KissanKulmasta

Sairas maailma, sairaat ihmiset (Lapset, masennus & politiikka)

  • Sairas maailma, sairaat ihmiset (Lapset, masennus & politiikka)
  • Sairas maailma, sairaat ihmiset (Lapset, masennus & politiikka)

1)    Brittilehti The Guardian uutisoi vuonna 2011 Yhdysvaltain armeijan kantakersantti Jeremy Morlockin (23) todistuksesta Yhdysvaltain sotilasoikeudessa. Morlock kuului Stryker-prikaatiin, jonka jäsenet aliupseereja myöten perustivat tappajaryhmän, joka murhasi afgaanisiviileitä huvin ja urheilun vuoksi lavastaen murhatut sitten terroristeiksi. Eräät ryhmän jäsenistä silpoivat ruumiita irrottaen ruumiinosia ja säilyttäen niitä metsästysmuistoina.

2)     Kolumbian hallitus ja FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) ovat tehneet yhteistyötä tutkiessaan Yhdysvaltain armeijan sekä Yhdysvaltain hallituksen alihankkijoiden lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia Kolumbiassa vuosien 2003 ja 2007 välillä.

Sotilaat hyväksikäyttivät lapsia sekä filmasivat hyväksikäytön. Kuva-aineisto myytiin eteenpäin pornograafisena materiaalina, kerrotaan 800-sivuisessa raportissa.

Tekijöitä ei pääsääntöisesti ole saatu vastuuseen koska Yhdysvaltain armeija on solminut Kolumbian kanssa sopimuksen, joka takaa Yhdysvaltain armeijan henkilökunnalle syytesuojan.

3)    John W. Whitehead kirjoittaa amerikkalaisen poliisin nykyään vaihtaneen - aivan avoimesti - entisen "Suojella ja palvella" -tunnuslauseensa uuteen. Uusi kuuluu "Tottele tai kuole!". Ihmisiä sähkölamautetaan, laitetaan jalkarautoihin ja käsirautoihin, uhataan aseella ja ammutaan hengiltä ikään katsomatta. Jopa neljävuotiaita - jopa 95-vuotiaita.

Tv-evankelistat ovat kaiuttaneet poliisin viestiä: Tottele!

4)    CIA:n harjoittama kidutus - jossa toiminnassa Eu-maitakin oli mukana - on luku sinänsä. Valtio on ottanut täydellisen vallan ihmisen ruumiin, vapauden ja perusoikeuksien yli. Edward Snowdenin vuotojen perusteella tiedämme, että valtio ei kunnioita edes ajatuksiasi; valtio vakoilee, varastaa tietoja, valvoo ja vangitsee.

Valtio ei turvaa oikeuksia, se lakkauttaa ne.

 

Riittäkööt nuo esimerkkeinä.

Lasten lisääntyneestä aggressiivisuudesta on syytetty tietokonepelejä ja vaikka mitä. Entä jos selitys on paljon lähempänä? Entä jos lapset yksinkertaisesti pyrkivät adaptoitumaan yhteiskuntaan sellaisena kuin yhteiskunta heille näyttäytyy?

Uutiset, lehtien lööpit ja VIIHDE kertovat oppimisiässä oleville, että jokainen päivä on pelkoa ja suorittamista, jokainen viikko vihaa ja kuukausi kauhua. Päivästä toiseen, vuodesta toiseen.

NATO pomm... anteeksi, vapauttaa, milloin missäkin sillä seurauksella että siviilejä kuolee kasapäin ("oheisvahingot"); Venäjä uhkaa tulla rajan yli, ehkä jo ylihuomenna.

PLO/ETA/IRA/Hamas/Hizbollah/al-Qaida/Jabhat-al-Nusra/ISIS/whatnot terrorisoi; Isä tappoi perheensä; Äiti tappoi lapsensa; ilmastonmuutos/talouskriisi/alijäämä/työttömyys/kouluampuja/naapurin namusetä/islam/tappajavirus/sota/ milloin mikäkin uhkaa.

Vähintään veronkorotus, syöpä, seksinpuute ja sukupuolitaudit.

Lisää samaa joka päivä, kaikissa lehdissä ja uutisissa. Siinä tositv-tähteiden tissikuvien ja mainosten välissä.

 

YLe Aamu-tv:ssa Psykiatri Kristian Wahlbeck ja evoluutiobiologi Markus Rantala keskustelevat masennuksen syistä, noin kohdasta 20 min. http://areena.yle.fi/tv/2398636 Suosittelen!

 

Ei meitä ihmisiä ole tarkoitettu tällaiseen elämään. Poliittista päätöksentekoa "ohjaavat talouden realiteetit" meille väitetään. Nätimpi tapa sanoa, että demokratia kuoli kun päätösvalta annettiin markkinavoimille, ja budjettia alettiin käyttää sekä tekosyynä että työkaluna, jolla varallisuutta siirretään yhteiskunnan alatasolta ylätasolle, köyhemmiltä rikkaille.

Ei meitä ihmisiä ole tarkoitettu tällaiseen elämään, jossa emme ole valtiolle huolenpidon kohde ja työnantaja vaan leikattava kuluerä, ennaltaehkäistävä uhka, valvottava vastarintapesäke.

Me emme selviä lajina hengissä, ellemme kykene muuttumaan ja muuttamaan yhteiskuntaa suuntaan, joka mahdollistaa ihmisarvoisen elämän; jossa ei ensimmäisenä kysytä "Mitä maksaa?" tai jossa sanotaan, ettei ole varaa (hoitaa  vanhuksia/parantaa minimitoimeentuloa/jakaa hyvinvointia kaikille kansanryhmille...)

Näin sairaassa yhteiskunta-maaperässä ei voi kasvaa terveitä ihmistaimia.

 

Lue myös:

Masentavat masennuslääkkeet http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/38749-masentavat-masennuslaakkeet

Lääkitse ja lähetä sotaan http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=3228

Koukussa tappamiseen http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=5900

Hyvästit ihmisoikeuksille - CIA:n kidutusraportti http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182256-hyvastit-ihmisoikeuksille-cian-kidutusraportti

 

 

Lähteet:

Telesur: US Military sexually abused at least 54 Colombian children http://www.telesurtv.net/english/news/US-Military-Sexually-Abused-at-Least-54-Colombian-Children-20150323-0013.html

The Guardian: US Soldier admits killing unarmed Afghans for sport http://www.theguardian.com/world/2011/mar/23/us-soldier-admits-killing-afghans

Belfast Telegraph: British state involved in mass murder on British soil, colluded with loyalist paramilitaries in in 80 deaths between 1972 and 1978 http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/northern-ireland/british-state-involved-in-mass-murder-on-british-soil-colluded-with-loyalist-paramilitaries-in-80-deaths-between-1972-and-1978-31091074.html

Veterans and PSTD -sivusto: Veterans and Suicide, statistics http://www.veteransandptsd.com/PTSD-statistics.html

The Rutherford Institute - John W. Whitehead: The only truly compliant, submissive citizen in a Police State is a dead one https://www.rutherford.org/publications_resources/john_whiteheads_commentary/the_only_truly_compliant_submissive_citizen_in_a_police_state_is_a_dea

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ja tässä Yhdysvaltain viimeisimpiä lakivirityksiä (HR Res 758) jossa säädetään Yhdysvaltain haluavan vallanvaihtoa Moskovassa sekä aluehallinnan Venäjän ja Ukrainan seuduilla https://www.congress.gov/bill/113th-congress/house...

Huom. Itse en pidä venäläisiä uhkaavina tmv. Tietysti on huomioitava se mahdollisuus, että Venäjän hallitus ns. ottaa mallia Yhdysvalloista mutta ja alkaa riehua aseiden kanssa mutta en pidä sitä todennäköisenä.

Käyttäjän ToivoRissanen kuva
Toivo Tapio Rissanen

"In the US alone, 1.5 million children and adolescents on antidepressants are at risk of known, drug-induced violent or suicidal side effects."

http://www.cchr.org/cchr-reports/harming-youth/int...

Lisäksi USA:n mielenterveyskomission raportti suosittelee kaikkien 52 miljoonan maan koululaisen tutkimisen "mielen sairauksien" varalta. Tämä on sitä varhaista psykiatrista puuttumista, jota poliitikot Suomeenkin haluavat.

Edelleen 1960-luvun jälkeen tehdyissä massamurhissa monet murhaajat ovat olleet antidepressantti-päissään.

-tapio

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tuo on totta. Asiaa sivutaan noissa laittamissani "Lue myös" -linkeissä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tässä on suhteista seurauksia:Vilja Eerika

Yhtenä rankimmista virheistä Taminiemi pitää sitä, ettei Vilja Eerikaa aidosti kuultu kertaakaan, vaikka lastensuojeluhistoria oli pitkä ja merkit siitä, ettei kaikki ole kohdallaan, tavoittivat kyllä pitkäaikaisen vastuusosiaalityöntekijän. Syyttäjän mukaan asia on tullut ilmi oikeudenkäynnin aikana.

Tyttöä olisi voitu aidosti yrittää haastatella, myös lastensuojelulaki velvoittaa kuulemaan ja kirjaamaan lapsen mielipiteen.

- Hän ei tavannut lasta kertaakaan kahden kesken. -- Kuinka lapsen asioista vastaava hoitaja voi tuntea lapsen ja tehdä lasta koskevia päätöksiä? Hän ei voi sitä tehdä, jos hän ei tunne lasta.

Syyttäjän puhui tilanteesta, jossa selvitykset ja kokonaisarviointi on jätetty tekemättä ja uskottu tytön isää vailla mitään perusteita.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/syyttaja...

Puolustus Vilja Eerikan virkarikosjutussa: Rikosilmoitus ei olisi lämmittänyt ketään

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/puolustu...

Tähän liittyen sosiaalijohtajan lausunto siitä,ettei heillä ollut oikeutta muka tehdä rikosilmoitusta,ei ole uskottavaa,eikä totta,koska jo vuonna 2007 ovat sossut ynm.tehneet poliisille ilmoituksia rikosepäilyistä,ja todella nopeaan tahtiin on pelkästä opettajan,tai terveydenhoitajan luulosta laitettu ralli pyörimään,koko koneiston voimalla,lapsesta,joka ei ole sos.asiakas,eikä lapsessa merkkiäkään pahoinpitelystä.

Nyt on vallalla siis se,että näillä ei todellakaan ole vastuuta mistään.Tämä on tosin jo tiedetty vuosikausia,koska suoja,omavalvonta,ja omat lakimiehet jne.Nyt on täysin ymmärrettävää myös se,miksi eivät he joudu vastuuseen edes laittomista huostista,vääristä kirjauksista jne.

Siinä on sitä varhaista puuttumista,jota on Suomeen haluttu,ja jonka seurauksia olemme saanet nautiskella.Sitran huoliliputusmalli,ja sossujen diagnoosit lapsista ja perheen jäsenistä.Psykiatrien,jopa ilman näkemättä tekemät arviot.Ei mene läpi aivan tuosta vaan,niin paljon on harhalaukauksia tullut,ja perheitä traumatisoitunut,Väärät varhaiset puuttumiset ovat tuhonneet ihmiselämiä.Homma on ollut pielessä jo vuosikausia,ja Suomeen lisätään laitostamista,psyykelääkitystä,ja VARHAISTA PUUTTUMISTA.Moniammatilliset asiantuntijat seulovat perheitä selän takana,ja neuvolasta asti on joku kimpussa.Suomen terveimmistä lapsista on tullut viimeisen huostabuumivuosikymmeneien aikana mielisairaita,ja perheistä elämänhallintansa menettäneitä.

Uskokoon ken tahtoo.

mikael torppa

Riikka sinä kun olet ammattilainen hankkimaan tietoa niin tiedätkö mikä oli tuon Germanwingsin turmakoneen perämiehen Andreas Lubitzin uskonto? En ole löytänyt mediasta siitä mitään mainintaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sukunimen perusteella Saksan(tai Itävallan) juutalainen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Potilastietoihin voi käytännössä kirjoittaa mitä vain, mikä liittyy asiontiisi ja hoitoosi: hoitohenkilökunnalle kertomasi asiat, tutkimustulokset ja henkilökunnan havainnot jne. Tiedoille on ominaista se, että ne säilyvät eliniän ja nykylaki ei käytännössä edes salli niiden poistamista. Sinänsä tämä palvelee usein potilaan etua, mutta onko näin kaikissa tapauksissa?

Ota huomioon, että kaikki tietosi on kohta tarkoitus tallentaa valtakunnalliseen Kelan ylläpitämään keskusarkistoon (Kanta). Eduskunta muutti lakia yllättäen niin, että tämä tuli mahdolliseksi.

Eli jos olet vaikkapa tehnyt 19-vuotiaana abortin tai puhunut 17-vuotiaana yksityislääkärille seksuaali-identiteetin ongelmista, nämäkin tietosi löytyvät keskusrekisteristä vielä 50 vuoden päästä, jos olet elossa. Vertailun vuoksi: jos pahoinpitelet jonkun, tietosi poistetaan poliisin rekistereistä joidenkin vuosien kuluttua." Jos sinulla on mielenterveyden häiriö, pidä se omana tietonasi, jos vain voit. Tietoa voivat käyttää sinua vastaan ainakin lastensuojelu, poliisi, pankki, vakuutusyhtiö, koulu ja armeija.

Luottamus murtuu 

Lääkärin, asianajajan ja papin vaitiolovelvollisuus on ikiaikainen. Näissä ammateissa ajatellaan tarvittavan erityistä luottamussuhdetta asiakkaan ja ammattilaisen välillä.

Avun saamista on pidetty niin tärkeänä, että lain mukaan lääkäri, apteekkari, kätilö ja heidän apulaisensa eivät saa edes oikeudenkäynnissä todistaa siitä, mitä he asemansa perusteella ovat saaneet tietää.

Ehkä joskus joku jää tuomitsematta sen takia, ettei oikeus voi käyttää lääkäriä todistajana. Lainsäätäjä on kuitenkin katsonut tämän kohtuulliseksi hinnaksi siitä, että jokainen voi saada lääketieteellistä hoitoa pelkäämättä hoitoon hakeutumisen heikentävän asemaansa.

Vaitiolovelvollisuus todistajana väistyy vain potilaan suostumuksella tai jos kyse on rikoksesta, josta voi saada yli kuusi vuotta vankeutta.

 Todistamiskielto on lääkärin vaitiolovelvollisuuden äärimmäinen ilmenemismuoto.

Hippokrateen valassa lääkäri lupaa yleisesti: "Mikäli parannustyössäni tai sen ulkopuolella ihmisten parissa näen tai kuulen sellaista, mitä ei pidä levitettämän, vaikenen ja pidän sitä salaisuutena. "

Saman periaatteen mukaisesti hoidosta syntyvät potilasrekisterit ovat salaisia, eikä esimerkiksi työnantajalla tai pankilla tietenkään ole niihin pääsyä. Mutta ei potilastietoja anneta virka-apuna edes poliisille.Yli kaksi vuosituhatta vanhat periaatteet ovat nyt kuitenkin uhattuina. Poliisi ja armeija ovat saamassa oikeuden tietoihin, jotka ovat syntyneet pelkästään hoitotarkoituksissa. 

 Puolustusvoimat saa jo tietoja 

Asevelvollisuuslaki muuttui jo aiemmin niin, että puolustusvoimat on voinut pyytää psykiatrista hoitoa antavilta tahoilta tietoja kutsuntoihin tulevista miehistä. Puolustusvoimat on kiinnostunut nuorten miesten mahdollisesta mielenterveysdiagnoosista ja psyykenlääkityksestä.

Mahdollisuutta käytettiin ensi kerran kutsunnoissa tämän vuoden elokuussa.Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Nina Lindberg totesi Lääkärilehdessä, että vastoin potilaan tahtoa lähetetyt tiedot voivat pahimmassa tapauksessa kariuttaa hoitosuhteen ja olla myös hoitoon hakeutumisen esteenä.

- Saatamme vastedes tavata nuoria, jotka kieltäytyvät psykiatrisen erikoissairaanhoidon konsultaatiosta, koska pelkäävät tietojensa päätyvän puolustusvoimille, Lindberg ennustaa.

Tiedoista ei edes välttämättä ole hyötyä puolustusvoimille. Palvelusturvallisuudelle vaaralliset henkilöt tuskin edes ovat psykiatrisen hoidon piirissä, arveli oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Eija Sailas Lääkärilehdessä. Sailas on huolissaan myös eriarvoisuudesta. Varakas potilas voi hoidattaa itseään yksityissektorilla, jolloin hänen tietonsa pysyvät salassa. Kunnallisesta terveydenhuollosta tiedot vuotavat..

http://oksanenilona.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17414...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

" ennaltaehkäistävä uhka, valvottava vastarintapesäke"

Juuri näin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Valtio ei turvaa oikeuksia, se lakkauttaa ne."

Tohdin edelleen väittää vastaan.. nykyään valtioiden uusi hallintamuoto on velka ja sitä kautta "talouden realiteetit" demokratian sijaan ja tällä asialla on valtaisa merkitys. No,toki demokratiassakin voidaan tottakai pääty viemään oikeuksia,mutta mistä ne oikeudet olisi tulleet?..ketä sellaisia myöntää vai pitääkö ne ottaa?

Tämä vie taas sitten aivan uuteen skenaarioon,missä valtiota aloittavat alusta..vahvimman oikeudella joka "antaa" ne oikeudet "kumppaneilleen". jne. Eli en niinkään näkisi valtiota itsessään pahana,vaan sellaiset ihmiset jotka tahtovat käyttää sitä johonkin päämäärään mikä ei sovi kaikille.

Vähän kuin nämä "talouden realiteetit" eli talousteoriat mihin ei kaikki nyt vaan sovi. Nythän on kyse siitä.valtiota koitetaan käyttää toteuttamaan sellaisia talousteorioita mihin eivät kaikki sovi..näin ollen on selvää,että tapahtu etuoikeuksien jakamista ja toisille luonnollisesti oikeuksien leikkaamista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ihan hyvä että otit tuon velka-asian esiin. Suomalaisilla 1990-luvun laman uhreilla on omakohtaista tietoa siitä mitä kaikkea velkaantuneilta oikein otetaankaan pois - omaisuuden ja tulevaisuuden lisäksi.

Valtio itsessään (tai ideana) ei olekaan paha. Mutta valtiota käytetään kaikenlaiseen pahuuteen. Valtio on alkanut suojella itseään entiteettinä ja eliitin edustajia kansalta, eikä päinvastoin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä tulee sitten tähän:

"Entä jos selitys on paljon lähempänä? Entä jos lapset yksinkertaisesti pyrkivät adaptoitumaan yhteiskuntaan sellaisena kuin yhteiskunta heille näyttäytyy?"

Tästä asiasta itseasiassa on tehty tutkimus ja tutkijan nimi oli Erich Fromm. Hän totesi asiasta näin:

"Rikolliset nuoret,väärille teille suistuneet ihmiset eivät suinkaan aina ole huonosti sopeutuneita ihmisiä,vaan päinvastoin.He ovatkin usein sopeutuneet ainoalla mahdollisella tavalla siihen ympäristöön,sellaisten yllykkeiden piiriin,johon ovat syntyneet sellaisin edellytyksin varustettuina kuin ovat.Jos kerta jonkin kulttuuripiirin arkimoraalin,todella hallitsevan moraalin korkeimpina arvoina ovat menestys,raha ja valta kaikkine niiden takaamineen nautintoineen sekä häikäilemätön tarmokkuus niiden tavoittelussa,niin tottakai kukin ajautuu kamppailuun omien edellytystensä mukaisella tavalla!"

Ongelmahan on,että yhteiskunta ylenkatsoo niitä ketkä uskoo vaatimattomuuten ja kiltteyteen,niille jotka eivät "osaa" järjestää kyvyilleen,ominaisuuksilleen ja aikaansaannoksilleen markkina-arvoa.

Arkisin kuitenkin esitämme niin usein sitä eettistä uskomustamme missä arvostamme jopa sellasiakin kuin totuus,kauneus,hyvyys,mutta silti koko yhteiskuntamme struktuuri rakentuu myynti- ja markkina-arvoille.

Kirjoitit niin hyvästä aiheesta blogin,että oli pakko kommentoida näin oikeen kaksi kertaa :)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring
Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Siitä olen samaa, mieltä, ettei meitä ole "tarkoitettu" tällaiseen elämään. Se, millaiseen elämään meidät "tarkoitettu", ei ole näin siistiä, kivaa ja helppoa.

Ainut mistä tämä lamaannus ja sijaistoimintojen, sekä väkivalta- seksi- yms. viihteen kulutus kertoo on, että me olemme hyvin alistetussa tilassa, mutta koska ruoka tulee ajallaan ja olemme suojassa kaikelta ei-siistiltä, epämukavalta ja vaikealta, emme edes halua pois siitä. Sen sijaan voimme aisankannattajina tirkistellä yhä realistisemmin kaikkia niitä asioita, jotka kiehtovat, mutta joihin osaa ottaessaan joutuisi sitoutumaan koko hommaan. Tirkistely ei tuo samanlaista tyydystä, mutta määrää voi aina lisätä. Ajattelemme, että se on normaalitila.

Ihmisarvoinen elämä on sen saman lamaajan määrittelemä. Se on niin välineellistetty, että sen ylläpitämiseksi pitää tehdä miestyövuosia ja hassata jatkuvasti lisää resursseja. Mutta kulmat on ainakin pehmustettu ja hommaa tehostettu niin, että on enemmän aikaa katsella tissejä.

Ei se väärin ole, mutta rappeutumistahan se on. Ja se ongelma ratkaisee kyllä lopulta itse itsensä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olen huomannut,että olet usein kirjoittanut tuosta näkökulmasta/lähestymistavasta elämään.

Mistä tämä ajatus kovaan elämään kumpuaa sinulla ja näetkö sen johtavan jonkinlaiseen "meitä ei ole tarkoitettu tällaiseen elämään tilanteeseen"?

En nyt siis millään sorttia kritisoi vaan mielenkiinnosta kysyn,että minkälainen ajatusketju sieltä takaa löytyy.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minä taas palaan Vellu sinun aiempaan kommenttiisi.

Muistaakseni Fromm kuoli 1970-luvun lopulla tai niillä main. Eli ed. kommentissa siteeraamaasi on tiedetty ainakin 40 vuotta.

Miksi siis ei ole tehty mitään yhteiskuntien muuttamiseksi elinkelpoisempaan suuntaan, sen sijaan on kärjistetty tuloeroja ymv?
Onko olemassa olomme tarkoitus tosiaan vain kuluttaa, kuluttaa ja sotia?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #15

Jos vastaan,että tarkoitus olisi vain kuluttaa ja sotia,niin maa pyörisi haudan hiljaisena ihmiselämästä ja varmaankin kaikesta muustakin elämästä tuossa kontekstissa.

Tästä päästään siihen,että on olemassa jotain aivan muutakin kuin tahto kuluttaa ja sotia. Mitä jos tuo ajatus kuluttamisesta ja sotimisesta on se "realiteetti",ympäristö,elinpiiri,mihin synnytään ja sitä vain toteutetaan sen enempää ajattelematta. Mikäli tahdot poiketa siitä,niin rakenteet ovat tehty reagoimaan siihen. Tästä päästään sitten siihen,että olemmeko rakentaneet itsellemme kultaiset kahleet ja taomme niitä mukamas lujemmaksi päivä päivältä. Vastaus silmääkään räpäyttämättä olisi oletettavasti,että olemme tehneet näin.

Mutta silti..tosiasiat osoittaa toiseen suuntaan,mutta nekin vain juuri tällä hetkellä.

Oma ajatukseni on,että koska meillä oli mukamas vain kaksi valintaa aikanaan (kommunismi tai kapitalismi),niin päädyimme jälkimmäisen valintaan..joka pyörii vain kuluttamisella ja sotaisuutta ylläpitäen.
Kapitalimi voi pyöriä silti myöskin sodalla ja väkivallalla..samoin kuin kommunismi.

Kaikki siis kiertyy oletuksiin kahdesta valinnasta..eli hyvin länsimaalaista dualistisuutta,kaksiarvoisuutta. Sitä vastaan on nykyäänkin ihmisiä jotka käsittelevät maailmaa moniarvoisesti..kuten mielestäni sinä teet. Se on varmaankin se seuraava kehitys moniarvoisuuteen perustuvassa länsimaalaisuudessa joka koittaa riuhtoa itseään irti kaksiarvoisuudestaan.Sillä vain luonnollisesti on hintansa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #18

Vastakkain asettelun aika jatkuu siis. En sanoisi, että länsimaalaisuus pohjimmiltaan perustuu moniarvoisuuteen, pikemminkin eriarvoisuuteen. Markkinatalousjärjestelmäkin vaatii eriarvoisuutta, muutenhan hinta ei löydy.

Hahmotamme maailmaa vastakkain asettelun/dualismin kautta. Ja että olemme yhden totuuden yhteiskuntia, niin kommunismissa kuin kapitalismissa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Juu, alkaa käymään toistamiseksi tämä samasta asiasta jauhaminen. Kyllästyttää pikkuhiljaa, kieltämättä.

Ensinnäkin käytän sanaa "tarkoitettu" heittomerkeissä, koska tarkoitusta ei ole, tai se on melko yhdentekevä aiheen kannalta.

Asia on aika laaja, mutta tiivistetysti se pohjaa ymmärrykseeni ihmisestä.

Ensinnäkin ihminen kasvaa ja ihminen kehittyy sen mukaan, millainen hänen elämänsä on, millainen hänen ympäristönsä on. Se on käsittämätön virheajatus, että olisimme jotenkin staattisia ja siksi ympäristö pitää saada vastaamaan jokaista haluamme tarpeidemme sijaan. Ihmiseen on "koodattu" kaikki, mitä hän tarvitsee elääkseen, kasvaakseen, lisääntyäkseen ja selvitäkseen. Kohdussa se koodi alkaa aktivoitua. Ensimmäinen vuorovaikutus maailmaan on äidin kautta. Mitä hän tuntee, mitä hän kokee, mitä hän syö jne.

Syntymän jälkeen kaikki on vain ympäristön kanssa vuorovaikutusta. Seuraavat parikymmentä vuotta taivumme toimimaan siinä, mukaudumme sen tarjoamaan "rasitukseen". Jos "rasitusta" ei ole, luonnollisestikin jäämme mukautumatta.

Jos se ympäristö on jo lähtökohtaisesti epäsopiva, kriisiydymme. Kasvamme kieroon, jäämme kasvamatta ja/tai sairastumme ja oireilemme.

Eikä se rajoitu ihmisiin. Tietyt kasvit saa kantamaan enemmän hedelmää, kun ne altistaa ilmavirtauksille taimenam, varsi vahvistuu liikkeestä. Vahvistuu automaattisesti.

Mutta entä ihminen, mitä ihminen oikeastaan on objektiivisesti? Tämän maailman olentona ihminen on luokassaan kestävä, sitkeä ja kyvykäs. Muuntautumiskykyinen.

Me olemme jälkeläisiä ihmisille, joiden elämät ovat meidän silmissämme lähinnä takapajuisia.

Se on virheajatus. Heidän ympäristönsä oli takapajuinen, mutta se takaa sen, että ihmisinä me olemme heihin verrattuna takapajuisia melkein millä tahansa mittarilla. Välineemme tekevät sen eron.

Tarvitsemme enemmän ja enemmän niitä proteeseja. Pysyäksemme hengissä kulutamme jatkuvasti enemmän.

Eikä mikään sijaistoiminto, mitä elämässämme harrastamme kompensoidaksemme koskaan korvaa sitä, että sen pitäisi olla päätoiminto.

Jos ihmisellä on kehityskaari, meidän kehityskaaremme kulkee kohti hautaa. Jo nyt on nähtävissä päämääriä, että pyrimme tilaan, joka suojaa meitä ympäristöltä. Vuorovaikutuksemme ympäristön kanssa on epäsuoraa.

Se tila on kohtu. Ero on siinä, ettemme koskaan synny, vaan matka kohdun ja haudan välillä lakkaa olemasta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi,että se entropian kulku olisi osa tätä kaikkea kuten uskovaiset evoluutiota kritisoivat..tai ainakin Torppa?

Koska tuon ajattelun mukaan eliöiden kehittymisessä esim. hampaiden kehittyminen laskettaisiin sijaistoiminnoksi joka sivuuttaa primäärin. Paitsi,jos leikataan kehityskulku jostain mielivaltaisesti poikki ja aletaan siitä miettimään entropian väistämättömyyttä,vaikka kulku onkin päinvastaiseen suuntaan?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #19

Mitä ajattelemista siinä olisi? En ymmärrä. Voi olla, voi olla olematta.

Hampaat kehittyivät, mitä, miljoonissa vuosissa? Olemme viljelleet 10 000 vuotta. Eläneet kaupungeissa...5000? Vieläkin sairastamme viljasta. Vieläkään emme kestä kaupunkiympäristöä, vaan reagoimme siihen kuin häkkieläimet.

Sijaistoimintoa on pakonomainen tarve imitoida primaaritoimintoa. Leikimme fyysistä työtä, leikimme seksiä, leikimme väkivaltaa, leikimme sosiaalista vuorovaikutusta tai katsomme niiden pornomuotoja aisankannattajina.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #17

Russell Means kutsui meitä (valkoisia) materialistisen tradition ihmisiksi.

"Universumin suhteen arvon pois ottamisen prosessi, hengellisyydestä riisumisen sielullinen prosessi toimii niin, että planeetan tuhoamisesta tulee hyveellistä. Termejä kuten "edistys" ja "kehittäminen" käytetään peitesanoina, samaan tapaan kuin "voittoa" ja "vapautta" käytetään peitesanoina, silloin kun dehumanisaation prosessissa, ihmisarvon pois ottamisen prosessissa oikeutetaan teurastus..."

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=6490

Insinööriys on ukontomme: insinööriys ratkaisee (muka)kaiken.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #22

Harhaluulo on, että se on jotenkin "valkoinen" asia. Se vaan kertoo sen, mistä Means on kotoisin. Siellä jaetaan asiat noin. Siellä katsotaan eurooppaa omasta viitekehyksestä läpi jonain homogeenisenä valkonaamojen "maana", jossa on yhtenäinen kulttuuri. Se on ongelman ulkoistamista. Tarkka kuva se ei ole.

Ideologisesti valtavirtaa se toki on. On suorastaan huvittavaa, miten Euroopassa omitaan USA:n historiasta lähtöisin olevia perustotuuksia ilman mitään kritiikkiä.; Meansin jaottelun todennäköisesti allekirjoittaisi monikin, vaikka olisi muuten eri mieltä suunnasta.

Minun nähdäkseni homman peruskivi on kristinusko. Kristinuskon ihmiskuvassa ihminen on sillä jalustalla, jossa hän voi tehdä mitä vaan; Kaikki on annettu hänelle. En väitä, että länsimaisuus olisi voimakkaasti kristillistä. Väitän, että kristillisyyttä on hyvin vaikea erottaa länsimaisuudesta. Nähdäksemme sen, mitä Means tarkoittaa eurooppalaisuudella, pitää tarkastella kristinuskoa. Mistä se tuli, kuinka se tuli ja mitä oli sitä ennen.

Insinöörillä on paikkansa kaikessa. Hän ratkaisee ongelmia. Mutta jos väline on vasara, alkaa nähdä nauloja joka puolella. Jossain vaiheessa viime vuosisataa tarpeemme ja halumme menivät sekaisin. Emme enää ratkaise ongelmia liittyen tarpeisiimme, vaan teemme asioita, koska haluamme niitä. Se on lyhytnäköistä ja sen pyhitämme ajatuksella, että asiat ovat paremmin (elämä on helpompaa) kuin koskaan.

Olemmeko me siinä prosessissa muuttuneet paremmiksi kuin koskaan? Retorinen kysymys.

Emme ole. Vain luulomme omasta paremmuudestamme on paisunut hirmuisiin suhteisiin. Olemme rakastuneet välineisiimme. Aseisiin, tuotteisiin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Riikka, nyttemmin on selvinnyt syy myös japanilaissotilaiden sadistiseen julmuuteen toisessa maailmansodassa.

Suurin osa heistä oli nimittäin narkomaaneja. Pitkäaikainen rankkojen huumiden mm. amfematamiinin käytti tappoi heidän normaalin tunne-elämänsä ja rohkaisi kidutuksiin.

Sodan loppuvaiheessa huollon alkaessa pettää, myös osan sotilaitten
pää selveni ja he alkoivat antautua suuremmin joukoin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vastaavaa tapahtui joka puolella rintamaa, uskoisin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Varmaankin, japanilaiset vain vetivät sen äärimmäisyyksiin.

Toimituksen poiminnat