työttömällä vain on edes pieni mahdollisuus saada toimeentulotukea. Kela tietysti saattaa laukaista nk. kolmen kuukauden ansan, millä tarkoitetaan sitä että jos aktiivimallinen ehtoja täyttävä osa-aikatyötä tekevä työtön ei saa palkkaansa kolmen kuukauden kuluessa – työnantajahan saattaa olla itsestään riippumattomista syistä rahaton eikä kykene palkkaa maksamaan – työtön jätetään ilman peruspäivärahaakin, koska ”ehto ei täyty”.

Mutta Suomen hallituksen mukaan meillä on ”talouden nousukausi”.

 

Keltaiset liivit

Olen seurannut Ranskan Keltaisten liivien mielenosoitusten leviämistä Ranskasta Belgiaan ja Alankomaihin. Italian Viiden tähden liike näkyi tukkineen tukimielessä liikennettä rajalla. Saksassa kuohuu, samoin Isossa-Britanniassa.

Brysselissä yritettiin vallata parlamenttitalo. Kuinka sopivasti sattuikaan, että Strassbourgissa  muuan ”poliisin tarkkailussa oleva”, Allahu Akbaria huutanut, yli kahdestakymmenestä rikoksesta tuomittu maahanmuuttoteollisuuden tuonti ryhtyi ammuskelemaan! Päästiin kieltämään mielenosoitukset (Egypti on muuten kieltänyt keltaisten huomioliivien myynnin) ja julistamaan ”korkein uhka –tila”. Asiakirjaväärentäjä Jyrki Katainen (kok) tviittaili parlamenttitalon kellarista Strassbourgista riemuiten olevansa kavereineen turvassa sillä välin kun tavallisia ihmisiä ammuttiin kadulla. Europarlamentti ja komissio tulevat epäilemättä siihen tulokseen, että poikkeustilalain julistaminen EU:n laajuisesti on tarpeen. Parhaillaan luultavasti mietitään vain ilmoituksen sanamuotoja, että ei tarvitse sanoa meneillään olevan sodan EU:n ja jäsenmaiden väestön välillä. Eliitin ja kansan välillä.

Keltaiset liivit on julkaissut ”Kansan direktiivit” joka sisältää liian monta kiellettyä aihetta, kuten eron EU:sta ja NATOsta, pankkien palauttamisen palvelemaan kansantaloutta, mediamonopolien purkamisen ja uutisoinnin totuudellistamisen että suomalainen ”vastuumedia” siitä uutisoisi. Keltaiset liivit haluavat direktiiveissään Ranskan lopettavan hyökkäyssotiin osallistumisen, yksityistämisten lopettamisen sekä jo yksityistetyn omaisuuden kansallistamisen, veronkierron lopettamisen sekä ideologian poistamisen kouluopetuksesta. Monen muun kannatettavan asian ohella. Lukekaa itse vaatimuslista, ja ajatelkaa, ajatelkaa ihan itse.

Facebookiin näkyy syntyneen jo jokunen Suomen Keltaiset liivit –ryhmä, jotka keräävät jäseniä kiitettävää vauhtia.

Sisäistäkää tämä: edustuksellinen demokratia on hierarkia. Mikään ei tule muuttumaan niin kauan kuin edunsaajaryhmät päättävät hierarkiassa, kenelle jaetaan ja keneltä otetaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Seuraavassa blogauksessa ajattelin kertoa, miksi fundamentalistisuvakit ottavat minua päähän. Sitä seuraavassa tartun ilmastonmuutoksen hyödyntämiseen uutena verotusmahdollisuutena ja sitä seuraavassa aina uuteen aiheeseen kunnes teen yhteenvedon "ihmelääkementaliteetista" jolla poliittinen eliiti muka-ratkoo itse aiheuttamiaan ongelmia.

Huomautan myös, että oma läppärini levisi helmikuussa eli en päivystä vastaamassa kommentteihin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun en noista raha-asioista juurikaan ymmärrä,niin mihin perustuu tuo 2000€ bruttotuloja varten pitää saada 5000€?

Joskus muinoin se kerroin oli 1,7 ja nyt se on loikannut 2,5,vaikka kustannuksia on työnantajalta siirretty työntekijälle.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei tuo päde ainakaan yrityksessä jossa mä työskentelen. Täällä riittää vähempi kuin 5000.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kahden tonni brutosta maksaa työnantaja sotuja vajaa 400 euroa ja työntekijä vajaa 200 euroa, ja sitten työntekijän henkilökohtaisen veroprosentin mukaan verot päälle. Työntekijän osuudenkin maksaa työnantaja, vaikka se sitten vähennetään häneltä. Työnantajalla pitää kuitenkin olla tuloja jotta hän voi tilit maksaa ja maksaa se tilien laskeminen ja hoitaminenkin jotain, vaikka sitä ei yleensä näissä kaskelmissa esitettä lukuina. Työ ja vakuutukset kun eivät ole alv-vähennyskelpoisia niin vähintään alvi pitää tuon 2400 päälle laskea.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #8

Tuleeko bruttopalkan päälle paljonkin veroja vielä?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #14

Minullakin on sellainen käsitys että verot maksetaan bruttopalkasta, eli bruttopalkka pitää sisällään verot. En tosin ole enää aikoihin ollut yrittäjä, siis palkanmaksaja, joten ehkä ajat ja asiat ovat muuttuneet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Ei tietenkään tule vaan se vero vähennetään palkansaajalle tilitettävästä osuudesta. Tahallaan haluat ymmärtää väärin. En laskenut veroja esiin, koska jokaisella on omanlaisensa prosentti, selvyyden vuoksi mainitsin sen myös lomapalkka puuttuu tuosta 400 ja 300 euron nyrkkisäännöstä.

Jos ei kelpaa niin Vellu laskekoon itse mallin, missä se tarkka luku on esissä mitä haet?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #17

Karkeasti laskettuna yrittäjän/palakanmaksajan tulee saada tuloa n. 2 kertaa työntekijälle käteenjäävästä summasta, että tulos olisi + - 0.

Rautalangasta väännettynä jos työntekilälle napsahtaa tilille 2000€, niin hänen työpanoksensa tuoton tulisi olla 4000€ palkanmaksajalle, jotta työntekijää kannattaa edes pitää töissä ja poissa kortistosta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #25

Kuten kirjoitin..se kerroin oli muutama vuosi sitten laskettu 1,8. Nyt tarjoat 2,vaikka maksuja on siirretty maksajalta saajalle.

Siksi epäilen. Mutta koska osasit heittää karkeasti niin kai osaat myös antaa tarkankin lukeman?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #35

Tarkka lukemahan vaihtelee ala kohtaisesti ja kaiken muunkin mukaan, mutta todelliset kustannukset huomioiden on tuo x2 melko lähellä sitä kaikkien keskivertoa. Ehkä 1,9 on tänä päivänä sellainen kerroin jota yrittäjän tai yrittäjäksi aikovan kannattaa laskelmissaan käyttää.

Työntekijästähän syntyy myös muitakin, kuin palkkakustannuksia. Vuositasolla näitä kaikkia sivukuluja ei palkanmaksaja voi käyttää verotuksellisesti vähennyksinä, etc...

Tuossa olet kyllä ihan oikeassa, että suoraan palkkaan sidottuna voi kertoimena käyttää 1,8.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

https://www.yritystulkki.fi/fi/alue/oulu/toimiva-y...

Sanoo 1,57 kertoimeksi eli 2000€ bruttopalkan maksamiseksi _työntekijän_ pitää tuottaa noin 3200€. Tähän päälle tulee sitten mitä...kate voidaan unohtas laskuista,koska se karkaa aina.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Riikka tarkoittaa kai työnantajan liikevaihtoa josta sitten on vara maksaa tuo 2000 bruttona, onhan yrittäjän maksettava omat maksunsa tuosta viidestä tonnista ensin ja sitten vasta palkansaajalle siitä mitä jää. Ei palkansaajan kulut siis ole 2,5 kuten Vellu laskee.

Yrittäjällä pitää siis olla katteellista myyntiä 5000, että pystyy maksamaan palkkaa 2000 bruttona, toisin sanoen työntekijän pitää työllään sitten jatkossa tuottaa vähintään 5000 liikevaihtoa yritykselle pitääkseen työpaikkansa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ei liikevaihto mitään kerro. Veikkaan ettei 5000 euron liikevaihdolla palkata ketään. Olisiko myyntikate lähempänä oikeata ilmaisua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Myyntikate on paikallaan olla jossain reilussa neljässä tonnissa jotta voi palkata 2000 bruttopalkalla.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvä asia, että Riikka tuli takaisin, vaikkakin murheellisen viestin kera. Asiat eivät parane, ellei niistä puhuta selkokielellä (jos silloinkaan).

Tommi Mäkinen

http://pontusjankristiansderblom.puheenvuoro.uusis...

17.12. klo 14-18 Pylvästalolle ja keltaista päälle. Honkkarissa maksaa 3,99€ liivit:
https://www.hongkong.fi/fi/tyokalut-ja-nikkarointi...

Oli jo hetken 1,99€ tarjouksessa mutta kauppa kävi vissii niin kuumana että palautui normihinta :D No mullakin superköyhällä tohon varaa..

Facebookin Suomen keltaliivit -ryhmä: https://www.facebook.com/groups/507553923086821/
Laittakee kutsu niin minä tai joku muu lisää ryhmään.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tätä en purematta niele. Nielen vasta sitten kun asiasta esitetään faktaa.

"Maahanmuuttajayrittäjät saavat myös starttirahaa aina kolmeen vuoteen asti lähes sata euroa päivässä, ja sekin on verotonta." (Riikka Söyring)

Epäilen. Olen toki valmis uskomaan, jos asiasta esitetään muutakin näyttöä kuin tuo väite.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20021192 Laskepa sieltä. Tälle vuodelle on tullut näemmä muutoksia, että suomalaisetkin voi saada työttömyysetuuden verran (n. 39, 40 € viideltä päivältä viikossa 4 kuukautta, erinäisten ehtojen täyttyessä).

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Sinun kirjoittamasi mukaan maahanmuuttaja saisi n. 90 000 euroa starttirahaa, ja vieläpä verottomana. Eikö se niin ole, jos kolmen vuoden ajan saa melkein satasen päivässä - verottomana?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Selvennys: tarkoitan että yrittäjän pitää tienata lähes 5000 € voidakseen maksaa 2000 € työntekijälle. Yrittäjillä on verojen ohella kaikenlaisia pakollisia maksuja ja kuluja, suoria ja epäsuoria. Puhumme siis suorien ja epäsuorien kulujen könttäsummista jotka pitää huomioida ennen palkkaamista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Blogin yksityiskohtiin en puutu, mutta Riikan blogi kertoo erityisen hyvin sen, miksi harva pienyrittäjä palkkaa itselleen ensimmäistäkään vierasta töihin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sitten ainakin yksi ymmärsi sen kohdan :D

Se on kirotun ikävää, koska en tunne yhtään yrittäjää joka ei mielellään palkkaisi hyvää työntekijää -- jos siihen vaan olisi varaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuota... Eikö v. 2002 ollut vallassa Lipposen II hallitus ?

Itse kävin taannoin maahanmuuttajan pitseriassa syömässä työporukan kanssa. Lasku oli 56 euron luokkaa. Kortilla maksaessani pienellä maksupäätteellä heppu sanoi, että systeemissä on joku vika, eikä kortti nyt toimi. Suositteli käteisen nostoa läheiseltä pankkiautomaatilta. No lasku maksettiin sitten käteisellä ja kuitti tuli jostakin epämääräisestä parerirullasta.

Muu porukka naureskeli, että mentyäni automaatille jonkun nuoren pojan kortti kävi hyvin tämän ostaessa pullon limpparia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomessa on järkälemäinen verokiila, eli se summa, joka on työntekijän kokonaiskustannus, jos työntekijä saa nettona käteen esim. vaikka 2.500 euroa / kk.

Tuolla summalla työntekijän tuottavuus täytyy olla jo hyvinkin minimissään 5.000 euroa / kk eli vähintään 35 euroa/ tunti. Työntekijän soisi tämän lisäksi tuovan yritykselle hieman tulojakin pelkkien omien työllistämis kustannuksiensa lisäksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Suomalainen yrittäjä maksaa ALV:ia 24 prosenttiin asti minkä päälle tulevat tietysti muut verot ja pakolliset maksut.

Maahanmuuttajien veroetua nauttivia yrityksiä on noin kolmannes pk-yrityksistä. Kolmannes pk-yrityksistä ei maksa veroja. Ei olekaan vaikea ennustaa, että tänä ja ensi vuonna moni suomalaisomistuksessa oleva pk-yritys menee konkurssiin tai lopettaa. Hallitukselle se kyllä tulee yllätyksenä – kuten kaikki muukin minkä tavallinen tallaaja pystyy päättelemään ilman asiantuntija-apua."

Suomen Yrittäjien sivulta:

"Suomessa on 283 563 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2016) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93,3 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.

Koko 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vuosina 2001—2016 pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 119 000 hengelle. Näistä työpaikoista yli 80 000 syntyi alle 50 hengen yrityksiin.

Yritysten 385 miljardin euron liikevaihdosta yli puolet (59 %) syntyy pk-yrityksissä ja pk-sektorin osuus BKT:sta on runsaat 40 prosenttia.

Alle 10 työntekijän yritykset ovat mikroyrityksiä
Alle 50 työntekijän yritykset ovat pienyrityksiä.
50—249 henkilön yritykset ovat keskisuuria.
Pk-yritys = alle 250 henkilön yritys.
Vähintään 250 henkilöä työllistävät yritykset ovat suuryrityksiä.
Yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 264 519 eli 93,3 prosenttia. Pienyrityksiä on 15 725 (5,5 %), keskisuuria 2 728 (1,0 %) ja suuryrityksiä 591 (0,2 %)."

Blogistilla lienee oma agenda ja motiivi taustalla??? Mutta Ehkäpä kun vertaatte blogistin infoa (kolmannes PK -yrityksistä eli noin 90 000 yritystä, nauttisi maahanmuuttajien veroetua, eikä maksa veroa jne jne) todelliseen tilanteeseen ja siihen, että yrittäjyys ammattina kiinnostaa nuoria nykyisin enemmän kuin koskaan. Alvista sen verran että veroahan maksetaan alvillisen myynnin ja alvillisen oston välisestä erotuksesta. Myös tuotantovälineiden ostamisesta saadaan vähentää alv. Alle 10 000 euron vuosiliikevaihdosta saa alv-huojennuksen täysimääräisenä ja huojennusta varsin paljon aina 30 000 euroon saakka. Verokiila on toki liian suuri ja estää palkkaamista, mutta jos ja kun liikeidean saa hiottua teräväksi, niin mikä ettei. Ja toki kun työntekijä palkataan vaikkapa 2000 euron bruttopalkalla/kk, niin eihän kukaan palkkaa jos ei ole kohtuullisen ajan puitteissa (6kk....24kk) näköpiirissä saada tuloa lisää, joka kattaa kulut. Mutta kasvu ei tule itsekseen eikä ilman riskiä.

Suosittelen epätietoisia soittamaan vaikkapa alueen yrittäjäyhdistykseen, verottajalle tai suoraan Suomen Yrittäjien laki/veroasiantuntijoille.

Itselläni yrittämisestä on 30 vuoden kokemus ja kokemusta mikro-ja PK yrittäjien kanssa touhuamisesta lähes kaikilla toimialoilla. Paikallisyhdistyksessä mukana niin ikään 30 vuotta josta 17 v hallituksessa.

Mutta ei minulla muuta. Ostakaahan innolla keltaisia liivejä niin liivien myyjällä ylittyisi tuo 30 000 euron vuosiliikevaihto.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Puhuit ympäri ja vedin suositukseni pois. Itsekin ihmettelin tuota kolmannesta. Silti mukavaa, että Riikka tuli takaisin US-blogistaniin! Vissi vaalit tulossa..?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri näin, mutta se ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamisen kynnys on erittäin korkea vieläkin. Sille kynnykselle olisi syytä tehdä jotakin.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ilmeisesti tämän bloggauksen lähteenä on ollut Jukka Hankamäen bloggaus viime vuodelta. Monet samat yksityiskohdat viittaa siihen, mutta näyttää siltä että lainaukset ovat muistinvaraisia, joten sisältö on sekoittunut. Eli alkuperäisestä lähteestä löytyy kyllä maahanmuuttajien yritykset, verovapautus ja kolmannes yrityksiä, mutta se miten ne liittyvät toisiinsa on sekoittunut.

"Maahanmuuttajille suunnattujen verohelpotusten ja yritystukien hyödyntäminen ei ole kuvastanut välttämättä maahanmuuttajien yrittäjähalukkuutta vaan yksinkertaisesti halukkuutta käyttää tukia hyväksi. Lehdistön ylistämässä seikassa, että kolmannes yrityksistä on maahanmuuttajataustaisten perustamia, ei olekaan mitään juhlimista."

http://jukkahankamaki.blogspot.com/2017/11/maahanm...

Eli uusista yrityksista kolmasosa on maahanmuuttajien, ei kaikista yrityksistä. Ja tämä kolmasosa on luultavasti vain pääkaupunkiseudulla. "Uusyrityskeskusten mukaan pääkaupunkiseudulla keskusten asiakkaista kolmannes on maahanmuuttajia. Kärjessä on Vantaa, jossa maahanmuuttajien osuus on 36 prosenttia."

https://yle.fi/uutiset/3-8886933

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Yritin kyllä lueskella nuo Söyringin antamat linkit mutta en ainakaan ensi lukemalla havainnut niiden liittyvän yrittäjyyteen mitenkään.
Erityistuki näytti tarkoitetun työkyvyttömälle maahanmuuttajalle tai yli 65-vuotiaalle, eikä yrittäjä käsittääkseni ole työkyvytön.
Ja tosiaan, tuo erityistuki on verovapaata, mutta en mitenkään näe miten se voisi mitenkään tarkoittaa jonkun yrityksen verovapautta.
Jospa täsmennät mitä tarkoitat.

Käyttäjän PerttiAkkanen kuva
Pertti Akkanen

Tässä blogistilla on jokin väärinkäsitys maahanmuuttajayrittäjien veroasioista. Hänen viittamansa molemmat lainkohdat puhuvat samasta asiasta eli aikuisen maahanmuuttajan takuueläkkeestä. Sen sijaan se, että maahanmuuttajien yritykset toimimisivat tuloverovapaasti on väärinkäsitys.

Myöskään mitään omaa alv-vapausta maahanmuuttajilla ei ole. Jos liikevaihto on vähäistä, kukaan yrittäjä ei ole verovelvollinen (ellei itse hakeudu verolliseksi, mikä usein yrittäjän kyllä kannatta tehdä saadakseen ostoihin liittyvät palautukset). Jos liikevaihto ylittää 8500 euroa vuodessa, mutta jää alle 22500 euron yrittäjä saa alv-huojennusta. Mutta tämä siis koskevat kaikkia yrittäjiä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Nuo alarajat ovat muuttuneet eli ovat nyt 10000 euroa ja 30000 euroa.

Käyttäjän PerttiAkkanen kuva
Pertti Akkanen

Joo, omat tietoni ovat kolme vuotta sitten ja lakia on näköjään fiilattu tuon verran.

Käyttäjän PerttiAkkanen kuva
Pertti Akkanen

Korjauksena, että tuo alv:n alaraja onkin näköjään noussut 10 000 euroon.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kuten ylempänä kirjoitin, blogistilla tuskin on väärinkäsitystä vaan tietoinen agenda. Kuten aikaisemminkin - takavuosina. Mutta kun siihen saa heti mukaan 12 (jatkossa voi tulla enemmänkin) suosittelijaa, niin erittäin onnistunut harhaanjohtaminen. Miksi? Sitä en osaa sanoa. Ehkäpä selviää talven mittaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ha! Blogistin oma läppäri on hajonnut helmikuussa, ja blogisti purkautui vauhdikkaasti lainakoneella. Oli kepeämpi vaihtoehto kuin vierailla kevytsingin kanssa valtioneuvostossa.

Korjaan tekstiä so. lisään tarvittavat selvennykset jahka ehdin olla lainakoneella riittävän pitkään. Tänään se päivä ei ole.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

21# hyvä kommentti, korostan kuitenkin että kotimaan touhuissa siitä rahasta jolla palkka maksetaan maksetaan alv.
Kyllä se helposti tuplasumma on mitä mitä työllistäminen maksaa, sitten on pakko ottaa huomioon myös se että ylimääräisiä poissaolojakin voi tulla jotka on kustannettava ja pitäisihän siitä vähän jäädä sille verenimijä kapitalistillekin.
Ei 5000€ ole kaukana esimerkissä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Jos yriittäjä maksaa bruttopalkkaa 2000 € esimerkiksi 30 vuotiaalle työntekijälle hän maksaa työnantajamaksuina 409,20 euroa + lomakorvaus ja työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta joka vaihtelee ammatialoittain.
Palkka.fi laskurin avulla tehty laskelma. Laskuri on verohallinon oma laskuri. https://www.palkka.fi/palkkalaskuri/index.htm

Täyttä ALV-vapautusta saa mikä tahansa yritys (jonka omistaa joko maahanmuttaja tai ns. kantasuomalainen) jonka liikevaihto on enintään 10.000 € vuodessa ja osittaista ALV-vapautusta saa yritys jonka liikevaihto on 10.000-30.000 €.

Mitä tulee starttirahaan niin tämän linkin takana selvitetään mielestäni hyvin tuon starttirahan suuruutta ja kestoa:
https://www.yrittajat.fi/etela-savon-yrittajat/a/u...
Lainaan siitä olennaisin osa:
"TE-toimisto voi myöntää starttirahaa sekä työttömille, että työssä oleville.
Starttiraha on harkinnanvarainen etuus, eikä sitä myönnetä kenellekään automaattisesti.
Starttirahaa voidaan myöntää sekä uuden yrityksen perustajalle että omistajanvaihdostilanteissa olemassa olevan yrityksen jatkajille.
Starttirahaa myönnetään aluksi kuuden kuukauden jaksolle noin 900€/kk bruttona.
Tarvittaessa starttirahalle voi hakea edelleen harkinnanvaraista kuuden kuukauden jakokautta, jolloin tuki on noin 700€/kk. Jatkokausi myönnetään noin 50%:lle starttirahansaajista.
Starttiraha edellyttää suunnitelmaa kannattavasta liiketoiminnasta. Tämän takia TE-toimisto pyytää uusyrityskeskukselta asiantuntijalausunnon liiketoimintasuunnitelmasta ja yrittäjän valmiuksista sen toteuttamiseen. Samassa yhteydessä yrittäjä saa uusyrityskeskukselta neuvontaa."
Jos Riikka Söyringillä on esittää muuta faktaa esimerkiksi linkkien muodossa verohallinnon, TE-toimiston tai minkä muun viranomaisen sivuille missä esitetään hänen kertomien lukujebn oikeellisuutta luen ne mielelläni ja korjaan käsitystäni.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ja yrittäjä saa vähentää kaikki ostettujen tuotteiden, raaka-aineiden ja palvelujen ym. alvit ALV-tilityksessään jonka hän tekee kuukausittain 12. päivään mennessä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Niin,,se joka palkkaa ekana nuoren naisen,se vasta optimisti on,ikävuodet 20-40 kuluu kukaties äitiys/sairaslomilla enemmän kuin työpaikalla,,ilmankos ei heitä"kukaan"palkkaa,ikävä kyllä !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitos kommenteista. kaikista. Palaan blogistaniin kun saan seuraavan kerran lainattua konetta (omani hajosi helmikuussa).

Toimituksen poiminnat