KissanKulmasta

Piilomaan pikkueliitin pippalointi Porissa

Katsoin läpi Susanna Kuparisen ja Jari Hanskan Ylelle tekemän dokumentti-sarjan "Porttikielto Poriin" viisi ensimmäistä osaa, ja tykkäsin. Tykkäsin paljon.

En ala vonbaghiloida sarjan tematiikasta, konstruktiosta, sisäisestä kudelmasta tai poeettisesta logiikasta vaan kerron yksinkertaisesti, mikä "Porttikielto Poriin" -sarjassa kiinnitti huomioni.


 

Kieltäminen 1/5

Aloitusjaksossa "Kieltäminen" Kuparinen ja Hanska ovat Porin Suomiareena-kesäfestareilla. He huijaavat itsensä sisään Miltton Networks Oy:n,Viestintätoimisto Tekir Oy:n ja muutaman muun ryhmän järjestämiin shamppanja-kohtaamisiin, joissa, lobbarit, etujärjestöjen edustajat, talous-, yritys- ja mediajohto "verkostoituvat" poliittisten päättäjien kanssa tulppaanilasit kuohuvaista kuplien. Kaikilla kameran kohtaamilla kutsuvierailla on kuolleet silmät.

Arvelen muuten, että jokainen osallistuja arvioi tarjottavien hinnan ja puitteet rahana, ja tuntee itsensä sitä arvostetummaksi, mitä enemmän rahaa on laitettu valittujen viihdyttämiseen. Turhamaisuuden hivelemisellä on aina saavutettu tuloksia.

(Pikku vinkki eräille pippaloiden naisvieraille. Platinanvaaleiksi värjätyt hiukset sopivat hyvin harvoille yli 40-vuotiaille naisille. Musta vaatetus korostaa ruskettamalla rypistetyn hipiän hehkun puutetta. Urakehitys saattaa pysähtyä moisiin julkisiin arvostelukyvyn puutteen osoituksiin.)

Jaksossa tulee hyvin esiin pyöröovikäytäntö, jossa ministerien ja kansanedustajien entiset poliittiset avustajat ovat siirtyneet liike-elämän kuten viestintätoimistojen palvelukseen, ja päinvastoin - mutta myös miten poliittiset avustajat vaihtavat puoluetta vaihtaessaan työpaikan tarjoavaa ministeriä. Avustajat eivät tee työtään poliittisen vakaumuksen takia.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) mediasuhteista vastaavan erityisavustaja Matti Hirvolan kiivas reaktio siihen, että Kuparinen ja Hanska kuvaavat juhlissa on kiintoisa. Juhlat ovat nimellisesti Miltton Networksin järjestämät, mutta Hirvola sanoo olevansa vastuussa juhlista kuvaamista kieltäessään.


 

Viha 2/5

Jakso "Viha" neuvoo talousvaikuttajia kädestä pitäen siinä, miten vältetään toimittajien epärelevantit kysymykset arvoista, vastuusta ja moraalista. Nämähän ovat näkökulmia, joiden ei pidä antaa vaikuttaa asioista vastuullisesti päätettäessä...

Ylen viestintäjohtaja Reija Hyvärinen luonnehtii Hanskan ja Kuparisen tapaa kysellä aggressiiviseksi antaessaan puhelimitse palautetta. Hyvärinen on saanut reklamaatiota hänen maailmanjärjestyksessään tärkeältä vaikuttajalta. OP-Pohjola ryhmän pääjohtaja, Finanssialan Keskusliiton (FK) hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen ei ollut tykännyt siitä, että häneltä kysyttiin: "Kerroit Helsingin Sanomissa toukokuussa 2014, että taloudellisella perikadolla pelottelu oli hyvä strategia saada ihmiset sitoutumaan vaikeisiin päätöksiin. Eikö tietoinen pelottelu omien intressien ajamiseksi ole edesvastuutonta?"

Verovaroilla pyöritetyn Ylen linjaan ei käy, että Ylen työnantajien (suomalaiset veronmaksajat) elämään vaikuttavista asioista kysellään "liian aggressiivisesti" niiltä, jotka taustavaikuttavat tehtäessä suomalaisten elämään vaikuttavia päätöksiä.

Muut haastateltavat, kuten sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok), Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sekä Suomen Pankin johtaja Erkki Liikanen (sd) ovat silmin nähden kiusaantuneita Hanskan ja Kuparisen esittämistä kysymyksistä, joihin pitäisi vastata jotain konkreettista, omaksua jokin kanta. Talouseliitin vapaaehtoinen henkivartija Sampsa Kataja (kok) pelastaa Karhisen ikäviltä jatkokysymyksiltä, kenties Rovaniemen kelkkatehdas-jupakan ja vaalirahakohun yhteydessä hankkimallaan kokemuksella.


 

Kaupankäynti 3/5

Heti alussa Porin elinkeinojohtaja Kristian Vainio toteaa: "...kun valtion on pitänyt säästää niin sitten siellä on aina aika ajoin keksitty että pistetään toi homma kunnille ja katotaan sit joskus miten se korvataan eikä sitä korvata ikänäkään..."

Näinhän se menee. Valtio laittaa kunnille lisätehtäviä ja leikkaa samalla kuntien valtionosuuksia saadakseen rahoitusta valtion menoihin. Lapset ja nuoret valikoituvat leikkauskohteiksi, koska he eivät saa äänestää, he ovat sikäli poliitikkojen kannalta merkityksettömiä, Hanska hahmottelee.

Tässä jaksossa on muutama hieno vastakkainasettelu. Kaiken säästöpuheen alla kamera kuvaa notkuvia bankettipöytiä, viinilaseja, herkkuja mussuttavia säästöistä puhuvia ihmisiä, pöytää jatkuvasti täyttäviä tarjoilijoita, likaisia lautasia ja aterioinnin jälkeisiä jätevuoria. Ravintolaan tulevia, ravintolassa istuvia, ravintolassa seisovia, ravintolasta poistuvia etuoikeutettuja. Se alleviivaa herkullisesti sitä, että säästöjä lapsityöstä tekevät, talouden realiteeteista jankuttavat syövät kirjaimellisesti Suomen nuorten tulevaisuuden. - Oikeutetusti, kuten aina yhtä karkeasti käyttäytyvä Lenita Airisto röyhkeänä tokaisee.

Jaksossa 2 torilla raskaasti sminkattu pelle-hahmo jakoi mainosilmapalloja sininen kikkaraperuukki päässään. Pelle-hahmon ja Lenita Airiston habituksen samankaltaisuus on hieno visuaalinen yksityiskohta, ja tuo moneen suuntaan kulkevia mielleyhtymiä.

Hyvinvointia ei yksinkertaisesti ole varaa jakaa kaikille suomalaisille, toteaa päättäjä toisensa jälkeen, ja työntää lisää evästä kitusiinsa. ”Heikot, hitaat ja epärehelliset ei kuulu mun ympäristöön... ne kuolee mun ympärille” kiteyttää leikkivälinevalmistaja Lappset Group Oy:n johtaja Johanna Ikäheimo.


 

Masennus 4/5

Jakso Masennus alkaa sillä, kun Kuparinen ja Hanska häiritsevät aterioinnin alkua odottelevaa Euroopan keskuspankki EKP:n sivukonttorin, Suomen Pankin johtajaa Erkki Liikasta saapumalla kyselemään hankalia. Liikasen ja seurueen ateriarauhaa nousee puolustamaan Mtv3:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Ruokarauhaa ei saa häiritä, menkää ulkopuolelle, odottakaa ulkopuolella. Meille sopii puolen tunnin perästä, ulkopuolella. Ulos, poistukaa, vastaamme kun meille sopii, ulkopuolella.

Toimitetut osuudet yhdistelevät taitavasti jo sanottua eli Hanska ja Kuparinen kysyvät vain sellaista, minkä haastateltavat ovat jo sanoneet muissa medioissa; haastateltavat halutaan saada sanomaan sama kameralle ja perustelemaan se. Mutta sitä nimenomaan haastateltavat eivät halua tehdä, koska heille ei jää suojia, jonka taakse vetäytyä. Heiltä viedään mahdollisuus väittää myöhemmin, että ”toimittaja ymmärsi minut väärin” ja ”sanomani oli irrotettu viitekehyksestään”. Haastateltavilta viedään mahdollisuus peruspuolustuskeinojensa käyttämiseen.


 

Hyväksyminen 5/5

Median viiteryhmä, johon toimittajat samaistuvat, ei ole lehtien lukijakunta, lehdistä maksavat tilaajat. Media ei tee työtään teille. Median samaistumiskohde on eliitti. On ymmärrettävää, että sisäpiiritietoa haluava pyrkii sisäpiiriin, mutta sisäpiirissä pysyäkseen ei voi kertoa tietojaan ulkopuolisille. Tiedonvälityksen kannalta tämä on ratkaisematon yhtälö.

Mediat, jotka ovat keskeisiä tiedonvälityksen kannalta, joutuvat valitsemaan uskollisuutensa suunnan. Median toimintaa tutkinut filosofian ja politiikan professori Robert P. Abele, kolmen kirjan kirjoittaja toteaa: ”Korporatiivinen media on liittoutunut niiden tahojen kanssa, joita sen on määrä vahtia; mediasta on tullut megakorporaatioiden ja hallitusten megafoni, eräänlainen keskinäisen hyötymisen kerho, jossa lukijalle on varattu vain tyhjästä puheesta maksajan osa.”

Abelen mukaan mitä läpäisevämpi, monimutkaisempi ja voimakkaampi institutionaalinen rakenne on, sen autoritaarisempi, hallitsevampi siitä tulee. Rakenne muuttuu ikään kuin itse itseään ruokkivaksi entiteetiksi, jonka jälkeen se pyrkii vain lisäämään ja säilyttämään oman valtansa. Seurauksena tapahtuu isolaatio; entiteetti eristäytyy ihmisistä, joita sen demokratiassa oli määrä palvella ja alkaa toimia yhteistyössä omaa valtaansa lisäävien rakenteiden kanssa ja niiden hyväksi. Uutisointi muuttuu hampaattomaksi, kritiikittömäksi, ”kiltiksi”.

Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski kehottaa Kuparista ja Hanskaa lopettamaan leikkimisen ja menemään katsomaan bändiä.

 

Läpi jokaisen dokumentin jakson kulkee eräs huomiotani kiinnittänyt seikka. Haastateltavat, nekin jotka olivat vastahakoisia puhumaan kameralle, ja kiirehtivät pois tilanteesta, eivät pane yhtään vastaan kun heille ehdotetaan selfien ottamista. Jokainen puhumista pelännyt käyttää auliisti useamman minuutin poseeratakseen kasvot kippuralla selfietä varten. Mitä se kertoo henkilöstä – ja ajastamme yleensä – siitä varmaan jokaisella on oma mielipiteensä.

 

”Porttikielto Poriin” -dokumenttisarja on nähtävissä netissä elokuuhun asti http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/10/porttikielto-poriin-15-kieltaminen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eliitti lähti tänään, eliitti lähti taas.
Taisi mennä Poriin, taisi mennä taas.
Heilumatta päättämässä sen enempää
eliitti lähti Poriin, eliitti lähti taas.
Kääntymättä katsomatta rahvaaseen päin
eikä eliitti mennyt Poriin linja-autolla,
toki eliitti lähti taksiautolla...

https://www.youtube.com/watch?v=I1Gas29OGBA

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Asia oli hyvä mitä lähdettiin näyttämään,mutta se viimeinen osa nosti kyllä jonkin sortin v*tutuksen huipulleen.. toisaaltaan se iski melko masentavasti heti sen v*tutuksen jälkeen. Nimittäin vaikka lähdettiin tekemään ohjelmaa missä näytettiin avoimesti korruption syntyä,lobbauksen syntyä,talousjohtajien vaikenemista ja journalismin rappiotilaa..

Niin kai nyt siinäkin ohjelmassa piti antaa myöden ja osoittaa,että itseäkin koskee se rappiotila.

Sitä kautta taas sitten järkeen iskostuu,että _asiat nyt vain ovat näin ja näin ne tulevat olemaan,koska houkutus on liian suuri eli kenelläkään ei voi olla tarpeeksi lujaa selkärankaa toteuttamaan kunnon tutkivaa ja esille nostavaa journalismia._

Alkoi jopa hävettämään näiden ohjelmantekijöiden puolesta,vaikka onneksi siitä sentään tokeni äkkiä päättelemällä ne hieman hassuiksi hassun Saskan sanoin. Mikä olikin se kruunu koko jutulle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minusta sen näyttäminen taas oli hyvä juttu. Osoitti, miten jäljiltä voidaan harhauttaa - ja myös, että jäljiltä harhauttaminen huomataan, vaikka ei aina ajoissa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jaha ja eiku katsomaan sitten.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Tällaisen dokumentin jälkeen on helppo ymmärtää miksi suomen media kohtelee päättäjiä ja "vastuussa olevia" niin kuin kohtelee. Olisihan se kurjaa, jos liian kiusallisten ja syvällisten kysymysten seurauksena kutsu seuraavan kesän ryyppäjäisiin jäisikin ilmestymättä. Ja on varmaa, että noissa piireissä lista "v*ttumaisia kyselevistä toimittajista" kiertää valon nopeudella lehdistösihteeriltä toiselle.

EDIT:typo korjattu

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ja toiselta puolen, kun valtamedia aina kohtelee vallanpitäjiä silkkihansikkain, on helppo ymmärtää niiden raivoa, jotka tätä nettisarjaa paheksuvat. Eihän tällaista paljon missään näe – ja samalla valtiaista emme saa mitään irti, paitsi teeskenneltyä näytelmää. Joka päivä.

Kun valtiaat eivät ole tottuneet oikeisiin kysymyksiin, ne on pakko esittää epäsovinnaisessa muodossa, jopa röyhkeästi. ja sen tämän jutun toimittajat nyt poikkeuksellisesti tekivät – ja saivat kuin saivatkin valtiaat paljastamaan korttinsa.

Harvinaista herkkua siis. Kiitos tekijöille.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ministeriöillä kuulemani mukaan on "älä pidä kiirettä vastaamisen kanssa" -lista tietyistä henkilöistä :D
Saattaahan tuo olla urbaanihuhukin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... tematiikasta, konstruktiosta, sisäisestä kudelmasta tai poeettisesta logiikasta..."

- Tuosta haluan kuulla lisää, Riikka von Bagh!

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Palataan aiheeseen kun koko sisäinen kudelma on näkyvissä! :D

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei suuria yllätyksiä. Vähän kuin naula arkkuun. Silti se jotenkin sieppaa. Että se kyyninen tapa katsella asioita onkin jälleen kerran vaan realismia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hieman samat tunnelmat oli minulla: että vaikka ajattelisin mitä inhottavuuksia ja epäilisin mitä kieroutta niin liian harvoin on väärässä. Pikemminkin jopa niin, että on edelleen liian kiltti.

Niko Sillanpää

Olipas tää ylihypetetty juttu, nyt kun katsoin. Viimeisessä jaksossa Saska Saarikoski aikalailla tiivisti tämänlaisen "journalismin": "Jari, älä jauha paskaa".

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Siinä liioitellaan asioita, joita kuvattavat haluavat vähätellä. Kummallakin syynsä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kärjistäminen, provosointi, ovat keinoja joilla voi yrittää piirtää totuuden ääriviivat esiin, näkyviin vaikka hämärästikin.
Minusta dokumentissa se toimi hyvin.

Oli toimittajat, jotka kysyivät "tavallisten ihmisten kysymyksiä" tavallisten ihmisten tapaan, ei-toimittajamaisesti, ja päättäjät, jotka eivät halunneet vastata kysymyksiin.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kyllähän nuo selfiet alkavat olla iso juttu, kuulemma itänaapurissakin oli vähän selityksen tarvetta kun itse Vladimir P. oli laittanut nettiin selfien, jossa kantoi yksin BUK:in ohjusta Donetskissa.

Pöytäkirjoihinkaan ei enää merkitä nimiä vaan otetaan ryhmäselfie eli groupie. Hallituksen kokouksissa vastaavasti douchie.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

En tiedä johtuuko tietokoneestani vai mistä, mutta ainakin kohtauksessa 4/5 musiikki ottaa pääroolin, eikä Erkki Liikasen puheesta saa mitään selvää, vaikka täysin eri kielialueelta olevana en hänen kälätyksestään muutenkaan saa selvää.

Tekijöillä on hyvä aineisto, mutta tekniikka ontuu ja kikkailu pilaa jutun. Pitäisi pelkistää...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minulle muistui kuvaamistavasta mieleen päivät muutama vuosi sitten, jolloin eduskuntatalon edessä istui Marko Sihvonen ja muu Hallituksen korruptio -leiri.

Hehän tuolloin pysäyttivät kansanedustajia kamera mukanaan ja yrittivät saada heitä vastaamaan kysymyksiin. Reaktiot olivat silloin yhtä kiusaantuneita kuin nyt Kuparisen ja Hanskan dokumentissa näkemämme.

Sittemmin eduskunta vuokrasi Hgin kaupungilta eduskuntatalon edustan ja kielsi siinä oleskelun.

Käyttäjän PetriLariSalo kuva
Petri Salo

Kiitokset Söyringin Riikalle ja kommentoijille mielenkiintoisten ajatuspolkujen avaamisesta.

Odottelin mielenkiinnolla, että aiheuttaako tämä provokatiivinen Porttikieltoon Poriin - dokumenttisarja myös kattavat keskustelut "viestintätoimistojen" roolista vallankäytössä.

Jo vuonna 2007 vilahti pientä Viides valtiomahti - otsikkoa uutisvirrassa, mutta sitten hiljeni. Joten ei ihme, jos "viestintätoimistojen" vaikutusvalta on kasvanut näin isoksi. Kuten kohta tarkentuu.

Pitää muistaa myös se, että myös moni toimittaja ja kovan tason politiikko on löytänyt itselleen rahakkaan toimen tästä dokumenttisarjassa vilahtaneesta kokonaisuudesta. Eikä tuossa mitään. Suhteisiin ja rahaanhan elämä, varsinkin työelämä perustuu.

Totuuden hallinta ja vääristely omiin tarkoitusperiin sopiviksi lienee sellainen taitolaji, jossa riittää seurattavaa ja veivattavaa. Ja eniten rahaa ja kontakteja omaavaa voittaa aina.

Uutisraportti-niminen satiiriohjelma käsitteli "viestintätoimisto" - aihetta jaksossaan 20.2.2015 erinomaisesti. Ainoastaan sosiaalisen median toimijat nostivat aihetta reilulla kädellä näkyviin. Joten toivotaan, että vallanytimiä lähestyvissä aiheissa; korkeaksi tiedetty, virallinen suomalainen uutiskynnys, jossain vaiheessa ylittyy.

Tästä yhteen näkökulmaan mielenkiintoisesta ja ajankohtaisesta aiheesta:

← Velkakello vedätyksestä
Konsensuskorporatismi →

Viestintätoimistot
Julkaistu maaliskuu 14, 2015
by Suomi 2017 - Suomi 2.0

Elämme keskellä isoja ja mielenkiintoisia muutoksia. Isoiksi kasvaneita oman totuuden hallinta- ja vääristelyprojekteja. Niin Suomessa kuin Euroopan unionissa. Sanontaan ”pihalla kuin Ellun kanat” kannattaa alkaa suhtautumaan uudella asenteella.

Nimittäin kaikessa hiljaisuudessa, aina ah, niin himoittua valtaa ovat ottaneet enevässä määrin viestintätoimistoiksi kutsutut toimijat. Yli puolue- ja aaterajojen ulottuvina.

Tästä linkistä kohteliaimmin ja varmistuksena lisää:
https://suomi2017.wordpress.com/2015/03/14/viestin...

Eikä tässä vielä kaikki.

Yritin saada avoimesti tietoa siitä, että mistä saisi tiedot eri "viestintätoimistojen" lobbausjalanjäljistä eduskunnassa? Ensi alkuun vuosista 2011-2015. Maan tavan mukaisesti. Toistaiseksi olen saanut vain mykistävää hiljaisuutta.

Toimituksen poiminnat