KissanKulmasta

Kreikka auditoi julkisen velkansa

Kirjoitin 5.4 2015 Kreikan aikeista auditoida Kreikan julkiset velat selvittääkseen, mikä on laitonta ja/tai kunniatonta velkaa, sekä siitä, että Suomen tulisi auditoida oma julkinen velkansa.

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192005-leikkauslistat-silppuriin-auditoidaan-suomen-velat

 

Nyt se on vahvistettu. Kreikka on perustanut tilintarkastusryhmän käymään läpi Kreikan julkisen velan. Helleenisen parlamentin puhehenkilö Zoe Konstantopoulou luki parlamentissa päätöksen velkakomitean perustamisesta. Komiteaa kutsutaan nimillä Debt Audit Committee sekä Committee for the Truth about Debt.

Kreikan tasavallan presidentti Prokopis Pavlopoulus sekä ministeriöt tukevat aloitetta.

Komitean löydökset tullaan esittämään parlamentille, europarlamentille, Eu-maiden kansallisille parlamenteille, kreikkalaisille sekä maailman maiden ihmisille.

Laitonta julkista velkaa on velka, jota ei ole käytetty väestön hyvinvoinnin lisäämiseen. Mikäli Kreikan velat todetaan laittomiksi, Kreikka voi vaatia velkojensa alaskirjausta.

Suomenkin tukimiljardit todetaan todennäköisesti laittomaksi velaksi.

Kokoomus, Sdp, Keskusta... mitään sanottavaa?

 

Lähteet:

Hellenic Parliament http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi/

CADTM - Eric Toussaint: 4th April 2015: a landmark in the search for the truth about Greek debt http://cadtm.org/4-April-2015-a-landmark-in-the

 

Lisäys: Sorry, meinasin unohtaa: Kirjoittaja on itsenäisyyspuolueen eduskuntavaaliehdokkaana Helsingin vaalipiirissä numerolla 197

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Antaa palaa Kreikka! Eu:sta ei ole ollut teillä apua, edes synnyttämänsä humanitaarisen kriisin korjaamisessa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Paitsi että kreikan kriisin synnyttivät kreikkalaiset itse,-ei kukaan muu !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Samaan tapaan kuin Suomen 1990-luvun lama oli suomalaisten oma vika? Suomalaiset kotitaloudet ja yrittäjät synnyttivät kriisin ihan itse?

Ilman apua holtittomasti luotottaneilta pankeilta, kritiikittömästi kirjoitelleelta medialta, pöljiä päätöksiä tehneeltä Suomen Pankilta ja hallitukselta?

Et taida Pirppu tuntea paljoakaan sympatiaa tavallisia tallaajia kohtaan?

Kreikka oli diktatuuri vielä 1970-luvulla siinä kuin Suomi oli 1980-luvulle maa, jossa kaikki mikä ei ollut erikseen sallittu, oli kielletty.

Finanssikriisi lähti Yhdysvalloista, ja Eurooppa osallistui siihen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vika on kreikkalaisten oma - kyllä heille raha kelpasi. Tietysti pankeillakin on jokin osuutensa - olisivat ne voineet sanoa, että ei enää lisää tuhlarille. Mutta kun arvattiin, että kyllä EU maksaa, annetaan vaan. Eli myös EU on syyllinen Kreikan ylivelkaisuuteen luomalla tällaisen sosiaali-liittovaltion, jossa vapaamatkustajan velat taataan ja lopulta maksetaankin.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Jos viittaat takauksilla EVM:ään, sillä taattiin käytännössä saksalaisten pankkien holtittoman (tarkoitushakuisen?) Kreikan lainoittamisen jälkipesu, eli niiden vastuu omista liikkeellelaskemistaan lainoista poistettiin. Kreikka (Kreikan tavallinen kansa) uitettiin samassa rytäkässä kylmästi kölin alta. Missä on se paljon mainostettu Eurooppalainen solidaarisuus? Ei missään, ainakaan kreikkalaisten enemmistölle. Solidaarisuus josta Stubb ja muut häpeämättömät puhuvat on kuollutta ja tyhjää puhetta. Se mitä heidän solidaarisuutensa on on herrojen ja todella hyväosaisten solidaarisuutta toisiaan kohtaan.

Tyystin sama mekanismi toimi Suomen 90-luvun alun lamassa. 80-90-luvun taite on erityisen häpeällinen vaihe Suomen demokraattisessa historiassa. Iljettävä etten sanoisi. Se oli keskushakuinen (presidentti Koiviston siunaama) romautus, jossa valikoituja pankkeja pääomitettiin valtion suosiollisella (ja välttämättömällä, ilman valtiojohdon apua se ei olisi onnistunut) avustuksella ja pienyrittäjien ja yksityisten kansalaisten tappioksi. Mutta herrat ja suuren luokan suhmurit ne näköjään selviävät aina kuivin jaloin. - Älkää kuitenkaan pyytäkö minua ihailemaan näitä pelureita.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Itse ällistelin maaliskuun lopulla uutista siitä, että rauhan nobelisti, humanitaarinen Eu on rahoittanut Puolassa olevaa Szymanyn lentokenttää kehitysrahaston kautta.

Lentokenttä on sama kenttä, jota CIA käytti laittomiin vankikuljetuksiinsa kun väkeä (jota ei koskaan viety oikeusistuimen eteen) kuskattiin kidutettavaksi Puolassa olevaan "syväkuulustelukeskukseen".

Eli olemme käyttäneet kehitysrahaston kautta €48,5 miljoonaa ihmisoikeuksien loukkaamisen mahdollistamiseen.
https://euobserver.com/investigations/127927

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #8

Minä en ole enää vähään aikaan ällistellyt muuta kuin sitä, miten uskomattoman naivin, puolueellisen ja siksi vahingollisen historian-, ja todellisuuden opetuksen kohteena saamme olla kouluissamme. Polarisaatio esim. kommunismin surkeuden ja rakenteellisen vian ja oman kuvitellun demokratiamme ylevyyden ja historiallisen ylivoimaisuuden välillä luodaan ilman todellista vastinetta todellisuudessa. Ylevyys ja ylemmyys ovat keskeiset tunnetilat joita opetus sekä luo että hyväksikäyttää.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #27

Avainsanoja: Exceptional country, indispensable nation...

Jollainhan sitä kolonialismi-kapitalismia pitää puolustella, selittää miksi saamme ottaa muiden resurssit ja käyttää ne hyväksemme.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä pankitkin ovat oman kyynisen roolinsa vetäneet tässä prosessissa, mutta luotonannon sääntöihin nyt vain yksinkertaisesti kuuluu se, että lainaajat vaativat rahansa takaisin sopimuksen mukaan.

Ei kukaan ole Kreikalle rahaa väkisin tileille tunkenut - eikä myöskään Suomen pankkikriisin edellä. Kyllä Kreikka ja muut velalliset allekirjoittivat sopimukset ja raha kelpasi. Mahtoivatko lainaajat malttaa lukea lainapapereiden pienellä präntillä kirjoitetut ehdot? Pankkien mainospuheita ei pidä ottaa aina todesta.

Solidaarisuutta on riittänyt kun maksuhaluttomalle ja -kyvyttömälle Kreikalle on holvattu lisää rahaa ja mekin olemme omasta osuudestamme vastuussa - ja lisää tullaan kaatamaan tähän taloudelliseen ja henkiseen konkurssipesään. Ne jotka saarnaavat solidaarisuudesta, eivät tunnu tietävän luotonoton luonteesta mitään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #10

Asia ei ole aivan noin suoraviivainen. Raha on velkasuhde (= alistussuhde) ja koska elämme epävakaassa osittaisvarantojärjestelmässä, jossa yksityiset pankit synnyttävät rahan, poliittinen ja taloudellinen päätöksentekomme on alisteista luotonantajille.

Budjeteista on tullut tekosyy ja työkalu, jolla varallisuutta imetään ja siirretään varakkaille.

Eu:ssa toimii sama mekanismi. Suomi on semiperiferia, josta varallisuutta siirretään ytimeen sekä rahoitussektorille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #14

On se taloudellisessa mielessä juuri noin kuin kirjoitin. Ideologinen näkökulma ja tulkinta on sitten toinen.

Noin se järjestelmä toimii. Minkäs teet?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #10

"...luotonannon sääntöihin nyt vain yksinkertaisesti kuuluu se, että lainaajat vaativat rahansa takaisin sopimuksen mukaan. "

...aivan kuten niihin sääntöihin kuuluu että luotottajat kantavat tappionsa siinä vaiheessa kuin niitä ei voi maksaa, eli vastassa ovat ihmisarvojen loukkaamiset.

Miksi EU:n maiden piti "yhteisvastuullisesti" maksaa saksalaisten ja ranskalaisten luotottajien tappiot samaisten maiden omia luottojaan vastaan myymistä vientituotteista?

Et siis näe miten silmänkääntötemppu tehtiin?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15

Näen toki. Olen kirjoittanut lukuisia kriittisiä kirjoituksia siitä, että jouduimme osallistumaan Kreikan kautta saksalaisten ja ranskalaisten - ja kreikkalaisten - pankkien tukemiseen.

Kysykääämme EU-poliitikoilta - myös Kataiselta, Urpilaiselta ja muilta - miksi EU ei päästä Kreikkaa maksukyvyttömäksi ja irti euroalueesta. Jos näin olisi tehty, pankit olisivat jo saaneet toivomasi luottotappiot.

Tiedämme myös vastauksen: ei uskallettu, koska pankkien nurinmeno olisi voinut jatkua dominoefektin tapaan, ja tuloksena olisivat olleet vielä suuremmat tappiot kuin tähän mennessä euromaille on tullut (tai näyttää tulevan).

Tätä mietitään parhaillaan kuumeisesti EU-kamareissa. Tilannne ei ole nyt niin vaarallinen kuin muutama vuosi sitten. Silti: Kreikan ero olisi arvovaltatappio EU:lle ja sen ideologialle. Asia ei siis ole pelkästään taloudellinen vaan myös emotionaalinen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #18

Pankkiunioni varmistaa sen, että dominoefektistä tulee laaja kuin mikä http://ipu.fi/2013/wp-content/uploads/2011/01/IPU-...

Oikeastaan ehkä pitäisi alkaa jo puhua dominioefektistä ;)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #19

Niin, ja pankkiunioni varmistaa, että Kreikan tapaiset ylivelkaiset saavat jatkaa muiden rahoilla vanhaan tyyliin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #21

Pankkiunioni varmistaa lähinnä sen, että ytimen rahoitussektori voi turvatakuut saatuaan jatkaa mehujen imemistä semiperiferia-maista (reuna-alueen maista) ihan huoletta. Paskat siitä, että maat köyhtyvät.

Meillä on vampyyri-oligarkia vallassa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #10

Mietin tuota rahan väkisin tunkemista. International Business Times kirjoittaa Ukrainan tilanteesta. Siis siitä että kun sinne on lapioitu rahaa täältä lännestä käsin.

http://www.ibtimes.co.uk/ukraine-government-could-...

Suurin osa rahasta on kadonnut Ukrainan korruptioverkkoon, ja Ukraina senkun köyhtyy. Väestöllä menee huonosti, todella huonosti.

Ukrainan "auttaminenkin" tulee vielä maksuun Euroopassa. Se on varmaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Kreikan avulla" taattiin sijoittajien sijoitukset, pankkien saatavat.
Ihan kuin Suomessa 1990-luvulla taattiin pankkien saatavat.

Siinä prosessissa - jota vielä kiihdytettiin talouskurilla - köyhtyivät sitten Eu:n veronmaksajat ja meillä on kokonaiskysyntälama.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Annettaisiin sitten Kreikan mennä menojaan eurosta ja EU:stakin, kun se ei kykene saamaan talouttaan kuriin - eikä sitä tosissaan yritäkäään.

Silloin pankit menettäisivät Kreikka-saatavansa ja kreikkalaiset huomaisivat, että kyllä eurossa oli sentään elintasoa jossakin määrin.

Kreikka ei tietenkään halua romahduttaa talouttaan, ja pelaa siksi euromaiden pelolla, joka liittyy yleiseen finanssikriisiin Kreikan eron tapauksessa. Monet kuitenkin asiantuntijat arvioivat, että tämä kestettäisiin paremmin kuin edellisen kriisihetken aikoihin. Epävarmuutta kuitenkin on...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #11

Kreikan talous on jo romahtanut.

Osittain sen seurauksena, että Kreikka ei itse saa päättää asioistaan koska on Eu:n jäsen. Edellinen hallitus oli Eu.sta määrätty ja Troikka valvoo taloutta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

On romahtanut, muttä horjuu vielä jaloillaan kun EU ja troikka pitävät kainaloista kiinni. Jos niiden ote kirpoaa, Kreikan talous kellahtaa selälleen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #16

Asian voi nähdä noin. Tai sitten sen voi nähdä niin että Troikka pitelee Kreikkaa kainaloista ja käsivarsista estääkseen sitä karkaamasta vapauteen, seisomasta omilla jaloillaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #20

Jälkimmmäinen on minulle vieraampi kielikuva. Kyllä Kreikka "vapauteen" pääsee hyvin helposti laukkauttamalla maksunsa. Siihen sen nykyinen politiikka näyttäisi johtavankin, vaikka Tsipras sanoo, että maa ei halua eroon eurosta. Kyllä hänellä taloustietoa on.

On myös muistettava, että Kreikan valtiovarainministeri on yliopistollisen tutkinnon suorittanut peliteoreetikko. Nyt pelissä on vuorossa Moskovan kortin lyöminen pöytään.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #22

Kaiketi pelaavat aikaa. The Telegraph mainitsi Kreikan miettineen drakmaan paluuta ja euron muuttamista korivaluutaksi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #26

Tervemenoa drakmaan! Sittenpähän näkevät, mitä se on. Joutuvat taas lakki kädessä kansainvälisille rahoitusmakkinoille, ilman euroalueen jäsenen selkänojaakuitenkaan. Eivät tule omillaan toimeen, vaikka drakma olisi kuinka halpaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #35

Maailmassa on 195 valtiota, joiden itsenäisyyden Suomi on tunnustanut. Toisella tapaa laskien niitä on enemmän. Euromaita on tällä hetkellä - mitä - 19 maata.

176 maata pärjää ihan hienosti euron ulkopuolella. Moni paremmin kuin euromaat.

----
Kilpailukyky = meidän on myytävä itsemme pääomaa miellyttääksemme vielä halvemmalla kuin muut, jotta saisimme "markkinoilta luottoa".

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #40

Ei Euroopan ulkopuolisilla mailla olisi pääsyä euroalueeseen, joten niillä ei ole tässä keskustelussa merkitystä. Kovan talouskuurin jälkeen drakma-Kreikka varmaankin nousisi, mutta sitä ennen käytäisiin todella pohjalla.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #44

Ongelmakenttä on hieman isompi. Suositan tutustumaan tietokirjailija Ari Ojapellon artikkeliin "Äänestys on alkanut - Näitä toimittajien pitäisi kysyä" http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=13218

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Alkoi kiinnostaa tuo Voulin linkki, nimittäin seuraan sitä tästä miun "tileorasistani" aina aika ajoin. Harmittavaisesti linkkisi johti vain koko sirkuksen etusivulle, eikä itse suoraan ko. asiaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Nyt seuraat sirkusta entistä tiiviimmin ja kerrot sitten meille muillekin aina uutisia kun asia etenee, ok?

Yritän itsekin ehtiä pitää itseni ajan tasalla tämän auditoinnin kanssa. Olen näet vankasti sitä mieltä, että Suomenkin julkinen velka tulee auditoida.

Jo ennen kuin olemme Kreikan kaltaisessa humanitaarisessa kriisissä. Olen varma että Troikka vain odottelee lähtökuopissaan, että Suomelle ehditään valita saneeraussuopea hallitus vaalien jälkeen ja sitten ne tulee ja jyrää meitin.

Joudumme todennäköisesti erikoisalijäämämenettelyyn.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Yritetään. Lienee sanomattakin selvää, ettei Vouli-TV:tä seurata juurikaan ilman hyvää kreikan kielen taitoa. Ja arvaa onko mulla sellaista, no ei ole. :D

Jos Kreikan parlamentissa käyvät vieraita puhumassa esim. englantia niin puheet dubataan päälle. Muutoinhan olisi liian helppoa.

Mutta vastaavaa "Eduskunta-tv:tä" toki voisi ajatella Suomessakin. Paitsi liveshow't itse päämajasta, myös esim. valiokuntaetenemisistä olisi hyvä tietää. Öisin tulee uusintaklippejä kommentointien yms. ohella.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #38

Katsoisiko niitä kukaan kun asiat käsitellään kabineteissa?

Sellaista ohjelmaa kyllä katsoisi mielellään missä poliittinen eliitti ei tietäisi että heitä kuvataan :D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kah, näkyy YleX:n sivuilla olevan kysely siitä, pitäisikö Suomen Eu-jäsenyydestä järjestää uusi kansanäänestys. 94,5% sanoo Kyllä http://yle.fi/ylex/uutiset/etusivu_kysyy_pitaisiko...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Riikka Söyring

Sitten näiden 94,5 % pitää äänestää puoluetta joka saa yli 50 % enemmistön eduskunnassa jonka enemmistön päätöksellä järjestetään uusi kansanäänestys tai Suomi eroaa EU:sta.

Ylex on vihervasemmistolainen rokkikanava. Sieltä se syvin harkinta ja parhaat elämänohjeet saadaan. Näillä Suomi nousuun. Käsitykseni mukaan kanavan kannattajat eivät juuri äänestämisestä ole kiinnostuneita. Rock Rules.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toivottavasti äänestävät.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kreikka pelaa todella kovaa EUn ahdingolla ja Saksan ylijäämillä: http://www.hs.fi/talous/a1428373511382

Kreikassa on lopulta vähemmän kyse velasta kuin geopolitiikasta ja kreikkalaiset tietävät sen. Tsipras matkaa Venäjälle kuuntelemaan vastatarjoukset.

Ukraina alkoi vastaavalla huutokaupalla, kun EU tarjosi Janukovytshille 1,6 miljardia, mihin Venäjä vastasi 16 miljardilla + kaasun hinnan puolituksella, minkä "Janu" hyväksyi ja oppositio vastasi Maidanin kautta lännen tukemana. Ilmeisesti setelikoneessa ei ollut riittävästi virtaa vastatarjoukseen, vaikka kaasuputken vastaanottavassa päässä luulisi kiinnostusta olevan ;)

Mm. Saksan, Ranskan, Italian ja Sveitsin pikainen liittyminen Aasian investointipankkiin ennakoi vahvasti sitä, että USAn hegemoniaa alueella pyritään tietoisesti vähentämään.

Se ei estä Stubbia ja Haglundia öyhöttämästä olemattomalla puolustusbudjetilla.

Ja offtopic, tiesitkö, että Stubb ja fivan Kauppi olivat jo vuonna 2008 valmistelemassa EU-komissiossa sopimusta nimeltä TTIP? "Tuksun" oli poistettava Kanerva tieltä, että troijalainen saatiin uitettua sisään ja Kaupin nimitys Fivaankin löytää syvemmän merkityksen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ja Kreikka toimii siinä aivan oikein. Me EMME elä kivojen ihmisten ja hyvien valtiodien maailmassa. Me elämme tässä, siinä oikeassa, maailmassa: Valtioilla ei ole moraalia, niillä on etuja ajettavanaan.

Jospa suomalaiset (poliitikotkin) joskus saisivat tämän mahumaan päähänsä...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mieluummin äänestäjät :D

James K. Galbraith: "...But what the Greeks have done, and this is what has attracted me to become as engaged as I could be in this situation, what they’ve done in the past few months, is astounding. They have dismantled – I think definitively – and banished an entire previous political class.

They have ended a rather rotten and corrupt previous, two-party duopoly, and they have installed a government of dissidents, activists and professors – including, of course, a Finance Minister who was for years, until very recently, banned and blacklisted from Greek television by the then existing authorities. That man is now the Finance Minister of the Hellenic Republic.

And the Greek people did this, by the way, in the face of a wall of resistance from their own media, which continues, and in the face of a wall of incredulity from their European partners, which also continues. I would say that possibly nothing quite comparable to this has happened in Europe since the election of Solidarity in Poland at the end of the 1980s.

And it is obvious that it has had a galvanising effect on the political atmosphere outside of Greece, in fact, in many places around Europe, and is spreading an aspect of possibility that was not there before, opening up a window of opportunity. I believe the word in Spanish for the atmosphere that is emerging is ‘podemos‘. And that is the breeze which is wafting fresh air over the entire European scene..."

http://www.socialeurope.eu/2015/04/real-thing-anti...

Amen sille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ei se ole off-topic. Vapaakauppasopimukset ovat semiperiferia-alueiden laajentamista.

Pääoma on minusta käyttänyt valtiota tehokkaasti hyväkseen koko ajan mahdollistaakseen pääomien kasaamisen, ja huutanut valtiota apuun aina kun on tarvinnut apua.

Valtiolla on rakennutettu infrat, hoidatettu työntekijöiden terveys, hankittu lisää resurssi - ja markkina-alueita (mm. sotimalla), koulutettu työntekijöitä jne.

Kapitalismi (pääomakapitalismi, ei kaupankäynti/markkinat sinällään) näyttää olevan vaiheessa, jossa se tuhoaa itse itseään. Se ei enää pysty siirtämään kulujaan valtioille (suojelukulut, tuotantokulut, liikekustannuskulut, ympäristötuhokulut, sosiaaliset kulut jne) samassa mittakaavassa kuin ennen koska finanssitalous on syrjäyttänyt reaalitalouden eikä veroja pystytä enää keräämään tarpeeksi kapitalistisen järjestelmän ylläpitämiseen saati sitten laajentamiseen.

Viimeisin kulunsiirtoyritys taitaa olla koulutusuudistus, josta Stubb puhui. Luovutaan oppisopimuksista ja siirrytään koulutussopimuksiin eli työnantaja kouluttaa, ja koulutettava maksaa koulutuksensa kulut itse opintotuesta ja opintolainasta.

Win-win pääomalle: saavat itse itsensä kustantavaa työvoimaa joka ottaa lainaa rahoitussektorilta kustantaakseen työssäkäynti-koulutuksensa ja maksaa lainakorkoa pääomalle.

Ei kauppakaan lopulta luo uutta arvoa, tai ei loisi ilman eriarvoisuutta. Eriarvoisuus on pääomakapitalismin rakennusainetta koska ilman eriarvoisuutta "hinnat eivät muodostu", eikä synny haalittavaa voittoa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Alaskirjausta"??? - "nedskrivning".

Kuinka alas? Maan alle? Alemmas?

Miksi ei suomea: kuolettamista?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Timo Isosaari

Mm. Saksan, Ranskan, Italian ja Sveitsin pikainen liittyminen Aasian investointipankkiin ennakoi vahvasti sitä, että USAn hegemoniaa alueella pyritään tietoisesti vähentämään.

Mistä ihmeestä sinä teet ylläkirjoittamasi johtopäätöksen. Aasian infrastruktuuri-investointipankki on monenvälinen kehitysrahoituspankki joka keskittyy infrastruktuuri investointien edistämiseen Aasian alueella. Suurin osa pääomasta tulee Aasiasta.

AIIB:n perustamisesta päätti joukko Aasian maiden hallituksia viime syksynä. AIIB on kuitenkin avoin kaikille valtioille. Myös Suomi on suunnittelemassa osallistumista pankin toiminnan rahoittamiseen. Kukaan ei vielä osaa arvioida kuinka monta sataa miljoonaa valtio sijoittaa rahoitusosuutta investointipankkiin.

Kuuluisin investointipankki on Lehman Brothers. Valtioiden investointipankkeja ovat IMF, Euroopan Investointipaankki ja kehitteillä olev EU:n investointirahasto.

Se, että eurooppalaiset ja muut globaalit valtiot ovat rahoittamassa investointipankkia, on puhdas taloudellinen sijoitus ja mahdollisuus päästä osalliseksi joidenkin hankkeiden toteuttamiseen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Niin on ja vähentää sekä IMFn että amerikkalaispankkien merkitystä oletettavasti, kuten myös USAn taloudellista painostuskykyä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

46 maata, ml. Saksa ja Suomi. Huomioikaa liittymispäivämäärät http://www.zerohedge.com/news/2015-03-31/china-gloats

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Social Europe Journalissa hirmu kiinnostava artikkeli Kreikan tilanteesta Andrew Wattilta. Hän sanoo, että talouskuri on saanut aikaan sen, että koska kreikkalaisten mahdollisuudet kuluttaa on nitistetty, Kreikka ei kiinnosta investoijia.

Eli Watt sanoo sitä, mitä itse olen toistellut: Rahaton ei osta. Yritykset eivät pyöri ilman maksavia asiakkaita.

Watt osoittaa (kaavio Labor market reforms in Germany and Greece) että Kreikka on tehnyt aivan tolkuttomasti rakenteellisia uudistuksia eli puheet saamattomista yhteistyöhaluttomista eivät yksinkertaisesti ole totta.

Andrew Watt: Excessive Austerity Not A Lack Of Structural Reform Is Holding Back Investment In Greece
http://www.socialeurope.eu/2015/04/excessive-auste...

Toimituksen poiminnat