KissanKulmasta

Mielikuvajohtamista

Sanat ovat ihmiselle kuin työkalut työkalupakissa. Mitä enemmän ihmisellä on sanoja käytössään, sitä helpompi hänen on ajatella. Tämä pätee niin konkreettisiin kuin abstrakteihin asioihin.

Ja tämän ovat myös vallanpitäjät aina tienneet. Suomessa on ollut aikanaan ylimystön ja virkakoneiston kielenä ruotsi, ja myöhemmin venäjä, joita hyvin harva alkuperäisväestön asukas, suomalainen, osasi. On vaikea hoitaa asioitaan kun ei ole sanoja. Sanatonta ihmistä on helpompi hallita. Siitä kertovat ilmaisut "Olen sanaton!" tai "Menin aivan sanattomaksi!". Molemmat kuvailevat (paitsi kenties syntymäpäiväsankarin, joka on saanut todella mieleisensä lahjan, kohdalla) avuttomuuden tunnetta. Ajattele hetki myös sanontaa "sitoa sanoilla".

Nykyään meillä on uuskieli, johon törmäämme päivittäin mediassa. Sanoja, joita emme ymmärrä ja/tai joilla on kaksoismerkityksiä. Nämä sanat myös muokkaavat käsityksiämme vallitsevasta asiaintilasta. Annan muutaman esimerkin: kehityskeskus, jota käytetään entisen sanan ´kaupunki´tilalla. Kehityskeskus antaa sanana ymmärtää, että kehitystä tapahtuu vain kaupungeissa. Se ei ole totta tosielämässä mutta mielikuvissamme se toiston kautta muuttuu todeksi. Mielikuvissamme elämme takapajulassa syrjään jääneinä vaikuttamisesta ja menetämme tulevaisuususkomme.

Entäpä ´työmarkkinavoimat´? Ennen puhuttiin työmarkkinoista, puhuttiin jostain mihin ihmiset olivat osallisina ja johon voi vaikuttaa. Nykyään se on työmarkkinavoimat. Tuo pieni voima-liite sanan perässä luo mielikuvia jostain itsemme ulkopuolella olevasta, johon emme voi vaikuttaa. Olemme mielikuvissamme markkinavoimien armoilla, avuttomina, uhreina. Ja siksi helpommin hallittavissa.

Miltä kuulostavat mielipiteen muokkaus, tahtotilan luominen, kehityskeskustelu, kannustaminen toivottuun suuntaan, ostohalun herättäminen, ajatusmallien ohjailu? Entinen samaa tarkoittava sana oli propaganda. Propaganda on ajatusmallin markkinointia. Sen ei tarvitse olla valhetta mutta tiettyjä piirteitä korostavaa se on aina.

Muutosvastarinta on taitavasti luotu uusi sana. Sillä voidaan syyllistää ihminen, jonka terve järki sanoo että tämä ei nyt ole oikein. Syyttämällä häntä muutosvastarinnasta saadaan hänet epäilemään itseään ja siksi helpommin hallittavaksi.

Näitä uusia sanoja, joilla todellisuuskuvaasi ja käsitystäsi omasta paikastasi siinä todellisuudessa muokataan, on todella paljon. Kun luet lehtiä, katselet televisiota tai kuuntelet radiota/poliitikkoa, ole tarkkana. Ja kuuntele sitten itseäsi. Luota omaan sisäiseen ääneesi. Ymmällään oleminen ja epävarmuuskin viestivät sinulle jotain todella tärkeää.

Tietyssä mielessä voi jopa yleistäen sanoa että politiikka ja rahatalous kärsivät ilmiöinä narsistisesta persoonallisuushäiriöstä, joka pyörii uhriensa voimavaroilla ja rahoilla. Älä suostu huijattavaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pavlovinkoira kuva
pavlovinkoira

Loistomatskua. Kiitos kun jaoit kanssamme.

Hanki käsiisi Rondo Venezianon musiikkia, luulen että saattaisit pitää siitä.

http://www.rondoveneziano.com/

Lempikappaleeni lienee Rialto.

Toimituksen poiminnat