KissanKulmasta

House of Games, Viro

Päästetäänpä virolainen säveltäjä-sanoittaja ja laulaja Erik Meremaa ääneen US:n blogimaailmaan. Näkemyksiä pikku-nashikoista ja elämästä Virossa Maailmanpolitiikan arkipäivää-osiossa. 

HOUSE OF GAMES - ERINOMAINEN VIENTITUOTE

Piskuinen, tuhatjärvinen Viron Tasavalta (viroksi Eesti Vabariik) eli Viro sijaitsee Itämeren itärannalla, vain 85 km Helsingistä Suomenlahden toisella puolella.
Maa-alaltaan Viro on noin Itä-Suomen läänin kokoinen.
Viron asukasluku on 1 332 893, joista noin 400 000 asuu pääkaupungissa Tallinnassa.

Viron paras vientituote, 25.4 Heinäveden HeiRockissa esiintyvä House of Games on kiertänyt maailmaa sellaisten bändien kuin Paradise Lost, Skunk Anansie, JethroTull, Faith no More, WASP sekä The Rasmus kanssa.

House of Gamesin laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Erik Meremaa kertoo "Se tässä nyt on kummallista – että virolaiset eivät tunne Baltian maidenkansojen kanssa sukulais-tunnetta vaikka meitä sitoo hyvin samalainen lähimenneisyys. Mutta suomalaiset ovat virolaisille kun veljeskansa. Voi tuntua että nyt puhutaan vaan kohteliaasti – mutta me emme pääse siitä että me tunnemme näin. Sen vuoksi voimme aina sanoa että suomalaiset voivat tuntea itsensä aina tervetulleeksi Eestiin!"

Komearaamisen ja -äänisen Erikin mahtava suomenkielentaito ällistyttää minut. Päätän heti olla korjaamatta "grammaria" ja editoimatta Erikin vastauksia.
 
HoG levytti vuoden 2008 kevätpuolella USAssa maailmankuulun tuottajan Kevin "Caveman" Shirleyn studiolla. Shirley on tuottanut mm. sellaisia bändejä
kuin Aerosmith, Dream Theater, HIM, Iron Maiden ja Rush. Samalla HOG teki "minikiertueen" New Yorkissa soittaen tuolloin sellaisilla legendaarisilla klubeilla kuin CBGB, Don Hill´s ja Knitting Factory.
 
Miltä kotimaa näyttää ulkomaan kiertueen jälkeen? Huomaako helpommin hyvät asiat ja epäkohdat, onko vaikea sopeutua arkeen
?
 – Ulkomailta tullessa tuntuu Eesti hyvin pieneltä. Hyvät ja huonot puolet tulevat paremmin esille. Mutta kaikkeen tottuu nopeasti. Ja kotimaa on kuitenkin kotimaa. Juuret ovat siellä, miettii Erik.
 
 
HOG ei ole mikään "pelkkä teinityttöjen bändi", vaikka Erikin lauluäänellä ja ulkonäöllä epäilemättä pystyykin lumoamaan sloggeihin suonsilmän. HOG on erinomaisesti soitettua melodista rockia, vahvasti ja tunteella vedettyä. Jos pidät Faith no Moresta, Mr Bunglesta tai John Sykesin tyylikkäistä sooloista, todennäköisesti pidät myös HOGista.
Tarttuvat melodiat, voimakkaat mutta herkällä otteella soitetut kitarat, tukeva rytmipohja sekä Erik Meremaan miellyttävä (enkä tarkoita vähätellä!) ja taipuisa ääni ovat yhdistelmä, joka bändin vahvan lavapresenssin kera saavat konkarinkin syttymään.
Erik antaa tunnustusta managerille – Managerinosuus bändin menestymisen eteen on hyvin iso. Isompi kun basistin osuus, nauraa Erik. Voi sanoa, että ilman manageria ei olekaan bändiä. Koska manageri tekee kaiken työn mikä jää treenikämpän ulkopuolelle.

Nykyinen kokoonpano on Mart Veski, basso; Ian Mikael Kirss, rummut; Erkki Reimann, kitarat sekä Erik Meremaa, laulu.
 
Mistä haaveilet?
Erik : – Tässä tulevat väkisin mieleen missi-kisojen osallistujien evergreen-sanat "Toivon että olisi rauha ja että kaikki ihmiset olisivat ystävällisiä toisiaan kohtaan“. Välillä tuntuu, että ne ovat kultaisia sanoja. Itseni kohdalla haluaisin, että saisin elämäni loppuun saakka tehdä musiikkia.

Minä voisin kuunnella...

 

MAAILMANPOLITIIKAN ARKIPÄIVÄÄ
 
HeiRock2009 pääesiintyjän House of Gamesin hurmaava laulaja Erik Meremaa  valotti pyynnöstä hieman virolaisten näkemyksiä  Pronssisoturijupakkaan ja Nashinuoriin, jotka ovat saaneet Suomen eri medioissa paljon huomiota, sekä muihin ajankohtaisista aiheista kuten maailmanlaajuisesta lamasta.
- Onko lama kärjistänyt ristiriitoja Viron venäläisten ja virolaisten väleissä, senkö haluat tietää? En usko, lama ei ole syy sellaisessa kysymyksessä. Vironvenäläiset ymmärtävät yhä enemmän – varsinkin nuoret - että vironkieltä tulee osata, toteaa Erik. On tietysti sellaisia vironvenäläisiä, jotka tähän saakka ajattelevat vanhaan malliin ja puhuvat, että niitä diskriminoidaan sen vuoksi, että heidän Virossa asuvina täytyy puhua Viron valtion kieltä. Ja mua ihmestyttä se, että osa vanhemmista vironvenäläisistä ajattelee tähän saakka, että heidän presidentti on Venäjän presidentti.
- En voi kuvitella mielessäni tilannetta – jos Suomessa asuvat jotkut ihmiset sanoisivat, että heitä diskriminoitaan sillä perusteella, että he eivät puhu Suomen virallista kieltä. Kaiken lisäksi antavat tietää, että niille on
todellinen presidentti esimerkiksi Venäjän presidentti – ei siis Suomen presidentti.
Baltian maiden pankkisektori on pääasiassa ulkomaisten pankkien omistuksessa. Näkyykö tämä riippuvaisuus rahaliikenteen sujumisen suhteen sisä- ja talouspolitiikassa?
– Tähän saakka on kaikki ollut hyvin. Se on itseasiassa hyvä juttu, että ulkomaiset pankit Baltiassa ovat vahvat Ruotsin ja Suomen pankit, joiden takuut antavat ihmisille (myös psykologisen) takuun. Se on sääli, että ulkomaan media kirjoittaa niin kuin Latvian ja Viron taloudellinen ja myös pankkien tila olisi sama molemmissa valtiossa. Se ei ole niin suinkaan,
toteaa Erik.

Suomen mediat ovat täynnä lama-uutisia. Miten globaali talouskriisi näkyy kevyestä teollisuudesta ja matkailusta elävässä maassa?
Erik miettii – Lama tietysti vaikuttaa kaikkia meitä – myös teollisuuteen ja matkailuun. Kaikkien täytyy ajatella ekonomisesti. Enää ei osteta noin vaan tavaroita – ostosbuumien aika on ohi. Rajut Alet ovat tällähetkellä „in“. Työttömyys on kasvanut ja ihmiset – ja myös firmat – kaikki katsovat omia budjetteja mahdollisimman kriittisesti.
Jos puhutaan matkailusta Viroon – niin se ei ole vähentynyt. Voi olla että ns. vodka-turismi on vähentynyt.

 

SEX, DRUGS & ROCK ´N´ROLL
Sex, drugs & rock ´n´roll-asenne on yleinen käsitys rockin sisimmästä olemuksesta. Virossa on Ukrainan jälkeen Euroopan suurin määrä HIV-positiivisia, 1,1% aikuisväestöstä. Luuletko sen johtuvan tietämättömyydestä, köyhyydestä, pelurin asenteesta elämään, kohtalon uskosta vai kaikista näistä? Miten HIVin leviäminen Virossa on vaikuttanut omaan ajatusmaailmaanne ja/tai käytökseenne?
– 90% HIV-positiivisista asuu Itä-Virossa ja Tallinnassa - ja enemmistö niistä ovat venäläisiä. En usko että siiheen vaikuttaa sex-drugs & rock`n`roll, tuumii Erik. Voi olla että se johtuu köyhyydestä, tietämättömyydestä ja huonosta itsetunnosta.
Erik päästää ironisen naurahduksen ja jatkaa -Eestilaisilla on vielä muodikasta kuolla sydänkohtauksiin ja alkoholiin.
- House Of Games on tuttu niiden kaikkien, sex & drugs & rock`n`rollin- kanssa. Ensimmäisestä on syntynyt lapsia ja drugs oli pitkään bändin kumppani. Sen tuloksena ovat olleet vakavat terveysongelmat. Nyt on ollut onneksi jo vuodet ainoastaan rock´n´rollin kanssa! Ja silloin-tällöin vähän (turvallista) seksiä. Eräs kappaleemme, Evil In Needle levyltämme Rise and Shine, päätyi myös Suomen Rock Against Drugs-organisaation kustantamalle compilation-albumille, kertoo Erik.

 

PERHE

Miten HOGin jäsenten perheet suhtautuvat pitkiin kiertueisiin?
 – Ongelmia on ollut. Sen vuoksi on myös tapahtunut bändistä eroamisia. Bändi kun sellainen on yleensä perhellisille jäsenille aina ongelmallista, koska se elämäntyyli erottaa ja ottaa aikaa. Perheille se on rankkaa, sanoo Erik. Tässä on varmasti kaksi puolta – jos ollaan reisuilla ja puuhaillaan musiikin kanssa - sitten se on kiva. Mutta se aika jonka olet lavalla on hyvin lyhyt verrattuna siihen aikaan kun olet hotelleissa tai on the road tuhansia kilometreja – silloin voi helposti tulla melankolinen tunnelma.
Voisitko, haluaisitko elää toisin?
– En saa elää toisin. Olen muusikko, Erik pohtii. Eläkeiässäkin olen lavalla. Olen varma, että silloin olen täysin kypsä muusikkona.
 

lisää House of Gamesista http://www.houseofgames.org/

HEIROCK 2009 la 25.4 klo 15-

Heinäveden Monitoimitalo, Kenttätie 1  79700 Heinävesi

mukana mm. Wantoon Blood, Syksy, the Puzzle, DeepLaid, Maggoth, Broken Inside

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

konsta (nimimerkki)

Kiitos-enpä tiennyt mitään koko bändistä,,tervejärkisiltä vaikuttavat!

RS: hyvin tervejärkisiä! Minua on pitkään harmittanut, että Viron asioista ja virolaisista kirjoitetaan ulkopuolelta, vaivautumatta kysymään heiltä itseltään miten he kokevat asiat. Uskon, että useimmat virolaiset, varsinkin nuoremmat, suhtautuvat venäläisiin ihmisiin järkevästi. Vaikka olisivat mitä mieltä tahansa Venäjän valtion johdosta.

Onhan meilläkin suomenruotsalaiset :D

Toimituksen poiminnat