KissanKulmasta

Islanti kieltämässä yksityisen rahanluonnin

Islanti on aikeissa kieltää yksityisen rahanluonnin estääkseen vastaisuudessa taloutta epävakauttavat Boom and Bust -syklit. Boom and Bust -syklissä talous laajenee yksityisten pankkien holtittoman luotonlaajennuksen takia synnyttäen kuplia, jotka räjähtäessään sotkevat koko talouden ja synnyttävät lamoja.

Islannin hallitus kaavailee ottavansa yksityisiltä pankeilta pois rahanluontioikeuden ja siirtävänsä sen keskuspankilleen. Ehdotus on osa raporttia, jonka on laatinut hallituspuolue Progress Partyn ("Edistyspuolue") ekonomisti, yrittäjä, Frosti Sigurjonsson. Raportin nimi on "A better monetary system for Iceland".

Neljän keskuspankkiirin tekemän tutkimuksen mukaan Islannissa on ollut vuoden 1875 jälkeen yli 20 erityyppistä finanssikriisiä; kriiseistä kuusi on ollut monitahoisia, erittäin vakavia. Kriisejä ilmenee keskimäärin noin 15 vuoden välein.

Sigurjonssonin mukaan kriisit ovat joka kerran syntyneet vahvan talouskasvun aikana syntyneestä luotonlaajennuksesta. Keskuspankki ei ole kyennyt hallitsemaan luottobuumia, jonka seurauksena inflaatio on noussut samalla kun riskien otto ja spekulointi ovat kasvaneet holtittomasti. Pankkien kaatumisen riski on noussut joka kerran ja on tarvittu veronmaksajille kalliiksi käyneitä valtion tekemiä pelastustoimia.

Islannissa on samoin kuin muissa moderneissa talouksissa: keskuspankki kontrolloi setelien ja kolikoiden tekoa, mutta ei rahanluontia. Nykyisenlaisessa talousmallissa raha on velkasuhde so. rahaa syntyy joka kerran, kun joku ottaa velkaa. Yksinkertaistettuna: Velka = Raha = Ostovoima.

Keskuspankki ei nykyään kykene vaikuttamaan rahan tarjontaan kuin käyttämällä rahataloudellisia työkalujaan.

Sovereign Money -ehdotus ("Suvereeni raha") esittää, että maan keskuspankista tulisi ainoa taho, joka voi luoda rahan. Rahan luontioikeus on määrä pitää erillään siitä, miten luotu raha käytetään. Parlamentti päättää rahan käytöstä.

 

Kommentti:

Kehittyneet taloudet toimivat nykyään yksityisen sektorin luoton varassa enemmän kuin koskaan, ja paljon myös varsinaisen pankkisektorin ulkopuolella (varjopankit).

Mitä enemmän on siirrytty yksityisen luoton varaan, sen nopeammaksi on kriisisykli muodostunut. Taantumat ovat aiempaa pidempiä ja syvempiä.

Vuonna 2009 julkaistiin tutkimus yksityisen luotonannon talouden vakaudelle aiheuttamista vaaroista. Paperin nimi on "Credit booms gone bust: Monetary policy, leverage cycles and financial crises , 187O-2008".

Tekijöiden - Moritz Schularick, Alan M. Taylor - mukaan vivuttaminen finanssisektorilla on kasvanut voimakkaasti 1900-luvulla samalla kun turvallisen, riskittömän varallisuuden määrä pankkien taseissa on supistunut. Luotonannon voimakas kasvu ennakoi finanssikriisiä; kriisit ovat pieleen menneitä luottobuumeja, tekijät argumentoivat.

Mitään pakkoa tähän ei ole. Raha- ja talousjärjestelmä ovat ideologisia valintoja, jotka toteutetaan poliittisilla päätöksillä.

Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lausui tyytyväisyytensä Sigurjonssonin raporttiin. lisäten "Islanti on suvereeni valtio, jolla on itsenäinen valuutta, Islanti on vapaa hylkäämään nykyisen epävakaan osittaisvarantojärjestelmän, ja implementoimaan tilalle paremman rahoitusjärjestelmän."

Miksi ei Suomikin?

Ihailen Islannin uskallusta tunnustaa tosiasiat, ja etsiä korjauskeinoja pitäen silmällä yleistä etua, tavallisen islantilaisen etua. Suomessa tiettävästi Itsenäisyyspuolue on ainoa puolue, joka vaatii rahareformia. Eduskuntapuolueet ovat halukkaita jatkamaan rahoitusmaailman velkaliekaköyteen hirttäytymistä; mahdollistamaan Suomen päätymisen Eu:n talouskurisopimusten sanelemiin velkaselvittelyhin pian vaalien jälkeen. Troikka lienee jo lähtövalmiina, asiaa ei ehkä vain julkisteta ennen vaaleja, että suomalaiset eivät ns. äänestäisi väärin - itseään irti turhista kärsimyksistä.

Suomen veloista noin 90% on ulkomaisia. Maksamme korkomenoja jotakuinkin 9 miljardia ulos Suomesta. Se raha ei jää kiertämään Suomen talouteen. Sillä kustantaisi monen vuoden perustulon ja takuueläkkeen korotukset.

Piakkoin ilmestyy Vs-kustannuksen julkaisema pamletti "Näin Suomea viedään". Omana osuutenani kirjoitin TTIP-, TTP-, CETA- ja TiSA -vapaakauppasopimuksia käsittelevät osat. Kirjoitusvaiheessa käytössäni oli kaiken muun materiaalin lisänä Eu:n sopimuksia käsitteleviä ei-julkisia, luottamuksellisia muistioita ja asiapapereita. Niiden perusteella selvisi, että vapaakauppasopimuksissa on kyse pääasiassa aivan muusta kuin vapaakaupasta.

Eräs tavoitteista on vapauttaa rahoitustoimintaa lisää, ja estää sen säänteleminen tulevaisuudessa."Vapaakauppasopimukset" ovat mm. sopimus siitä, että valtiot eivät saa lakeja laatimalla estää rahoitusmaailmaa tuhoamasta koko maailman taloutta.

Nimitys "vapaakauppasopimus" on tahallisen harhaanjohtava.

 

Lue myös:

Ville Iivarinen: IMF tutki: mitä jos pankit eivät enää loisikaan rahaamme tyhjästä http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122196-imf-tutki-mita-jos-pankit-eivat-loisikaan-enaa-meidan-rahaamme

 

Pääasialliset lähteet:

A report by Frosti Sigurjonsson, commissioned by the prime minister of Iceland: Monetary Reform - A better monetary system for the Iceland http://www.forsaetisraduneyti.is/media/Skyrslur/monetary-reform.pdf

Itsenäisyyspuolueen lehti, kaksiosainen artikkeli: "Pankkiunioni ei estä kriisejä. Se järjestää maksajat. Maksaja olet sinä" + "Yksityinen luotonanto vaarantaa talouden vakauden" http://ipu.fi/2013/wp-content/uploads/2011/01/IPU-LEHTI-Nro-2-NETTIVERSIO-2.pdf

WikiLeaks: Second release of secret Trans-Pacific Partnership Agreement documents https://wikileaks.org/Second-release-of-secret-Trans.html

Iceland Review: PM calls for reform of Icelands´s monetary system http://icelandreview.com/news/2015/03/31/pm-calls-reform-icelands-monetary-system

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ärsyttääkö nykymeno? Äänestä itsenäisyyspuoluetta ;)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Itsenäisyyspuolue ei voi millään tavalla (pl. vaalivilppi) saavuttaa sellaista "jytkyä" että se saisi 101 edustajaa parlamenttiin. Eiväthän persutkaan ole päässeet vielä näyttämään kynsiään, vaikka heillä on jo jonkin verran poliittista painoarvoa. Poliittiset mandaatit vain puuttuvat, eli valtaa ei ole juurrutettu virkamieseliittiin.

Näin ollen ärsyttävä nykymeno jatkuu vaalien jälkeenkin.

Olisi toisaalta virkistävää saada edes hieman uutta väriä nykyiseen istumajärjestykseen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Etukäteen surtu on kahteen kertaan surtu.

Minusta on hirmu huono syy olla tekemättä jotain sen takia, että "se ei kuitenkaan onnistu" ja että ipu "ei kuitenkaan saa tarpeeksi ääniä".

Omalta osaltani aion viimeiseen asti pyrkiä oikeudenmukaisempaa maailmaa kohti.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #3

Nyt ymmärsit kommentin hieman väärin. Tuskin kukaan jättää äänestämättä vain siksi, että pelkää ehdokkaansa jäävän ilman paikkaa.

Tarkoitin sitä, ettei mikään muutu , vaikka IPU saisikin "jytkyn" koska virkamiehistö edustaa vanhoja puolueita, eikä heistä pääse eroon, kuten jenkeissä, jossa ylimmät virkamiehet vaihtuvat aina sen mukaan, kuka voittaa minkäkin vaalin.

Yksi keskeinen ongelma Suomessa on nimenomaisesti virkamiesten juurtuminen virkoihinsa, joista heitä ei saa pois kuin kuoleman tai eläköitymisen kautta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #4

Kyllä tuokin on totta, mitä sanot. Virkamiehet edustavat tosiaan monetkin vanhoja puolueita ja siellä on sitten ministeriöissä sen sortin vetoa.

Mutta toisaalta tiedän, että virkamiehistössä on myös paljon toisinajattelijoita jotka varmaan olisivat riemuissaan saadessaan mahdollisuuden toteuttaa Suomen kannalta järkevää politiikkaa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen Vastaus kommenttiin #8

Ja lisäksi joukkoon valvovat silmät .

Seppo Vaara

Mikä sun vaalinumero olikaan?

ulf fallenius

Velka raha ostovoima on se malli mikä Suomessakin on aina ollut. Nyt meillä on velka vaihe ja jengi ei pysty kuluttumaan tarpeeksi minkä seurauksena on lama ja kestää siihen asti kunnes uutta velkaa pystytään ottamaan taas kerran runsaasti.Mikä olisi vaihtoehto se on vaikeampi juttu koska Suomessa korkein mahdollinen kokonaisveroaste pitää siitä huolen että vaurautta ei löydy kuin säästöjä ei ole tarpeeksi olla ostamatta ilman velkaa.Suomessa vaurastuminen on rakenteeltaan hyvin velkavetoinen josta myös raporttia löytyy elikkä meidän talous on niin kuin lievästi sanottuna velkakupla sekä yksityis ja valtion puolella.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kyllä. Velka = Raha = Ostovoima = Työpaikka.

Kun ei kukaan ota velkaa, ei synny uutta ostovoimaa.

Liika velka ja liian vähä velka http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1728...

Velka korreloi työttömyyden kanssa http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1584...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Selkeästi paras vaihtoehto on nostaa pienempiä palkkoja ja kaventaa tuloeroja rahamääräisillä siis ei prosentuaalisilla kokoruksilla. Samalla se olisi parasta mahdollista tasa-arvotyötä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuota, mitä Viljo sanot, ovat vuorollaan esittäneet ILO ja ETUI, myös OECD on alkanut kallistua siihen suuntaan.

ulf fallenius

Se ei valitettavasti tapahdu vaan toisinpäin on suunta, mutta voitaisiin ainakin jättää matalapalkka alat verotuksen ulkopuolelle sekin olisi ostovoimaa lisäävä tekijä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #26

Itsenäisyyspuolue esittää alle 1000 euron kuukausituloja verovapaiksi http://ipu.fi/eduskuntavaalit-19_4_2015/itsenaisyy...

ulf fallenius Vastaus kommenttiin #28

Tarkoitin jopa niin rajusti että alle 24000 euroa vuodessa olisi verotonta muuten ei vaikutta talouteen toivotulla tavalla.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #29

Kyllä tässä lähes samoihin summiin päästään koska Ipu kannattaa perustuloa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ja nyt jos vaalitenteissä haluttaisiin kysyä oikeita kysymyksiä, olisi mukava kuulla miten puheenjohtajat kommentoisivat ja vastaisivat kirjoituksessa esitettyyn asiaan ja vielä perustellusti kertoisivat miten tai miksi tätä ei voisi tehdä Suomessa. Eikä vastaukseksi kelpaa, olemme osa EUta, joka kieltää tällaiset kokeilut.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juuri tuolla Janne Kuusen blogissa pt. Markku Huuskolle sanoin, että

"Kysykää

1) Miten on mahdollista, että työ (=työtunnit) eivät ole lisääntyneet
Suomessa, vaikka Suomen talous on kasvanut 2-3 kertaa nopeammin kuin
EU-maiden keskiarvo (BKT lähes kaksinkertaistunut) 90-luvun laman jälkeen
aina finanssikriisin alkuun asti (15v)?

2) Miksi talouden kasvu ei enää luo työpaikkoja, vaikka kaikki poliitikot,
EK, ay-johtajat ja taloustoimittajat niin väittävät?

Tuottavuus kasvaa markkinoita nopeammin josta seuraa että nollasummamarkkinoilla vientiosuuden kasvattaminen ei kasvata markkinoiden kokonaiskysyntää, koska palkkoja pyritään pitämään alhaalla.

3) Suomessa uusista työpaikoista on 80% ns. ²paskatyöpaikkoja². Millä lailla "paskatyöpaikkojen" määrän kasvattaminen palkkamaltilla, nollalinjalla ja "työelämän joustavoittamisella" muka lisää talouskasvua?

4) Yrittäjille on annettu verohelpotuksia, varallisuusvero ja
kelamaksut poistettu, yhteisöveroa alennettu 26 prosentista 20 prosenttiin
mutta uusia työtunteja ei ole syntynyt.
Veronalennusten dynaamiset vaikutukset?

Tasapuolisuuden vuoksi tietysti US tietenkin esittää nämä kysymykset myös eduskuntapuolueiden puheenjohtajille... "

---
Ja kuten jo vuosikymmenien kokemuksella tiedämme, eduskuntapuolueiden vastaus niin sinun kuin minunkin kysymyksiin on "Ei ole vaihtoehtoja!"

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tämäkin muuten saattaa kommentoijia ja lukijoita kiinnostaa: Eu-johto tehtailee vääriä todisteita pakottaakseen palkkaleikkauksia http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=13140

"Brysselissä työskentelevä ay-liikkeen ekonomisti Ronald Janssen osoittaa Eurooppa-neuvoston eli ministerien huippukokouksen, Euroopan keskuspankki EKP:n, komission ja euroryhmän 'analyyttisen paperin' laskelmat vääriksi ja tarkoitushakuisiksi..."

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Monessa yhteydessä aikaisemminkin olen kirjoittanut, että Suomen olisi kuljettava Islannin viitoittamaa tietä – monelta muulta osin, paitsi sotilasasioissa... Niidenkin suhteen kuvittelisin Islannin vielä tekevän jotain, maan sotilas- ja geopoliittinen asemahan on aika erikoinen.

Olisikohan niin Suomenkin osalta, että ensin pitää tulla turpaan ihan isän kädestä, ennen kuin mitään tolkullista on pakko tapahtua talouden ja hallinnon suhteen? Islannissa ainakin alettiin vihdoin ajatella tosissaan kun ensin oli märällä rätillä roimittu päin näköä.

Voidaanhan tätä yhteiskuntarauhaa ostaa velaksi vielä pitkäänkin, mutta mitä kauemmas romahdusta siirretään, sitä pahempi meille kaikille. Siirrettiin sitä Neuvostoliitossakin, kunnes todellisuus ja fiktio todellisuudesta erkaantuivat tähtitieteellisen etäälle toisistaan. Ja sitten...

Taloudellisen velanoton lisäksi tarkoitan myös asioiden peittelyä valtamedian suloisella avustuksella. Siitä omassa blogissani http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191689-...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Amen sille. Ilmeisesti eläkkeiden maksun pitää loppua ja sosiaaliturva purkaa täysin niin että Suomi päätyy Kreikan kaltaiseksi humanitaariseksi kriisialueeksi ennen kuin väki herää. Toivottavasti ei.

Olen juuri lukemassa Jouko Marttilan kirjaa "Kansa kärsii, poliitikko porskuttaa - Puolueet ilman aatteita".

Nyt on menossa kohta, jossa selvitellään miten SDP kokoomuslaistui 1970-luvun lopulla, ja miten kokoomus juoni itseään "koko kansan puolueeksi" poimimalla sieltä, poimimalla täältä ja "keskustaamalla" koottuja aatteitaan.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Nyt puuttuu uskallusta ja rohkeutta muuttaa suuntaa. " em mää,em mää " huutaa lampaat ja leikkaavat omilta kansalaisiltaan sen sijaan,että pitäisivät omiensa puolta. " Se on myöhäistä,emme me enää voi erota EU:sta. Miten meidän sitten käy ja kun on tullut allekirjoiteltua ja luvattua kaikenlaista ".
Nykyiset päättäjät ovat sitoneet kätensä ja siksi tarvitaan Itsenäisyyspuolue,jolla on valmis ohjelma Suomen parhaaksi .

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Se on Tauno sitä vastuunkantamista :D

Tehdään sitä, allekirjoitetaan tätä, perustellaan ettei ole vaihtoehtoja koska Eu, koska markkinat, koska suhdanteet, koska talous, koska pankit, koska milloin mikä muu taho tahansa määrää politiikan suunnan. Vain vastuunkantajilla ei ole suuntaan sanomista

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Lainaus tekstistä:

"Sigurjonssonin mukaan kriisit ovat joka kerran syntyneet vahvan talouskasvun aikana syntyneestä luotonlaajennuksesta. Keskuspankki ei ole kyennyt hallitsemaan luottobuumia, jonka seurauksena inflaatio on noussut samalla kun riskien otto ja spekulointi ovat kasvaneet holtittomasti. Pankkien kaatumisen riski on noussut joka kerran ja on tarvittu veronmaksajille kalliiksi käyneitä valtion tekemiä pelastustoimia."

Mielestäni finanssikriisi voi puhjeta ihan milloin vain. Nythän ei ole pelkoa inflaatiosta, vaan EKP nimen omaan yrittää vauhdittaa sitä oman elvytyksensä turvin, kun se mällää biljoona euroa eri valtioiden velkakirjojen ostoon jälkimarkkinoilta. Elvytys ei juurikaan auta reaalitaloutta, mutta nostaa keinotekoisessti pörssikursseja. Jos elvytys katkeaa vuoden 2016 lopussa, kuten on suunniteltu, niin silloin on suuri vaara, että pörssikurssit tulevat ryminällä alas.

Toisaalta koko nykyinen talous perustuu exponentiaaliselle kasvulle. Se on keino maksaa vanhoja velkoja ja niiden korko-osuuksia pois. Kuitenkin deflatorisen talouden aikaan tulee koko ajan lisää työttömiä, ja siten ollen uutta rahaa ei synny talouteen. Jo pelkästään tämä voi johtaa kriisiin.

Ja vaikka reaalitalous onkin deflatorisessa siirapissa, niin siitä irrallaan olevat johdannaiset ovat saavuttaneet jälleen globaalin huippunsa. Niissä liikkuu nyt enemmän rahaa kuin ennen vuoden 2008 kriisiä, mikä aiheutui juurikin johdannaisista.

Ihan oma lukunsa on kysymys dollarin kohtalosta. Kiina on hyvin pitkällä oman maailmanvaluuttansa kanssa, ja samoin BRICS-maat suunnittelevat alkavansa tehdä raaka-ainekauppaa omilla valuutoillaan. Nämä tekijät saattavat pahimmassa tapauksessa romahduttaa dollarin, ja sen seurauksilta ei voi välttyä yksikään maa.

Uhkakuvia siis riittää uudelle rysähdykselle. On vain kyse siitä milloin ja kuinka suurena se tulee tapahtumaan. Yksi olennainen seikka on se, että jos Suomi sinä päivänä, kun rysähtää, on edelleen EU:n jäsen, niin voi, voi sitä itkua ja hampaiden kiristelyä, kun aletaan kokoamaan uusia, jättisuuria finanssisektorin hätäpaketteja.

Ohessa pohdintaani uuden maailmanvaluutan kehityksestä ja sen vaikutuksista. http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1914...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Salkunhoitajakapitalismin versio finanssitaloudesta on syrjäyttänyt reaalitalouden.

EKP:n tapa ostaa valtioiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta (= pankeilta) on vain tapa siirtää keskuspankkirahaa pankeille. Pankeilla ei ole mitään velvoitetta siirtää sitä luottoina pk-yrityksille tai kotitalouksille.

Ja toisaalta pk-yritykset tai kotitaloudet tuskin edes tällä hetkellä haluavat velkaa, päinvastoin, maksavat pois entisiä minkä ehtivät.

Ennen vanhaan talous laajeni kun yritykset investoivat ja kotitaloudet rakensivat. Nyt ollaan tilanteessa, jossa valtiot lainaavat pankeilta ylläpitääkseen järjestelmää, estääkseen sitä romahtamasta.

Katselin tilastoista, että yritykset ostavat käsittämättömät 95% omia osakkeitaan eli kikkailevat kurssia ylemmäs, sitten otetaan voittoja ulos osakkeenomistajille.

Tästä ei hyvää seuraa.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tässä muuten hieman faktaa siitä "rahaa tyhjästä"-menetelmästä ja miten se tehdään.

"Can banks individually create money out of nothing?"

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Toisto:

Kun asiaa miettii, siis sitä että raha on velkasuhde, niin se menee siihen että ottamamme velka siirtää vähintään saman verran poliittista ja taloudellista määräysvaltaa pois omista käsistämme.

Esim. Kreikka. Luotonantajat ja edustajansa (kuten Troikka) tulevat ja sanelevat, miten Kreikan pitää olla ja elää, mitä saa tehdä. Budjetista tulee tekosyy ja työkalu, jolla kreikkalaisten varallisuutta siirretään ulos maasta, köyhiltä rikkaille.

Huono kauppa minusta.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Nykyinen villi näennäisrahan luonti, mukaanluettuna EKP:n Draghin tuhotyö ja euromaiden apupaketit, on hirvittänyt vastuuntuntoisia kansalaisia jo pitkään. Rahatalouden ohjaamiseksi kehitetyt eurosysteemin Basel-säännöt ovat osoittautuneet vaivalloisiksi näennäispaikkauksiksi.

Vaihtoehtoisia järjestelmiä rahamäärän hallintaan on mietitty ja esitetty aikojen kuluessa. Tämän "Islannin mallin" juuret ovat 1930-luvulta alkaen tehdyssä perustyössä. Nyt esitetyn mukaan rahamäärästä tulee päättämään Islannin keskuspankin erityinen komitea. Systeemi on rakennettu siten, että päätökset myös toteutuvat. Näin näyttää siltä, että nykymenon pahimmat puutteet korjautuvat. Toivon hartaasti, että Islanti päättää omaksua tämän järjestelmän. Muussa Euroopassa voidaan sitten ottaa siitä mallia, mikäli se todellakin osoittautuu toimivaksi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Niin. On se kumma että Islannilla on vaihtoehtoja ja meillä muka ei.

Islanti on kenties kyllin pieni itsehallintoon niin että kansan tahto toteutuu, että voidaan mennä sosiaaliset vaikutukset edellä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Viikon Kreikka-uutiset.

1) Brittilehti The Telegraph raportoi Kreikan suunnittelevan pankkiensa kansallistamista sekä rinnakkaisen valuutan käyttöön ottamista euron rinnalle selvitäkseen maksuista kotimaassa. Kreikalla ei ole tarpeeksi rahaa maksaa IMF:lle €458 miljoonaa eikä sosiaaliturvan, palkkojen ja eläkkeiden maksamiseen Euroopan unionin Kreikalta vaatiman talouskurin jälkeen.

- Olemme vasemmistohallitus. Jos meidän pitää valita IMF:lle maksamatta jättämisen ja oman kansan vararikkoistamisen välillä, valinnan vaikeutta ei ole, kertoi vanhempi virkamies.

Ateenassa ollaan sitä mieltä, että Euroopan unionissa ei oikein olla vielä sisäistetty sitä, että poliittinen maasto Kreikassa on radikaalisti muuttunut, ja että euroryhmän on syytä tulla Kreikkaa vastaan mikäli haluavat välttää koko rahaliiton romahtamisen.

The Telegraph - Ambrose Evans-Pritchard, Mehreen Khan: Greece draws up drachma plans, prepares to miss IMF payment http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11513...

Euron muuttamisesta rinnakkaiseksi korivaluutaksi on kirjoittanut mm. investointipankkiiri Sami Miettinen http://libera.fi/libera-uusi/wp-content/uploads/20... sekä http://neuvottelu.blogspot.fi/2011/12/eurosta-kori...

2) Anastasios Papapostolou kirjoittaa The Greek Reporterissa Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakiksen niin tuskastuneen euroryhmään, että oli lausunut Kreikan siirtyvän käyttämään kryptovaluutta bitcoinia, jos euroryhmä ei suostu järkevään sopimukseen

Yanis Varoufakis: "Greece will adopt the bitcoin if the Eurogroup doesn´t give us a deal" http://greece.greekreporter.com/2015/04/01/yanis-v...

Jyrki Paldán

Koomista että yksityinen rahanluontioikeus otettiin laajaan käyttöön hyvin pitkälti juuri sen takia että julkiset tahot nähtiin liian holtittomiksi arvioimaan ja kantamaan rahanluonnin riskejä. Kuviteltiin että yksityiset pankit rahanluojina olisivat parempia allokoimaan resursseja, sekä kantamaan ja arvioimaan riskejä keskinäisen kilpailun ja yksityisomistuksen voimalla.

Ei tainnut ihan mennä nappiin sekään hieno idea.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jos se olikin vaan poliittinen selitys sille, miksi niin tehdään, eikä totuus?

Jyrki Paldán

jep, eiköhän se ollut yksi lukemattomista totuudeksi lobatuista höpöhöpö-jutuista. Suhteellisen hyvää bisnestä tuo rahanluonti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset