KissanKulmasta

Iran-Maidan operaatio tuskin onnistuu

Iranin viime aikojen mielenosoituksissa on vastustettu korruptiota ja vaadittu ihmisoikeuksia. Mielenosoituksissa ovat vastakkain pieni ryhmä hallituksen vastustajia ja suuri joukko hallituksen kannattajia. Uskonnolliset tekijät näyttävät toistaiseksi puuttuvan.


Massamedian varassa tietojensa kanssa olevienkin on hyvä tietää jotain  isommista kuvioista osatakseen suhteuttaa uutisoinnin kertomaa.

 

Iran lyhyesti


Iran on Lähi-Idässä sijaitseva islamilainen tasavalta, väkiluku noin 80 miljoonaa, jossa on vaaleilla valittava, maallisia asioita hoitava yksikamarinen parlamentti sekä hallitus, joiden taustalla toimii teokraattinen poliittinen järjestelmä, jossa papisto hoitaa uskonnollisen puolen. Väljänä vertailuna tämän voisi rinnastaa Suomen Mammonaa palvovaan Hyvä veli -verkostoon, joka taustalta määrittelee Suomen hallituksen ja eduskunnan politiikkaa ynnä lainsäädäntöä omien etujensa mukaiseksi.

 

Replay in Iran


Iranin mielenosoituksissa on Libyasta,  Syyriasta, Venezuelasta ja Ukrainasta tuttuja piirteitä kuten "opposition tukeminen", "opiskelijoiden liikekannallepano", sala-ampujien käyttäminen molempien osapuolien ampumiseen sekä virallisen tahon syyttäminen ampumisesta. Ulkovaltojen Latinalaisen Amerikan maissa kaaoksen synnyttämiseen käyttämistä kuolemanpartioista ei ole toistaiseksi raportoitu. Kuten on tuttua aiemmista väri-, kukka-, sametti- ynnä muista ulkoa ohjailluista vallankumouksista, länsimainen massamedia toistaa uutisoinnissaan pääsääntöisesti tuttua kaavaa, jossa valmistellaan lukevaa yleisöä sodan välttämättömyyteen.

 

Eri pelurit Iranin asioihin sekaantumassa


Korporaatiorahoitteisen ajatushautomo Brookings-instituutin raportti "Mitä polkua Persiaan?", jossa hahmotellaan Yhdysvaltain keinoja Irania vastaan, antaa yhden lähestymiskulman Iranin tapahtumiin.
Kyseisessä raportissa pohditaan millä erilaisilla tavoilla Yhdysvallat kykenisi aikaansaamaan Iranissa hallituksenvaihdoksen, sekä sitä, kuinka vaikea Iranin hallituksia on ollut saada provosoitua tekoihin, jotka oikeuttaisivat kansainvälisen boikotin ja/tai aseellisen hyökkäyksen.


"Aina vuodesta 1979 Washington on yrittänyt kaikkea alkaen sodankäynnistä julistamatta sotaa yksipuolisiin myönnytyksiin" mutta Irania ei ole saatu provosoitua. Iran ei ole hyökännyt kenenkään kimppuun satoihin vuosiin.


Washingtonille Iranin epävakauttaminen on tärkeää monestakin syystä. Iran on Venäjän ja Kiinan liittolainen, joka tukee mm. Libanonin Hizbollahia ja Syyrian laillista hallitusta, jota Washington on yrittänyt kaataa vuosikausia. Syyrian hallituksen kaatamisyrityksiin on käytetty Libyan teurastamisesta tuttuja  vaeltavia terroristeja, jotka länsimaisen massamedian lukijat tuntevat ISIS-palkkasotureina.


Washingtonin tarve destabiloida Iran on saanut lisäpontta siitä, että 


1) Syyrian hallituksen syrjäyttäminen on ainakin toistaiseksi epäonnistunut


2) Libyan "demokratisointi" vuoden 2011 sodalla muutti Afrikan menestyneimmän valtion ongelmapesäkkeeksi, jota ei ole saatu hallintaan, eikä sen käyttäminen Lähi-Idän ja Afrikan proxysotiin niin ollen ole helppoa


3) Yhdysvaltain liittolainen Israel painostaa voimakkaasti Yhdysvaltoja omista syistään: Israelille keskenään riitelevät arabimaat ovat yksimielisyyden saavuttaneita arabimaita toivottavampi vaihtoehto (nk. Yinon Plan, joka tiivistettynä perustuu kahteen oletukseen: Selviytyäkseen Israelista on tultava imperialistinen alueellinen voima. Kaikki alueella olevat arabivaltiot on hajotettava pienemmiksi valtioiksi lietsomalla etnisiä ja sektariaanisia riitoja. Sektariaanisista arabimaista tulee  Israelin satelliitteja, ja siten "moraalinen oikeutus Israelin olemassaololle ja asemalle.)


Israel on pyrkinyt kaatamaan Syyrian sekulaarisen hallituksen oikeuttaakseen "turva-alueen" luomisen Israelin laittomasti hallussaan pitämille Golanin kukkuloille sekä pohjoiseen pystyäkseen vetämään Libanonin mukaan alueen sotiin; Israel on tukenut Kurdistanin synnyttämistä, jolloin Kurdistania voisi peluuttaa Turkkia, Irakia, Irania ja Syyriaa vastaan mikä ajaisi Persian lahden valtioita Israelin liittolaisiksi.


Nyt kun tämä on ainakin toistaiseksi mennyt pieleen, Israel pyrkii usuttamaan Yhdysvallat Iraniin koska ei pärjää Iranille edes Saudi-Arabian tuella; NATO, jonka olemassaoloa on kylmän sodan päättymisen ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ollut vuosi vuodelta vaikeampi perustella, riemuitsee. Ei NATO turhan tähden ole viritellyt Romaniaan ja Puolaan "puolustautumiseen tarkoitettuja", Iraniin tähdättyjä ohjuksia.


Toisaalta Yhdysvallat ja EU joutuvat ottamaan huomioon Afganistanin, jossa talibanit -- joita ei 40 vuoden sotimisella ole saatu syrjäytettyä -- käyttäisivät tilaisuutta hyväkseen kasvattaakseen omaa kakkuaan. Tässä heitä tukisi Pakistan, joka juuri ilmoitti Iranin ja Pakistanin välisen rajan olevan ystävyyden ja rauhan raja. Intian kanta on toistaiseksi epävarma, mutta uskoisin Intiassa olevan niin paljon käytännöllisyyttä että osaavat laskea, missä tulevaisuuden taloudellinen kehitys tulee tapahtumaan -- Aasiassa. Eurooppaan ei edes varattomien maahanmuuttajien bulkkituonnilla saada rakennettua nopeasti niin isoja markkinoita, että se houkuttelisi väkirikkaampia Aasian kauppamahteja.


4) Syyrian hallitus on -- kuten vuonna 2013 uumoilin -- onnistunut Venäjän, Kiinan ja Iranin tuella tukahduttamaan terroristitoiminnan alueellaan lähes kokonaan, joten Syyriaa ei nyt pysty käyttämään Irania vastaan. PNAC:in seuraaja, 1997 perustettu uuskonservatiivinen Foreign Policy Institute (FPI) kehotti 2013 avoimessa kirjeessä Yhdysvaltoja ja muita halukkaita iskemään Syyriaan osana laajempaa strategiaa, jolla painostetaan Irania luopumaan ydinvoima-ohjelmastaan.


5) Iranin kautta ei pääse nykyisellään Venäjän eikä Kiinan -- joka on Yhdysvaltain varsinainen kohde -- kimppuun; tämä on eräs niistä syistä, miksi Kiinan kyljessä umpilisäkkeen lailla roikkuvan pikkuruisen Pohjois-Korean retrouhkaa alettiin nostaa esiin. 


6) Kiina ja Venäjä ovat sopineet ruplan ja yuanin käytöstä keskinäisessä kaupankäynnissään sekä kumppanimaidensa kanssa -- sotilaallisen ja poliittisen yhteistyön tiivistämisen lisäksi. Toisin sanoen Kiina ja Venäjä rakentavat petrodollarin/avainvaluutan sekä euron kanssa kilpailevaa järjestelmää suojatakseen omia talouksiaan 

-- mikä tulee aiheuttamaan lisähankaluuksia sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa koska niillä ei omien rahajärjestelmiensä haavoittuvuuksien takia ole paljonkaan keinoja vaikuttaa Venäjän ja Kiinan rahapolitiikkaan. Talouspakotteet-vaihtoehto on jo osoittanut toimimattomuutensa iskemällä esimerkiksi EU-maita omaan kukkaroon. 


Toisaalta Venäjän ja Kiinan "yhteistalous" tuo tasapainottavan tekijän koko maailman taloutta ajatellen. Kiinnostuneet tutkikoot ERM:n, EMS:in ja  ECU:n historiaa sekä Saksan Bundesbankin ja Yhdysvaltain FED:in toimia 1950-luvulta eteenpäin. Liian vahva, muiden kontrollin ulottumattomissa oleva, kotiinpäin vetävä "johtajamaa" aiheuttaa aina vaikeuksia muun maailman talouksille.

 

Miksi operaatio Iran menee todennäköisesti pieleen?


Iran (aiemmin Persia) on omiamme huomattavasti vanhempi kulttuuri, joka on osoittautunut vieraita aineksia integroivaksi samalla kun se on ollut vastustuskykyinen vieraalle sanelulle. Iran on ollut vuosikymmeniä erilaisten pakotteiden kohteena, joka on entisestään kasvattanut sen vastustuskykyä samalla lisäten sen sisäistä yhtenäisyyttä. 


Iran on päässyt lähietäisyydeltä tarkkailemaan, miten sen naapurustossa on pantu käyntiin epävakauttamisoperaatiota, ja millaiset keinot ovat toimineet vastalääkkeenä; oppi on tuskin mennyt hukkaan. Toivottavasti Yhdysvallatkin oppi jotain Iranin-Irakin sodasta, jossa Yhdysvallat tuki  hyökkäävää Saddam Husseinia.


Länsimaisen massamedian huutelu saattaa mennä läpi länsimaissa mutta ei koskaan Iranissa; siellä se tunnistetaan propagandaksi  ilman mitään vaikeuksia. Iranilaiset, jotka ovat olleet länsimaiden talouspakotteiden kohde  vuosikymmeniä, eivät usko länsimaiden haluun auttaa tavallista iranilaista.

Venäjän ja Kiinan, ja arvioni mukaan myös Intian, etu on, että Iran säilyy.

Moskova yritti aikansa saada Yhdysvallat ja EU:n ymmärtämään, että niiden omat turvallisuusintressit ovat lähellä Moskovan turvallisuusintressejä. Kiina on ottanut kantaa tulemalla esiin Venäjän selän takaa, ja asettumalla näkyvästi esille liittolaissuhteissa. 

 

Kommentti:


Sota ei ole rauhaa, vaikka kuka sitä väittäisi. Sodalla ei ole tuotu maailmaan rauhaa, vaikka sitä on kokeiltu niin kauan kuin muisti kantaa. Tavalliset ihmiset eivät hyödy sodista, sota ei ole "kansallinen etu". Olisikin suotavaa, että massamedia muistaisi tasapuolisuuden ja moraalisen vastuunsa raportoidessaan maailman tapahtumia. Rauhan eteen on tehtävä työtä.

 


Pääasialliset lähteet:


Söyring, Riikka | Uusi Suomi Puheenvuorot (7.12.2011): Brookings-instituutin raportti: Mitä polkua Persiaan? (Tähtäimessä Iran) 


Borszik, Oliver | German Institute of Global and Area Studies, GIGA (marraskuu 2014): International Sanctions against Iran under president Ahmadinejad: Explaining regime persistence 


Council of the European Union: EU restrictive measures against Iran 


U.S. Department of State: Pakotelista, arkistot, kumppanit 

PressTV (31.12.2017): Washington´s hand involved in Iran protests: Analyst 


Micalessin, Gian | Il Giornale (15.11.2017): La versione dei cecchini sulla strage di Kiev: "Ordini dal Opposizione"    (videona, englanniksi)

Kommersant (19.12.2014): «Интересы РФ и США в отношении Украины несовместимы друг с другом»    (englanniksi)


Nauert, Heather (U.S. Department Spokesperson) via Twitter (29.12.2017) 


Gorji, Ali | Iranian Journal of Public Health (maaliskuu 2014): Sanctions against Iran: The Impact on Health Services 

 

Muualla aiheesta:


Söyring, Riikka | Uusi Suomi Puheenvuorot (31.8.2013): Maailma hullujen panttivankina -- Syyria laajemmassa kuvassa 


Söyring, Riikka | Uusi Suomi Puheenvuorot (12.9.2013): Geopoliittinen tilanne Syyriassa (poliitikot, ahdinkonne naurattaa) 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (7.7.2015): Päättymättömän sodan strategiat 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (6.5.2015): Hahmotelma Yhdysvaltain uudeksi Kiina-strategiaksi 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (12.10.2016): USA:n sotilaallinen laajeneminen terrorismin kasvun syy -- FBI:n raportti 


Söyring, Riikka | Uusi Suomi Puheenvuorot (30.8.2014): Vaeltava terroristi 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (17.3.2016): Libya tuhottiin rahan suojelemiseksi 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (18.8.2016): Syyria ja Suomi -- suurvaltashakin pelinappulat 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (22.2.2016): Venäjä esitti YK:lle tietoja Turkin tuesta terroristeille 


Söyring, Riikka |Vastavalkea (12.1.2016): Naton jäsenmaiden hankalat ISIS-suhteet 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (18.1.2016): Terrorismin vastaista sotaa vai sotaisaa errorismia? 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (2.5.2017): Pohjois-Korean uhka: psykologisen sodankäynnin operaatio? 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (10.4.2016): Saddamin joukkotuhoaseet, joita ei ollutkaan 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (14.7.2016): Peittelyn taito -- hävettävän politiikan hävettävän huono uutisointi 


Söyring, Riikka | Vastavalkea (17.1.2016): Maahanmuutto strategisena aseena 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (139 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minun kanssani ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta ajatella täytyy. Ihan itse.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Millainen olisi sinun mielestäsi se tavallisen kansan aloittama kansannousu? Etsit, ja voit olla oikeassakin, ulkopuolista takapirua, mutta miten päädyit tähän blogiin ja tulokseen?

Jos ajatellaan Suomen 100 vuotta siten aloitettua kansannousua, se sai alkunsa riistosta ja eriarvoistumisesta. Mukaan tuli tietenkin jo heti alussa, molemmille puolille, ulkopuolisia tukijoita, mutta olivatko ne moottori vai vain laturi joka piti moottorin käynnissä?

On epäilemättä selvää, että USA;ssa ja muuallakin lännessä on haluja muuttaa tilannetta Iranissa. Onko tämä halu niin kova, että tehdään mitä tahansa tulokseen pääsemiseksi? Se on kysymysmerkki.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Similaris similaribus :D

Uskon, että joukossa on aitoja, aidosti muutosta vaativia mielenosoittajia mutta ajoitus (´kansallinen mielenosoituspäivä´) sekä moni muu tekijä viittaa siihen, että ulkovalloillakin on sormensa pelissä (yhtenä niistä Trumpin twiittien ajoitus) sekä jo kauan aikaa tiedossa olleet Yhdysvaltain tavoitteet, joista voi lukea hallitukselle politiikkasuosituksia antavien ajatushautomoiden raporteista sekä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden strategioista sekä Yhdysvaltain armeijan julkaisemista papereista.

Ja tietenkin on syytä aina pitää mielessään historia, ml. CIA:n toiminta eri maissa.

Vielä tärkeämpää on muistaa MICC eli Military Industrial Congressional Complex, joka on Amerikan maan Hyvä veli-verkosto. Aseteollisuus tarvitsee sotia, poliitikot vaalirahaa, pankit haluavat myydä velkaa asehankintoihin jne.

Ei tässä mitään uutta ja mullistavaa ole meneillään. Sama käsikirjoitus on ollut käytössä iät ja ajat, vain paikka on vaihdellut.

----
Eikö täällä Suomessa alvariinsa valiteta että pullamössösuomalaisia ei saa kadulle vaikka leipä viedään suusta? Mutta kun ne lähtivät nupukivikaduille, eliitti tilasi ulkomailta intervention, ja siihen sitten osallistui muutkin ulkopuoliset.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #34

" eliitti tilasi ulkomailta intervention, ja siihen sitten osallistui muutkin ulkopuoliset."

En oikein ole samaa mieltä tästä asiasta. Jääkärit lähtivät salaa Saksaan oppiin, ja palasivat myös salaa. Ei viittaa hallituksen tai "eliitin", kuten sanoit, tilaukselta, vaan pikemminkin valmistautumiselta toimintaan tarvittaessa. Jos/kun rähinä alkaa kaikkien on pakolla valittava puolensa. Se vallankumouksissa on se huono puoli. Ei voi olla puolueeton ja jos, valitsit/jouduit valitsemaan väärin, voittaja kostaa yleensä omat menetyksensä ja kärsimyksensä valikoimatta uhrejaan. Esim. Ukraina ja Krim tällä hetkellä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #37

Kai me molemmat puhuimme sisällissodasta, jossa Saksa(n keisarikunta) tuki valkoisia ja Neuvosto-Venäjä punaisia?

---------
- muoks -

Ehkä meidän pitäisi luopua kansannoususta ja siirtyä kansanirtautumiseen siirtymällä autetaan-naapuria-eikä-tapella-tontinrajasta -meininkiin? Odottamatta ohjeita yliylhäältä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #43

Kyllä kyllä samastapa hyvinkin. Neuvosto- Venäjän joukot olivat jo täällä valmiiksi ja siirtyivät punaisten puolelle enemmän tai vähemmän.
Saksa tuli tietääkseni apuun vasta myöhemmin, kapinan jo alettua, maihinnousulla, oliko se Hankoon? Muistaakseni.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #54

Minä en muista, en ole ihan niin vanha :D

Sisällissotamme ei ole minun erikoisalaani, vaikka kuuntelinkin isoisotätini kertomaa niistä ajoista.

Arkistoja on paljon tuhottu, puolin jos toisin, sotarikoksiin syyllistyneiden piilottamiseksi. Mutta kyllä sekin jotain kertoo, että täällä porvarit havittelivat Karl Friedrichia Suomen kuninkaaksi.

Nämä SuVM 19/1917 https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kir... ja EkVast HE9/1917 https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kir...

ovat kiinnostavia virallisia aikalaiskuvauksia käydystä väännöstä ennen kuin taistelut alkoivat.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Lisään vielä että monissa Yhdysvaltain (virallisissa ja epävirallisissa) strategiapapereissa kuvaillaan, kuinka Iranin kansaa on pyrittävä nostamaan Iranin hallitusta vastaan kurjistamalla iranilaisia talouspakotteilla, ja viestittävä sitten että se on Iranin hallituksen syy, ja että ongelma poistuu hallitusta vaihtamalla. Minkä jälkeen "tuetaan oppositiota" jne.

Eräs näistä papereista on Pääasiallisissa lähdeviitteissä mainittu Brookings-instituutin raportti, johon pääsee blogitekstin linkistä.

Olen lukenut näitä papereita ja raportteja vuosikausia, joten mielipiteeni ei ole pelkkää mutua.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Nyt kun muistin etsiä: Siitä on ollut suunnitelmia ja harjoituksia jo Bushien aikana: TIRANNT (Theater Iran Near Term) ja Operation Iranian Freedom (ja Vigilant Shield 07, josta William M. Arkin kirjoitti Washington Postissa jotain 10 vuotta sitten).

"The US army, navy, air force and marines have all prepared battle plans and spent four years building bases and training for "Operation Iranian Freedom". Admiral Fallon, the new head of US Central Command, has inherited computerized plans under the name TIRANNT (Theatre Iran Near Term)."

New Statesman: Iran - Ready to attack (19.2.2007)
American preparations for invading Iran are complete, Dan Plesch reveals. Plus Rageh Omaar's insight https://www.newstatesman.com/world-affairs/2007/02...

---------

Mitä ollaan panemassa palasiksi? YK:n Human Development Indexin perusteella iranilaiset ovat edistyneet nopeasti "Iran’s HDI value – for the year 2016– is 0.766. This puts the country in the “high human development” category. (UNDP uses four HDR categories: very high, high, medium and low.)"

Countryinfo: Iran | UNDP in Iran http://www.ir.undp.org/content/iran/en/home/countr...

Käyttäjän miikav78 kuva
Miika Vähäkangas

Hei! Jokainen meistä löytää esim.Youtubesta todella hyviä dokumentteja siitä; miĺlainen Iran oli ennen 1979 ja mitä tapahtui vuoden 1979 jälkeen aina tähän päivään asti: ihmettelen suuresti miten tavalliset ihmiset ovat voineet elää tuollaisen teokratisen, ns." Jumalallisen ja oikeudenmukaisen lain alla" joka systemaattisesti varastaa, tukahduttaa jokaista joka ajattelee tai toimii eri tavalla: islam ei ole muuta kuin poliittinen ideologia, jota tämä tyrannihallitus yrittää myös levittää naapurimaihin ja päätavoite on tuhota Israel! Ja Turkki seuraa perässä, kun sama yhteinen " vihollinen" unohdetaan ollaanko sunneja vai shiioja! Kansa itse tietää hyvin Iranissa mihin suurin osa maan varoista ohjautuu, juuri siihen missä mielenosoituksissa viitataan: " No Syria, No Gaza, No Lebanon, we are the people!" Enkä ihmettele jos ihmiset ovat vihaisia! Lähes 40 v jatkunut sorto ja ryöstäminen saa loppua; minusta Suomen ja EU:n olisi ajat sitten myös pitänyt ottaa rohkea linja näitä asioita kohtaan; eikä mennä tekemään tuota idioottimaista P5+1 sopimusta;" helppoa rahaa" jolla saadaan vaan vaarannettua maailman rauha kun nuo hullut saavat ydinaseen käsiin ja saavat luoda tietä heidän " messias Mahdille", länsimaissa ollaan niim naiiveja ja sinisilmäisiä, nyt on aika puhua totuutta! Enkä tunne yhtään sympatiaa nykyisiä vallanpitäjiä tai " ylintä ajatollahia" kohtaan; heidän kätensä ovat vereen sotketut ja vihdoinkin aika lähenee jolloin joutuvat vastuuseen siitä.tässä erittäin hyvä dokumentti,yksityisten,maanpaossa elävien iranilaisten tekemä: https://www.youtube.com/playlist?list=PLU2GxVEU1i9...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

US:lla näkyy olevan jonkinlainen automaattinen moderointiasetus päällä, joten joudun hyväksymään jotkin kommentit käsin.

Pääsetkö Miika Vähäkangas muokkaamaan kommenttiisi kappalejaot? Helpottaisi lukemista.

-----------------

Sanot että "islam ei ole muuta kuin poliittinen ideologia, jota tämä tyrannihallitus yrittää levittää myös naapurimaihin ja päätavoite on tuhota Israel!"

* Islamissa on monta lahkoa, ja nämä lahkot kiistelevät keskenään, päämäärät ja
perustelut eroavat toisistaan. Tätä on hyödynnetty alueellisten konfliktien
lietsomisessa.

* Mikä poliittinen suuntaus EI ole poliittinen ideologia?
* Millä uskonnolla EI ole poliittista siipeä? (vrt esim. kristillisdemokraatit,
siionistit jne)
* Mikä poliittinen ideologia EI ole saanut fanatismin piirteitä joissain
kannattajissaan?

Itselleni ei kyllä tule nyt mieleen ainoatakaan, joka olisi ihmisen heikkouksista täysin vapaa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Iranissa puhkeaa todennäköisesti sisällissota. ja muu mualima "saa" taas kerran lisää"pakolaisia" . Näin kansat sekarotuistetaan tehokkaasti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Iranissa yritetään sytyttää sisällissotaa Maidan-kaavalla (ks. alempaa kommenteista May 17 Memo, joka löytyy Politicon linkistä).

Jos, tai oikeammin kun, se ei onnistu, aletaan kehitellä NATO-interventiolle sopivaa narratiivia median välitettäväksi edelleen.

Taidankin alkaa etsiä länsimaiden rahoittamaa "Iranian Observatory for Human Rights" -tyylistä "tietolähdettä". Sellainen löytyy takuulla, mahdollisesti Ranskan ja/tai brittien jakamista media-apurahaluetteloista.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Iran on viimeisiä islamilaisia valtioita jossa papisto hallitsee. Saudi-Arabia on jo ryöstetty länsimaisille pankeille. Nyt sitten odotellaan suurta pamausta.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

USA:n interventionistinen ulkopolitiikka jatkuu entisellään ja Trump on tässä suhteessa pettänyt vaalilupauksensa. Tosin pyrkimys reivata USA:n ulkopolitiikkaa irti erityisesti Lähi-Idän seikkailuista on ollut Trumpin vaalikampanjaan sisältöä tuottaneen Steve Bannonin ja hänen taustaryhmänsä ideoima ja ilmeisesti tästä syystä mies savustettiin ulos Valkoisesta Talosta päästrategin tehtävistä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Taitaa se itänaapurimme olla ainoa, joka on liittänyt toisen maan alueita itseensä ja ihan muutamia vuosia sitten.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viitannet Krimiin, joka kansanäänestyksellä liitti itsensä Venäjän federaatioon?

Ei siinä pitäisi mitään yllättävää olla.

Yle Elävä Arkisto: Krim halusi irti Ukrainasta jo 1990-luvulla https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halu...

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #63

Krim on perinteistä tataarien aluetta. Heidät Venäjä siirsi etnisellä puhdistuksella muualle ja vain osa pääsi palaamaan. Muualtakin entisen Neuvostoliiton alueelta löytyy vastaavia esimerkkejä ja poistettujen tilalle on tietysti tuotu "omia". Sitten onkin hyvä järjestää "kansanäänestys" kun on ensin siirretty sopiva "kansa" paikalle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #73

Olet kuin Jari Tervo, puhut Venäjästä ja NL:sta samassa henkäyksessä niin että jää hieman epäselväksi kumpaa tarkoitat :D

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #94

Käytännössä sama asia: sama pääkaupunki Moskova, sama hallituspaikka Kreml. Molemmat yhden valtaeliitin hallitsemia.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #94

Muiden neuvostotasavaltojen alisteinen asema huomioonottaen, ero ei ole suuren suuri. Ymmärrän, että nämä ovat venäjämielisille kova pala nieltäväksi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #108

Anteeksi kuinka? NL:a ei ole ollut vuosikymmeniin -- ellei nyt lasketa EU:ta sen suoraksi jälkeläiseksi. Ainakin meillä usein perustellaan että EU:n jäsenenä olemme alisteisia Brysselin keskushallinnon "yhteis"päätöksille.

KAIKKI isot valtiot vaikuttavat muiden maiden politiikkoihin. KAIKKI isot valtiot pyrkivät vaikuttamaan muiden maiden politiikkoihin omilla politiikoillaan.

Siksihän EU:kin pyrkii kasvattamaan aluettaan/jäsenmäärää. Alueen ja väkimäärän kasvun mukana kasvaa talous, talouden kasvun mukana kasvaa vaikutusvalta. EU-yhtälössä on mennyt pieleen tähän asti sekin, että talouskasvu ei jakaannu alueella eikä väestölle tasaisesti joten EU tuottaa itse heikot kohtansa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #63

Mutta nyt vain 15% krimiläisistä halusi Venäjä yhteyteen:

"”Venäjän presidentin kansalaisyhteiskunta- ja ihmisoikeusneuvosto” julkaisi (21.4.2014) kotisivuillaan viestin, joka poistettiin sieltä pikapikaa.

Neuvoston vilauttaman raportin mukaan maaliskuisen Krimin Venäjäänliittämistä koskeneen kansanäänestyksen osanotto oli maksimissaan 30 %. Ja lisäksi vain puolet äänesti liittämisen puolesta – mikä tarkoittaa, että vain 15 % Krimin asukkaista äänesti liittämisen puolesta.

Näin Krimin kohtalon, raportin mukaan, ratkaisi 15 % krimiläisistä, jotka äänestivät Venäjään liittämisen puolesta (kalashnikovilaisten sotilaiden valvovien silmien alla)."

http://www.forbes.com/sites/paulroderickgregory/20...

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16730...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #99

Krimin kansanäänestyslipussa kaksi vaihtoehtoa: Kyllä ja kyllä liittymiselle Venäjään
https://yle.fi/uutiset/3-7131723

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #99

Yhdysvaltain ulkoministeriön sponssaaman Freedom Housen vuoden 2016 raportti Krimistä voisi olla myös mistä tahansa Yhdysvaltain "demokratisoimasta" maasta tahansa; masentavaa luettavaa (varauksinkin), ja vain vahvistaa käsitystäni siitä että hierarkioista pitäisi päästä globaalisti eroon.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #109

Krimin miehitys ja laiton haltuunotto on fakta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kylläpä uutissykli on nopeutunut! Entismuinosaikaan sai odotella vuosia -- vuosikymmeniäkin -- tietovuotoja sun muuta mutta nykyään ne tulee jo päivissä.

"The May 17 memo reads like a crash course for a businessman-turned-diplomat, and its conclusion offers a starkly realist vision: that the US should use human rights as a club against its adversaries, like Iran, China and North Korea, while giving a pass to repressive allies like the Philippines, Egypt and Saudi Arabia.

'Allies should be treated differently — and better — than adversaries. Otherwise, we end up with more adversaries, and fewer allies,' argued the memo, written by Tillerson’s influential policy aide, Brian Hook." kirjoittaa Politico https://www.politico.com/story/2017/12/19/tillerso...

Eli Washington todellakin yrittää toteuttaa Iranissa vanhaa kaavaa samalla kun kumppanidiktatuurien puuhia (kuten vaikka Saudi-Arabian ihmisoikeusrikoksia Jemenissä) ei olla näkevinään.

Länsimaiset arvot = kaksoisstandardit

-----------

Hook’s memo “tells Tillerson that we should do exactly what Russian and Chinese propaganda says we do—use human rights as a weapon to beat up our adversaries while letting ourselves and our allies off the hook,”

Voiko Kiinan ja Venäjän sanomisia kutsua propagandaksi, jos niiden sanomiset pitävät paikkansa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

ps. tässäkin linkissä (https://www.trtworld.com/mea/mass-pro-government-r...) on näkösällä Yhdysvaltain ulkoministeriön puhehenkilön Heather Nauertin twiitti jossa hän tuomitsee rauhanomaisten mielenosoittajien pidätykset.

Tämä tuomitseminen kirvoitti minusta tirskahduksia ajatellessani kaksoisstandardeja eli sitä kuinka Yhdysvalloissa (tai Ranskassa, Saksassa ja milloin missäkin länsimaisessa demokratiassa) on kyynelkaasutettu, pamputettu ja pidätetty rauhanomaisia mielenosoittajia milloin missäkin osavaltiossa.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

"Mielenosoituksissa ovat vastakkain pieni ryhmä hallituksen vastustajia ja suuri joukko hallituksen kannattajia."
Millaisista numeroista on kysymys ja mihin todistusaoneistoon blogistin väittämä perustuu?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Länsimaisiin, venäläisiin ja Lähi-Idän medialähteisiin (ml.Israel) sekä pariin sotilastiedusteluanalyysilähteeseen. Luin myös joitain ulkoiranilaisten arvioita/arvauksia.

Kai sinäkin olet lukenut lehtiä viime päivät?

----------
Kaiken tiedon, minkä saat joudut arvioimaan. Jos ymmärrät paremmin esimerkistä niin: halutessasi tietää kokoomuksen mokailuista, luet perussuomalaisten lehteä ja vertaat tietoja keskustalaisten kertomaan (muistaen hallituskumppanuuden) sekä muihin lähteisiin. Ja jos haluat tietää ps:n mokailuista, teet saman mutta päinvastaisessa järjestyksessä.

Jos sinulla on tietoja muista vaikuttavista kytköksistä, liität ne mukaan.

Ja sitten ajattelet, ihan itse.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siis ei lähdeviitettä. Ihan itse ajateltuna tuo näyttää siltä, että keksit "suuren joukon hallituksen kannattajia" omasta päästäsi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #23

Katso siitä kommenttisi alta (kommentista 11) pari lähdeviitettä.

----------
Tuodaan tässä samalla keskusteluun Yhdysvaltain tuorein kansallinen turvallisuusstrategia National Security Strategy of the United States of America
DECE M BE R 2017 https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2017...

jossa (s 2) nimetään vihollisia: "China and Russia challenge American power, infl uence, and interests, attempting to erode American security and prosperity. They are determined to make economies less free and less fair, to growtheir militaries, and to control information and data to repress their societies and expand their influence. At the same time, the dictatorships of the Democratic People’s Republic of Korea and the Islamic Republic of Iran are determined to destabilize regions, threaten Americans and our allies, and brutalize their own people."

jonka jälkeen perustellaan että maailma voi paremmin ainoastaan Yhdysvaltain johdossa; rauhakaan ei edisty muuten ("peace through strength" eli Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo, ydinaseet jne).

Tästä infosotapläjäyksestä ei ole vaikea osoittaa argumentointivirheitä eikä sisäisiä ristiriitoja, mutta se vaatisi ihan oman artikkelinsa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #24

Donald Trump twiittasi äskettäin, että hänen ydinasenappinsa on suurempi kuin Pohjois-Korean. Kannattaako kaikkea näinä päivinä analysoida niin tarkasti? : D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #27

Miksi ei pitäisi analysoida jos asia kiinnostaa?

Analysointi on hyvä senkin takia että sitten on pakko perustella asia itselleen so. ajatella.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #23

YLEn uutiset äsken kylläkin sanoi että kaduilla oli myös suuri määrää hallituksen puolesta mieltäosoittavia tänään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

ps. Nämä AP:nkin käyttämät kuvat "Iranin hallituksen vastaisista mielenosoituksista" saattavat kiinnostaa https://www.ctvnews.ca/photo-galleries/anti-govern...

Huomaathan, että kylteissä lukee mm. "Down with Israel".

Vertaa "BBC kärähti uutiskuvien kierrätyksestä" https://vastavalkea.fi/2016/01/27/bbc-karahti-uuti...

Sekä "Thousands gather across Iran to mark the anniversary of the end of "the sedition" – the last major unrest that followed disputed elections in 2009. The pre-planned rallies take place as anti-government price protests spread across the country." https://www.trtworld.com/mea/mass-pro-government-r...

Huomaa: "Tehran-based analyst Saeed Leilaz told The Associated Press on Thursday that Rouhani's political rivals may have played a role in organising the protests."

Vertaa myös: The Coup: 1953, The CIA, and The Roots of Modern U.S.-Iranian Relations https://www.amazon.com/Coup-Roots-Modern-U-S-Irani...

Jouko Riihonen

Aika säälittäviä ovat nämä argumenttisi ja referenssisi: "jutella paljonkin syyrialaisten kanssa. He ovat kertoneet minulle mielipiteenään..." kuulostaa siltä klassiselta hevosmiesten tietotoimistolta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jouko Riihonen, ymmärsinkö sinut oikein? Sanot käytännössä, että syyrialaiset pakolaiset eivät tiedä Syyriasta mitään, joten suosittelet minua luottamaan länsimaisen massamedian käyttämiin nimettömiin "eräs viranomainen Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kertoi..." -tyyppisiin lähteisiin.

Tuolla logiikalla henkilöhaastatteluja ei kannata tehdä lainkaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kun kapina Syyriassa alkoi, esitettiin usein arvio sen merkityksestä: "Syyria on tie Persiaan." Vaikka keino jäi puolitiehen, näemme Iranin todellakin olevan pääkohde.

Suuressa kuvassa arabikeväillä luotu pakolaisaalto on muuttanut lännen kansojen suhtautumista arabimaihin, vaikka poliittisesta korrektiudesta johtuen ei sitä ääneen sanotakaan. Mitä se tarkoittaa Iraniin liittyen? Se merkitsee poliittisen riskin vähenemistä, sillä yleinen ilmapiiri on muuttumassa sotatoimille suotuisiksi.

Tätä poliittisen ja samalla sotilaallisen tuen mahdollistavaa henkistä ilmapiirin muutosta Euroopassa Yhdysvallat tarvitsee etenkin Syyrian flopin jälkeen. Se avaa Yhdysvalloille mahdollisuuden sitouttaa Eurooppa Iranin operaatioon.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Tätä poliittisen ja samalla sotilaallisen tuen mahdollistavaa henkistä ilmapiirin muutosta Euroopassa Yhdysvallat tarvitsee etenkin Syyrian flopin jälkeen. Se avaa Yhdysvalloille mahdollisuuden sitouttaa Eurooppa Iranin operaatioon."

Kyllä. Siihen uutisoinnin painotuksilla pyritään.

Samalla Yhdysvallat sitouttaa Euroopan tunnustamaan julkisesti vasallin asemansa. Eikä se mikään salaisuus olekaan, sillä useatkin amerikkalaiset politiikan hahmot, analyytikot ja vastaava gurujengi ovat julkisesti todenneet Yhdysvaltain tarvitsevan Eurooppaa sillanpääasemaksi toteutettaessa Yhdysvaltain haluamaa politiikkaa.

Siviilejä tulee kuolemaan lisää, mutta se ei useimpia arvoyhteisössämme näytä huolettavan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tämä sitouttaminen toimisi samalla synergiassa toisen Yhdysvaltojen toimintalinjan kanssa. Eurooppa ja arabimaat kuluttaisivat toisiaan antaen Yhdysvalloille keinon parantaa omaa suhteellista asemaansa maailmanvallassa. Siitä käydään tällä hetkellä häikäilemätöntä taistelua.

Tästä näkökulmasta nähden pakolaisaallon suurin hyötyjä on Yhdysvallat. Se heikentää Eurooppaa, usein tavoin, ja samalla parantaa Yhdysvaltojen suhteellista asemaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #18

Pakolaisaallossa voi ajatella Yhdysvaltain tuoneen myös sen proxysodissa taistelleiden palkkasoturien (ISIS, Jabhat al-Nusra jne) muodossa painostuskeinon Euroopan sisälle: totelkaa tai sisäiset levottumuudet alkavat.

Tällä en tarkoita sanoa, etteikö Eurooppaan tulleiden joukossa olisi aitojakin pakolaisia jotka ovat joutuneet lähtemään kotimaistaan länsimaisen arvoyhteisön toteuttaessa politiikkatavoitteitaan muiden tontilla.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #20

Tuo on yksi huomioitava riski.

Reppe Hunaja-Aro

Minulla aina särähtää korvaan, kun sanotaan Israelin painostavan, koska Israel tosiasiassa on melkein kaikkien maiden painostuksen alaisena.
Näitä YK päätöksiä tulee kuin liukuhihnalta, eikä kansakunnat juuri välitä, mikä on milloinkin äänestyksen syynä.
Joillakin on pakkomielle nähdä Israel kaikkeen syynä, niin kuin aikoinaan Hitlerin.
Sekä äärivasemmalla, että äärioikealla ja eräälaisten liberaalihumanistien
mielestä Israel tuntuu olevan aina syyllinen.
Selityksen pystyy kyllä jotenkin kehittelemään, kun on mielikuvitusta.

Israelin olemassaolo on ihme, joka tapahtui jo heti itsenäistymisen jälkeen, jolloin sillä ei ollut vielä varsinaista armeijaa, vaan hajanaisia asejoukkoja.
Nyt sillä on vahva armeija ja sen demokraattinen sivistynyt yhteiskunta on loistavana linnakkeena erillään ympäröivistä enemmän tai vähemmän diktatuurisista arabivaltioista.
Israeliin tulee edelleen ja kotimaahan palaajia ja pakolaisia ympäri maailmaa eri kulttuureista.

Yhdysvallat on mielestäni enemmän huolissaan Saudien kestävyydestä Iranin, Venäjän ja nyt Turkinkin vahvistuneista siteistä.
Saudeilla on mittavat öljyvarannot.
Jos vielä Irak lasketaan mukaan, (shiioilla+Venäjällä) liittoumalla olisi Saudien ja pikkuvaltioiden miehityksen jälkeen käsissään maailman öljyvarojen värisuora.
Uskon, että tämä "ottelu" vielä joskus käydään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ajatukseni kylläkin perustuvat myös Israelin itsensä tarjoamaan materiaaliin. Israelin TV10 kertoi taannoin Yhdysvaltain ja Israelin solmineen yhteistyösopimuksen Iranin kapseloimisesta https://www.thedailybeast.com/report-israel-us-for...

johon liittyen muistettakoon että kansainvälisten tarkastajien mukaan Iran on noudattanut JCPOA-sopimusta (ja Yhdysvallat ei).

Tässä öljyvarantoasiassa minua huvittaa -- minulla on kiero huumorintaju -- se, että meille on vuosikymmeniä tolkutettu meidän olevan teknisesti edistyneitä, lähes öljystä riippumattomia sun muuta mutta todellisuudessa keitämme edelleen ydinvoimalla vettä, eikä autoissamme ole mitään ihmeellisiä, teknisesti edistyneitä ekologisia ratkaisuja, eikä niitä ole enimmissä sotakoneissakaan.

Ajattelumme eivätkä ratkaisumallimme ole valitettavasti sen edistyneempiä joten tuo sota kaiketi valitettavasti käydään, ja pari muuta siihen päälle.

Emmekä me siitä hyödy.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Jenkkien sotkeutuminen Iranin asioihin on ollut todella onnetonta lähtien pääministeri Mossadegin syrjäyttämisestä 50-luvulla. Hän aikoi kansallistaa öljyvarat, jolloin Britannia laittoi CIA:n pojat hommiin.

--

Toivotaan että Iranin nuoriso lopulta syrjäyttää vanhat käppänät ja Iran pääsisi demokraattisen kehityksen alkuun.

Vielä se ei taida kuitenkaan onnistua, sillä väkivaltakoneisto on liian voimakas.

--

Sattumalta juuri katselin Iranista paenneen Anni Curysin vaikuttavan elämäntarinan:

"
The Illinois Family Institute (IFI), Chicago, IL graciously hosted Aynaz Anni Cyrus and others at “The Danger of Islam” seminar on Oct. 08, 2017. Anni Cyrus of the Glazov Gang. A child bride in her home country of Iran, abused and imprisoned as a teen, she escaped to America and now advocates for women and girls, suffering under Sharia. Her mission is to bring hope and healing to women and girls who have been unfortunate enough to be exposed to the plague of Islamic ideology. She experienced, first hand, the horrors of living under Islamic theocracy in Iran.
"

https://www.youtube.com/watch?v=jYCDuBuDlgI

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ilman Yhdysvaltain sekaantumista (ja olihan siellä myös britit, Ranska, Saksa ja NL -- ja epäilemättä myös Israel) Iranissa ei välttämättä olisi nyt teokratiaa maallisen hallinnon rinnalla/taustalla.

Hierarkioista (myös versiosta nimeltä "edustuksellinen demokratia") pitäisi päästä jotenkin rauhallisesti ja hallitusti eroon niin ettei näitä edunsaajaryhmiä, jotka asettavat oman etunsa yhteisön edun edelle, enää pääsisi muodostumaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olin Iranissa 2004 työmatkalla ja pidin välittömästi (monista) tapaamistani ihmisistä. Sen perusteella väittäisin, että monet vanhemmatkin käppänät ovat nuorison rinnalla syrjäyttämässä teokratista johtoa. Voi vain toivoa, että se saisi tapahtua verettömästi ja siihen saattaa tuo Pirpun 5 vuotta olla vielä liian lyhyt aika. Mutta joka tapauksessa se tapahtuu 5-15 vuodessa.

Tuossa Mossadeghin syrjäyttämisessä oli alku tapahtumille, jotka johtivat vuoden 1979 islamistiseen vallankumoukseen. Mitään hyvää ei tosiaan seuraa siitä, jos Iran muutetaan (sisällissodan) taistelutantereeksi. Vaikka ihmisoikeusrikkomukset ovatkin arkipäivää ja eteneminen teokratiasta demokratiaan eteneekin kaksi askelta eteen, yksi taakse, tyyliin, se etenee kuitenkin. USAn, Israelin ja Saudi-Arabian pyhä allianssi Irania vastaan on todella Lähi-Idän pahin riski. Voisi vain toivoa, että EU ymmärtäisi pysyä siitä erossa ja mieluummin pyrkisi Venäjän rinnalla vaikuttamaan Iranin kehitykseen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hienoa että joku paikan päällä ollut kertoo mielipiteensä! (Ehkä Jouko Riihonen kohta ilmestyy toteamaan että et voi tietää mitään Iranista vain oltuasi siellä?)

"Vaikka ihmisoikeusrikkomukset ovatkin arkipäivää ja eteneminen teokratiasta demokratiaan eteneekin kaksi askelta eteen, yksi taakse, tyyliin, se etenee kuitenkin."

Tämä on minusta tärkeä kohta. Iranilaiset rakentavat itsensä näköistä demokratiaa -- sen sijaan että ostaisivat meiltä länsimaista "valmiin tuotteen" joka ei edes ole täysin toimintakunnossa -- ja se pitäisi heille sallia.

Meidänkään mallimme ei ole valmis -- demokratia, aito, toimiva ja elävä, ei voi koskaan olla valmis. Sukupolvia poistuu ja sukupolvia tulee, olosuhteet muuttuvat. Muuntautumiskyvytön demokratia on kuollut kapine.

Ei iranilaisten meille pidäkään demokratiaansa rakentaa vaan itselleen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #36

Tapasin tietenkin vain rajallisen määrän ihmisiä ja keskustelin vain sellaisten kanssa, jotka osasivat englantia. Loppujen lopuksi aika monet osasivat, erityisesti nuoret naiset.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Minun käsittääkseni ja Iran itsekin uhoaa Israelin tuhoamisella! Siinä on vissi ero väittämään; " USAn, Israelin ja Saudi-Arabian pyhä allianssi Irania vastaan on todella Lähi-Idän pahin riski."

Totta kai, kun Iran tuollaista toitottaa, ja samalla tukee voimakkaasti terroristijärjestöjä, jotka ovat samalla asialla, Israelin ja liittolaisten on otettava se vakavasti. Semminkin kun Iran kehittää ydinasetta kovalla kiireellä, vastoin kaikkia sopimuksia.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

iranin nuoriso ei nykymenoa sulata,,laajaa maastamuuttoa ja massatyöttömyyttä,korruptiota,,max 5 v.ja valta vaihtuu !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kuten ei Suomessakaan sulata? Meilläkin maastamuutto on kasvanut https://www.stat.fi/til/muutl/2016/muutl_2016_2017... työttömyydestä puhumattakaan.

Vaihtuuko meillä valta? Ei seuraavissa vaaleissa ainakaan. Presidenttiehdokkaina ("vaihtoehtoina") on untuvikko, opportunisti, maanpetturi, valehtelija, mäntti, täysidiootti (mitä tarkoittaa feministinen ulkopolitiikka? You tell me), huijari ja kiintiö. Valitse nyt siitä kenen heistä haluat vievän Suomen NATO-sotiin!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

nato sotiin=kominternin propagandatermi !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #40

Some things do not change :D Muistaakseni blogasin US:ssa viimeksi 2015 ja silloinkin taisit käydä heittämässä kominternit.
Kotoisaa.

Mutta kerro: miksi sinun mielestäsi Jari Pirppu pitäisi kutsua NATO:n käymiä hyökkäyssotia ellei NATO:n sodiksi?

Ehkä "strateginen väliintulo"? Vai "ennaltaehkäisevä isku"? Kenties "valtion rajat ylittävä puolustuksellinen väliintulo"?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #44

nato=pohjoisatlantin puolustusliitto,eikä siitä muuksi muutu !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #49

Kommentistasi päättelen että et Pirppu ole lukenut NATO:n sivulta sen määritelmää tehtävistään.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #44

"NATO:n käymiä hyökkäyssotia"

Mihin NATO on hyökännyt? Irakin sota ei ainakaan ollut NATOn operaatio.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #75

Serbia, Bosnia, Kosovo/Jugoslavia, Afganistan, Libya ja silviisiin. Voidaan tietenkin saivarrella sitä, että NATO (bombing)Mission ei ole sama kuin NATO Attack tmv. mutta muuttaako se asiaa pommituksen kohteiden kannalta?

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola Vastaus kommenttiin #76

Eikö näihin kaikkiin ollut kuitenkin YK:n mandaatti? En osaa sanoa ovatko kaikki olleet tsrpeellisia, jälkoviisaus on aina helppoa. Jugoslaviassa ainakin tappaminen saatiin loppumaan pommituksilla.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #90

Diane Johnstone: Nato ja Jugoslavia -- Narrien ristiretki on ihan hyvä aloitusteos, saa kirjastoista.

Ja ei, NATO:lla ei ollut YK:n turvallisuusneuvoston tukea.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Onko Bruce Dickinsonilta kysytty asiasta?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mistä asiasta? Iranistako? Iron Maiden on ainakin lyrtsiltaan anti-war

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #45

Noista Iraneista niin tiiä.. ..voishan siltä kysyä vaikka penkkitulosta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olen iloinen Riikka, että taas kirjoitat tänne.

Henry

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitän.

Tämä Kissankulmasta on henkilökohtainen sotapäiväkirjani :D Nyt kun olen palannut eturintamalta kotilomille niin kirjoitan tänne, ainakin siihen asti että olen taas eturintamalla taistelemassa. (Henry ymmärtää läpän, uskoisin)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Iran-Maidan operaatio tuskin onnistuu"

Iran ei ole pyrkimässä EU:n jäseneksi, joten tuskinpa Putin edes ryhtyy Ukrainassa toteuttamaansa Maidan- operaatioon. Siinä mielessä Maidan- operaatiolla spekuloiminen on tyypillistä Vastavalkeaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Saatat ymmärtää Iran Maidan-analogian paremmin luettuasi esim. (lähdeviitatun) teoksen "Ukraine over the edge: Russia, The West and the New Cold War", tekijä Gordon M. Hahn.

Ja tästä Yhdysvaltain hallituksia neuvovan tiedusteluanalyysiyritys Stratforin johtajan, George Friedmanin haastattelusta saatat löytää muutaman vinkin, miksi kytken näitä asioita yhteen http://us-russia.org/2902-in-ukraine-us-interests-...

Stratforin omillakin sivuilla on ihan luettavaa kamaa.

Onko muuten joku väittänyt jossain Iranin olevan pyrkimässä EU:n jäseneksi? Moisella spekuloiminen on ihan Hesarin lukijaa :D

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Kyllä minä Kremlin narratiivin ymmärrän. En tosin hyväksy. Tämä Maidan- rinnastus Iraniin on jälleen tätä samaa jargonia. Sinä itse lähdet tekemään rinnastusta Iranin ja Ukrainan välillä ja kuten sanottu Iran ei ole pyrkimässä EU:n jäseneksi. Sitä minä väitän. Siksi Putinilla ei ole akuuttia tarvetta ryhtyä Maidan- operaatioon Iranissa. Moinen spekuloiminen on ihan Vastavalkean komissaaria.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #53

Ei sinun tarvitse hyväksyä. Moni meistä kulkee elämänsä läpi hyväksymättä omaa todellisuusputkeaan haurastuttavia asioita.

Iranin ja Ukrainan tapahtumien vertaileminen on perusteltua koska tapahtumakuluissa on tunnistettavia yhtymäkohtia, ja molemmissa on yhteneväisyyksiä aiempiin, muissa maissa tapahtuneisiin ulkoa ohjailtuihin väri-, kukka-, sametti- jne vallanvaihto-operaatioihin.

Iranin ja Ukrainan tapahtumien vertailu on perusteltua, koska geopolitiikka.

Käytä karttaa kun ajattelet asioita. Geopolitiikassa ei ole "irrallisia siirtoja".

Ja miksi ihmeessä katsot tarpeelliseksi toistaa ettei Iran ole liittymässä EU-jäseneksi kun kukaan ei ole sellaista väittänyt?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #60

"Moni meistä kulkee elämänsä läpi hyväksymättä omaa todellisuusputkeaan haurastuttavia asioita."
Tekstiäsi lukiessa tämä tulee väistämättä mieleen. Teet rinnastuksia, joissa logiikka ontuu ja selitys löytyy tuosta repliikistäsi.

"Ja miksi ihmeessä katsot tarpeelliseksi toistaa ettei Iran ole liittymässä EU-jäseneksi kun kukaan ei ole sellaista väittänyt?"

Juuri siksi, että Iran-Maidan rinnastuksesi logiikka ontuu.

"Käytä karttaa kun ajattelet asioita."

Käytän järkeä ajatellessani, suosittelisin sitä sinullekin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #66

toisto: Iranin ja Ukrainan tapahtumien vertaileminen on perusteltua koska tapahtumakuluissa on tunnistettavia yhtymäkohtia, ja molemmissa on yhteneväisyyksiä aiempiin, muissa maissa tapahtuneisiin ulkoa ohjailtuihin väri-, kukka-, sametti- jne vallanvaihto-operaatioihin.

Iranin ja Ukrainan tapahtumien vertailu on perusteltua, koska geopolitiikka.

Käytä karttaa kun ajattelet asioita. Geopolitiikassa ei ole "irrallisia siirtoja"

----------
Puhut siihen tyyliin että Venäjä on _ainoa_ valtio maailmassa, joka tekee aloitussiirtoja, ja muut vain reagoivat niihin. Onko tuo looginen väittämä?

---------
Miksi Putin (jonka annat ymmärtää järjestäneen Kiovan Maidanin) olisi halunnut neutraalin maan sijaan rajoilleen rauhattoman maan? Kerro.

---------

Yhdysvaltain hallituksia neuvovan Stratforin perustaja George Friedman kirjoitti vuonna 2009 julkaistussa kirjassaan "The Next 100 Years" mm. [...] The Russians saw the events in Ukraine as an attempt by the United States to draw Ukraine into NATO and thereby set the stage for Russian disintegration. Quite frankly, there was some truth to the Russian perception.

If the West had succeeded in dominating Ukraine, Russia would have become indefensible. The southern border with Belarus, as well as the southwestern frontier of Russia, would have been wide open.[...].

Katsotko siis, että Venäjällä suvereenina valtiona ei ole samaa oikeutta puolustaa aluettaan kuin muilla valtioilla?
Jos, niin miksi?

Katsopa nyt sitä karttaa, niin huomaat että Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio (=paljon puolustettavaa rajaa) jolla on hervoton määrä rajanaapureita.
Venäjän heikkous on juuri sen koossa ja rajanaapureiden määrässä.

Onko loogista (paitsi sellaiselle joka uskoo Venäjän pyrkivän uudeksi Neuvostoliitoksi) että silloin haluaa Ukrainan rajalleen ongelmia? Kun vaikeudet tulevat todennäköisesti Euroopan suunnalta (muistele niitä menneisyydessä käytyjä sotia)?

ks tässä yhteydessä esim. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden arkistossa kaivaneiden tutkijoiden löydöksiä: länsimainen arvoyhteisö valehteli porukalla Gorbatshoville ettei NATO laajene tuumaakaan itään https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-pro...

Venäjän kannalta loogista on oman turvallisuutensa vuoksi lisätä vaikutusvaltaansa Euroopan suuntaan ja Euroopassakin, mutta ei valloittaa sitä. Tähän on muitakin tapoja kuin sota, semminkin kun Eurooppa käy venäläisellä energialla. Venäjä on kuitenkin valinnut vaikutusvaltansa kasvattamiseksi mm. yhteistyön Kiinan kanssa (joka sekin käy venäläisellä energialla).

Kiina on Euroopalle ja Yhdysvalloille tärkeä kauppakumppani (ja halpatyövoimaresurssi) joten Eurooppa ja Yhdysvallat menettäisivät estäessään energiaviennin Kiinaan -- eikä niillä ole tarjota mitään korvaavaa Kiinalle.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #69

"Iranin ja Ukrainan tapahtumien vertailu on perusteltua, koska geopolitiikka."

Tottahan geopolitiikka on ilmiönä ollut sen aikaa kun on ollut valtioita. Eihän sairaudenkaan syy ole se, että olemme keksineet käsitteen lääketiede. Iranin ja Ukrainan vertailusi ontuu.

"Puhut siihen tyyliin että Venäjä on _ainoa_ valtio maailmassa, joka tekee aloitussiirtoja, ja muut vain reagoivat niihin. Onko tuo looginen väittämä?"

Voit tulkita tyyliäni haluamallasi tavalla mutta älä ala esittää kysymyksiä/väitteitä sellaisesta mitä en ole kirjoittanut.

"Miksi Putin (jonka annat ymmärtää järjestäneen Kiovan Maidanin) olisi halunnut neutraalin maan sijaan rajoilleen rauhattoman maan? Kerro."

En arvioi Putinin haluja vaan tekoja. Haluista voi väittää mitä tahansa. Teot ovat konkreettisia asioita.

"Katsotko siis, että Venäjällä suvereenina valtiona ei ole samaa oikeutta puolustaa aluettaan kuin muilla valtioilla?
Jos, niin miksi?"

Tottahan Venäjä saa puolustaa omaa aluettaan. Ukraina ei ole Venäjän aluetta. Käytä karttaa ja järkeä kun kirjoitat kommenttiasi.

"Katsopa nyt sitä karttaa, niin huomaat että Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio (=paljon puolustettavaa rajaa) jolla on hervoton määrä rajanaapureita.
Venäjän heikkous on juuri sen koossa ja rajanaapureiden määrässä."

Venäjä eläköön heikkoutensa kanssa niin, että se jättää rajanaapurinsa rauhaan.

"ks tässä yhteydessä esim. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden arkistossa kaivaneiden tutkijoiden löydöksiä: länsimainen arvoyhteisö valehteli porukalla Gorbatshoville ettei NATO laajene tuumaakaan itään https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-pro..."

Tämä on US- blogipalstalla jo moneen kertaan käsitelty aihe. Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän kanssa ei ole tehty sopimusta siitä, etteikö Natoon voisi liittyä uusia jäsenmaita. Länsimaat eivät voi etukäteen päättää, että Neuvostoliiton romahtaessa muutaman vuoden sisällä siitä irtautuvat itsenäistyvät maat tai Varsovan liiton jäsenmaat eivät tule olemaan suvereeneja valtioita, jotka eivät täten saa päättää mihin kansainvälisiin järjestöihin ne hakeutuvat jäseniksi. Kremlin narratiivissa vakuutuksia siitä, että Natoon ei oteta uusia jäseniä on annettu milloin Gorbatshoville ja milloin Jeltsinille. Nämä väitteet on sittemmin todettu Kremlin propagandaksi kerta toisensa jälkeen. Nämä väitteet tulivat uudelleen muotiin Venäjällä ja meillä putinistien piirissä sen jälkeen kun Nato jäädytti v. 1994 Venäjän kanssa solmitun rauhankumppanuuden Ukrainan kriisin seurauksena 2014.

"Venäjän kannalta loogista on oman turvallisuutensa vuoksi lisätä vaikutusvaltaansa Euroopan suuntaan ja Euroopassakin, mutta ei valloittaa sitä. Tähän on muitakin tapoja kuin sota, semminkin kun Eurooppa käy venäläisellä energialla."

Niin, Venäjän kannalta o l i s i loogista oman turvallisuutensa vuoksi lisätä vaikutusvaltaansa Euroopan suuntaan ja Euroopassakin, mutta ei valloittaa sitä. Tähän on muitakin tapoja kuin sota, semminkin kun Eurooppa käy venäläisellä energialla. Käy kuule kertomassa tämä Putinille. Saa nähdä onko hän kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #78

Pitääkö tämä kommenttisi (78) ymmärtää niin, että voin keskustella kanssasi aiheesta kunhan en kysy mitä tarkoitit, en tulkitse enkä pyydä tarkennuksia, perusteluja tmv?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #85

Voit keskustella siten, että kysyt niistä asioista, joista olen kirjoittanut.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #87

Yhteenvetona kommenteistasi siis: näytät arvelevan, että Venäjä aloitti sodan Ukrainassa ja Krimillä turvatakseen rajansa Ukrainan kanssa, koska Venäjä järkeili että

1)hyökkäys Krimille ja Ukrainaan saisi Yhdysvallat antamaan taloudellista ja aseapua Ukrainalle

ja

2) saisi Ukrainan haluamaan Venäjän vastustamaa Ukrainan NATO-jäsenyyttä

ja

3) edellä luetellun takia Venäjä joutuisi länsimaiden taloudellisten pakotteiden kohteeksi

mikä kaikki olisi omiaan edesauttamaan Venäjän taloudellista, sisäistä ja ulkoista turvallisuutta, ehkä koska länsimaissa ei tajuttaisi näin pirullista oveluutta?

-----
Tämä bloggaus kylläkin käsitteli näkösällä olevia yhteneväisyyksiä Iranin ja Ukrainan tapahtumien välillä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #92

Tuo on sinun tulkintasi, ei minun. Olen kommentissani #78 todennut: "En arvioi Putinin haluja vaan tekoja. Haluista voi väittää mitä tahansa. Teot ovat konkreettisia asioita."
Putinin teot ovat länsimaiden mielestä olleet moitittavia ja siksi ne ovat asettaneet sille pakotteita.
Voit toki aivan vapaasti kuvitella mitä tahansa.

"Tämä bloggaus kylläkin käsitteli näkösällä olevia yhteneväisyyksiä Iranin ja Ukrainan tapahtumien välillä."
Tämä logiikkasi ontuu.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #95

Luulen Ilkka Sirén, että emme ole perusperiaatteista eri mieltä, ja että olemme harhautuneet turhaan vänkäämiseen.

Loppujen lopuksi maailmaan ei tule rauhaa, ellei kaikkia ja kaikkien tekemisiä punnita samoilla punnuksilla, ilman poikkeuksia.

Jos Yhdysvaltain sallitaan demokratisoida mikä tahansa valtio pommeilla kivikaudelle, niin se sama oikeus tulee antaa kaikille.

Jos Yhdysvalloille myönnetään lupa sekaantua muiden maiden vaaleihin,tai miehittää muita maita, niin se sama oikeus tulee myöntää kaikille.

Tai sitten ei kenellekään (oma vaihtoehtoni).

Yhdysvaltain toiminta ei -- eikä Venäjänkään -- ole ongelman ydin vaan se, että me muut maat sallimme tällaisen villin lännen menon.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #53

Tuli mieleeni että kenties et olekaan lukenut EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimuksen tekstiä ( http://ukraine-eu.mfa.gov.ua/en/page/open/id/2900 ) joten sinun voi olla vaikea hahmottaa Venäjän reaktioita.

Kyseisessä sopimuksessa toteutetaan EU:n nk. Eastern Partnership -politiikkaa (vaikka EU ei pystykään takaamaan "kollektiivista turvallisuutta" edes jäsenilleen) ja se sisältää osion myös sotilaallisesta ("military and security) yhteistyöstä, mikä luonnollisesti herätti Venäjässä -- joka ymmärtääkseni yhdisti sen NATO:n ja Ukrainan Distinctive Partnership -hankkeisiin -- reaktioita.

Ukrainalaisen kadunmiehen kannalta kysymyksenasettelu on mennyt niin (olen puhellut ukrainalaisten kanssa) että Ukrainan halutaan olevan EU:n ja NATO:n kannalla, mutta ovatko EU ja NATO tavallisen ukrainalaisen asialla, vai koituuko niistä lisää harmia?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #62

"Kyseisessä sopimuksessa toteutetaan EU:n nk. Eastern Partnership -politiikkaa (vaikka EU ei pystykään takaamaan "kollektiivista turvallisuutta" edes jäsenilleen"

Venäjällä ei siis tämän perusteella pitäisi olla mitään syytä olla huolissaan omasta turvallisuudestaan.

"ja se sisältää osion myös sotilaallisesta ("military and security) yhteistyöstä, mikä luonnollisesti herätti Venäjässä -- joka ymmärtääkseni yhdisti sen NATO:n ja Ukrainan Distinctive Partnership -hankkeisiin -- reaktioita."

Ongelma ei siis ole siinä miten asiat ovat vaan se miten Venäjä sinun ymmärtääksesi ne tulkitsee. Jos Venäjä tekee tulkintoja ja toimii vastoin tekemiään sopimuksia valtaamalla Krimin ja aloittamalla sodan Ukrainaa vastaan niin ongelma on Venäjän aiheuttama ja sen tulee kantaa vastuu tästä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #67

Ihmisten välisissä suhteissa ongelma on aina siinä, miten kukin osapuoli tilanteen tulkitsee.

Valtioita johtavat ihmiset.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #71
Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #74

Katsopa sinä tätä (ja muista että Iranin vuoden 2009 protestit olivat länsimediassa kaavaa seuraten "Vihreä vallankumous"; Ukrainassa nimi oli "Oranssi vallankumous")

Foreign Policy Journal -- jota tuskin sinäkään voit leimata Kremlin narratiiviksi -- kertoi (Puolan tapahtumista) 2011: "[...]the United States began to funnel money into the uprising by way of the CIA, the National Endowment for Democracy (NED) and the AFL-CIO labor union.[4] Soros and the young OSI assisted in the effort, granting $3 million a year to the dissidents.
[...]
Soros and the OSI’s continued work with the State Department is far more recent. The “color revolutions” of Eastern Europe—2003’s “Rose Revolution” in Georgia and 2004’s “Orange Revolution” in Ukraine—attracted funding for the youth-based protests from NED, mainly through its National Democratic Institute and Freedom House. The OSI also distributed significant funds to the protest movements: Soros reportedly spent $42 billion in Georgia,[8] while in Ukraine, the OSI provided financing, training, and networking opportunities to the activists. In both cases, the revolutions were successful, heralded around the world as a “new wave in democracy.”
[...]
Iran would certainly be a natural target for those wishing to spread free-market capitalism: the Islamic Republic centrally plans large portions of its economy, has an expansive public sector, implements price controls, and provides food subsidies for the poorest citizens. Most significantly, perhaps, is that Iran’s powerful oil industry is nationalized, placed in the hands of the state."

Koko artikkeli https://www.foreignpolicyjournal.com/2011/05/14/so...

------------

Bloomberg: How Iran’s Economic Strains Helped Stoke Protests https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-02...

eli kiristä pakotteilla, neuvo syyttämään hallitusta ja "rahoita oppositiota" päästäksesi omiin tavoitteisiisi. Joko IMF on ehtinyt tarjota edullista lainaa Iranille...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #77

Tällä vuodatuksellasi perustelet truismia kommentissasi #71. Jep jep.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #79

Avasin lisää sellaista yleisesti tunnettua kulunutta totuutta kuin Yhdysvaltain ja CIA:n sekaantuminen muiden maiden asioihin esitettyäni väittämän "Ukrainan ja Iranin (ja muutaman muun maan) tapahtumien välillä on havaittavissa yhdistäviä tekijöitä/samankaltaisuuksia", ja josta sinä esitit vasta-argumentin "The Russians did it" -truismilla.

Luulisi olleen itsestäänselvää.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #81

Käsitykseni mukaan Venäjä valloitti Krimin, eli venäläiset sen tekivät. Ehkä sinä epäilet asiaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #62

Jasså, näkyy Ruotsin Ylellä (SVT) ulkoministeri Margot Wahlström kehottavan NATO:a lopettamaan Ruotsin uhkailemisen ja Ruotsin sisäisiin asioihin sekaantumiseen. UM Wahlström näkyy olevan sitä mieltä että NATO:n ei pidä politikoida, eikä varsinkaan puuttua suvereenien valtioiden toimenkuvaan kuuluviin asioihin.

Margot Wallström varnar Nato
I en nyårsintervju med SVT Nyheter varnar utrikesminister Margot Wallström(S) försvarsalliansen Nato för att lägga sig i svensk politik.
– Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige, säger Wallström till SVT Nyheter. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/margot-wallstro...

ja näkyy tuosta olevan Expressenissäkin https://www.expressen.se/nyheter/wallstrom-slar-ti...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #80

Näin Wallström kommentoi tyhjentävästi aihetta: "Iran-Maidan operaatio tuskin onnistuu". Hän on nähtävästi seurannut US-blogipalstaa siten, että hän ottaa kantaa 1.1. 2018 Riikka Söyringin 2.1. 2018 julkaistavaan blogiin.

Nato näkyy saaneen täyslaidallisen kun Margot Wallström varoittaa Natoa. Kannattaisi laittaa linkki Putinille, Ruotsi moittii ja varoittaa Natoa, eikä Nato Ruotsia. Tämä ehkä antaisi viestin siitä, että Nato ei ehkä olekaan niin uhkaava tekijä, että sen käymät neuvottelut Ukrainan kanssa ovat legitiimi syy Krimin valloittamiselle ja sotaan Ukrainan itäosissa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #84

Neuvo: käytä (sarkasmivaroitus)-merkintää. Muuten kaikki eivät välttämättä tajua.

Hannu Töyri

Nyt näyttää siltä, että näyttöä USA:n ISIS:N suhteista ei ole.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Millaista näyttöä haluat?

Käykö alkuopinnoiksi

* Blowback: ISIS Got A Powerful Missile The CIA Secretly Bought In Bulgaria https://www.buzzfeed.com/aramroston/blowback-isis-... (samasta aiheesta mm. NBC:lla)

* Sommerville, Quentin; Dalati, Riam | BBC News (13.11.2017): Raqqa’s dirty secret http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_... jossa kerrotaan Yhdysvaltain ja brittien yhteisoperaatiosta ISIS-taistelijoiden pelastamiseksi(saksalainen Deutsche Welle teki muutama vuosi sitten dokumentin NATO-Turkin ja ISIS:in yhteistyöstä)

* Presidential Determination and Waiver -- Pursuant to Section 2249a of Title 10, United States Code, and Sections 40 and 40A of the Arms Export Control Act to Support U.S. Special Operations to Combat Terrorism in Syria https://obamawhitehouse.archives.gov/the-press-off...

jossa Valkoinen talo tiedottaa että Syyriassa sotivien vieraiden joukkojen (palkkaterroristit), epäsäännöllisten joukkojen (puolisotilaalliset joukot), ryhmien tai yksilöiden, jotka tukevat Yhdysvaltain joukkoja, tukeminen on Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden kannalta oleellisen tärkeää, ja että näiden joukkojen aseistamista koskevat kiellot kumotaan.

Selkokielellä: Valkoinen talo aikoo edelleen toimittaa Syyrian hallituksen kaatamista yrittäville ”maltillisille kapinallisille” kevyttä ja raskasta aseistusta.

* Kopio deklassifioidusta Syria Train and Equip -asiakirjasta http://comptroller.defense.gov/Portals/45/Document...

jonka merkityksestä täällä enemmän https://vastavalkea.fi/2016/04/19/aseita-syyrian-k...

* John Podestan viesti Hillary Clintonille syyskuussa 2014 toteaa ISIL-terroristijärjestön [sama kuin ISIS] etenemisen Irakin läpi tarjoavan Yhdysvaltain hallitukselle tilaisuuden (”an opportunity”) muuttaa tapaa, jolla se reagoi Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän turvallisuustilanteeseen. Tässä tilanteessa on viestin mukaan hyödynnettävä tiedusteluresursseja sekä erikoisjoukkoja ”aggressiivisella tavalla”, mutta samalla vältettävä perinteisempien sotilasoperaatioiden käyttämistä.

Viestissä todetaan, että ISIL:ia vastaan voidaan ohjata kurdien peshmerga-joukot; näillä on pitkältä ajalta siteet CIA:n ja erikoisjoukkojen kanssa. https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/3774

* Chicago Tribune (12.11.2016): Army Special Forces soldiers killed in Jordan were working for the CIA http://www.chicagotribune.com/news/nationworld/ct-...
jossa kerrotaan että laukausten vaihdossa kuolleet ylikersantit Matthew Lewellen, Kevin McEnroe ja James Moriarty olivat CIA:n hommissa kouluttamassa ”maltillisia kapinallisia” Syyrian hallituksen kaatamiseksi.

* Avci, Esra Kaymak | Anadoly Agency (28.4.2016): US against sanctions for Ahrar Al-Sham, Jaysh al-Islam http://aa.com.tr/en/politics/us-against-sanctions-... jossa kerrotaan Yhdysvaltain vastustavan kahden terroristijärjestön lisäämistä pakotelistalle; ovat niitä "paikallisia liittolaisia"

* YK:n turvallisuusneuvosto (10.6.2014). Report of the Secretary-General on the United Nations Disengagement Observer Force for the period from 11 March to 28 May 2014. http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol... jossa kuvaillaan Israelin armeijan luovuttaneen laatikoita ISIS-taistelijoille sekä auttaneen haavoittuneita taistelijoita.

----
Sano vaan heti kun haluat kuulla lisää, autan mielelläni.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Riikka, unohdit tämän vedenpitävän todisteen USA:n ja Isisin yhteistyöstä:
"Venäjä julkaisi todisteen USA:n ja ISIS:n yhteistyöstä – oikeasti kuva oli videopelistä"
https://www.verkkouutiset.fi/venaja-julkaisi-todis...

May Nyqvist Vastaus kommenttiin #102

Nythän kaikki Riikan linkit on pätemättömiä koska Ilkka on löytäny whataboutismin?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #105

Perehdy käsitteiden sisältöön.

May Nyqvist Vastaus kommenttiin #106

Miksi pitäisi? What about ei ole mikään käsit. Vaikka sillä on kritiikkiä yritetty vaientaa What about taking a few days off?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #135
May Nyqvist Vastaus kommenttiin #136

Oletko Ilkka yksinkertainen vai kysyitkö Riikalta what about this linkki?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #102

En pidä videopelistä otettua kuvaa todisteena.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #111

Ihanko totta? Tämä venäläisten antama tieto on kuitenkin yhtä todistusvoimainen kuin nuo muut kommentissasi #58 esittämäsi "todisteet" tälle väitteellesi :

"Washingtonille Iranin epävakauttaminen on tärkeää monestakin syystä. Iran on Venäjän ja Kiinan liittolainen, joka tukee mm. Libanonin Hizbollahia ja Syyrian laillista hallitusta, jota Washington on yrittänyt kaataa vuosikausia. Syyrian hallituksen kaatamisyrityksiin on käytetty Libyan teurastamisesta tuttuja vaeltavia terroristeja, jotka länsimaisen massamedian lukijat tuntevat ISIS-palkkasotureina."

Tuo väitteesi on tyypillinen salaliittoteoreetikon päähänpiintymä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Viestissä todetaan, että ISIL:ia vastaan voidaan ohjata kurdien peshmerga-joukot; näillä on pitkältä ajalta siteet CIA:n ja erikoisjoukkojen kanssa. https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/3774"

Riikka pitää USA:n ja Isisin yhteistyön todisteena sitä, että Peshmergat taistelevat Isisiä vastaan ja Peshmergalla on siteet USA:ta edustavaan CIA:han. Tässä nyt ei taaskaan ole päätä ei häntää.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hieman tuoreempia tietoja. Uutistoimisto Reuters raportoi FSA:n "maltillisten kapinallisten" edustajien vierailleen Yhdysvalloissa pyytämässä CIA:n antaman sotilaallisen avun _jatkamista_. https://uk.reuters.com/article/uk-mideast-crisis-s...

Toisessa Reutersin artikkelissa kerrotaan Yhdysvaltain johtaman koalition työskentelevän syyrialaisten militioiden kanssa "rajajoukkojen" muodostamiseksi. (militia=puolisotilaallinen ryhmä; mitähän ne mahtavat olla Syyriassa)
NATO-Turkki on tästä suivaantunut koska kumppanimilitoihin kuuluu kurdien YPK, ja Turkki on käynyt sisällissotaa kurdeja vastaan vuosia. https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-...

Brittien The Forces uutisoi kaksi muistiin laitettavaa tietoa:

-- NATO-Turkin presidentti vaatii NATO:a vastustamaan NATO-Yhdysvaltain hommailuja syyrialaisten militioiden kanssa

-- Moskovan _epäilty_ sekaantuminen Ukrainan asioihin on eräs NATO:n huolista
https://www.forces.net/news/nato-chiefs-gather-dis...

Jouko Riihonen

Mistä ihmeestä tuo hysteriasi kumpuaa? Kun katson kuinka väännät ja käännät kommenttiani (13) ainakin kahdessa kohtaa, epäilen syvästi lukutaitoasi. Laitat suuhuni asioita, joita en ole sanonut. Käsittelet ilmeisesti muitakin lähteitä samoin. Tietysti täällä kiukuttelu saattaa olla sinulle hyvääkin terapiaa ja edistää mitä lie tavoitteita - nytkin sait minut tuhlaamaan useita minuutteja työaikaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Poikakulta, sinulta jäi ilmeisesti huomaamatta että vastaukseni sinulle alkoi kysymyksellä "Ymmärsinkö oikein?".

Henkilöhaastattelut ovat journalisteille tavallinen tapa hankkia tietoja (jotka toki pitää suhteuttaa ja tarkistaa).

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Lähi-itä on kokonaisuudessaan aivan järkyttävä sekasotku, mutta sen taivastelun sijaan meidän pitäisi ensin kuitenkin laittaa omat EU/Suomi-nurkat kuntoon. Mikäli EU nyt saisi rivinsä ojennukseen sillä olisi staboiloiva vaikutus myös lähialueilla.

--

Iranin kulttuurituotannon helmiä:

"Persepolis é um filme francês de animação de 2007, baseado no romance gráfico autobiográfico homônimo de Marjane Satrapi. "

https://www.youtube.com/watch?v=U9xKsAZURNU&t=2s

Iranin kaiken inhimillisen tragedian lisäksi on traagista myös totalitarismin myötä hukkaantuva inhimillinen potentiaali.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Se on aina hyvä neuvo, että siivoaa omat nurkat ensin, ennen kuin alkaa neuvoa muita siivoamisessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Iran (ja iranilaiset) on tosiaan kansakuntana todellinen inhimillinen potentiaali. Valitettavasti kansan luonteeseen kuuluu myös kohtuullisen vahva itsetunto ja kuumaverisyys. Siinä mielessä sisällissodan riskikin on suuri.

Noiden elokuvan tekijöiden lisäksi jopa islamistisen vallankumouksen aikainen koululaitos kykeni tuottamaan maailman ensimmäisen Fieldsin palkinnon saaneen naisen, Maryam Mirzakhanin. Ikävä, että syöpä oli vielä häntäkin vahvempi. Mutta hänen lisäkseen länteen on siirtynyt muitakin loistavia tieteen tekijöitä.

Joka tapauksessa kaaos harvoin tuottaa onnellisen lopputuloksen. Siitä ovat esimerkkeinä Irak, Libya ja Syyria. Yhdysvallat (ja NATO) ovat kyllä onnistuneet voittoon (tai ainakin tasapeliin) sodassa mutta jokaisessa noista rauha on paljon kauempana kuin Iranissa. Eikä Yhdysvaltain liittolainen Irania vastaan, Saudi-Arabia, ole todellakaan mikään demokratian tyyssija. Ihmisoikeusloukkaukset siellä ovat vähintään samaa mittakaavaa kuin Iranissa. Yhdysvaltain vaikutusvallasta huolimatta väittäisin demokratian olevan siellä ajallisesti paljon kauempana kuin Iranissa (, jos Iranin annetaan edetä demokratiaan).

Iranin sisällissodan pakolaisskenaariossa on kaksi vaihtoehtoa. Jos islamistinen vallankumous jää kuitenkin voitolle, pakolaisvirta suuntautuu huomattavassa määrin Yhdysvaltoihin, koska siellä on monella jo sukulaisia. Jos islamistinen vallankumous kärsii tappion, Eurooppa saa ääriuskonnolliset pakolaiset... On turha kuvitella, että Turkki, Irak, Saudi-Arabia, Venäjä, Afganistan tai Pakistan ottaisivat merkittävää osaa pakolaisvirrasta.

Euroopan kannattaisi todellakin ajatella omaa etuaan eikä Yhdysvaltain etua.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

kun iranin vallankumouskaarti lahtaa mielenosoittajia,se on ihan ok,,jos venäjän turvallisuuspoliisi pidättää ja kiduttaa mielenosoittajia,,se on ihan ok,
vain länsimaiden mielenosoitusten tukahdutus on laitonta,väärin ja demokratian ja ihmisoikeuksien ja vaikka minkä vastaista !!?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Onko joku tässä ketjussa sanonut kidutuksen, mielenosoittajien pidättämisen ymv. olevan okei muissa maissa mutta ei länsimaissa? Ei ole.

Onko joku sanonut että sellaista ei tapahdu muissa maissa? Ei ole.

Onko joku sanonut, että sellaista ei tapahdu länsimaissa? Ei ole.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

käytännössä on ok,,koska kaikki nato/usa/lännenvastaisuus edellyttää kaksia rattaita,-propagandatasolla !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #89

Miksi se mielestäsi on ok? Avaatko hieman lisää?

---

Sivuhuomautus: pidän mielenkiintoisena, että rauhan/sotimatta jättämisen kannattaminen/pasifismi tulkitaan nykyään NATO/Usa/lännenvastaisuudeksi ja/tai Venäjä-myönteisyydeksi/putinismiksi -- huomaamatta että sellainen todistelu pitää sisällään senkin, että Venäjä olisi länttä rauhantahtoisempi.

Jonne Peto

Hyvä kirjoitus. Selvästi otettu selvää asioista. Hyvä vertaus suomen hyväveli järjestelmään ja niin totta. Sipilän myötä lahkokin vaikuttaa maan politiikkaan, kuten imaamit.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitän. Käytin vertausta harkitusti. Lisäksi voidaan ajatella uusliberalismin olevan yhden sortin uskonto, jota länsimaissa taloustiedeimaamit ylläpitävät.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Minä se aina ihailin dekadenzin kuvastoa ja nyt ihailen Riikkaa vielä enemmän :-D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Dear me, ihanhan tässä täti punastuu.

Sen verran henkilökohtaista kerron, että aviomiehenikin oli nuorena miehenä katalookin tilaaja, ja että hänen äidillään oli tapana polttaa ne sopimattomina.

En tiedä, onko anoppi vieläkään (olen ollut mieheni kanssa naimisissa 15 vuotta) saanut selville että hänen miniänsä on sama henkilö kuin katalooki-malli ja katalookien taittaja. En ole kysynyt :D

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Jos tällainen myöhäinen kommentointi kirjoitukseen sallitaan, niin itse olen aika vakuuttunut, että niin Ukrainassa kuin Iranissakin on puheena olevien kansannousujen suurin syy on se, että ihmiset ovat vain tuskastuneet maittensa huonoon hallintoon - toki hyvin erilaisin painotuksin.

Some on kyllä täynnä erilaisia kirjoituksia, joissa viljellään näitä salaliitto-narratiiveja loputtomasti, mutta itse en oikein jaksa ottaa niitä kovin vakavasti. Se, että lännessä sympataan molempien maiden kansalaisten pyrkimyksiä vapaammasta, oikeusvaltion tunnusmerkit täyttävästä yhteiskunnasta on aika luonnollista.

Se ei ole yhdenkään valtion etu, että esim. Iran ajautuisi kaaokseen. Mitä amerikkalaiset sillä saavuttaisivat? Vauras ja hyvinvoiva Iran olisi sen sijaan paljon parempi vaihtoehto. Mieluummin he kauppaavat iranilaisille iPadejä, Tesloja ja Kleenexejä kuin lähettävät sinne kuolemaan kallispalkkaista merijalkaväkeään.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Some on kyllä täynnä erilaisia kirjoituksia, joissa viljellään näitä salaliitto-narratiiveja loputtomasti, "

Osa näistä salaliittohihhuleista saa elämän sisältönsä näiden "teorioiden" ja "paljastusten" tehtailusta. Mukana lienee myös hommasta ihan palkkansa saavaa porukkaa. Vastavalkeassa lienee näitä tästä tehtailusta palkkansa saavia puhumattakaan MV-Lehdestä ja Magneettimediasta.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Vaihtoehtototuuksia löytyy loputtomasti, jokaiselle mieleisensä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #107

Sama fakta sopii moneen teoriaan.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #116

Tämähän se on tuttua Riikalle. Tätä kuvaa vanha vitsi neukkuajalta: Kaksi länsiautoa, Ford ja Dodge sekä Moskvitsch olivat laitettu kilvan ajoon ja maaliintulojärjestys oli seuraava: 1. Ford 2. Dodge 3. Moskvitsch. Lista julkistettiin länsilehdissä ja kilpailun vaiheista kerrottiin lehtijutussa. Pravdassakin oli uutinen: "Moskvitsch kolmanneksi autokilpailussa. Ford kolmanneksi ja Dodge toiseksi viimeisenä."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #122
Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Voi hyvänen aika. Kehotan sinua Ilkka Sirén -- kuten olen kehottanut muitakin -- ryhtymään välittömästi kaikkiin tarpeelliseksi katsomiisi toimiin, ml. poliisille tehty tutkintapyyntö, Vastavalkean väitetyn ruplarahoituksen todistamiseksi ja heti todisteet saatuasi esittämään ne julkisesti.

En ainoastaan kehota, vaan pyydän.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #115

Ihmeellistä...en ole maininnut sanallakaan ruplarahoituksesta mutta et pelkästään kehota vaan pyydät, että ryhtyisin tekemään tutkintapyyntöä ruplarahoituksen todistamiseksi? Nähtävästi sinä tiedät tuosta ruplarahoituksesta enemmän kuin minä. Mistähän tuo ruplarahoitus tuli mieleesi, ihan tyhjästä?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #120

Ilkka Sirén, käytä logiikkaa/järkeä. Tähän asti ainoa julkisuudessa mainittu maksajatahoksi arvailtu on MV:n, Magneettimedian ja Vastavalkean yhteydessä käytännöllisesti katsoen ollut "rupla" eli Venäjä.

Entä jos se onkin CIA? Tai rahoittajaa ei olekaan?

Tee se tutkintapyyntö poliisille.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #123

Minä en kuitenkaan maininnut ruplarahoitusta, sinä otit asian esiin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #125

Niinpä tein :D Koska muunlaisesta rahoituksesta ei ole esitetty epäilyksiä.

Mutta tee se tutkintapyyntö.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #127

Mikset sinä itse tee sitä tutkintapyyntöä, koska itse otit ruplarahoituksen puheeksi ja asia tuntuu sinua askarruttavan?
Minä en tee tällaisia palveluksia keskustelupalstalla kohtaamalleni henkilölle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Näitä salaliittoteorioita aina tupsahtelee :D

Amerikkalainen Newsweek julkaisi 4.1.2018 jutun otsikolla "U.S., ISRAEL AND SAUDI ARABIA LEADING WORLD TO WAR WITH IRAN, FRANCE SAYS" http://www.newsweek.com/us-israel-saudi-arabia-lea...

"French President Emmanuel Macron has accused the U.S., Israel and Saudi Arabia of instigating a war as their mutual foe, Iran, was rocked by a week of protests.

Macron on Wednesday joined several other world leaders to weigh in on protests that began as demonstrations against austerity measures under Iranian President Hassan Rouhani and later spilled into isolated, deadly clashes between civilians and security forces. The French leader called for dialogue with Tehran and criticized three of his international partners for pursuing what he considered bellicose policies toward a country the trio have increasingly sought to isolate and undermine in recent years.[...]"

koko artikkeli linkissä

------
Englantia taitamattomille lyhyesti:

Ranskan presidentti moittii Yhdysvaltoja, Israelia ja Saudi-Arabiaa sodan virittelystä Iranin kanssa, jota ne ovat kiusanneet ja eristäneet jo vuosia, sekä vihjailee em. tahojen yrittävän sotkea muitakin maita mukaan sotaan.

Ranska ei taida olla innostunut liittymään seuraavan Lähi-Idän sodan "halukkaiden koalitioon".

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #121

Tämähän ei ole mikään salaliittoteoria. Tämä on uutinen Newsweekissä. Se, että lähdet rinnastamaan Ukrainaa ja Irania, on salaliittoteoria. Perusideana on tämä salaliittoteoria, joka teillä putinisteilla on Ukrainasta. Sitä pyrit sitten käyttämään sitä hyväksesi eri yhteyksissä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #124

Et siis vieläkään ymmärtänyt miksi vertailin Ukrainan ja Iranin tapahtumia.

-- huoh --

Muistutuksena: US-keskusteluohjeet https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Omalla kohdallani voin suvaita paljonkin mutta jos alat häiritä muita keskustelijoita millään lailla (kuten nimittely) saat ensin huomautuksen, sitten jäähyn ja sen jälkeen bännit tähän blogiin.

(re: Ilkka Sirén 5.1.2018 12:37
"Tämähän ei ole mikään salaliittoteoria. Tämä on uutinen Newsweekissä. Se, että lähdet rinnastamaan Ukrainaa ja Irania, on salaliittoteoria. Perusideana on tämä salaliittoteoria, joka teillä putinisteilla on Ukrainasta. Sitä pyrit sitten käyttämään sitä hyväksesi eri yhteyksissä.")

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #129

Kyllä minä ymmärrän mutta Ukrainan ja Iranin rinnastaminen ontuu siitä huolimatta.

Kommenttisi loppuosaa saisit hiukan selventää, mitä sinä nyt oikein tarkoitat?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Aivan varmasti Iranissa ja Ukrainassa (ja muissa maissa, myös Suomessa) on huonoon hallintoon tuskastuneita -- mutta ei se sulje pois sitä, etteivätkö ulkopuoliset tahot pyrkisi hyötymään tilanteesta ja aiheuttamaan lisää sekasortoa; näin on tapahtunut ennenkin.

Jos Yhdysvallat haluaisi vaurasta ja hyvinvoivaa Irania, he tuskin olisivat asettaneet sitä talouspakotteiden kohteeksi (vuodesta 1979) ja olisivat todellakin myyneet sinne iPadeja.

En ole huomannut, että kulut olisivat varsinaisesti estäneet Yhdysvaltoja sotimasta milloin missäkin. Vaikka nykyäänhän nuo käyttävät aika paljon alihankkijoita sotimiseen.

Lisäys: tämä vastauksena Jaakko Wileniuksen kommenttiin 103

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Aina mukana on varmasti muitakin tekijöitä kuten sanot, mutta juurisyyt ainakin Iranin ja Ukrainan tapauksissa ovat käsitykseni mukaan sisäsyntyisiä.

Eikö Yhdysvaltojen asettamat pakotteet olleet seurausta siitä, että vallankumouksen myötä Iran kansallisti melkoisen määrän amerikkalaista omaisuutta sekä alkoi valmistella ydinasetta? Obama yritti presidenttikautensa alussa lähestyä Irania, mutta vastakaiku ei ollut kummoinen - It takes two to Tango!

Myönnän kyllä, että ydinaseiden osalta amerikkalaisilla on esim. Israelia koskien kaksoistandardit.

Käyttäjän MajidHakki kuva
Majid Hakki

Sen syvempää keskustelematta. Kirjoitus on hyvin pinnallinen. Kirjoittaja ei tunne Irania eikä tunne järjestelmää. Presidentti ja majlis (eduskunta) ovat kaikkia muuta paitsi maallisia. Väärällä tiedolla ei ole kovin hyvää puolustaa maailman pahinta valtiota.

Toimituksen poiminnat