KissanKulmasta

Pääsemisen passio

1. näytös

1.kohtaus

 lavastus: pieni, matala huone jossa kaksi miestä juo arabialaista kahvia pienistä mokkakupeista. Ikkunasta paistaa räikeä, kova auringonvalo luoden varjoja nurkkiin. Miehet, Jeesus Kristus ja Juudas, keskustelevat.

 

Juudas: - Kuule Jeesus, ootko nyt ihan varma tästä jutusta? Siis en mä sano, ettei mun konsulttifirma pysty tätä hoitamaan mutta...

Jeesus: - Rahastako sä oot huolissas vai mistä? Jos kaikki menee, niin kuin olen kaavaillut, meistä tulee maailmanhistorian kuuluisimmat henkilöt. Rahalla ei oo väliä.

Juudas: - Ei kun mä siis olen vaan sitä mieltä että jotain juttuja ei pitäis mennä ronkkimaan. Ja muutenkin mua epäilyttää tän sun schemen moraali.

Jeesus: - Onko konsulteilla moraali? Mä oon todella yllättynyt Juudas sun nihkeästä asenteesta. Meitsi tarjoo sulle elämäs operaatiota ja sä alat mamoileen.

Juudas: - Sähän se tietty asiakas olet. Sitä saa, mitä tilaa. Mä oon nyt jokatapauksessa  kertonut sulle, ettei tää ole kaikkien aikojen paras idis. Imagokonsulttina olen ehdottanut sulle vaihtoehtoja mutta sä vaan pidät kiinni tästä omasta ajatuksestasi. Joka, mä toistan, on mun mielestä vastuuton ja vaarallinenkin.

Jeesus: - Älä säkätä vaan pane toimeksi!

Juudas: -Ok ok. Ihan mitä haluat. Panen pojat töihin.

 

2. kohtaus

lavastus: pieni matala huone. Pitkän pöydän ääreen on kokoontunut kaksitoista miestä. Juudas puhuu.

 

Juudas: - No niin, tuliko jokaiselle nyt tehtävät selviksi? Jos on jotain kysyttävää, niin tehkää se nyt. Kun toiminta alkaa, ei enää ole aikaa kuin pikaisiin palavereihin.

Pietari: - Siis tietty asiakas on aina oikeassa, mutta mä en tajua siltikään mikä tän koko homman pointti on? Mitä Jeesus niinku ajaa takaa?

Tuomas: -Muakin epäilyttää. Sun strategia on hyvä, ei siinä mitään, ja kaavaillut mainostempaukset on tosi ok mutt silti...

Juudas: -Se ei kuulu meille. Asiakas saa mitä tilaa eikä laittomuuksiin mennä. Meidän homma on vaan luoda imago, laatia kampanja ja toteuttaa se.

Tuomas: -Mulla ei silti ole hyvä fiilis tästä jutusta. Profeettojahan täällä on pilvin pimein, ei siinä mitään, yks lisää menis mutta että jumalan poika...eikö se oo sustakin vähän noin niinku über?

Juudas: -Mä olen hyväksynyt tän toimeksiannon. Tää on iso juttu ja saa monet pois tolaltaan mutt mä uskon ett me onnistutaan hyvin tässä kampanjassa. Eikö teitä muka houkuta duunata jotain tällasta ihan uskomatonta? Plus miettikää ketkä kaikki, sen jälkeen kun on vedetty tää kampanja läpi onnistuneesti, haluu meidän palveluksia?

Pietari: -No joo. Nyt kun esität asian noin...

Tuomas: - Okei, mä oon messissä!

Juudas: -Eikun hommiin sitten! Onnistuuko?

muut: -Tietenkin!

 

3. kohtaus

lavastus: pieni, matala huone. Kaksitoista miestä on kokoontunut palaveriin.

 

Pietari: - Me ollaan nyt levitetty joka karavaaniseraljissa, temppelin eteisessä ja härkätorilla tarinaa Jeesuksen työväenluokkaisesta syntyperästä sekä siitä että se on au-lapsi. Kosketus asiakasrajapinnassa on ollut myönteinen.

Juudas: - Hienoa! Julisteetkin on valmiina.

(tarkastelevat papyruskääröjä)

Pietari: -Eikö tuo "Työväen Senaattori" ole susta vähän liikaa?

Tuomas: - Musta se on hyvä! Jos me meinataan saada J.K imperiumin parlamenttiin niin toi toimii. Suurin osa äänestäjiä on kuitenki työväkeä ja kauppiaita. Onneks J.K on komea! Se auttaa paljon. Välittömällä vaalitavalla on etunsa.

Juudas: -Vaiheessa II levitetään näitä papyruksia, joissa J.K:ta tituleerataan jumalan pojaksi. Jerusalemin Sanomat kieltäytyi ottamasta tätä mainosta, mutta se nyt oli ennalta arvattavissa. Temppeliherroilla on omat ehdokkaansa.

Pietari: -Joo joo...Herodes, Sakkeus ja tää...tää...no, sano nyt mikä sen nimi oli!

Tuomas: -Kampanja etenee hyvin. Roomalaisetkin on jo J.K-tietoisia.

Juudas: -Okei pojat. Sitten vaan jatketaan!

 

4. kohtaus

lavastus: pieni, muurien ympäröimä puutarha Palestiinassa. Kaksi miestä, Jeesus Kristus ja Juudas juovat arabialaista kahvia ja keskustelevat.

 

Juudas: - Mua pelottaa. Pojat ei tiedä mitään muuta kuin pintaa. On tosi yksinäinen olo.

Jeesus: -Juudas, ystäväni. On ihan luonnollista, että pelkäät. Sinut kirotaan. Sinua kirotaan vuosituhansien ajan tuhansilla suilla eikä kukaan puolusta sinua, ei sano että Juudas oli ainoa joka oli salaisuudesta perillä. Ei sano, että Juudas rakasti minua niin, että teki mitä pyysin, vastoin omaa luontoaan ja ymmärrystään.

Juudas: -Miksi sinä haluat tehdä tämän? Eikö ole muuta tapaa?

Jeesus: - Sinä nouset muiden yläpuolelle. Sillä sinä uhraat miehen, joka verhoaa minua.

Juudas: - Jeesus! Rakastan sinua. Teen mitä pyydät. Mutta säästä minut noilta mystikkohöpinöiltä!

Jeesus: - Ole siunattu, ystäväni Juudas.

Juudas: - Lopeta jo. Kuolemaan menevä tervehtii sinua.

Jeesus nousee ja lähtee puutarhasta. Juudas jää yksin, painaa pään käsiinsä ja mutisee - Miten helvetissä tässä näin kävi?!

 

5. kohtaus

lavastus: pieni, muurien ympäröimä puutarha. Yksitoista miestä on kokoontunut ja puhuu kiihtyneesti

 

Pietari: - Se on hullu! Jeesus on hullu! Tää koko kampanja menee aivan munille!

Tuomas: - En haluaisi muistuttaa mutt mähän sanoin...jätkä kulkee tuolla puhumassa mystisiä ja sekoilee. Otsikoita on saatu mutta ei jumalauta halutunlaisia! Ja nyt se on hankkinut itsensä pidätetyksi!

Juudas: - Rauhoittukaa! Minä kannan operatiivisen vastuun. Ei ole aihetta paniikkiin. Saatte palkkionne temppelin rahastosta aivan normaalisti, ne on jo talletettu tileillenne. Jatkan yksin. Miehen on tehtävä, se mikä miehen on tehtävä.

Pietari: - Mulle sopii. En vittu ala kaikkien sekopäiden kanssa hääräämään. Likaiset pyhimykset ja muut profeetat on nekin hankalia asiakkaita mutta tää Jeesus kyllä menee ohi ihan koko possen!

Tuomas: - Mä lähden temppelin rahastoon. Haluan tarkistaa että palkkio on laskettu oikein.

Pietari: - Mä lähden messiin.

Juudas: - Palkkio on aivan oikein: tehdyt tunnit plus lomakorvaus miinus keisarille se mikä keisarille kuuluu ja lahjus temppelille. Mutt senkun vaan menette tarkistamaan. Te muut, rahat on tilillä eikä tarvi tulla töihin. Kiitos arvokkaasta panoksestanne.

Pietari: - Annatsä meille sandaalia takalistoon vai?

Juudas: - Tästä kampanjasta kyllä.

Simeon ryntää sisään vuotakääröä heilutellen, huutaa: - Hei kundit, Muurikadun pörssi noteeraa meidän osakkeet 2 p. eilistä korkeammalle!

Pietari: - Mitä? Näytä!

Tuomas: - Ihanko totta?

Simeon: - Ja huhutaan, että Temppeli on palkannut BoomBoomin tekemään vastakampanjaa!

Tuomas: - Ihanko totta?

Pietari: - Eikö ne sukunuijat tiedä, että BoomBoom on meidän tytäryhtiö? Hehee...hyvä juttu. Tästä voi sittenkin tulla vielä jotain Isoa!

Tuomas (myhäillen): - Rahan tuloa ei voi estää...täältä tullaan elämä!

Pietari, Tuomas ja muut lähtevät kiihtyneesti keskustellen. Juudas jää yksin.

 

Juudas (monimielisesti naurahtaen) : - Jeesus sanoikin, että Pietari kieltää hänet heti kun tulee vaikeuksia.  Voi Jeesus Jeesus, miksi juuri minä!

 

6. kohtaus

lavastus: pieni, muurien ympäröimä puutarha. Kuu raapiutuu puiden oksiin.

 

Juudas: - Tämä köysi. Tämä karkea köysi on pelastusköyteni. Se on toivo. Se on tie. Se on elämä. Halpa, karkea, monisäikeinen. Oletko köyden toisessa päässä Jeesus? Sinä lupasit. Sinä lupasit! 

 

                                          *****LOPPU******

                                          tai

                                         *****ALKU*******

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Lars-Erik Wilskman (nimimerkki)

Sinulla on kirjoittamisen lahja.

RS: Kiitän ja kumarran. Epäilenpä silti, mahtanevatko kaikki olla samaa mieltä. Tai arvelevat, että käytän lahjaa väärin.

Harmaasusi (nimimerkki)

Hieno juttu!

RS: Kiitos

töykky (nimimerkki)

Olet ihana!

RS: Voi hyvänen aika! Kiitos paljon.

Anteeksi että olen nimetön (nimimerkki)

Käytät kirjoittajanlahjaasi ihan oikein. Kerrassaan upee juttu! Hykerryttävä!

RS: no jopas! Hykerryttävä oli yksi asioista, joita tavoittelin. Se, että mahan pohjassa kutittaa kun oivaltaa että näinkin voi olla. Ja sitten alkaa miettiä, mitä muuta on tapahtunut itsekullekin (= samaan aikaan toisaalla).  :)

Dr. Scmidt (nimimerkki)

Onko Sartren näytelmä Veriset kädet tuttu?

Sinulla on lahjoja, jatka!

RS: Sartren näytelmä ei ole tuttu. Vielä. Ei tainnut kuulua ohjelmistoon silloin, ainakaan niissä teattereissa, kun lapsena vietin aikaa katsellen isääni näyttämöllä kulissien takaa. Oikeastaan olin niin pieni, että puvustamon varusteet kiinnostivat eniten :) Ja siellä oli muitakin lapsia kenen kanssa leikkiä.

Käyttäjän seppovaisanen kuva
Seppo Väisänen

Poskettoman hieno tarina.

Taustalla soi viimevuotinen "Juudas evankeliumi"
Ei ne kirjanoppineet dosentit sitä paremmin ymmärtäneet.

Vähän ehkä ylimodernisoitu.
Ei niillä kyllä bob-toimistoa ollut, pikemminkin päinvastoin!

Seppo Väisänen
Lauttasaari

RS: Ajattelin, että se pelaa kielenkäytön ja aiheen (perinnäisten sekä perimmäisten merkitysten) ristiriidalla. Sillä lailla sai kontrastia mainospuheeseen ja tunnepuheeseen.

Vakavista asioista ja tunteista ei voi puhua sävykkäästi nykyaikaisella "MäSä"llä. Vertautuessaan korrektimpaan puhetyyliin MäSä kertoo ajastamme, asioiden tärkeydestä ajassamme, viittaa tunteen syvyyteen (tai mataluuteen) ja ehdottaa lukijalle arvomaailman kyseenalaistamista.

Mainitsemasi ylimodernisointi on hyvä huomio. Se oli silti tarkoituksellista. Minusta tuntui kirjoittaessani että ylimodernisointi tuo mukaan komiikkaa. Vieläpä niin, että kokonaisuudessa on sitten satiirisia ja traagisia aspekteja.

Onpa mukavaa saada palautetta kirjallisesta työstä! Kiitos ihan kaikille.

Toimituksen poiminnat