KissanKulmasta

Leikkauslistat silppuriin, auditoidaan Suomen velat!

  • Valtionvelka
    Valtionvelka

Miksi Suomen eduskuntapuolueet näpertelevät velkojen ja leikkauslistojensa kanssa? Vaaliteemat tuntuvat käsittävän eduskuntapuolueilla vain sen, mistä leikataan, paljonko leikataan ja paljonko veroja pitää korottaa. Aivan kuin verotaakka ei jo ennestään Suomessa olisi kireä kuin mikä. http://www.veronmaksajat.fi/Documents/Tilastot/VeroasteEU_OECD.pdf

Vaihtoehtoja on!

Me voimme äänestää eduskuntaan ihmisiä, jotka vaativat Suomen hallitusten ottamien velkojen julkisen auditoinnin selvittääksemme, mikä on ns. laillista velkaa ja mikä ei.

 

Laitonta julkista velkaa on velka, jota ei ole käytetty väestön hyvinvoinnin lisäämiseen, sen sijaan raha on mennyt intressiryhmien etujen kustantamiseen kuten esimerkiksi paikkaamaan verotulo-aukkoa, jonka jättävät veroja välttelevät yritykset. Laitonta velkaa on myös velka, joka on myönnetty jollekin toiselle valtiolle tietäen, että kyseisellä valtiolla on tai sille voi tulla uusien velkojen takia maksuvaikeuksia. Euromaiden tapauksessa laitonta velkaa olisivat myös ns. Kreikan tukipaketit joilla Saksa, Ranska ja jossain määrin Iso-Britannia maksattivat pankkisektorinsa luottotappiot muilla euromailla - vastoin Eu:n sääntöjä - ja velkaannuttivat Kreikkaa lisää siinä ohessa.

 

Julkinen valtion velkojen tilintarkastus ei ole mikään poikkeuksellinen, ennenkuulumaton teko. Jo 18 maata on tilintarkastuttanut kokonaan tai osittain julkisen velkansa ulkopuolisilla tilintarkastajilla ja erityisillä komiteoilla.

Ecuador sääti lain valtion tilien sekä julkisen velan tarkastamisesta ja perusti komitean tutkimaan asiaa vuonna 2008: tarkastuksen jälkeen suuri osa Ecuadorin veloista kirjattiin alas laittomina http://www.auditoriadeuda.org.ec/images/stories/documentos/informe_final_CAIC.pdf

Argentiina tarkastuttaa valtion velat http://cadtm.org/Argentina-passes-law-to-establish

Ranska: 60% Ranskan julkisesta velasta on laitonta http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jun/09/french-public-debt-audit-illegitimate-working-class-internationalim

Ranskan osalta raportti toteaa, että julkisen velan kasvu ei täsmää julkisen kulutuksen kasvun kanssa. Talouskuri-intoilijat ovat puolustaneet talouskuria nimenomaan sillä, että tuhlaavaista julkisen rahan käyttöä pitää suitsia, ja siksi leikata sosiaaliturvaa ymv.

Ranskan tapauksessa julkinen kulutus on supistunut. Samaan aikaan verotulot ovat pudonneet rikkaille ja suuryrityksille annettujen verohelpotusten takia.

Brasiliassa, joka on maailman seitsemänneksi suurin talous, kansalaisten organisoima velka-auditointityhmä havaitsi, että valtio otti uutta velkaa maksaakseen vanhoja velkoja, ja että uusi velka oli aina edellistä isompi siitä huolimatta, että velkoja lyhennettiin. Lähes puolet budjetista meni velkojen maksuun. Valtio muunsi ulkoista velkaa sisäiseksi velaksi, joka silti oltiin velkaa ulkomaisille tahoille. http://www.redpepper.org.uk/behind-the-bankers-mask/

 

Kreikka ilmoitti 3. huhtikuuta 2015 aikovansa tarkastuttaa valtion tilit http://www.truth-out.org/news/item/29936-interview-eric-toussaint-of-the-committee-for-the-abolition-of-third-world-debt-discusses-greece-s-new-debt-audit-commission

Euroopan keskuspankki EKP, Euroopan komissio ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF (ns. Troikka) eivät ole ottaneet julkisesti kantaa Kreikan aikeisiin tarkastuttaa valtion tilit ja velat, vaikka ne tuskin ovat aikeesta ilahtuneita, koska niin paljon ns. Kreikan tukipaketeilla synnytettyä velkaa on euromaiden veronmaksajien piikkiin jaettu. Kreikan velkojen toteaminen laittomiksi eli niin sanotuksi kunniattomaksi velaksi (odious debt) olisi ikävä uutinen Kreikkaa lainoittaneille euromaille, koska sillä perusteella Kreikka voi vaatia velkojen alaskirjaamista.

 

Keskusta, Kokoomus ja Sdp. Te kun junailitte Kreikalle lisää solidaarisuusvelkaa, niin ottakaa nyt julkisesti jotain kantaa Kreikan aikeisiin syynätä valtion velat. Voi käydä niin, että me ei tienattukaan tällä.

 

Kreikka sentään suunnilleen tietää kenelle on velkaa. Suurin osa maista ei välttämättä tiedä, koska valtionvelkaa myydään jälkimarkkinoilla ns. päämarkkinatakaajien kautta http://www.treasuryfinland.fi/fi-FI/Lainanotto_ja_kassanhallinta/Pankit_ja_sijoittajat

Suomen velanottotarve on vuonna 2015 valtiovarainministeriön ilmoituksen mukaan 16,8 miljardia euroa http://www.treasuryfinland.fi/fi-FI/Lainanotto_ja_kassanhallinta

Samalla pitäisi leikata 6 miljardia euroa suomalaisilta.

Suomalaisetkin voisivat tarkistuttaa velkansa... eduskuntapuolueet siitä eivät tietenkään riemastu, nehän Suomen ovat velkaannuttaneet vastuunkantamisellaan.

 

Lue myös:

Ville Iivarinen: Valtionvelan mielettömyys http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50864-valtionvelan-mielettomyys

Islanti kieltämässä yksityisen rahanluonnin http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191773-islanti-kieltamassa-yksityisen-rahanluonnin

Totuus Suomen julkisesta taloudesta - kansalaisten ´älyttäminen´ perusturvan leikkauksiin http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=13014

Maria Lucia Fattorelli: Audit: An essential tool to prove the origins and causes of the current ´debt´ crisis in the United States and Europe http://www.auditoriacidada.org.br/wp-content/uploads/2012/08/Fattorelli-AUDIT-Nov.2011-1.pdf

Lisää velka-asiaa:

* http://cadtm.org/

* http://jubileedebt.org.uk/

Kirjoittaja on Itsenäisyyspuolueen eduskuntavaaliehdokkaana Helsingin vaalipiirissä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mahtavatko keskusta, kokoomus ja sdp ottaa kantaa Kreikan aikeisiin tarkistaa julkisen velkansa laillisuus?

Vai syytetäänkö vaan suhdanteita?

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Kiitos Riikka taas hienosta kirjoituksesta

"Velka veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa".

Kun nykyiset eduskuntapuolueet kyvyttömyyttään vaikuttaa talouteen, tekivät lisävelkaa suomalaisten maksettavaksi ja omaa tyhmyyttään peitelläkseen, lisävelka eli syömävelka oli tietysti tervetullutta eikä tarvinnut hallitusvastuussa ollessa leikkailla ja supistaa. "Veljenpoika maksettaessa", tietysti tarkoittaa että suomalaiset ovat tyhmiä kun ovat ottaneet holtittomasti syömävelkaa jota nyt joudutaan leikkauksia tekemällä maksamaan yksityisille rahanväärentäjille takaisin. Vastuussa ovat yhdessä ja vuoronperään olleet keskusta, sdp, kokoomus ja muutama pienempi eduskuntapuolue.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minä kovasti toivon, että suomalaiset oppisivat näiden bloggausteni kautta miettimään mitä raha on ja mistä se tulee. Harva tietää, että raha on velkasuhde, joka synty kun joku jossain ottaa velkaa, ja että pankit eivät lainaa toisten talletuksia eteenpäin.

Seppo Hildén

Toimittajan taustan omaavana pieni kysymys. Näytät olevan Helsingissä eduskuntaehdokkaana IPU:n listoilla. Miksi et ole laittanut blogiisi olen ehdolla-merkintää?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mark Andersson kysyi taannoin samaa. En mainosta ehdokkuuttani tässä blogissa koska kirjoitan tässä blogissa yksityishenkilönä yksityisiä mielipiteitä ja ajatuksia, en puolueen asioita.

Lisään nyt vain tässä pari viikkoa ennen vaaleja tuon maininnan ehdokkuudesta bloggausten perään.

Minusta näitä kahta ei kannata sekoittaa keskenään tuomalla esiin tässä blogissa ehdokkuutta sen kummemmin.

Ja muuten... on mukavampi kirjoittaa kun ei tarvitse olla poliittisesti korrekti :D

Olen aivan tosissani ehdokkuuden suhteen, sitä ei kannata epäillä. Toisaalta en aio ruokkia velkarahalla vaalihässäkkää joten mainosbudjettini on vain se, mikä on maksuosuuteni puolueen vaalijulisteista.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ilman muuta meidänkin pitäisi tehdä perusteellinen selvitys valtion velkaantumisesta ja siitä kenen hyväksi olemme velkaantuneet, samoin kuin irtisanoutua laittomasti otetuista veloista.

Samalla meidän pitäisi selvittää valtion yritysten, luonnonvarojen ja kansallisvarallisuuden pilkkahinnalla myynti, sekä vaatia takaisin kaikki omaisuus josta ei ole saatu käypää hintaa. Alihintaan omaisuudet myyneet poliitikot ja virkamiehet tulisi saattaa myös vastuuseen, niin henkilökohtaisella omaisuudellaan kuin rikosoikeudellisestikin.

Valtion rikollinen poliittinen- ja virkamiesjohto pitäisi putsata kertaheitolla ja antaa näin esimerkki siitä, ettei tällaista oman valtionsa ja kansansa vastaista peliä enää suvaitta lainkaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eräänlainen kansantuomioistuin-eduskunta vai ihan kansantuomioistuin vaan?

Perustuslakituomioistuin ainakin Suomeen tarvitaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Puolueeton ja poliittisesti riippumaton Perustuslakituomioistuin tarvittaisiin ehdottomasti, koska tällä hetkellä vallan kolmijako-oppi ei toteutudu Perustuslain kohdalla. Sama eduskunta joka on säätänyt Perustuslain, myös valvoo sen noudattamista ja tulkitsee Perustuslakia mielensä mukaan.

Myös jonkinlainen puolueeton ja riippumaton elin, vaikkapa kansantuomoistuin, tarvittaisiin tutkimaan valtion yritysten, luonnonvarojen ja kansallisvarallisuuden huomattava alihintaan myyminen ja vaatimaan kauppojen purkamista, sekä syyllisten edesvastuuseen saamista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #11

Perustuslakituomioistuin tarvitaan ilman muuta. Sellainen, johon ei pääse poliittisilla nimityksillä eikä suhteilla.

Valtioneuvosto (hallitus) siirsi itselleen vuoden 2011 perustuslain muutoksessa kohtuuttomasti valtaa, sitä ei enää hillitse eduskunta eikä presidentti.

Velkojen auditoinnin yhteydessä tilntarkastajat voisivat samalla perehtyä kansallisvarallisuuden jne alihintaan myymiseen. Päätökset sitten löydösten mukaan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Riikka, kiitos tästä tekstistäsi sekä omasta puolestani - että mielestäni myös koko valtakunnan puolesta. Tällainen teksti piti kirjoittaa ja sinä sen teit.

Totesitkin jo, mutta sanon sen vielä eksplisiittisesti: kaikki ERVV:n ja EVM:n kautta menneet laina- ja verovaramme ovat yksiselitteisesti tuota laitonta velkaa, jota meidän ei pidä maksaa vaan deletoida mitättömänä. Tällainen velka voidaan toki siirtää sellaiset sopimukset allekirjoittaneiden henkilökohtaiseksi velaksi. Voidaanko niin tehdä? Tietysti voidaan - sota on kahdenlaista, taloudella käytävää ja kuumaa, asein käytävää. Esimerkki menneestä: Risto Ryti kärsi vankeustuomion koko kansakunnan puolesta, saman pitää olla mahdollista perustuslaittomien sopimusten arkkitehdeille ja allekirjoittaneille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sekään ei olisi ennen kuulumatonta, panna ihmisiä vastuuseen :D Kokoomuksen ehdokas Harkimon omaisuus on hukkauskiellossa http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=12992

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kun asiaa miettii, siis sitä että raha on velkasuhde (= alistussuhde), niin se menee siihen että ottamamme velka siirtää vähintään saman verran poliittista ja taloudellista määräysvaltaa pois omista käsistämme.

Esim. Kreikka. Luotonantajat ja edustajansa (kuten Troikka) tulevat ja sanelevat, miten Kreikan pitää olla ja elää, mitä saa tehdä. Budjetista tulee tekosyy ja työkalu, jolla kreikkalaisten varallisuutta siirretään ulos maasta, köyhiltä rikkaille.

Huono kauppa minusta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kuten Juhana Vartiaiselle (kok) tuli sanottua:

Strukturalistien ratkaisu on aina ja kaikkeen "rakenteelliset uudistukset" eli deregulaatio eli sääntelyn purkaminen. Suomeksi: antaa pääoman jyllätä vapaasti ja ryöstää kaikki mikä irti lähtee.

Mikä oikeutus silloin jää valtiolle yhteiskuntasopimus-mielessä? Ei mitään.

Kriisi on kestänyt jo kohta 7 vuotta, eikä niitä rakenteellisia uudistuksia, mitkä olisi pitänyt tehdä, ole tehty: Ei ole alettu säädellä pääoman liikeitä, verottaa veron välttelijöitä, suitsia verokeitaita tai nostaa riittävästi pankkien pääomavaatimuksia. Korppikotkarahastot hyörivät aivan vapaasti vailla mitään sääntelyä.

Ohjauskorkokin on jo nollassa. Silti "vakaan euron" euroalueella euromaiden lainoilla on rahan hinta (korkotaso) erilainen.

Finanssipolitiikan keinoista on turha höperehtiä, koska Suomi tulee joutumaan rakenteellisen alijäämänsä takia erikoismenettelyyn heti vaalien jälkeen. Meidät saneerataan Kreikan kaltaiseen humanitaariseen kriisiin. Troikka lienee jo lähtövalmiina, sitä vain viivytetään vaalitaktisista syistä että saadaan saneeraussuopea hallitus valituksi.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Sieluun sattuu...
Emmekö oikeasti saa silmiämme auki, mitä maallemme ollaan tekemässä?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toivoa on. Olen huomannut että ihmiset yhä enenevässä määrin osaavat suomentaa poliittista jargonia selkokielelle.

Erikoisen yllättynyt olin siitä että isäni jonka kanssa kävin teini-iässä jyrkkiä poliittisia mielipidetaistoja, nyt hätkähdytti minua haukkumalla oma-aloitteisesti kokoomuksen, Kataisen ja Stubbin osaamisen pystyyn.

Sitä en vuosi sitten olisi uskonut, en sitten millään.

Toimituksen poiminnat