KissanKulmasta

Tekeekö mieli potkia poliitikkoja perseelle?

Tekeekö mieli potkia poliitikkoja perseelle? Ääni pienpuolueelle ajaa saman asian. Tarkoitan tässä ihan kaikkia pienpuolueita.

Itsenäisyyspuolue teki ilman puoluetukia ja medianäkyvyyttä hienon kampanjan ja nosti kannatustaan kaikissa vaalipiireissä. Kokonaisuudessaan äänimäärä 4,2 -kertaistui. 

Piraatit saivat ilahduttavasti paljon ääniä hekin. Onnittelut!

Samalla parisenkymmentä kansanedustajaa ja ministeriä putosi eduskunnasta pois. Syystäkin. Enemmänkin olisi joutanut vaihtoon.

Jotain siis on meneillään, ehkä vasta alkamassa, mutta kuitenkin.

Kiitos kaikille pienpuolueita äänestäneille, kiitos myös niille minun osaamiseeni ja rehellisyyteni luottaneille, jotka antoivat äänensä minulle. Kiitos vaalityössä ahkeroineille ipulaisille.

 

******

Koulutuksen määrärahojen leikkaamisesta oli eduskuntapuolueiden kesken sovittu jo ennen vaaleja, kuulin.

NATO-aihettakin välteltiin vaalikeskusteluissa. Yle on tehnyt kartan siitä, kauanko NATO-jäsenyyttä on suomalaisten selän takana valmisteltu: Mutkikas tie NATOn luo http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/17/mutkikas-tie-naton-luo?ref=ydd-related-program

Helsingin Sanomissa on verkostoanalyysi: Eduskunnan ja etujärjestöjen suhteet, lobbareiden verkosto http://dynamic.hs.fi/2013/eduskunta/

 

Lisätty klo 08:18 Yle MOT  http://yle.fi/aihe/ohjelma/mot-natosta-isanta-taloon-2042015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Työ jatkuu. Luotan siihen, että keskusta toteuttaa jo päätetyt leikkaukset ja lisää pienpuolueiden kannatusta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

IPU taisi menettää paljon ääniä ja uskottavuutta eräiden (IPU:n nimissä kirjoittaneiden) nettiahkeroitsijoiden (ei nettihakkeroitsijoiden) vuoksi, jotka jo ennen EU-vaaleja ilmaantuivat jostakin, kirjoittivat ison läjän sekavia, osittain tästä maailmasta irrallaan olevia, mahtipontisia blogeja ja katosivat sitten jonnekin, kuin metaani maailman suurimpaan autiomaahan...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuonhan voisi Seppo ymmärtää niin että vihjaat jonkun tahon värvänneen ipu-vastaisia trolleja verkkohäiriköimään :D

Kaikki on mahdollista tässä markkinataloudessa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olisivatko vaaliliitot olleet sittenkin harkitsemisen arvoisia?

Suomalaiset eivät halunneet suurta muutosta, joka näkyi mm. keskustan mittavassa äänimäärässä. Ainoaksi vastavoimaksi jäi nyt perussuomalaiset ja ainoaksi jännitysmomentiksi se, myykö Soini persettään hallitukseen päästäkseen?

Itse asiassa perussuomalaiset menettivät Helsingissä toistakymmentä tuhatta ääntä, koska Halla-aho ei suoraselkäisenä lähtenyt ratsastamaan kaksilla rattailla, kuten Väyrynen ja mm. Terho.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Itse suunnittelen jotain vaaliliittoja isompaa yhteistyötä, sellaista joka hyödyttää niin suomalaisia kuin pienpuolueitakin. Tuleva hallitus pelaa väkisinkin meidän hyväksemme ottaen huomioon Eu:n vaikutuksen Suomen talous- ja rahapolitiikkaan sekä muutaman muun seikan.

Pari esimerkkiä:

Saksa ei ole halukas luopumaan talouskuripolitiikasta: tarkoittaa mm. leikkauksia Suomessa sekä lisää työttömyyttä.

Venäjään kohdistetut talouspakotteet ovat vaikuttaneet taloudellisesti enemmän Suomeen kuin Venäjään. Korvaavia markkinoita ei ole syntynyt.

Muiden euromaiden taloustilanne huononee. Kaupankäynti euromaiden kanssa vähenee. Pankkien tilanne on epämääräinen.

Saksassa pk-yrittäjät vastustavat vapaakauppasopimuksia.

Suomen liikkumatila karsinassa pienenee jatkuvasti. Neljän vuoden keskustahallituksen jälkeen monilla lienee halu poistua aitauksesta kokonaan on kasvanut.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mielummin potkisin äänioikeutettuja ottamaan asioista selvää ja nukkuvat hereille. Kansanvallan perusedellytyksiä molemmat.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olen huomioinut suunnitelmaa miettiessäni tuon mitä sanot. Asia on juuri niin kuin Jouni sanot: nukkuvat hereille ja äänioikeutetut ottamaan asioista selvää.

Media ei siinä mainittavasti auta (vrt. vaalien jälkeiset NATO-paljastukset, paino sanalla jälkeen). Demokraattisiin prosesseihin vaikuttaa huomattavasti se, mitä asioista tiedetään. Vaikeneminenkin on vallankäyttöä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä olen kieltämättä kiinnostunut politiikasta ja otan mielestäni jossain määrin myös selvää asioista.

En missään tapauksessa äänestä - todennäköisesti enää koskaan. Vaali vaalilta tulen vain vakuuttuneemmaksi siitä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Mulla on vähän sama. Tosin äänestin, IPUn Loikkasta, pidän sen maailmankuvasta.

"politiikka on rikki"

Niin on, mutta sitä ei fabiankokoomuslaisilla "korjausliikkeillä" ehjätä. Ja pelkäänpä ettei myöskään istuttamalla melonille lippistä tai muuta lakkia.

Mutta semmonen tunne on et jotain pitäis tehdä. Mutta mitä?

"vain äänestämällä voi vaikuttaa" ja "jos et äänestä ei pidä narista"

Politiikkaa ei myöskään ole soveliasta puhua. Hys hys, ei ainakaan politiikasta keskustella..

Ja tätä kutsutaan demokratiaksi. :-D

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #16

Tuo puhumattomuus onkin aika paha juttu. Kansamme keskuudessa ei pidetä soveliaana kskenänsä puhua yhteiskunnan asioista, vaikka sieltä ruohonjuurelta mielipiteiden vaihdon ja muuttumisen pitäisi lähteä ja näkyä vaaleissa teemoina, äänestyksissä,... Täällä loukkaannutaan ja sulkeudutaan, jos jonkun puolueen jotakin touhua arvostellaan naamatusten, syntyy perheriitoja jne.. Ylhäältä johdettu salaileva ja keskustelematon politiikka haisee uskonnolta, joka on jokaisen salainen ykstyisasia, josta voi puhua vain samanmielisten kanssa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #20

Onneksi puolueiden puheenjohtajat hoitavat puhumisen :D

Tämä maikkarin vaalikeskustelusta napattu, otsikolla "poliittista keskustelua lähipubissa" tallennettu pätkä on oikein viihdyttävä https://www.riemurasia.net/video/Polittista-keskus...

No, leikki sikseen. Ruohonjuuritasolla puhutaan minun mielestäni paljonkin, ja esim. minulla on paikkakunnan perussuomalaisiin hyvät välit. Voimme vapaasti keskustella ja arvostella kenenkään nokkiintumatta.

Vaalityötä tehdessä taas tapasin puhehaluisia äänestäjiä.

Puhumattomuutta enemmän minua rassaa se edelleen monilla ilmenevä asenne että "enhän minä tiedä, minä olen ihan tavallinen tyhmä ihminen".

Ja toinen rassaava asenne on "minä olen aina äänestänyt työväenpuoluetta" ja sitten kun osoitat että demarit eivät ole olleet työväenpuolue enää 1970-luvun jälkeen niin sanotaan että "enhän minä tiedä, minä olen ihan tavallinen tyhmä ihminen".

Tietenkin on ikävä ajatella olleensa väärässä ryhmässä viimeiset 40 vuotta, sen ymmärrän, mutta silti.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ymmärrän Antti Ukkonen tuon tunteen. Vaivaa ajoittain itsenänikin. Toisaalta on niinkin, että joko 82% äänestysikäisistä pitäisi jättää äänestämättä niin että vaalitulos muuttuisi naurettavaksi eikä sitä voisi enää väittää demokraattiseksi
- tai sitten jättää äänestämättä ja odottaa että asiat menevät niin persiilleen että väki tarttuu aseisiin. Siinä vaiheessa korjattavaa onkin todella paljon. Itse en kaipaa vuosien 1917-18 toisintoa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Pienpuolueiden pitäisi kasata paketti kasaan ja yhdistää voimansa.

Kun avoimuuden lisääminen ja demokratian toteutumisen lisääminen kaikilla asteilla on kuitenkin koko porukan yhteinen asia, ni se kulma edellä kolmen pienen voimiin seuraaviin vaaleihin.

Ja mikä ajoitus tolla Ylen MOT:lla, julkaistaan vasta vaalien jälkeen ja melkein vuosi sen siitä kun itsekkin yritin herätellä keskustelua aiheesta täällä pöhärissä.

Se on vaan niin vaikeeta, kun ei ole hienoja "titteleitä" millä ostaa uskottavuutta.

Itse tajusin että meitä vedätetään kun Jussi Niinistö kertoi mulle, ettei Nato doktriini AJP 4.5 ollut hänelle lainkaan tuttu.

Ja mikä ristiriita oli silloin UM Tuomiojan "kuukivien" ja sen Nato-nivaskan välillä..

Eli se "käsikirja" minkä mukaan toi tanssi tanssitaan. Itse löysin sen silloin sieltä Norjan sotakorkeakoulun verkkosivuilta. Nyt näyttää löytyvän google-haulla Suomensotilaan sivuiltakin...

Noh, myöhästä sitä enää on tonkia kun on tavarat housuissa ja nimet paperissa. Näihin pitäis tarttua huomattavasti hanakammin.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

"Pienpuolueiden pitäisi kasata paketti kasaan ja yhdistää voimansa.

Kun avoimuuden lisääminen ja demokratian toteutumisen lisääminen kaikilla asteilla on kuitenkin koko porukan yhteinen asia, ni se kulma edellä kolmen pienen voimiin seuraaviin vaaleihin."

Samaa mieltä. Muillakin taitaa olla samoja mietteitä:
http://vekotin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193609-pie...
Kopsaan kommenttini tännekkin.

Sillä mielellä jos yhteistyöhön, että vakavista mielipide-eroista huolimatta olisi hyvä jos edes jokukukatahansa pienpuolue-ehdokkaista pääsis läpi. Ajatuksella, että paras voittakoon. Se olisi yksilö-, eikä puoluepolitiikkaa. Kenen linja puris eniten, se pääsis läpi muitten avustuksella. Sais vähän niiku jalkaa oven väliin. Seuraavalla kierroksella olis puoluetuen ansiosta jo paremmat mahikset näkyvyyteen... Moniäänisyys ja kriittiset lähestymiskulmat olisi jo arvo sinänsä eduskunnassa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Moniäänisyys ja kriittiset lähestymiskulmat olisi jo arvo sinänsä eduskunnassa" ... ja mediassa.

Olen samaa mieltä. Jos ei pelkkä ipuvoima riitä niin sitten yhdistetty vipuvoima, ja kaikki pienpuolueet kangen varteen kiinni vääntämään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juuri näin. Saamme parempaa jälkeä. Piraateilla tieto-taitoa tieto- ja yksityisyydensuojasta, ipulla on hyvä ohjelma, kommunistitkaan eivät ole eri mieltä kanssamme kaikesta jne.

Silti haluan lähteä sellaisesta liikkeelle että ei sidota herätystä agendoihin.

Pitää lähteä tästä mitä sanoit "avoimuuden lisääminen ja demokratian toteutumisen lisääminen kaikilla asteilla on kuitenkin koko porukan yhteinen asia, ni se kulma edellä kolmen pienen voimiin seuraaviin vaaleihin."

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Jep.

Paras tulos politiikassa mun mielestä saavutetaan silloin, kun ihmisillä on riittävästi tietoa. Tietoa historiasta, oikeista syy-seuraussuhteista ja kulloinkin käsiteltävistä asioista.

Keinotekoiset vastakkainasettelut (vrt puolue politikointi, vas-oik) on kuin pallo heitettetynä pikkupoikien potkittavaksi. Silloin kun pikkupojat pelaa futista ni isommat kimpassa pöllii niiden karkit...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Entä jos tekisi mieli potkia kaikkien poliitikkojen, myös niiden pienpuolueiden poliitikkojen perseitä? Koska sitten kun pienet kasvavat isoiksi, ne ovat samanlaisia kuin nykyiset isot. Katsokaa vaikka Perussuomalaisia. Ne ovat menossa hallitukseen, mutta mitään muutosta ei ole odotettavissa. Todennäköisesti pakkoruotsi ja velkaantuminen jatkuu.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juhani Perttu, ymmärrän näkökulmassi ja huolesi. Tällaisen torjumiseksi ipu haluaa edistää suoraa, lähi- ja talousdemokratiaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suora demokratia olisi erittäin hyvä. Yhden kerran Suomessa otettiin askel siihen suuntaan, kun presidentin vaalissa siirryttiin suoraan äänestykseen. Mutta se tehtiin vasta sen jälkeen, kun presidentiltä oli otettu valtaoikeudet pois.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #18

Joo, pr-presidentin äänestäminen on yhtä kiinnostavaa kuin missikisat. "Demokraattiset" uudistukset tekevät demokratiasta tyhjää.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

“Päätös valmisteltiin pimennossa ja vietiin läpi pikavauhtia, poikkeuksellisella tavalla. Hävittäjäpäätös päätettiin tietoisesti pitää pienessä piirissä ja julkisuudelta piilossa. Pelättiin, että se ei etene mihinkään, jos laajat kansanedustajajoukot tai muut päästetään debatoimaan asiasta. Esimerkiksi konetyypin valinnasta tiesi vain noin tusinan verran ihmisiä.” (Johanna Vesikallio: Lillan – Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä)

Sama tyyli ja perusteet jatkuivat HNS asiassa..

Ulkoministeriöstä sain muistaakseni viime kesäkuussa tiedon "asia on kansallisessa valmistelussa", vaikka mitään valmisteltavaa ei ollut.

Itseasiassa koko prosessi tapahtui valmiiden Naton tarjoamien asiakirjojen pohjalta. Kuten tossa MOT dokkarissa kuultiin. Ja minkä myös Ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö Mikko Kinnunen myönsi kun kuvailin sopimusjärjestelyä lähinnä "rasti ruutuun" tyyppisenä harjoitteena.

Prosessi siis käynnistyi yli vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen SACEUR Breedloven toimesta "as soon as need to conduct military activity arises"

Kaikki asiakirjapohjat ja edellä oleva prosessin käynnistämisestä kertova lainaus löytyvät tuosta AJP 4.5 nivaskasta.

Tämä SACEUR Breedlove on siis sama kaveri, jonka propagoinnista myös Saksa on ollut huolissaan.

"German leaders in Berlin were stunned. They didn't understand what Breedlove was talking about. And it wasn't the first time. Once again, the German government, supported by intelligence gathered by the Bundesnachrichtendienst (BND), Germany's foreign intelligence agency, did not share the view of NATO's Supreme Allied Commander Europe (SACEUR)."

http://m.spiegel.de/international/world/a-1022193....

Herääkin kysymys mikä sotilaallisen toiminnan tarve oli tuolloin Breedloven nähtävissä..?

Nytko mekin saamme sitä seurata?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Tarve" löytyy kansallisen turvallisuuden strategioista. Ja eihän natolaiset halua joutua työttömiksi joten tekevät kaikkensa säilyttääkseen leipätyönsä, anteeksi, tarpeellisen organisaation.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Usealla pienpuolueella on perusteltuja ajtuksia siitä mitä Suomi tarvitsee. Valtapuolueilla Suomen asiat ovat vasta toisella tai kolmannella tilalla. Puolueen asiat ovat ykkössijalla. Tässä olisi suuri mahdollisuus pienpuolueiden lähestymiselle ja yhteenpyrkimiselle. Myönnän, ettei se suomalaiselle mentaliteetille helppoa ole.

Ideologian sijaan pitäisi ottaa käyttöön vähän korkeammat päämäärät. Isänmaan etu (käsitettäköön se laajasti) on se mitä valtapuolueiden ohjelmista ei löydy muuta kuin fraaseina tai anakronismeina.

Koska omaan elinaikaani sisältyy sodat plus muissa maissa sotien lopettaminen, on käsitykseni suomalaisesta ihmisestä jotenkin poikkeava siitä kuvasta, jonka media on luonut. Suomalaisista löytyy tarvittaessa vieläkin sitä yhteenkuuluvuuden tunnetta, (kunhan ensin palautamme omanarvontunteemme) jota ilmeni jälleenrakennuksen aikana, sotakorvausten suorittamisen aikana ja tämänkin jälkeen.

Tuo, jonka edellä laitoin sulkeisiin, lienee tärkein aloittamisen edellytys. Itsetunnon ja omanarvontunnon palauttaminen on suuri projekti eikä sitä pidä ymmärtää pelkästään ideologisena asiana jonka ympärillä politikoidaan. Filosofointi, yhdessä tehtynä, saattaisi olla eräs tapa.

Omaksi yllätyksekseni olen todennut, että pienpuolueissa löytyy yllättävän paljon omilla aivoillaan ajattelevia. Tämä ei ole este yhteistoiminnan aloittamiselle, päinvastoin. Ajattelevilla ihmisillä on yleensä myös kykyä yhteistoimintaan ja tämä EI tarkoita konsensusta. Asioista on huomattavasti helpompaa keskustella selkosuomeksi kuin viljelemällä poliittista fraseologiaa.

Riikka, sait ääneni. Toivon, että jaksat jatkaa. Olen vakuuttunut, että IPUlla ja sen ajatuksilla on kysyntää ihan lähitulevaisuudessa. Viimeistään seuraavan Kreikan-paketin tullessa pöydälle. Takinkääntöjä on odotettavissa muillakin osa-alueilla.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pienpuolueiden suhteen tilanne on oikeastaan hyvä. Mukaan on tullut uutta ja nuorta väkeä, joita eivät vanhat asenteet vaivaa.

Esim. vaalimökillä tapaamani Piraatit olivat aivan mahtavaa väkeä! En oikein näe, miten heidän kanssaan voisi tulla yhteistyövaikeuksia ja haluttomuutta mikäli asia on yhteinen (puolueagendaton). Olen ihan valmis jeesimään missä voin mm. sananvapaus-, tietosuoja-, yksityisyydensuoja- ja tiedonsaantioikeus-kampanjoissa, koska niiden edistäminen on minullekin tärkeää.

Olisi tyhmää kieltäytyä yhteistyöstä koska olen eri puolueessa. Näin ajattelen. Asiat edellä ja poteroista pois.

Ajattelevat ihmiset ovat pienpuolueissa juuri siksi, että he ajattelevat, uskon.

Omanarvontunnon palauttamisen ja tiedon lisäämisen suhteen olemme tasan samaa mieltä.

Kiitos äänestäsi. Se saa tuntemaan ettei ole tehnyt töitä turhaan. Jatkan työtä, ja suunnitelmia tosiaan on kehitteillä. Hienointa siinä ehkä on se luova flow, minkä innostuneessa ryhmässä tekeminen tuo mukanaan. Kannattelemme toisiamme, ikään kuin.

Toimituksen poiminnat