KissanKulmasta

Vakoiluvirastot valloillaan – Kontrolloimatonta kyttäystä Euroopassa

Viimeisimmät paljastukset Saksan BND:n ja Yhdysvaltain NSA:n vakoilu- ja seurantayhteistyön laajuudesta hätkähdyttävät. Onko tiedusteluvirastoista tullut valtioita valtioiden sisälle?

Saksan hallitus on joutunut jälleen saksalaismedian hampaisiin kun paljastui, että Saksan ulkomaan tiedustelupalvelu Bundesnachrichtendienst (BND) on tehnyt luvattoman laajaa yhteistyötä Yhdysvaltain tiedustelupalveluihin kuuluvan kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n kanssa.

Yhteistyötä on tehty datan keruussa (Joint Sigint Activity) sekä analysoinnissa (Joint Analysis Center). Yhteistyön oli määrä kattaa vain terrorismin vastainen toiminta, mutta amerikkalaiset ovat käyttäneet teknisiä mahdollisuuksiaan myös saksalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden vakoilemiseen.

 

Asia on Der Spiegelin mukaan ollut tiedossa vuodesta 2008, ellei jo aiemminkin, mutta mitään ei tehty ennen kuin tietovuotaja Edward Snowdenin vuonna 2013 vuotamien tietojen analyysi osoitti, että Yhdysvallat käyttää Saksan Bad Aiblingissa sijaitsevaa Mangfallin keskusta saksalaisten ja länsi-eurooppalaisten kumppanimaidensa vakoilemiseen.

NSA on kerännyt massiiviset määrät dataa paitsi Saksasta myös Euroopasta. NSA antoi BND:lle selektorilistat (id-tunnuksia, puhelinnumeroita, sähköpostiosoitteita, IP-osoitteita) joita säännöllisesti päivitettiin. Selektoreja ei rajoitettu käsittämään vain terroristeja tai asesalakuljettajia. Listoilta löytyi myös eurooppalainen puolustusalan yritys EADS, helikopterivalmistaja Eurocopter sekä ranskalaisia agentuureja ja virastoja. Mutta myös Ranskan ja Saksan hallitusta on vakoiltu, tietää Washington Post.

Vuoden 2013 jälkeen tiedettiin, että ainakin 2000 selektoria oli suunnattu suoraan saksalaisiin ja eurooppalaisiin intresseihin. Uusimpien tietojen mukaan määrä liikkuu kymmenissä ellei sadoissa tuhansissa.

 

Toiminta on vastoin Yhdysvaltain ja Saksan vuonna 2002 allekirjoittamaa yhteisymmärryspöytäkirjaa, jolla sovittiin yhteisistä, globaaleista terrorismin vastaisista operaatioista. Pöytäkirjassa määritellään, että saksalaiset ja amerikkalaiset kohteet - yksityishenkilöt, yritykset, organisaatiot - eivät kuulu seurannan kohteisiin.

Keväällä 2014 Vasemmisto ja Vihreät jättivät virallisen tutkintapyynnön todisteiden saamiseksi vakoilun kohteista. Parlamentaarinen tutkimuskomitea perehtyi NSA:n BND:lle antamiin selektoreihin uudelleen. Noin 40 000 epäilyttävää yrityksiin ja länsi-eurooppalaisiin hallituksiin kohdennettua selektoria löytyi. BND on nyt vahvistanut, että NSA loukkasi järjestelmällisesti saksalaisia intressejä. Johtopäätös on, että Yhdysvaltojen oli ollut mahdollista harjoittaa kaupallista vakoilua aivan saksalaisten nenän alla.

Die Zeit -lehti uutisoi, että BND ei kertonut Saksan hallitukselle vakoilun laajuudesta koska pelkäsi sen vaarantavan tulevaisuudessa yhteistyön NSA:n kanssa.

Mutta vasta 21. maaliskuuta 2015 tiedot päätyivät Saksan hallitukselle, kerrotaan, ja niiden poliittisesti räjähdysaltis arkaluonteisuus sai aikaan sen, että liittokansleri Angela Merkelin kanslia kutsui koolle parlamentaarisen kontroillointipaneelin, joka valvoo Saksan kolmea tiedusteluvirastoa. Kokoushuoneeseen U1.214 jätettiin kutsumatta BND:n nykyinen johtaja Gerhard Schindler. Kokouksen jälkeen ilmoitettiin BND:ssä esiintyneen ”teknisiä ja järjestelmällisiä ongelmia”. Schindlerin lista -sanonta saa aivan uusia ulottuvuuksia.

Luottamukselliseksi merkityn muistion mukaan BND kertoi parlamentaarikoille 2013, että BND:n toiminta noudatti täysin BND:n toiminnalle annettuja suuntaviivoja ja noudatti lain kirjainta. BND on myös väittänyt parlamentaarikoille, että kaikki NSA:n toimittamat selektorilistat ja hakukriteerit tarkastettiin BND:n lakimiesten toimesta. Nyt tiedetään, että se ei pitänyt paikkaansa. Berliner Morgenpost -lehti arvioi Yhdysvaltain eurooppalaisiin kohdistaman vakoilun olevan paljon laajempaa kuin nyt edes tiedetään.

 

Der Spiegelin mukaan viimeisimmät paljastukset vakoilun laajuudesta merkitsevät sellaisen skandaalin paluuta, jolle kaksi perättäistä Merkelin hallitusta eivät ole tehneet mitään. "Saksan hallitukselta täytyy alkaa tulla vastauksia”, vaatii lehti.

Eräänlainen vastaus saatiin kenties 28. huhtikuuta 2015, kun EU-komissio julkisti uuden turvallisuusagendansa. 21-sivuisessa asiakirjassa ehdotetaan entistä tiiviimpää jäsenmaiden hallitusten välistä yhteistyötä turvallisuusasioissa. Ääriliikkeiden ja radikalisoitumisen estämisestä on tullut ykkösasia, komissio selittää.


 

Kommentti:

Saksan ja Yhdysvaltain yhteistoiminta ei historiaa tunteville liene yllätys. Toimihan Saksassa Yhdysvaltain hyväksi heti toisen maailmansodan jälkeen Wehrmachtin kenraali Reinhard Gehlenin perustama Saksan sotilastiedustelu Gehlen.org. Gehlenin organisaatio toimi alkuun Yhdysvaltain armeijan vastavakoilun (CIC) siipien suojassa ja sittemmin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n eurooppalaisena apulaisena. Gehlen itse antaa ymmärtää elämäkerrassaan "Vuosisadan vakooja" että organisaatio ei värvännyt entisiä natseja, mutta tämä tuskin pitää paikkaansa, koska CIA:kin värväsi entisiä natseja omaan organisaatioonsa.

Gehlenin organisaatosta syntyi BND, ja Gehlenistä tuli sen ensimmäinen johtaja.

Freiburgin yliopistossa työskentelevä professori Joseph Foschepot kertoi vuonna 2013 Deutsche Welle -medialle, että Yhdysvallat on vakoillut toisen maailmansodan jälkeen Saksassa jatkuvasti, ja että Saksan johto on täysin tietoinen asiasta. Poliitikkojen yllättyneisyys NSA-vuotaja Edward Snowdenin tekemien paljastusten johdosta on ollut teeskenneltyä.

Salaisten sopimusten nojalla vakoilua on harjoitettu aina Saksan liittotasavallan (FDR) perustamisesta vuonna 1949. Saksan suvereenisuuden palauttava vuoden 1955 yleissopimus, joka määritteli myös Saksan ja kolmen liittoutuneisiin kuuluvan valtion keskinäisiä suhteita, sisälsi salaisia lisäyksiä ja lisäsopimuksia. Mukana salaisissa lisäyksissä on kohtia, jotka takaavat länsiliittoutuneille mm. oikeuden monitoroida tele- ja postiliikennettä.

Foschepot sanoo, että julkiset sopimusmuotoilut on tarkoitettu suurelle yleisölle. "Saksalaiset johtajat … eivät kertoneet että ...saksalaisten piti hyväksyä tulevaisuudessa ihan samat olosuhteet kuin miehityksenkin aikana, kiitos kansainvälisten sopimusten ja salaisten lisäehtojen. Nämä sopimukset ovat edelleen valideja ja sitovat jokaista Saksan hallitusta vielä nykyäänkin."

"Yhdysvallat on rakentanut tukikohdillaan Saksaan pikku-Amerikan, jota Saksan hallitus ei voi hallita...sopimuslisäykset ovat edelleen voimassa." Salaisten sopimusten takia Saksassa eivät posti- ja teleliikenne ole suojattuja, vaikka Saksan perustuslaki niin sanookin, Foschepot alleviivaa.

 

Kysymyksiä

Viimeisin paljastus jatkuvassa vakoiluskandaalien sarjassa herättää kuitenkin monia kysymyksiä. Kuten: kenelle Saksan ulkomaan tiedustelu BND on vastuussa, Saksan hallitukselle ja saksalaisille vaiko Yhdysvaltain hallitukselle. Onko valtioihin muodostunut tiedusteluvirastoista ´valtioita valtioissa´?

Ovatko Saksan muiden EU-maiden kanssa tekemät sopimukset kansainvälisoikeudellisesti pitäviä ottaen huomioon Saksan salaiset sopimukset Yhdysvaltain kanssa?

Paljonko EU-jäsenmaiden perustuslakien vastaista sisältöä on sellaisissa erilaisissa kahdenvälisissä salaisissa sopimuksissa, joilla on vaikutusta EU-tasolla?

Onko Lissabonin sopimuksen ("EU:n perustuslaki") yhteydessä tehty erilaisia salaisia varauksia ja lisäsopimuksia, joista EU-jäsenmaiden äänestäjät eivät ole tietoisia?

Jos on, niin millaisia ja paljonko niitä on?

Kuinka uskottavaa on Euroopan hallitusten toiminta eurooppalaisen tieto- ja yksityisyydensuojan parantamiseksi sen jälkeen kun Lobbyplag julkaisi Euroopan hallitusten salaisia asiakirjoja, joista ilmenee että hallitukset pyrkivät kaiken puheen alla huonontamaan EU:n datasuojalakia? Onko Yhdysvallat painostanut EU-maita datasuojan heikentämiseen?

Mikä on se mediassa ystävällismieliseksi valtioksi kuvattu maa, joka viime vuonna kärähti Suomen ulkoministeriön – joka käyttää amerikkalaisperäisiä ohjelmia ja tietoturvaa – tiedostojen varastamisesta?
 

 

Lisää kysymyksiä

Yhdysvaltain silloinen puolustusministeri Donald H. Rumsfeld piti vuonna 2003 lehdistötilaisuuden, jossa hän kutsui (tottelemattomia) Ranskaa ja Saksaa ”vanhaksi Euroopaksi” todeten painopisteen Yhdysvaltain kannalta olevan siirtymässä ”uuteen Eurooppaan” eli itä-Eurooppaan so. Puolaan, Liettuaan, Latviaan, Romaniaan, Bulgariaan jne.

Mainitut entiset itäblokin maat tulivat viimeksi julkisuuteen tarjottuaan toimitilat ja syväkuulustelu-alihankintaa, siis kidutusta, Yhdysvaltain CIA:n operoimissa kuulustelukeskuksissa Euroopan maaperällä. Tämä saa miettimään, paljonko em. maista käsin kohdennetaan seurantaa eurooppalaisiin, ja lisätäänkö hankitut tiedot Yhdysvaltain presidentin käyttämälle ”kohdennetun tappamisen listalle” (Kill List eli Disposition Matrix). Kyseinen lista on valtava tietokanta, johon listatut henkilöt voidaan määrätä likvidoitaviksi. Yhdysvallat käy globaalia sotaa terrorismia vastaan (GWOT) kaikkialla maailmassa, joten on hyvät syyt ajatella, että listalle ennen pitkää ilmestyy myös eurooppalaisia terrorismi-epäiltyjä.

Yhdysvallat on parhaillaan rakentelemassa kansainvälistä kaupallisen vakoilun estävää säännöstöä. Kuinka uskottava Yhdysvaltain aie muiden maiden valtiojohdon silmissä tuoreimpien paljastusten valossa on?

Yhdysvallat ja Euroopan unioni neuvottelevat parhaillaan vapaakauppasopimuksista (TTIP, TiSA). Kuinka älykästä on solmia vapaakauppasopimuksia sellaisen valtion kanssa, joka on jäänyt kiinni siitä, että se vakoilee oman yritysmaailmansa eduksi "kumppanimaidensa" ja "liittolaistensa" yrityksiä?

Länsimaisten demokratioiden arvoyhteisöhallitukset mainostavat jatkuvasti avoimuutta ja läpinäkyvyyttä päätöksenteossa. Kannattaisiko nyt, viimeisimmän vakoiluskandaalin valossa, ryhtyä vihdoin raa´an rehelliseksi ja perustaa avoimesti globaali vakoiluorganisaatio. Ehdotan organisaation tunnukseksi tyyliteltyä Lernan Hydran ja mustekalan yhdistelmää, alla motto "Vakoilemme kaikkea, kaikkia, kaikkialla".


 

Pääasialliset lähteet:

Maik Baumgärtner et al.|Der Spiegel International: Spying close to home: German intelligence under fire for NSA cooperation (24 April 2015) http://www.spiegel.de/international/germany/german-intelligence-agency-bnd-under-fire-for-nsa-cooperation-a-1030593.html

Von Biermann, Kai et al.| Die Zeit: BND half NSA beim Überwachen europäischer politiker (23 April 2015) http://www.zeit.de/digital/datenschutz/2015-04/ueberwachung-bnd-half-nsa-wirtschaftsspionage-europa

Deutsche Welle | NSA: A permission to spy in Germany (2013)

http://www.dw.de/nsa-permission-to-spy-in-germany/a-16981062

Grabitz, Ileana (käännös Stephanie Martin) | Berliner Morgenpost (World meets U.S.): NSA ´treason charges´: Will spy chief act as a sacrificial lamb? (27 April 2015) http://worldmeets.us/berlinermorganpost000007.shtml#axzz3Yfn7V9A9

Farrell, Henry | Washington Post (23 April 2015): The new German spying scandal is a big deal http://www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2015/04/23/the-new-german-spying-scandal-is-a-big-deal/

Maurice, Eric | EuObserver: EU unveils plan for new security networks (29.4 2015) https://euobserver.com/justice/128501

Lobbyplag, Leaked documents http://lobbyplag.eu/governments/documents

U.S. Department of Defence, Secretary [Donald] Rumsfeld briefs at the Foreign Press Center | News Transcript, Press Operations (22 January 2003) http://www.defense.gov/transcripts/transcript.aspx?transcriptid=1330

Becker, Jo; Shane, Scott | New York Times: Secret Kill List proves a test of Obama´s principles and will (29 May 2012) http://www.nytimes.com/2012/05/29/world/obamas-leadership-in-war-on-al-qaeda.html?_r=0

Wikipedia: Disposition Matrix http://en.wikipedia.org/wiki/Disposition_Matrix

Die Welt: Drohnenkrieg -teemasivuilla runsaasti materiaalia http://www.welt.de/themen/drohnenkrieg/

Söyring, Riikka | Uusi Suomi Puheenvuorot: Hyvästit ihmisoikeuksille – CIA:n kidutusraportti (13.12 2014) http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182256-hyvastit-ihmisoikeuksille-cian-kidutusraportti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minua alkaa ns. v**uttaa tämä informaatioyhteiskunta ja teknologiaentusiasmi. Ilman yksityisyyden suojaa ei voi olla aitoa vapautta!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Voi olla. Kyttääminen ei rajoita vapautta, vaan laite tai softa, joka mahdollistaa kyttäyksen on sen jo lähtökohtaisesti vienyt. Laite (tai softa) luo ympäristön kyttäämiselle. Kun luopuu, on vapaa.

Vapaudella on hintansa aina. Ei se ole automaattisesti mikään siunaus. Se on vastuuta ja kovaa työtä. Helpommalla pääsee luopumalla siitä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Itse pidän netti- ja mediapaastoja eli en käytä. Telkkaria mulla ei ole koskaan ollutkaan kun en oikein jaksa siitä ohjelmatarjonnasta kiinnostua.

Telkkarin puuttumisen kanssa olen huomannut, että kun sitten jossain sattuu tv-ohjelmia näkemään niin mainokset saavat aikaan ihmetyksen tunteen: meneekö toi oikeesti ihmisille läpi?! ja tv-ohjelmat herättävät lähinnä ärtymystä.

Puhelin ei meidän ranchilla oikein edes kuulu :D

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Google tietää sinusta kaiken. Nykyään pystytään seuraamaan kaikkia jotka käyttää tietsaria tai kännyä, sille ei mitään mahda. Facebookissakin on noita "hauskoja" kyselyitä mihin ihmiset täyttelee tietojaan ja ajatuksiaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

:D

Muistan hyvin kun minua kutsuttiin vainoharhaiseksi ja foliohatuksi perustellessani miksi en missään tapauksessa ilmaannu facebookiin ymv ryhmiin. Totesin tuolloin - jo vuosia sitten - että jos olisin joku kyttäysviraston toimija niin juuri tuollaisilla sivustoilla kalastelisin ja istuttelisin sopivia datankeruuohjelmia.

Yritykset kyllä suostuu yhteistyöhön kun 1) luvataan puolustusmäärärahoista maksettu palkkio ja 2) vihjataan toimiluvan menettämisen mahdollisuuteen mikäli yhteistyö ei innosta

Jari Rauhala

Jäi päällimmäisenä mieleen yhteisymmärryspöytäkirja (Saksan ja Usa:n välillä), jota Usa ei noudata ja siellä voi olla salaisia lisäyksiä, mitä ei ole hyvä kertoa julkisuudessa.

Eikä viime syksynä tehty isäntämaasopimus, jonka armeijan päällikkö, allekirjoitti ole myös nimeltään yhteisymmärryspöytäkirja?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Saksalla ja USA:lla on Memorandum of Agreement, Suomella ja USA:lla Memorandum of Understanding. Kv. oikeudellisesti sopimuksille on noin 15 erilaista hyväksyttyä määritelmää/nimeä mutta sopimuksia ne ovat yhtä kaikki.

Ajattelin itsekin Suomen isäntämaasopimusta (MoU) kun noista BND:n ja NSA:n kuvioista luin ja kirjoitin.

Se ainakin tiedetään, että Yhdysvallat määrää osasta Suomen puolustukseen liittyvistä papereista eli mikä on salaista ja mikä ei, kansanedustajiltakin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Eli Saksa on käytännössä täysin USAN miehittämä maa vielä 70v. sodan jälkeen ilman perustuslakia ja rauhansopimusta, kuten oy Deutscland ab dokumentissä(youtube) väitetään?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #11

Suunnilleen niin. Siinä sitä on mietittävää kun alkaa tuumailla että Eu:ta johtaa Saksa, joka on Yhdysvaltain miehittämä maa.

Jari Rauhala

"Se ainakin tiedetään, että Yhdysvallat määrää osasta Suomen puolustukseen liittyvistä papereista eli mikä on salaista ja mikä ei, kansanedustajiltakin."

Nähdäkseni tuossa tulee olennainen.
Natolle myötämieliset kutsuvat tuon vuoksi menneisyyttä (mm YYA) suomettumiseksi. Mutta häivyttävät nykyisistä keskusteluista saman asian tai nimittävät sitä ylevämmillä ilmaisuilla.

Muutenkin "suomettuneisuutta" on vääristetty pahasti. Se oli mm. aikaa jolloin Puolustuvoimain Komentajat iskivät väliin, jos oli tarve kun suurvalta (NL) oli heidän mielestään menossa liian pitkälle.

Ruohonjuuritasolta nähtynä nykymeno vaikuttaa enemmän alistumiselta..

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Luulisi olevan se ja sama mihin suuntaan suometutaan kun kerran suometutaan.

Minusta osoittaa kylläkin huonoa arviointikykyä kutsua mm. 70 vuotta hyvin toiminutta puolueettomuus- ja liittoutumattomuuspolitiikkaa suomettumiseksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Oletkohan Riikka, lukenut kirjan Edward Snowden - Ei Pakopaikkaa. Se mitä mediaan vuodetuista asiakirjoista on vain jäävuoren huippu.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toki olen, luin sen heti kirjan ilmestyttyä. Menee varmaan vuosia ennen kuin kaikki asiakirjat on käyty läpi.

Ilmankos on hallituksilla kiire tiukentaa nettikontrollia ja sananvapauden varjelemisen varjolla vähentää sananvapautta ynnä uhkailla toimittajia "kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta" napsautettavalla vankeustuomiolla.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Kiitos Riikka artikkelista

Uusi maailmanjärjestys tarvitsee myyränsä ja varpusensa sekä tollonsa jotka luulevat että tämä ei kosketa heitä. Poliittista johtoa ja yrityksiä ympäri eurooppaa on vakoiltu ja vakoillaan koko ajan USA:n toimesta vasallimaa Saksan avustuksella.

Lintukoto Suomessa ei tavallinen tallaaja ehkä usko että eduskunta ja hallitus eivät ole maan johdossa, presidentistä en sano mitään sillä oletan kaikkien tietävän mikä mannekiinin rooli on. Miten demokraattisessa maassa elämme jos random komentaja voi allekirjoittaa kaikkia suomalaisia koskevan sopimuksen epämääräisen sotajoukkion kanssa jota johtaa muka komentaja joka on alistettuna muka demokraattisesti valitulle presidentille jonka on toteltava niitä jotka hyötyvät eniten naton suojissa tapahtuvasta riistosta ympäri maailmaa.

Jos jotain tekopyhää tai "..ttu vähän kiinnostaa" pissistä tai muuten tolloa ei kiinnosta että häntä vakoillaan niin ..ttu mua kiinnostaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Heräävät kyllä kun älypuhelin etälukitaan väärillä sivustoilla visiteeraamisesta :D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Süddeutsche Zeitung uutisoi 30.4 Saksan ulkomaantiedustelu BND:n vakoilleen Ranskan hallitusta ja ulkoministeriötä sekä Euroopan komissiota. Saadut tiedot välitettiin Yhdysvaltain NSA:lle.

BND suoritti alihankintana vakoilua Yhdysvalloille. Vakoilukeskus toimii Saksan Bad Aiblingissa, joka on Yhdysvaltain entinen tiedustelukeskus. NSA:lla oli siellä salainen toimipiste. Keskus luovutettiin Saksan BND:lle vuonna 2004.

Viimeisimpien tietojen mukaan BND lähetti tiedotteita vakoilusta Saksan liittokansleri Angela Merkelin kansliapäällikölle, Thomas de Maizierelle vuosina 2008 ja 2010, kertoen Yhdysvaltain halusta laajentaa vakoiltavien kohteiden määrää, joiden kuvailtiin olevan "yhteisen kiinnostuksen kohteita". Kanslia valvoo Saksan tiedusteluvirastoja.

De Maiziere on Saksan nykyinen sisäministeri, ja häntä syytetään nyt siitä, että hän valehteli viime vuoden lopulla sanoessaan, ettei hallituksella ole tietoja siitä, että BND vakoilisi Yhdysvaltain NSA:lle.

De Maiziere on kiistänyt syytökset, ja sanoo että asia voitaisiin todistaa asiakirjojen perusteella mikäli niitä ei olisi määrätty salaisiksi, kertoo Deutsche Welle. http://www.dw.de/reports-bnd-helped-nsa-spy-on-fra...

EU-komission johtaja Jean-Claude Juncker, joka on kunnostautunut auttamalla yrityksiä veronkierrossa, kommentoi vakoilua toteamalla olevan "vaikea pitää salaisia palveluja kurissa". Juncker puhunee kokemuksen rintaäänellä, sillä hän oli Luxemburgin pääministeri kun tuli julki, että Luxemburgin tiedustelupalvelu SREL oli harrastanut laitonta salakuuntelua vuosina 2007 ja 2009 sekä suorittanut peiteoperaatioita Libyassa, Kuubassa ja Irakissa. http://www.euractiv.com/sections/global-europe/jun...

Merkelin hallituksen hiljaisuus vakoiluskandaalin viime viikkoisten paljastusten tienoilta selittynee sillä, että Saksa on vakoillut liittolaismaansa Ranskan hallitusta sekä EU-komissiota. On vaikea uskoa, että Saksa ei olisi käyttänyt vakoilemalla saamiaan tietoja hyväkseen ajaakseen oman tahtonta läpi EU-asioissa tai että saatuja tietoja ei ylipäänsä olisi hyödynnetty kaikin mahdollisin tavoin. http://vastavalkea.fi/2015/04/29/vakoiluvirastot-v...

Kommentti:

Ainoa mikä on varmaa, on se, että emme ole kuulleet viimeistä sanaa vakoiluskandaaleista. Ensin Saksa möksähti Yhdysvalloille siitä, että Yhdysvallat vakoili saksalaisia poliitikkoja ja yrityksiä, nyt Saksa kärähtää siitä, että vakoili saksalaisten ohella Ranskaa ja toimitti tietoja Yhdysvalloille - joka tekee vakoiluyhteistyötä mm. Ison-Britannian GCHQ:n kanssa.

Ranskalla on iso ja tehokas tiedusteluyhteisö. Onko seuraava "uutinen" se, että Ranska on vakoillut Saksaa, Isoa-Britanniaa ja Yhdysvaltoja?

Kaunis tämä luottamuksen ilmapiiri, joka Euroopan yhteisössä ja transatlanttisessa yhteistyössä on vallitsevana... ja sitten kummastellaan, että väestö ei luota poliitikoihin, mediaan tai viranomaisiin, varsinkaan nuoret amerikkalaiset. http://www.washingtonexaminer.com/harvard-media-de... + http://www.hks.harvard.edu/maintenance-notice

Lähde:
Von Georg, Mascolo |Süddeutsche Zeitung: BND half NSA beim Ausspähen von Frankreich und EU-kommission (29.04 2015) http://www.sueddeutsche.de/politik/geheimdienst-af...

Jari Hujanen

Riikka Söyring voisi ehkä löytää käteisettömän talousjärjestelmän eli digitaalisen rahan mielenkiintoiseksi tutkimusaiheeksi. Asian pohjustamiseksi: Global Research - Why the Powers That Be Are Pushing a Cashless Society: http://www.globalresearch.ca/why-the-powers-that-b...

Toimituksen poiminnat