KissanKulmasta

Tuleeko pankkiunionille kohta käyttöä? Deutsche Bank valtava riski (FED)

  • Vertailun vuoksi
    Vertailun vuoksi

Yhdysvaltain keskuspankki FED testasi 31 pankkia stressitestein.

28 meni läpi, 2 ei.

"Epäonnistuneet" pankit ovat Saksan Deutsche Bank ja Espanjan Banco Santander SA. Santander epäonnistui viime vuonnakin stressitestissä.

Euroopan keskuspankki EKP stressitestasi lokakuussa 2014 samat pankit. Silloin Deutsche läpäisi. Kaiken piti olla hyvin Euroopassa.

No, EKP:n stressitesteillä ei ole merkitystä. Pankkituen tarpeessa olevat pankit ovat tähänkin asti läpäisseet EKP:n stressitestit, joihin ei tosiaan kannata uskoaan laittaa.

EKP ei esim. huomioinut testeissään pankkien kykyä selviytyä deflaatiosta/deflaatiovaaraa vaikka jo viime vuonna, paljon ennen stressitestejä oli aivan nähtävissä että Eurooppa suuntaa kohti deflaatiota. Ja nyt ollaan deflaatiossa, kolmatta kuukautta.

Deutschen kohdalla papereissa tosiaan näkyy huolestuttava ongelma. Deutschen altistuminen johdannaisille 62,2 biljoonan euron edestä.

Suomeksi: Deutschella on tileissään riskiä jokseenkin 20 kertaa enemmän kuin on Saksan bkt. Enemmän kuin on euroalueen yhteenlaskettu bkt.

Mitäs tämä meille kuuluu? No... se päättäjien huippukokouksissa kasaan järkeilemä pankkiunioni siirtää Deutschen riskit kaikille euroalueen maille, niiden pankeille ja veronmaksajille; niille onnettomille, joilla on rahaa euroalueen pankeissa. Tallettaja maksaa koska bail-in.

Pankkiunioni ei estä kriisejä, se järjestää maksajat. Maksaja olet sinä. http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183752-pankkiunioni-vaarantaa-talletuksesi-2

 

Lähteet:

Federal Reserve: Comprehensive Capital Analysis and Review 2015 (CCAR): Assesment Framework and Results, March 2015 http://www.federalreserve.gov/bankinforeg/stress-tests/CCAR/2015-comprehensive-capital-analysis-review-summary-instructions-guidance-intro.htm

Wall Street Journal: U.S. Units of Deutsche Bank, Santander expected to fail Fed´s stress test http://www.wsj.com/articles/u-s-units-of-deutsche-bank-santander-likely-to-fail-fed-stress-test-1424467951

Euroalue luisumassa kohti itseaiheutettua lamaa http://ipu.fi/2013/wp-content/uploads/2014/12/IPU-Lehti-nro-3-2014.pdf (s.3)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Euroopan voi olla vaikea selviytyä enää enemmistä "menestystarinoista".
- huoh -

-----
* muoks *

Business Insiderissa on ranskalaispankki SocGen:in analyytikon lausumaa siitä, että Eu:n ja Yhdysvaltain inflaatioaste on oikeasti sama (seuraavat toisiaan) jos ne lasketaan samoja markkereja käyttäen.

Yhdysvallat ei näes huomioi inflaatiolaskelmissaan elintarvikkeiden ja energian hinnan kohoamisia.

Business Insider: Most important charts in the world http://uk.businessinsider.com/bi-most-important-ch...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nämä yhteiset velat onkin ainoa asia mitä Euroopan unioni on meille tuonut. Ovatko muuten euron ulkopuoliset EU-maat mukana pankkiunionissa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Iso-Britannia ainakin on ulkopuolella. Tanska ehkä kansanäänestää asiasta. Niin ne jossain noissa demokraattisissa maissa tekee, kansanäänestää...

Euroalueen maat ovat automaattisesti jäseniä, samoin ne, jotka aikovat ottaa euron käyttöönsä.

Löysin hyvin kiinnostavan, Islannin keskuspankin rahoitusvakausosaston johtajan laatiman pankkiunioni-katsauksen.

Sigríður Benediktsdóttir1, Director Financial Stability Department: European Banking Union: Will outsiders be affected? http://www.sedlabanki.is/library/Skr%C3%A1arsafn/R...

Ei se kaikkien mielestä ihan loppuun asti harkittu ratkaisu näytä olevan, tuo pankkiunioni.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

ps. Islanti on ilmoittanut 12.3 015 lopettavansa neuvottelut Islannin Eu-jäsenyydestä. Islannin tarpeisiin kuulemma riittää voimassa oleva Schengen-sopimus ja muu vapaaehtoinen yhteistyö Eu:n kanssa.

Britit puolestaan:

Iso-Britannia on ilmoittanut suunnittelevansa liittymistä Kiinan johtamaan Aasian kehityspankkiin. AIIB, Asian Infrastructure Investment Bank toimii alueellisen kehittämisen rahoittajana Aasiassa, ja nähdään kilpailijana Yhdysvalloista käsin toimiville instituutioille kuten Maailmanpankille (WB, World bank) ja sen kehitysrahastoille.

Brittien aie rakentaa yhteistyötä Kiinan kanssa on kirvoittanut varovaisia ja varautuneita vastauksia Washingtonista, uutisoi brittilehti The Telegraph.

AIIB on kahdenkymmenen eri maan yhteinen hanke. Perustajamaihin kuuluu mm. Intia, Singapore, Kamputsea, Vietnam, Uzbekistan ja Pakistan.
AIIB-kehityspankin on määrä aloittaa toimintansa lokakuussa.

Lähde:
The Telegraph: Britain´s plan to join China´s ´World Bank´ angers Washington http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/ba...

Käyttäjän JarmoHkkinen kuva
Jarmo Häkkinen

Kuuskytkaks tuhatta miljardia euroa? Minäkin voisin tyhjästä vipata kelle vaan AAA-luokitellulle tuon summan. Tai siis Deutschellahan oli faktisesti olemassa nämä rahat sijoitettavaksi johdannaisiin, vai miten se onnistui? Ilmeiseti tämä (ja muut vastaavat ongelmat) oli jo tiedossa, tuskinpa noita vakausmekanismeja muuten olisi viritelty.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Näinpä. Tässä voi helposti käydä niin, että kun tieto näiden innovatiivisten rahoitusinstrumenttien riskikertymästä leviää (tod.näk. amerikkalaisen lehdistön kautta) niin sijoittajat huomaavat haluavansa säilyttää rahojaan Brasiliassa tai jossain, Euroopan ulkopuolella.

Itsekin ajattelen, että pankkiunioni kyhättiin nimenomaan koska riskit olivat tiedossa.

Toimituksen poiminnat