KissanKulmasta

Vieraita Ukrainasta

- Pommitukset alkoivat kahden aikaan yöllä, täysin varoittamatta. Olin kotona ja heittäydyin asuntoni lattialle. Makasin siellä vuorokausia. Ikkuna särkyi ja lasia lensi sisälle. Sitten kun uskalsi taas liikkua, siirryin pommisuojaan ja asuin siellä viikon.

- Talomme viereen putosi pommi. Odota, näytän sinulle kuvia. Niissä olen tosin jo korjannut suurimman osan kaatunutta aitaa mutta shrapnellin sirpaleiden jälkiä näkyy silti. Nuo tuossa auton kyljessä olevat reiät ovat tulleet silloin kun se pommi putosi. Tuo pihapuu kärventyi silloin.

- Katsoin ikkunasta ja näin matalalla lentäviä lentokoneita. Ukrainan armeijan koneita. Kadulla makasi ihmisiä ja lentokoneet tulittivat heitä, ihan tavallisia ihmisiä jotka olivat menossa töihin tai ostoksille. Se oli pelottavaa.

- Tietenkin Maidanin aikana oli jo selvää, että jännitteitä on ja että jännitteet tulevat kasvamaan, mutta ei, vastaus kysymykseesi on ei, kukaan ei odottanut sisällissotaa.

- Emme edes ymmärrä mistä soditaan, miksi soditaan. Emme me, perheemme, naapurimme tai tuttavamme. Tämä on hallitusten juttuja. Ei meillä tavallisilla ihmisillä ollut mitään riitaa keskenämme, eikä ole vieläkään. Satoja vuosia on oltu enimmkseen sovussa keskenämme, ilman vihanpitoa, ja ollaan vieläkin. Hallitusten aiheuttama sota tämä on.

- Media puhuu vihamielisestä Venäjästä, "Russia the Aggressor" mainitaan lähes joka jutussa. Ei Ukrainassa mitään Venäjän vakinaista armeijaa ole, vapaaehtoisia ja palkkasotilaita kylläkin, monestakin eri maasta mutta ei Venäjän armeijaa. Yhtään Venäjän vakinaisen armeijan miestä ei ole saatu vangiksi tai edes nähty mutta silti heistä kirjoitetaan. Ei kannata uskoa mitään mitä lehdissä lukee, ei siellä eikä täällä. Tarkoitushakuista kerrontaa? Kyllä, juuri sitä.

- Se varmaan pitää paikkansa että Venäjä avustaa aselähetyksillä heitä, joita kutsutaan separatisteiksi, kapinallisiksi ja terroristeiksi. Ja amerikkalaiset Kiovan hallitusta. Mistä niillä muuten riittäisi aseita ja ammuksia. Ai Odessan ja Ukrainan mafiat? Varmaan nekin tuovat aseita, Euroopasta ja muualta.

- Olen vienyt perheeni turvaan Kiovaan. Kiovassa sota ei näy. Kukaan siellä ei ole edes kiinnostunut, he eivät halua edes puhua siitä. Sota ei ole vielä tullut heidän kynnykselleen. Sitten kun tulee, ehkä se alkaa kiinnostaa.

- Suomen mediako? Eivät ole halunneet puhua kanssamme Ukrainan tilanteesta. Ei kukaan, ei mistään lehdestä. Eikä muutkaan ole pahemmin kyselleet.

- Mummo ei suostu lähtemään Luganskista. Hän muistaa edellisen sodan, mutta ei halua lähteä. Hän on muuttanut talonsa kellariin, koska asuinkerroksissa ei enää voi asua.

- Minun perheeni siirtyi Krimille sukulaisten luo. Helpottaa tietää, että siellä he ovat suhteellisen turvassa.

- Jaa Krimin tilanne? No, se kansanäänestys järjestettiin äkkiä ja tulos oli selvä, vaikka sen laillisuus onkin kyseenalaistettu. Täytyy muistaa, että krimiläiset halusivat irti Ukrainasta jo 1990-luvun kansanäänestyksessä. Krimi on sellainen erikoistapaus. Voidaan sanoa, että Venäjä kaappasi Krimin laittomasti mutta oliko Venäjällä vaihtoehtoja? Jos Venäjä ei olisi tehnyt mitä teki, amerikkalaiset olisivat tunkeneet Krimille vaikka väkisin ja sitä taas ei kukaan halunnut.

- Krimiläisillähän menee nyt paremmin. Venäjä on nostanut palkkoja lähemmäs Venäjän tasoa, eläkkeet maksetaan ja nekin ovat nousseet. Työllisyys on lisääntynyt. Ukrainan hallitus sen sijaan lakkautti palkkojen ja eläkkeiden maksamisen. Opettajat ja valtion työntekijät jäivät meidän puolella ilman saataviaan, ei saatu edes sitä mikä oli jo tienattu. Ruokavalio on taas kuin opiskeluaikoina, puuroa ja perunaa.

- Työttömyyskortistoon ei kannata ilmoittautua. Ne [Kiovan hallitus] katsovat kortistosta asepalvelusikäisiä miehiä ja lähettävät rintamalle. Jotkut lähtevät ihan vapaaehtoisestikin: työttömyyskorvaus on viitisen euroa kuukaudessa, armeijassa saa - ainakin teoriassa - sadan euron kuukausipalkkaa. Paljon miehiä on paennut Krimille ja Venäjälle asevelvollisuutta pakoon: eivät halua tappaa kanssaihmisiään, joiden kanssa heillä ei ole mitään riitaa. Eivätkä halua itse kuolla. Ukrainan armeija on tehoton organisaatio, minkä takia tästä tulee varmaan pitkä sota.

- Jos Venäjän vakinainen armeija olisi hyökännyt Ukrainaan, sota olisi jo ohi. Niillä olisi mennyt pari päivää vallata Kiova ja se olisi ollut sitten siinä. Mitä? Olen samaa mieltä. Kuten sanot, Venäjän vakinainen armeija ei olisi jäänyt rajalle kahakoimaan vaan suunnannut suoraan neljään tai viiteen Ukrainan isoimpaan kaupunkiin ja ottanut ne haltuun. Ei siihen viikkoa kauempaa olisi kulunut, tuskin sitäkään.

- EU:n Ukrainalle antamat rahat on varastettu. [Kiova] sanoo varmaan EU:lle että ne on ammuttu ilmaan, kapinallisia taltutettaessa. Sanot, että EU ja [kansainvälinen valuuttarahasto] IMF eivät rahoita sotaa käyviä maita? Meille on sanottu, että avustusrahaa on tullut. Mutta ei niitä ole kansan hyvinvoinnin parantamiseen käytetty. Ne on varastettu. Niin kuin aina, ei ole mitään kontrollia. Ne rahat on jo Sveitsissä tai jossain piilossa.

- Moni uskoi, että EU toisi rauhaa ja demokratiaa Ukrainaan. Se usko on hiipunut.

- Ukrainan parlamentti on pilaa. Julmaa pilaa. Eivät ne vaalit olleet rehelliset vaalit. Presidentti on sekopää. Olemme muka sodassa Venäjän kanssa mutta presidentti Poroshenkon Venäjällä olevat tehtaat ovat edelleen toiminnassa ja raha liikkuu. Kummallinen sota sellainen jossa vihollismaaksi kutsuttu Venäjä ei ole takavarikoinut Ukrainan presidentin venäläisiä tehtaita eikä pannut esteitä tehtaiden toiminnalle!

- Ne Venäjän vastaiset talouspakotteet...ihan pelleilyä. Venäjään niillä ei ole vaikutusta - ellei nyt sitten taistelutahdon vahvistajana - mutta Ukrainan talous on romahtamassa. Ihanko totta? Siis että Suomi myös on kärsinyt talouspakotteista, ja että Yhdysvaltain kauppa Venäjän kanssa on normaalikäyrällä? Pelleilyä tosiaan.

- Mitä oikeutusta on sellaisella hallituksella joka ei pidä huolta omista kansalaisistaan? Joka käy sotaa omia kansalaisiaan vastaan. Ei mitään oikeutusta.

 

Kommentti:

Meilä oli tänä kesänä vieraita Ukrainasta, Luganskin seudulta. Tavallisia ihmisiä, erilaisten ammattien edustajia. Keskustelut, jotka olen tähän kirjannut ylös käytiin useamman viikon aikana monessa erässä. Keskusteluihin osallistui ukrainalaisten ja itseni lisäksi välillä muitakin suomalaisia. Olen antanut erään keskusteluihin osallistuneen suomalaisen lukea yllä olevan tekstin ennakolta varmistaakseni, että tekstisisältö vastaa hänenkin mielikuviaan keskustelujen sisällöstä.

Suojatakseni edes hieman ukrainalaisten vieraiden henkilöllisyyttä jätän nimeämättä henkilöt - vaikka en pidäkään "anonyymien lähteiden" käyttämisestä - samoin kuin erittelemättä täsmälleen kuka vieraista sanoi mitäkin. Sen sijaan olen yhdistänyt vieraiden puheet, sen mitä he jostain tietystä asiasta sanoivat yhdeksi puheenvuoroksi, osittain myös helpottaakseni usean viikon aikana käydyn keskustelun seuraamista.

Esitän vieraille heidän lähtöään edeltävänä päivänä, että kenties vastaus siihen miksi Ukrainassa soditaan, löytyy osittain Yhdysvaltain Aasian politiikasta; että Yhdysvallat pyrkii toiminnallaan heikentämään Venäjää ja estämään Kiinan nousua Yhdysvaltain kanssa kilpailevaksi mahtitekijäksi, ja että Kiina yhdessä Venäjän kanssa tämän tiedostaen toimii vastaan. Ajatus on selvästi uusi, mutta se herättää mielenkiintoa, sitä pidetään mahdollisena selityksenä sodalle, jonka syitä paikalliset eivät ymmärrä. Sodalle, jota tavalliset ukrainalaiset eivät ole halunneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Aion jatkaa yhteydenpitoa Ukrainan suuntaan, kenties pääsen käymäänkin siellä jossain vaiheessa.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Onko muuten Etyj nykyään osa tätä "Venäjän vastaista salaliittoa", kun sekin on vahvistanut jo Itä-Ukrainassa olevan Venäjän asevoimien sotilaita?

Olen kyllä huomannut innostukseksi epädemokraattisia ja autoritäärisiä valtioita kohtaan (mitä epädemokraattisempi ja mitä enemmän ihmisoikeuksia rikkova valtio, niin sitä vaaleanpunaisempien silmälasien läpi tulkitset mm. sen taloustilannetta ja kansainvälistä painoarvoa) ja tätä kautta tavallaan ymmärrän melkoisen epäkonventionaalisen käsityksesi kansainvälisestä politiikasta.

Silti tuntuu aika kaukaa haetulta ajatukselta, että USA jotenkin pyrkisi erityisesti sabotoimaan Venäjän "nousua". Miksi juuri Venäjän? Miksei esim. Brasilian tai Italian? Ovathan ne Venäjää merkittävämpiä talousmahteja ja kovempia kilpailijoita USA:lle. Venäjä taas kuitenkin sabotoi omaa talouttaa itse aika tehokkaasti autoritäärisellä hallinnolla, oikeusvaltion puuttumisella ja korruptiolla. Ei siihen oikeasti ulkopuolisia tarvita.

Ja vielä kummallisemmalta ajatuksella tuntuu tuo jonkinlainen Kiinan ja Venäjän "liitto" USA:aa vastaan. Kiina toki on maailmantalouden mahtipelaaja ja USA:nkin intressien painopiste on Tyynenmeren ympäristössä. Mutta, kun Kiinan merkittävimmät yhteistyökumppanit normaaleilla mittareilla ovat EU ja USA. Venäjän rooli Kiinan ulkomaankaupassa ja ulkopolitiikassa on kuitenkin aika marginaalinen. Lähinnä se käyttää Venäjän heikkoutta hyväkseen ja hankkii alehintaisia luonnonvaroja. Miten siitä saa jonkinlaisen liitosuhteen?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Valtteri Aaltonen,

* Teksti kertoo siitä, mitä Luganskin seudulla asuvat tavalliset ukrainalaiset jutellessamme kertoivat. Oma kommenttini on erotettu otsikon "kommentti" alle.
Tekstissä minun sanomiseni tunnistaa aloituksesta "Sanot että..."

* "...estämään Kiinan nousua Yhdysvaltain kanssa kilpailevaksi."

* Yhdysvallat eikä EU myy Kiinalle aseteknologiaa (ainakaan avoimesti). Venäjä myy. Venäjällä on vettä, energiaa ja elintarvikkeita joita Kiina tarvitsee.

Minun nähdäkseni Venäjä ja Kiina käyttävät toisiaan hyväkseen puolin jos toisin. Myös suojautuakseen itseään uhkaavilta tekijöiltä ja valtioilta.

EU ja Yhdysvallat ovat hiipuvia mahteja, Kiinaa toki kiinnostaa enemmän nousussa oleva Aasia - jossa se voi hankkia itselleen johtoaseman.

* Kaikin mokomin saat uskoa minun innostuneen epädemokraattisista ja autoritäärisistä instituutioista ja valtioista (kuten EU:sta, NATO:sta jne).

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Silti tuntuu aika kaukaa haetulta ajatukselta, että USA jotenkin pyrkisi erityisesti sabotoimaan Venäjän "nousua". Miksi juuri Venäjän?"

Se liittyy USAn geopoliittisiin tavoitteisiin Eurasian alueella. Niiden mukaan vain siltä alueelta on mahdollista nousta valtoja jotka kykenevät haastamaan USAn globaalina suurvaltana. Ja sellaisten "haastajien" nouseminen on pyrittävä ehkäisemään, omien "kansallisten intressien" nimissä. Kannattaa tustustua Wolfowizin doktriiniin, samoin Bushin. Myös uusin kansallisen turvallisuuden strategia kannattaa lukea..

Obaman aikana strategiset painopisteet on siirtyneet enemmän kohti Aasiaa, niin taloudellisesti kuin sotilaallisestikin. Kannattaa googlailla ja tutustua aiheeseen "Asia pivot"

Eurasian alueen hallinta on USA:lle suurin geopoliittinen palkinto, jota kovasti tavoittelevat. Lainaan tähän otteita Zbigniew Bzrezinskin geopoliitikan oppikirjasta.

Kirjassa nimetään strategisesti tärkeän "navat" (pivot), niitä ovat:
Etelä-Korea, Turkki, Azerbaijan, Iran, ja Ukraina. Näistä kolme ensimmäistä on tavalla tai toisella jo USAn liittolaisia, toiseksi viimeinen on sotilaallisen vaikuttamisen kohteena ja viimeisestä väännetään liittolaista parhaillaan..

Myös Japani on tietenkin tärkeä ja Japani pysyy helposti "ruodussa", kun pidetään yllä sotilastukikohtaa. Japaniin vaikutetaan myös olemalla läsnä Etelä-Koreassa. Molemmat edellä mainitut ovat vahvasti vaikuttimena Kiinaa kohtaan ja tietenkin myös Venäjää, koska Vladivostokin alue...

Nato nähdään välineenä sotilaalliseen läsnäoloon Euroopassa ja työkaluna Euroopan asioihin vakuttamisessa..

"But in the meantime, it is imperative that no Eurasian challenger emerges, capable of dominating Eurasia and thus of also challenging America. The formulation of a comprehensive and integrated Eurasian geostrategy is therefore the purpose of this book.”

"For America, the chief geopolitical prize is Eurasia."

"How America "manages" Eurasia is critical. Eurasia is the globe's largest continent and is geopolitically axial. A power that dominates Eurasia would control two of the world's three most advanced and economically productive regions."

"American hegemony involves the exercise of decisive influence but, unlike the empires of the past, not of direct control."

"NATO provides not only the main mechanism for the exercise of U.S.influence regarding European matters but the basis for the politically critical American military presence in Western Europe."

"Moreover, as America becomes an increasingly multi-cultural society, it may find it more difficult to fashion a consensus on foreign policy issues, except in the circumstance of a truly massive and widely perceived direct external threat."

Vasta julkaistu CEPA raportti kertoo, että USAn voimapolitiikka Itämeren alueella on tarkoitettu viestiksi Aasian kumppaneille ja tarkoituksena on pyrkiä estämään Aasian kumppaneita lähestymästä esimerkiksi Kiinaa puolustusyhteistyö kuvioissa.

"The central message of this report is that if the region’s security is not improved, NATO, the world’s most successful military alliance, could be revealed as powerless, perhaps without even a shot being fired. America’s role as the ultimate guarantor of European security would be over in a matter of hours

Such a humbling of America in Europe would have a huge and potentially catastrophic effect on security elsewhere. Allies such as Japan, Taiwan (Republic of China) and South Korea would find it hard to believe American security guarantees. They would be strongly tempted to either make their own arrangements with the authorities in Beijing.."

Yhtenä esimerkkinä uutinen Japanista.

Japanissa pääministeri ajaa muutosta perustuslakiin joka antaisi mahdollisuuden Japanille osallistua liittolaisensa sotilaalliseen puolustamiseen myös vieraiden maiden alueella..

Lisää aiheesta mm.

http://rikureinikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19712...

Jukka Laine

Kiina, Intia ja Venäjä tulevat kasvattamaan taloudellista ja sotilaallista voimaansa. Vaikka kuinka Valtteri Aaltonen esittäisi yksinkertaista ja vähälahjaista. Suomen onkin viisasta liittoutua USA:n kanssa Venäjää ja kumppaneita vastaan, kuten AY-liike ehdottaa.

USA:ssa on ihmisoikeudet ja oikeusvaltio hyvällä tolalla mikä on uskomista kiinalaisraporttia.

http://thebricspost.com/china-slams-us-human-right...

Kiina auttaa Venäjää länsimaita vastaan jos tarvetta on.

http://www.scmp.com/news/china/article/1667633/bei...

Kiinan presidentti matkustaa Venäjälle ensi viikolla keskustelemaan Ukrainasta ja turvallisuusyhteistyöstä, sekä taloudesta.

http://thebricspost.com/xi-to-attend-summits-in-ru...

Kiina ei enää anna USAn hyppiä silmille.

http://edition.cnn.com/2015/05/20/politics/south-c...

http://thebricspost.com/beijing-not-yielding-to-wa...

Miten Kiina ja Venäjä saavat aikaan liittosuhteen. USA ja EU aikovat näköjään ottaa selvää siitä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

ps. "Das Ziel der US-amerikanischen Politik sei es, eine europäische Supermacht und die Annäherung zwischen Deutschland und Russland zu verhindern, sagt der amerikanische Politikwissenschaftler George Friedman, Gründer und Leiter der Denkfabrik Stratfor. Diese Absicht bestimme auch den aktuellen Konflikt um die Ukraine..."

http://www.vdi-nachrichten.com/Technik-Gesellschaf...

eli Yhdysvallat haluaa estää Venäjän ja Saksan lähentymisen sekä EU:n kasvamisen marionettiryhmästä supervallaksi, ja tässä hyödynnetään Ukrainaa

Jari Rauhala

Kiitos kirjoituksesta. Todellisuus vaikuttaa eroavan toiseen suuntaan, mitä media kertoo. Useasta suunnasta on tullut samaa tietoa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jari, muuan kaverini kertoi omien Ukrainassa asuvien tuttujensa sanovan suunnilleen samaa kuin minun ukrainalaisten keskustelukumppanieni kun juttelimme asiasta jaa vertailimme tavallisten ihmisten lausumia.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Voisiko syy siviilejä vastaan käytävään sotaan olla itäisen Ukrainan luonnonvarat ja kaivosteollisuus, joiden hyödyntämistä (Kiovan toimesta) siviilit estävät pelkällä olemassaolollaan? Muuten on vaikea nähdä mitään järkevää syytä sille miksi siviilikohteita tuhotaan massivisesti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Puhuimme kyllä kaivoksistakin mutta he itse pitivät kaivoksia merkityksettömämpinä kuin kaivostyöntekijöitä jotka ovat kuulemma kovia ukkoja tiukassa paikassa.

Toki olivat sitä mieltä että kaivosten ryöstöviljely varmaan kiinnostaa "sijoittajia".

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jaahas - back to basics -

"Viime talvena Pietarissa kuvatussa dokumentissa Yle raotti meille venäläisen trollitouhun eli tietoverkoissa tapahtuvan informaatiosodankäynnin karua todellisuutta. Ei kuitenkaan tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, sillä ihan kunnon trollitehdas löytyy Härmästäkin ja vieläpä aivan suomalaisvoimin toteutettuna – mutta miten ihmeessä suoranainen putinismi liittyy IPU:n ajamaan itsenäisyysagendaan?"

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1969...

Tero Wihuri

Eli nää Ukrainan kansalaiset on palkattu ajaan IPU:n agendaa??? Vai mitä tarkoitit?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Venäjän pussiin haluaa pelata ne, jotka haluaa pelata omaan pussiinsa Venäjän pussin kautta - sellaisi alkaa olla siellä täällä nykyisin. Eräs valtaholismin muoto sekin...

Tero Wihuri Vastaus kommenttiin #12

??? Erittäin fiksu vastaus, harmi vaan että en ymmärtänyt siitä hevonvittuakaan?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki Vastaus kommenttiin #14

Muutin hieman - "Venäjän pussiin pelaavat ne, jotka haluavat pelata omaan pussiinsa Venäjän pussin kautta"

Myönnetään. On mulla parempiakin kielikuvia ollut. Mutta saa kelvata nyt pienen tuunauksen jälkeen.

Tero Wihuri Vastaus kommenttiin #16

Eli nämä Ukrainalaiset pelaa nyt Venäjän pussiin?

Tero Wihuri Vastaus kommenttiin #16

En kunioita paikallisten kertomuksia jos se ei vastaa mun mailmankatsomusta?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

- huoh -

Arveletko minun tilanneen tentattaviksi muutaman kappaleen aitoja itä-ukrainalaisia putinin trolleja ihan varta vasten jotta voisin edistää IPU:n itsenäisyysagendaa?

Naisten logiikalle naureskellaan mutta toisinaan miesten logiikka vie kyllä voiton naurun aiheena.

Tero Wihuri

Logiikkasi on kyllä pettämätön! =) eikä paljon häpyykään tarvita vai mitä Petri?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Tero - ja "foto olis kiva"...

Tero Wihuri

Mä voin kuvailla itseäni jos se sua kiihottaa!

Tero Wihuri

Tässä Petrille kuvailut =) Sori ekalla väärä =( =)https://www.youtube.com/watch?v=fiHr43bBdu4

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mitä viestimiä luhanskilaisilla on käytettävissään?
Mistä he saavat tietoja Ukrainan konfliktista, Venäjän armeijasta, raskaasta kalustosta, ammuksista, vakoilulennokeista, ohjuksista, venäläisistä vainajista ja niiden kuljetuksista, joita "Sotilaiden äidit" etsivät jne.? - Siis niistä olemattomista tietenkin.
Uskoivatko he, että suomalaiset yhdessä koko länsimaisen median kanssa keksii ja/tai salaa uutsia, tai eivät halua tietää mitä todella tapahtuu?
Kenen pitäisi heidän puolestaan noudattaa Minskin sopimusta ja/tai tehdä rauha, jos he itse eivät siihen kykene?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Luhanskilaisilla lienee käytettävissä normiaistimet (näkö, kuulo, hajuaisti ja aivot) ynnä laaja suku ja tuttavapiiri.

Itse halusin tietää miten ns. tavalliset ihmiset kokevat sodan, mitä he pitävät sodan syynä jne.

Median suhteen arvelen että NL:n jälkeen ja NL:n jälkeen tulleiden hallitusten takia alueen asukkailla on vankka kokemus nk. syvästä valtiosta sekä rivien välistä lukemisesta; ei ole luottamusta uutisiin.
He sanoivat että heidän mielestään länsimedian uutisointi on vajavaista, tarkoitushakuista ja ohjailevaa eikä kerro koko kuvaa.

Hallitukseen kohdistuvan epäluottamuksen ymmärtääkin: oligarkkiryhmä, joka aloittaa oman väestön pommitukset ilman sodanjulistusta saa - näin arvelen - perusluottamuksen järkkymään.

Toimituksen poiminnat