KissanKulmasta

Ay-liikkeen rapautuminen ja tuloerojen kasvu kytköksissä (IMF)

  • Ay-liikkeen rapautuminen ja tuloerojen kasvu kytköksissä (IMF)

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tutkijat Florence Jaumotte ja Caroline Osorine Buitron tarkastelevat asymmetrisen tulonjaon ja ammattiyhdistysliikkeen heikkenemisen korrelaatioita artikkelissa "Power from the People".

 

Ammattiyhdistysliikkeen rappeutuminen viime vuosikymmeninä on ruokkinut rikkaimman väestönosan tulojen kasvua. Eriarvoisuus on kasvanut useissa kehittyneissä talouksissa 1980-luvulta alkaen, pääasiassa koska tulot alkoivat kertyä rikkaimmille, kirjoittavat Florence Jaumotte ja Carolinen Osorine Buitron.

Tulotasojen vertailu aikajaksolla 1980-2010 osoittaa, että tulojen kertyminen rikkaimmille on kiihtynyt, ja että ammattiliittojen heikentyminen selittää noin puolet rikkaimpien varallisuuden kasvusta samoin kuin tuloeroja kuvaavan Gini-kertoimen osoittamasta tulonjaon epätasaisuudesta. Mitä suuremman arvon suhteellisia tuloeroja kuvaava Gini-kerroin saa, sitä epätasaisemmin tulot ovat jakautuneet: Gini-kertoimen suurin mahdollinen arvo on yksi (1) ja pienin nolla (0).

 

Vaikka eriarvoistumisen kasvu työn ja investoimisen kannustimia kasvattamalla voi hieman lisätä tehokkuutta, viimeaikainen tutkimus viittaa siihen, että lisääntynyt eriarvoisuus liittyy matalampaan ja vähemmän kestävään kasvuun keskipitkällä aikavälillä, jopa kehittyneissä talouksissa, kirjoittavat Jaumotte ja Osorine Buitron. Varallisuuden keskittymisen kasvu rikkaimmille voi myös vähentää väestön hyvinvointia, mikäli eniten ansaitsevat pääsevät manipuloimaan talous- ja poliittista järjestelmää omaksi edukseen.

 

Perinteelliset selitykset eriarvoisuuden kasvulle kehittyneissä talouksissa ovat olleet globalisaatio sekä tekninen kehitys joka on johtanut ammattitaitoisen työvoiman kysynnän suhteelliseen vähenemiseen, ja näin hyödyttänyt eniten ansaitsevia, mutta "teknologia ja globalisaatio tuottavat talouskasvua, ja on vain vähän, mitä poliittiset päättäjät voivat tehdä - tai ovat halukkaita tekemään - muuttaakseen näiden trendien suuntaa. Lisäksi, vaikka globalisaatio ja teknologian kehitys ovat vaikuttaneet yhtälaisesti varakkaissa maissa, eriarvoisuus varakkaissa maissa on kasvanut eri mittakaavassa ja nopeudella."

 

Institutionaalisten muutosten - rahoitussektorin sääntelyn purkaminen ja eniten ansaitsevien verotuksen keventäminen - vaikutusta on tutkittu enemmän kuin sellaisia työmarkkinainstituutioiden roolissa tapahtuneita muutoksia kuten minimipalkkojen lasku suhteessa mediaanituloon.

Tutkijoiden johtopäätös on, että ammattiyhdistysliikkeiden heikkeneminen on johtanut epätasaisempaan tulonjakoon, palkkatason heikkenemiseen sekä poliittisen ja taloudellisen vallan siirtymiseen pois enemmistöltä.

Yhteenveto: Tuloerojen kasvu heikentää talouskasvua.

 

Lue myös WIIW-instituutin tutkijan Leon Podkaminerin havainnoista artikkelista "Euroopan talouskasvu alkoi hidastua jo 1970-luvulla" http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=13051

 

Lähde:

International Monetary Fund (IMF) - Florence Jaumotte, Carolinen Osorine Buitron: Power from the People http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2015/03/jaumotte.htm

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Myös tämä saattaa kiinnostaa: Totuus Suomen julkisesta sektorista - kansalaisten ´älyttäminen´ perusturvan leikkauksiin http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=13014

Pekka Iiskonmaki

Herää AY -liike.

Tilanne on Suomessa niin vakava, että vain yleislakko voi pelastaa tilanteen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kovasti itseäni ihmetytti, kun näin EK:n, SAK:n ja AKAVA:n yhteisrintamassa puoltamassa vapaakauppasopimuksia. Onkohan ns. kenttäväeltä tiedusteltu mielipidettä lainkaan?

Käyttäjän MikaKinnunen kuva
Mika Kinnunen

Hieno kirjoitus ja silkkaa asiaa. Tämä oli kirjanmerkkinä ja nyt on varsin ajankohtainen kun löllö-Lyly myöntyi ilmeisesti etukäteen käsikirjoitetun näytelmän kautta hallitus-Ek-pankit-sijoittajat-omistajat korporaatioiden riistoon.

Toimituksen poiminnat