KissanKulmasta

Vaalikirjoitus

  • Vaalikirjoitus

Saanko rähistä hieman? Minäkin näet olen äänestäjä.

Olen seurannut sivusilmällä eduskuntapuolueiden ehdokkaiden ja puheenjohtajien vaalinalusesiintymisiä, ja nyt haluaisin tietää

 

1) Miksi lähes jokainen puhuu kilpailukyvyn menettämisestä ja sen palauttamisesta mutta kukaan ei sano, että euro sen aiheuttaa? Eurossa olemme valuutassa, joka heikentää mahdollisuuksiamme kilpailla euroalueen isojen maiden kuten Saksan tai Ranskan kanssa. Oman kelluvan valuutan kanssa meillä ei olisi vastaavia ongelmia.

Suurin rakenneongelmamme on euro.

 

2) Miksi lähes jokainen eduskuntapuolueporukka puhuu rakenne- ja talousopeuttamisesta, mutta ei sano että se tarkoittaa köyhien kyykyttämistä? Että taloussopeuttamisen tarve johtuu pankkien pelastamisesta.

Miksi kukaan ei sano, että rakenne- ja taloussopeuttamisen tarve johtuu ikuinen euro -projektista, koska euro ei jousta riittävästi. Euron joustamattomuuden takia joustat sinä: palkkatasossa, sosiaaliturvan tasossa, kaikessa.

 

3) Miksi kukaan ei sano, että tehtyjen työtuntien lisääminen ei ole auttanut säilyttämään 1970-luvun elintasoa; velkaantuminen on kasvanut yli puolella.

Miksi ette sano ääneen, että tuottavuuden ja bkt:n kasvu ei ole tuonut lisää työpaikkoja? Miksi ette sano, että IMF:kin jo myöntää ettei työmarkkinoiden joustavoittamisella ole yhteyttä tuottavuuden kasvuun?

* IMF: WEO 2015, The effects of structural reforms on total factor productivity (s. 36, 37)

* Euroopan talouskasvu alkoi hidastua jo 1970-luvulla  http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=13051

* EU-johto tehtailee vääriä todisteita pakottaakseen palkkaleikkauksia http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=13140

 

Miksi ette sano, että euron käyttöönotto on vähentänyt euromaiden keskinäistä kaupankäyntiä. Miksi ette sano, että euron käyttöönotto on vähentänyt euromaiden osuutta maailmankaupasta?

 

4) Miksi  eduskuntapuolueet eivät puhu siitä, että euron (ja pankkien) pelastamisoperaatioilla synnytettiin valtioiden velkaantumista, ja että talouskurilla pahennettiin Euroopan talouden tilaa entisestään, tapettiin kokonaiskysyntä joka johti tähän kestolamaan? Valtioiden velkaantuminen on seuraus, ei syy.

Miksi yritetään väittää, että talouden tila on duunarin vika, vaikka talouden tila synnytettiin poliittisilla päätöksillä?

Miksi ette sano, että Euroopan unionissa Suomella ei ole itsenäistä talous- ja rahapolitiikkaa, että emme päätä itse mistään vaan noudatamme unionin  linjauksia, ja että unioni noudattaa suurpääoman tahtoa? Että vaikutusvaltamme, painoarvomme Euroopan unionissa on 1 prosentti.

Miksi ette sano, että euron pelastaminen edellyttää liittovaltioitumista?

Miksi ette sano, että markkinoiden vapauttaminen tähän sotkuun johti; että ajatus markkinoiden itsesääntelystä oli utopistisen typerä ja pohjasi muotiin tulleeseen ideologiaan eikä mihinkään muuhun?

 

5) Miksi ette halua keskustella siitä, että vapaakauppasopimusten (TTIP, TISA) solminen vapauttaisi pääomien liikkuvuutta ja rahoitussektoria lisää; että pääomien vapaa liikkuvuus ja rahoitussektorin vapauttaminen synnyttivät finanssikriisin; että se mahdollistaa verojen välttelyn, jonka takia valtiot + Eu menettävät miljarditolkulla verotuloja?

Miksi ette halua keskustella siitä, että yhteiskunnassa vapaamatkustajina roikkuvien suuryritysten ja sijoittajien verojen välttelyn takia valtiot velkaantuvat ja joutuvat ottamaan lainaa sijoittajilta koska Eu-jäsenyys estää oman keskuspankin kautta tapahtuvan rahoittamisen?

Miksi ette sano, että verojen välttelyn aiheuttamien verotulojen menetysten takia vähemmän ansaitsevien verotusta pitää kiristää ja sosiaaliturvaa leikata?

Miksi globalistit vaativat kansallisvaltioiden kansalaisia kantamaan uusliberaaliohjatun globalisaation aiheuttamien sotkujen seuraukset: valitsemaan "isänmaan pelastamiseksi" monikansallisten yritysten ylivallan ISDS-menettelyn hyväksymisen kautta? Muu olisi impivaaralaisuutta ja nationalismia...

 

6) Miksi kinastellaan siitä pitääkö Suomen antaa kehitysapua 0,7 % bkt:sta vai vähemmän? Miksi ette puhu siitä, että oikeudenmukaisemmassa maailmassa ei tarvitsisi antaa kehitysapua, että reilummassa maailmassa maksaisimme reilun hinnan kehitysmaille niiden raaka-aineista ja työvoimasta? Että oma hyvinvointimme perustuu pitkälti muiden ryöstöviljelyyn?

 

7) Miksi kinastellaan pakolaisten määrästä, joka voidaan vastaanottaa? Miksi ette sano, että pakolaisia syntyy, koska me - läntisten demokratioiden arvoyhteisö - tai liittolaisemme pommitamme useissa maissa turvataksemme omia intressejämme synnyttäen pakolaistulvia? Miksi ette sano, että ne oheisvahingot, joita tuotamme sodillamme olivat kerran eläviä ihmisiä, joilla oli unelmansa ja tulevaisuutensa? 

* http://www.psr.org/assets/pdfs/body-count.pdf

Miksi ette sano että sen jälkeen kun globaali sota terrorismia vastaan (GWOT) aloitettiin, terrori-iskujen määrä on kasvanut, että kenties sotilaalliseen voimaan nojaavat ratkaisut eivät toimi?

 

7) Miksi välttelette vaalikeskusteluissa rehellistä puhetta NATO-aiheesta? Perustelunne nojaavat siihen nääkemykseen, että Suomi on vaihtoehdoton, avuton toiminnan kohde, pelkkä ajopuu, joka ei pärjää ilman ulkopuolista pönkkää; josta tulee vapaa ja itsenäinen vain ulkoa ohjatusti, jonkun muun päätöksillä ja toiminnan kautta.

Sanotte vastuulliseksi johtajuudeksi sitä, että haluatte antaa vastuun Suomen osallistumisesta sotiin ulos Suomesta. Että aito demokratia toteutuu, jos puolueet kannattavat NATO-jäsenyyttä, joten kansanäänestystä ei  tarvita (se olisi liian suuri riski).

Täytyyhän teidän tietää, että NATO on käyttänyt Euroopassakin "salaisten palvelujen kontrolloimattomia haaroja" murhaamaan niin sivullisia siviilejä kuin poliitiikkojakin.

* http://operation-gladio.net/en/european-parliament-resolution-gladio-nr-c-324-201

Täytyyhän teidän tietää, että NATO:n on määrä turvata jäsentensä taloudellista turvallisuutta ja edistää vapaakauppaa, muiden hyvinvoinnin kustannuksella

* http://www.nato.int/cps/sv/natohq/topics_76400.htm

* http://www.atlanticcouncil.org/en/publications/issue-briefs/an-economic-nato-a-new-alliance-for-a-new-global-order

Miksi jauhatte äärikoikeiston noususta ettekä myönnä, että taloudelliseen ja sotilaallisen voimaan nojaaminen on perinteistä oikeistopolitiikkaa? Miksi tyrkytätte ideaa siitä, että Suomi saataisiin kuntoon korjausliikkeillä teidän "ei ole vaihtoehtoja" -johtamisenne jäljiltä?

 

Miksi me äänestäjät puhumme vasemmistosta ja oikeistosta kun meidän pitäisi puhua oikeasta ja väärästä, siitä mikä on oikein, mikä väärin?

 

Kirjoittaja on itsenäisyyspuolueen ehdokkaana Helsingin vaalipiirissä numerolla 197, ja kirjoittaa tässä blogissa omia henkilökohtaisia ajatuksiaan ja mielipiteitään

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

34Suosittele

34 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ihan joka puolueen joka ehdokas on tervetullut vastaamaan esittämiini kysymyksiin. Keskustellaan.

Jos ei teitä näy, en usko, että teilla on tarjota korjausliikkeitä joilla saadaan Suomi kuntoon :D

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

"2) Miksi lähes jokainen eduskuntapuolueporukka puhuu rakenne- ja talousopeuttamisesta, mutta ei sano että se tarkoittaa köyhien kyykyttämistä?"

toi o virheellinen väite. keinot korjata tilanne o
- kansallistaa pankit ja suuryritykset
- pistää progressiivinen verotus kavalla:
vero = (tulot - 1200) x 0,9
- korvata alv hiilidioksidiverolla
- alkaa painaa ite euroja tahtiin miljardi ja päivä

jokainen ton tietää, ei van kukaa uskalla sanoa ennen vaaleja

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Terve Auvo. Miten marxilainen tulee ajatelleeksi että hallituksella tai Eu:lla tai pääomalla on aikeet korjata tilanne? Yltiöluottavaista!

Budjettihan on nykyään tekosyy ja työkalu jolla varallisuutta siirretään köyhemmiltä varakkaammille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ipun vaalipäällikkö Timo Isosaari kirjoittaa ("Ipudemia tarttuu ja leviää"):

"Jotain hyvin poikkeuksellista on nyt tapahtumassa Suomen poliittisessa historiassa. Ainakin Tampereen vaalimökillä avarakatseinen nuoriso, eli enimmäkseen alle 90-vuotiaat, on huomannut ja ottanut omakseen Ipun muista puolueista poikkeavan otteen politiikkaan.

Tuskin koskaan olen nähnyt politiikasta jo täysin vieraantuneiden palaavan mökille päivä toisensa jälkeen ja tuovan kavereita mukanaan tai kertomaan hankkineensa meille lisää äänestäjiä.

Oli näiden vaalien lopputulos mikä tahansa, olemme saaneet aikaan jotain, mikä leviää epidemian lailla. Koska kyseessä on ihmisiä fyysisesti, psyykkisesti ja poliittisesti tervehdyttävä ilmiö, sopinee pelkoa herättävä ”epidemia” korvata paljon positiivisemmalla sanalla ”ipudemia”.

Ipudemia on lääkkeetön ja luonnonmukainen reaktio pitkään jatkuneeseen poliittiseen allergiaan ja ainoa hoitomuoto vallanhimoon. Nautitaan kohtuudella, kasvavan mielihyvän kera. Saattaa aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja pidentää ikää."

http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193399-ipud...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Harmi, että et ole ehdolla vaalipiirissä, missä Heinävesikin on.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pitää se helsinkiläisillekin vaihtoehtoja olla tarjolla :D

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voih! Eihän eduskuntapuolueet uskalla puhua oikeista aiheista!
Keskustelun pitää olla näennäis-demokraattista nyyhkyttelyä, oikeassa olemisen pistekeruuta, kertomatta todellisia taustoja.
Vähävaraisista ei saa puhua, pitää vain toimia heitä vastaan.
Ja kun ollaan suunniteltu uusia loukkoja varattomille, koitettu taas löytää sieltä rahaa missä sitä ei ole - ollaan taas ihan ymmykäisinä kun rahaa ei kirstuun kilahtanutkaan.

Oih! Jospa joku kerta etsittäisiin rahaa sieltä missä sitä on - tai puhuttaisiin syistä eikä aina hehkutettaisi niistä johtuvista vammoista.

Jo nuoruudessa kuulin laulun "Oi, jospa kaikki Suomen järvet viinaksi muuttuisi..." Yhtä kaukana lienee toiveet politiikan muuttuminen rehelliseksi.

Tässä vielä katsottavaa - ja miettikää, miksi asiaa ei oteta esiin?
https://www.youtube.com/watch?v=ZUXRy7336rY

Henry

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juu, ehdotan että aletaan etsiä rahaa sieltä verokeitaista. Yksi toimiva keino voisi olla että kansallisvaltiot sopisivat keskenään eväävänsä verokeidastelijoilta toimi- ja myyntiluvat omalla alueellaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitos Henry kun toit nuo Erkki Aho tekemät videot tänne. Poliittisen johtomme ohjailema, 1990-luvulla tehty kansakunnan ryöstön selvittäminen tulee liittää Jan Arnellin ehdottamaan "yhteiskunnassa korjattavat asiat" -listaan.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Aivan erinomainen vaalikirjoitus. Vastaavia ei löydy valtapuolueista – eikä muistakaan eduskuntapuolueista. Siksi valintani sunnuntaina osuu Riikkaan.

Tässä myös omaa turinaani samanlaisista asioista:

http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193288-...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kyllä, ääni sunnuntaina Riikalle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Myös sinulle Kari Fagerström kiitokset luottamuksestasi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitän Janne Kuusi luottamuksestasi. Luen tekstisi palattuani saunasta ja kommentoin sitä sitten.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kommentoin antamalla suosituksen. Raha-asioista ei voi ihmisiä liikaa valistaa!

Tässä lisää tietoa: kaksiosainen artikkeli "Pankkiunioni ei estä kriisejä, se järjestää maksajat. Maksaja olet sinä" + "Yksityinen rahanluonti vaarantaa talouden vakauden" http://ipu.fi/2013/wp-content/uploads/2011/01/IPU-...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hei "che"????

Ei tässä tartte lähteä Boliviaan itteensä tapattamaan, mutta aika liki. Sana che tarkoittanee kuka siellä. Miksi? on ihan hyvä kysymys. Miksi olet siellä?

Ehkä jokaisen politiikon tai päättäjän asemasta riippumatta, suuryrityksen toimitusjohtasta alkaen pitäisi aidosti kuunnella kysymystä miksi olet siellä?

Se voi tulla kaikuna tai suorana tuskanhuutona, se pahimmillaan tulee räjähtävänä pommina kun ei ole kuunneltu....

Euroopassa on tapeltu aina. Iänkaikkisesta iänkaikkiseen. Balkanin kriisi, voi hyvä tavaton onko muistimme noin lyhyt.

Taloussotaa täällä käydään. Euromaiden kesken. Euro itsessään on luonut oman kriisinsä ja silloin pitää kysyä "che" kuka siellä ja miksi.....

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

:D Tunnustan. Viime presidentinvaaleissa kysyin itseltäni "che" ja äänestin sitten Hugo Chávezia. Seuraavissa pressanvaaleissa valintani on ehkä Evo Morales tai José Mujica.

Käyttäjän MattiKarvonen kuva
Matti Karvonen

On pankkipuolueita ja sitten on muita. Pankkipuolue(et) kuten kok-dem-kesk hännystelijöinään rkp-vas-kd syövät samaa leipää ja laulavat samoja lauluja. Siinä se syy. Ja alkoi Soinikin laulaa amerikan lauluja heti reissunsa jälkeen eli takki kääntyi silläkin (varmaan joku paavi soitti sille).

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Me äänestäjät emme pane eduskuntapuolueita tarpeeksi lujille, ja kuitenkin meidän se pitäisi tehdä koska media ei tee sitä puolestamme.

Vaalitilaisuuksissa saa nousta seisomaan ja esittää kysymyksiä. Niissä saa nauraa ääneen.

Tai voi jopa toimia kuten Heinävedellä toimi herra, jota aloin vaalipaneelin jälkeen kutsua välittömän palautteen mieheksi. Hän nousi yleisön joukosta seisomaan ja huomautti (yleensä kokoomuksen ehdokkaalle) tyyliin "Älä Nepponen tuas puhu paskoo!"

ulf fallenius

Söyring latelit listan totuuksia mutta valitettavasti Suomi jatkaa valitsemansa linjalla koska ihmiset vaan on hölmöjä meidän johdossa ja taas valitaan samat edustajat uudestaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ulf, saatat olla oikeassa. Toivoa kuitenkin on.

Olen tyytyväinen omalta osaltani näiden vaalien tulokseen, jos olen saanut jonkun uuden lukijan ryhtymään kriittisen ajattelun antoisaan harrastamiseen. Se on ainoa tie jota kannattaa kulkea: pitää ajatella ihan itse.

---
muoks.

"Olen tyytyväinen omalta osaltani näiden vaalien tulokseen..." tarkennus: riippumatta saamastani äänimäärästä, eräs tavoite on saavutettu jos joku ryhtyy arvioimaan kuulemaansa ja lukemaansa kriittisesti.

Me voidaan porukalla sanoa Ei enää, jo riittää! tälle nykymenolle.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Riikka, aivan kymppi-kirjoitus! Minäkin äänestäisin sinua, jos oltaisiin samassa vaalipiirissä. Tosin nyt kävi niin, etten äänestä ketään, vaikka olen itsekin ehdokkaana. Meillä täällä Intiassa olisi nimittäin aivan liian pitkä ja vaivalloinen matka äänestyspaikalle:)

Mutta asiaan, kun mainitsit eurosta... "Miksi kukaan ei sano, että rakenne- ja taloussopeuttamisen tarve johtuu ikuinen euro -projektista, koska euro ei jousta riittävästi. Euron joustamattomuuden takia joustat sinä: palkkatasossa, sosiaaliturvan tasossa, kaikessa".

Kukaan valtapuolueiden ehdokas ei tätä tosiaankaan sano. Mutta on yksi vaikuttaja, joka uskaltaa sen sanoa, ja hän on Nalle. Ei saa nyt ymmärtää väärin, että olisin Wahlroosia hehkuttamassa, mutta pakko myöntää, että olen katsellut tätä videota aika usein. Siinä Nalle sanoo suoraan, mistä kana kusee. Klipin audio on hieman heikko, mutta kyllä siitä selvän saa.

https://www.youtube.com/watch?v=5qbRKeBe2gs

Ja onnea vaaleihin, Riikka!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitän kannustuksesta, Juha. Euron kannattajat eivät ole sisäistäneet että valuutan jäykkyys vaatii heiltä joustoja palkoissa, eläkkeissä, sosiaaliturvassa jne.

Ei sitä mediassa isoin otsikoin mainosteta.

Olisikin hauskoja sellaiset otsikot: "Euro liikehtii rajan takana. Hallitus odottaa hyökkäystä" ja "Euro hyökkää laajalla rintamalla. Etelä-Euroopassa kaatuneita jo 25% väestöstä".

Kun kerran sodankäynnin sanasto ja kielikuvat ulotetaan urheiluunkin niin miksi ei sitten myös taloussota-uutisointiin?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä vaalikirjoitus. Kiitos
Kohdat 1-5 ovat mainioita. 6-8 ovat näkökulmakysymyksiä. Näitä kommentteja ei pidä tulkita akselilla kylmä - myötätuntoinen...

6) Suomen kehitysapu voi aivan hyvin olla muuttuva suure - ei jumalallinen ja peruuttamaton 0,7% BKT:sta. Moni muukin hyvä ja tarpeellinen asia on joutunut muutoksen kohteeksi.
Reilun kaupan periaate on hyvä sinänsä - myös maamme sisällä.

7) Suomella ei ollut ns. siirtomaita, vaan se oli itse pitkään sellainen. Suomi ei myöskään ole synnytellyt ns. pakolaisvirtoja, vaan on taistellut olemassaolostaan 60°-70° asteen arktisilla piireillä.
Voi kysyä, pitäisikö meidän tässä ottaa vastuullemme kantokykyämme enemmän muiden tekojen seurauksia tai yleistä ns. valkoisen miehen taakkaa? Meidän tulee toki pyrkiä auttamaan hädänalaisia. Tämän avun määrä vaihtelee maittain, joten sen katto lienee samoin meidän päätettävissämme.

8) NATO:n esiintyminen yhä Suomen ongelmana jopa keskusteluissa on osa vanhaa YYA-Suomen henkistä taakkaa, josta soisi jo päästävän irti. Baltia löysi tiensä nopeasti.
Emme kai halua yksin olla ajopuuna toisten päätösten armoilla, muualta ohjattuna tai painostettuna? Siksi voimme itse pohtia, keiltä saatavissa oleva apu vastaisi tarpeitamme parhaiten.

Pelkäänpä, että rauhanunioni (EU) itse on myös osasyyllinen ääriainesten liikehtimiseen.
UGH! Olen rähissyt.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Oma käsitykseni NATO-keskustelusta on se, että olemme edelleen YYA-aikain tasolla, vain toiseen suuntaan.

Pakolaisvirroista ja sotatilanteista olen muodostanut käsitykseni lukemalla lukuisia raportteja (blogitekstissä mm. on yksi Body Count-raportin linkki), strategiapapereita, afganistanilaisen naisjärjestö RAWA:n julkaisuja sekä keskustelemalla eri puolilla maailmaa olleiden rauhanturvaajien kanssa.

Moniko Suomessa tietää, että rauhanturvaajat jotka tarvitsisivat apua esim. sotaperäisen PSTD: takia, eivät sitä kovin helpolla saa. Me emme näes ole sodassa, me vain toimimme sotatoimialueilla.

Muuhun ei voi päätyä kuin että siviilit eivät koskaan hyödy sodista joihin heidän hullu hallituksensa heidät sekoittaa.

--
ps. Foreign Policyssa on artikkeli siitä kuinka Yhdysvallat on pyrkinyt estämään YK:n rauhanturvoperaatioita: Exclusive documents reveal past U.S. efforts to limit the UN peacekeeping operation in Rwanda, and new satellites / Genocide under our watch

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Seppo Saarelle tuosta Nato-hommelista. Lainaan pätkän blogistani:

"Innokkaimmille natottajille kerrotakoon, mitä Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smith sanoi eilen Ylen aamu-tv:ssä: “Venäjän reaktio olisi vahva, jos Suomi liittyisi Natoon. Vaihtoehtoja olisi kaksi: Venäjä katkaisisi suhteet Suomeen tai vaikuttaisi painostuskeinoilla esimerkiksi kaupankäyntiin”.

http://yle.fi/uutiset/aleksanteri-instituutin_tutk...

No, tuo nyt on vaan yhden tutkijan sanomaa, mutta en ihmettelisi, jos niin kävisi. Täytyy muistaa, että sanktioista huolimatta Suomi vie Venäjälle edelleen yli neljän miljardin edestä vuodessa. Mikäli kaupankäynti lakkaisi tyystin, niin se tarkoittaisi vaalikaudessa reilun 16 miljardin menestystä jo nykyisen lisäksi."

Koko blogi luettavissa tästä:

http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1930...

Lisään vielä, että vuonna 2012 vienti Venäjälle oli 5,7 mrd. Sitä vertailuna käyttäen saadaan vaalikaudelle kuluiksi 22,8 mrd ja siihen sitten Nato-jäsenyydestä aiheutuvat kulut päälle.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Moi Seppo,

Onhan Suomi väistämättä ollut pakotettu osallistumaan
omalla tavallaan Afganistanin ja muiden sorrettujen maiden
politiikkaan omalla "panoksellaan".

Eli koulutusta / "rauhanturvaoperaatioita"
-porkkanana on tullut jälleenrakennusprojektia tjms.

Ei tämä maailma ole kyllä oikeudenmukainen itä/länsirintamalla,
mutta on väärä syy käyttää muiden toimintaa oman toiminnan oikeutukseen,
joka kertoo sanomattakin väärästä periaatepäätöksestä?

Sääli sinänsä, että Suomi on niin pieni kansakunta,
mutta kaipa me toimeen tultais keskenämmekin?

PS. Riikalle ilman muuta hyvää onnea jatkoon, sitä tarvitaan aina.

-PR

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitän. Vääryyttä olisi vähemmän kun jokainen kohdallaan pyrkisi pitämään huolen ettei sitä itse tahallaan tee, ja myös puuttuisi muiden tekemiin vääryyksiin, arvelen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä on Afganistanin suurlähettiläämme näkemys. Ehkä joku tietää enemmän, mikäli Suomella on salaisia tai 'likaisia' operaatioita medialta piilossa?:
http://finland.org.af/public/default.aspx?nodeid=4...

Käyttäjän JanArnell kuva
Jan Arnell

Riikka,

jos kiinnostaa niin tee oma bloggaus aiheesta "yhteiskunnan korjauslista", johon lukijat/kansalaiset voivat kertoa/antaa vinkkejä mitä ruohonjuuritason asioita suomalaisessa yhteiskunnassa on vikana? Niitähän on ihan rutosti ja listan voisit sitten antaa tuleville kansanedustajakolleegoillesi.

Itse osallistun aluksi seuraavilla:

1. Miksi asumistukea maksetaan uuteen taloon paljon enemmän kuin vanhaan taloon? Esim. työtön saa muutaman vuoden vanhaan taloon melkein koko vuokran verran asumistukea, mutta 40 v. vanhaan paljon vähemmän. Uusi on lisäksi tietenkin kalliimpi vuokraltaan, lähes järjestään.

2. Miksi sosiaalitoimisto saa pakottaa pienyrittäjiä työttömäksi? Käytännössä se tapahtuu siten että tuen hakijan toimeentulotukea pienennetään ensin 20% sitten 40% jos pienyrittäjä ei tienaa vähintään työmarkkinatuen verran kuukaudessa. Se on laitonta, siitä on lääninhallituksen päätöksiäkin, mutta edelleen sitä tapahtuu ympäri maata. Syyn tiedän: kunta säästää, koska se maksaa toimeentulotuen, valtio työkkärin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jan Arnell, ehdotuksesi yhteiskunnan korjauslistasta on mainio.

Alustavaa listaa sopii laatia täällä KissanKulmassakin.

Oma listani sisältää perustuslakituomioistuimen perustamisen, Suomen julkisen velan auditoinnin, tolkuttoman byrokratian purkamisen, perustulon maksamisen ainakin alimmille tuloryhmille vastauksena joukkoon havaitsemiani epäkohtia. Nämä näin alkuun.

Pk-yrittäjät ovat laillista riistaa kaikille viranomaisille, ja heitä kiusataan kaiken sortin älyttömyyksillä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Näin muistaessani: Ensi viikolla tulee ulos Vs-kustannuksen kautta ulos kirja "Näin Suomea viedään".

Kirjoittajina Suomen entinen ulkoministeri ja YK-suurlähettiläs Keijo Korhonen, minä Riikka Söyring, itsenäisyyspuolueen pj. Antti Pesonen sekä monen ammatin Mauri Nygård, joka on toiminut mm. maakuntajohtajana.

Kirja käsittelee Suomen solmimaa isäntämaasopimusta, Suomen lakeihin tehtyjä NATO-sopeuttavia lakimuutoksia sekä neuvottelun alla olevia vapaakauppasopimuksia TTIP:iä ja TISA:a.

Osallistumme kirjalla yhteiskunnalliseen keskusteluun koska valtamedia ei kaikissa aiheissa anna vastakkaisille mielipiteille tilaa ;)

Vaikeneminen on vallan käyttöä sekin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Näin muistaessani 2:

Kuulin että HS:n vaalikone toimii oudosti.

Muuan henkilö (poliittisesti lähinnä vasemmisto-kansallismielinen) kertoi täytelleensä vaalikonetta ja odottaneensa mitä HS:n kone tarjoaa hänelle.

Vastauksena sai "olet eniten yhtä mieltä kokoomuksen kanssa 0%, vähiten SKP:n kanssa 0%" -tyyppisen ratkaisun, ja sitten kone lisäsi kokoomukselle yhden kannatuspisteen.

Nolla-prosentin mielipiteiden yhteneväisyydellä kannatus kokoomukselle siis HS:n vaalikoneen mukaan. Melko erikoiselta kuulostaa.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Hyvä kirjoitus, vaikka en nyt ihan kaikkien kohdalla olekaan samaa mieltä.

Suurin rakenteellinen ongelmamme ei mielestäni ole euro, vaan ylenpalttinen byrokratia ja verotus, jolla tapetaan investoinnit sekä vaikeutetaan työntekoa ja -tarjontaa. Onhan euro mukana suolana sopassa (eli isossa roolissa) mutta mielestäni se ei kuitenkaan ole se suurin syy. Esimerkiksi Isolla-Britannialla ei mene juurikaan paremmin, ja heillä ei ole euroa käytössään.

Omasta mielestäni kilpailukyvyn palauttamiseen tarvittaisiin radikaaleja toimenpiteitä, tyyliin alkoholi- ja tupakkaveron lasku esim. Belgian tasolle, jolloin Viroon suuntautuva viinaralli kääntyisi päinvastaiseksi, ja samalla houkuttelisi ostosretkeläisiä niin Ruotsista kuin Norjasta, ja mitä todennäköisimmin muualtakin. Sillä saataisiin samalla luotua edellytykset matkailualan kehittämiselle ainakin Lapissa, kun esim. käsivarren alueelle voisi rakentaa ostoskeskuksen josta matkalaiset saisivat käydä hakemassa täydennyksiään (juomia, ruokaa ym.).
Ja ei, se ei tuhoaisi maamme kansanterveyttä. Toki nyt selvä kulutuspiikki tulisi alussa kun ihmiset epäuskoisina innostuisivat ostamaan alkoholia varautuen siihen että se kuitenkin kohta taas kielletään. Mutta ei tavallinen ihminen viinaksia nykyistä enempää pitkällä aikavälillä juo. Se kulutus tasaantuisi nykyiselle tasolle. Ja noilla ulkomailta tulevilla rahoilla voitaisiin sangen mallikkaasti rahoittaa niin lisääntynyt terveydenhoidon tarve (= lisää työpaikkoja) kuin myös paljon muutakin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei minun kanssani tarvitse olla samaa mieltä. Ja lyhyt keskustelukin siitä tulee, jos jokainen on samaa mieltä :D

Suomessa todella on tolkuttomat alkoholiverot verrattuna vaikka yleiseurooppalaiseen tasoon. En minäkään usko, että väestö oitis vetäisi itsensä viinalla hengiltä.

Mitä kansanterveyteen tulee, niin sen heikkoon happeen lienee suurin syy ylilääkitseminen.

Ex-anoppini juuri kertoi lääkärin möksähtäneen kun hän kieltäytyi lääkkeistä todeten että "jos yli 70-vuotiasta nyt jostain vähän kolottaa niin se ei ole sairaus. Vanheneminen ei ole sairaus."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Omasta mielestäni kilpailukyvyn palauttamiseen tarvittaisiin radikaaleja toimenpiteitä, tyyliin alkoholi- ja tupakkaveron lasku"

Olisin itse mieluimmin korottamassa alkoholin hintaa, perusteena se että Suomalaiset juovat sitä liikaa ja siitä tulee terveysongelmia jotka tulevat kalliiksi yhteiskunnalle.

Mutta kun sitä halpaa viinaa saa Virosta niin sille emme kylläkän mitään taida mahtaa, paitsi yrittämällä vaikuttaa EU:n kautta tai suoraan Viron viinapolitiikkaan.

--------------

Mutta on eräs nautinnon muoto joka ei aiheuta sellaisia terveyshaittoja kuin viina. Me ihmisethän elämme täällä nauttiaksemme, eikä kaikkia nautintoja voi eikä pidäkään kieltää.

Suomalaiset matkustevat ulkomaille seksin perässä, kun se ei täällä kotimaassa jostain systä onnistu, tai ei anakaan ole riittävän nautinnollista.

Suomen naiset matkustavat tämän nautinnon perässä Välimeren maihin ja miehet joutuvat menemään aina kauko-itään saakka saadakseen tätä aistinautintoa.

Mitäs jos käännettäisiin tämä seksiturismi toiseen suuntaan. Tuodaan tänne Suomeen Välimeren gigolot ja kauko-idän prostituoidut suomalaisten seksinnälkää tyydyttämään. Ne tietenkin lähettävät osan rahoista kotimaihinsa, mutta osa rahasta jää pakosta tänne, eikä suomalaisten tarvitse matkustaa ja viedä rahojaan ulkomaille.

Nämä gigolot ja hutsut voisivat lisäksi houkutella Suomeen turisteja naapurimaista, jotka eivät tätä bisnesideaa ole vielä keksineet. Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Saksasta, Englannista, Venäjältä ja muualtakin tulisi Suomeen seksituristeja ja polttariporukoita.

Kun ne kerran tänne tulee, käyttäisivät ne mutakin palveluita. Hotellit olisivat täynnä, samoin ravintolat. Kylpylät ja hiihtokeskukset olisivat varattuja. Turistirihkamaa lähtisi ruristien mukana heidän kotimaihinsa.

Suomalaiset voisivat tällä tavalla täyttää oman rakkaudennälkänsä ja myös naapurimaiden asukkaiden tarpoeet, ja me voitaisiin jopa tienata sillä.

Mikä fantastinen mahdollisuus.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Melko radikaali ehdotus Arto Vihavainen. Lisäksi se vaatisi lainsäädäntää koska ammattilais-seksityöläisillä pitää olla ay-liike/järjestäytymisoikeus, työterveydenhuolto, hygieniapassikurssitus, oikeusturva, lasten päivähoito-oikeus ymv.

Verotustakin pitäisi miettiä.

Vielä pitäisi huolehtia jollain keinoin siitä että perässä ei tule järjestäytynyt rikollisuus hoitamaan alaa päällystönä sekä siitä, että että seksityöläiset ovat täällä vapaaehtoisesti ja tekevät työtään omasta valinnastaan.

Harmaa talous saattaisi muodostua ongelmaksi, koska Suomessa pk-yrittäjää (ja sellaiseen moni seksityöläinen rinnastuu) kiusataan jumalattomalla byrokratialla. Kiusaus hoitaa bisnestä ohi kirjanpidon olisi epäilemättä kova.

Nämä näkökohdat huomioiden asiasta voidaan aloittaa keskustelu. Olisi hyvä kuulla tästä alalla toimivien mielipiteitä, heillähän se paras hiljainen tieto on.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Mikael, ei se yhteisvaluutan ongelma rajoitu pelkästään euron joustamattomuuteen, mikä aiheuttaa sisäisen devalvaation tarpeen. Siihen liittyy myös se, että tässä rahaliitossa ei ole sallittua hyödyntää omaa keskuspankkia.

Markka oli jo 1990-luvun alussa ecuun kytketty (katastrofaalisin seurauksin) ja sen jälkeen olemme maksaneet 74 mrd pelkkiä valtionvelan korkoja ulos maasta. Jos summa olisi palautunut keskuspankkirahoituksen kautta omaan kiertoon, niin todellinen valtionvelka olisi luokkaa 22 mrd, kun se on nyt 96 mrd. Toki varmaan velkaa oltaisiin tehty siinä tapauksessa enemmän, mutta hällä väliä, koska sen hallinta olisi täysin omissa käsissä eikä olisi pelkoa esim. hölmöstä luottoluokituksesta, joka sekin on finanssisektorin yksi tapa kyykyttää valtioita velkaloukulla. Ja mikä olennaista, ei olisi pelkoa, että korot karkaisivat ulos maasta.

Se on siinä ja siinä, kumpi on aiheuttanut pahempaa tuhoa Suomen taloudelle, euro vaiko globaali finanssisysteemi. Vuoden 2008 (johdannaisten aiheuttaman) finanssikriisin seurauksena Suomi joutui ottamaan vuosina 2009-2010 nettovelkaa 10 mrd kumpanakin vuonna ja sen jälkeen 5 mrd joka vuosi, niin kuin tekee tänäkin vuonna.

Mutta sen lisäksi pitää huomioida yhteisvaluuttaan liittyvät tukipaketit pankeille. Vielä tähän mennessä emme ole maksaneet huomattavia summia, mutta takausvastuut ovat melkoiset. Pelkästään Kreikka-lainoille takausvastuut ovat 8 mrd, mikäli mukaan lasketaan Suomen Pankin vastuut IMF:n kautta annetuista lainoista. Ja mitäs veikaatte, selviytyykö Kreikka veloistaan? Voin kertoa, että ei selviydy.

Se on sitten eri asia kuinka pitkälle asiaa vitkutellaan, ennen kuin se virallisesti myönnetään. Veikkaan, että sitä vitkutellaan pitkään, koska tarve uusille paketeille on ilmeinen. Finanssitaivaalla on nyt niin paksua mustaa pilveä, että on vaan ajan kysymys milloin taas rytisee. EU:n osalta ei liene huolta niin kauan kuin EKP pumppaa tekohengitystä pörssikursseihin. Tämä ensimmäinen (biljoonan euron) QE päättyy vuoden 2016 loppupuolella, ja veikkaanpa, että siinä vaiheessa pumppausta jatketaan, koska inflaatio ei ole noussut haluttuun 2% tuntumaan.

Mutta rysäyksen voi aiheuttaa mikä tahansa muu asia. Se voi tulla siinä muodossa, että EU-jäsenvaltiot yksinkertaisesti kieltäytyvät jatkamasta Kreikan rahoittamista. Moni maa alkaa olla jo tosi kypsä tähän touhuun. Suomi toki pysyy ruodussa, mutta sieltä voi yhtäkkiä useampi Etelä-Euroopan maa ilmoittaa, että nyt riittää.

Rysäys voi tulla myös USA:sta niin kuin tuli viimeksikin vuonna 2008. Nyt vaan on oletettavaa, että vuoden 2008 kriisi oli vasta esileikkiä, sillä seuraavassa vaiheessa saattaa yksinkertaisesti dollari romahtaa. Joka tapauksessa se tapahtuu ennemmin tai myöhemmin, mutta tapahtuuko jo ensi vaalikaudella, se jää nähtäväksi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eräs iso ongelma todella on, kuten Juhakin tuossa viittaa, että raha virtaa ulos maasta. Vain alueella kiertävä ja alueelle jäävä raha vaurastuttaa aluetta.

Rahan kiertonopeus on taloudessa tärkeä tekijä, vaikka moni ei sitä tule ajatelleeksi.

Olen joskus asiaa selittäessäni kehottanut ajattelemaan pelejä kuten lätkää. Pelissä ( = talous) jos peliväline ( = raha) poistuu kentältä, peli pysähtyy kunnes uusi peliväline saadaan käyttöön eli uutta rahaa tulee jostain niin että peli voi jatkua. Jos sitä uutta pelivälinettä ei tule niin peli loppuu.

Maalien (= talouskasvu) todennäköisyys nousee mitä nopeammin peliväline kentällä pelaajien kesken kiertää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

Tuossa kirjoituksessasi on pieni näköharhasta johtuva ajatusvirhe. Talouden pelissä rahaa ei ole olemassakaan, se on vain mittayksikkö, joka auttaa arvottamaan tavaroita ja palveluita toisiinsa nähden vaihdantataloudessa.

Jos siis näet rahan kuten lätkän jääkiekkopelissä, se on vain näköharha. Rahaa ei yksinkertaisesti ole olemassa, se on vain imaginäärinen laskentayksikkö vaihdannassa ja sillä myös mitataan paljonko tavaroiden ja palvelujen vaihdannassa jollakulla on saamista tai velkaa.

Jos siis kaupanteon vilkastuessa rahan määrä näyttäisi kasvavan, niin se on vain näköharhaa, joka johtuu siitä että tehdään paljon kauppoja ja sitä kaupankäynnin kokonaisvolyymia siis mitataan rahassa. Rahaa siis ikään kuin näyttäisi olevan enemmän, mutta kun rahaa ei ole olemassa ollenkaan, sen kummemmin hyvinä kuin huonoinakaan aikoina, niin oikeasti vain tavaran ja palveluiden vaihdanta on vilkastunut.

Kaupan vilkastuminen ei siis johdu rahan määrän kasvusta vaan kaupan vilkastumisesta seuraa väärä illusio rahamäärän kasvusta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #59

Arto, puhuin rahan kiertonopeudesta, en rahamäärästä. Puhuin siitä että peli pysähtyy jos peliväline katoaa kierrosta.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #47

Rahan kiertonopeus ei ole ehkä enää validi käsite nykyisen digitaalisen rahan aikana. Bkt on käytännössä suoraan suhteessa likvidiin rahaan eli kierrossa olevaan rahaan. Tämä likvidiraha voidaan katsoa periaatteessa olevan kokonaisrahamäärä vähennettynä holvaantuneella rahalla, ja tämä holvaantunut raha on siis "rikkaiden" pankkitileillä makaava raha joka ei liiku investointeihin tai kulutukseen.

Voidaan sanoa että merkittävin osa kansasta elää kädestä suuhun siten että palkkapäivää edeltävänä päivänä tilillä ei ole enää juuri mitään. Heidän käyttäytymisensä ei riipu talouden suhdanteista. Se kansanosa jolla jää säästöä perustarpeiden ja lainan lyhennyksien jälkeen sensijaan reagoi taantumaan lisäämällä käteisen "preferenssiä" eli säästävät eli holvaavat. Holvaaminen on yksi ongelma valuuttapaon ja vaihtotaseen negatiivisuuden lisäksi. Holvaamiseen on pari hyvää lääkettä: voimakas verotuksen progressio ja inflaatio.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #61

Hei Pasi Pulkkinen, kiitos tarkentavasta selvityksestä.

Tuosta inflaatiosta tuli mieleeni (nythän se on negatiivinen, maaliskuussa -0,1%). Rahan määrää kasvattamalla EKP pyrkii nostamaan inflaatiota.

Tätä vastaan toimii Eu, joka ajaa työpaikkakohtaista sopimista. Siitä seuraa lähinnä se, että inflaatioasteesta muodostuu vähintään työpaikkakohtainen, jopa työntekijäkohtainen, henkilökohtainen.

Inflaatioasteen hallinnasta voi tulla varsin vaikeaa, koska maakohtaiset erot inflaatioasteessa Eu:n sisällä heittelevät jo nyt.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #63

EKP:n rahamäärän kasvattaminen velkakirjoja ostamalla lisää kokonaisrahamäärää, mutta ei tehokkaasti likvidiä rahamäärää. Rahat valuvat niiden tileille jotka todennäköisemmin holvaavat tai sijoittavat kiinteistö- ja osakevarallisuuteen, kupliin. Lisäksi olisi hauska tietää miten EKP:n rahat vähentävät yksityistä velkaantumista. Rahan valuminen niille jotka kuluttavat tehokkaasti, tulee olemaan pientä verrattuna kokonaisrahamäärän kasvuun. "Inflaatio" tapahtuu väärässä paikassa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #65

Pitää paikkansa, Pasi Pulkkinen. Joskus on käynyt mielessä, onko se tahallista. Inflaatio hyödyttää velkarahasijoittajia.

EKP:n QE-idea elvyttää taloutta ostamalla jälkimarkkinoilta valtioiden velkakirjoja oli alun alkaenkin ei-niin-loppuun-asti-harkittu reaalitalouden kannalta.

Ei ole mitään velvoitetta jälkimarkkinoiden panna QE-hilloja kiertoon, eikä niiden kannata sitä tehdäkään, koska reaalimarkkinoilla ei tapahdu, ihmisillä ei ole rahaa.

Finanssimarkkinoilla sen sijaan on hyvät saalistusmahdollisuudet - ainakin toistaiseksi.

Parempi tulos olisi QE:lla saatu jakamalla raha suoraan kuukausiavustuksina kotitalouksille.

Käyttäjän EsaOlkoniemi11 kuva
Esa Olkoniemi

Jatkaisin, miksi ulkoistimme suomalaisen perusteollisuuden, vaatteet, puutuotteet, käsityöt jne. Eikö tärkeämpää olisi pitää omavaraisuusaste korkealla.

Vienti oli lankkua ja lautaa parhaista puista vuosikymmeniä ja rakentaminen tapahtui sitten jäljelle jääneistä jätteistä.

Eikös hierottais Sokli uusiksi ja ostetaan takaisin suomeen, jotta perustaisimme oman kaivannaisteollisuutemme naapurimaiden malliin ja jalostus mahdollisimman pitkälle.

Miksi patentit valuvat ulos?

Miksi korkean teknologian patentit ja teollisuus laitetaan lihoiksi heti kun on mahdollista, eikä pidetä suomessa??

Lopuksi, kiitos alustajalle hyvästä keskustelun avauksesta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitos Esa itsellesi hyvästä kysymys-listasta. Soklin myynti harmittaa minua vieläkin.

Pitänee kehitellä jonkinlainen Open Source-patentti, jolla patentoidaan esim. perinnelajikesiemeniä ja kaikkea muuta yleishyödyllistä niin että ne varmasti säilyvät agribisnesjättien ja muiden monikansallisten ulottumattomissa, väestön vapaassa käytössä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Riikka!
Olen kanssasi samaa mieltä - tämä on kauheaa - kaikesta!
Ihme juttu, eikö olekin? :)

Ja tuo perinnelajikesiementen keruu ja taltiointi on todella tärkeä juttu. Olen kiinnostunut olemaan yhteydessä kaikkiin heihin, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita.

Etsikselen myös henkilöä, joka tietää yrteistä. Tämä liittyy tällaiseen asiaan:
- Haluan hyvän ruokavalion.
- Mahdollisimman paljon itseviljeltyä.
- Lista ja ohjeet kaikista sellaisista kasveista yms., joita voin säilöä talveksi - ja tietenkin säilöntämetodit. Myös jonkinlaiset keksimääräiset vitamiini- ja hivenainepitoisuudet yms. tietoa.

Tavoitteena olisi, että laitettaisiin nettiin eräänlainen survival opas, jonka nimi voisi olla jotakin tyyliin: "Mitä vijelet kun olet melko rahaton, jotta säilyt hengissä yli talven!"
Tää on niin pitkä tarina, etten nyt kaikkea tähän jaksa kirjoittaa, mutta uskomukseni on, että talous romahtaa jossakin vaiheessa niin totaalisesti, että tuo 90-luvun alku tuntuu vitsiltä. Ja siinä vaiheessa ihmiset tarvitsevat sekä siemeniä että myös tietoa. Ja vaikka olisin väärässä ja romahdusta ei tulisi, niin eihän se tieto pahasta ole.

Henry

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #54

Jutellaan lisää tästä asiasta s-postitse. Minulle tuli mieleen muutama tuttava (fytonomi + ravintoaineasiantuntija + jokunen rihmastolainen) jota saattaisivat lähteä mukaan tekemään tulostettavaa nettikirjaa.

Joillain on yhteyksiä Itävallan ja Venäjän permakulttuurilaisiin jotka harjoittavat metsäviljelyä, villivihannesten keruuta jne.
Oheen voisi rakentaa wikipedia-tyylisen tietopankin.

Minä itse muistan mummon ja mummon isän oppeja säilönnästä ja viljelystä

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Miksi sitä tai tätä?

Koska politiikka on show, johon poliitikko osallistuu. Alkuun ehkä kuvittelee muuttavansa jotain, mutta lopulta muuttuu seuralaistensa kaltaiseksi eli höpöttelee/inttelee/esittää/väittelee/kiertelee/omaksuu puolueensa mantran defenssiksi tietämättömyydelle. Puoluekurin nimissä syytellen muita ja koko oikea työntekeminen unohtuu. Lopulta räkyttämisen täyskinnässä keskeiseksi asiaksi muuttuu uransa pitäminen, sekä omista eduista huolehtiminen. Shown takana häärii todellinen valta. Valta on rahamaailman eliitillä. Poliitikot ovat heidän nukketeatteri tuote.

Mitä siitä tulisi, jos ihmiset todella ymmärtäisivät että kapitalismin rakenteet horjuvat? Että pankit ovat niin hataralla pohjalla, jotta ne on sosialisoitava? Eihän näitä asioita voi tyhmälle kansalle kertoa, vaan ne pitää käydä kansan kustannuksella eliittikokouksien ovien takana (kysy lisää Urpilaiselta ja Kataiselta). Eihän sitä voi ääneen sanoa, että suuret pankit ovat ahtaalla. Ei tietenkään, kun sosialisoidaan hiljaisuudessa ja leikitään kapitalismia!

Vielä sen lisään että Suomi, uskonto ja isänmaa on eliitin kirosana! Katso ympärillesi. Ei ole Suomea, on EU. Ei haluta uskontoa, on hajoittamisen meininki (eroa kirkosta) ja isänmaa (suomettumiskammo)... Kirosana persut. Koko imperialisti jenkkien propaganda on uponnut suomalaisiin, kuin häkä! Heh... Kukkahattu tätien ja setien sokeus....

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sinulta Viivi tulikin pitkä lista yhteiskunnassa korjattavien asioiden listaan! En ole paljonkaan eri mieltä.

Mainitsemistasi syistä minä aikanaan tulin mukaan itsenäisyyspuolueen toimintaan, koska se silloin oli ainoa suoria kansanäänestyksiä, suoraa demokratiaa ja talousdemokratiaa ajava ryhmä. Minulle ne ovat tärkeitä asioita.

Luotan kuitenkin siihen, että jos tulen valituksi eduskuntaan, te ihmiset pidätte minut maan tasalla etten ala leijua, ja ajan tasalla siitä mitä ajattelette harjoitetusta politiikasta.

Olen ajatellut järjestäväni tupailtoja, joissa voisi keskustella eduskunnassa meneillään olevasta työstä niin että ainakin sitä kautta ihmiset voisivat osallistua prosessiin. Epäilen näet että suoraan demokratiaan pääseminen on kovan väännön takana koska eduskuntapuolueet eivät halua luopua saavuttamistaan eduista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

ps. Koti uskonto ja isänmaa voi olla joillekin kirosana mutta markkinointikeinona ne kiroilijatkin sitä yrittävät yhä käyttää. Kohde vain on pyritty vaihtamaan so. siirtämään uskollisuus Eu:lle.

"Eu-nationalismia" on yritetty synnyttää lipuin ja hymnein, luomalla Eu-identiteettiä, eurooppa-kansalaisuutta mutta ei ole tuo onnistunut. Eu:ssa näkyy liian selvästi että meidän odotetaan taistelevan suuryritysten sodissa puolustamassa osinkoja ja harvainvaltaa.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Jossain vaalikoneessa kysyttiin, mitä mieltä olen arvoista: koti, uskonto ja isänmaa. Vastasin siihen, että erittäin hyviä arvoja verrattuna näihin nykyisiin, joita ovat selfiet, pankkiirit ja korporaatiot:)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #44

Hyvä vastaus, suoraan asioiden ytimeen.

Mä olen kanssa miettinyt, että jos 1980-luvulla alkanutta ajanjaksoa pitäisi kuvata lyhyesti niin määritelmä olisi Moraalikadon aika.

1700-luvun humanistit ja arvoliberaalit olisivat kauhuissaan nähdessään ihmiskunnan vajonneen erään lajin barbariaan.

-----------
- muoks -

Ajatellaan sotia. Ennen ensimmäistä maailmansotaa olisi ollut ennen kuulumatonta tappaa siviilejä sodassa. Silloisen moraalikäsityksen mukaan sodasta annettiin ennalta sodanjulistus tai vähintään uhkavaatimus, ja sotilaat hoitivat sotimisen, jos diplomatian keinoin ei päästy ratkaisuun.

Nyt sotaa ei enää julisteta, aletaan vaan pommitella (koska GWOT eli sota koko maailmaa vastaan), ja siviilejä kuolee kasapäin.
Yhdysvalloilla pelkästään on erikoisjoukkoja 133:ssa maassa ja salaisia mustia operaatioita 150:ssä maassa. Se on noin 80% maailman valtioista.
Sotilastukikohdat siihen päälle.

Kilin Kolli

Kaikkiin kysymyksiin on yksi vastaus: 'KOSKA SE ON ELIITIN ETU.'

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Heips nimimerkki Kilin Kolli. Vaikea väittää vastaan.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Suuryhtiöt hallitsevat maailmaa. Niiden valta on purettava ja se on tehtävä globaalisti.

Matti Hyryläinen:
http://mhyrylainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116643...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei pelkästään suuryritykset. Olen kirjoittanut jonkin verran hallitusten, järjestäytyneen rikollisuuden ja rahoitussektorin yhteistoiminnasta

Huumekauppaa käydään hallitusten suojeluksessa http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=6185

Pötypuhe nimeltä huumausaineiden vastainen sota http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=5514

Yhdysvaltain CIA hallitsee huumekauppaa http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=4562

Enemmänkin aiheesta löytyy, Nuo näytteinä.

Talousdemokratialla toden totta olisi tervehdyttävä vaikutus pelkästään siksikin että se purkaisi näitä kartelleja!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jaha. EuObserverista löytyy artikkeli "Greece, Finland and TTIP this week" https://euobserver.com/agenda/128366

Siinä arvellaan keskustapuolueen voittoa ja ja kerrotaan miten Olli Rehn nyt keskustan ehdokkaana valmistautuu Suomen sisäisen devalvaation toteuttamiseen eli leikataan palkkoja, leikataan sosiaaliturvaa, leikataan koulutusta ja leikataan valtion menoja.

Ei ole vaihtoehtoja -jankka jatkuu.

Siinä teille keskustan tarjoamaa korjausliikettä. Suomi kuntoon todella. Järki näiden poliitikkojen kanssa lähtee.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Radikaalin muutoksen aikaasaanti Suomen nykyoloissa on liki mahdotonta - einsilti ettei sitä pitäisi yrittää. En nyt muista tutkimusta johon viitata mutta perusväite siinä oli että vain kehittyneessä yhteiskunnassa ja toimivassa demokratiassa vain noin 5 % haluaa merkittävää muutosta poliittisessa toiminnassa kun taas 95 % haluaa sittenkin turvallisia ja mahdollisimman vakaita totuttuja oloja. Suomessakin menee toistaiseksi niin hyvin että kansan enemmistö äänestää huomennakin samat vanhat puolueet parlamenttiin pienin galluppien ennustamien paikkamuutoten kera. Siksi Sinäkään Riikka (tai kukaan muukaan systeemin ulkopuolinen) et 99%:n todennäköisyydellä menne läpi - valitettavasti. Ehkä tilanne on toinen neljän vuoden päästä jos valittavat edustajat onnistuvat sössimään Suomen Kreikan nykytasolle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Etukäteen surtu on kahteen kertaan surtu.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

S-postiini tuli Vaalilupauksia ja hallitusvastuuta 2011-2015 -video https://www.youtube.com/watch?v=6tPI09b9GAc&featur...

Lähettäjä kuvaa itseään pieneläkeläiseksi ja ostovoimattomaksi omaishoitajaksi.

Laitan tuon videokoosteen tähän osana yhteiskunnallista keskustelua.

Ette pääse moittimaan ahdasmielisyydestä koska video on PS:n Lohelan ryhmän tuotantoa.

----
Täällä taas Ipun ehdokas Stefan Holm selvittää miksi esim. Vihreiden ja Muutos2011:n esittämät mallit suorasta demokratiasta eivät toimi - mutta Ipun malli toimii http://stefanholm.fi/blog/126/

Susanne Ekborg

Hyvä Riikka! Hyvin rähisty, onnea huomiselle!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kiitän Susanne Ekborg onnen toivotuksista.

Minua niin suututtaa se, että elinkeinoelämä, hallitus ja moni muu intressitaho haluaisi mielellään veronmaksajien ja palkansaajien uskovan, että hintojen nousuun ovat syynä törkeän korkeat palkat, liian lyhyet työurat ja liian hyvät eläkkeet, liian isot sosiaalimenot ja muu vastaava ”heikomman aineksen” hyysääminen, jota hyvinvointivaltioissa tuhlaillen harrastetaan
- vaikka moni asia selittyy raha- ja valuuttamarkkinoiden avautumisesta (sääntelyn ja rajoittamisen purku) sekä yritysten kansainvälistymisestä (alihankkijaketjuttaminen ja verojen välttely) ynnä vastaavasta.

Palkkavetoisuus ei kilpailukyky-trimmauksen (palkkamaltti, nollalinja) takia ei pysty ylläpitämään kokonaiskysyntää. Talouskuripolitiikka
(palkkojen, eläkkeiden ja sosiaaliturvan leikkaukset) on tuhonnut
ostovoimaa lisää. Eurooppa on eräs maailman suurimmista yksittäisistä
markkina-alueista. Eurooppalaisten heikentynyt ostovoima vaikuttaa
negatiivisesti myös maailman muiden maiden talouteen.

Yleinen hintataso sen sijaan on noussut. Tämä tarkoittaa sitä, että
korkeammat hinnat pitäisi maksaa vähemmillä tuotannon määrillä ja
pienemmillä tuloilla. Se ei ole mahdollista.

Ja sitten uskotellaan että duunarin vika joka hoituu sisäisellä devalvaatiolla!

Toimituksen poiminnat