KissanKulmasta

Keskustapuolueessa on yksi ainoa älykäs ja rehellinen kansanedustaja?

Kreikan avun käsittely eduskunnassa jatkuu. Kynsiä purren jännitän voittaako järki vai runnooko hallitus tyhmänsitkeydellä Suomen tuhon tielle.
-
2) Kreikan valtiolle annettavaksi lainaksi ehdotetun määrärahan poistaminen
Lähetekeskustelu tiistaina 11. toukokuuta 2010 kello 14.09          
Lisätalousarvioaloite LTA 17/2010 vp Marjaana Koskinen /sd ym.: 

 
Markku Uusipaavalniemi /kesk: 

"Arvoisa puhemies! Kuten on tullut mainittua aikaisemminkin, niin romahdus on väistämätön. Me pitkitämme vain sitä ja pahennamme kuplaa. Kaikki on mennyt niiden nuottien mukaan, millä tästä saadaan mahdollisimman suuri tuho aikaiseksi.
Tuho saadaan aikaiseksi sillä, että velkaannutetaan rahajärjestelmä mahdollisimman pahoin. Lisääntyneellä velanotolla tuodaan talouteen ylimääräistä rahaa, joka kuitenkin tulevina vuosina pitäisi siis maksaa pois. Kun tämä velan lisääntyvä määrä ja sitä kautta ostovoiman suurentuminen tulee tiensä päähän, silloin joko talousmahdit voivat herätä, valtiot voivat herätä, että jotain tuli tehtyä väärin, tai sitten ei herätä ja tehdään se, mitä ei pitäisi tehdä.  
 

Seuraava vaihe on, kun valtiot velkaantuvat. Valtiot, kunnat ovat näinä nousuvuosina laittaneet budjettinsa noin nollatasolle, jolloin siinä vaiheessa, kun ylimääräiset verotulot siitä luottokuplan syntymästä poistuvat, valtiot aloittavat velkaantumisensa.

Suurin virhe, mitä tämän jälkeen voi tehdä, ovat kiristystoimenpiteet. Nyt me olemme EU-alueella tekemässä kollektiivisesti tätä. Olemme kiristämässä toisiamme kurkusta, että nyt pitää kiristää. Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa edelleenkin pienevää ostovoimaa, likviditeetin pienenemistä raha-alueella. Entä jos tämä käy koko raha-alueelle, ja näinhän se on käymässä?

Tällä vakautuspaketilla, joka on nyt tulossa, me sidomme yhä suuremman ristikon valtioiden välille. Myöskin valtioiden välinen painostus toisiaan kohtaan tulee tässä lisääntymään. Tätä harjoitusta on tehty Latvian, Islannin ja Viron kanssa. Mitä me tiedämme näistä maista? Me tiedämme, että Latviassa palkkasumma on tippunut 40 prosenttia. Miettikää omalta kohdaltanne, mitä se tarkoittaa, kun tämä saavuttaa Suomen.

Islannissa tämän vuoden arvio menee yli 50 prosentin pudotukseen kahden vuoden sisällä. Irlannissa on tipahtanut 10 prosenttia. Irlanti on hieman samassa veneessä Suomen kanssa, eli siellä erittäin ankaralla valtion velkaantumisella on pidennetty ja pahennettu kuplaa. Kahdessa vuodessa Irlannin valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on noussut 25:stä 64:ään. Irlannin kupla on mitä suuremmalti juuri puhkeamassa.

Maat yksitellen tulevat tippumaan tähän samaan kuoppaan, mihin jo moni maa on tippunut. Tässä annetaan viimeisiä tekohengityksiä. Kun nämä kiristystoimet isommassa mittakaavassa alkavat koskea, kun tähän tulee isompia maita mukaan, palkkasumma tulee tipahtamaan erittäin rankasti koko euroalueella. Tällä hetkellä mennään lievää pudotusta. Sen jälkeen alkaa todellinen deflaatio. Omaisuusarvot alkavat tipahtaa. Valtioiden ja kuntien velkaantuminen ei pysty pitämään niitä kovin pitkään yllä. Kun omaisuusarvot tipahtavat, alkaa moral hazardin viimeinen vaihe. Siinä vaiheessa raha ottaa haltuunsa kaiken, minkä järkeväksi katsoo.

Jos mietitään esimerkiksi Suomen valtion velkaantumistahtia, Suomen valtio ottaa vuositasolla velkaa kutakuinkin lähestulkoon koko pörssiomistuksensa. Yhden vuoden velkaantumisella meiltä viedään Fortumit, Finnairit ja kaikki muutkin. Ihmettelen suuresti, että kukaan ei mieti näiden lukujen todellisia mittasuhteita. Miten te kuvittelette, että Eurooppa selviää siitä yli 2 000 miljardin vuositason velkaantumistahdista? Sillä ylläpidettiin viimeiset kaksi vuotta taloutta. Kun se on poistunut, niin käytännössä 2 000 miljardia ostovoimasta on poissa euroalueella. Tämä siis vuositasolla.

Ensimmäisenä vuonna tämän tapahtuman jälkeen velkakupla käytännössä puhkesi lokakuussa 2008. Ei se ollut Lehman Brothersin aikaansaannoksia, ei se ollut epäluottamusta rahamarkkinoilla, vaan velanoton maksimit alkoivat tulla vastaan. Silloin hävisi 2 000 miljardia vuositasolla ostovoimasta euroalueella. Jotta saatte hieman mittasuhdetta, niin mietitään euroalueen öljyostoja. Euroalueelle ostetaan öljyä parillasadalla miljardilla vuodessa. Sillä summalla olisi siis voinut rahoittaa öljyostot kymmeneksi vuodeksi.

Puhutaan, että Aasiasta olisi pitänyt tulla uusi veturi talouteen. Eihän se ollut näissä olosuhteissa missään tapauksessa mahdollista. Aasian-vienti euroalueilta on 60 miljardia, tuonti reilut 100 miljardia isompi. Ne eivät ole missään mittasuhteessa tähän 2 000 miljardiin. Kun tämä kupla puhkesi, silloin vuoden 2008 lopussa siis, siitä lähti seuraava vyörytys elikkä valtioiden velkaantuminen käyntiin ja sen vuositahti on ollut 1 000 miljardia. Nyt ollaan siirtymässä siihen vaiheeseen, että saatamme euroalueen maat toistensa kurkkuun, olemme toistemme velkojen takaajina. Tämä peli loppuu erittäin pian. Ei kestä kahta vuotta, ennen kuin euro romahtaa.

Ed. Jaskari sanoi täällä, että pitäisi olla vaihtoehtoja. Silloin, kun ed. Jaskari vielä väitti kivenkovaan muutama vuosi sitten, että ei Suomea kohtaa mikään lama, minä kerroin jo, mitä pitää tehdä, ja se on juuri se setelirahoitus.

Sen on tehnyt USA kautta aikojen. USA on omaa kuplaansa kasvattanut 1930-luvulta asti. Siitä lähtien velkasummat ovat nousseet. USA on osannut käyttää kaikkia mahdollisia keinoja, jotta tämä ei olisi niin ilmiselvää muille maille, jolloin USA kuplaluototuksellaan on luonut valuuttaa. Sen oma valuutta on silloin ollut vahvana, ennen kuin muut mitään huomasivat. Ja kun kupla on mennyt tarpeeksi pitkälle, dollarin arvo on tipahtanut, mutta siinä vaiheessa on dollaria jo pystytty siirtämään muualle ja näin tämä jatkuva kuplatalous on USA:sta onnistunut.

Arvoisa puhemies! Saksa on tehnyt tätä samaa meille. Meitä on petetty vähintäänkin kahteen kertaan. Saksa oli oman luottokuplansa päässä jo 1900-luvun loppupuolella. Jos katsotte sieltä, millaisia velkamääriä saksalaisilla oli, siellä oli toista tuhatta miljardia velkaa. Saksa olisi romahtanut, jollei olisi yllytetty muuta euroaluetta ja Eurooppaa kulutusjuhliin.

Saksan kotitalousluotot eivät ole lisääntyneet koko kuplan aikana. He olivat jo tapissa. He ovat pystyneet häivyttämään omat velkansa tässä myllerryksessä. Tälläkin hetkellä Saksan vaihtotase on plus 5 miljardia kuukausitasolla. Saksa on hoitanut leiviskänsä hyvin. Saksan suurin riski toki piilee siinä, että Saksalla on paljon saatavia sieltä sun täältä, joita se nyt yrittää sitten paikata myöskin muiden takauksilla.

Jos tätä peliä ei vihelletä poikki tai erittäin tuntuvaa setelirahoitusta aloiteta, niin valtiot tulevat ajautumaan konkurssiin. Setelirahoitus on yksinkertaisesti ainoa keino. Se olisi vaan pitänyt aloittaa paljon aikaisemmin, jolloinka inflaation kautta olisi pystytty tätä kuplaa jatkamaan eikä se olisi karahtanut niin pahasti käsille, valtioille ja yksityishenkilöille.

Sen vuoksi en voi missään tapauksessa tätä hullunmyllyä olla omalta osaltani jatkamassa. Äänestän ehdottomasti vastaan tässä Kreikka-paketissa. Jostain kautta se herätys on tultava, ja täälläkin on järkeviä puheita siitä, että vastuu pitäisi saada sinne pankeille siirrettyä, näille rahoittajille. Täällä, kun joku vielä kysyi, onko lainanottaja syypää vai lainanantaja, niin kyllä lainanantajalla on vastuu myöskin.

(Ed. Kallis: Lainanantajalla on moraalinen vastuu!)

Lainanottajalla on oma vastuunsa, mutta jos meillä Suomessa sanotaan, että meidän taloutemme jatkaa nousuaan, rakettimaista nousua koko ajan ja asuntojen hinnat nousevat koko ajan ja jos tätä toitotetaan valtion toimesta, kaikkien ekonomistien, niin onko se yksittäinen asunnonostaja, onko hän se suurin paha vai onko kenties jotain muutakin vialla?"

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_50_2010_vp_2_21_91_p.shtml

Markku Uusipaavalniemi siis sanoo samaa mitä monen moni taloustieteilijä on yrittänyt meille kertoa. Samaa, mitä talousdemokraatit ovat yrittäneet ihmisille kertoa. Samaa, mitä minä olen yrittänyt nostaa esiin = EI OLE MAHDOLLISTA HOITAA YLIVELKAANTUMISTA OTTAMALLA LISÄÄ VELKAA. Ei tosiasiat muutu vaikka velanottoa kutsuttaisiin talouskasvuksi.

Selkeästi on tarkoituskin kaataa euro. Tarkoitus on nimenomaan, vain ja ainoastaan, koko ajan ollutkin velkaannuttaa valtiot niin että kansallisomaisuus ja kaikki muukin mikä irti lähtee, siirtyy pankkien ja rahamiesten omistukseen. Tätä tarkoittaa kun puhutaan talouden liberalisoinnista, rajojen aukaisusta, yksityistämisen eduista, you name it.

Francis Wheen kirjassa ”Kuinka humpuuki valloitti maailman” kertoo: ”Vuoden 2000 toukokuussa kansaivälinen valuuttarahasto IMF julkaisi raportin nimeltä ”Maailmantalous 1900-luvulla” johon kuuluva käyrä-se oli painettu hyvin pienellä tekstillä, ehkä siinä toivossa, ettei kukaan huomaisi sitä-että vuosien 1950 ja 1973 välinen ajanjakso oli ylivoimaisesti 1900-luvun menestyksekkäin. Tälle aikakaudelle olivat luonteenomaisia pääoman kontrolloiminen, kiinteät vaihtokurssit, voimakkaat ammattiliitot, laaja julkinen sektori ja se, että hallituksen rooli kysynnän säätelyssä hyväksyttiin yleisesti. Todellisen bruttokansantuotteen keskimääräinen kasvu asukasta kohti oli kautta maailman 2,9 prosenttia-täsmälleen kaksi kertaa suurempi kuin sen jälkeinen keskiarvo.”

Itse arvostan Markku Uusipaavalniemen näkemykset ja mielipiteet hyvin korkealle (En ole niin ennakkoluuloinen ettenkö tunnustaisi selkeän ajattelun arvoa vaikka sitä esittääkin "väärän" puolueen mies). Hän puhui näistä asioista jo vuosia sitten ja halusi talousuudistusta Suomeen. Valitettavasti vain hän ei saanut ymmärrystä kanssa-kansanedustajiltaan silloin. Saaneeko nytkään. Epäilen.

-----

B-osa, liitteet:

Financial Warfare Exposed http://tarpley.net/2010/03/04/financial-warfare-exposed-soros-goldman-sachs-hedge-funds-attack-greece-to-smash-euro/

BIS:in tilastoa eri EU-maiden velkaantumisasteesta http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=19022

Euromaiden Kreikka-apu silmänlumetta http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/04/15/euromaiden-kreikka-apu-silmanlumetta/20105201/12

----------

Talousdemokratia http://talousdemokratia.blogspot.com/

Kansan Vaaliliitto http://vaaliliitto.fi/index.php

Bonuslinkki: Toivotalkoo-puolue Kokoomus tiedottaa http://kokoomus.wordpress.com/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

vieras (nimimerkki)
Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Mutta älkää äänestäkö kepulaista, vaikka on nuin hyvä. Ei ääntä vanhoile isoile = pankkipuolueille!! Hieno kirjotus kyllä, kiitos taas!

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Riikka, todella hyvin kirjoitettu blogi. Allekirjoitan aivan täysin kaikki tuossa sanomasi asiat.

Eli ei tässä mitään "pelastumista" ole tapahtunut, päin vastoin, homma sen kuin pahenee vain.

Minä arvostan myös korkealle Markku Uusipaavalniemen lausumat mielipiteet tästä asiasta. Onhan hän ennenkin ollut täysin oikeassa arveluineen ja mielipiteineen.

terv. Eeva

Jukka-Pekka Vasara

Onnea Suuresta Suosioista ! :)

Älä suotta jännitä, koko keskustelu eduskunnassa on pelkkää teatteria ja pari vastaan äänestävää kepulia vain aloittivat vaalikampanjansa ajoissa. Kaikki on laskettu ja mätti ja jykä vetävät nimet Suomen kansan puolesta avoimeen vekseliin.

Lupus Lupus A (nimimerkki)
HeroOfTheDay (nimimerkki)

Zimbabwessa kärsittiin hyperinflaatio, koska maan johto ei halunnut maata IMF:n käsiin moneksi vuosikymmeneksi. Zimbabwen kansalle tämä oli paljon parempi päätös, kuin velkaorjuus, joka ulottuu yli monen sukupolven (maiden kansallistaminen, joka johti talouskriisiin on eri juttu kylläkin...).

Nyt olemme ajamassa Kreikan samankaltaisessa tilanteessa, kuin mitä Zimbabwessa IMF:n käsiin. Miksi näin? Vastaus on, että ne joilla on liikaa poliittista valtaa olisivat hävinneet rahansa, mikäli Kreikka olisi joutunut velkajärjästelyyn.

Tämä toimii täysin, kuten taloudellinen eliitti laskeekin. Nyt pohjoinen laitetaan maksamaan etelä-euroopan valtioille, joka tullee ajamaan myös pohjois-euroopan samaan veneeseen. Tämän jälkeen on helppo aloittaa sota niitä vastaan, jotka muka ovat syyllisiä talouttamme kohtaavaan kriisiin. Tämä on helppoa onhan helppo syyttää etelää siitä etteivät toimineet tarpeeksi kurinalaisesti, ja he taas vastaavasti meitä siitä, että pakotteet olivat aivan liian kovia autuaasti samalla unohtaen kuka edes sen tasoisen elintason aidosti kustansi. Sodan avulla on myös helppo perustella tuleva jyrkkä elintason lasku, ja samalla estää taloudelliselle eliitille vapaassa markkinataloudessa muutoin tapahtuva varallisuuden jyrkkä romahtaminen.

Tomppa (nimimerkki)

"uuspalvalniemi unohtaa sen että jatkuva talouskasvu tulee myös väestön jatkuvasta lisääntymisestä,"

Onkohan Jotu nyt miettinyt tätä logiikkaa syvemmälti. Afrikka taitaa olla rikkain maanosa, ovat vain unohtaneet painaa seteleitä samassa tahdissa kuin naisiaan.

Auria (nimimerkki)

#10: hauska huomio mutta pitääkö se tarkkaan ottaen paikkaansa? Eikös väestönkasvu ole Afrikassakin ollut itseasiassa laskusuunnassa?

Jukka-Pekka Vasara

Nyt tuli ensin luettua vain eka kappale. Uusikselle kaikki kunnia jo aiempien puheiden perusteella,, Uusis on jumalauta valtiomies mättiin ja jykäään verrattuna! Jos Uusis ja samanhenkisiä valittaisiin kepun johtoon voisin harkita kepuliksi ryhtymistä :) aivan tosissani.

Visitor (nimimerkki)

#13. "Zimbabwessa kärsittiin hyperinflaatio, koska maan johto ei halunnut maata IMF:n käsiin moneksi vuosikymmeneksi."

Zimbabwe teki kuin tekikin ne IMF:n vaatimat rakennesopeutusohjelmat, siitä alkoi alamäki. Maanvaltaukset myöhemmin olivat yksi seuraus rakennesopeutusohjelmista, niiden aiheuittamasta jättityöttömyydesta ja köyhyydestä.

Ja todellakin, Kreikka on kohta tekemässä samoja rakennesopeutusohjelmia, Suomikin on tehnyt niitä hiljalleen jo 80-luvun lopulta lähtien.

http://petripartanen.blogit.uusisuomi.fi/2010/04/2...

Jukka-Pekka Vasara

## 11. Ei vaan exponentaalisessa kasvussa, asia minkä varmasti jo tiesitkin. Ei lopu sitä huutelevaa työvoimapulaa paikkaava 'musta kulta' kok.sossuilta..

SB (nimimerkki)

9. niin, että sota olisi monipaikoin sairauden hoitoa. Mutta todellisuudessa, rahaa tai avustusta eliitin taskuun kansan sen maksaessa.

ROOSTER (nimimerkki)

Joko ahneus ja välinpitämättömyys tai tarkoitushakuisuus johtaa aina taloudelliseen romahtamiseen ja omaisuuksien uusjakoon.

Toivottavasti ahneus.

Uuspaavalniemi näkee numerot, muut ovat joko sokeita tai ymmärtämättömiä.

HeroOfTheDay (nimimerkki)

#15 ja #16

Ihmisille tyypillinen tapa toimia talouskriiseissä:

I) Syytetään muita, eli subprimen takia tämä kaikki menee näin erityisesti itsessä ei ole mitään vikaa... Eikös vain suomalaiset ole hoitaneet asiansa ainakin tosi hyvin...
II) Käytetään kaikki mahdolliset kontaktit sellaisen lopputuloksen saamiseksi, etteivät omat virheet vaan paljastu. Eli vaikkapa varastetaan veronmaksajilta, jos siihen tarvetta ilmenee välittämättä siitä mihin se johtaa.
III) Jos jäädään kiinni leikitään tyhmää, eli kuka olisi voinut uskoa että kun velkaantuu liikaa jossain vaiheessa ei saakkaan vapailta markkinoilta lisälainaa... Kukaanhan ei osannut ennustaa tätä talouskriisiä??? Vastuutahan ei tarvitse kantaa, kun on eliitissä lain yläpuolella???
IV) Pelataan tietoisesti sodan puolesta, jos muuten lopputuloksena olisi vaikkapa oman suuren pankin, tai yrityksen romahtaminen, joka samalla paljastaisi sen johdon typeryyden...

Lars Osterman (nimimerkki)

Tässä helpoin ratkaisu Kreikan ongelmaan. Kreikan OMA keskuspankki ostaa Kreikan valtion obligaatioita ja rahoittaa näin budjetin alijäämää.

Tässä ei tarvita mitään suomalaisia eikä saksalaisia.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/columns/commentary/201...

"If for whatever reason one decided to bail out Greece, one should opt for the most efficient and least costly method. This would be for the European Central Bank's Greek branch (aka the Bank of Greece) to purchase Greek government bonds."

Kysymys: Miksi näin ei tehdä ?

Vastaus: EKP, EU ja Lissaboninsopimus KIELTÄÄ tämän !

Tavallaan samat instanssit kielsivät myös EKP:tä ostamasta Kreikan bondeja..... ja nyt EKP ostaa näitä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eduskunta hyväksyi Kreikalle annettavan lainan äänin 108-63. RAIVOA vastuuttomuudesta!!!!

"Eikö tunnu oudolta, että

1) Ensin pelastetaan rahoitusmarkkinat ottamalla valtiolle velkaa vuosiksi eteenpäin.

2) Sitten näitä rahoitusmarkkinoita pitää vielä ”saada vakuuttuneeksi siitä, että Suomen valtio pitää alijäämä- ja velkatasoja kurissa”???!!"

Henry Björklid blogissaan kysyy aiheellisesti http://henry2.blogit.uusisuomi.fi/2010/05/12/kaksi...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jan Hurri Taloussanomissa tänään:

" Eduskunta päättää keskiviikkona 1,6 miljardin euron lisätalousarviosta, jolla on tarkoitus rahoittaa Kreikalle viime kuussa luvattu ja vappuviikonloppuna euromaiden kesken lopullisesti sovittu tukilaina.

Lisätalousarvioon varattava summa kattaa Suomen Kreikalle lupaaman noin 1,5 miljardin euron tukilainan ja lisäksi noin sadan miljoonan verran tukilainan "kasvunvaraa". Tuon verran Suomi varautuu kasvattamaan omaa lainaosuuttaan, jos joku muu euromaa vetäytyy Kreikan tukemisesta.

Suomen niin kuin useimpien muidenkin euromaiden kansanedustajat saavat tukilainaa koskevat esitykset eteensä niukoin tiedoin. Joiltakin olennaisilta osin Kreikka-lainoja koskevat tiedot ovat puutteellisia tai mahdollisesti jopa vääriä.

Lainapäätöksen tekeminen puutteellisin tai väärin tiedoin uhkaa johtaa turhaan riskinottamiseen. Kreikka-lainojen luottoriski voi kohota suuremmaksi kuin sen tarvitsisi.

Puolitoista miljardia euroa veronmaksajien varoja voi joutua vaakalaudalle sellaisin lainaehdoin, joilla yksikään huolellinen ja tarkkaavainen rahoittaja ei vaarantaisi omia varojaan. Eikä kyse ole pelkästään korosta.

Vakuudeton laina
altis luottoriskille

Kreikan tukiluotoista ja niiden ehdoista ei ole yhdessäkään euromaassa julkaistu yksityiskohtaisia tietoja, joten kansanedustajat joutuvat tekemään miljardipäätöksiä vajaiden tietojen perusteella.

Lainoista on kuitenkin eri lähteistä tihkunut julkisuuteen ennakkotietoja, joiden perusteella lainaehtoja voi epäillä turhan lepsuiksi. Tämä tarkoittaisi turhaa luottoriskiä.

Ensimmäinen omituisen lepsu piirre Kreikka-lainassa on se, että Suomi näyttää muiden euromaiden tavoin lupaavan Kreikalle lainaa ilman vakuuksia.

Osa kansanedustajista on vaatinut, että talous- ja rahoitusvaikeuksissa painivalta ja luottomarkkinoilla kyseenalaiseen valoon ajautuneelta Kreikalta pitäisi varmuuden vuoksi vaatia lainaa turvaavat vakuudet.

Ilmeisesti vakuusvaatimusta ei kuitenkaan ole lainoihin tulossa. Tämä puute altistaisi Suomen todennäköisesti turhalle luottoriskille.

Vakuusvaatimus
mahdollinen

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) viimeviikkoisten lausuntojen mukaan Suomi ei voi vaatia Kreikka-lainalleen vakuuksia.

Kataisen mukaan vakuusvaatimus antaisi Kreikan vanhoille velkojille oikeuden irtisanoa luottojaan tai antaisi näille vastaavan oikeuden vakuudeksi asetettavaan Kreikan valtion omaisuuteen.

Taloussanomat on saanut haltuunsa useita Kreikan valtion yhä liikkeessä olevien joukkovelkakirjalainojen ehtoja.

Ainakaan näistä helleenivaltion laina-asiakirjoista ei löydy ainuttakaan sanaa, joka estäisi Suomen vakuusvaatimukset. Sen sijaan Kreikan vanhojen valtionvelkojen ehdoista löytyy täsmälleen päinvastainen maininta.

Vanhojen lainaehtojen mukaan Kreikan myöhemmin muille velkojilleen mahdollisesti antamat vakuudet eivät anna noiden vanhojen velkakirjojen haltijoille sen enempää oikeutta uusille velkojille mahdollisesti annettaviin vakuuksiin kuin vanhojen lainojen ennenaikaiseen irtisanomiseen.

Vanhoilla velkojilla
ei nokan koputtamista

Jos Kreikan vanhoissa velkakirjoissa olisi uusien lainasopimusten vakuuksia rajoittava ehto, löytyisi vanhojen lainojen ehdoista niin sanottu negative pledge -lauseke.

Tuota lauseketta ei ainakaan Taloussanomien hallussa olevista lainaehdoista löydy, vaan päin vastoin nimenomainen maininta sen puuttumisesta.

Toisin sanoen Kreikan vanhojen joukkovelkakirjojen haltijoilla ei ilmeisesti ole nokan koputtamista, vaikka Suomi vaatisi ja saisi turvaavat vakuudet omille Kreikka-lainoilleen.

Ja vaikka kyseinen negative pledge -lauseke olisi osassa Kreikan vanhojen lainojen ehdoista, ei tämäkään välttämättä estäisi Suomea vaatimasta vakuuksia lainalleen.

Jos lauseke antaisi vanhoille velkojille uusien velkojien kanssa yhtäläisen oikeuden uusien velkojen vakuudeksi pantattuun omaisuuteen, ei tämä sinänsä estäisi vakuusvaatimusta. Eikä tämä tarkoittaisi vanhojen lainojen irtisanomista.

Kuinka vahva on
velkojan asema?

Toinen Suomen Kreikka-riskiin olennaisesti vaikuttava lainaehto määrittelee lainojen etuoikeusasemaa mahdollisessa luotto-onnettomuudessa.

Ellei Suomi erikseen vaadi lainalleen vahvaa asemaa, voi lainasta turhan suuri osa jäädä mahdollisessa velkajärjestelyssä saamatta.

Eurooppalaisissa talouslehdissä julkaistujen mutta vahvistamattomien tietojen mukaan euromaiden tukilainoille on mahdollisesti kaavailtu heikompaa asemaa kuin Kreikan vanhojen velkojien saatavilla on.

Jos tiedot euromaille kaavaillusta niin sanotusta junior-asemasta pitävät paikkaansa, saisivat Suomi ja muut tukilainoja myöntäneet euromaat Kreikan mahdollisessa maksukyvyttömyystilanteessa lainojaan takaisin vasta kaikkien maan vanhojen velkojien jälkeen. Siis sen mitä olisi jäljellä. 

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF vaatii yleensä kriisimaille myöntämilleen hätälainoille muita velkojia vahvempaa niin sanottua super senior -etuoikeusasemaa.

Super senior -asemassa oleva velkoja saa mahdollisessa selvitystilanteessa ensin oman lainansa kokonaan takaisin ennen kuin heikommassa asemassa oleville velkojille maksetaan mitä jäljelle jää. Junior-velkojat jäävät viimeiseksi.

Saksan Kreikka-laina
ehkä lain vastainen

Hallitus on luvannut, että Suomi lainaa Kreikalle vajaat 1,5 miljardia euroa osana euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n jo huhtikuussa Kreikalle lupaamaa yhteensä 110 miljardin euron tukiluottoa.

Euromaiden osuus hätälainasta on 80 miljardia, josta suurimpana euromaana Saksan osuus on suurin, runsaat 22 miljardia euroa. IMF:n johtokunta vahvisti rahaston lupaaman 30 miljardin euron osuuden viime sunnuntaina.

Saksan eduskuntaa vastaavat liittopäivät vahvistivat maan hallituksen antaman lainalupauksen viime viikolla. Kreikan tukiluotto päätyi heti liittopäivien päätöksen jälkeen maan perustuslakituomioistuimeen mahdollisesti Saksan perustuslain ja EU-sopimusten vastaisena.

Jos perustuslakituomioistuin katsoo Saksan Kreikka-lainan sisältävän EU-sopimusten tai jopa Saksan perustuslain vastaista tukea löperöä talouspolitiikkaa harjoittaneelle eurovaltiolle, voi Saksan tukilaina peruuntua.

Jos Saksan perustuslakituomistuin tulkitsee tukipäätöksen laittomaksi, toivovat kanteen esittänyt talousprofessorien ryhmä voivansa vaatia tuomion perusteella Saksan eroa rahaliitosta.

Kreikan lainat
roskalainoja

EU-maiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston viime viikonlopun hätäkokouksissa sopimat satojen miljardien kriisituet eivät vaikuta Kreikalle jo aiemmin annettuihin tukilupauksiin.

Yhteensä parin viime viikon tukilupaukset kipuavat 860 miljardiin euroon.

Euromaiden Kreikalle lupaamat tukilainat riittävät kattamaan kriisivaltion rahoitustarpeen suunnilleen vuoden 2013 loppuun. Mittavat tukilupaukset ovat laskeneet Kreikan valtion markkinakorkoja viime viikkojen paniikkitasoilta, mutta korot ovat edelleen korkeat.

Markkinanoteerausten perusteella Kreikan valtio on edelleen maailman viiden riskipitoisimman edes jollakin tavoin järjestäytyneillä markkinoilla noteeratun valtion joukossa.

Luottoluokitusyhtiö Standard & Poors pitää Kreikan valtion velkakirjoja edelleen roskalainoina. Toinen luokittaja Moody's on viimeksi tällä viikolla ilmoittanut harkitsevansa roskaluokituksen antamista maalle.

Riskin suojaus
järjettömän kallista

Kreikan valtion edelleen erittäin heikkoa riskiluokitusta kuvastaa esimerkiksi se, että helleenivaltion velkakirjojen luottoriskeiltä suojaavat cds-luottoriskijohdannaiset ovat maailman valtioiden kalleimmasta päästä.

Tiistain cds-noteerausten perusteella Kreikkaa riskipitoisempia valtioita olivat ainoastaan Venezuela, Argentiina ja Pakistan. Uutistoimisto Bloombergin välittämien hintatietojen perusteella Kreikan parivuotuisen "luottoriskivakuutuksen" hinta oli 6,5 prosenttia suojattavan lainaerän nimellisarvosta.

Periaatteessa Suomen valtio voisi suojata oman Kreikka-lainansa luottoriskiä ostamalla sen suojaksi cds-sopimuksia.

Käytännössä cds-suojaus olisi kuitenkin erittäin kallista. Lisäksi se voisi olla poliittisesti kiusallista, sillä näin valtio liittyisi siihen spekulanttien "susilaumaan", jota eurojohtajat ovat viime aikoina ilmaisseet jahtaavansa.

Kreikka-lainan luottotappioriskin suojaaminen cds-sopimuksilla maksaisi enemmän kuin Suomi vaatii lainalleen korkoa. Yksikään yksityinen rahoittaja ei lähtisi sijoitukseen, jossa sijoitetun pääoman suojaamisesta pitäisi maksaa enemmän (6,5 prosenttia) kuin sijoitukselle on luvassa tuottoa (viisi prosenttia).

Tiistain korkonoteerausten perusteella markkinat arvioivat Kreikan valtion päätyvän Suomen kreikka-lainan kuluessa jonkinlaiseen luotto-onnettomuuteen noin 25 prosentin todennäköisyydellä.

Jos tuo arvio toteutuu, menettäisi Suomi 1,5 miljardin euron lainastaan noin 400 miljoonaa"

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/05/12/ottaako-suomi-turhan-suuren-kreikka-riskin/20106791/12

Katainen väitti ettei Suomi VOI saada vakuuksia. Valehteleeko Katainen vai eikö hän osaa virkaansa SUOMEN valtiovarainministerinä? Kataisen harhaanjohtavat perehtymättömät puheet harhauttivat eduskunnankin myöntämään lainan jota varten otamme lisää velkaa vaikka budjettimme on alijäämäinen 4,1%. Jippii.

Bongasin tämän Taloussanomien uutisen alunperin Henry Björklidin blogista.

outo (nimimerkki)

# 18
"Kysymys: Miksi näin ei tehdä ?
Vastaus: EKP, EU ja Lissaboninsopimus KIELTÄÄ tämän !
Tavallaan samat instanssit kielsivät myös EKP:tä ostamasta Kreikan bondeja….. ja nyt EKP ostaa näitä."

Setelirahoitus bankstereiden tyyliin?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Saatiinpa vastaus otsikon kysymykseen "Keskustapuolueella on vain yksi älykäs ja rehellinen kansanedustaja?"

Uusi Suomi-verkkolehti kertoo eduks-kunnan Kreikan apu-äänestyksestä
"Opposition rinnalla pakettia vastaan äänesti Markku Uusipaavalniemi (kesk.). Tyhjää äänestivät Hannu Hoskonen (kesk.) ja Anne Kalmari (kesk.)."

eli Kepuklaanilla ON  todellakin VAIN YKSI älykäs ja rehellinen kansanedustaja, kaksi tyhjää ja loput on oikeistolaisia.

Samassa US-uutisessa sanotaan myös

"Komissio ehdotti, että jäsenmaat ryhtyvät valvomaan toistensa budjettien tasapainoa jo niiden laatimisvaiheessa, jotta Kreikan kaltaisilta ylisuurilta budjettialijäämiltä voitaisiin välttyä.

Komission ehdotus on raju siihen nähden, että budjettien laatiminen kuuluu jäsenmaiden ja ennen muuta niiden parlamenttien päätösvaltaan eikä EU:lla ole ollut prosessiin juuri sanomista. Ehdotus herättikin pohdintoja siitä, yrittääkö komissio talouskriisin varjolla siirtää valtaa kansallisista pääkaupungeista Brysseliin."

Yrittää, sanon minä. Komissiota taikka EU:n presidenttiä ei ole valittu vaaleilla demokraattisesti joten kuka sen tietää ketkä heidänkin taustalla hääräilee. Irvokasta, että tämä jengi esiintyy demokratian lippulaivana. Yhtä uskottavaa kuin se että USA vapautti Irakin.

Sitten Kokomustan Kokoomuksen Ville Itälä Turuust taas sanoo blogissaan "Katse kohti liittovaltiota" seuraavasti: "ratkaisun tiellä oli kaksi vakavaa estettä, jotka vaikuttavat erityisesti poliitikkojen käyttäytymiseen: Kreikan kansa ja Kreikkaa auttavien maiden kansat. — Siksi tarvitaan komission lujaa otetta.” elikkä Kokomustan Kokoomuksen mielestä siis demokratian esteenä ovat Kreikan kansa ja Kreikkaa auttavien maiden kansat (jotka eivät halua valtioiden liiton tilalle liittovaltiota).

Jaa jaa, tarttee kysyä mummulta (on yli 100 v. ja muisti pelaa mahtavasti) kuulostaako tutulta. Mummu oli ihan tiedostavassa iässä vuonna 1932 kun vastaavia puheita pidettiin.

Mitä muuten luulette, lipeääkö Saksa Kreikan avusta Perustuslakituomioistuimensa avulla? Viittaan Taloussanomien Jan Hurrin kirjoitukseen tuossa ylempänä kommenteissa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Johan Tranberg, # 12, jeps. Erotukseksi muusta puolueesta (Kes-kusta) Uusipaavalniemellä on aivot, ja hän käyttää niitä. Äijällä tuntuu muutenkin olevan rotia.
Ilmankos medianäkyvyys Suomessa on hänellä pieni...

Jouko Piho

Olen samaa mieltä kuin Markku Uusipaavalniemi.
Tällä hetkellä hän taitaa olla Eduskunnan harvoja talousdemokratian esilletuojia vai liekö ainoa.
Toivottavasti tilanne on toinen ensi vuoden vaalien jälkeen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Havainnoissaan Uuspaavalniemi on varmasti täysin oikeassa, mutta hänen esittämänsä ratkaisu (setelirahoitus) ei auta mitään. Setelirahoitus johtaa väistämättä inflaatioon, ja se taas on suoraa tulonsiirtoa köyhiltä rikkaille (koska köyhä väestönosa on todennäköisesti se, joille uudet painetut setelit kiertävät viimeisenä, jolloin niiden arvokin on jo ehtinyt laskea), velattomilta velallisille ja taloutensa hyvin hoitaneilta taloutensa huonosti hoitaneille. Setelirahoitus kannustaa poliitikkoja tuhlaamaan (koska uutta rahaa voi aina "taikoa" painokoneella) ja kansalaisia velkaantumaan (koska inflaatio pienentää velkapääomaa).

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jouko Piho, #25, sanopa muuta! Sitä hartaasti toivon.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Luin kommentteja tiettyyn rajaan asti, Hero of Today näyttää olevan kartalla, mutta suosittelisin erään kirjan lukemista. Margaret Atwood : Velka ja vaurauden varjopuoli ( toivottavasti muistin nyt nimen oikein).

Vastasin tässä jo eräälle kokkarille joka hömpötti ylivelkaituneisuudesta. Ehkä eräät täällä muistavat kun kirjoitin kirjoituk(sia), mitä on velkaantuneen elämä, ja kulut kasvavat yli sataprosenttiseksi, olematta korkoja.

Niitähän ei tarvitse maksaa takaisin. Tämä velkakuvio ei tule luomaan mitään muuta kuin sodan. Vanhanaikaisesti velkapaperit poltetaan, tai muuten vaan maa ryöstetään, kuten täällä suomessakin on haaveiltu kreikan saaristosta. Vittu, kenellä on lääkkeet ottamatta.

Velkaa kun ei oikeasti tarvi maksaa takaisin, paitsi, jos haluat säilyttää luottosi, silloin sinun tarvii miettiä kenelle sen maksat. Ja maksatko vain pääoman, vai halutaanko jopa korkoa.

Korkoa, hävytön paskiainen. Vittu, mä annan sulle 5% pääomasta tai et saa mitään.

Kuka ottaa taatakseen, ottaa maksaakseen.

Tämä tilanne vain kertoo siitä, että nykyiset poliittiset päättäjät eivät tiedä mitään näin proletariaarisesti sanottuna kansan elämästä, ei siis Tapanin Kansan elämästä.

Mutta taitaa olla suunniteltu juttu, ja asianajajilla on taivaspaikka pedattuna, ja tulevaisuus turvattuna aitojen takana.

Mikäs tässä minulla, tuulen pyyhkimä perse, ja ammattitaitoa tehdä ja suorittaa useampaakin ammattia, kielitaitoa, ja ei todellakaan velkaa, jolla en voisi pyyhkiä persettäni.

Mutta suku ja perhe asuu suomessa. Vittu. Ruotsiinkin voi pakolaiseksi mennä.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Ai niin, onneksi olkoon Riikka suorituneisuudestasi listalle.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Korhonen, onko nyt kysy finassi-inflaatiosta, vaikko palkkainflaatiosta?

Niin järkevä mies kun nyt oletkin. Uskon, että osaat vastata minulle syvällisesti, ja kumpi näistä luo deflaatiota.

Kröhöm, kengät, hyvät, ennen 120 eurokeisarin rahaa maksoi juuri nyt 69 keisarin rahaa. Aika reippaaseen inflaatioon on mielestäni varaaa. Mutta kestääkö velallisen yövaltion kannattajan perse deflaatiota minkä se tuo tullessaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sami Haapavaara (kommentti 30): "Korhonen, onko nyt kysy finassi-inflaatiosta, vaikko palkkainflaatiosta?"

Kyse on rahan arvon laskemisesta, eli siis ilmeisesti tuosta "finanssi-inflaatiosta" (tuntematon termi minulle).

"Kröhöm, kengät, hyvät, ennen 120 eurokeisarin rahaa maksoi juuri nyt 69 keisarin rahaa. Aika reippaaseen inflaatioon on mielestäni varaaa."

Mitä tarkoitat? Siis, milloin kengät maksoivat 120 eur ja milloin 69 eur? Inflaatiossahan siis kaikkien tuotteiden hinta nousee, koska käytettävän valuutan arvo laskee.

"Mutta kestääkö velallisen yövaltion kannattajan perse deflaatiota minkä se tuo tullessaan."

Kuka tässä velallista yövaltiota kannattaa? Valtioiden tulisi olla aina velattomia, koska valtion velka on ainoastaan tulevaisuuteen siirrettyä verotusta, eikä ainakaan minusta ole oikein tehdä päätöksiä tulevien sukupolvien rahankäytöstä.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Eli palkka-ja finassi-inflaatio ei ole tuttuja sinulle?

Velasta olen samaa mieltä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sami Haapavaara (kommentti 32): "Eli palkka-ja finassi-inflaatio ei ole tuttuja sinulle?"

Eivät ainakaan nuo termit. Palkkainflaation arvelin tarkoittavan palkkojen pienentymistä ja finanssi-inflaation tulkitsin tarkoittavan rahan arvon laskua eli siis inflaatiota.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Kumpaa nyt luulisit rahakoneen käynnistymisen luovan, ja kumpaa normaalin SAK satraapin ahneuden, ja mitä se tekee kansantaloudelle?

Tilanteessa jossa kuluttajan kengät on oikeastaan halventuneet reiluun puoleen, koska kenkiä ei tehdä enää omalla talousalueella, ja luuletko kohta enää niitäkään kenkiä ostettavan?

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Tosin aikoinaan velan on hoitanut ihan se sukupolvi joka on sen luonut, ennen ihailemaasi itävaltalaista sukupolvea, joka ei koskaan yövartiovaltiossa velkojaan maksa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sami Haapavaara (kommentti 34): "Kumpaa nyt luulisit rahakoneen käynnistymisen luovan, ja kumpaa normaalin SAK satraapin ahneuden, ja mitä se tekee kansantaloudelle?"

Rahanpainokone ainakin luo inflaatiota. SAK ei (onneksi) yksin päätä asioista eikä varsinkaan rahapolitiikasta, joten sen en nyt näe suoraan kuuluvan tähän raha-asiaan.

"Tosin aikoinaan velan on hoitanut ihan se sukupolvi joka on sen luonut,"

Ei ainakaan kokonaan, sillä kansantaloudessa sukupolvet eivät vaihdu kerralla, kuten maatilalla, vaan joka vuosi tulee markkinoille uusi täysi-ikäinen sukupolvi, joka ei ollut äänioikeutettu velkaa otettaessa, eikä siis voinut mitenkään vaikuttaa päätöksiin, mutta joutuu kuitenkin sitä velkaa maksamaan.

"ennen ihailemaasi itävaltalaista sukupolvea, joka ei koskaan yövartiovaltiossa velkojaan maksa."

Yövartiovaltion ei tarvitse ottaa velkaa, eivätkä itävaltalaiset taloustieteilijät tietääkseni kehota valtioita velkaantumaan.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Sinäpä olet kova keskustelija. Perustelut ovat vakuuttavia. Eli vieläkään ei irtoa tajunta palkka- ja finanssi-inflaatioon. Saati sen merkityksestä taloudelle. On meillä shokkiteoria-kriitikko.

No, on parempi olla opetettu, kuin oppinut. Tosin, toivon, että minäkin olen vain opetettu, koska oppineisuus tulee ihan pian. Sinullekkin, jos sitä oikein hartaasti toivot, ja miksi et, uskovaiset on ihania, suloisen lutuisia. Kuten Lenin. Samaa pataa on yövartijat.

Taivas putoaa, eiks vaan, otetaan lainaa. Syömävelka on hyvä hoitaa velalla. Niin Jyväskylässä, kuin IMFssä. Jossa osataan periä korkoa. Ilman asevoimia kuitenkin.

Hyvä sumutus on sanoa, että ei me velkaa. No ei tietenkään, orjia vaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sami Haapavaara (kommentti 37): "Sinäpä olet kova keskustelija. Perustelut ovat vakuuttavia. Eli vieläkään ei irtoa tajunta palkka- ja finanssi-inflaatioon."

Eli eikö se siis mennyt niin, että "palkkainflaatiolla" tarkoitit palkkojen laskua ja "finanssi-inflaatiolla" (Google ei löytänyt tuolla termillä yhtään osumaa) rahan arvon laskua, eli inflaatiota?

"Syömävelka on hyvä hoitaa velalla. Niin Jyväskylässä, kuin IMFssä."

Ei ole, ei kummassakaan.

"Hyvä sumutus on sanoa, että ei me velkaa. No ei tietenkään, orjia vaan."

Orjia?

Sami Haapavaara (nimimerkki)

No, jos et osaa päätellä termejä ilman googlea, en voi auttaa sinua. Sinähän olet talouspoliittinen ajattelija?

Mitähän voisivat tarkoittaa, lopputulos on sama, mutta kumpi pahempi? Ja mihin luulet johtavan? Ei ehkä sinne minne kuvittelet.

Orjia, kyllä, aikoinaan aatetoverisi ajoivat suomalaisia proletariaatin etujoukoksi. Tosin, nykyisin orjat kutsuvat itseään varmaan herroiksi.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Eihän palkat hyvä mies laske, vaan ostovoima. Palkat ovat samat. Tai jollei zimbabvemaisesti suuremmat.

HeroOfTheDay (nimimerkki)

Sivuhuutelua vähän väliin...

Palkkainflaatio eli palkkoja korotetaan, jolloin kotimaisten hyödykkeiden hinta nousee (viiveellä palkannostoon). Tällöin on mm. helpompi maksaa velkojaan pois, kun palkka "syö" korkoja.

Finanssi-inflaatio eli keskuspankki painaa rahaa. Samalla valuutan arvo vastaavasti heikkenee, eli ulkomaiset tuotteet maksaa enemmän. Samalla kysyntä ulkomailta vientituotteisiin kasvaa niiden heille halventuessa. Tässä vaihtoehdossa on vellallinen helvetin esikartanossa.

Ja sitä voinee veikkailla tuleeko tälläisessä tilanteessa kuin nyt ensi vaiko viimeksimainittu.

Halu valtaan...

Ja sitten päivän musiikkiannokseen äänilevytaiteilija Marilyn Manson esittää kipaleen: Antichrist Superstar .

Sami Haapavaara (nimimerkki)
Teukka (nimimerkki)

Tunnustusta pitää antaa jos asiaa puhuu katsomatta mitä puoluetta edustaa kuten Uskiksen tapauksessa, mutta jokaisen kansanedustajan olisi pitänyt huomata pelinhenki jo aikaisemmin eikä vasta nyt. Myöhäistä alkaa pesesemään käsiä kun paskat on jo housuissa. Jos eivät tosiaankaan ole aikaisemmin huomanneet missä mennään niin ovat istuneet väärässä talossa!

Teukka (nimimerkki)

Ainakin enemmän kuin yhden kauden istuneet "nukkuneet" kansanedustajat ovat vastuussa nykymenosta!

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Hero of today = uusis? No niin, jääkiekon jälkeen ei ole syyttä tulla nettiin keskustelmaan. Aamupalan paikka, jos vaikka aivot menisi nukkumaan.

Ei ne kaikki kepulaiset vanhasesta ja korhosesta ole, vaikka hyvin moni. Monta mätämunaa kuuluu jokaiseen puolueeseen, mutta eivät perkele kehtaa sitä julkisesti tunnustaa, että ajattelevat ihan itse.

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

Loistava puheenvuoro!

Henry Bjorklid

Laittakaa tämä Musta Lista Facebooking, kommenttienne lopuksi silloin kun kommentinne koskee rahaa tms.:

http://www.harmaasusi.com/mustalista.html

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

HeroOfTheDay (kommentti 41): "Palkkainflaatio eli palkkoja korotetaan, jolloin kotimaisten hyödykkeiden hinta nousee (viiveellä palkannostoon)."

Ahaa, OK, eli "palkkainflaatio" = palkkojen korotus. Se ei siis ole inflaatiota lainkaan, paitsi ehkä puhekielessä ja kyseisen valtion rajojen sisällä johtuen tuosta kotimaisten tuotteiden hintojen noususta. Taloustieteellisenä terminä inflaatio = rahan arvon aleneminen johtuu ainoastaan siitä, että rahan määrä markkinoilla kasvaa, jolloin yksittäisen valuuttayksikön ostovoima pienenee. Palkka"inflaatiossa" markkinoille ei tule uutta rahaa, vaan siellä jo olevaa rahaa ainoastaan jaetaan uudelleen.

"Finanssi-inflaatio eli keskuspankki painaa rahaa. Samalla valuutan arvo vastaavasti heikkenee, eli ulkomaiset tuotteet maksaa enemmän."

Ja tämä "finanssi-inflaatio" on siis lyhyemmin inflaatio.

eemeli (nimimerkki)

"Taloustieteellisenä terminä inflaatio = rahan arvon aleneminen johtuu ainoastaan siitä, että rahan määrä markkinoilla kasvaa, jolloin yksittäisen valuuttayksikön ostovoima pienenee."

Tuohan on se iänikuinen matra johon markkina-uskonnon papit, ekonomistit, opetetaan äidinmaidosta alkaen. Vaikka todellisuus, taloushistoriaa empiirisesti tutkittaessa, on päinvastainen. Virhe tehdään siinä, että raha ei ole yhtäkuin "demand" (supply and demand yhtälössä), vaan tavallaan virtuaalinen merkintäntä supplylle. Edelleen historia todistaa, että kun uusi raha käytetään luomaan uuta tuotantoa ja palveluja, inflaatiota ei tapahdu.

Voit tutkia interneteistä vaikka "china mircalea", joka on viimeisin todiste ettei lisäraha automaatisesti aiheuta inflaatiota.

Toimituksen poiminnat