KissanKulmasta

Pieni ja vajavainen katsaus Jemenin sekavaan tilanteeseen

  • Yhdysvaltain Jemenissä tekemät kohdennetut tappamiset
    Yhdysvaltain Jemenissä tekemät kohdennetut tappamiset
  • Jemeniläinen yhden vaihtoehdon äänestyslipuke
    Jemeniläinen yhden vaihtoehdon äänestyslipuke
  • Project for the New Middle East
    Project for the New Middle East

Hämmentääkö Jemenin tilanne? Oletko edes kuullut koko asiasta Suomen mediasta?

 

Pommit paukkuvat Jemenissä, maailmanlaajuinen sota terrorismia vastaan (GWOT) jatkuu ja siviilejä kuolee kasapäin. Miksi näin?

Jemen sijaitsee Arabian niemimaalla, Arabian meren, Adeninlahden ja Punaisen meren rannalla, Afrikan sarvea vastapäätä. Jemen vartioi tärkeää kauppareittiä, jota pitkin mm. öljytankkerit kulkevat.

Maa on eräs maailman köyhimpiä maita, mutta siellä on myös eräs maailman vanhimpia asutuskeskuksia. Ensimmäiset asutukset perustettiin noin 2000 eaa. Pääkaupunkeja on tällä hetkellä kaksi, Sanaa ja Aden. Vallantavoittelijoita on useampia.

Karkeasti ottaen voidaan sanoa, että maa jakautui brittien 1939 tekemän valloituksen jälkeen siten, että pohjoisessa on shiia-muslimeja, etelässä sunni-muslimeja, ja että nykyiset tapahtumat ovat surullista jatkumoa vuosikymmeniä jatkuneelle länsimaiden geopolitiikalle sekä paikallisten pyrkyrien oman edun tavoittelulle.

Tällä hetkellä Jemenin Sanaa´ssa hallitsee huthi-kapinallisten 6. helmikuuta muodostettu siirtymävaiheen hallitus. Huthit ovat pohjois-Jemenissä toimiva sissiryhmä, joka tunnustaa shiialaiseen islamiin kuuluvaa zaidilaista uskonlahkoa, joka haluaa Saadan alueelle autonomian, mutta hutheihin kuuluu myös sunni-muslimeja. Etelä-Jemenin separatistit puolestaan haluavat erota omaksi alueekseen, itsenäiseksi maaksi

Huthi-hallituksen valtaan nousu pakotti CIA:n ja Pentagonin vetämään henkilöstönsä ulos Jemenistä. Länsimaat ja Turkki ovat siirtäneet lähetystönsä Sanaasta Adeniin.


 

Pomm Pomm Pommitetaan

Brittien kuolemanpartioiden, asekauppajärjestelyjen ja tykkivenediplomatian jälkeen Yhdysvallat on pommittanut 2000-luvulla Jemenissä miehittämättömiä robottilentokoneita (drones) käyttäen jo vuosien ajan käyttäen syynä epäilyä jemeniläisten yhteyksistä al-Qaidaan, lähinnä sen AQAP-osastoon.

Lupa pommittaa jemeniläisiä siviilejä olisi WikiLeaks-vuotosähkeiden perusteella tullut Jemenin silloiselta, Yhdysvaltain tukemalta presidentiltä, diktaattori Ali Abdullah Salehilta. Sähkeiden perusteella presidentti Saleh otti vastuun Yhdysvaltain tekemistä, siviilejä tappaneista pommituksista väittäen Jemenin ilmavoimien tehneen iskut. Syynä Salehin väitteisiin on mahdollisesti ollut se, että hän ei halunnut päästää Yhdysvaltain maajoukkoja maahan, vaikka Yhdysvallat sitä halusi.


 

Al-Qaidaa aina tarvitaan

Arabikevään kansanousuissa Saleh pudotettiin 2012 yli laidan, ja valtaan nousi Yhdysvaltain tuella Salehin pitkäaikainen avustaja, varapresidentti Abdrabuh Mansur Hadi. Vaaleissa oli ehdokkaana vain uusi diktaattori, Hadi. Ex-presidentti Saleh sai toimia "kunniapresidenttinä" vielä 3 kuukautta.

Saleh teki, kertoo brittilehti The Telegraph, al-Qaidan kanssa salaisen sopimuksen, jossa al-Qaidalle luvattiin Abyanin provinssi Jemenin eteläosasta: Saleh laskelmoi, että hän pysyy vallassa lännen tuella, mikäli Jemen näyttää joutuvan puolisotilaallisten joukkojen käsiin. Eräät tarkkailijat epäilevät Salehin pyrkivän palaamaan takaisin valtaan käyttämällä huthi-kapinallisia (myös nimellä Ansrallah eli Jumalan tukijat) aseenaan vallan tavoittelussa. Hadi puolestaan kutsuu hutheja Iranin käsikassaroiksi.


 

Kohteena Iran

Länsimaat pakottivat vaivihkaa Salehin ulos vallasta taaten Salehille syytesuojan tekemistään rikoksista. Ja piilotetuista varoista. Saleh on, länsimaiden tukemien diktaattorien perinteitä noudattaen, piilottanut jemeniläisiltä varastettuja rahoja sekä saamiaan lahjuksia länsimaihin. YK:n turvallisuuneuvostolle laadittu raportti arvioi varastetun määrän olevan jossain $32-60 miljardin välillä.

Huthien kapinaliike näyttää yllättäneen sekä Washingtonin että Saudi-Arabian, koska Hadin oli määrä palauttaa diktatuuri ja perua Jemenin kansallisessa dialogissa sovitut poliittiset uudistukset. Huthi-liikkeeseen kuuluu sekä shiialaisia että sunneja. Hadi on hyvin epäsuosittu Jemenissä, ja häntä pidetään moraalisesti korruptoituneena. Adeniin paennut Hadi julisti Adenin Jemenin väliaikaiseksi pääkaupungiksi 21. helmikuuta 2015.

Saudit sekä Yhdysvallat puolestaan pommittavat huthi-kapinallisia koska huthit ovat sopiva tekosyy lietsoa sotaa varsinaista pääkohdetta, Irania vastaan, syytöksenä se, että shiialainen Iran tukee hutheja. Iran kiistää.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo RAND Corporation tuotti Yhdysvaltain ilmavoimille vuonna 2009 raportin "Dangerous but not Omnipotent: Exploring the reach and limitations of Iranian power in the Middle-East" jossa todetaan Iranin strategian olevan pääasiassa puolustuksellinen ja pyrkivän suojaamaan Irania sisäisiltä sekä ulkoisilta uhkilta, ja että Iranin strategia on pääasiassa vastaus Yhdysvaltain Lähi-Idän alueella harjoittamaan politiikkaan (Sota terrorismia vastaan pommituksineen).

"Iranin johto ottaa vakavasti maahantunkeutumisen uhan ottaen huomioon Yhdysvalloissa avoimesti käytävän keskustelun hallituksen vaihdosta Iranissa, puheet jotka kuvaavat Iranin osaksi Pahan akselia sekä Yhdysvaltain pyrkimykset varmistaa itselleen sotilastukikohtia Irania ympäröivissä valtioissa."

Huthit puolestaan ovat antaneet al-Qaidan nousun erääksi syyksi siihen, että huthit nousivat aseisiin.

Salehin aikana Jemen antoi Yhdysvalloille oikeuden käyttää lentokenttiään, vastineeksi diktaattori Saleh sai käteistä ja aseita. Nyt Washingtonin lahjoittamia aseita, ajoneuvoja, kuljetuskoneita ja helikoptereita on kadonnut ainakin $500 miljoonan edestä, ja niiden "pelätään joutuneen terroristien käsiin". Kaiketi siis Salehin tukijoille, al-Qaidalle ja muille tarvittaville terroristeille?

Näitä kadonneita, Yhdysvaltain muille lahjoittamia asevarastoja lentokoneineen pommeineen kaikkineen katoaa säännöllisin välein, viimeksi Libyassa ja Afganistanissa.

Los Angeles Times raportoi 25. maaliskuuta huthien saaneen haltuunsa lukuisia, Yhdysvaltain salaisia operaatioita Jemenissä paljastavia asiakirjoja, jotka löytyivät Jemenin kansallisen turvallisuuden virastosta. Mainittu byroo on tehnyt läheistä yhteistyötä CIA:n kanssa.

Yhdysvaltain liittolainen, arabidiktatuuri Saudi-Arabia on aloittanut Jemenin pommittamisen. Yhdysvaltain tukemat diktatuurit Bahrain, Kuwait, Yhdistyneet arabiemiraatit (UAE) ja Qatar ovat julistaneet taistelevansa Saudi-Arabian kanssa Jemeniä vastaan. Mainitut diktatuurit eivät halua Iranin laajentavan vaikutusvaltaansa alueella, edes rauhanomaisin keinoin. Oman, jossa on Ibadi-muslimeja, on kieltäytynyt osallistumasta Jemenin vastaiseen "halukkaiden koalitioon".

27. maaliskuuta Jemenin Al-Haq -puolueen johtaja Hassan Zayd kertoi Israelin auttavan Saudi-Arabiaa sen hyökkäyksissä Jemeniä vastaan - kuten vuonna 1962. Israel ei halua, että huthit katkaisevat Israelin yhteydet Punaisen meren kautta Intian valtamerelle.

Yhdysvallat neuvottelee Iranin kanssa sopimusta, mutta samaan aikaan se sotii Jemenissä Iran tähtäimessään käyttäen saudeja työn tekemiseen.

Pidän mahdollisena, että Iranin ja Syyrian liittolaiset Venäjä ja Kiina tulevat tarjoamaan tukeaan Jemenin huthi-hallitukselle, varisnkin jos ne saavat satamapaikan Jemenistä.

Al-Manar -lehden mukaan saudit ovat myös lähettäneet 5000 takfiri-terroristia Jemeniin taistelemaan Jemenin vallankumouksellisia voimia vastaan.

Jemenin tv-kanava Al-Massira kertoo Saudi-Arabian tekemien pommitusten kohdistuneen toriostoksia tehneisiin siviileihin.

Eli meneillään on vanha tuttu "matalan intensiteetin sota" jossa eri tahot käyttävät palkkasotureita sekä erikoisjoukkoja edistääkseen omia intressejään. "Puolustuksenkehittämismarkkinat" senkun kasvavat: pankkiirit ja aseteollisuus riemuitsevat. Mitä isommalla asemäärällä uusimmassa markkinapotentiaalin kohteessa rauhaa turvataan siviilejä murhaamalla, sen paremmat tienestit. Kas, länsimaille rauha on sitä, että juuri meitä ei pommiteta...


 

Lue myös:

Brookings-instituutin raportti: Mitä polkua Persiaan? (Tähtäimessä Iran) http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90579-brookings-instituutin-raportti-mita-polkua-persiaan-tahtaimessa-iran

Vaeltava terroristi http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174917-vaeltava-terroristi

 

Pääasialliset lähteet:

Open Secrets.org:in sivuilta voi seurata kuka amerikkalaispoliitikko sai miltä yritykseltä vaalirahoitusta, ja mitä hän sen jälkeen äänesti https://www.opensecrets.org/overview/

Tässä yksittäisessä esimerkissä esim. näkyy miten asevalmistaja, ranskalainen Thales Group on lobannut itselleen mieleisiä lakeja Yhdysvaltain kongressissa https://www.opensecrets.org/orgs/lobby.php?id=D000046132

BBC: Wikileaks files reveal secret US-Yemen bomb deal http://www.bbc.com/news/world-middle-east-11918037

The National: US makes a drone attack a day in Yemen http://www.thenational.ae/news/world/middle-east/us-makes-a-drone-attack-a-day-in-yemen

The Telegraph - Richard Spencer: How Yemen´s US-backed ex-dictator is tearing his country apart http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/yemen/11502027/How-Yemens-US-backed-ex-dictator-is-tearing-his-country-apart.html

The Telegraph - David J. Kirkpatrick, Saeed Al-Batati: Ex-Yemeni leader urgess truce and successor´s ouster http://www.nytimes.com/2015/03/29/world/middleeast/saudi-arabia-evacuates-diplomats-from-yemeni-city-as-houthi-advance-continues.html?_r=1

Al- Manar: Saudi Arabia sends over 5,000 takfiri terrorists to Yemen http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?fromval=1&cid=23&frid=23&eid=203366

RAND Corporation: Dangerous but not Omnipotent: Exploring the reach and limitations of Iranian power in the Middle-East http://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/monographs/2009/RAND_MG781.pdf

Sputnik News: The Money Trail: How the US fostered Yemen´s separatist movement http://sputniknews.com/middleeast/20150327/1020102698.html

- Venäläinen Sputnik -uutissivusto käy läpi Jemenin "kansalaisjärjestöjen" saamaa rahoitusta ja järjestäytymiskoulutusta. Kuvio näyttää olevan samantapainen kuin aiemmissakin sytykerahoituksissa (kts. esim. http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155799-solutetut-kansalaisj%C3%A4rjest%C3%B6t-yksi-nelj%C3%A4st%C3%A4-aktivistista-saattaa-olla-vakooja ) eri maissa kuten Ukrainassa.

Strategic Culture Foundation - Mahdi Darius Nazemroaya: The geopolitics behind the war in Yemen (I) http://www.strategic-culture.org/news/2015/03/30/the-geopolitics-behind-the-war-in-yemen-i.html

Global Research - Joachim Hagopian: Yemen: American weapons once more "landed up in the wrong hands". Mistakenly in the hands of al-Qaida http://www.globalresearch.ca/yemen-american-weapons-once-more-landed-up-in-the-wrong-hands-mistakenly-in-the-hands-of-al-qaeda/5437988

24/7 Wall Street - Thomas C. Frohlich, Mark Lieberman: Companies profiting most of the war http://247wallst.com/special-report/2015/03/18/companies-profiting-the-most-from-war-2/ + http://247wallst.com/special-report/2015/03/18/companies-profiting-the-most-from-war-2/2/

Foreign Policy Journal- Simon Henderson: Saudi-Arabia´s big gamble

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jemen on itseasiassa toisinto eurooppalaisesta valtapolitiikkasodasta.

Ukrainan hallitus käy sotaa Novorussiaa ja/tai Venäjää vastaan ...eikun siis puolustautuu Venäjän aggressioilta... vaikka edes ETYJ ei ole nähnyt venäläisiä joukkoja eikä venäläisiä tankkeja Ukrainassa. Ja Saksan hallituskin kutsuu Der Spiegelin välityksellä NATO-kenraali Breedlovea sekopäiseksi paskanpuhujaksi.

Samalla Ukrainan presidentti, suurmoguli Poroshenko käy sisällissotaa kilpailevaa ex-ministeriään Kolomoiskya vastaan. Molemmat tarvitsevat omille armeijoilleen "apua" länsimaista.

Tulitauko julistetaan aina, kun IMF ja/tai Eu suorittavat tilisiirron Ukrainalle, sillä sääntöjen mukaan Eu eikä IMF anna rahaa sotaa käyvälle maalle. Kun tilisiirto on tehty, sota voi jatkua. Tai siis sodat.

Sillä aikaa Venäjä vastaanottaa ukrainalaisia siviilipakolaisia, jotka pakenevat Ukrainan hallitusta Ukrainan hallituksen vihollismaa Venäjälle, ml. Ukrainan asevelvollisuusikäiset miehet.
Ensimmäisestä väenotosta liukeni 30% miehistä karkuteille, kertoi Poroshenko medialle.

Ja kurjat krimiläiset eivät vieläkään tahdo osaksi Ukrainaa joten ehkä sillekin suunnalle saadaan sota aikaan.

Jotenkin tästä kv. politiikasta tulee mieleen todella överiksi vedetty juonikuvio... romaanissa ja tv-sarjassa tällaista ei kannattaisi edes tarjoilla mikäli haluaisi vaikuttaa edes hitusen uskottavalle.

-------------
* muoks *

Tässä brasilialaisen journalistin Pepe Escobarin uutisointia Asia Times -lehdessä Donetskin alueelta ja pakolaisleiristä, jossa Ukrainasta Kiovan hallituksen tekemiä pommituksia paenneet Venäjän puolella ovat http://atimes.com/2015/03/pepe-escobar-in-eastern-...

Punainen Risti ei auta sodan uhreja, kertoo traumasairaalan ylilääkäri.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Atte Kalevalla on hieman eri näkökulma aiheeseen,,ei ihan noin propagandistinen !
www.attekaleva.fi
Uskon hänen näkemyksiin enemmän kuin pelkkiin kokoelmiinne propagandistisia "uutisia"

P.S Krimillä vainotaan tataareita,mutta ehkä uutinen ei ole teitä tavoittanut,,,!??

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sinusta sodan ja kaksinaismoralismin vastaisuus on propagandaa?

Kokoelmani lähteet ovat pääasiassa länsimaisia kuten LA Times, The Telegraph, BBC, Rand Corp jne, höysteenä muutama arabimedia.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Kiitos Riikka hienosta artikkelista

Kotimaiseen nato-intoiluun haluaisin vielä tuoda sen näkökannan esiin että Suomalaisia sotilaita tulee kuolemaan ulkomailla siviilien pommitustehtävissä jos Suomi liittyy natoon. Valitettavasti näen sielujeni silmin kuinka kaksinaismoraalisesti näitä "sankari vainajia" haudataan sankarihautoihin juhlamenoin heidän uhratessaan henkensä kotimaa... ei kun naton ja naton isännän eliitin puolesta.

Vaalikoneessa kysyttiin pitääkö Suomen lähettää lentokoneita taistelemaan isis:ä vastaan. En tässä lähde kommentoimaan kenen ja minkä tahon luomus isis on mutta nato jäsenenä Suomelta ei kysellä vaan suomalaisten verorahoilla kouluttamat lentäjät ja koneet komennetaan eri tehtäviin ympäri maailmaa.

Niin onko Suomella sananvaltaa natossa kun sitä ei ole edes eu:ssa ?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Isis ei ole minkään tahon luomus,-paitsi pahuuden !
Poliittisen karttanne puolella se on kokoomuksen,eu;n naton ja usan luomus,,mutta jos maailma olisi noin yksinkertaisesti jäsenneltävissä niin helppoa olisi !

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sinusta siis esim. ne amerikkalaiset poliitikot ja brittiministerit, jotka sanovat että ISIS on suoraa seurausta siitä, että länsimaat hyökkäsivät Irakiin, ovat väärässä eikä Irakin sodalla ollut ISIS:in syntyyn mitään tekemistä?

Ja sekin on silkkaa sattumaa, että on ammuttu alas ISIS:ille aseita kuljettavia amerikkalaisia ja brittiläisiä koneita? Ettei millään ole mitään tekemistä suurvaltojen Lähi-Idässä harjoittaman valtapolitiikan ja tavoitteiden kanssa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Näinpä. Toki silti Suomen armeijassa tiedetään miten asia oikeasti on. Varmasti siellä päällystöä ja rivimiestä joskus vistottaa, kun media uutisoi rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta, eikä niin kuin asia on: olemme osallisina sodassa (esim. Afganistanissa).

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jemenistä ja Iranista on tullut hankala yhtälö Venäjälle. Venäjä vastustaa kaikin keinoin Saudi Arabian ja arabiliiton tehokkaita toimenpiteitä Jemenin terroristien tuhoamiseksi.

Iranin ystävänä ja tukijana Venäjä on myös päättämässä Iranin ydinsopimuksen ratkaisua.

Molemmissa tapauksissa Venäjän intressissä on öljyn maailmanmarkkinahinta. Kun huhti kapinalliset saadaan arabiliiton valtioiden yhteistyöllä rauhoitettua, niin öljynkuljetukset voivat jatkua ilman vaaratekijöitä Persianlahdelta läpi Bab el Mandeb salmen läpi Punaiselle merelle ja Suezin kanavan läpi eurooppaan. Öljyn hinta pysyy alhaalla. Kapinoinni puhjetessa ölyn hinta pomppasi lähes $8/brl. Nyt ollaan taas tulossa alas.

Iranin ydinneuvottelujen sopu poistaisi Iraniin kohdistuneet pakotteet ja Iran voisi alkaa toimittaa öljyä länsimarkkinoille 10 miljoonan barrellin päivävauhdilla. Se laskisi edelleen öljyn hintaa.

Uutiset ovat hyviä maailmantaloudelle ja rauhalle, mutta eivät ole hyvä uutinen Venäjälle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuo on yksi näkökulma. Tosin itse ajattelen, että SA arabiliittolaisineen haluaa lähinnä estää Jemenin kapinoita tarttumasta omiin tyytymättömiin alamaisiinsa. Bahrainaissa et al on ollut levottomuuksia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eikö ketään muuta mietitytä ja kutkuta se, että Israel on liittoutunut Yhdysvaltain liittolaisina toimivien Persianlahden sunni-arabidiktatuurien kanssa, jotka tukevat ja rahoittavat sunnimilitantteja kuten al-Qaidaa, ISIS:ta jne??

Pikemminkin minusta näyttää, että tätä nimenomaista asiaa yritetään hämärtää mediassa.

-----------
* muoks *

Middle East Eye-sivustolla Nafeez Ahmedin hyvä artikkeli Jemenin tilanteesta.

The Pentagon plan to ´divide and rule´ the Muslim world http://www.middleeasteye.net/columns/pentagon-plan...

Toimituksen poiminnat